HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Kapufára feszített világháló (3. rész)

2009.08.21. 08:00 vendégszerző

Immár hagyományosnak nevezhető honlapmustráló pénteki sorzatunk harmadik részéhez érkezett. Az első körben a négy fővárosi nagycsapat, a másodikban pedig újabb négy gárda honlapjáról hullt le a lepel, mit csinálnak jól és mit nem a tartalomszolgáltatásért felelős alkalmazottak. Nem nehéz kitalálni (a most bekapcsolódók kedvéért), hogy webmestereink képesek voltak felnőni a Bohócliga színvonalához. A "felnőni" szó e helyütt adekvát értelmében használatos.

Pályagondnok úr nem rest, ismét odatette magát és az ünnepi szabadságolós héten is szállította a következő etapot. A mai részben sorra kerülő Nyíregyháza leírásához előzetesen annyit fűznék hozzá, hogy a majd itt olvasandó kritikánál azért valamivel jobbra emékeztem náluk. Példának okáért lehetett @szpari.hu (vagy valami hasonló) e-mail címeket is beregisztrálni a szurkerek részére a régi oldalon. Azzal mi lett?

NB1 Online - 3. rész

Az előző rész megjelenése után kaptam egy levelet, miszerint nem fektetek elég hangsúlyt a különböző menüpontok, illetve a hírek vizsgálatára (játékos adatlapok, hírek, interjúk száma, frissülés stb..). Igaza van, fontolóra vettem. Hozzátenném azonban, hogy a jelenlegi értékelés mellett az is szubjektív lenne, ugyanis minden szurkoló másként értékeli azt, hogy mi a számára elegendő, igényeit kielégítő hírfolyam. Persze erre is fel lehet állítani egy mérőrendszert, teszem azt napi két hír, heti egy interjú lenne a megfelelt érték. Ígéretem szerint pár társammal együtt kidolgozunk egy mérőrendszert, és a jövőben megjelentetünk majd egy mindenki számára elérhető, rövid tanulmányt a témában. A jelenlegi sorozatban azonban, ha megengeditek, nem térnék el az eddigi fő csapásiránytól. Annál is inkább, mert továbbra is a legfőbb célnak tartanám a közösségépítést. Mint ahogy az előző rész hozzászólásaiból kiderült, a klubok sokszor nem tekintik partnernek a szurkolókat. Tudjátok például azt, hogy egy hazai klub szinte semmit nem mond egy szponzorjelöltnek a saját közönségéről? Nem, korosztály, társadalmi státusz/réteg, érdeklődési kör stb.. Egyszerűen nem tudja! Ez viszont nagy hiba, ugyanis a cégek úgy ahogy „felnőttek” a rendszerváltás óta, a sport ellenben megragadt a pubertás korban. Egy vállalat, amikor eldönti, hogy szponzorációra (nem egyenlő a mecenatúrával!) adja a fejét, akkor megvizsgálja az adott sportágat, egyesületet, rendezvényt, miszerint melyikre tudná „ráhúzni” a márka, a termék jellemzőit, attól függően, hogy épp mi a célja vele. Továbbá kíváncsi arra, hogy ki lesz a közönség, kinek tudja „eladni” magát. Ehhez képest adott esetben egy sportvezető azt mondja neki: „Hááát! Öööö! Öregek is, fiatalok is, vannak budapestiek, meg pécsiek is…”. Nem! Ez így nem működik. Ugyanis például egy Coca-Cola nem megy el szponzornak egy nyugdíjas teadélutánra, mert nem a nyugdíjasok a célcsoportja! Tehát kiemelt -nem csak- üzleti hiba a jelenlegi magyar futballban (sportban), hogy a klubok nem tudnak semmit a közönségükről. Nincsenek online és offline mérések, nincsen honnan, miből leszűrni a jellemzőket, attitűdöket stb..
Mire jó tehát a közösségépítés? Többek között segítség ahhoz, hogy megismerjük a saját szurkolóinkat. Például egy fórumos, vagy honlapos regisztrációnál nyugodtan ki lehetne töltetni egy nemet, életkort, lakóhelyet, érdeklődési kört, egyebeket tartalmazó adatlapot. Ez már egy olyan adatbázis, amit be lehet mutatni a szponzorjelöltnek. Ellenben ha még fórum sincs, akkor ez elúszott. Ugyanez egy online rendelés-vásárlás esetén stb.. Illetve szükséges még folyamatos véleményszondázás és így tovább egyéb hasznos dolgok. Összefoglalva tehát a hazai klubok és a szurkolók viszonylatában a partnerség és az ismeret hiánya a jellemző. Pedig sokat segíthetnének egymásnak!

A kissé nyersebb (nem is inkább nektek, hanem a „főnököknek” szóló) bevezető után nézzük a következő négy klubot a sorozatban. Lesz majd meglepő, web 2.0-ás megoldás is. 

Kecskeméti TE – www.kecskemetite.hu

Bevallom, igencsak meglepett a kecskemétiek honlapja. Pozitív értelemben! Első ránézésre minden adott ahhoz, hogy a szurkoló kiszolgálva érezze magát. Mivel nem tudom, honnan kezdjem, ezért egy aprósággal nyitok. Végre van egy olyan honlap, ahol a hírek, cikkek, bejegyzések alatt el van helyezve egy kis gomb. Így nem kell keresgélnem, hanem visszajutok a főoldalra. A fejléc nagyon tetszett, egyedül ezt az elérhetőség dolgot venném ki belőle. Vannak videók, képek, fórum, szavazás. A stadion megközelítését, a jegyárakat a fő menüpontokból elérhetjük. A kecskemétiek hírlevelet is üzemeltetnek. Külön bannerrel kommunikálják az idei bérletet, amelyhez három (!!!) helyen is hozzá lehet jutni. Igényes shop, online rendeléssel. Megvizsgáltam (ugye-ugye a levél hatása) a játékos adatbankot. Tetszett ez a pálya-posztok design. A végére pedig a csattanó: külön hírfolyamot biztosítanak, amelyben folyamatosan informálják a szurkolókat a szűken vett szurkolói témákról. Az alföldiek honlapja véleményem szerint bőven eléri azt az ingerküszöböt, amelyre csettinthetünk. Montvainak a kedvenc színésze Mel Gibson. Nekem is, természetesen csak az ikon, Bruce Willis után. :)

DVTK - www.dvtk.eu

Az első érdekesség az eu domain. Ilyennel eddig ugye még nem találkoztunk. A fejlécben egy kedves kis visszaszámláló fogad, ugyanis 170 nap múlva 100 éves a Diősgyőr! Egy picit zavarnak az oldalon elhelyezett reklámok, de ezen túlmenően tetszik a honlap. Végre alaphelyzetbe kerülhetek fejléces kattintással. Bár nem a honlap szolgáltatja, de jól kommunikálják: a boon.hu oldalnak köszönhetően van élő közvetítés. Több mint valószínű, hogy a boon.hu-val együttműködnek, mert a videók is ott érhetők el. Ezen kívül van képgaléria, fórum. A szurkolói honlapokat banneren keresztül érhetjük el, és a kecskemétihez hasonlóan -bár más jellegű- itt is fellelhetünk rajongókról szóló hírcsatornát! Található a honlapon szavazás, a híreket pedig kommentálni is lehet. A játékos adatlapok letisztultak, kiválaszthatjuk a nyilakkal azt, akire kíváncsiak vagyunk. Megfogott az a blog, ami az egyik játékos véleményeit, megjegyzéseit, értékelését közvetíti a rajongók felé. Ilyennel eddig még nem találkoztunk, végre valami! Amit viszont negatívumként említenék, hogy a jegy és bérletárak, illetve a stadion megközelítése el van dugva. Ezen kívül pedig az online shopot nagyon hiányolom. Pedig ha lenne… Egy ilyen nagy szurkolótáborral rendelkező, a régió lakosságára épít(het)ő klubtól ez hiba.

Nyíregyháza Spartacus FC - www.szpari.hu

Nyíregyháza Spartacus Football Club Hivatalos Weboldal. Ehhez képest nekem az ablakban a fejléc alatt egy óriási M3-Outlet banner van. Elsőre megvakartam a buksim, hogy ez most mi is, aztán lejjebb tekertem. Ott sem fogadott jobb látvány, mert igaz, legalább nem cifrázzák túl, de ezt talán mégsem így kéne. Tudjátok milyenek a Google szöveges hirdetések? Na, kb. arra hajaz az egész, teljesen olyan látványt nyújt. Odáig ok, hogy a chat és a fórum „ki van szervezve egy külső oldalra (GoldFM), mert az legalább az egyik szponzoré. Azonban azt végképp nem értettem, hogy az online közvetítés (amúgy piros pont, hogy van) miért a www.helyijogszabalyok.hu domain alatt fut? Kép és videó galéria is van, utóbbival két apró gond: nem, illetve fordított sorrendben frissül, tehát a szobaszőnyegig kell tekergetnem az egeret, mire eljutok a legfrissebbhez. Azt sem értem -bár ezt a programozók biztos tudják-, ha rákattintok egy menüpontra, annak neve és linkje miért jön elő a tartalom területen. Picit zavaró, mert az először erre járó bizony kattintgat rá, amíg meg nem szokja, hogy az ott van és kész. A shop hiánya és a dupla menüsor előtt is értetlenül állok. Pozitívum azonban, hogy a támogatók külön menüpontot kaptak. Összességében annyit, hogy nem lennék a nyíregyi szurkolók helyében, az biztos. Pedig az alapok megvannak, csak a kivitelezés nem úgy sikerült. Ja igen, a bónusz! Ezt a menüpontok között böngészve találtam: „Főrendező: Papp János (Csoszi)”.

Paksi FC - www.paksifc.hu

Huh, lassan jött be az oldal, gondolom a netem belassult egy pillanatra. Kezdtem örülni, hogy de jó, azt kell írnom: nincs weboldal. Aztán visszahuppantam a kemény valóságba, mert betöltött. Elsőre azonnal a fejlécen állt meg a tekintetem, ugyanis jópofa flasht tartalmaz. Nem hiszitek el, de percekig játszadoztam a „bogyókkal”. Megfogja az embert az ilyen. Tetszik a Paks oldala, pedig nem egy bonyolult jószág, de egyben van. Ha valamelyik oldaldobozt nem szeretnéd látni, akkor ki-be lehet kapcsolgatni. Médiatár, letöltések (bár még tartalombővítésre szorulnak), eseménynaptár, mint a győrieknél, szavazás, fórum, online közvetítés. A stadion információit elérhetjük a jegyárakkal együtt. (Nem láttam bérletárat, eszerint nincsen bérlet Pakson? Majd a kommentekben írjátok már le legyetek szívesek, köszönöm!) A honlap amúgy a kaposvári oldalra hasonlít, legalábbis az ilyen naplószerű hírközlés tekintetében. A játékos adatbank még hiányos, illetve sajnos itt sincs shop, pedig az erőmű dolgozóinak kanadai rokonai biztosan rendelnének valamit. :)

Ugye nem volt még olyan körünk, ahol csak egy csapatnak volt online shopja? Hát most van. Nem csak ezért, de ezt a kört nálam utcahosszal a Kecskemét nyerte, őt követi Diósgyőr. A Paksnak van hova fejlődni, főleg a tartalmak feltöltése és a szurkolói aktivitás ösztönzésében, ugyanis a fórum alig él. A nyíregyieknek viszont újra kéne gondolni ezt az egészet, bár még talán nem tartanak Fradi-Vasas mélységben (azért ez az M3-Outlet odavágott nekem rendesen). A jövő héten az utolsó négy magyarral folytatjuk (Pápa, Fehérvár, Szombathely, Egerszeg) és előállok a képzeletbeli bajnokság szubjektív végeredményével is.

Kapcsolódó tartalom:
  • Kapufára feszített világháló - 1. rész (Bp. Honvéd, FTC, MTK, Újpest)
  • Kapufára feszített világháló - 2. rész (Vasas, DVSC, Győr, Kaposvár)

13 komment · 1 trackback

Címkék: kecskemét nyíregyháza paks diósgyőr vendégszerző sportmarketing

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr991327191

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kapufára feszített világháló (4. rész) 2009.08.28. 11:45:20

Hagyományainkhoz híven, péntek reggeli (délelőtt) vendégszerzőnk, Pályagondnok úr cikkével zárjuk a munkahetet. Egy hónapig tartó sorozata keretében bemutatásra kerültek a Bohócliga egyesületeinek honlapjai - a sportmarketinges szemüvegén át nézve. A m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.08.21. 11:40:51

A diósgyőri passzushoz szúrt kép nem igazán kompatibilis a szöveggel, biztos a szerda utóhatása. :)

Cr4sh- · http://www.kecskemetdevils.hu 2009.08.21. 11:41:46

Nagyon örülök a pozitív értékelésnek.
Mikor láttam, hogy a következő körben többek között mi is górcső alá kerülünk, végigszaladtam a összes 'verseny társ' oldalon és a saját mércémmel is jóval felülmúltuk a többi honlapot.
Nagyon jó kis sorozat lett ebből, egyébként ehhez kapcsolódva érdemes még pár nb2-es csapat honlapját átfutni, néha meglepő, hogy sok nb1-es csapat honlapjait simán lekörözik.

Ui: A diósgyőri képet felcserélted a Lokiéval. :)

Dr Minimum 2009.08.21. 12:23:59

Van bérlet Pakson, de csak szezon elején hirdetik, főhírként jelenik meg,kb 2 hónapig volt folyamatosan a legelső bejegyzések között. Szeptembertől pedig már úgysem érdekel senkit a bérlet ára. :)

puttoka · http://kecskemetite.multiply.com 2009.08.21. 15:08:52

Köszönjük a kecskeméti lap elismerését !

Corner 2009.08.21. 18:17:10

Szép, szép a kecskeméti csapat honlapja, csak éppen az utolsó hír két nappal ezelőtti, azt megelőzően pedig négy napot kellett várni egy cikkre. Szomorú. Ezen a téren a KTE honlapja nálam utolsó, még a szpari.hu is több információval szolgál a szurkolóknak.

Corner 2009.08.21. 18:20:24

Bocs, tévedtem, nem kellett négy napot várni, hiszen 18-án kiderült, ki lesz a senki által nem érdekelt Ligakupa-meccs játékvezetője. A két kiemelt hír alatti sávot hirdetésnek néztem, nem cikkeknek. Mindenesetre a napi egy-két, hírértékkel alig bíró anyag túl kevés, a KTE szurkolók is így gondolják. De nem baj, mert ott a baon.hu, ahol többet meg lehet tudni a csapatról.

puttoka · http://kecskemetite.multiply.com 2009.08.22. 08:42:19

@Corner: Savanyú a szőlő ?
Jól tévedek, h Te nyírségi vagy ?
---
Nem magyarázkodás, csak tényközlés:
p.s.1.: A honlap jelenleg átalakítás alatt, a csapat és fejlesztői stáb pálya nélkül "idegenben" tréningezik!
p.s.2.: A baon.hu-nál sokkal frisebb, tartalmasabb és aktívabb a kesport.hu.

Corner 2009.08.22. 09:06:36

@puttoka: Dehogy vagyok nyírségi, Isten ments! Csak azért hoztam fel azt a honlapot, mert az kapta a legrosszabb kritikát, ehhez képest a legfontosabb funkciókban előrébb jár a KTE honlapjánál, de tény, minden másban a legrosszab a szpari.hu.

Hírek tekintetében érdemes összehasonlítani a kecskeméti honlapot az Újpestével, a DVSC-vel, a Ferencvárossal és mondjuk a Vidiével. Ezeken az oldalakon naponta van 5 hír, míg a KTE-n egy hét alatt gyűlik össze ennyi.

_Hawk 2009.08.23. 17:26:45

A PAKSI FC oldalánál érdemes regisztrálni...mert nagyon sok funkció és lehetőség nyílik ám meg pluszban a regisztrált tagoknak... :)(Tippjáték, stb...) Kicsit másképp fest ám a dolog, ha Tag valaki... ;)
Valamint a statisztikai rendszer is megér egy misét... :) De természetesen igaz, ami igaz....tartalmi dolgokkal el vagyunk havazva még egy kicsit...de remélhetőleg a közeljövőben sok más új fejlesztés mellet ez is aktualizálódik...

nbcee 2009.08.23. 20:09:58

@Corner: Ehhh... kákán csomót.

nbcee 2009.08.24. 11:11:33

Nah akkor kicsi elemzés a saját honlapunkról egy bevallottan KTE-szurkoló tollából.
Ami pozitívum:
-A következő meccs helye, időpontja, rögtön látható, kiveri az ember szemét.
-Ugyanígy látom a tabellát is, nem kell keresgetni.
-Híreket pedig igenis kapunk eleget, a meccsek előtt olvashatunk beharangozót, megtudjuk, ki lesz a bíró, élő közvetítés és interjúk is vannak mindig. Ezen felül van egy-két kisszínes vagy az "egyéb" kategóriába tartozó cikk is becsúszik.
-A menürendszer is kezelhető 70-es IQ felett, nincs vele gond.
-Van fórum, és az egyes hírekhez is hozzá lehet szólni, szerintem ennek alapnak kellene lennie mindenhol, még Üzbegisztánban is.
Szerintem negatívum:
-Az ajándékbolt képei kis méretűek
-Még nincs minden adat felöltve, pl. az NB3-asok adatlapjai (okés, tudom, folyamatban van)
-A képgalériák kissé megritkultak az utóbbi időben.

Vagyis a kis hibái ellenére is jó honlap ez, a szerepét fajintosan be tudja tölteni, ráadásul vegyük figyelembe, hogy a történelem során ez mindössze a második NB1-es évünk...
süti beállítások módosítása