HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Augusztus magyarja: Dzsudzsák Balázs - focimenekült körkép

2009.09.01. 21:43 Black Lotus

Augusztus hónapban Európa valamennyi bajnokságban befejeződött a szezonra való felkészülés (az a tevékenység, amelyet hazánkban az alapozás fedőnevű rekreációs hadművelet helyettesít) és megindult a pontokért folyó csatározás. Focimenekült körképünkben a júliust egy sikeres mozdulattal szkippeltük, a nyolcadik hónap tapasztalatait viszont indokoltnak tartjuk a válogatott mérkőzések előtt summázni, egynémely kandúrkánk személyes érintettsége okán. A vegyes összképet videókkal is próbáljuk színesíteni.

 

Anglia
A Premier League-ben két győzelemmel és két vereséggel nyitott a Sunderland. Fülöp Marci sérülésének és vetélytársa felépülésének köszönhetően a hétvégén kiszorult a csapatból, ki is kaptak a Fekete Macskák Stoke-ban. Cerberusunk bíztató idénykezdésen van túl, az első forduló után a Sky Sports által összeállított forduló válogatottjában is helyet kapott. Ezért egy Dzsudzsák nélküli körképben járna a fődíj, így csak a szánk jár, meg a link az ominózus, Bolton elleni derbiről.
A négy forduló alatt négy pontot gyűjtve a 14. helyen áll a Hull City, amelyben Halmosi Peti a kispad lelkes melengetésében, valamint a Ligakupában végrehajtott játszadozásban jeleskedett.
A Fulham három mérkőzésen szerzett három ponttal és az ezzel járó 15. helyezéssel, illetve az Amkar Perm verése árán kivívott EL-szerepléssel zárta a hónapot. Gera Szotyi a hétvégi, Aston Villa elleni találkozó kivételével folyamatos játéklehetőséget élvezett, de a szaltózós gólöröm bemutatására eddig nem szolgáltatott alkalmat.
 
Eggyel lejjebb, a bekólázott Championshipben szereplő gladiátoraink nem bizonyultak fékezhetetlennek. Megelőlegezett dícséretet tudunk kiosztani rovatunk újoncának, Kádár Tominak, aki a múlt heti Ligakupa után hétfőn néhány perc erejéig a bajnokságban is debütált a bajnoki listavezető Newcastle Unitedben. Jeleznénk ugyanakkor, hogy ha a bíztató kezdést nem követi hasonló folytatás, akkor kénytelen leszünk időnként rajta is élezni a nyelvünket.
A magyar érdekeltséggel rendelkező alakulatok közül jól áll még a Cardiff a harmadik helyével. Ennek örülünk, annak kevésbé, hogy Gyepes Gabinak az előkelő helyezés kivívásában való szerepvállalása erősen a nulla irányába konvergál. A bajnokságban eddig egy percet sem szereplő spílerünknél csak a Bristol ellen 3-1-re besöpört Ligakupa-találkozó után vált szükségessé a mez mosodába küldése.
A középmezőnyben egyetlen érdekeltségünk a 15. helyen páváskodó Queen’s Park Rangers. Az öt meccsen öt pontot gyűjtő alakulatba az évad elején visszatért a tavalyi súlyos sérülését kiheverő Buzsáky Ken, mindannyiunk épülésére. Az épülést kissé nehezíti, hogy Ákos a bajnokságban általában részmunkaidőben mutathatja meg önmagát, ráadásul a hétvégén el is felejtették becserélni – így egyelőre két sárga lapot jegyezhettünk fel tőle. Alkotó kedvét inkább a Ligakupában élte ki, az Exeter City ellen két szögletéből is gól született, majd az Accrington Stanley kiverésekor is csapata egyik legjobbja volt.
Öt meccs alatt szerzett kettő pontjával erősen idény eleji formát (copyright bohócliga) mutat a 23. helyről integető Ipswich. Priskin Tomi esetében Keane eddig alkalmazza a Koeman-doktrínát, vagyis kínosan ügyel arra, hogy büszkeségünk véletlenül se töltsön 90 percet a pályán – pozitívum ugyanakkor, hogy a becserélések lassan kezdenek átváltozni lecserélésekké, vagyis a kezdőcsapat irányába tolódott el a foglalkoztatás formája. Tomi egyébként a Ligakupában rúgott egy gólt az acélos Peterborough kapujába, de a csapat ezt a jeles alkalmat is kieséssel ünnepelte.
Egy pozícióval jobban, de szintén kieső helyen áll a két döntetlen után masszív szopóágra kerülő, kettő pontos Plymouth Argyle. Az egykori magyar fellegvárban mára Tímár Krisztián maradt hírmondónak, aki a Cardiff elleni bajnokiig élvezte a bizalmat, ám az ominózus találkozó úgy maradt meg Sturrock menedzser elméjében, hogy Chris lassabb volt egy trojan horse-ok tucatjaival fertőzött workstationnél és mire egy jóízű reseteléssel sikerült behatolni a boot sectorba, addigra az ellenfél lerendezte a pontok elosztásának kérdéskörét. Ennek folyománya az azóta tartó mellőzés, annak dacára, hogy a Championship egyetlen magyar gólját Chris rúgta, (az első kanyarban, a Crystal Palace ellen) amely ráadásul pontot ért. Sic transit gloria mundi?

 
Németország
Bundesligás érdekeltségeink csapatai az első négy fordulóban visszafogottabb képüket mutatták be a nagyközönségnek. Ezen állítás alól kivétel a harmadik helyen menetelő Werder Bremen, ahol azonban a győztes Szuperkupa-döntőn a mélyvízbe dobott Futács Márkó a bajnokságban még nem került bevetésre.
Öt pontjával a tizenegyedik helyen zárta az augusztust az újonc Mainz. Lőw Zsolti játékpercei az idő előrehaladtával már-már exponenciális növekedést mutattak: az első két forduló nullája után a Bayern elleni győzelem alkalmával 25 percet töltött a pályán, majd a Mönchengladbachhal vívott derbit végigjátszotta. A csapat rögtön ki is kapott, mi azonban nem vonunk párhuzamot honfitársunk fellépése és a vereség ténye között. Reméljük, a szakvezetés sem teszi majd meg.
Közvetlenül a Mainz mögött találjuk a Dortmund csapatát. Hajnal Tomi a napokban önkritikusan ismerte el, hogy augusztusban sem öt pontos csapata, sem ő maga nem tűnt igazán meggyőzőnek. Utóbbit a kicker is alátámasztotta azzal, hogy Tominak a hétvégén gólpassza ellenére is a hízelgőnek véletlenül sem nevezhető ötös osztályzatot számfejtette.
Egy győzelem után három vereség és az igencsak veszélyes 16. hely a Hertha eddigi osztályrésze – az összképen az EL-csoportkörbe való bejutás szépít valamelyest. Dárdai Pálnál örömteli módon az idén elég rövidre sikeredett a kezdőből való év eleji kimaradás. A Bröndby ellen fontos góllal segítette át a nehézségeken a süllyedni látszó hajót.

 
A másodosztály magyar érdekeltségű csapatai közül a 10. helyen álló Augsburg kezdheti a legjobb pozícióból a szeptembert. A gárda magyarjainál az utóbbi három fordulóban sajátosan Ungarische munkamegosztás kezdett kialakulni: Szabics Imi szerepel a kezdőben, majd az ő helyére cserélik be a meccs folyamán Torghellinhot. Ragadozóink közül Imi az Oberhausen elleni góllal, Sanyika pedig az Union Berlin elleni sárga lappal tette tartalmasabbá az elmúlt időszakot.
A feljutást előirányzó tervektől némiképp elmaradva a 13. helyen posztol az 1860 München, kapujában Királlyal. A nemzet Gábora egyébként vagy a határidőnaplójába belepillantva döbbent rá, hogy idén még nem kínált kellő témát a szilveszteri műsorok készítőinek, vagy pedig szimplán csak kikívánkozott belőle egy újabb örökbecsű, mindenesetre olyan ajándékkal kedveskedett a gazdasági válságba belefásult rostocki lakosoknak (videón 0:30-nál), amelynek láttán még Pajkos János szájában is megállt a nyalóka. Mérkőzés utáni nyilatkozatából („Számomra jókor jött a pofon”) kénytelenek vagyunk arra következtetni, hogy a profizmussal kapcsolatos eposzait az Allianz Arena térségében egyelőre nem tudta elfogadtatni.

A 16. helyen veszteglő Koblenzben Stieber Zoli tavaszi formájának megtalálásán foglalatoskodik – a hétvégén már csapata egyik legjobbja volt, bár ennek értékéből a 2-0-s zakó ténye valamelyest levon.
 
Spanyolország
Hétvégén elrajtolt a hispán bajnokság, amelyben az Osasuna szakmai stábja (érdemei elismerése mellett) pihentette Vadócz Krisztiánt (Osasuna – Villarreal 1-1). A másodosztályban a Liverpoolból kikölcsönzött Simon Andris 35 percre történő becserélése sem segített a Córdobán (Real Betis – Córdoba 3-0).
 
BeNe (Lux nélkül)
Németalföldi kalandozásainkat indokolt Eindhoven térségében kezdenünk, ahol a PSV két döntetlennel kezdte, majd három győzelemmel folytatta a bajnokságot, így jelenleg a harmadik helyen áll. Dzsudzsák Bazsi olyan augusztust produkált, amelytől ledőltek Amszterdam falai (és maguk alá temették Fischer Palit). Az Ajax elleni 2 gól + 1 gólpassz kombóhoz társult a Twentének rúgott, pontszerzést érő gól, valamint a Venlo elleni gólpassz és a Volendam szurkolóit keserítő két assziszt. Mindehhez járult még két sárga lap, a Bnei Jehuda ellenében sikerrel megvívott EL-párharcon látott gólpassz, az Ajax kárára bemutatott parádézásért a goal.com Hét Játékosa címe, végül ugyanitt a Volendam elleni gólpasszokért egy Hét válogatottja tagság. Undisputed Hónap Magyarja.

További megfigyeltjeink klubjainak közös jellemzői, hogy élvezettel lubickolnak a középmezőny langyvizében. Mindez ugyanúgy áll a 10 ponttal hetedik Rodára, mint az 5 egységgel tizenegyedik Bredára. Bodor Boldi, illetve Fehér Csabi lőlapján egyaránt 5 pályára lépést és 1 sárga lapot találunk. Csabiék a nemzetközi porondon is próbálkoztak, ám a Villarreal elleni mókának végül a tapasztalatszerző jellege domborodott ki (2-9 arányú összesítéssel).
A 4 pont – 12. hely koordinátákat felvonultató Nijmegen egy elmaradt mérkőzésen javíthat majd helyzetén. Babos Gabi csapatkapitányi mivolta mellett lassan élő legendává is nemesedik: immár ő állt a legtöbb mérkőzésen a nijmegeni kapufák között. A főtéren tartandó szoboravatásra ezúton jeleznénk meghívó iránti igényünket. Az összképet az Eredivisie-különítményben obligátnak tetsző sárga kártya, valamint a 4 találkozón beszedett 5 gól árnyalja.
Egy házzal odébb az Anderlecht az első négy forduló megnyerésével, majd a Standard elleni döntetlennel tudatosította a mezőnyben, hogy az idén nem óhajtja a bajnoki döntő fedőnéven futó orosz rulettre bízni a bajnoki cím sorsát. Az összképen a BL-playoff ront kicsinykét, ahol a Lyon 8-2-es összesítéssel pofozta át a brüsszelieket az Európa Ligába. Juhász Roli stabil tagja a csapatnak és elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a lilák az öt bajnokin csak három gólt kaptak. A nemzetközi kupában a lyoni horrort megelőző fordulóban a Sivasspor ellen gólpasszt adott.
Hat pontjával a nyolcadik helyről figyeli az események alakulását a nemzetközi kupából szintén francia csapás következtében búcsúzott Genk, amelynek vezetői (hallgatva az idők szavára) új hobbit találtak maguknak: bélyegek vagy szalvéták helyett magyar labdakergetőket gyűjtenek.  Köteles Laci még csak ismerkedik a helyszínnel, viszont Tóth Bazsi többször kezdő, mint ahányszor nem, Tőzsér Daniból pedig a végén még gólvadász (vagy ahogy a riporter ejti: tüzér) válik: a Zulte-Waregem elleni duplája mellett a Lille elleni, 6-3-as összesítéssel elvesztett párbaj mindkét mérkőzésén a hálóba durrantott. Négy gól egyetlen hónap alatt - furcsa dolgok történnek ebben az álmos belga kisvárosban. A bajnoki dupla alkalmából megmutatjuk Dancsónak a kissé kisjézusosra sikerült új séróját, erős idegzetűeknek.

 Bár a belga másodosztállyal általában nem óhajtunk foglalkozni, ínyencek számára jeleznénk, hogy a JESTER által a Celtic Parkban igen méltóságteljes állással kecsegtetett, de végül a szirénéneknek ellenállva mégis a belga másodosztályt választó Tisza Tibi góllal debütált a Royal Antwerpenben a Lierse otthonában elért 2-2 alkalmával.
 
Oroszország
Az EL-selejtezőn a rettegett Nacional Madeira ellenében való cumizással végleg hazavágta a szezonját a Zenit. Öröm az ürömben, hogy Huszti Szabi lassan kezd magára találni a húsz forduló után hatodik helyen álló szentpéterváriaknál, az Amkar Perm elleni idegenbeli fellépésen az elrontott tizenegyest góllal tudta korrigálni. Feljegyeztük még a Lokomotív Moszkva ellen adott gólpasszát (az ellenfélnél amúgy nem lépett pályára Jan Durica, a hazánkban viharos sikert aratott Pavol bátyja, aki elsősorban a válogatottban veszélyes a saját kapujára, bár a technikája még nem annyira kifinomult, mint az öcskösé).

 A Zenit-meccs mellett főképp a további vereségek jellemezték a tizenharmadikként menetelő Amkar Perm útját (az EL-ből speciel Geráék ellenében estek ki), viszont Szabihoz hasonlóan Gaál Miki is elkezdett feltűnni a kezdőben. Az első csapatban lejátszott nagyjából öt tétmérkőzése Koemannál válogatott kerettagságot, a kapitány ezen döntése nálunk némi hümmögést ért.
Valamivel előrébb, a tizenegyedik helyen találjuk a pénzügyi katyvaszból erős kormányzati segítséggel kikászálódó Tomszkot, ahol Németh Norbi szezonja sérülés miatt idejekorán befejeződött.
 
Egyebek
Körképünkben elsődlegesen a válogatott kerettagokat felvonultató bajnokságokra koncentráltunk, ám indokoltnak tartjuk (a teljesség legkisebb igénye nélkül) megemlíteni a másutt bemutatkozókat. Csizmadia Csabi az EL-selejtezőkön rúgott gólok után a horvát bajnokságban gólpasszal büntetett, ugyanúgy, mint a hétvégén görög barátainknál debütáló Németh Krisztián. Rendkívül aktívan mutatkozott be a tengerentúlon Hercegfalvi Zoli, aki nem elégedett meg annyival, hogy a szpíker többször mondogatta a Zoltán nevet, mint Emese a bankreklámban, a végén egy kiadós becsúszással is tudatosította a helyiekben, milyen is a magyar virtus. A mutatványt a bíró a zuhanyjegy azonnali kiutalásával díjazta. Szóljunk még Vanczák Viliről, aki szintén aktivizálta magát a hónap második felére: előbb annyira felhúzta magát csapatának a listavezető Young Boys elleni vereségén, hogy az utolsó két percben kétszer is indokoltnak tartotta a sárga lap szemrevételezését, majd a Fenerbahce elleni, vesztes EL-párharcban gólt fejelt, végül ugyanitt egy hónapra harcképtelenné vált. Jobbulást.

6 komment

Címkék: videó huszti fülöp dzsudzsák tőzsér királygabi tímár krisztián dárdai pali hónap magyarja

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr191354044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Micro_fine 2009.09.02. 08:07:31

Kösz az összeállítást, remélem folytatódik és legalább havonta megkapjuk. További sok sikeret.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.02. 10:31:54

Kedves Lotus, csak nekem hiányzik a ciprusi légió? Gondolom ők majd egy különszámban jönnek le :)

Crouch 2009.09.02. 10:43:17

Mi van Bükszegi Zolival és a többi Feröer-szigeteken szolgáló honfitársunkkal? Kovács Peti és a norvég fjordok?

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.02. 11:56:04

Sok ország kimaradt (ezúton jelezném csalódottságomat, amiért Koplárovics Bécit nem hiányolta senki :), amelynek oka, hogy a poszt így is hosszú (legalábbis megírás szempontjából).
A rendező elv az volt, hogy a válogatott kerettagokat adó bajnokságok kerüljenek az első helyre, a többiek idő függvényében még beleférhetnek egy különkiadásba (ezért is használtam az egyebek rovatnál a teljesség igénye nélkül szófordulatot).
A rovat jövőjével kapcsolatos elképzelés, hogy a válogatottal érintett országok (nagyjából a most szereplők, leszámítva az Egyebek rovatot) esetében próbálok áttérni a heti rendszerességre, a többieknél (ahol gyakrabban az infók beszerzése is nehézkesebb) pedig maradna a havi rendszeresség.

sunbird75 2009.09.03. 08:52:52

Reklamálnék!
Igaz nem válogatott de mégiscsak a kolbászos kerítés nagy hazájában egyetlen magyarként első meccsen bepiruló kansasi hercegről is megemlékezhetnénk. Bár ha belegondolok, én se nagyon tudnék mit írni. :-)

sunbird75 2009.09.03. 08:54:10

ok, fogjuk a szemüvegemre a vakságomat, az egyebek rovatot csak utólag olvastam el. Megkövetném a kedves szerzőt sorry.
süti beállítások módosítása