HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Március a nagyvilágban - focimenekült körkép

2010.04.12. 12:00 Black Lotus

A bohócliga történéseinek árnyékában márciusban sem telt teljesen eseménytelenül az élet külhoni érdekeltségeinknél. A holland bajnoki címnek alighanem harangoztak, viszont okkal tekinthetünk bizakodva a belga és a ciprusi fejlemények elé. Megvan az első feljutó és ismerjük az első kiesőket is - mindkét listán van esély újabb csapatnevek felbukkanására. Focimenekültjeink sem tétlenkedtek: Gera zebrát lőtt a londoni sztyeppén, majd tevékeny részt vállalt a wolfsburgi farkasok idomításában, Dzsudzsák és Waltner hármat, Bodor és Juhász kettőt vágott a bajnokikon és Kovács doktor is újranyitotta a rendelését Norvégiában. Sérülésekből (sajnálatos módon) és kinyilatkoztatásokból (szerencsére) szintén nem szenvedtünk hiányt. (Megjegyzés: a poszt megjelentetését szombat reggelre terveztük, de Varga Zoltán halála miatt elhalasztottuk. A posztban feltüntetett adatok március mellett április eleji eseményeket is tartalmaznak, de a magunk mögött hagyott hétvége történéseit egy másik alkalommal mutatjuk majd be.)

Anglia
 
Miközben a Sky Sports kommentátorai erősen fontolgatják, hogy a következő idénytől kezdve az egy méterről bepilinckázott gólokra a scoring helyett az elding igét használják, honfitársaink is igyekeztek hasznosan tölteni idejüket a szépen ápolt szigetországi gyepen. A legnagyobb sikereket a témában Gera Zoli mutathatja fel, aki XXI. századi Búvár Kundként először Cannavaro, majd a Juventus hajóját lékelte meg az EL nyolcaddöntőjében. A negyeddöntőben, a Wolfsburg elleni, összetettben 3-1 alkalmával Szotyi két gólpassz formájában aktivizálta magát. A nemzetközi menetelés árnyékában a londoni alakulat a bajnokságban a teljesen semlegesnek számító 12. helyre betonozta be magát, miután a három márciusi taknyolást követően a hétvégén lebirkózta a Wigant. Az FA-kupás álmoknak a Tottenham vetett véget. Zoli a bajnokságban a Wigan elleni gólpassz előtt a Hull City otthonában begyűjtött sárga lappal gazdagította életünket.

Közvetlenül a Fulham mögött, a 13. helyen találjuk a hat bajnokin 11 pontot besöprő Sunderlandet, ahol a szakvezetés nem látta indokoltnak Fülöp Marci pályára vezénylését.

Ugyancsak a zéróspíl jegyében telnek Kurucz Peti napjai a kiesés szélén tántorgó West Ham Unitednél, amely a hétvégén az Everton elleni döntetlennel próbálta fogyaszthatóbbá varázsolni a márciusban előadott öt meccs - öt bukós terített betlit.
 
Bohócligához szokott szemeinkkel csak pislogtunk, mikor szembesültünk azzal, hogy a kólabajnokság résztvevői sztahavonista stílusban 8-9 bajnokit nyomtak le március eleje óta. A listavezető Newcastle már matematikailag is bebiztosította feljutását az élvonalba, amelyhez a 8 bajnoki/20 pont formájában megvalósuló erődemonstráció is hozzájárult. A gyepszőnyeget öt mérkőzésen koptató Kádár Tomi egy sárgával szinezte a brigád teljesítményét.
 
Sanszos az osztályozó a Cardiff Citynél, a 9 bajnokin 19 pontot termelő egylet a negyedik helyről várja a folytatást. A sajtóértesülések szerint e hét elején megsérült Gyepes Gabi március folyamán góllal vette ki részét a Crystal Palace elleni győzelemből, majd a Leicester ellen is aktivizálta magát, mikor a 71. percben, csapata 2-1-es vezetésénél az ellenfél játékosa a kiegyenlítésen fáradozott. Gabesz nem jött zavarba és Hornyák Vendelt idéző precizitással embereset belerúgott a betolakodóba, amit a gonosz sípmester a zuhanyjegy soron kívüli kiutalásával honorált. A történet hősünk interpretációjában itt, a gól pedig alant.

Elsősorban a döntetlenek gyűjtésében jeleskedett a Queen's Park Rangers, amely 9 derbin szerzett 11 pontjával a 18. helyről várja a folytatást. Ha figyelembe vesszük, hogy a már kieső 22. helyezett alig 3 ponttal marad el a Csőszöktől, akkor nem vagyunk teljesen megnyugodva a hajrát illetően. A jellemzően kezdőként szerepeltetett Priskin Tomi a Preston ellen góllal, míg a West Bromwich ellenében sárga lappal igyekezett megszolgálni a bizalmat. A Buzsáky Ákosban szunnyadó energiák jellemzően becserélések formájában kerültek kiaknázásra, a kezdőcsapatból való kikerülés méltatlan mivoltára titánunk a West Brom elleni gólszerzéssel próbált rámutatni.

A sérült Tímár Krisztián távollétében a Plymouth 9 bajnokin 12 pontot gereblyézett össze és a 23. helyen üzembiztosan halad a harmadosztály felé.
 
Németország
 
Az ellazázott február után márciusban visszatalált a győzelmi ösvényre a Dortmund, amely (az áprilisi első hétvégét is ideértve) 5 bajnokin 13 pontot könyvelt el. A negyedik helyen álló sárga-feketéknek akár a dobogó is összejöhet, mivel a bronzos pozícióban páváskodó Leverkursennel szemben mindössze egy pont a hátrányuk. A valamennyi bajnokin szerephez jutó Hajnal Tomi két gólnál vállalt előkészítő szerepe mellett egy sárga lappal igyekezett hangsúlyosabbá tenni a produktumot.
 
Öt bajnokin 10 ponttal gazdagodott a Bremen, azonban a Dortmund elleni vereség miatt nem tudott feljebb lépni az ötödik helyről. Az EL-ben nagy küzdelem után búcsúztak a Valencia ellenében, a Német Kupában pedig a döntőre készülhet az alakulat. Futács Márkóval kapcsolatosan jó hír, hogy végre stabil tagja a csapatnak, rossz hír, hogy ezen kijelentés nem az A, hanem a harmadosztály kiesőzónájában bűvészkedő B-csapat vonatkozásában igaz. Reménységünk mindenesetre aktívan töltötte a márciust: először a sajtóban fejezte ki abbéli reményét, hogy jövőre már az A-csapatban csillogtathatja meg képességeit, majd a fakóban a színes cédulák üzemszerű gyűjtésével bizonyította rátermettségét: az Unterhachingban és Burghausenben beszedett sárgákat a Carl Zeiss Jena elleni pirossal sikerült megkoronázni.
 
Hat pont jutott öt meccsen a Mainznak, amely ezzel a 10. helyen fészkel. Szalai Ádi négyszer szólították színpadra a hónap folyamán, míg Lőw Zsolti hónapja az operáció utáni lábadozás jegyében telt.
 
A Herthának hét pontot dobott a gép, amely nem volt elégséges a sereghajtó pozícióból való elkerüléshez. Dárdai Pali a hónap folyamán klubrekorder lett a csapat mezében lejátszott találkozók tekintetében, a jeles eseményt a csapat a kiesési rangadó elbukásával, a szurkolók a stadion belsőépítészeti átalakításával ünnepelték.
 
A másodosztályban középszerű produkcióval rukkolt elő az Augsburg, amely öt mérkőzésen héttel hízlalta pontjai számát, így a harmadik helyre csúszott le. A kupából a Bremen tessékelte ki az elődöntőig menetelő brigádot. Ragadozóink közül Szabics Imi lassacskán felépülőben van, míg Torgellinho esetében a kettő darab becserélés egy érvénytelenített gól szerzésére és egy sárga lap kollektiválására bizonyult elegendőnek.
 
Kilenccel növelte pontjai számát és ezzel a hetedik helyen terpeszkedik a 1860 München. Király Gabi  mind az öt találkozón védve egy kapott gól nélküli derbit mutathatott fel, míg a többi összecsapáson összesen nyolcszor húzta fel a fehér zászlót.
 
Az alsóházban kapaszkodik a Koblenz, de az öt meccsen betakarított kilenc ponttal sem sikerült egyelőre elmozdulni a kieséssel egyenértékű 17. helyről. Stieber Zoli sérülésből kifolyólag szünetelteti a világmegváltást.

Németalföld 
 
Az egész éves produkció gallyra vágásában mutatott be ígéretes kísérletet a PSV, amely a NAC Breda elleni váratlan vereség után egy jókora sallerba szaladt bele Amszterdamban. A legfőbb rivális Twente elleni döntetlen után a Venlo és a Willem II elnadrágolása csak a bajnoki remények takaréklángon való életben tartására elegendő – négy kanyarral a vége előtt a Twente öt ponttal meglógott és a kertek alatt az Ajax is beelőzött. Dzsudzsák Bazsi három góllal jelentkezett, ezek közül a Venlo elleni dugó 0:30-nál megtekinthető.

Az eindhoveni kanosszajárás elkezdésében múlhatatlan érdemeket szerző NAC Breda 5 bajnokiján összesen 7 pontot gyűjtött be. Fehér Csabi három végigjátszott mérkőzéssel gyarapította az önéletrajzát a 9. helyen lehorgonyzó együttesben.
 
Eggyel a Breda alatt találjuk a tabellán a Rodát. Az 5 bajnokin 9 pontot összesöprő csapatban Bodor Boldi aktivizálta gólszerző énjét és kettőt is vállalt a hónap folyamán. A Feyenoord elleni dugó csak az eredmény 1-4-ről 2-4-re való kozmetikázására volt elegendő, a Heerenveen csapatának bevarrt rakéta viszont méltó lezárása volt az első félidei iskolajátéknak. A gólok mellett Boldi a Groningen ellen egy sárga lap beszedésével bizonyította sokoldalúságát.

Kevesebb pozitív jelzőt tudnánk említeni az NEC Nijmegennel kapcsolatosan, amely egyetlen pontot kapart össze a hónap folyamán, így a 14. pozícióig merült az iszapban. A valamennyi meccsen védő Babos Gabi a Feyenoord ellen sikerrel őrizte kapuját az ellenfél támadóival szemben, múlhatatlan érdemeket szerezve az egyetlen pontocska összekuporgatásában.
 
Megkezdődött a rájátszás Belgiumban, ahol az Anderlecht nem tartotta követendőnek az eindhoveni példát és 6 bajnoki/16 pontos erődemonstrációval 8 egységre hízlalta előnyét az üldözőkkel szemben. Az EL-ben a Hamburg ellenében fejet hajtó brüsszelieknél Juhász Roli két gólt és egy sárga kártyát szállítmányozott a szurkolók részére.

 
A két csoportra bontott alsóházi regattán mindkét eddigi fellépését hozta az alapszakaszban a 11. helyen porosodó Genk. Spílereink közül a folyamatosan védő Köteles Laci kapcsán a szaksajtó már belengette a hazatérés kártyát, Tőzsér Dancsó változó időtartamban élvezte a szakvezetés bizalmát, míg Tóth Bazsinak a rendelkezésre bocsátott kettő darab játéklehetőség is elegendőnek bizonyult a havi betevő sárga cédula begyűjtésére.
 
A másodosztályban az Antwerp 9. helyével végleg biztosítani látszik pozícióját a középmezőnyben. Tisza Tibcsó a februári 5 gólos csúcsra járatás után márciusban kímélő üzemmódra kapcsolta magát, így csak eggyel növelte találatai számát. Tibi erejéből interjúra is futotta, melyben PR-managereket megszégyenítő hatékonysággal fényezte a légióskodáshoz kapcsolódó pozitív externáliákat, nem elfeledkezve saját szerepének kidomborításáról sem.
 
Mediterrán vidék
 
Hispánéknál veretesnek nehezen nevezhető hónapon van túl az Osasuna, amely 4 pontot bírt kiizadni 6 fellépéséből. Előrelépés viszont a tavalyi évhez képest, hogy kiesési gondokat idén talán nem kell vizionálnunk a 13. helyen veszteglő pamplonai gárdánál, ahol a folyamatosan szerephez jutó Vadócz Krisztiánnak egy meccs legjobbja elismerés és egy sárga lap jutott osztályrészül.
 
A másodosztályban a sérült Simon Andrist nélkülöző Córdobát a 10. helyen találjuk.
 
Az olasz kultúrkörben márciusi veretlenséget és egy áprilisi zakót mutathat fel a Bari. A 6 meccsen beszedett 11 ponttal a 10. helyen nyomul a brigád, amelyben Koman Vologya és Gosztonyi Andris is a zéróspíl jegyében tengette napjait.
 
A Serie B-ben a Bresciánál és a Gallipolinál is sanszos az osztálycsere - apró különbség, hogy előbbinek felfelé, utóbbinak pedig lefelé. Az osztályozót érő 5. helyen nyomuló Bresciában Vass Ádi egy gólpasszal és két sárga lappal büntetett, míg a kieső 21. helyre visszacsúszó Gallipoliban a szakvezetés nem kívánta Filkor Attila pályára küldésével tovább roncsolni a szurkolók idegrendszerét.
 
Egyebek
 
Ausztriában mérsékelten sikeres hónapot zárt a Mattersburg, amely két győzelemmel fűszerezte négy vereségét. Waltner Robi márciusra is átmentette februári felívelő formáját, amely három gól és két gólpassz formájában öltött testet. Robiról ritkán tudunk videót mutatni, ezúttal a Kärnten elleni gól bemutatásával igyekszünk pótolni a hiányosságot.

Megkezdődött a bajnoki rájátszás Cipruson, ahol Leandro Omoniája hasít az élen, megelőzve Nagy Zoli Anorthosziszát. A két csapat a hét végi csúcsrangadón rendezheti le a vitás kérdéseket. Nem mindenki mondhat magáénak ilyen remekbe szabott idényt, az Árisz például a kiesés elkerüléséért hajt, soraiban Korolovszky Gabival, aki hétközben adott nyilatkozatában (honfitársainktól szokatlan módon) önkritikus énjének kidomborítására törekedett. Még rosszabbul járt Tóth Peti a Nea Szalaminával, valamint az APEP csapatát izmosító Totka Dani-Nagy Gabi-Kovács Dani triumvirátus, ők ugyanis osztályozó nélkül, egyenes ágon zúgtak ki az élvonalból. A felsoroltak közül Nagy Gabit tudnánk kiemelni, aki márciusban piros lapot érintő dajkálta meg az Enoszisz egyik spílerét.
 
Csehországban a 12. helyen botladozó Bohemians pontszámban szerencsére megnyugató távolságban van a kiesőktől. A kenguruknál jellemzően részmunkaidőben foglalkoztatott Róth Feri a hónap folyamán egy sárga lappal vétette észre magát.
 
A tavaszi-őszi rendszerű ligák is éledeznek. Az észak-európai futball non plus ultrájának számító Feröer-szigeteken megfeleződött a magyar légió létszáma, így most hárman öregbítik hírnevünket. Az NSÍ Runavíkben a két focizás között szakácskodó Potemkin Karcsi gólpasszal kezdte az idényt, de mire igazán ki tudott volna bontakozni, a spori a havazás miatt beszüntette a játszadozást, a másnapi újrajátszáson pedig fordított az ellenfél. Karcsit a második fordulóban lecserélte az edző, amit kénytelenek vagyunk szentségtörésként értékelni. Másik nagykövetünk a csapatnál Gángó Andris, akit a Fuglafjördurtól halászott le a Runavík. Andris az idénykezdés alkalmából a népnemzetinek nyilatkozva taglalta bálnavadászattal kapcsolatos élményeit és a kertészkedéstől a szupermarket-vezetésig ívelő karrierjét, majd a második bajnokin egy utolsó percben beszedett sárga lappal szolgáltatott beszédtémát. Másik helyi érdekeltségünk, a Vikingur kapuja előtt tornyosuló Turi Gézu egy kapott gól nélküli mérkőzéssel jeleskedett.
 
Norvégiában négy fordulót zavartak le a csapatok, amely a 6. helyen feszítő Odd Grenlandban Kovács Peti számára egy gól és három gólpassz kitermelésére bizonyult elegendőnek. Norvég légiónk papíron megduplázódott a tél folyamán, mivel a Haugesundnál Kovrig Ákosban vélték megtalálni a megváltót, de az edzőtáborozás során matadorunknak csak részben sikerült visszaigazolni a vele kapcsolatos elvárásokat, így az idény folyamán várhatóan a harmadosztály oszlopos tagjának számító B-csapatban vitézkedhet majd.
 
Oroszországban reményt keltő kezdésnek lehettünk szemtanúi, a Tomszk-Zenit-Perm hármas ugyanis a tabella 4-6. helyein posztol négy kanyar után, ráadásul a szentpéterváriaknak elmaradt meccsük is van. Fiúkáink közül Gaál Miki a tavalyi szopóág után az idén egyelőre rendszeres játéklehetőséget élvez, melyet már meg is hálált egy sárga lappal. Huszti Szabi a bajnokságban egy le- és egy becseréléssel, a kupában pedig egy tizenegyes kiharcolásával és értékesítésével tette be a részét a közösbe, míg Németh Norbi egy alkalommal, bő öt játékperc időtartamban tanulmányozhatta belülről az oldalvonalat.

Svájcban hét bajnokin tíz pontot szervált a Sion, amely ezzel visszacsúszott a hetedik helyre. A február végén kiállított Vanczák Vili eltiltásának letöltése után újfent aktivizálta magát és két sárga lap beszedésével őrizte a liga unfair play táblázatának élcsoportjában kivívott előkelő pozícióját.
 
Megkezdődött és Herczegfalvi Zoli számára valószínűleg be is fejeződött az amerikai pontvadászat. Spílerünk egy edzőmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést, amely várhatóan a teljes idényben távol tartja őt a futballpályától. A sajnálatos eset kicsit elhomályosítja Zoli remekbe szabott interjúját, amely miatt indokoltnak éreztük az Arany Mikrofon-díj soron kívüli odaítélését. Gyakorló magyarfutball-függő mivoltunk ellenére a "magyar bajnokság" és a "technikás" kifejezések egy mondatba való összetumbászolását Lakat T. Károly munkásságát elhomályosító retorikai bravúrnak érezzük. Nyilván megtisztelő, ha Zoli szerint a Bohócliga jóval technikásabb az amerikai labdakergetésnél, de érzésünk szerint ez nagyjából olyan dicsőség, mintha a Wartburgot kezdenénk isteníteni a Trabanttal szemben. Az interjúból megtudhattuk még, hogy a csapatnál a felkészülési időszakban néha 45 futballista állomásozik, amelyből arra következtetünk, hogy Zoli edzőjére, Vermes Péterre győri munkavállalása idején nagy hatással lehetett a magyar kluboknál alapozás idején megszokott jövés-menés.
 

6 komment

Címkék: videó gera dzsudzsák juhász bodor hercegfalvi waltner hónap magyarja

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr571908061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigo 2010.04.12. 17:30:09

A post jó, de hosszú. Még elolvasni is sok, milyen lehetett megírni. :) Igen, igen. Egyre több tehetségünk éget külföldön... Képzeld el, mekkora lenne a post, ha mondjuk brazilok lennénk!

Senderos 2010.04.12. 21:48:17

nem túl up to date.
vadócz és szalai góljának a híre még nem jutott el a szerkesztőségig?:)

Beeblbrox 2010.04.12. 22:03:42

Most nem zavart, hogy egy kicsit hosszú, mert humoros:) Grat

Alfredd 2010.04.12. 22:25:03

Egy hónap és indul az izlandi másodosztály is, olyan húzónevekkel, mint Büxegi, Farkas Norbert (exDVTK) Matus Sándor (Gázszer, Pécsi Mecsek) vagy Disztl Dávid. Addigra igyekszem keresni valami jó kis izlandi sportstreamet, hogy a nyáron se maradjak minőség foci nélkül :)

jawbone 2010.04.12. 22:59:51

csak annyit tenek hozza, h Gera nem 2 hanem 3(vagyis az osszes) Wolfsburg elleni golban benne volt, a londoni 2iknal o adott egy kotenyt, amibol indult Zamora es betette Duff ele:D

Stefan Derrick 2010.04.13. 15:52:47

@Senderos: Olvastad az elejét is, ugye?;)
süti beállítások módosítása