HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Koppenhága kipipálva - avagy life after the Magic Magyar

2009.10.15. 21:38 Black Lotus

Nem volt Gera, nem volt Huszti, el is kezdtünk futballozni – nagyjából így foglalhatná össze Nyomasek Bobó a szerda este történéseit (a szentpétervári fenomén esetében elbagatellizálva a negyedórás performansz nyilvánvaló jelentőségét). Sportértékét tekintve nehezen besorolható mérkőzésen győzelemmel fejezte be a válogatott a soros selejtező-sorozatot. Az egyveleget füttykoncerttel ünneplő dán és félmeztelenül vigadva búslakodó magyar szurkolók kavalkádja szinesítette.

Előzmény: mielőtt az elmúlt meccseken elővezetett produkció következményeként a koppenhágai mérkőzést megelőzően a totális nihil ütötte volna fel borzadalmas fejét, Gera remekbe szabott esztráddal villanyozta fel a kórházak anyagi helyzete miatt mély apátiába zuhant közvéleményt. Bevallom, nekem kicsit már furcsa volt, hogy a Várhidi-éra lassan legendává nemesedő Huszti-showja óta a Filipovics-nyáj egyetlen báránykája sem óhajtott hirtelen felindulásból közelebbről megismerkedni a villanypásztorral. Stílszerűnek mondható viszont, hogy mindezt pont a dánok ellen sikerült bepótolni, akik 1992 óta (mikor Michael Laudrup daiquirit kortyolgatva szemlélte a képernyőn keresztül honfitársainak a labdarúgó-eb mezőnyén való végigcsörtetését) maguk is jártasnak számítanak a témában. A népnemzetiben Sinkovics guru jegyzetnek álcázott mélylélektani elemzésben énekelte meg a fejleményeket, ahol az érintett mellett Hajnal, Huszti és Dzsudzsák is megkapta a magáét címeres tevékenységei miatt (Dzsudzsák nevének eme kontextusban való megjelenése láttán amúgy Lotus kissé bambán bámult ki a fejéből, majd nagyot sóhajtva konstatálta, hogy továbbra sem ért úgy a futballhoz, mint egy szakíró.)
 
Az önérzethormon-túltengésben szenvedő cséká terven felüli hazaútjával sokkolt csapat a selejtezők korábbi szakaszától eltérő játékrendben látott hozzá az utolsó bajvívásnak. Rögtön két csatárral kezdtünk, ráadásul Buzsáky és Varga is a pályán ácsoroghatott a kezdő sípszó pillanatában. Fájdalmunkra a skandallum jegyeit magán hordozó kezdőcsapat nem hatotta meg annyira az ellenfelet, hogy ne kezdje el a középkezdés után záros határidőn belül a magyar hátvédsor vegzálását. Tomasson két ziccert szórakozott el tíz perc alatt, miközben a mieink részéről a 21. percben egy szabadrúgás formájában vette kezdetét a hazai nézők riogatása. Ezt újabb dán rohamok, majd némiképp váratlanul, egy jó indítás után szerzett Buzsáky-gól formájában magyar vezetés követte. A félidőből még lecsorgó bő tíz percben folytatódó dán mezőnyfölény és egy Tomasson elől történő mentés konstatálható.
 
A második félidőt újabb csatár becserélésével kezdték vikingék, ám Agger néhány távoli kísérletétől eltekintve kapura a korábbinál kevesebb veszélyt jelentettek, viszont nagyobb lehetőség nyílt a magyarok előtt kontratámadások vezetésére. A 70. percben Varga Józsi a válogatottban is megkezdhette volna a gólgyártást – ez nem sikerült (talán túl közel volt a kapu bombagólokra szakosodott vitézünknek), viszont megadta a jelet a hajrára. Elsősorban a dánoknak, akik a záró tíz percben újra aktivizálták magukat – Baboson viszont nem tudtak kifogni. Magyar részről Dzsudzsák üres kapu fölé küldött lövésével riogatta az elégedettnek nem igazán nevezhető hazai szurkolókat.
 
A mérkőzés jelentőségét nyilván hosszasan lehet vitatni. Egyértelmű, hogy nem ezzel a mentalitással fordítottak a dánok Portugáliában, ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy olyan szinten nem érdekelte őket a találkozó, mint egy barátságos mérkőzés. A magam részéről megérdemeltnek és egyben örömtelinek is tartom ezt a sikert, amely, ha sokra nem is, de arra mindenképpen jó, hogy ne teljesen letargikus szájízzel zárjuk a sorozatot.
 
Keresztvíz-lehúzás, tömjénezés:
 
Babos Gábor: 8 Válogatottbeli ténykedése talán ezen a meccsen érte el a csúcsát. Mindent védett, minden labdára odaért, bravúrok sorát mutatta be. Nyilatkozataiban utalt is rá, illetve életkora alapján is gyanítani lehetett, hogy a címeres mezben már nem folytatja – a Craven Cottage környékén meg elgondolkodhatnak, hogy így is el lehet búcsúzni a válogatottságtól… Klubcsapatában további sikereket kívánunk.
 
Bodnár László: 6 A védelemben uralkodó kezdeti káoszon nehezen tette túl magát. Az első félidő derekán akkorát lökött a dán csatáron, mint a pirotechnikai eszközök Dragóner népszerűségi indexén, de a spori ezt másképp látta. A második játékrészre feljavult, Vargát álomszerű passzal hozta helyzetbe.
 
Vanczák Vilmos: 6 Sokszor, sokat szidtuk, de be kell látni: per pillanat még mindig inkább őt nézzük szivesen Juhász mellett, mint a Gyepes-Tímár tandem tagjait. Az első félidő végén Tomasson elől nagyot mentett.
 
Juhász Roland: 6 Voltak nehéz percei az általa irányított védelemnek, de ebből szerencsére nem lett komolyabb probléma. Kulcsember, aki mostantól várhatóan csapatkapitány is lesz a válogatottban. Egyetlen apró hibája, hogy nem igazi vezéregyéniség - persze, kit fog ez érdekelni, ha tényleg jön Koman…
 
Halmosi Péter: 6 Az a hátvédünk, akin nem látszik, hogy mellőzik Angliában. Nem kis dolog ez, főleg, hogy alapvetően középpályást játszana – ha a balhátvéd nem volna nálunk hiányposzt.
 
Dzsudzsák Balázs: 6 A csapat átlagát hozta, de ezúttal nem múlta felül azt. Továbbra sem értek egyet a Hajnallal, Husztival való összehasonlítással – ha már muszáj kritizálni, akkor fogalmazzunk úgy: az ő lövőtechnikájával 25-ről illik eltalálni az üres kaput.
 
Varga József: 7 Első végigjátszott mérkőzésén megfelelt az őt a válogatottba követelők elvárásainak. Hatékony szűrő munkája mellett a gól lett volna az igazi korona, de így sincs oka az elkeseredésre. A további sikerek reményében adjuk a címkét.
 
Tóth Balázs: 6 Ezúttal rá sem volt különösebb panaszunk. Gyűjtötte a labdákat, próbálta is megjátszani azokat – voltak ennél sokkal rosszabb meccsei.
 
Buzsáky Ákos: 7 Sokat követeltük a játszatását és nem is kell miatta szégyenkeznünk. A gólnál higgadt megoldást választott.
 
Torghelle Sándor: 6 Küzdős, kapura ezúttal nem sok veszélyt jelentő játékát a második félidőben szép megoldással fűszerezte.
 
Rudolf Gergely: 6 Nem igazán az ő meccse volt, de gólpasszával múlhatatlan érdemeket vállalt a győzelemben.
 
Cserék: Huszti Szabolcs, Vadócz Krisztián és Priskin Tamás válogatottságaik számának növelésében jeleskedtek. Huszti jó helyzetfelismerését Dzsudzsák nem tudta gólra váltani. Kevés játékpercük miatt a cseréket nem osztályoznánk.
 
Erwin Koeman: 6 Megkaptuk a kétcsatáros felállást, Vargát és Buzsákyt. Nincs okunk panaszra, az osztályzat elsősorban ezt tükrözi. A továbbiakban a védelem stabilizálása és a fiatalok beépítése tűnik a fő feladatnak, ennek sikeres megoldása esetén komolyabb érdemjegyekre is nyitottak vagyunk.

21 komment

Címkék: magyar videó gera válogatott dán önérzetes buzsáky babos varga józsi

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr461452904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.10.15. 22:12:11

khm. rudolf és halmosi megítélésében nem értek egyet. előbbi oldaláról az első 25 percben 5 ziccerszerű beadás jött, utóbbi volt a leghasznosabb magyar a dán térfélen.

housemd 2009.10.15. 22:17:28

Szóval megint csak akkor tudtunk játszani, amikor számunkra ennek nem volt tétje... nem gondolom ugyan azt, hogy a dánok nem vették volna komolyan a dolgot, csak arra utalnék, hogy nekünk már mindegy volt: rögtön ment is a szekér. Jelenleg úgy tűnik, koeman odáig jutott el, hogy lées helyzetben is képes vagyunk megverni a nálunknál gyengébb csapatokat, a legtöbbször csak szorosan kapunk ki az erősektől, és tét nélküli meccseken képesek vagyunk jól játszani. ez is valami.
másfelől: kiderült, hogy az a középpálya (Hajnal, Huszti, Gera), amire E.K eredetileg építette csapatát, szétporlott, idén ősszel látványosan kudarcot vallott, mostanra már el is tűnt - itt tehát váltani kell.
Gerát emberileg sajnálom. tehetséges gyerek, aki kicsit hirtelen nagyon felpíárosítottak, pepsifociztatták. és ehhez képest hosszú ideje már nem képes beváltani a hozzá fűződő reményeket: szenved. és ebben a lélektani pillanatban leszúrják - szerintem többeknél elszakadt volna a cérna. viszont e nélkül is kifocizta magát a csapatból, szerintem.
Mindenesetre tetszett, amit láttam, Buzsákynak, Vargának és a többieknek is gratulálok, Babosnak meg - Babos emlékposztot valaki? - sok sikert, én nagyon szerettem, ha ő állt a kapuban.

mizrolist 2009.10.15. 22:53:19

Mészárost és Leandrót a védelembe, amíg be nem érik a mostani U20!

Amúgy az értékeléssel egyetértek. Azzal nem, hogy a dánokat nem érdekelte a meccs: mégiscsak biztos csoportelsőként otthon játszottak, ilyenkor illik szépen búcsúzni a szurkolóktól... csak ez nekik nagyon nem sikerült tegnap este.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.10.15. 23:24:30

@_benito: Nekem Vadócz értékelése sántít. Amíg pályán volt, a dánok kénytelenek voltak a széljátékot erőltetni.

Stefan Derrick 2009.10.15. 23:31:15

@mizrolist: Jaj, Leandrot ne...

Egyébként egyetértek ugyancsak, Buzsákyt már mióta mondogatom mindenfelé, végre. Gera kiesésével alighanem bent is ragad a kezdőben. Hajnal is nyugodtan megléphetné, amit Gera, őt sokkal kevésbé sajnálnám, Huszti meg majd belejön.
Sinkovicsot én kizárólag csöpögős nekrológírás céljából foglalkoztatnám, szóval a Dzsudzsák-cseszegetésre nem reagálnék különösebben. KOman, Németh jöhet, Futács meg Simon is, ha majd többet játszanak a csapatukban, Balajti még 1-2 év, a védőkkel még várnék azért 3-4-et is a felnőtteknél.
Jól látom azt a szürke mackóalsót a kristálygömbben?

Bruno Salazar 2009.10.15. 23:56:37

Leandro... honositott mubrazil, aki mar a dunaferben es a fradiban is bukott volt!
Nem valogatott szintu jatekos!

Bruno Salazar 2009.10.15. 23:59:26

kerdes most, hogy babos szogrekesztyu ki fogja hordani a bohocmezt? mert akik jelenleg szoba johetnek ...

IronRock 2009.10.16. 07:45:40

Szeretném remélni, hogy mostantól marad ez a csapatfelállás. Buzsákyt és Vargát már rég be kellett volna rakni a kezdőbe, meg is állták a helyüket. Más kérdés hogy ezzel Koeman lehetőségei igencsak beszűkültek. Gera durci lett, Hajnal iszonyat szarul játszott eddig is, ráadásul jövőre fog legközelebb labdába érni. Egyikük se fog hiányozni, viszont alternatíva sincs. Ha Buzsáky és Dzudzsák neadjisten lesérülne az EB selejtezőkön, Koeman nem tudom kivel fogja pótolni őket...

christvhu 2009.10.16. 09:05:51

(Dzsudzsák nevének eme kontextusban való megjelenése láttán amúgy Lotus kissé bambán bámult ki a fejéből, majd nagyot sóhajtva konstatálta, hogy továbbra sem ért úgy a futballhoz, mint egy szakíró.)
ez a csúcs))))

Nyilván mi sem, akik egyetértünk veled......
még szerencse, hogy azért néznünk és olvasnunk szabad....

szempontpuska 2009.10.16. 10:54:42

én a magam részéről óva intenék mindenkit a messiás-várástól ! Utalva itt Koman beszúrására a szövegben.
Volt már rá példa, hogy ifiválogatottól remélték a megváltást, mondván... zavarjunk el mindenkit és jöjjenek az európa bajnok ifik...
ha nem is így történt, de akadt egy Vincze Géza nevű úr, aki tulképpen ugyanezt végre is hajtotta. Nem a nemzetközi porondon, csak itthon az NB I-ben. Az eredmény katasztrófális lett. Csaknem sikerült kiejteni a Fradit az élvonalból.
És ma is ez lenne a következmény. Szép-szép dolog, hogy ifijeink a VB élvonalába küzdötték magukat, de nézzük meg a riválisokat és azok tudását.
Mondjuk aki látta Brazíliát ! Szerintem nem nagy cucc. Egyenesen megverhetők. Óvatosan optimista szoktam lenni, de ha bejutottunk volna a döntőbe okkal bíznék a győzelemben. Komolyan azt gondoljuk, hogy Brazília 3-4 év múlva ilyen játékerőt képvisel majd a nagyok porondján ? Mert ennek súlyos pofáraesés szaga volna.
Anglia, Olaszország nem engedte el a legjobbjait a VB-re. Mert akárhány évesek is, ma már felnőtt játékosok.
Az ő bajuk ez, mondhatnánk, de innentől az egész nem a világ (ifista) focijában betöltött helyünkről szól, hanem "csak" a VB-n! És ez a kettő különböző dolog.
Attól óvnék már most előre mindenkit, hogy úgy értelmezze a mostani sikereinket, mint ami előrevetíti azt, hogy hol lesz amagyar labdarúgás, a magyar válogatott helye pár év múlva a nagyok focijában. Mert a dolog nem így működik. Ugyanez a válogatott - ha együtt marad - nem a legjobb négy között fog villogni... mondjuk 2016-ban.
Koman tehát beéghet. De nagy ígéet az biztos (hacsak úgy nem dönt, hogy ukrán válogatottként több esélye lesz valaha EB-n, VB-n szerepelni, mint piros fehér zöldben)

christvhu 2009.10.16. 12:18:08

@szempontpuska: nyilván. ugyanakkor szerintem nagyon régen nem álltunk ilyen rosszul kapusposzton.....

szempontpuska 2009.10.16. 13:13:34

@christvhu: háááát... van ebben valami...

2009.10.16. 13:32:54

Remelem, mindenki vegignezte ezt a dan meccset, mert a kovetkezo 3 evben magyar felnottvalogatottol ilyen jo teljesitmenyt nem fogunk latni. Foleg tetmeccsen.
A Gera ugy csak azt bizonyitja, hogy nincs potolhatatlan ember, senki sem emelkedik ki, mindenki egyforman szar, majdnem mindegy, ki jatszik. 10 csapatos nb1 kellene magyar jatekosokkal, es aki ott epp a legjobb formaban van az jatsszon+olyan legiosok, akik szinten jatekban vannak. Akkor talan egy hipergyenge csoportban osszejonne egy tovabbjuto hely.

Stefan Derrick 2009.10.16. 14:56:02

@nicolasito: Ha nem is 10-zel, de a 12-t jó lenne visszatapsolni, nem tudom, ki volt az a barom, aki felemelte a létszámot 16-ra...

mizrolist 2009.10.16. 15:34:35

@Stefan Derrick: Leandro a jelenlegi Debrecen egyik legjobb formában levő védője, ahogy az eddigi BL-meccseken láttam... és nem is rutintalan. (a múlt heti portugálok ellen látott Gyepesnél sokkal jobb teljesítményt nyújtana, az biztos)

FlybyWire 2009.10.16. 16:35:50

"dánok ellen sikerült bepótolni, akik 1992 óta (mikor Michael Laudrup daiquirit kortyolgatva szemlélte a képernyőn keresztül honfitársainak a labdarúgó-eb mezőnyén való végigcsörtetését)"

Már bocs, de pont, hogy játszott ő is ott...

godot 2009.10.16. 16:36:32

senki nem kommentelte, biztosan mindenki egyetért tehát azzal, hogy két csatárral játszottunk szerdán. szvsz viszont egy ékkel (Torghelle) és három támadó feladatokkal ellátott középpályással (Rudolf, Buzsáky, Dzsudzsák) játszottunk, tehát az eddigi fölálláson különösebben nem változtatott, persze nyilván Rudolf jóval többször belépett a támadásokba (és nekem tetszett a játéka). ha jól emlékszem, Albániában is hasonlóan álltunk föl (Torghelle ék, Rudolf a baloldalon, akkor Huszti volt a jobboldalon, Hajnal középen).

FlybyWire 2009.10.16. 16:39:56

@FlybyWire:
Ja bocs, az Brian volt (keverem őket :D)
süti beállítások módosítása