HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Görög dráma - dráma nélkül

2015.03.30. 01:03 Futó Lada

Lezajlott hát az idei első válogatott mérkőzés, jelenleg is még a hatása alatt állok, így ennek fényében kéretik értelmezni a leírtakat. A "hatása alatt állok" az jelenleg hümmögésben merül ki, töprengő fejjel szedem össze a szobában a kiürült sörös dobozokat. Panaszkodni nincs okom, nagyjából azt kaptam amit vártam, ráadásul nem is kaptunk ki. Ennek ellenére mégiscsak van némi üresség, mert azért fene tudja...egy akármilyen vacak becsorgó góllal megnyert meccs után mégiscsak könnyebb pötyögni a billentyűzeten.

Tévében nézem, ez van, még nem vitt rá a lélek, hogy kimenjek. (Az első válogatott meccsem a helyszínen egyébként pont egy magyar-görög volt, még anno 93-ban , alacsony érdeklődés volt, 30000-en csápoltunk a Népstadionban, és olyan spílerek futkostak a gyepen, mint Kiprich, Détári, Pisont, vagy Balogh "Róka".) A helyszíni bejelentkezés szerint fergeteges a hangulat, nézem a tévében, és hááááát...ezek még nem láttak ezek szerint fergeteges hangulatot. Minden esetre a helyszínen kint levő szurkolók kitesznek magukért, nem kímélik a hangszálakat. 22 000 nézőt írnak, ami elvileg telt házat jelentene ( nemzetközi meccsen ez a maximum) ennek ellenére látni üres helyeket a azokban a szektorokban, ahol nézők vannak.

Kezdődik a mérkőzés, ciccen az első sör, támadnak a görögök. Még mindig semmi váratlan, a mieink határozottan védekeznek, ami néhol inkább durvának minősül mint keménynek, de ez legyen a legkisebb gond. Jobb az elején tisztázni, mire számíthat az ellenfél. Az orosz sporttárs kevéssé következetes, Dzsudzsák egyelőre inkább hisztizik mint játszik. Szalai a kezdőbe kerül, a meccsnek ebben a szakaszában  ez jelzés értékű csak, mert labdát nem nagyon kap. Mivel meccs előtt fellocsolták a pályát, ezért elég nagy a csúszkálás, ami szintén nem a fordulékonyságáról ismert magyar csatár javára szól.

Leandroé az első sárga, már nem jött haza hiába. Ettől kicsit visszavettek a virtusból, és végre támadunk is, Dzsudzsák lő egy életerőset a rövid felé. Amikor a játékra figyel, akkor tud ügyes dolgokat, ebből kellene több. Kezdenek beállni az erőviszonyok, látszik, hogy egyelőre egyik csapat sem akar feltétlenül támadni. Jobbára középpályán zajlik a meccs, ezt próbálná mindkét csapat gyorsan átjátszani- kevés sikerrel. Gera és Szalai ügyesen lassítja a játékot, ha ez volt a dolguk, akkor csillagos ötös. Én Gerától többre számítottam. Látszik, hogy hozzászokott a hazai bajnokság tempójához, ahol van ideje átvenni, körülnézni, elindulni. Itt nem volt, így vagy elpasszolta, vagy visszafordult a labdával, hogy időt nyerjen, így viszont a görögök is visszaértek.

A félidő második felében sok dolog nem történik. Minden csapat annyit játszik, amennyit az ellenfél hagy neki. A magyar védelem meglepően stabil, bár lehet, hogy a görögök nem teszik túlzottan próbára. A széleket a kettőzött védőkkel sikerül lezárogatni, középen sincs lövőhelyzet, mert 20-25 méteren már kilépnek a támadóra, és a keresztbe futó játékosokat sem váltják most le, szépen kísérik a kiosztott védők. Kontrákra sok esély nincs, a megszerzett labdát vagy elbombázzuk, vagy ha mégis sikerül megtartani, akkor hiányzik a lendület. Sokszor visszafordul a labdás játékos, vagy felesleges oldalpasszokkal alibizi el a helyzetet. Dzsudzsák és Stieber talán az, akik próbálják a széleket bejátszani, de az ívelgetésekből nem lesz semmi, a légtér ezúttal nem a miénk.

A második etap cserék nélkül folytatódik, a vendégek jönnek nagyobb lendülettel, próbálják meghajtani a félidő elejét. Több helyzet is van,  alapvetően komoly helyzet nincs, Királynak nem kell bravúrt bemutatni. A beíveléseket vagy kifejeli a Kádár - Juhász páros, vagy a kapus magabiztosan húzza le. Nem lesz ez így jó, a labda pillanatokra sincs nálunk, az ívelgetéseket céltalanul fejelgetjük vissza, középpálya meg mintha nem is lenne. A kezdeti rohamok aztán lassan elfogynak, megint visszaáll az első félidő végén látott játék. Senki nem kockáztat feleslegesen,  mindkét gárda fárasztja a másikat, és várja a hibát. Szalait már a saját szurkolói fütyülik ki, látszik, hogy kb eddig bírta erővel, a félpályánál már el sem indul olyan labdákra, amik csak kicsit is hosszúnak tűnnek. Néha van egy-egy próbálkozásunk a letámadással, de ezt is csak 2 emberrel, így eleve esélytelen.

Jönnek a cserék, Nikolics és Pintér be, Szalai és Elek le. Nem vagyok nagy Nikolics-fan, de szemmel láthatóan jobban él a pályán. Könnyű kívülről okosnak lenni - utólag meg pláne - de ezt a cserét jó 7-8 perccel korábban is meg lehetett volna lépni. Gera továbbra is hasonló hibaszázalékkal ténykedik mint eddig, de javára kell írni, hogy végig megy a labda után, próbál ott elöl csinálni valamit. Kevés sikerrel, de benne van, hogy kijön neki a lépés egy átadásnál. Stieber is jól játszik, a pálya minden pontján képes felbukkanni, szerel is, el is kéri a labdát, viszont nagyon látszik, hogy a bal lába a jobbik, az alapvonalnál mindig vissza kell vennie a labdát, hogy be tudja adni. Kicsit fárad már, jöhetne Simon, hogy szétfussa Stafylidist , de mivel stabil a védele, Dárdai inkább nem bontja meg.

Végjáték következik, érdeklődve várom, Dárdainál tényleg 90 percig tart a meccs, így akár most jöhetne valami nagy dobás.Kicsit kísért azonban a  93-as meccs, amikor egy eltévedt beadást Telek Manci kifejelt, ám a játékvezető szerint kézzel is hozzáért, és a görögök kaptak egy büntetőt ajándékba. Most nem, sőt meg is vannak a lehetőségeink. Nikolics remek labdát kap, nem kérdés, hogy lefutná a védőt, de tévesen megállítják les címszó alatt. Utána Pintérnek van egy jó lövése, majd Nikolics lövi fölé a meccslabdát - sose tudjuk meg mi történt volna, ha korábban bejön. Aztán vége. Nem töri magát a csapat, hogy mindenáron bedarálja a vendégeket, viszont nem is megy bele fejetlenül egy rizikós akcióba, amiből lekontráznak minket. Egy pont.

Nyertünk egy pontot, vagy buktunk kettőt? Nehéz eldönteni. Ha mindenképpen a harmadik helyet célozza meg a válogatott a csoportban, akkor nyertünk egy pontot, ennyivel is több van, és a görögök maradtak mögöttünk. Ráadásul nem rossz ez a görög csapat, otthon a Finnek ellen jó lesz a 3 pontra, és Belfastból is hozhat el pontot, így akár jól is kijöhetünk majd a dologból. Ha azonban abból indulunk ki, hogy kettészakadhatott volna a csoport, akkor bizony elég komoly sanszot szalasztottunk el. Objektíven nézve mindenképp meg kell becsülni az 1 pontot, tudomásul kell venni, hogy a csapat jelenlegi ereje arra elég, hogy védekezik köröm-szakadtáig, és van 2-3 lehetősége gólt lőni. Ha a játékvezető jól vezeti a meccset, és szerencsénk van, akkor jók vagyunk egy 1-0-ra, de ugyanúgy benne van, hogy 1-el kikapunk. Azt is el kell ismerni, hogy viszonylag szervezettnek tűnik a játék, fegyelmezetten játszik a csapat, végig meccsben vannak. Mondom ezt 4 meccsre épülő statisztika alapján.
Komoly felvetés még, hogy egy félállásba dolgozó kapitány, aki a klubcsapatával teljesen más jellegű napi munkát végez, ha ilyen mértékben össze tud rántani egy válogatottat, akkor milyen munkát végezne, ha csak ez lenne a dolga? ( Sőt, ha előre tekintek kicsit, akkor vajon az MLSZ már most készül arra, hogy mi lesz novemberben, és esetleg az akkori jelölt már tanulmányozza a jelenlegi játékot, vagy örülnek, hogy Pali átmenetileg kihúzta őket a sz*rból, és majd novemberben megyünk megint koldulni a németekhez, hogy "csak két selejtezőre engedjétek még el" ?)

Tömjénezés és keresztvíz- lehúzás:
(Az értékelésnél próbálom kerülni a "Ha nyerünk mindenki 10-es, ha kikapunk, akkor meg 1-es " elvet, és viszonylagos nagyvonalúsággal nem egy El Classico szintjéhez mérten osztályoztam, hanem jóval alacsonyabban húztam meg a vonalat.)

Király (4)
Nem volt szüksége bravúrra, a védelem jól tette a dolgát előtte. A beívelésekre magabiztosan jött ki, volt két átlövés, azoknál jó helyen állt. Gyakorlatilag rutinból tudta lehozni a meccset, nem kapkodott, biztos pont volt a csapatban.

Fiola (4)
Nem hiányoltam Vanczákot. Megoldotta a jobb hátulját,a  támadásoknál nem ment fel segíteni, viszont nem is futották körbe a görögök. 

Juhász (5)
Ahogy a Vidiben, úgy itt is stabilan vitte a védelmet, pontrúgásnál pedig volt két sansza elöl, ami most nem jött össze. Volt hogy kisegített Fiolának, nem csak középen alibizett.

Kádár (5)
Ugyanaz mint Juhász, csak ő balra segített ki időnként. Ő kevésbé fordulékony, de mivel zártan védekezett az egész csapat, nem kellett nagy területet levédekeznie. Jól lépett fel előre is.

Leandro (4)
Az ő oldaláról jött a több beadás, sárgát is ő gyűjtött be, ugyanakkor nem lógott ki lefelé a csapatból. Üzembiztosan takarított hátul, de a támadásokhoz keveset tett hozzá, legtöbbször csak továbbtolta a labdát, és örült, hogy megoldotta.

Tőzsér (4)
Jól rombolt, fegyelmezetten játszott, volt egy jó lövése, aztán eltűnt a mezőnyben. Sallangmentesen játszott, de ő is elég sok labdát elszórt.

Elek (4)
Szintén zenész, neki legalább volt néhány megindulása labdával, de a nagyobb sprinteket nem vállalta be, nehogy fellazuljon a védelem. Aztán megsérült. A helyére érkező Pintér (4 ) folytatta a megkezdett munkát,nyerő ember lehetett volna, de nem lett.

Dzsudzsák( 5)
Felfelé lógott ki a csapatból amikor a játékkal törődött, akkor vezére volt a csapatnak. Egyedül viszont nehéz dolga volt, Szalait nem nagyon tudta megjátszani, Gerával pedig nem mindig sikerült megtalálni az összhangot

Stieber (5)
Végighajtotta a meccset a gyengébbik oldalán. Ha kellett védekezett, ha kellett meghúzta a jobb szélét, a beadásokat már taglaltuk fentebb, arról az oldalról inkább a lövés lett volna jó, azzal is próbálkozott - nem is volt rossz kísérlet. Volt pár labdakezelési problémája, amivel néha kiküzdötte magát a helyzetból, de ettől eltekintve a jobbak közé tartozott.

Gera (4)
Nem kap ötöst, mert magához képest nagyon nagy hibaszázalékkal játszott. Neki kellett volna vezetnie a csapatot, megtartani a labdákat, és elosztani, de ez nagyon nem ment. Hajtott végig, az nem kérdéses, lehet hogy emberileg tartást adott a csapatnak a jelenléte, de a mutatott játék az ma kevés volt.

Szalai (3)
Nincs játékban, ez nagyon látszott. A pálya talaja sem kedvezett neki, a neki jtó 2 védővel is kilátástalan csatát vívott. Egy csomó felesleges labdára elindult - pl egy emberként letámadott, és futkosott elöl - ami miatt el is fáradt, és olyan labdákra sem indult el, amik megszerezhetőek lettek volna. Látszott a játékán, hogy kevés sikerélmény jutott neki az utóbbi időben. Nikolics (4) játékát nehéz osztályozni, sokat nem volt nála a labda, HA nem állítják meg tévesen mikor kilépett, vagy HA belövi a végén, akkor persze más....

4 komment

Címkék: összefoglaló válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr707318400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2015.03.30. 08:12:06

A második félidőt láttam csak. De ha ott kapunk öt perc alatt hatot, egy szót sem szólhatunk, de szerencsére ezek a görögök éppoly bénák, mint mi.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2015.03.30. 09:57:02

Juhász nálam megérdemelne egy 6-ost, szvsz ő volt a legjobbunk. Stieber viszont szar volt, néha tényleg hátrajött védekezni és jól segített be, de támadóként elszórta a labdákat, gyengén muzsikált. Kádár szintén stabil volt, Rolival kettesben hozták a shootoutot.
Gerzson tényleg baromi pontatlan volt, de így is látszott, hogy ő meg Dzsudzsák tényleg az igazi labdarúgók a csapatban, ha nekik megy a játék, akkor nyerünk, most nem ment eléggé.
Leandro hazahozatalát nem értem, nem hiszem hogy ne lett volna helyette más.
Lovrencsics nekem nagyon hiányzott ebből a csapatból Stieber helyére.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2015.04.09. 18:37:57

Érdemes lenne azt is felvetni, hogy ha "egy félállásba dolgozó (nyugati futballkultúrából érkező) kapitány, aki a (német) klubcsapatával teljesen más jellegű napi munkát végez, (...) ilyen mértékben össze tud rántani egy (magyar) válogatottat, akkor" a magyar "Mestereknek", a Pinyőknek, Sanyi bácsiknak, Kálmán bácsiknak, Jani bácsiknak nem kéne-e minden futballal kapcsolatos tevékenységgel felhagyniuk, és a kurva anyjukba eltakarodniuk???

christvhu 2015.04.09. 20:57:09

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: De.
@Lada: Na nézd csak, végre valaki, aki ugyanazt a meccset látta, mint én.
süti beállítások módosítása