HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Kifordítom, befordítom mégis bunda a bunda

2012.04.01. 01:28 Futó Lada

A mostanság az egyik tetőpontját elérő bundabotrányról már sokfelé, sok mindent megírtak az írott- és nyomtatott médiumok, néha közölve gyanús meccseket, nevek kezdőbetűit, összegeket. Néha tudni vélik ki a bűnös, és ki csak a gyanúsított, ki miért tette amit tett. Van olyan játékos aki már elismerte, van olyan aki ártatlan, vagy annak vallja magát. Szakértők, vagy magukat szakértőnek tartók elemzik a különbséget a "bunda" és a "fogadási csalás" között. A neten fellelhető portálok esetében a Tisztelt Olvasó ki is fejtheti véleményét a témával kapcsolatban, és rendszerint az "Örökre eltiltani" szlogen a legnépszerűbb, akár már gyanúsítás pillanatában. Itt, most kicsit más oldalról közelítenénk meg a témát, konkrét nevek, csapatok, meccsek nem fognak elhangozni, aki direkt emiatt olvasná csak, az akár itt abba is hagyhatja, a többiek bátran lőjék be a kipattanót ( ha csak nem áll érdekükben fölé-bombázni)..

Kezdésként vezessük fel egy szituációs feladattal, hogy megértsük mit is szeretnék ezzel a cikkel. A bajnokság végén vagyunk (megyei I. oszt), a hazai csapat a bajnoki címért küzd, a vendégek egy gyatra ősz után parádés tavaszi menetelést vágtak ki, de már csak az 5-6 helyen végezhetnek, se előrébb se hátrább. A meccs előtt a hazaiaktól belép valaki a vendég-öltözőbe..

1. - Sziasztok! A kocsmárosunk fogadott a szomszéd falu borászával egy hordó merlotba, hogy itt ma nyerünk. Ha kicsit besegítenétek, nem lennénk hálátlanok, legyen mondjuk 3 rekesz sör. Benne vagytok ?

2. - Sziasztok! Srácok, az van, hogy nekünk ma nagyon muszáj lenne nyerni. Az önkormányzattól van ígéret, hogy ha feljutunk, akkor felújítja az öltözőket, és a bitumenes kispálya fölé kerül egy könnyűszerkezetes csarnok. Tudnánk végre télen is edzeni, meg az iskolából is át tudnának jönni a gyerekek még a hűvösebb időben is. Nem tudunk sokat felajánlani, de összedobnák két rekesz sörre, és ha nem jutunk fel, ősszel visszaadjuk ezt a 3 pontot. Lehetne róla szó?

Nos tehát a kérdés az, hogy melyik esetben beszélünk bundáról? Mentesítő tényező-e, ha az előre megbeszélt eredmény jó célt szolgál? Ha az ellenfél minden játékosa tudja az is bunda-e, vagy csak akkor számít, ha csak 1-2 játékos "bukja el" a meccset az ellenfél javára? A bundázó játékosok akkor is becsapják saját szurkolóikat, ha idegenbe éppen nem kíséri el őket néző, esetleg zárt-kapus meccs van? Amatőr játékosok esetében is lehet bundázásról beszélni, vagy ez csak  a profik kiváltsága?
Ha a szabályokat nézzük, akkor egyértelműen lehet válaszolni a kérdésekre. Igen, minden olyan meccs "bunda" ahol a mérkőzés nem a csapatok tudásának-,formájának- és szerencséjének összessége alapján dől el, hanem egy vagy több személy által előre definiált végkimenetel szerint. Ez a megállapítás független a mérkőzés tétjétől, a mérkőzők személyétől, a mérkőzők professzionalizmusától, de még a sportágtól is. Ami a szurkolókat illeti - már ha vannak éppen - akkor mindegy, hogy jelen vannak a meccsen, vagy sem, attól még ugyanúgy szurkolók.

Szorítkozzunk most csak a labdarúgásra, és abból is a hazai focira, nézzünk szét saját házunk táján. Idehaza a nyomozás már ott tart, hogy két csapat komplett kezdő-csapata gyanús - ezt a két gárdát ráadásul egy edző személye is összeköti -  és olyan esetek vannak terítéken, amiknek az elévülési idején már túl vagyunk. A játékosok egy része már eligazolt máshová, és most új klubjuk szabadkozhat miattuk, és mentegetőzhet. De nem furcsa, hogy ha ennyi meccs és ennyi játékos volt gyanús, akkor az miért csak két kiscsapatra korlátozódik? Rajtuk kívül senki nem bundázott? Két alacsony költségvetésű csapat ekkora botrányt tud kavarni?  Lehet, hogy pont ez az alacsony költségvetés a hiba. Kerékpársportban és atlétikában él az a mondás, hogy "Az nem doppingol, akit nem kapnak el". Akinek van pénze, az tud a legmodernebb eszközökkel haladni, és egy lépéssel mindig előrébb jár. Bundánál csak egy jó kapcsolat kell, akinek nem áll érdekében arrafelé nézni ahol a nyomok vannak.

Összeesküvés-elmélet? Persze. Lehet. De ha valaki megvesz egy meccset, az gyakorlatilag korrupció. Valamit adok cserébe azért, hogy az történjen ami nekem kedvező. Naponta előfordul ilyen, mikor két irat között lapul a pénz, hogy az ügyintéző hamarabb kiadja az engedélyt, vagy hogy a jogosítvány maradjon a 170-el előző sofőrnél, hogy "megolajozza" a bürokrácia fogaskerekeit. Ha ezekről az esetekről is lennének cikkek, ott is lenne "Örökre elvenni a jogosítványát!" , meg "Kitiltani az építési hivatalból!" komment, legfeljebb nem ugyanazoktól, akik a bunda kapcsán már pálcát törtek a gyanúsított felett egy hír kapcsán. Itt nem a "pénz"-ről van szó, hanem "egy rakás pénz"-ről van szó. Akinek érdeke fűződik hozzá, hogy meccsek eredménye miként alakuljon, az tudja hogyan előzze meg a kérdezősködést, mert itt bizony megelőzni kell. Aki egyszer bekerült a bűnügyi hírekbe, az már le nem mossa magáról, hogy bűnös, még akkor sem, ha csak mint sértett volt ott. Aki a hírekbe került, annak már "arca" van, nevének kezdőbetűi megjelentek, ebben az iparban az már nem jó ajánlólevél.
 
No de hát akkor ki is az igazi felelős? Az előző bekezdés alapján sosem lesz meg, hacsak valakinek nem kívánja úgy az érdeke, hogy kiderüljön. Addig marad a gyakorlat az, hogy bajnokság elején, elfogadnak a licensz-ek ellenőrzésekor olyan kérelmeket, amiről mindenki tudja, hogy teljesíthetetlenek. Addig a csapatok költségvetése továbbra is ígéretekre és szándék-nyilatkozatokra épül, amit néha jónevű olasz üzletemberek ellenjegyeznek. Marad, hogy néha a pénzügyi ellenőrzés napján ott van a klub számláján az összeg, de sem előtte pár nappal sem utána pár nappal már nyoma sincs. Marad az, hogy csődközelben álló csapatokhoz mesés fizetésért igazolnak játékosok, mert jobb ajánlatot kaptak innen, mint más kluboktól, és csodálkozva néznek, mikor nem jön a pénz a számlára. Marad az, hogy ezek a játékosok könnyű célpontok, mert a pénz nélküli profi focista, olyan mint a korgó gyomrú katona. Nem harcol. És ha jön egy visszautasíthatatlan ajánlat, akkor ugyan kinek fáj egy Ligakupa, amit csak 3 csapat vesz komolyan? Főleg ha a játékos nem is kötődik a klubhoz, mert szezon elején jött, szezon végén meg menni fog, mert a klub nem fizetett időben. Félreértés ne essék, nem a játékosokat védem, de nem lehet csak annyival szőnyeg alá söpörni, hogy kivesszük a magyar meccseket a totóból és a tippmix-ből, meg keresünk két lúzer gárdát amelyik majd elviszi a balhét, és máris rend van.

Ha valami nagy rendet szeretnénk rakni, akkor először a szövetségnek komolyan kell venni saját szabályait. A kluboknak nem fekete kakast kell áldozni holdtöltekor, hogy hátha akkor jövő hónapra is lesz pénz a kasszában, hanem aszerint megszabni a fizetést, amit a kasszából ki lehet fizetni, és nem 35 fős keretet tarthatnak fent, mint a Barcelona, hanem csak mondjuk 24-est. Lehet, hogy akkor nem jut pénz néhány hazai szinten sztárra, de lehet, hogy ha mindenhol így kalkulálnak, akkor a "sztár" is enged a fellépti-díjából. Marad az, hogy a játékosok az utolsó pillanatig alkudoznak, és olyan későn igazolnak át, hogy a csapatba már nem lehet időben beépíteni - viszont játszani meg kell, mert drága volt, és ülve-futva ugyanannyi a bére - ami visszaüt az eredményeken, ami pedig a támogatók adakozó-kedvén. Az elmúlt 4 szezonban mindig volt legalább 3-4 olyan csapat szezononként, ahol novembertől februárig másról sem szólt az élet, mind a leendő megmentő kereséséről, a tuti tulajdonos megtalálásáról, aki majd önti a pénzt bele a klubba, és jut majd mindenre, legfőképp a könyvelőre, mert nélküle már rég a harmadosztályban lehetne a gárda.

Megoldottuk ezzel a dolgot? Nem. De annyit el lehet érni, hogy ne lehessen mentséget keresni, ne legyen kibúvó a csalók számára, ne lehessen a körülményekre hivatkozni. Mert aki továbbra is könnyen szerzett pénzért cserébe beáldozza a másik 10 játékos munkáját, a szurkolók bizalmát, az meg fogja tenni ezután is. Nekem nem marad más lehetőségem viszont addig is, mint hogy elhiggyem, hogy amit a pályán látok az tényleg úgy történik, az két csapat tudása legjavának az eredménye. Mert akkor tudok csak örülni egy 3-0 ról egyenlítésnek, egy utolsó percben lőtt győztes gólnak. Mert akkor tudok csak jót derülni egy szerencsétlen potyagólon, egy elbénázott mozdulaton, amiből gólt lő a csapat. Mert ha miden hiba után azon kezd el töprengeni az ember, hogy "Ez most tényleg véletlen volt, vagy valaki fizetett ezért? " az akkor már régen rossz. Az már nem a foci..

2 komment

Címkék: mlsz szerencsejáték reac bunda

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr864353072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabesz7004 2012.04.03. 21:23:08

Kezdetnek jó! De még jobb lenne ha a mafFIFA és az UEFA lépne fel a fogadások ellen!

Frigo 2012.04.04. 12:25:18

Tegnap éppen a hivatkozott cikkre kattintottam, és mi jött be megelőző reklámoldalnak? BWin reklám... Jót mulattam rajta. :)
süti beállítások módosítása