HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Magyar Nemzeti Labdarúgó Aréna: Kamu vagy ámítás?

2008.10.09. 08:00 pajzán gyula

Ki tudja, hányadszor dobják be a köztudatba, hogy lesz egy civilizált központi stadionja az országnak. Az új a mutatványban, hogy a leánykori nevén Népstadion ellenében, helyett és kiváltására szolgálna a Magyar Nemzeti Labdarúgó Arénára előkeresztelt építmény. Közvéleményt formálunk, és össznépi agymenésre invitálunk: kell-e ez nekünk? Szavazni, szavazni, szavazni!

Elöljáróban szeretnénk hálánkat kifejezni kedves kommentezőnknek, cikoriának, akitől az illusztrációul (az ő megelőlegezett hozzájárulásával) használt kép származik. Mint írta, ez az ő saját Eb-pályázatának anyaga volt még anno.

Amit cikoria önszorgalomból végzett el, ugyanúgy egy meg nem valósult álomról szól, mint a sok tízmillióért megrendelt látványtervek és hatástanulmányok. A lényeg, hogy nem vagyunk beljebb nemzeti stadion ügyben három elbukott Eb-pályázat, húsz év tribün vaskapcsozás és egy darab átkeresztelés után sem.

Képtelenség számon tartani, hány rehabilitációs terv forgott közkézen és -szájon a Puskás Stadion kapcsán. A vége mindig csak az lett, hogy az éppen soros monstre eseményhez, legyen az lehúzós focigála vagy koncert, beszerezték az egyszer használatos statikai engedélyeket. A karéj tragikomédiája közben odáig fajult, hogy a George Michealen rászóltak a táncolókra, hogy ne nagyon rázzák, mert a pluszterhelésre az engedély nem terjed ki.

A megoldást joggal várhattuk eddig az államtól. A kormányciklusok egyetlen közös nevezőt tudtak felmutatni: egy hatalmas nullát. Erre hivatkozva lép most a tettek mezejére a Kisteleki kommandó a Magyar Nemzeti Labdarúgó Aréna koncepciójával: 2010-re, 11,5 milliárdból - a Puskás helyett.

Az egyik Eb-jelentkezés anyagában ütötte meg először a szemünket, hogy a Fehér úton lenne egy ilyen stadion. Akkor sem értettük. Arra hivatkoznak, hogy egy Puskás-felújítás 50 milliárd lenne, és soha nem térülne meg, míg a vadiúj Fehér úti ötödannyiból igen.

Politikailag semlegesen jelentjük ki: költöttek el már 50 milliárdot soha meg nem térülő dolgokra, ráadásul értelmetlenül. Itt azonban a Puskás Stadion szimbolikus jellegéről van szó. Nem lehet csak úgy új helyszínt kijelölni egy nemzeti stadionnak, amikor ab ovo a Puskás az. Pont.

Ez olyan, mintha Angliában a Wembley helyett kezdtek volna építeni valamit, csak azért, mert az elavult. Angol mércével persze egy idő után el is avult, erre rájöttek, és mindannyiszor fel is újították az utolsó négyzetcentiig. Eszükbe sem jutott volna a hely szellemének fontosságát megkérdőjelezni a Wembley ebek harmincadjára juttatásával.

Nekik persze nincs egy Kistelekijük. Akinek viszont lehet, hogy van egy kivitelező ismerőse, aki akár stadionban is utazik. Már csak az birizgálja a csőrünket, honnan került elő ilyen hamar az a 11,5 milliárd a sublótból?

21 komment

Címkék: magyar mlsz feltámadás kisteleki

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr83703531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phil Laak 2008.10.09. 10:30:34

Ki van ám ez találva. Most odaépítenek egyet, aztán mivel veszteséges, majd visszabontják kisebbre, végezetül az új elnök egy új kampányban majd rámutat, hogy a régi fantasztikus labdarúgóidők felidézése csakis a Puskás- stadion felújításával lehetséges.

De ha már ennek nem tudtok, akkor örüljetek annak, hogy a Kovács Zoltán Stadion, illetve a Lipcsei-Aréna korát csak unokáink fogják megélniMég később az egyikből benzinkút, a másikból lóversenypálya lesz...

rosseb · http://www.ultraskaposvar.com 2008.10.09. 10:53:47

Ha már létesítmények - szubjektíven:

Nyugatról keletre:

Sopron: egyik kedvenc stadinom, sajnálom, hogy egy darabig nem kell oda meccsre menni. Európai szintű, ocsmákkal az oldalában.

Szombathely: szép nagy stadion, általában jól megtöltve, a futópálya viszont von az értékéből.

Zalaegerszeg: Maga a stadion jó is, hangulatos is, de a vendégszektor kicsit igénytelen. Legalább sört árulnak.

ETO Park: még nem jártam ott, de kíváncsian várom.

Gyirmót: Egy kis ékszerdoboz, kicsi tribün, de büfé van, normális személyzettel. Nem tudok sem luxot, sem kandellát mérni, de szemre az ország talán legerősebb fényű reflektoraival rendelkeznek.

Pápa: kérem ne vicceljünk...

Nagykanizsa: sajnos mára már romhalmaz az Olajbányász stadion, rossz volt látni mostanság.

Kaposvár: nem azért mondom, mert a miénk, de imádom ezt a stadiont. Kicsi, praktikus, de a célnak megfelel. Sajnos viszont a legparasztabb biztonsági cég nálunk tevékenykedik az országban, ami sokat ront az összhatáson.

Nagyberki: egy szép megyei pályának épült, az is. Nyugaton ez kevés a profi osztályhoz.

Siófok: kis düledező stadion, a vendégben viszont szeretem, hogy fából van a lelátó: jól szól, ha kétszáz ember ugrál rajta. Egy nb2-es csapatnak elégséges.

Pécs: kicsi, lerobbant, sem büfé, sem csap a wc-ben. Méltán emeli a várost "európa kultúrális fővárosává".

Tatabánya: olyan wc, amit még soha nem láttam, csak öregektől hallottam, akik jártak orosz hadifogságban is, hogy van ilyen. Emelett viszont egy kis hangulatos stadion a 70-es évek atmoszférájával. A vendégszektor kifejezetten jó helyen van, a büfé világbajnok. Sajnálom, hogy tavasszal már nem voltak ott meccsek.

Székesfehérvár: a temetőből nyíló vendégszektor hatása felülmúlhatatlan, viszont a futópálya miatt nem a kedvencem. Nem a legnagyobb stadion, de valamiért mindig félig üresnek tűnik. Ezek ellenére a jobbak közé tartozik.

Dunaújváros: töbre hivatott stadion, bár pár éve jártam ott utoljára, nem tudom gondozzák e. Ha igen, sok csapat elfogadná.

Paks: pálya. Nem nb1-be való.

Vác: a bajusz szülőhazája számomra a futballban. Nem rég jártam ott, a stadion kicsi, nb2-es szinten jól karbantartott. A nagy erdők, és az étteremnek is beillő büfé a terasszal emeli a fényét. Kár, hogy az utóbbi időben szinte üres.

III. Kerület: nagyon régen jártam arra, nem is tudom megvan e még.

Budafok: nem staddion, henem pálya, annak viszont gondozott.

Gázművek: jó akusztika, jó büfé, üveges sör, pecsenyezsíros kenyér.

Csepel: egy halálra ítélt stadion, amit az állopota nem indokol, csak a maffia-érvek. Itt még a futópálya sem olyan zavaró, bár vesz le az értékéből. Kapufa söröző a 110 forintos sörökkel hihetetlen, a kispestiek talán tudnak mesélni.

Újpest: a legendás "Barbi" modern, viszont nem a kedvencem. Ez az a stadion, ahol bajnokikon, kupán, válogatotton, UEFA selejtezőn, és ligakupán jártam, és az mind a négy oldalán néztem meccset.

Budai II.: Bár egy kis beton szutyok az egész, valamiért szeretem. Jó az akusztikája, a büfé maga a penny market, és mindig nyerünk ott :)

Vasas: rom, a jegykiadó rések a román stílust idézik, a wc kritikán aluli, a klubház, mint egy régi művház. Viszont, a vendég jó helyen van, és ha hinni lehet a pletykáknak, a kínaiak kipaterolásával egy szép, modern stadion épülhet a helyébe.

MTK: a világ szégyene, hogy ez a bajnokcsapat stadionja. A legjobban ezt a stadiont utálom, bár a vendégszektor elhelyezése talán a legjobb az országban.

BKV-ELőre: Az utca tulsó felén viszont az egyik kedvenc, a régi idők fociját idéző tribünnel (kár, hogy a többi oldalt elbontották). Előre büfé egy kész időutazás, de szeretek ide meccsre járni.

Ferecváros: Bizony megérett a bontásra. A vendégszektorból semmit nem lehet látni. Reméljük, tényleg egy jó stadion épül a helyére.

ESMTK: szintén nagy kedvenc a retro hangulat miatt. A fatribünjét angliában is megcsodálnék.

Bocsik: egy rom volt, most kifestve szebb, de túlzó, hogy páran az ország egyik legszebb stadionjának tartják. A graffitik nagyon jók, az a pár kóró, ami sövény gyanánt úttörés a magyar fociban inkább vicces.

BVSC: elég ha annyit mondok, csernobil szebb lehet.

Puskás: nem utálom úgy, mint nagyapám aki munkaszolgálatos "kulákként" részt vett az építésében az ötvenes évek alatt, és a kommunizmus minden mocskára emlékezteti, de idejétmúltnak, és főleg hangulattalannak tartom. Dózer aztán Wembley, addig is szombaton a kapu mögött...

Kecskemét: még nem jártam ott, de két hét múlva ez már nem így lesz.

Szeged: sajnos ott is a pénzérdekek diktálnak. Az egyetemi pálya az osztálynak megfelelő, a Voláné jobb egy kicsit. Jobb csapatot, és stadiont kívánok nekik!

Miskolc: a világon egyedülálló a bástyáival, de sajnos meg is osztja a szurkolóikat. A tribün új, körbe olyan kellene futópálya nélkül, az lenne csak a katlan.

Békéscsaba: ott sem jártam már pár éve, de jó kis stadion valt, csak hagyták kicsit lerobbani. Ha rendetennék, jó lenne.

Debrecen: százszor jobb stadion kellene abba a városba. Kicsi, elavult, és ott a vendégben a falelátón még nem adatott meg hogy kétszazadmagammal ugráljak, tizenöten meg az sem akkora élmény. És nagyon nyitott, ott ha hideg van szét lehet fagyni.

Nyíregyháza: kétarcú, és sajnos futópályás stadion. A tribün hihetetlenül meredek. A tenisz lub a vendég mögött viszont fasza.

Hirtelen ennyi, biztos kihagytam párat...

zombi tibi 2008.10.09. 11:10:26

rosseb,
ez egy kicsit időigényesebben, és fotókkal illusztrálva, esküszöm h vendégposztnak überfasza lenne. én támogatnám. még a rákóczi ultrák sem rontanának az összhatáson :D

pajzán gyula 2008.10.09. 11:13:46

Rosseb, bőven posztértékű komment, bravó!
Kár, hogy pont az ETO Parkot nem láttad eddig, de ami késik... Nekem bejön, kivéve a felső tribünöket, mert azok olyan meredekek, hogy két sörrel a fejedben már lebucskázhatsz Egervári Sanyi bácsi nyakába.

Hátrány továbbá, h nem aréna jellegű, hanem szögletesen illeszkednek majd a tribünök, így maradnak a sarkokon a lyukak, amit én személy szerint utálok.

A fű csodás, a büfé amatőr; nem "gondolták" pl., hogy 10ezren lesznek a Stuttgart ellen, lehetetlen volt italhoz jutni. Apám pályázott az egyetlen megmaradt rántott húsos szenyára (20 perccel kezdés előtt!), persze bukta. Azért hajrá, ETO;-)

zombi tibi 2008.10.09. 11:26:40

cikoriának üzenem, h a látszat ellenére pajzán kolléga is kispesti szurker :) mint az emberiség egyharmada :)

rosseb · http://www.ultraskaposvar.com 2008.10.09. 11:50:54

természetesen ha lesz időm, öszeütöm, és keresek pár fotót is

Zigi 2008.10.09. 11:55:03

Követelem a vendégposztot rossebtől!

zombi tibi 2008.10.09. 11:57:15

én is!
kitesszük, dzurják csöpi maldív aranyérmére esküszöm.
ha túl hosszú, akkor folytatásos soap-operát rettyintünk belőle.

Tökmag 2008.10.09. 11:59:29

Nekem hiányozna a Népstadion, odaköt pár szép emlék. Például a világ egyetlen Pisont-rajongójával ott találkoztam, a 40-es úriember olyan performanszt levágott még igy 2000 magasságában valamelyik válogatott meccsen, hogy a fél szektor a csodájára járt. A debil nevetés és a zokogás közötti állapotban ingázott 2x45 percen át, nagy összegben fogadnék rá, hogy az Üvegtigris Sanyiját róla mintázták.

Zigi 2008.10.09. 12:02:31

Egyébként ha felújítanák a nézőteret is,s csapat is lenne hozzá rendes,állítom,hogy a leghagulatosabb meccseket Salgótarjánban lehetne látni,a régi Koháss-,ma Szojka- stadionban.Szerintem Magyarország legszebb panorámájú stadionja lehetne.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2008.10.09. 13:33:41

Örülök, hogy egyre több kispest szurker vallja meg hitét a szerkesztőség tagjai közül. Csak így tovább.

A Népstadion úgy jó, ahogy van. Egy remek és magyaros torzó. Csak fel kell újítani, de a jellegzetességeihez nem szabadna nyúlni. Az egész formája, a világa annyira jellegzetes (nem akarom a Wembleyhez, vagy a berlini olimpiai stadionhoz hasonlítani - pedig tehetném, szemrebbenés nélkül), annyira egyedi, annyira stadion. Monumentális. Én személy szerint javasolnám műemléki védelem alá venni.
A Fehér úti pálya jól jönne, szívesen fordulnék ki előtte naponta a 85-ös busszal az Élessarokról jövet. Megdobogtatná a szívem. Egyébként pedig egy jellegtelen tucatstadion.

És azért azt se felejtsük el, hogy mi van akkor ha a Demjén és az Ákos egyszerre akar megakoncertet adni? Kell az a két stadion.

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2008.10.09. 13:42:29

"Sajnos viszont a legparasztabb biztonsági cég nálunk tevékenykedik az országban, ami sokat ront az összhatáson." Nem biztonsági cég. Ogregyűjtemény.

vendégposztot százat, ezeret!

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2008.10.09. 13:42:40

@rosseb: a Bozsik szerintem igen hangulatos lett (bár én jobban szerettem a régit, a nyúbik ugyanis kitúrtak a megszokott helyemről). Van szemetes és hamutál, van mosdó és nincs hugyszag. Ezek sokat dobnak.
A kerítés lebontása korrekt lépés, közelebb hozza Maróti Bélát az egyszerű halandóhoz (majd figyelem az alkoholos lehelletét).
A grafittik szépek és jók, ötletes. Egy baromi nagy hibával. imgfrm.index.hu/imgfrm/6/5/6/0/BIG_0004046560.jpg Aki jobban megfigyeli és némileg jártas a magyar történelemben (vagy a kortárs irodalomban, esetleg a 80-as évek futballjában), az egy elég kellemetlen elírást fedezhet fel.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2008.10.09. 13:53:43

@rosseb: azért az esemtékához egy adalék: amikor a 90-es évek elején a fabulon színeiben (hrutka jani is ott nevelkedett - uppsz) játszottunk ott, akkor egy leselejtezett busz volt az öltöző a gyerkőcöknek. ...

rizla 2008.10.09. 16:43:27

szerintem meg legyen kistelekié a dicsőség. a számítások szerint a puskást újjáépíteni egész egyszerűen nem éri meg. ez sakk-matt. arról nincs szó, hogy az új arénát ne lehetne puskásnak nevezni..
egyébként a liverpool is teljesen új stadiont épít a legendás anfield HELYETT, és nem helyén, ahogy az arsenal is így tett a highburyvel. ezeket a példákat sem ártana figyelembe venni, nemcsak a wembley-t, mert ez így erősen torzít.

Oz 2008.10.09. 17:01:41

a bozsik akkor lenne az igazi ha vissza szereltek volna a regi piroskeretben feherracs konyoklo keritest a soveny helyett.

Robin Hood · http://robin.blogol.hu 2008.10.09. 20:03:41

Szerintem a Puskás helyén egy "új Puskás" volna a jó megoldás, a Wembley mintájára. Ez tényleg ilyen hely szelleme dolog.
Egyébként meg a Queen is ott koncertezett :D Rocktörténelmi emlékmű, erre felőlem elpotyázhatják a közpénzeket.

THC 2008.10.09. 20:15:24

Unalmas napokon,tényleg körül járhatnánk a stadion témát.Például lehetnének mára elfelejtett stadionok is Tiszakécske,Veszprém(Rugovics Vendel szilutetje fel tűnik a ködből)Akasztó.
Egyébként a felújított stadionok közül a kaposvári és a soproni a legjobb méretekben és felszereltségben.A soproni valóban az egyetlen nb1-es pálya volt ahol egy kocsma ablakából kibámulva nézhetted a meccset,persze csak egyik térfelet:-)

JSanyo (törölt) · http://jsanyo.freeblog.hu 2008.10.10. 01:16:04

Veszprém :) Ha már úgy rosseb-módon kéne leírni, akkor kissé elhanyagolt, de a 15 évvel ezelőtti elsőosztályú bajnokik emlékét még őrző kis stadionocska, extraként rekortánpályával(ezt bocsássuk meg, hiszen itt készülnek a VEDAC-osok, hogy jó sok dicsőséget szerezzenek a városnak) és a nem messze található örök emlékű Stadion sörözővel.
Igaz van műfüves villanyfényes pálya is (némi képzavar, hogy Vasas-pályának hívjuk), de az nem az igazi.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2008.10.10. 11:29:54

Hmm, nem áll rosszul a koncepciótanulmányom a szavazáson. :)
Amíg nincs visszaping az MLSZ.hu-ra és az építészfórumra, addig nem kell rettegnetek. És addig is nyugi van amíg nem Arénába öltözik a válogatott.

Bauxit 2008.10.12. 12:39:34

Koncepció az nincs:
- Atneveztetik Puskas Ferenc Stadionna, majd miutan ez megtortent a magyar nemzeti labdarugast szentelyet, amit mindenhol Puskas nevevel femjeleznek atteszik a Feher utra.
- A fo lelato a VIP resszel egesz igenyesen fel let ujitva, miert nem lehet a jatekteret tovabbhozni a folelato iranyaba, es egy rendes vilagszinvonalu stadiont felepiteni csak a Futballnak, ha mar Puskas Stadionnak hivjak.
- A negyes metronak nem hiaba lesz megalloja a Nepstadionnal, Feher utrol meg gyalogolhatsz az örsre, vagy a kobanyai allomasra!

- Az atletikanak a Margitszigeten lenne a helye,
a Nepstadionban EB-t, VB-t nem lehet tartani,

es ne feledjuk el a tobbi stadiont se:

- Ujpest Stadion : Valaki szamolja mar meg hany telthazas meccs ment le?

- Fradi most epit uj stadiont, ergo egy idoben ket uj stadiont is epitenenk

- ETO Park: miert kell minden meccset Pesten rendezni?

- Debrecen : vicc hogy meg az MTK nal is gagyibb a stadionja, pedig van szurkolojuk, es a Fonix arenaval bebizonyitottak, h tudnak szinvonalas
sportletesitmenyt epiteni


Remelem az MLSZ vegre valaki a helyere teszi, mert ezek az otletek : Allam az allamban.
süti beállítások módosítása