HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A féltucat évtizede

2010.01.11. 13:59 Futó Lada

„Régi dicsőségünkből próbálnánk erőt meríteni az előttünk álló kihívásokhoz” –nyilatkozta egyik komoly poziciót betöltő szakember a minap egy labdarúgó eseménnyel kapcsolatban. Gyorsan pörgettem vissza az eseményeket, hogy az utóbbi évtized tekintetében mi is lehet a merítési lehetőség. Első körben a válogatott szereplését néznénk meg, kapitányonkénti bontásban.

2000,január 1. Sem a világvége ne következett be, sem az Y2K nem rakta a világranglista végére a brazilokat. Az újévet Bicskei Bertalan köszöntötte a válogatott kispadján…már ha lehet ilyen durva képzavart használni. Bicskei 1998-ban kezdte munkásságát a csapat élén, és a világranglista 48.helyig repítette előre a csapatot, melyben az atlantai hősök keveredtek a hazai rutinnal. A Király-Mátyus-Sebők-Hrutka tengely, az Illés vezette középpálya szinte védjegyévé vált a csapatnak. Éppen a VB selejtezőkre készültünk.

A 2000-es év sikeres volt, bár egy hazai zakóval nyitottunk Ausztrália Európából összeverbuvált légiósai ellen, de ennél több vereség nem volt; VB selejtezőn hazai x az olaszok ellen, és Fehér Miki vezetésével Litvánia leigázása idegenben. Minden gyönyörűnek tűnt, ám jött 2001… Csak a negyedik, azaz az utolsó előtti helyezésre futotta a csapattól a VB selejtezőkön végül. Felemás mérkőzéseken buktak el a pontok. A simán vert Litvánia a visszavágón, Budapesten döntetlent játszott. Románia oda-vissza vert minket, Grúzia a magyar fővárosban kapitulált, viszont Tbilisziben három pontot szerzett, aminek a következménye az volt, hogy a pótselejtezőt érő második hely elérésére sincs esély. Lefőtt a kávé – gondolták az elöljárók, Bicskeivel felbontották a szerződését és ideiglenes kapitánynak Gellei Imrét bízták meg.

2001. októberében tehát Gellei Imre az U21-es válogatott edzője került fel a nagy válogatotthoz. (A kispadra javasolták Nyilasi Tibort és Egervári Sándort, de az elnökség Gelleit szavazta meg. Az ok abban keresendő, hogy két és fél évig jól irányította az utánpótlás válogatottat, illetve 1988-ban fél évig segítette Bicskei Bertalan munkáját, mint szövetségi edző.) Az utolsó világbajnoki-selejtezőn, az olasz csapat elleni mérkőzéstől vette át a csapatot,és vállalható 1-0-s vereséget szenvedett a csapat, majd mivel a csapat nem jutott ki a világeseményre, elkezdte a csapat felkészítését a portugáliai Európa-bajnokság selejtezőire.
Még ezévben kiütöttük hazai pályán Macedóniát, majd jött egy nem hivatalos vajaskenyér-túra Ománba. 2002 olyan volt mint bármely más év amelyikben selejtező-sorozat kezdődik. Barátságos meccseken tavasszal vereségek (Svájc, Csehország, Fehéroroszország), majd ősszel feltámadás és a 2 EB selejtezőn 4 pont (svédekkel idegenben döntetlen, San Marino itthon kipipálva). Ismét kék volt az ég, megint továbbjutásra álltunk, a svédek és a lengyelek lépés-hátrányban voltak.
2003... a páratlan évek nem hoznak szerencsét. A lengyelekkel még rokoni alapon megvolt a döntetlen, és San Marino üzembiztosan legyőzve, sőt a lettek is vesztesek lettek ...de itthon vereség a svédektől, Verspakovski egymaga kivégezte Rigában a Dragóner-Kuttor védelmet, és kegyelemdöfésként a lengyelek nyertek Pesten. Megint csak a 4. hely. Ismét csak integettünk a hajónak, és nem is a kikötőben, hanem csak a rakpartról… Érezhető volt, hogy megint váltani kell..

2004. januárjában az egykori német világbajnok labdarúgó, Lothar Matthäus került a szövetség alkalmazásába. A világklasszis játékosból lett edző megosztotta a magyar futballszeretőket. Az edzők és a média kritizálták lobbanékony stílusát, játékfelfogását és szakmai érettségét, mivel klubcsapatoknál edzősködött és nem ért el kimagasló eredményt. Ezzel szemben a közönség rendkívül megkedvelte és távozása után is sokáig marasztalták. Igazi optimista, győzni akaró ember lévén kijelentette, hogy kivezeti a magyar válogatottat a Németországban megrendezendő világbajnokságra. Az ő jelenléte a válogatottnál eredményes PR húzásnak is tűnt, mivel rangos válogatottak ellen készülhetett a csapat és jó pár játékos külföldi karrierjét is megalapozta, hogy alatta dolgoztak. Gera Zoltán, Torghelle Sándor, Huszti Szabolcs, Hajnal Tamás vagy Juhász Roland az ő kapitánysága alatt lettek meghatározó tagjai a válogatottnak és kerültek ki külföldre. A világbajnoki selejtező csoportban a negyedik helyen végzett a csapat. Ez az eredmény köszönhető akár a szerencsének is, mivel az Izland elleni két mérkőzésen csupán 1–1 góllal múlta felül ellenfelét a magyar válogatott, viszont Svédország kétszer is győzni tudott a magyar nemzeti csapat ellen. Bulgáriától pontokat tudott rabolni, viszont idegenben sima vereséget szenvedett, hasonlóan Horvátország ellen. Legjobb mérkőzései a Németország elleni 2-0 és Skócia elleni 3-0. 28 mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot Matthäus, majd mivel szerződését nem hosszabbították meg – pedig jelezte, hogy szívesen maradna a válogatott élén – ezért más csapat után nézett. Munkája után sokan nehezményezték a rengeteg válogatott játékos kipróbálását, akik egy–egy epizódszerepet kaptak a szövetségi kapitánytól. Olyan országok ellen játszattunk mint a már említett Németország, Brazilia, Skócia,de olyaokkal is játszottunk mint Kina, Antigua és Barbuda. Az MLSZ vezérkara is változott és a Bozóky-éra után jött István a király, aki rendet tett a futballban. "Magyar padra, magyar edzőt" szólt a jelszó.

A Mátyás király távozása után Bozsik József fiát, Bozsik Pétert nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki maga mellé hívta segédül az egykori klasszist Détári Lajost. Az óvatos,hűvös taktikus,és a lelkes támadó szellemű profi ideális párosnak tünt papiron, azonban ezt a papirt az elelnfeleink vélhetően nem olvasták. A Svájc és Ausztria által megrendezett Európa-bajnokságra való kijutás volt a cél, de nagy előrelépést jelentett volna a csoport harmadik helye is. A kezdeti sikerek után (barátságos meccsen simán vertük a maorikat és a sógorokat, kicsit kikaptunk Angliában, de Dárdai ortónagy gólt hegesztett) sajnos a magyar válogatott újabb mélypontra került (itthon Norvégia 1-4 teljes összeomlással,a bosnyákokat idegenben valahogy legyűrtük, majd hazai vereség a törököktől, és új nemzeti ünnepet teremtettünk Máltán). Bozsik Péter a máltai kudarc után, 7 mérkőzéssel a háta mögött menesztették, Détárit pedig felfüggesztették. A norvégok és málta elleni meccsek során egyre erősödött az egyre gyérülő közönség hangja, Király mindkét meccsen kapott egy-egy olyan leventególt, ahol a Bochum-koeficiens most bőven kilengene, míg néhány játékos a válogatott meccsen próbálta regenerálni a bajnoki terhelés során a klubja kispadján szerzett zsibbadtságot. Ismét tehát a fiatalítás került előtérbe, és ismét egy korosztályos válogatottnál dolgozó szakemberre vetültek a reflektorok.

2006 őszén Várhidi Pétert bízták meg az ideiglenes szövetségi kapitány poszttal, majd miután Priskin góljával a kanadai futball-gigászokat két vállra fektettük, megerősítették pozíciójában. Az Eb-selejtező közepén átvett csapattal hosszútávon tervezett és komoly fiatalításba kezdett. A hosszút távú terv miatt a selejtezőkön papírforma vereségeket szenvedett a nemzeti csapat - értsd: mindenki elvert minket a bosnyákok kivételével, de Máltán bosszút áltunk, és pontot szereztünk itthon a szintén nagyhatalom Moldova ellen. Viszont "csikócsapatával" legyőzte a friss világbajnok olaszokat (3–1) és Lengyelországot (1–0) barátságos meccsen. Az ő nevéhez fűződik Dzsudzsák Balázs, Filkor Attila, Vass Ádám csapatba építése. Szövetségi kapitánysága alatt nézeteltérésbe került Huszti Szabolcscsal, aki otthagyta a válogatott edzőtáborát . Végül a selejtező csoportban az utolsó előtti, hatodik helyen végzett a válogatott. 2007-ben Várhidit beválasztották teljesítményével az év legjobb négy szakvezetője közé, viszont egy évvel és két mérkőzéssel később mégis szerződést bontottak vele. 2008 március végén a tavasz 17 pillanata közül az egyik sajnos pont elég volt ahhoz, hogy egy szlovén sporttárs Vass és Tőzsér közül elvigyen egy árva labdát és a kapuba juttatva bevégeztesse a kapitány sorsát. Most már Kisteleki is nagyobb név után keresett, és talált is egy új versenyzőt, akinek vezetésével elkezdődött a Koemanizmus a magyar labdarúgásban.

2008. május 1-től Erwin Koemant jelölték ki szövetségi kapitánynak. Koeman 88-ban került először kapcsolatba a magyar válogatottal, mikor EB-selejtezőn oda-vissza verve a mieinket, a Van Basten-Gullit-Rijkaard-féle csapattal kijutott az NSZK-beli EB-re. (Ott az Irország-Hollandia meccs volt pályafutása legjobb meccse, a 82.percben az ő lövését lepkézte Pat Bonner pont van Basten lábára. Na, így estek ki az írek...) Tehát ő 16 mérkőzés után váltotta Várhidi Pétert. A holland szakember a 2010-es világbajnokság selejtezőjére készítette fel a csapatot. A kitűzött cél az első három hely valamelyikének megszerzése. Felmérése alapján jelenleg 2 épkézláb hátvéd a magyar labdarúgás jelenkori érájában, mint ahogy nincs 2 csatár sem, ezzel szemben van 3 balszélső. Szinte mindenkit a védekezésre priorizált, volt hogy ez a csatárposzt riovására ment (konkrétan csatár nélkül állt fel a válogatott). Egy darabig az elmélete igazolódni látszott, Máltát és Albániát oda-vissza verte a csapat, (Sanyi a matador ismét a válogatottban!) de a biztató kezdet után a válogatott a csoport negyedik helyén végzett. Portugáliától és Svédországtól kettős vereséget szenvedett. Dániát csak a magyar csapat volt képes megverni, illetve döntetlent ért el ellenük. Az utolsó mérkőzés előtt Gera Zoltán, visszamondta a válogatottságot, ezzel Juhász Roland örökölte meg a csapatkapitányi posztot. A mérkőzés után a nemzeti csapat első számú kapusa is a válogatottól való visszavonulás mellett döntött. Babos Gábor pályafutásának megkoronázása lett volna dél-afrikai világverseny, de mivel ez elúszott, búcsút intett és sok sikert kívánt társainak. Az év vége felé borult csak fel az ultra-deffenziv koncepciója, ekkor merészen 2 csatárral játszottunk, eredménye két meccsen 6 kapott gól.

A jövőt tekintve biztató is lehet a helyzet az utánpótlás-válogatott eredményeit elnézve, azonban decemberben robbant a bomba, a karácsonyfa alá Kisteleki István odatette a lemondását. A tavaszi elnök-választás után a nyertes dönt, hogy ismét ezzel a kapitánnyal és válogatottal folytatná, vagy újra fiatalítás következik Egervári vezetésével...

Az eredmények tehát :

név időszak m gy d v világranglista
Bicskei Bertalan 1998-2001 36 13 15 8 46
Gellei Imre 2001-2003 23 8 3 12 48
Lothar Matthaus 2004-2005 28 11 3 14 72
Bozsik Péter 2006 7 3 0 4 70
Várhidi Péter 2006-2008 16 7 1 8 64
Erwin Koeman 2009- 16 7 3 6 57

 (forrás: nso.hu, mlsz.hu, wikipedia.org, magyarvalogatott.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: magyar válogatott bozsik várhidi matthäus gellei détáridöme utánpótlás koman

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr541663543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása