HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Belfastra hangolva

2015.09.06. 23:25 Futó Lada

A válogatott sikeresen megérkezett Belfastba, a következős sorsdöntő mérkőzés színhelyére. Igen, ez már nekünk az n+1-ik sorsdöntő meccsünk, és újra "most vagy soha" , és "de most megmutatjuk" és "muszáj nyerni, ezért támadni fogunk".  Ezek közül, most van ami nem csak a szokott szópanel, hanem valóban így van, mégpedig az, hogy ha nem nyerünk, akkor nekünk reszeltek. A pénteki döntetlen után Görögország kezében (is) lehet a sorsunk. A kapufa után magyarázat, rövid hangulat-jelentés, esélylatolgatás.

Szóval ott vannak a srácok - kivéve akik megsérültek. A behívóra így legtovább Márk várt, pedig Dávidnak hívják. Szurkolói rendbontás eddig nem történt, egy apró incidens volt, ezt gyorsan elmesélnénk, hogy oldjuk a feszültséget :

Legelhivatottabb szurkolónk Szittya Pityu ígéretéhez híven a pénteki meccs után felpattan Csepel-kerékpárjára, és elindult Belfastba. Szerencséje volt, mert ahogy az M1-es szélén tekert, egyszer csak megállt mellette egy busz, és egy nickelsdorfi átszállással egészen Münchenig vitték. Jó hangulat volt, a buszon több szabolcsi srácot is látott, így beszélgetve hamar elment az idő. Onnan már pikk-pakk eljutott Belfast külső kerületéig, vagy ahogy ő elnevezte Külfast-ig, ( a vesztesége mindössze a biciklinyeregre húzott kék horgolt sapka volt, ami még Linznél megvolt, de utána már nem találta. ) Belfastban hangolni is szeretett volna a meccsre és szomjas is volt, ezért ráment a Guiness sör fogyasztására. Indokolatlan mennyiség elfogyasztása után, az asztalon állva követelte Észak-Írország visszaadását az anyaországhoz, és uniót Erdéllyel. Amikor viszont az Internacionálét kezdte énekelni, akkor a helyi rendőri erők jobbnak látták, ha biztonságba helyezik, amíg kialussza magát. Másnap Pityu sűrűn elnézést kért, majd jelezte, hogy nem kívánja megdönteni a Brit birodalom meglévő rendjét, ezt akár a királynénak is elmondja, vagy inkább Vili hercegnek, csak annak a számát nem tudja fejből, és a másik telefonjában van elmentve, amit Pesten hagyott. Végül nem lett diplomáciai bonyodalom, és a Freddy Mercury rajongó őrrel elénekelték a "God save the Queen" -t.

Ennyi pihenés után nézzünk vissza a román- meccsre, amit két alvás és egy józanodás után is lehet pesszimistán és optimistán is értékelni.

Vegyi Iván :
Ennyit tudunk, hazai bajnokságban szerepelgető titánjaink, kiegészülve a külhonban padozókkal, kb. ennyire képesek, jó, hogy nem kaptunk ki. Storck látta jól, és ezzel a kerettel ez volt a maximum, bárhogy is szeretnénk az ellenkezőjét hinni. Néha kijöhet egy-egy jó meccs, de folyamatosan nem tudunk jól teljesíteni.

F. Lada:
Storck a bemutatkozásán csak a tutit vállalta fel, mert a románoktól semmiképpen nem kaphattunk ki, egyfelől mert akkor rögtön a lemondását követelték volna, másrészt mert akkor rögtön a lemondását követelték volna. Így időt nyert, és aki időt nyer, az életet nyer. Most már lehet támadni, egyfelől mert az Észak-Írekkel játszunk, másrészt meg mert nincs más választásunk, és a csapat felszabadultan játszhat, mert legrosszabb esetben az idegenbeli vereséget ki lehet magyarázni. Amennyiben bejön a várva-várt győzelem, akkor Storck rögtön hiteles ember lesz, Feröert lendületből bedaráljuk valahogy, a görögök ellen meg majd csak lesz valami.

Az igazság persze valahol a kettő között van, de hogy melyik véglethez közelebb, az majd hétfőn este kiderül. Az viszont, hogy csak a győzelem a jó eredmény, az már most tuti.Ennek oka pedig pont az, hogy 24 csapatos az EB. Minden selejtezőn van néhány olyan kicsúszott eredmény, amikor egy kisebb ország megfricskáz egy esélyesebb csapatot egyszer-egyszer, de ez többnyire semmire sem elég, mert aztán megismételni nem tudja, és végül a többi hasonszőrűvel körbeverik egymást. Azzal azonban, hogy a 3. hely is továbbjutást érhet, az új impulzusokat adott néhány csapatnak, és akár 1-1 elcsípett pont is sokat érhetett. ("A védekezést a legkönnyebb megtanulni, azt mindenki tudja.") A "tradicionálisabb" labdarúgó nemzetek közül néhány viszont kicsit elkényelmeskedte a dolgot, hiszen ha eddig többnyire kijutottak, akkor megemelt létszám mellett, eszükbe sem jutott, hogy nem így lesz. Aztán most meg kaparhatnak, mint disznó a jégen.

No így jártak a görögök is, akiknek játékerő alapján semmiképpen sem a csoport utolsó helyén kellene állni. Márpedig ott vannak, 2 rúgott góllal, győzelem nélkül 2 döntetlennel, és otthon eddig 4 betli, rúgott gól nélkül. Továbbjutási esélyük kereken 0%, így tehát nekik már minden mindegy. Akkor hogyan lehetnek pont ők akik döntenének a sorrendről? Az utolsó 3 meccsük közül az első kettő idegenben lesz Románia, majd Észak-Írország ellen, és végül az utolsó meccset otthon játsszák ellenünk. Ezen a három meccsen kiderülhet, hogy mennyire dolgozik bennük a dac, illetve az ellenfelek mennyire kockáztatnak ellenük (a románoknak és az észak-íreknek sem kell feltétlen győzniük, simán játszhatnak kivárásra, aztán vagy bejön, vagy nem). Az utolsó meccsen nem tudom elképzelni, hogy feltartott kézzel mennének ki. Sőt. Úgy befejezni egy selejtező-sorozatot, hogy továbbjutásra esélyes csapatként hazai pályán se gólt nem lőnek, se pontot nem szereznek, az olyan szégyen, amit minden csapat igyekezne elkerülni, (mielőtt a szurkolók szurokba és tollba hempergetnék őket). Ez nekünk nagyon nem jön jókor, innen is látszik, hogy mennyire kellett volna még plusz 2 pont pénteken, viszont ha a görögök megtáltosodnak a következő 2 fordulóban, az még jól is jöhetne,viszont akkor nekünk mindenképp le kell győzni a görögöket.

A másik dolog amiért nyerni kell, az a pótselejtező elkerülése. Nem vagyunk pótselejtező specialisták. '69-ben és '97-ben is a VB-ért pótselejtezünk, az első alkalommal a csehek 4-nél megálltak -ez csak 1 meccs volt - , utóbbi alkalommal a jugók kereken egy tucatot vágtak a két meccsen. Most a legjobb harmadik mentesül a pótselejtezés alól, ehhez viszont erősen ajánlott lenne az utolsó 3 meccsen a 9 pont begyűjtése. (A csoport-utolsó elleni eredmény kiesik, így ha a görögök kétszer kikapnak, mi pedig behozhatatlanul harmadikok vagyunk, akkor nekünk az utolsó forduló már nem számít bele.)  A görögök elleni nehézségekről már írtam fentebb. A csoportelső Észak-Írek ellen kint megint csak nem egyszerű, és akkor van még a kettő között egy Feröer. "Na azt tuti behúzzuk! " -gondolhatnánk, de amennyiben esetleg nem nyerünk, és a Feröeriek pontokat szereznek Finnországban, akkor még nekik is lenne esélyük a harmadik helyre - ami a Feröeri labdarúgás legnagyobb sikere lenne - , tehát újabb sorsdöntő meccs következhetne. ( Arról nem is beszélve, hogy Romániát fogadják az utolsó körben, akik addigra már biztos továbbjutók lehetnek, és nem fognak megszakadni, hogy "szeretett szomszédaiknak" kikaparják a gesztenyét..sőt...)

Kicsit túlszaladtunk a meccsen. Itt van tehát a Görög tényező, és a Feröeri, ami két olyan változó, amit egy hétfői győzelem leegyszerűsíthet. ( Főleg ha Finn-Feröer döntetlen lesz) Igaz, hogy a döntetlennel is nagy lépést teszünk, a harmadik hely felé, és inkább valószínű, hogy harmadikok leszünk, mint az hogy nem, ám itt jön a "de..." . Ha pótselejtező lesz, akkor ott már sokkal-sokkal nehezebb dolgunk lesz. Oroszok, Ukránok, Horvátok, Hollandok, Írek, Skótok, Albánok, Törökök,Észtek....csak néhány lehetséges ellenfél. Kevés olyan van, akivel szemben esélyesek lennénk, akivel szemben viszont igen, azzal meg tuti nem sorsolnak össze. Ez még egy érv amellett, hogy ne a minimális célért a "3. helyért" játsszunk, hanem a "legjobb 3. helyért". Ennél előrébb végezni, már csak igen különleges csillag-állás mellett lehetséges, az első két hely valamelyike már nem realitás.

Mi várható a kezdőben?
Király marad a kapuban, azt gondolom itt nem indokolt a változtatás. Juhász sérülése után a védelem sem változhat nagyon a románok ellen a második félidőben látottnál, így a Fiola-Guzmics-Kádár-Leandro lehet, esetleg ha központi felkérésre Leandrót pihentetni kell, akkor Bosnjak juthat szóhoz. Ebben a védelemben sajnos nagyon benne van egy kapott gól, sőt akár egy piros lap is. A középpályán Dzsudzsák, Gera  és Elek helye tekinthető biztosnak. A jobb oldalon Stieber sok bírálatot kapott, helyette Lovrencsics kerülhet be a kezdőbe. Tőzsér helyett kérdéses ki fog kezdeni, a posztján Nagy és Márkvárt van a keretben, így ha közülük kerül ki, akkor mindenképp újoncot avatunk, ha két csatárral kezdünk, akkor Gera lesz középen. Szalai játéka is biztosnak tűnik, Nikolicsé nem. Annak hogy egyszerre kezdjen Gera, Szalai és Nikolics , annak elég kis valószínűsége van, mert azzal nagyon kinyílna a középpálya, így ha most kellene választani, akkor én Nagy Ádám játékára tippelnék - már csak a Gerával való összjáték miatt is.

Ezúttal többet kell kockáztatni, viszont az már Pintér mesternél is bebizonyosodott, hogy az Észak-Írek nem öt védővel állnak fel, hogy bekkeljenek. (Bár a budapesti meccsből kiindulni felesleges lenne, ott az történt, hogy jobban alkalmazkodtak a taktikánkhoz, mi mi a sajátunkhoz, és a végén jobba bírták erővel és egyiküknek sem görcsölt be a lába.) Hazai pályán ha megszerzik a 3 pontot, akkor egyenes ágon kijutnak az utolsó 2 meccstől függetlenül, ha döntetlen, akkor marad 4 pont az előnyük, és teljes filmszakadás esetén is csak akkor csúszhatnak le az első 2 helyről, ha a mieink 100%-ra hozzák az utolsó két meccset. Ehhez jön még a hazai pálya is, így aztán ők gyakorlatilag ugyanazt a játékot játszhatják, mint pénteken a románok, azzal  a különbséggel, hogy nekünk ezúttal menni kell előre, tehát még Lafferty gyorsaságát is ki tudják használni. Ha ők szerzik az első gólt, akkor szinte reménytelen helyzetbe kerülünk, így mindenképpen fontos, hogy mi szerezzük az első találatot. ( A statisztika szerelmeseinek a kedvéért : Ha az Észak-Írek ebben a selejtező-sorozatban gólt rúgtak, akkor mindig nyertek, és legalább 2 gólt rúgtak azon a meccsen..)
A szélekről magas beadásoknak már pénteken sem volt sok értelme, így két esélyünk lehet:
- Szalai pozíciót fog, laposan tud kényszerítőzni Gerával vagy Dzsudzsákkal
- Gera,Dzsudzsák, esetleg Lovrencsics révén átlövésből tudunk eredményesek lenni
A távoli lövéseket mindenképp érdemes erőltetni, akár az esetleges kipattanók miatt, akár a lehetséges szögletek miatt, ráadásul ha folyamatosan ívelgetni próbálunk, akkor  betömörül a védelmük, ami nem könnyíti meg a dolgot.

Ez persze csak játék a számokkal, pontokkal, és a lehetőségekkel, hiszen ebben a 3 fordulóban lehet még néhány nem várt fordulat, és akár hétfő éjfélre eldőlhet a két egyenes ágon továbbjutó csapat, vagy új esélyek nyílhatnak meg. A kezdőcsapat és a taktika nem a szurkolók kívánságműsora, hanem a kapitány kompetenciája, így minden továbbira fény derül majd hétfő este 8-tól. Tippelni még mindig lehet akár a csütörtöki beharangozónál, akár itt, hétfő este pedig újra élő közvetítés a meccsfotelből - ha minden igaz.

5 komment

Címkék: magyar válogatott eb

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr617765774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2015.09.07. 08:25:26

Én csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy Izland kint van, Hollandia nagy szarban van, mi meg ebből a fos csoportból is küzdünk a pótselejtezőért (na jó, azt már azért mi sem fogjuk tudni elbalfaszkodni).

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2015.09.07. 11:42:26

@Artie: alaposan felkavarodtak az erőviszonyok ebben a sorozatban. Izlandnál a holland-török-cseh csoportban a harmadik helyre sem raktam volna húsz forintot sem. És vica versa: arra sem, hogy szeptember elejére biztossá válik, hogy a holland-török páros legalább egyik tagja nem fog kijutni.

A mi helyzetünkről: nagyjából félig tele a pohár és félig üres.

Félig tele: hinné-e valaki, hogy a már kijutottak és kijutásra esélyesek közül Izland vagy Wales ellen 10-ből 10-szer kikapnánk? Aligha.
Félig üres: hinné-e valaki, hogy a már kiesettek közül a görögöket, a szerbeket, netán a török-holland páros pármely tagját 10-ből 10-szer vernénk vagy akár csak ikszelnénk velük? megint csak aligha?

Félig üres: hitte volna valaki tavaly augusztusban, hogy a sehol nem jegyzett északírek ellen rögtön elszállnak a továbbjutási reményeink?
Félig tele: az északírek elleni lebőgés utáni éjszakán hitte volna valaki, hogy a következő hat tétmeccsen (benne 2x Románia, 1x Görögország) veretlenek maradtunk, kapunk összesen egy(!!!) gólt és 2015 szeptemberében jó esélyünk van legalább a pótselejtezőre? (én magam azon az éjszakán nem vártam jobbat egy ötödik helynél)

Félig tele: hitte volna valaki, hogy egy közel 40 éves potyamackóval és nulla épkézláb védővel lehozunk hat tétmeccset (köztük két románt) egyetlen kapott góllal?
Félig üres: mit értünk ezzel a hat tétmeccsel, ha tudjuk, hogy az észtek kivételével a lehetséges pótselejtezős ellenfelek mindegyike ellen kinéz alsó hangon négy-öt gól ennek a szedett-vedett védelemnek?

Nagyjából azt gondolom, hogy félúton vagyunk. Lehetne jobb is, rosszabb is.

A román meccsről: én egy félidőt néztem belőle. Lehet, hogy én néztem valamit félre, de abszolút nem láttam a meccsben azt, hogy nyerhetünk. A nem kikapni elvet láttam a fiúkon és azt, hogy ténylegesen ennyit tudunk. Ennek tudatában félig tele, hogy ez nem rossz eredmény, félig üres, hogy kábé semmit nem érünk vele.

A mai meccstől leginkább erőlködést várok. Az északíreknek jó az iksz, szerintem próbálunk előre rohanni, amiből nálunk sok jó nem szokott kisülni. Ha vezetést szerzünk, akkor lehet érdekes a meccs, ha ők szereznek vezetést, akkor meg kábé mindegy is.

Szerintem 2-0 lesz oda, aztán várom, hogy a fiúk rám cáfoljanak. Ha nem cáfolnak, és a finn-feröer meccs nem iksz lesz, akkor októberben újabb sorsdöntő meccsek a harmadik helyért.

Artie 2015.09.07. 12:40:42

@Black Lotus: Ez külön posztot érdemelt volna, és akkor odakommenteltem volna, hogy 100%-ig egyetértek.

Irapuato 2015.09.07. 13:41:09

@Black Lotus:
"A mi helyzetünkről: nagyjából félig tele a pohár és félig üres."

sajnos húgy van benne, úgyhogy mindegy.

próbáljunk meg visszaemlékezni, hogy mikor láttunk utoljára eb-n ilyen szar, élvezhetetlen és támadásban reménytelen játékot, mint amit a románok és a görögök ellen játszottunk. az nem kérdés, hogy egy épeszű független szurkoló sem akarhatja látni ezt a magyar válogatottat eb-n játszani. és őszintén, magyar szurkolóként sem szeretném látni. nem csak a szégyen miatt, hanem azért sem, mert akkor megint jönnének a hurráoptimisták, h megmozdult valami, meg hogy megkérdőjelezhetetlen az előrelépés. holott a fenét. nézzük meg az utánpótlást: ki az, akiben jeleneg benne van, hogy egy gerához, dzsudzsákhoz vagy juhászhoz hasonló karriert befusson?

szerintem baromira arra lenne szüksége a magyarfocinak, h ne jussunk ki. lássák csak a vezetők, h ennél még többre van szükség akár csak az európai középcsapat státusz eléréshez is.

Stefan Derrick 2015.09.07. 17:26:45

Ööö... Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a Sex Pistols-féle God Save the Queent?

Egyébként láttam az észak-írek Feröer elleni második félidejét pénteken, és aligha nyertek volna, ha nem állítanak ki valakit az ellenféltől. Szóval optimista vagyok, és remélem, hogy nem állítanak ki senkit, továbbá lesz végre valaki (akár észak-ír oldalról), aki hosszan kiugratja Nikolicsot (ahogy anno Mitrovic jó sokszor a Videotonban), amit Tőzsér nem tett meg a románok ellen.
süti beállítások módosítása