HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Hogyan alapítsunk vallást, ha sok a Messiás, és mindegyik csak hülyíti a népet?

2010.09.06. 13:40 végh hanta

Túl vagyunk egy, a különböző válogatottak selejtezőit magába foglaló hétvégén, és két nap csúszással talán valamivel higgadtabban lehet elemezni a dolgokat. A nagycsapat az első tét-, az U21 viszont az utolsó téttel bíró meccsét játszotta, és mindkettő vereséget szenvedett. Normál esetben ilyenkor legyintenénk, hamar túltennénk magunkat a dolgokon, esetleg kicsit Sanyikáznánk, értetlenkednék, szidnánk a szövetségi kapitányt, satöbbi. Mondom, normál esetben. Jelen állás szerint azonban inkább egy valag kínzó kérdés fogalmazódik meg bennünk a mindenfelé világgá kürtölt koncepciók (-tlanságok?) függvényében.

2014-re tervezünk I.

Senki nem állította, hogy feltartott kézzel, mégis a sportszerűség zománcozott határait kulcscsomóval karistolva futunk neki a 2012-es eb selejtezőinek. Hat csapat a csoportban, ebből San Marino pofozógép, Moldovát sokan lenézik, Finnország velünk egy kategória, Svédország és Hollandia pedig továbbjutásra esélyes. Ez a valóság, szimplán egybeesik az UEFA sorsolási rendszerének kalapjaival.

Tétel: ha csak az egyik csapat is kijelenti, hogy számára "nem (ez a) fontos" sorozat, azzal a többiek játékát rontja el. Kísérletezünk, újra a jövő csapatát építjük, az eredmény másodlagos. Ilyen nincs! Ha egy ország labdarúgó szövetsége nevez egy sorozatra, akkor tessék a legerősebb csapatot pályára küldeni, ellenfélként viselkedni, és ha lehetőség van rá, beleszólni a pontok elosztásába. Ezt kívánja meg a Fair Play, és ezt várnánk el mi is, ha az utolsó körben, a már továbbjutott csapat győzelméért kellene rimánkodnunk, segítsen ki minket.
Értékelés: szemen köptük.

2014-re tervezünk II.

Ha a mostani sorozat másodlagos, valamint az tíz tétmérkőzést foglal magába, akkor miért volt szükség a továbbjutásban joggal reménykedő U21-es válogatott kulcsembereit idő előtt átemelni a nagycsapatba? Senki sem tagadja, hogy Koman (Elek, Vass esetleg Lázár, Németh, Gulácsi) megérett a felnőtt keretre, de egy saját magának ellentmondó hangulatkeltéssel, egyben el is vettük tőlük életük egy nagy lehetőségét, az olimpia szereplés (esetleges) kivívását.

Tétel: egy mentálisan erős utánpótlás-válogatott, amelynek tagjai a magyar futballt legfeljebb az akadémiák kollégiumi szobájáig követték, meccsrutinnal felvértezve, talán nagyobb hasznára lenne az építkezésnek, mintsem egyes darabjait kiragadva, hagyni szétesni a korábban felépített csapatot. Érezzük az ellentmondást? A jövő csapatát MOST építjük, MÁTÓL, és nem FOLYAMATOSAN, apránként. Wales ellen látható volt, nincs annyi aranytartalék a magyar futball kopottas trezorjában, hogy néhány játékosának kényszerű kiesése mellett, további, és talán értelmetlenül elvont elemeket hiánytalanul pótolni tudjon. Vass és Varga lesérült, Elek a felnőtteknél, és máris ott tartunk, negyedik, sőt ötödik számú, a korosztályba még beférő spílert kell előkapni a szinte semmiből (nem megsértve a valóban jól teljesítő Gyömbért). Az új kapitány melletti egyik legerősebb, sehol sem publikált, de mindenki által tudni vélt érv maga Gera, a válogatott vezéregyéniségének kérdése volt. Gera visszatért, játszik (sőt Szent Tehén), mégis lefejezték az utánpótláscsapatot, amikor elhozták onnan Komant, aki ugyan bizonyított a svédek ellen, de ezzel párhuzamosan hatalmas űrt hagyott maga után Fehérvárott.
Értékelés: hazug koncepció.

Meddig tart a szurkolók bizalma?

Tavaly ősszel a laikus kocadrukkerek szemében egy világverő válogatott képe bontakozott ki az egyiptomi éjszakában, hirtelen egy ország kedvencei lettek. Utánpótlás szinten elértek mindent, ami addig bennük volt, és most, mikor a korosztályukkal együtt haladva, komoly tétre menő sorozatba (olimpia) keveredtek, ugyanazzal a svunggal két szék között a pad alá is egyben. Sisa Tiborral indultak valamikor tinédzserként, majd jött Várhidi, Egervári és most Róth Antal. Négy kapitány egy korosztálynak sok, senki sem vihette végig a saját koncepcióját. Wales ellen kiestünk.

Tétel: a magyar szurkoló addig hordozza tenyerén az utánpótláscsapatokat, amíg azok eredményt mutatnak fel, és ellenpéldaként állíthatók a nagyválogatott elé. A tétel sajnos igaz, akármekkora blődliséget is állít. Utánpótlás szinten valóban nem kell, hogy az eredmény számítson, de ha úgy adódik meg kell ragadni a lehetőségeket. Felnőtt szinten viszont minden az eredményről szól. Abszurd helyzet, de a mögöttünk hagyott hétvégén az U21-től vártuk az eredményt, miközben Geráék a jövő csapatát építették Svédországban. Az utánpótlásba mindig és mindenkor képes a mezei szurkoló lehetőséget vizionálni, mert megszokta, a kirakatcsapatot ostorozni kell. Sajnos a közvélemény évtizedek óta félre van etetve. A játékost nevelni kell, és ha az véletlenül eredményt hozna, annak örülni. (Ízlelgessük a szót: utánpótlás. Után és pótlás.)
Kínzó kérdés: vajon mennyien lesznek a szinte tét nélküli, keddi Magyarország - Bosznia-Hercegovina U21-es selejtezőmérkőzésen?

Mennyit ér a tízmillió?

Hallhattuk, Magyarországnak helye van a világbajnokságon, mert a környező és nálunk kisebb lélekszámú Szlovénia és Szlovákia ott volt. Szép állítás, van benne némi igazság, én azonban mégis megkérdezném róla azt a tapétafoszlányt a szobámban, amit kínomban kapartam le hallatán.

Tétel: a világbajnoki (vagy eb) szereplés nem az országok népesség szerint sorrendje szerint selejtez, hanem önálló sorozatként, mindenki által 11-11 játékost a pályára küldve, úgynevezett mérkőzéseken. Brazíliához meccseket kell nyerni, és nem a termékenységi mutatók versenyében helyt állni. Olyan, nálunknál népesebb futballnemzetek, mint Belgium, Lengyelország, Oroszország szintén távol maradtak Dél-Afrikától, és valahogy mégsem a hálószobák sötétjében keresik a megoldást.
Értékelés: nettó hülyeség.

"A futball nem pénzkérdés."

Szokásunkkal merő ellentétben, kivételesen kitekintünk a magyar futball általunk lehatárolt karámjából, és nem megyünk el szó nélkül a Miniszterelnök Úr e félmondata mellett.

Tétel: a futball nem pénzkérdés.
Értelmezés I.: bármennyit adunk rá, ha ezen múlik.
Értelmezés II.: a futballunk nem lesz jó (jobb) attól, hogy bármennyit adunk rá, ha ezen múlik.
Az első értelmezéssel nem foglalkoznánk, egyszerűen csak baromságnak nevezzük. A második azonban megmozgatta a fantáziánkat, és reméljük, a Miniszterelnök Úr is hasonló gondolatot rejtett el kijelentése mögé. (Egyébként helyesen így hangzana olvasatunkban: a futball nem lehet pénzkérdés.) Egy ország labdarúgását két irányból lehet megszervezni, de ha a kettő nem találkozik egymással sehol, akkor inkább ártunk, mintsem használunk neki. Egyrészt szükség van egy töménytelen mennyiségű pénzt elnyelő kirakatra, és egy széles társadalmi háttérre. Az első valóban pénzkérdés, de mivel kirakatról, hovatovább üzleti vállalkozásról van szó, az állam szerepét erősen megkérdőjelezzük a fejlesztésében. A második, a széles társadalmi réteg viszont nem lehet pénzkérdés, mert alapjában a közösségek önszervező erején kell alapuljon. A megyei labdarúgás, a BLASZ, az iskolai futball és hozzá a helyben épült (építendő) pályák hálózata, amelyek összehozzák a családokat, a közösségeket, elsődlegesen nem a futball fejlesztésének terepei, hanem a társadalom mikrocsoportjainak egy speciális élettere. Ha létezik e széleskörű hálózat, a tehetségek felbukkanása adott, felkutatásukra a szövetség, a kirakategyesületek megfigyelői saját, jól felfogott érdekük függvényében áldozhatnak.
Álom: képzeljünk el egy futballt szerető, és a futballért tenni képes társadalmat, amely nem kívülről várja a megoldást, hanem maga szervezi meg alulról. A futball így valóban nem pénzkérdés.

Megannyi kínzó kérdés, amely egy gyengébben sikerült hétvége után hirtelen tört ki sokakból. Új futballirányítás érkezett a nyáron; új, és más mentalitású finanszírozó jelent meg az állam oldalán; és ki tudja hányadszor, újra reménykedni kezdett a magyar futball-közvélemény. Figyeljük meg, szó sem esik a vereségek pályán felfedezhető (sportszakmai) indokairól, az egy egészen más kérdés. Itt csapán arra kívántunk némileg rávilágítani, hogy mi a különbség a látottak és a hallottak között.

34 komment

Címkék: kínzó kérdés feltámadás válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr482275001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A múmia" 2010.09.06. 15:39:38

A Miniszterelnök Úr (a mérkőzés alatti kiirás szerint Ferenc Gyurcsány) majd megreformálja a focinkat, mert mint a meccs előtti interjúból megtudtuk, vannak edzői kvalitásai, "futballokos", és szerinte Magyarországnak (sok más országgal ellentétben) "JÓL ÁLL A FUTBALL".

hüjeliba 2010.09.06. 16:37:53

végh hanta:
Nagyon jó ez így összeszedve.

Alapellentét:
Az utánpótlás hosszútávú folyamat, a politika meg nem. Nincs olyan ill. én nem hiszem el ,hogy létezik választott képviselő ,mely őszintén képes kivárni mire egy koncepció beérik. Rövid távú rapid célok kellenek, amik mellé oda tud állni, fel lehet avatni, ki lehet nevezni, kitüntetést kiosztani, kijelenteni, lenyilatkozni. Ez nem csak K európai mentalitás ,New York polgármestere is szívesebben adott pénzt a GIANT-s új csúcsstadionjára, mint azt elosztotta volna 300 általános iskola sportcsapatának.
Megoldás A :
Az utánpótlás igenis működik köszöni jól van, a szülők hordják össze rá a pénzt, és szívesen teszik ,csak épp nem a fociban, ez proletárok sportja, túlságosan leszedált a teteje, ciki az egész közeg. Más labdajátékokban (vízilabda, jégkorong, kézilabda) a profi klubok megszervezik a saját utánpótlás bázisukat, pénzt várnak érte a szülőtől, kisebb közösség jobban átlátható rendszer, megbecsülnek minden oda betérőt még akkor is, ha gyerek sosem lesz profi, de szurkoló még lehet. Ide illeszkedne az akadémiai módszer, de ennél nincs drágább.
Megoldás B:
Diák olimpia, U8 U10 U12 U14 korcsoportonkénti, osztályonkénti helyi versengés, mindegy milyen licences edzővel, csak a játék a fontos. Mi kell ehhez ? csuka, gatya meg némi benzinpénz, istentelen sokat papolunk a hátrányos régiókról , az ottmaradt Magyarországról, hiányzó munkahelyekről, a csapat önmagában is közösségépítő erő (fúj milyen közhely ez is) nem baj, ha nem tudja befejezni az általánost, egy fél ország fogja szeretni profiként. Ide várom az állam bátorító erejét és a tornák döntőire az edzői (akadémiai) kar színe javát.
Megoldás C :
Beletolom a kirakatba az adófizetők pénzét, csinálok 2-3 nemzetközi mércével mérhető eredményeket hozni tudó(Basel, Austria Wien, Strum Graz ) csapatokat, de számon kérhető elszámoltatható módon, valódi tulajként fellépve arccal vállalva a bukás következményeit. Például a Videotonnál Mezeynek repülni kellett volna, hisz tettem alá 1,5 milliárdot, amiből 300 milla friss pénz volt, és nem lett csak sima kiesés. Valljuk meg őszintén a hazai mezőnyt a feléből is verni lehet, de dobogó biztosan megvan, tehát azaz indoklás, hogy a bajnokság a cél itt erősen sántít.
Megoldás D :
Hazardírozok, elmegyek nyerni Skandináviába ha bejön, akkor a szinte boritékolható hazai győzelemmel a tarsolyban éltetem magam itthon és mondok további okosakat.

KOMMENTELÉS HELYETT, DOLGOZZON!!! (köszönettel: Sz 2010.09.06. 16:43:21

Aki túl közel merészkedik a focipályához, azt előbb vagy utóbb fejen nyomja egy labda...

housemd 2010.09.06. 17:27:08

Hanta, gratulálok, megint nagyon jól összefoglaltad és továbbgondoltad sokunk dilemmáit. az "elsődlegesen nem a futball fejlesztésének terepei, hanem a társadalom mikrocsoportjainak egy speciális élettere" - félmondat önmagában is nagydoktori szintű volt - jól emlékszem, hogy szociológus a tanult szakmád? mi társadalomtudósok tartsunk össze...;)
egy valamivel szeretném azt kiegészíteni még amit Te és Hüjeliba kolléga bontogattok: amikor felállt ez a kormány, szóba került, hogy bevezetik a heti ötszöri kötelező testnevelést. aztán gyorsan elálltak tőle, mert valaki a PDSZ-ből elmagyarázta nekik, hogy olyan fontos dolgok elől venné el az óraszámot, mint a Nagy Magyar Költők verseinek bebiflázása és Szent Történelmünk magolása (mert tanulni nem tanulnak belőle). ismerve az iskolák anyagi- és humán erőforrásait (legalábbis van róla egyfajta képem) a jelenlegi keretek között a plusz tesióráknek kevés értelme volna. de ha arra áldoznánk pénzt, erőforrásokat, hogy a gyerekeknek előírjunk valamely - bármely -sport rendszeres gyakorlását, ha az iskolai tanárok és más edzők plusztevékenységét megfizetnék, ha az állam ennek ellentételezésére mondjuk normatív támogatást különítene el egyesületek, diáksportkörök finanszírozására, meg mondjuk iskolai testnevelők továbbképzésére (tanítok tesi szakos hallgatókat, lesújtó a véleményem róluk), annak volna értelme. így értelmezhető lenne, hogy a foci nem lehet pénzkérdés, de ez nem csak a focin segítene, hanem az egész országon. de csak 10 év múlva látszana a versenyporton.

Artie 2010.09.06. 17:47:41

@housemd: Most lett a lányom elsős, exiskolámba jár (általános iskola). Van egy kicsi és egy nagy tornaterem. 8 évfolyam, átlagosan 3, két évfolyamon 4 osztály, az összesen 26 osztály. Ha minden nap van tornaóra, és feltesszük, hogy egy osztály egyik teremben, másik osztály másik teremben, harmadik meg kint az udvaron, akkor az annyi mint... napi 26 tornaóra (összevonni a létszámok miatt lehetetlen) három helyen, napi 9 óra. Ha meg nem lehet kimenni az udvarra, akkor napi 13.

Doktor úr, én is úgy látom, hogy kurvára nincs hozzá infarktustúra...

díszbohóc 2010.09.06. 18:06:08

Gyanítom a poszt egyik oka a tegnapi kommnethalmaz...
Koncepciótlanság: hol van Ollé program, hol nincs Bozsik program, minden második évben más a szövkap: ez egy dolog.
A másik a kifogáshalmaz: régebben nem volt minőségi, külföldön játszó focistánk, az volt a baj, aztán mikor lett, akkor meg az, hogy nem játszik eleget, amikor meg játszott akkor meg már nem volt kifogás, néztünk bután, a lényeg: ez olyan, mint a seggluk, mindenkinek van, csak éppen eredmény nincs. Én alapvetőnek tartom, hogy címeres mezben meg kell dögleni a pályán, és nem kifogást kell keresni, szóval ezen a téren sem állunk valami jól (Torghelle Sanyit lehet basztatni, de nála érzi az ember azt, hogy bármekkora tulok, ő igenis teljesíteni AKAR).
Harmadik: akarunk-e eredményorinetáltak lenni, vagy sem, kell-e még a nagy aranycsapatra hivatkozni, verhető ellenfelekről szajkózni? Nyilván a sajtó lesz az utolsó, amelyik hibás ezért, de az aktuális koncepcióba szerintem belefér az, hogy reálisan kezeljük a válogatott helyzetét, de mindezzel párhuzamosan nem szabad, hogy mindez felmentse a játékosokat az aktuális vereség felelőssége alól.
És még sokmindent fel lehet sorolni (úgymint vn-e elég igazolt labdarúgó, mennyire pénzfüggő a sportszeretet stb) de nem akarom a kommentet indokolatlanul elnyújtani...

Artie 2010.09.06. 19:22:22

@díszbohóc: Engedtessék meg egy kézilabdás példa: Vérten Orsi tavaly sérülten ment Podgoricára, ott még egy kicsit rásérült. Ez volt szombaton. Már akkor ott este mondta, hogy bizony ő hétfőn megy a válogatottal a díszbohóc... pardon, (akkor még) Pannon-kupára. Mert a válogatott szent dolog.

Gerának meg a seggét kell kinyalni, hogy Őméltósága lealacsonyodjon a válogatotthoz.

Oszt Vérten a világ (egyik?) legjobb balszélsője, Gera meg az egyik angol középcsapat egyik középpályása.

rakaz 2010.09.06. 19:24:38

Drága labdarúgásunknak, a legnagyobb baja az, hogy
drága hazánkban, 10 millió hozzáértő szakbarbár van!!!!!

El Argentino 2010.09.06. 20:19:27

@rakaz: Nem látom ennek az állításnak a bizonyítását. Miért lenne baj, ha fórumokon a válogatottat figyelemmel követő szurkoló elmondja a véleményét. Ha senki nem foglalkozna vele akkor jobb lenne? Nonszensz. Ezt az állítást egy kapitális baromságnak tartottam mindig.

borzsonykapuja (törölt) 2010.09.06. 20:20:00

Szeretnék felvetni valamit, lehet, hogy orbitális baromság, de hátha.

Szóval, a svédországi meccsen nagyon jól látszott, ki az aki "meccsben" van (Laczkó, Elek), s ki az, aki a padon ül (Gera, Huszti).
Én azt tenném, hogy hazahoznék minden olyan légióst, aki nem játszik (Dzsudzsák maradhat), aztán 4 csapatot megerősítenék (Vidi, DSVC, UTE, FTC), ezekbe jönnének haza a kint sehol nem kellő légiósok. Akkor ezek ugye hetente játszanának és legalább ez a kínzó meccshiány nem lenne hátrány.

Most majd anyázhat a többi szurkoló, hogy miért ezt a négyet emeltem ki. Mert szerintem ez a 4 tud közönséget vonzani - sajnos, a Győr sem.
Mit szóltok?

housemd 2010.09.06. 20:45:27

@Artie: igen, azt én is tudom, hogy nincs meg a megfelelő infrastruktúra. de nem lehetne használni az iskolán kívüli infrastruktúrát? nem lehetne hogy egyesületekben sportoljanak tömegesen a gyerekek, és ezzel "tudják le" a tesiórák egy részét? nem kell mindenkiből versenysportolót is nevelni, de szerintem a közösségi mozgásélmény jót tenne... és talán így az iskolából kikerülve sem hagynának fel teljesen a sporttal.

Artie 2010.09.06. 21:01:20

@housemd: Erre meg azt mondom, hogy nézd meg, hol játszik az a 600 lány Győrben: az iskolák tornatermeiben, mert az egyetlen épkézláb (bár szar) sportcsarnokba politikailag behozta Szijjártó elvtárs pár éve a női kosárlabdát, nemrég bekerült a futsalcsapat, így a kézilabdacsapatnak már úgy kell lottón nyernie a teremidőt.

A 2006-ban megígért új sportcsarnokkal meg Borkai elvtársék még ott tartanak, hogy a telek sincs meg, ahova épülni fog. Illetve egyszer megvolt, csak másikat kellett keresni, olyat, ami mondjuk egy haveré, és lehet belőle szakítani. Jé, csak nem az a Bolla Péter a legújabban tervezett telek tulajdonosa, aki a Fidesz kabinetfőnöke a győri városházán? Igen, igen, az, aki valaha az ETO FC klubmendzsere volt. Nem csak névrokon.

Ja, és jé, ki az ETO Park üzemeltetési igazgatója? Csak nem egy bizonyos Bolla Gábor, aki a fenti Bolla Péter öccse? Bár ezzel nincs baj, csak jellemző a helyi viszonyokra.

@hejregőrejtem: Ha megengeded: ez baromság. 1. Engedjük meg a csapatoknak, hogy azt igazoljanak, akit tudnak, ill. akire pénzük van. 2. Az ETO nem vonz közönséget - amikor Reszeli alatt tizenpár éve volt egy jó félszezon Győrben, nem volt 10.000 alatti átlagnézőszám, és akkor a Verebes-korszakot meg sem említettem.

huntdown 2010.09.06. 21:02:06

Sziasztok.
Jó a cikk, mégsem tetszik, több súlyos tévedés miatt.A legfájóbb:
-Egervári egy hónappal a vb előtt vette át a bronzérmes csapatot,sztem neki volt a legkevesebb köze a sikerhez.mármint a babérok learatásán kívül...
A Szlovákiával és Szlovéniával való összehasonlítás
pedig úgy szól-szerintem persze-, hogy azonos lélekszámú, gazdasági és földrajzi helyzetű országok közül ők kijutnak, mi nem.A futball rendszerünkkel van a baj, nem a tízmillió emberrel.Sajnos úgy látom, míg Egervárik, Mezeyk
a magyar labdarúgás meghatározó alakjai, esélyünk sincs a változásra.......

Artie 2010.09.06. 21:19:11

@huntdown: Szlovénia 2,1M, Szlovákia 5,4M lakosú. Csak a tények kedvéért. Egyébként az írásban említett Belgium 10,8M-val kb. Magyarország nagyságrendje.

A fő problémában egyetértünk, egy Mezey-szintű pali 24 évvel a magyar foci egyik legdurvább leégése után, azóta semmit, de tényleg semmi sem elérve nem csak, hogy király, egyenesen főkirály.

karolyist 2010.09.06. 21:32:39

Támadó magyarfocit akarok minden meccsen!
Nem érdekel mennyire kapunk ki, 2-0-ra, vagy 49-6-ra.

A kibekkelős, kis vereségre hajtó edzők kurva anyját!

2010.09.06. 21:40:10

Szlovénia a legjobb 8 között van a kosárlabda vb-n (most), jégkorongban feljutottak a legfelsőbb osztályba, fociba kihozzák a maximumot, amit lehet, a kézijük se kutya, ráadásul a téli sportokat is imádják. Milyen pénzről szól bármi? A befektetett melóról szól. Az hiányzik itt. Korrekt, jó írás, grt.

huntdown 2010.09.06. 21:40:32

@Artie:
jogos a pont,rosszul fogalmaztam,azonos vagy kisebb lélekszámút kellett volna írnom.

A Gera mint szent tehén megjegyzéshez annyit hozzáfűznék, hogy tavaly a csapata legjobbja volt,
a szezon indulásakor is úgy tűnt formában van...
Középcsapat a premier ligában? Igaz, de még ez is fényévekre van az nb1 színvonalától.
Ezzel szemben Egervári új húzása, Lipták...nem akarom bántani,de a Debrecen elleni bajnokin vmi világsztár Yannick kettőt rúgott róla, a svédek ellen az első róla jött, még szerencse, hogy játékban van.
Lázár Pál viszont számomra kellemes meglepetés volt.

Artie 2010.09.06. 22:00:44

@huntdown: Az összehasonlításom arra szolgált, hogy a világ egyik legjobbja akkor is megy a válogatottba, ha a bele lóg, egy közepesen jó játékos meg játssza a primadonnát. Ráadásul nagyon meg kellene erőltetni az agyamat, ha vissza akarnék emlékezni az utolsó olyan válogatott meccsre, amin Gera jól játszott.

Ennél még egy olyan valaki is többet ér, aki a belét kiteszi, az akarattal sok tudásbeli tényezőt lehet kompenzálni.

@Belpo: Azért megkérdezném Schmitt elvtársat, hogy Peking után miért volt az a nagy kirohanás, hogy "mert a kormány nem ad pénzt", miközben a Vezér pont pár napja közölte, hogy nem forráshiányos a magyar sport. Mást mondtak a központban, így innentől ez a hivatalos álláspont.

Egyrészt a politika csak PR-nak használja a sportot nálunk már vagy 70 éve, másrészt tűnjön el a politika a sportból, ahol működik, ott nem a politikusok csinálják a sportot.

Diktatúrák nem számítanak, az mindig másfajta szemlélet.

housemd 2010.09.06. 22:11:43

Albánia, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Észtország, Finnország, Fehéroroszország, Moldova, Ciprus, Izland valamint a miniállamok: ha jól számolom, rajtunk kívül ezek azok az országok, amelyek 90 óta nem jutottak ki eb-re v vb-re. köztük olyan országok is, akik egyébként nem labdasport-hagyományaikról nevezetesek - tényleg vannak olyan - inkább kulturális tradíciókból táplálkozó, nem genetikai okokra gondolok - sportnemzetek, mint a horvátok, szlovénok, szerbek - szinte minden labdás csapatsportban jók, és ha éppen nem a közös államuk szét- és egymás agyonverésével vannak elfoglalva, jugoszláviával vébét nyerhettek volna 94-ben. Egy szereplés még olyan országoknak is összejött, akiket egyébként nem lehetne sporthagyományokkal vádolni. Lettország, Bulgária, Szlovákia....(a lista természtesen önkényes). szóval elvileg nem lenne olyan nagy ördöngösség...

housemd 2010.09.06. 22:14:28

@huntdown: Elismerem, Gera klubszinten bizonyította, hogy képes kiemelkedő teljesítményt nyújtani. csak a válogatottban ebből nem látszik semmmi... és hány ilyen játékos volt az elmúlt 20 évben.... hasonlók voltak pl. Détárival is Mexikó után, vagy később Illéssel, stb. szóval, Gerára szerintem nem lehet a válogatottat építeni.

Artie 2010.09.06. 22:21:34

@housemd: Sőt, a horvátok majdnem saját magukban megoldották ezt 98-ban, csak némi bírói hátszéllel el kellett intézni a franciáknak a hazai vb-n a döntőbe jutást. Thuram az egyenlítőgólja előtt akkorát lökött, amiért még hokiban is kétperc jár.

Nuuk 2010.09.06. 23:11:13

@housemd: Hát igen, ha van szókapcsolat, amit utálok a kudarcainkkal kapcsolatban, az a "Kis ország vagyunk". Ez vazzeg akkor lenne érvényes, ha San Marino méreteivel bírnánk (bár egy kétszeres VB-győztes motorost még ők is ki tudtak termelni), egy 10 milliós (jólvanna, 9,99) országnak kutyakötelessége ezt a dumát sutba dobni és végre teljesíteni, az állandó múltba révedés helyett (apropó, az ötvenes években nem voltunk kis ország?).

GapingSoul · http://www.justanother.hu 2010.09.07. 01:07:32

Én úgy mentem neki a meccsnek, hogy első tétmeccs új kapitánnyal, biztos baromi jók leszünk (mint általában a csapatok új szövetségi kapitánnyal). Emlékszem, baromi jók voltunk Koemannal pont a svédek ellen egy fél meccsen át, kezdeményeztünk, majdhogynem azt se tudták, hol a labda. Az még Koeman elején volt persze, aztán szép lassan leült az egész, ahogy lenni szokott.

De mi lesz itt később, ha már a kezdet is ilyen?

Artie 2010.09.07. 09:23:42

nol.hu/sport/20100906-rozsaszin_magyarok

Sajnos sok mindenben igaza van, még ha nem is igazán szeretem Iván stílusát.

TomAce 2010.09.07. 10:46:26

Nem baj, majd ma dacból rúgunk hármat (mondjuk Gera tripla, hogy két évig megint lehessen alibizni) a moldávoknak, ahogy máskor is összeszedjük magunkat ilyenkor (lásd norvég meccs négy éve), aztán lesz nagy hepaj, meg "még versenyben vagyunk" találgatás verseny. aztán úgyis negyedikek leszünk.
vagy ma is szopunk és akkor ötödikek.

Artie 2010.09.07. 10:58:02

@TomAce: Teljesen komolyan kérdeztem, hogy mikor játszott utoljára jól Gera válogatott mezben.

Én konkrétan 0 alkalomra emlékszem, bár lehet, hogy az én memóriám rövid.

TomAce 2010.09.07. 12:10:16

húha, talán azon a 2007-es olasz meccsen? meg volt egy triplája san marino ellen is, talán 2004-ben. most így elsőre más nem ugrik be. de könnyen lehet, hogy ezeket is csak az azóta eltelt idő szépíti meg.
talán ma.
amúgy a minap eszembe jutott egy ősrégi NS(?) rovatcím, a "Töretlenül hiszünk a magyar labdarúgás felemelkedésében!". Amennyiben ezt a T. Szerkesztőség és az Olvasók is helyénvalónak érzik, nem lehetne a bloghoz plagizálni?

Artie 2010.09.07. 12:35:32

@TomAce: Nos, az ugye egy barátságos derbi volt, ha minden igaz, és 3 éve volt. 1.

San Marino, legyen 2, bár megmondom őszintén, San Marino ellen lehet, hogy még én is tudnék jól játszani.

Ismét egy kézilabdás analógiával élve: attól, hogy Sopronyi Anett a Kiskunhalasnak 15 gólt dob és gólkirály lesz, még nem lesz válogatottszintű játékos.

TomAce 2010.09.07. 22:50:52

@Artie: jogos. Még egy adalék: Gera ma sem igazolta azt, hogy vissza kellett őt rinyálni a csapatba.

dr. Wilbur Swain 2010.09.08. 07:44:13

@TomAce: ezen felül, ha 2014-re építkezünk, Gera (aki 35 lesz akkor) hogyan lehet a csapat alapköve?!
Ő egyébként egy zseniális játékos, de szerintem már túl van pályája csúcsán, ami kábé az első West Brom-os éve volt.
Sanyibácsi meg szimplán hülye szöv.kap.nak, ezt a tegnapi meccs igazolta. Indulhat az öldöklő küzdelem a csoport negyedik helyéért! :(

TomAce 2010.09.08. 08:37:24

Sanyi bácsi tegnapi Rudolf-Vanczák cseréje mindent vitt. És -bármennyire is tetszett elsőre a játéka- követelem, hogy Lipták ne legyen többet válogatott, amit ketten Laczkóval műveltek, már-már a Gyepes-Lőw duót idézte

slowmotion 2010.09.08. 11:30:20

@hüjeliba: azért ne keverjük a szezont a fazonnal, kérem. előrebocsátva, hogy nem Giants-fan vagyok, azért nehezen hiszem, hogy a stadionért fizetett volna NYC kormányzata.
ezt leginkább azért gondolom, mert önmagában egyik csapat sem New York-i (Jets, Giants), a stadion is New Jersey államban található, a tulajdonosa állami jellegű cég (NJ Sport- és Kiállítási Hatóság), és magáncsatornákon szerezték a pénzt.
ez Ámerikában legalábbis úgy (is) működik, hogy a helyi vagy állami kormányzat mondjuk emel kicsit az adókon, és így be tud szállni a költségekbe.
ja igen, a stadion lízingben van, tehát mindkét csapat fizet érte (nem keveset valószínűleg), plusz szezononként van 16 csúcsesemény (hétvégi meccs) rájátszást nem számolva, plusz megkapták a 2014 eleji Super Bowl-t (ami lényegében csak a foci-vb döntőjétől marad el nézettségben, pusztán a jegyárakra és koncessziókra értelmezett bevétel tekintetében viszont könnyen veri azt), szóval akad bevétel a helyi gazdaság számára is.

@Nuuk: a hasonlat azért nem áll (ül), mert a motorozás az tipikusan egyéni (technikai) sportág, szóval azért megfelelő tőkeháttérrel könnyebb csúcsra érni, mint találni még 10-15 másik - hasonlóan tehetséges, de legalábbis jó kiegészítő - embert.
hogy ne menjek tovább, valami csendes-óceáni szigetnek is volt olimpiai ezüstérmes nehézsúlyú ökölvívója, fociban meg gondolom átlag 12-0-ra kapnak ki pl Ausztráliától.
süti beállítások módosítása