HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Az edző én vagyok! - 1.rész

2009.06.20. 11:27 Kiß B.

Az edzői pálya egyszerre szép és nehéz. Az edzői pálya egyszerre hálás és hálátlan. Edzőnek lenni maga a felelősség. Két részes összeállításunkban azt vettük górcső alá, hogy mely szakvezetőkkel vágnak neki élvonalbeli csapataink a következő bajnokságnak. Első etap:
Budapest Honvéd, Debrecen, Diósgyőr, Fehérvár, Győr, Kaposvári Rákóczi, Kecskemét és az MTK.

A Kispest szezon közben érkezett új trénere Sisa Tibor az utánpótlás válogatottaknál, illetve Tatabányán végzett munkájával, valamint alázatos, célszerű hozzáállásával országos szintű népszerűségre és megbecsülésre tett szert, ami e nemes szakmát tekintve eleve bravúrral ér fel. Ezt a fényt bár kikezdte egy kicsit a balsikerű miskolci kitérője, valamint a Honvéd vártnál gyengébb szereplése, megtörni nem tudta, ebben pedig gyaníthatóan nagy szerepe van az utolsó pillanatban megszerzett kupagyőzelemnek is. A palóc tanár azonban nem alhat nyugodtan, csapata kilépett a nemzetközi porondra, ahol Holle anyó az aranyat és a szurkot is nagyobb vödrökből öntözgeti, mint idehaza, Sisa pedig nyilván nem kér az utóbbiból.

Debrecenben az elmúlt évtized örök beugrója, Herczeg András a jelek szerint végre gyökeret ereszt a kispadnál, és beírja magát végérvényesen a klub aranykönyvébe. Ehhez a tavalyi kupaelsőség után az idei bajnoki arany adja a nyomatékot. Persze még neki is talpon kell maradnia a nemzetközi jégen is, előnye azonban a többiekkel szemben az, hogy a Lokinak a többi magyar csapattal szemben legalább van egy olyan videója a közelmúltból európai selejtezőkről, amit szívesen néz meg újra az ember. Ebből erőt meríthet edző is, csapat is, szurkoló is. A helyes megfejtők a Hajduk Split elleni párharcra gondoltak!

Diósgyőrben üres a kispad, és az, hogy Détári Lajost és Urbán Flóriánt emlegetik a poszt várományosaként, olyan körülbelül, mintha azt kérdeznék valakitől, hogy úgy halna e meg szívesebben, hogy a busz üti el, vagy a villamos. Détári játékos-pályafutása során sikert sikerre halmozott, edzői pályáját azonban főleg borospoharak és kínos magyarázkodások szegélyezték. Ez utóbbiért Urbánnak sem kell a szomszédba mennie. Amúgy annyiban hasonlít helyzete a riválisáéhoz, hogy őt is kedvelte a közönség játékosként, edzőként pedig lejáratta magát. Az ellen játékosának lábeltörésére irányuló TV-nyilatkozata, arra utal, hogy a szakvezető Leonidászként tekint magára, kívülről a többség azonban inkább csak a púpos spártait látja. Más kérdés, hogy Miskolcon így sem ez a legnagyobb baj, felmerült a pletyka, hogy Pécsre költözik a csapat. A vasgyáriak azonban köszönik szépen, de nem kérnek a csilléből. Persze a DVTK-t nem lehet csak úgy eladni, a miskolciak ezerszer is bizonyították, hogy ragaszkodnak a csapatukhoz. Tipp: a csapat marad a városban és az élvonalban, azonban Détárival vagy Urbánnal a padon. Ez pedig olyan Gálhidi után, mint amikor egy termék árát felemelik száz forintról ötszázra, majd leviszik kettőszázötvenre. Így az emberek nem azt nézik, hogy mit veszítettek, hanem azt, hogy mit úsztak meg.

Fehérváron, azaz a magyar futball újszülött Kánaánjában valódi szenzációval szolgáltak, szerződtették Lothar Matthäust! A világbajnok játékosból lett tréner játékos-karrierje alatt szinte mindent megnyert, amiért megmérette magát. Ehhez képest edzői pályafutása szerényebbnek tűnik, azonban a szerb és az osztrák bajnoki címe azért csak az előbbihez képest rossz teljesítmény, és honi edzőtársai közül, ha ki-, és lenézik is páran, nem éppen jogosan teszik. A dolog pikantériája, hogy a honi edzőképzés Zeusza, Mezey doktor jelentette ki, hogy hazai edző Fehérvárra márpedig kevés, ezzel óhatatlanul saját munkáját is jellemezte. Bár kétlem, hogy a bejelentésre számottevően megugrott volna Bajorországban az érdeklődés Sifter Tamás meze után, biztos, hogy beszédtéma lett a Vidi odakint, így egykori szövetségi kapitányunk szerződtetése marketingszempontból biztos jó húzás volt.  Az, hogy a német sajtó az edző bukásának tartja ezt a szerződést már más tészta, viszont az biztos, hogy a léc a csapat és az edző előtt is olyan magasra került, amit könnyű leverni. Ezek után izgatottan várjuk, hogy mikor jelentkezik játékra Torghelle Sanyika is a sóstóiban!

Győrben a télen hatalmas csinnadrattával beharangozott szerb sikeredző, Dragoljub Beklavac az esélyesként elbukott kupadöntő után sietve hagyta el az országot, és valószínűleg vissza sem nézett a horgosi határátkelőnél. A „pech-malac” becenévre hallgató tréner utódlása napokig tartotta izgalomban a közönséget, és a megélhetési edzők táborát (Reszeli Soós István állítólag már vett egy új zöld fogkefét is, hátha), végül meglepetésszagú döntés született Pintér Attila szerződtetésével. Az utóbbi időben mellőzött edzőről jól tudják a játékosok, hogy pitbull volt a jele az óvodában, és érkezése óta rendesen fogynak a lila filctollak a Rába parti városban, amivel a játékosok véraláfutást rajzolnak a lábukra, hogy megússzák a Pintér-féle edzéseket. Sőt Völgyi honvéd egészen a Nemzeti Sportig szaladt, hogy nem bírja az új törzsőrmester kiképzését, és kéri magát egy másik körletbe helyeztetni.
Ha sikerül megtalálni csapatnak és edzőnek a közös hangot, akár sokra is viheti idén az ETO, azonban ha nem így alakul, olyan világraszóló szakítás lesz belőle, hogy nem ússzák meg egy faszrajzzal a fiókban. Mert Pintér rájuk is tetoválja a „szakmai munka” kisalföldi védjegyét.

Kaposváron, ha valaki azzal kampányolt volna az EP választásokon, hogy Prukner Lászlót még öt évig szerződteti, helyi szinten valószínűleg megkapta volna brüsszeli utazáshoz szükséges voksokat. Az edző pedig marad, ami a legnagyobb igazolása a klubnak. Az pedig, hogy a hetedik évét kezdi meg a csapat mellett szinte hihetetlen a mai nb1-ben. Ő pedig megszokott kiárusítási hullám után újra elő is vette azt a cilinderét, amibe ismét belerak egy-két másod-harmadosztályban szereplő srácot, és néhány délvidéki fiatalt, akiknek most még a nevét sem tudjuk, de jövőre ilyenkor a fél Soproni Liga a nyálát csorgatja rájuk, és akik miatt az utolsó fordulókban nem férnek el a VIP szektorban a nyugat európai csapatok megfigyelői. Prukner pedig a hűség szobra lett Kaposváron, és ha még lehúz három-négy évet a Rákóczinál valószínűleg le is teszi egy igazi szobra alapkövét a városban.

Az újonc Kecskemét sikeres évet tudhat maga mögött, első élvonalbeli szezonjukban bizonyították, hogy helyük van a legjobbak között. Tomiszlav Szivics a szezon elején úgy debütált, hogy minden meccs után belekötött bíróba, ellenfél edzőjébe, újságíróba, járókelőbe. Majd miután észrevette, hogy nem lesznek kiesési gondjaik stílust váltott, és fölényes magabiztossággal kommandírozta kiskun és szerb vitézeit. Mégpedig olyannyira sikeresen, hogy az ezüstös Újpest is csábította, azonban ha hinni lehet a híreknek kosarat kaptak a szerb trénertől, aki inkább a vidéki lilákat választotta a fővárosiak helyett. A KTE szurkolói pedig hálásak neki, és félistenként kezelik érte. Noha a gazdasági válság keményen érintette az autóipart is, az a pletyka járja, hogy a Honda Szivics típusú személyautókra megnőtt a kereslet a hírös városban. Ezután nem csoda.

Garami József nem egy vándormadár típusú edző, 1984 után csaknem nyolc évig dirigálta a Pécs csapatát, ezt követte négy év Újpesten, kettő az MTK-nál, kettő Győrben, és három a Fradinál. 2004-óta pedig az MTK-t irányítja, azt a csapatot, ami az utóbbi években az anyagi biztonság, a garantált nemzetközi kupa, és a világraszóló utánpótlásképzés jelképe volt a honi futballban. Azonban a szezon elejére úgy néz ki, elfogy minden, a pénz, az utánpótlás, és úgy tűnik a csapat is. Az a csapat, ami az már az előző szezonban is messze várakozáson alul szerepelt. A szurkolók már évtizedekkel ezelőtt elfogytak, így lassan az egész MTK inog. Józsi bácsi pedig nem ahhoz szokott, hogy a kiesés elkerülése ellen vezesse csapatát, pedig idén még ez is benne lehet a pakliban, így könnyen előfordulhat, hogy a tapasztalt edző a szezon végére már egy másik klubnál nyit egy többéves korszakot.
 

2 komment

Címkék: győr debrecen kecskemét kaposvár loki mtk honvéd diósgyőr matthäus garami mezey urbánflóri fc fehérvár détáridöme prukner sifter herczeg andrás pintár attila szivics

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr891196713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díszbohóc 2009.06.20. 15:48:15

Pinter Gyorrel, Mattheus a Vidivel, Fradi angolokkal, Ujpest skotokkal. Ez igy jol hangzik, de ugye tudjuk, ez a Bohocliga. Kivancsian varom.

Dometol meg egy erdekes nyilatkozat valahol a cikk aljan:

www.origo.hu/sport/focivilag/20090619-a-milan-1989es-csapatanak-es-ket-magyar-valogatottnak-az-osszehasonlitasa.html

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.06.20. 23:48:59

@v1ktor: "[...]Ám bármi is történt vagy történjen, én soha sem elégedetlenkedtem. Ott kell dolgozni és ott kell eredményt elérni, ahol lehetőséget kapsz."

en kicsit maskepp emlekszem... kulonosen amikor a gorog sokadosztalybol osztott mindenkit, az volt vicces... majd onnan is tavozott, erdekes...
süti beállítások módosítása