HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Induljon a Banzáj!

2009.09.20. 17:29 Kiß B.

A bejegyzés a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz, így megkérjünk blogunk olvasóit, hogy kiskorúak előtt semmiképp ne tekintsék meg, illetve ez úton kérjük gyengébb idegzetű olvasóinkat, hogy navigáljanak el az oldalról. Szerkesztőségünk nyomatékosan felhívja látogatóink figyelmét, hogy semmilyen kártérítést nem vállunk a bejegyzés megtekintését követő mentális sérülésekért, így mindenki a saját felelőssége tudatában olvasson tovább! A következő összeállításban ugyanis a honi futballcsapatok indulóit szedtük csokorba.

Aki jár meccsekre Magyarországon, az tisztában van vele, hogy a sok esetben kongó lelátóknak legalább annyira okai a klubok indulói, mint a gyenge játék vagy a rossz infrastruktúra. Nem ragozom, beszéljenek önmagukért a videók.

Kezdjük a sort a listavezető Videoton indulójával. A dal a klub történetének dicső pillanataiból merít, ezzel sarkalja hasonló eredményekre a mai játékosokat. Pozitívum, hogy a Kedves szurkolósereg is megszólíttatik a dalban, aminek a végén bekiabálásokkal kívánták életszerűvé tenni az indulót. Egészében engem egy hetvenes évekbeli, úttörők nyári kalandjait bemutató ifjúsági film betétdalára emlékeztet a nóta. Aki nem hiszi, az kapcsoljon a nyári hónapokban reggel tíz óra körül az m1-re!
Egy időben játszottak egyébként egy másik indulót is a Sóstói Stadionban, ezzel kombinálva, ami az ezredforduló falusi diszkóinak hangulatát idézte. Abból egy mondat maradt meg számomra, mikor is egy női hang ellentmondást nem tűrő hangon bejelenti, hogy „lecsúszik a torkomon a rövidital!”

Aki járt már Újpesten a Barbiban Szusza Ferenc Stadionban, annak nem kell bemutatni a Mindig Újpest, örök Újpest! című indulót. A szerzők között ott található a tavaly elhunyt P. Mobilos Tunyogi Péter is, azonban a hangzás nem a tőle megszokott, így nehezen tudom elképzelni, hogy a lila ultrák ezt a dalt hallgassák munkába menet az mp3 lejátszóikon. A szöveg amúgy a lokálpatriotizmusra, klubhűségre épít, valamint a Vidiéhez hasonlóan a régi legendákat említi követendő példaként.

Végre egy klasszikus Győrből! A sok popzenével szemben egy igazi induló, a régi idők focija szellemében, melyben a férfikar az nb1-es bajnoki cím receptjét dörmögi a fonográfra.

Az eredeti szöveget használta fel a híres győri punk zenekar, az Auróra. A szerzői szabadság jegyében azért kiegészítették valamelyest, hiszen az eredeti verzióban nem meglepő módon nem hangzik el a „Reszeli mester a titkos fegyver” mondat, azonban az Előre kurvák, gengszterek című örökzöld szerzői Reszeli Soós Istvánt is belevették a kisalföldi legendáriumba, így elég pontosan meghatározható a szerzemény keletkezésének időpontja.

Még a Népsport is megírta, hogy a liverpooliak hogy éneklik évtizedek óta a You will never walk alone-t, arról persze egy szó sem esett, hogy a Debrecennek is van ám indulója. Nem más írta, hanem az a debreceni zenekar, akire ikonként néz lassan évtizedek óta minden középiskolás rocker, ez pedig a Tankcsapda. Lukács Laci az énekes pedig nagy fanatikus, a Levszki ellen ott szurkolt a Puskásban a Loki táborban, ott volt az Anfielden is, szabadidejében Dombi Tibit okítja dobolni, Sándor Tomit bőgőzni, és ha már így alakult írt egy indulót is. Indulós is akart lenni, Tankcsapdás is, így egyik sem lett igazán, azonban valószínűleg a piros fehér vérű tinédzserek erre is megpörgetik a frizurát ha véletlenül felhangzik egy hazai koncerten.

Ferencvárosban időtlen-idők óta használják az „száz kisleány, egy gólra vár” munkacímű indulójukat, amelynek érdekessége, hogy egyedüliként a táborok is éneklik a meccsen, rendszerint az elejét real timeban a végét meg megpörgetve elhadarva. Valószínűleg ez a nóta legismertebb hazai labdarúgó induló.

Miután ferencvárosi körökben még gyakran nevezik Magyarországot a „tízmillió fradista” országának, ezért a fővárosi zöldek szimpatizánsai igyekeznek megfelelni ennek a sztereotípiának. Ezért, a klub iránti szeretet miatt, vagy azért, hogy még egy lemezt el lehessen sózni, gyakorlatilag többen írtak indulót az FTC-nek, mint ahányan megfordultak a keretükben. A teljesség igénye nélkül, csak a stílusirányzatok széles skáláját érzékeltetve Aradszky Lászlótól a (Sex) Action-ön keresztül az Egészséges Fejbőrig jegyzenek ilyen témájú dalokat. A következő video a Romantikus Erőszak alkotása, a zenekar tagjai pedig aktív szurkolók.

Egy igazi durva megoldás következik, a nyíregyházi Szpari induló a Moonlight Shadow dallamára. A fenti dalt Mike Oldfield-től a Groove Coverage-ig többtucatnyian jegyezték, azonban mégis váratlan fordulat, hogy a szabolcsi szombat estében erre a nótára melegít a Nyíregyháza. A hangszerelés is erősen minimál, szintivel pötyögve a techno1 hangmintára. A szöveg hozza a legfontosabb tartalmi elemeket, miszerint a Szpari megnyeri a rangadókat, ők a bajnokcsapat, és általában a legjobban a világon.  Ők is alkalmazzák a belekurjongatós életszerűsítő megoldásokat. A végén az üvegcsörömpölés drámai befejezés, a lelki szemeim előtt látom is, hogy megindul a Jonatán Kommandó a stadion parkolójában.

Végh Attis, a kaposvári Punk Tum zenekar frontembere addig járt meccsre a Gödörbe, amíg gondolt egy merészet és írt egy háromszámos kislemezt a Rákóczinak.  Úgy volt, hogy a bérletesek kapnak belőle, nem kaptak, de végül a szurkolók kézen-közön elkezdték hallgatni, és valamiért a Zöld-fehér című nóta vált a csapat indulójává. A stadionban nem játsszák, de meg lehet figyelni, hogy a kaposvári gólokat követően a White Wolves mindig erre a dalra kezd rá. Érdekesség, hogy ez az egy olyan hazai induló, amiben nem hangzik el a csapat neve.

Pakson minden az atomerőműről szól, de tényleg minden. Nem hiába nevezik magukat előszeretettel Atomvárosnak, de már egy kicsit nyomasztó, hogy ennyire egy lábon állnak. Az természetes, hogy ha az erőmű adja a támogatást, és a szurkolók egy jelentős részének a mindennapi kenyeret is, hát illik hálásnak lenni, de ami sok az sok! A szurkolói csoportot Atomic Strike-nak hívják, a kabalafigura, ami az Üllőin a sas, a Bozsikban az oroszlán, itt egy részecske, vagy mag (tényleg, mi az?). Már meg sem lepődik az ember az induló hasonlatain, miszerint „morajló arénánk egy tomboló reaktor”. Atomtámadás!
(Régóta böki a csőröm ez a kérdés, talán a paksiak tudnak válaszolni. Miért pont egy koporsóba tett focilabda a klub címere? Ez a futball halála?)

Bevallom, ezt a Kispest indulót a Bozsikban még nem hallottam, de ha már ha az címe, hogy „Eredeti Kispest induló” úgy éreztem, illene bemutatni. Ugyancsak szinti téma, ezúttal a bossanova1 alap, szintigitár, szintidob. A szöveg nem hoz drámai meglepetéseket, azt mindenesetre megtudjuk belőle, hogy Kispesten szeretik a szép lányokat, mindenkit elvernek és a cél a bajnoki cím! A régi legendák felemlítése ebben az esetben majdhogynem kötelező.

Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült fellelnem a „hogy a három pont megszülessen” című kispesti indulót, ami úgy hozzátartozik a Bozsik Stadionhoz, mint a saját játékosok anyázása a tribünről. Viszont a másik alap Kispest nóta, az egy gól és semmi más megvan. Rossz nyelvek szerint, az előadó Kalapács fradista volt addig, amíg meg nem írta a vállaltan Honvéd indulónak szánt dalt. A mondanivalóba nem zavarodik bele senki, csak egy gólt kér, semmi mást.

A szinti pop roadshow következő állomása: Zalaegerszeg. A muzsika alap szurkolói rigmusokra épít, néhol meg is cifrázzák. A legkeményebb része a műnek mégis az, amikor egy kisgyerek bekiabál, hogy „Boldog a szívem, mert kék-fehér az Isten!” A szöveg többi része is a lelátói hangulatot igyekszik visszaadni, azonban arra a mondatra, hogy „arcunkba fúj a város szele” a gimnáziumi magyartanárom csak annyit írt volna pirossal, hogy ez így faszság képzavar.

Bár Koplárovics Béla már egy ideje nem a zalai kékeknél keresi a kenyerét, ezt a nótát egész egyszerűen nem volt szívem kihagyni a felsorolásból. A híres Manchester verést követően gombamódon szaporodtak el a ZTE nóták, de a legnagyobb hatással már akkor is Béla király balladája volt rám. Ezt kár ragozni, önmagáért beszél!

A Diósgyőr indulóra generációk sora fogyasztotta el a szombati Borsodi világos és szotyi makuka adagját. Az induló a stadion hangulatát akarja visszaadni, és mivel állandóan ez szól a stadionban valahogy össze is jön. A produkció zenei értékét tekintve abszolút illik a szintetizátoros indulók vonalába. A fanfárok a legnehezebben emészthetőek a számomra.

A Haladás induló nagyon régi dal, hallottam is már az eredetit néhány nagypapa előadásában, azonban azt a verziót nem leltem fel. Ugyanazt a szöveget viszont megzenésítették sramlidiszkó műfajban is. Többen, akik hallották fizikai fájdalomra panaszkodtak. Pedig maga a szöveg jó, nekem az egyik kedvencem, szinte magam előtt látom a múlt század eleji vén csibészeket, ahogy faragják a rímeket. Két kedvenc mondatom van benne, az egyik a kezdő sor: „Ha végigmegy a Fő utcán egy focistagyerek, mind megáll a forgalom és őket nézi meg. Odafenn a Jóisten is megáll és nevet, elővesz a zsebéből egy borosüveget.” A kép szinte Legényanyás. A másik nagy kedvenc: „Jöhet majd az ellenfél a sinautóbuszon, lehúzzuk a rolót mi a tizenhatoson. A lövésük messze elszáll a kapu felett, a kapusunk unalmában nagyokat nevet!”


Ha Szombathelyi haladás, akkor nem lehet elmenni szó nélkül a Haligans nevű formáció mellett. A zenekar tagjai természetesen Hali szurkolók, saját albummal. A következő, „Sötétkék” című számuk mindenesetre nem tekinthető békejobbnak az ősellenség Zetések felé.

Az alsóbb osztályú csapatok közül a Békéscsaba indulója is odamondogatós, ami a 100 Folk Celsius hangulatú zene mellett elég érdekesen fest. Mindenestre a következő mondatot sokáig kellett emésztenem: „A Viharsarokban ilyen az élet, mindenki szurkol az Előrének: a postás, a rendőr, a vasutas, a képviselő, és a nyolcadik utas!”

Mindenki ismeri az FC Sopron kálváriáját. Az indulójuk a hűség városában miről-másról szólhatna, mint a hűségről, lokálpatriotizmusról. A dal több verzióban is fellelhető, én a Moby Dick félét választottam. Már csak azért is, mert Gőbl Gábor jegyzi, aki később a ZTE-ben vállalt munkát. Pedig itt még arról énekelt, hogy: „Bármerre jársz, s bárki kérdezi, elmennél e más klubba játszani. Sopronban élsz! Sopronnak élsz! Ezt mondd meg nekik!”

Akinek ez még mind nem volt elég, annak jöjjön két video zanzásítva, a csapatok indulóinak részleteivel. Ezekben vannak olyan induló részletek is, melyeket egyben nem leltem meg, ezekről pár mondatban emlékeznék meg.

Siófokon igazi Balaton parti lötyögős indulót választottak, szemben Tatabányával, ahol régivágású rockzenére indul be a csapat. Az MTK csatadala sem hordoz magas zenei értékeket, ráadásul indulónak elég álmosító. A pécsieké is sramlidiszkó jellegű. Amúgy pont Pécsen voltam a vendégszektorban, amikor a dal szerzője, bizonyos DJ Koma kezdőrúgást kapott az indulóért. Ő egyébként olyan számokat is jegyez, mint „Berdó Balázs egy fiatal tehetség” vagy a „Nem érhet minket fiaskó, mert nálunk játszik a Balaskó!” Sajnos ez a lemezem elkallódott, kérem, akinek megvan, juttassa el a szerkesztőségnek! A Vasas indulója amatőr rap-bandák demóit idéző instrumentumokra van felvéve, ami szögesen ellentétben áll az ének stílusával, ami a nyolcvanas évek indulóinak világát idézi. Kecskeméten is a keményrock vonalat választották, küzdelmet és rettegést ígérnek az ellenfélnek, a dolog szépséghibája, hogy az induló nem a focicsapatot, hanem a rögbiseket élteti. A bőcsi nóta laza rockzene, minden csak nem induló. A REAC dalát már végképp nem minősíteném. Akinek megvan  a Budai II-ben hallható, „Egyetlen csapat van, drága, mint a sör. Rá-Rá-REAC! Rákos-vasököl!” kezdetű örökzöld, kérem, tegye közkincsé itt és most!
 

46 komment · 1 trackback

Címkék: pécs tatabánya sopron győr debrecen induló nyíregyháza békéscsaba haladás újpest videoton siófok ferencváros paks vasas mtk reac honvéd diósgyőr rákóczi

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr551394921

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar foci utolsó nagy korszaka II. 2009.09.22. 12:37:23

Törőcsík karrierje derékba törik, Nyilasi visszavonul, Bene búcsúzik, Lakat Károly lesz a kapitány, újonc a Debrecen, a Volán és a PVSK. Európai kupákban indul az Ú.Dózsa, a Rába ETO, az FTC és a DVTK. Barátságos mérkőzések esztendeje&nb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BuDdHa 2009.09.20. 18:57:38

Jó volt újra rátalálni Béla király balladájára, emlékszem mekkora himnusz volt a maga idejében.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.20. 19:03:41

Kalapács Józsi (Honvéd-induló No2.) úgy tudom Csepelen él, és amikor felkérték (a szurkolók), akkor kb. valami ilyennel válaszolt: Nem szurkol senkinek, viszont tudja értelmezni a rajongás (sic!) fogalmát. Ezért aztán nagyon szívesen.

A jelenlegi (ami ugyebár kellemes röhejt vált ki az ellen szurkolóiból) pedig Roosevelt elnök választási himnuszának zenéjére költődött. A harmincas években ez buzdítónak számított Ámerikában.

Futó Lada 2009.09.20. 20:21:29

Az hogy az MTK induló nem egy Bilboard TOP10-es az rendben van, de a "Meglátja mester menni fog" az azért mégiscsak az "egy igazi" Mesternek készülta bajnoki cím apropóján, és ha jól emlékszem azért az eredeti verzióban Szeibert Gyuri, Híres Gabi és Katzenbach társaságában maga a mester is benne volt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.20. 20:55:43

Kb a felét hallgattam meg és tényleg szörnyű az összkép. Még a Debreceni tankcsapda a legtűrhetőbb.

Persze mi egy alb@szott himnuszú nép vagyunk, milyenek legyenek a többi indulóink is??? :-)

Kellene bátorság azt lecserélni, vagy mellé rakni valami alternatív tényleg optimistát és korszerűt. Aztán talán ennek a példáját a foci is követné.

2009.09.20. 21:35:54

f@szom félórája olévastam a posztot, azóta az megy a fejemben hajrááá diósgyőőr...

a posztírók hibájából valószínűleg ma nem tudok aludni a fejemben lévő dallam miatt :D

geri415 2009.09.20. 22:06:11

Elfogult vagyok, de a MINDIG ÚJPEST ÖRÖK ÚJPEST kifejezetten jól hangzik a Szuszában...! Hajrá Lilák!

Kiß B. 2009.09.20. 22:06:56

@végh hanta: Azt mondjuk lehet, hogy elhiszem, hogy Kalapács "semleges" volt, de ennek a szurkolói felkérésnek nagyon bonbon szaga van. Lehet, hogy Hemi bácsi szurkolói minőségében kérte fel, és ezt minősítette később népi kezdeményezésnek.

@IGe: Szerintem mást lecserélni kellene bátorság, de ez nem jó fórum a kérdés megvitatásának. Ezt is csak azért írom, mert az utolsó dolog amihez hozzányúlnék a himnuszunk. Személy szerint szeretem, és nem hiszem egy lapon lehetne emlegetni a posztban feltüntetett muzsikákkal.

@safranynorbert: ha holnap nem érnél be időben dolgozni, nyugodtan márts be a főnöködnél :D

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.20. 22:08:12

@-kraci-: A Kalapács-féle még a Pini-éra szülöttje. Csak a tényszerűség kedvéért.

Majom Miklós Fan Club 2009.09.20. 22:08:19

itt a röviditalos, meg egy bónusz videoton

pilfer.uw.hu/vidi/mzx_videotonindulo.mp3

"a képernyő már mindenhol színes, és a mez legyen a melleken feszes"

pilfer.uw.hu/vidi/szekesfehervarvideoton.mp3

murcicomp 2009.09.20. 22:14:38

A Vidi indulóból nem ez aktuális változat, ha jól rémlik jelenleg a 20 éves évfordulóra (UEFA ezüst) írt változatot adják le a meccsek előtt. Ez ugyanezen a zenei alapon, némileg átírt szöveggel a szerző előadásában hallható (Végvári László aki az eredetit is jegyzi)! Én egyébként egy másik indulóra lennék lennék kiváncsi amit a kilencvenes évek elején játszottak és a Videoton-Waltham FC indulója volt, szerintem az is nagyon űtős kis induló volt. Ha esetleg valakinek megvan valahogy eljuttathatná nekem, hadd nosztalgiázzak egy kicsit.

Titi120 2009.09.20. 22:15:58

Béla ! Béla ! Béla ! Béla király ! :)

Kiß B. 2009.09.20. 22:18:25

@végh hanta: Hemi bácsi aknamunkája :) Amúgy ezt nem tudtam, csak azért írtam, mert nehéz elképzelni ezt a szurkolói kérést. Persze ettől még lehet.

@Maczó Miklós Fan Club: Hú hallod, ma rendesen megedződtem ezekkel, de a röviditalos nagyon brutális! :) Köszi a linket!

Dr Minimum 2009.09.20. 23:20:27

Egyetlen (ha jól tudom) paksi olvasótokként válaszolok (ill. válaszolnék, de a konkrét választ nem tudom) a nekünk feltett kérdésre :)
A régi logó lett modernizálva (és persze borzasztóan gagyi lett véleményem szerint :S)
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/5/59/Paks.gif ilyen volt több mint 50 éven keresztül.

Amúgy meg apró érdekesség, az indulónkat a fél nb1-et végigjárt balhátvéd Hanák Vitya zenekara írta.

Dr Minimum 2009.09.20. 23:25:17

"A REAC dalát már végképp nem minősíteném. Akinek megvan a Budai II-ben hallható, „Egyetlen csapat van, drága, mint a sör. Rá-Rá-REAC! Rákos-vasököl!” kezdetű örökzöld, kérem, tegye közkincsé itt és most!"

drminimum.extra.hu/REAC.mp3

aranycsapat 2009.09.20. 23:29:37

A csepeliek indulója szerintem a legtöbb NB1-es csapatnak becsületére válna.
islanders.extra.hu/ jobb sarokban fent.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.20. 23:47:31

kövezzetek meg, de nekem a Haladás indulója jött be leginkább, a zenei értéket meg eleve nem néztem. szurkolói daloknál nem a zenei érték szerintem a lényeg, hanem hogy mennyire van ütős, jól énekelhető szövege. az legalább jól odabasz :)

aklubisz 2009.09.21. 00:03:32

a legeslegkevésbé sem érdekel a labdarúgás, se a labdarúgók, a nekik szurkolók végképp nem, szőke nőként szendvedtem a posztot végig, mert a páromat meg igen, de

nem mehetek el szó nélkül az energia mellett amit a posztíró belerakott, nagyon, nagyon szép munka lett, akár még kedvcsinálónak is mondhatnám.

gratulálok

Müszijő Csirke 2009.09.21. 01:47:13

Jó lett,kedves mesterem,gratulálok:)!Amit sajnálok, hogy Homi pappa Honvéd-indulóját kihagytad belőle, de hát van, akinek semmi sem elég:D.

aprajanagyja 2009.09.21. 07:11:38

A Vidinek sosem volt ilyen címere, nem is 1914-bn, hanem 1941-ben alakult a klub.

montipájton 2009.09.21. 07:57:53

@murcicomp: Az az "ütős" Vidi-induló a János bácsi a csatában zenéjére írt szöveg volt, ami arról szólt, hogy győzni fog a Vidi-Waltham (sic) és majd jót dalolunk. (A szöveget a Vidi akkori pályaedzője írta, és ő is énekli/gitározza. Asszem, eredetileg a játékosok énekelték a refrént.) Nem mondom, hogy nem lehetett teli torokból bömbölni, de ettől még ugyanolyan gagyi kis dalocska volt, mint a "Sóstó felett újra felragyog a fény".

Én ezt az egész csapatindulósdit kicsit gagyi dolognak tartom, talán mert még nem is találkoztam igazán jó nótával.

hzf · http://tummtumm.blogspot.com/ 2009.09.21. 08:12:52

ez nem az eredeti Vidi induló...

jrg06 2009.09.21. 08:13:42

Anno a legtobbet a III. ker. TVE (vagy TTVE?) indulojan rohogtem, hogyaszongya: Hajra Kerulet, elso a becsulet...

Kiß B. 2009.09.21. 08:21:50

@Dr Minimum: köszi!

@aklubisz: köszi!

@Müszijő Csirke: köszi, de ahogy írtam a szövegben, azért maradt ki, mert nincs fenn a youtube-on.

@jrg06: valóban, az is emlékezetes, régi klasszikus nagyfateros induló az is. Amilyen ütemben kerülnek elő a hiányzó gyöngyszemek, még a végén valaki belinkeli azt is. Én bizakodó vagyok!

montipájton 2009.09.21. 08:24:23

A Vidi "induló" hiteles története egyébként a következő: az UEFA-Kupa döntőjébe jutott csapat tiszteletére, még a Real elleni meccsek előtt írta egy fehérvári szurker, a Hanglemezgyár viszont csak úgy adta ki (kislemezen), hogy nem ő hanem a méltán elismert Turi Lajos (hm, megvan még...?) énekli. A lemez másik oldalán pedig egy elképesztő dalocska szerepelt, melynek refrénje a Vidi, Vidi, Videoton, hajrá, Videoton! sor volt, amit egy hölgy énekelt. Szövege többek között az

Én a szerda estét mindig kedvelem,
Mikor ezt a szót kiáltjuk: győzelem!
E szó ott híres és ott csábító,
Hol készül a sok-sok tévé és rádió...

sorokkal írta be magát az egyetemes kultúrtörténetbe.
Szerintem ember nem élt Fehérváron, aki egyszer is elénekelte volna a meccsen.
A "Vidi-indulót" ellenben ma is szokta dalolgatni a "tábor", hadarva és hamisan. De hát ez már csak így szokás.

montipájton 2009.09.21. 08:26:30

Na, meghallgattam: a szerzőnek jópont, mert az eredeti verziót rakta fel, ez nem más, mint Turi Lui hal(lgat)hatatlan hangja! Talán még megvan otthon nekem is a kislemez. )))

dr66 2009.09.21. 08:29:51

"Egy csapat van csak nyugaton,a Rába ETO"...Ez az igazi klasszikus,tényleg.

Raka1885 2009.09.21. 08:57:09

Egyrészt nem Barbi, hanem Szusza Ferenc stadion. Ha már minket nem tisztelsz ennyire, legalább Szusza Ferenc, mint egykori kiváló magyar labdarúgó emlékét ne sérts.
Másrészt Újpesten ez az induló nincs tíz éves. Előtte volt egy másik. Ez kimaradt.

piszok alfréd 2009.09.21. 09:15:48

hamár zene és sport,akkor nem hagynám ki Deák Billt sem : " szeretlek Erzsi,haver vagy János,de csapat csak egy van óóóóó,a Ferencváros!" Esetleg még annyit,hogy a több tucat Fradi dal mellett azért az eredeti ,máig is használt induló lassan 100 év felé közelít.. www.youtube.com/watch?v=Z-3A_u9Nrog ez az eredeti,vagy legalábbis az egyik korai felvétel...

Kiß B. 2009.09.21. 09:18:49

@Raka1885: Szó nincs róla, hogy ne tisztelném bármelyik csapatot, Szusza Ferencet pedig különösen, azonban a népnyelv így nevezi a stadiont, de a kedvedért kijavítom.

Ha megvan a régi induló várjuk a linket, a labdabiztos minden bejegyzése a kommentekkel lesz teljes.

pxpxpx 2009.09.21. 09:21:03

Szép gyűjtés. Tankcsapda a legjobb, a Szpari-induló mindent elmond Tiregyházáról.

Ez a Zete-gyalázó nóta nagyon komoly. :)

vidi-master 2009.09.21. 11:14:01

a Fradi himnusza azért jó, mert ezt énekeljük meccsen is. egyébként nekem a DVTK és a Hali himnusza tetszik (persze nem zeneileg).

vidi-master 2009.09.21. 11:14:57

ja alacsonyabb osztály:
GÁZMŰVEK indulója parádés! kemény rock alapon HAJRÁ GÁZ - HAJRÁ GÁZ üvöltések!!!

f_miki · http://fmiki.tumblr.com/ 2009.09.22. 09:01:06

@Dr Minimum: van még a Szikora Robi-féle Reac-induló, amit az nb1 örömére írt: "rongyosra cincáld szét a hálójuk közepét". Mind a két mű elhangzik a meccsek előtt Palotán.

nbcee 2009.09.22. 09:15:27

@aranycsapat: Teljesen egyetértek, nekem is kedvencem a "Kék a Duna, vörös a vér"
Más: A Kaposvárnak van egy másik indulója is tudtommal, bizonyos "Haj-Rá-kóczi Kaposvár olé!"

nbcee 2009.09.22. 09:18:25

u.i.: Az persze arcpirító, hogy nekünk még nincs, erre a mindössze 38 NB1-es meccs elég gyenge kifogás, megyek is le a pincébe komponálni.

JESTER 2009.09.22. 11:46:39

Gőbl nehezen énekelhette e sorokat mert ő basszer a Dickben, az énekems a Schmiedl Tamás.
Ezt leszámítva a poszt egész jó!
De nem annyira mint a Hemy induló :)

JESTER 2009.09.22. 11:51:43

@végh hanta: pontosan!
Hemy czukk eleinte még bojkottálta is a Kalapács songot.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.22. 16:58:17

Az okés, hogy az Újpest Ultras lenyomja a Pet Shop Boys Go West c. nótáját, de a Vasastól már sok kisség hivatalos himnusszá emelni.

"Újpest, a mi csapatunk;
Újpest, érded szurkolunk;
Újpest, éted harcolunk;
Újpest, ez a jelszavunk."

vs.

"Gól ez, gyönyörű Vasas-gól;
Gól ez, micsoda bombagól;
Gól ez, örül a szurkoló;
Gól, angyalföldi gól."

Rosseb kellett, hogy felnyíljon a szemem a nyíregyházi átdolgozáson keresztül: uppsz, mennyi a "híres dallamra átköltött" induló.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.22. 16:59:53

@végh hanta: a remeksok elütési hibát tudjuk be indiszponáltságomnak

Majom Miklós Fan Club 2009.09.22. 21:41:21

külön poszt témái lehetnének az egyéb meccs előtt/gólnál/meccs végén felcsendülő nóták is.
eye of the tiget és a kánkán pl. sose megy ki a divatból, right said fred kellemese lötyögös stand up for the champions remeke viszont kikopott szépen lassan.

díszbohóc 2009.09.23. 12:23:41

@Maczó Miklós Fan Club:
www.youtube.com/watch?v=mbsaNAoR0Uo
Errol a klasszikusrol se feledkezzunk meg. Megye 1-ben nalunk mindig ez ment (na meg ugye ott a klasszikus Szaknevsor reklam).
süti beállítások módosítása