HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Szép öregasszonyok - címeres mezben

2010.09.09. 10:15 zombi tibi

Magyarfociszerte tombol a szezonális love parade. Pál András szerethető MTK-t ígért a nyáron, Mészöly Géza szerethető Újpestet vizionál a Megyeri útra, Egervári Sándor szerethető válogatottra vágyik nap mint nap. A sor még hosszan folytatható, történelmi időket élünk: a magyar futball áporodott közege joviális mosolygások közepette megkezdte a tervszerű elvalentinnaposodást.

Csupa szív gárdák szántják föl a gyepet, _ezer fokon égő_ edzőlegendák taktikai utasítás helyett Erich Frommal traktálják a sprőd centerhalfot, Király Gábor csókokat hint. Épülnek, épülgetnek a szerethető csapatok, és ez jó.

Ideje volt már szakítani az utálatos brigádok tömeggyártásával. Szakemberek tömkelege versenyzett itt az elmúlt 20-25 évben azon, hogy melyikük tud minél köpedelmesebb csordát a pályára hajtani. Ha egy csapat esetleg szerethetően kezdett volna viselkedni, ott komoly következményekkel kellett a szakmai stábnak számolnia. Edzőink emlékezetes és hangzatos nyilatkozatokban fejtették ki nézőriasztó elképzeléseiket. Bármennyire is gusztustalan csapatok próbálkoztak azonban az évek során, vb- vagy Eb-részvételben mégsem kamatozott az állhatatos munka.

Szükségessé vált a paradigmaváltás: a szurkolók torkán halszálkaként megakadt reménytelenséget új eszközzel kellett letunkolni. Megszületett hát a Szerethető Csapat fogalma – józan paraszti ésszel értelmezhetetlen kategória. Mint a Szép Öregasszony.

Egy futballban járatos bennfentes igazán definiálhatná már egyszer az életben, hogy mettől meddig terjed egy szerethető csapat, milyen attribútumokkal rendelkezik, és hogy a szerethetőségbe beleértendő-e a góllövés ténye, vagy csak a komikumba hajló tolódás. Nemzeti válogatott esetén kiváltképp…

Nem, nem a lózungokra vagyunk kíváncsiak: a „kiteszi a szívét a pályára”, a „libabőrös lesz a himnuszt hallgatva”, a „körömszakadtáig küzd”, a „sosem adja föl”, meg a „csodálatos közönségünket boldoggá kell tenni” jellegű ökörségekkel még 1990 tájékán teli lett a padlás – és azóta hány tavaszi lomtalanítást megéltünk már…

Amíg egy jóféle magyarázat nem érkezik, egy kis segítség: a szerethető csapat például egyenlő a rendszeresen elbukó csapattal, amelynél eredményes szereplésnek könyvelik el Albániát és Máltát oda-vissza. Vagy például azzal a szerencsétlen társulattal, amelyik felhozó meccsen leveri a nagyképű olaszokat, hogy aztán pár hónapra rá ízekre szedjék Moldáviában.

Volt itt annyi szerethető csapat mostanság, hogy egyházat lehetne rájuk alapítani. Várhidi mester szerethető ifjoncokból összeeszkábált szerethető csapata. Koeman morálisan erős és egymásért küzdő szerethető csapata. Bozsik 2006. október 11-ig már csak az apja miatt is szerethető csapata. Matthäusról nem is beszélve, ő röpke 2 év alatt vagy 80 szerethető játékossal ajándékozott meg minket. Van, hogy szerethető csapatokból is megárt a sok.

Jamaicai bobcsapat. Eddie, a Sas. Eric, az Angolna. Mi a közös bennük azon kívül, hogy szerethetőek? Amatőrök, inkább beleteszik sportágukba a pénzt, mintsem kivennék onnan – vicces mozgásukon túl leginkább ezért szerethetőek.

Hogy ki lehetett az első, aki szerethető profi csapatról megemlékezett? Passz. Az viszont sejthető, hogy olyan társasággal kapcsolatban kellett elővarázsolnia ezt az eufemizmust, amelyik e nélkül csak az örök vesztes szófordulatra pályázhatott volna.

Ha tehát nemzeti válogatottunk kapcsán szerethető csapatról regél Egervári kapitány – aki ösztönös péniszművészként már megmutatta, milyen a kirúgott edző, mikor szerethető – részint röhögés fog el, részint szánakozás. Sas és Angolna urak példájából kiindulva ez a fogalom pontosan azt az esetlenséget mintázza, amivel Vanczák Vili becserkészi a felé guruló labdát. Sok pénzért sportoló profi esetében a szerethetőség a magas szintű teljesítményhez szükséges mentalitás, a mindent alárendelő nyerni akarás, és a tehetséggel párosult kemény meló hiányát jelenti. Semmivel sem többet.

[Közbevetés: tudja ezt Koman Vladimir is, aki első válogatottbeli gólja után nyilatkozva, kijelentette, hogy nem szimpatikusnak kell lenni, mert ilyen szinten már az eredmény számít, tudni kell nyerni. Köszi és riszpekt neki!]

Legyen a csapatunk martalóc, mint Van Bommel, arrogáns, mint Ibra, lekezelő, mint Totti, köpködős, mint Rijkaard, vagy kőfejű, mint Zidane, de nyerjen! Alakítson ki helyzeteket, és rúgja be azokat! Saját kapuja előtt pedig ne töketlenkedjen, mint csontváz bizottság a biológia szertárban. Nyerjen!

Nem lesz az a csapat szerethető – mi mégis szeretni fogjuk.
 

25 komment

Címkék: feltámadás válogatott egervári koman

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr992282271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istenhátmögött 2010.09.09. 10:40:50

Nos a foci kornyeken dolgozo koklerek tobbsege sosem volt kommunikacios guru, de errol (persze) nem ok tehetnek, hanem a KOZEG, hiszen ha naponta Gyarfas "killer" Tamas furmanyos kerdeseinek kell megfelelniuk, illetve hosszu evtizedeken keresztul egy 300 szavas szokincsbol gazdalkodo sportnapilapnak kell nyilatkozni akkor meg a leg aranyosabb kolcsey is visszafejlodik a 20 eves lipcsei "tibibááá" szintjére.
A valogatottat nem szeretni kell, ez faszsag, magyarorszag valogatottja, nincsenek idegenlegiosok (mint a fransziaknal) szal miert ne erdekelne h mit csinalnak
nagyjabol a valogatothoz kotheto az egyetlen olyan esemey amikor neha 10000 ember kimegy egy futballesemenyre (aki volt mar 50-60 ezres telthazas arenaban az tudja mire gondolok)
a valogatott merkozes egy unnep, minden szurkolonak (meg a fradistaknak is, csak neha elfelejtik otthonhagyni a zold feher salaikat) es mindig orommel megy az ember merkozesre
a gond az hogy a mi elpiacosodott vagy elkenyelmesedett vilagban az ember ezt ugy kepzeli el, mintha egy multiplexbe menne mozizni, midegy milyen szar filmet nez, akkor is megkapja a meregdraga jegyet, megveszi a popocornjat es kolajat es kenyelmes szekeke beul es nezi a szelesvasznat,
legyenek a korulmenyek europaiak (beengedes, ne keljen fel orat sorba allni egy uditoert, wc) aztan meg h mit csinalnak a palyan az mar mas dolog, attol meg ok a valogatott akiket en nem azert szeretek mert ki az edzoje, vagy mert kik jatszanak benne, ahnem azert szeretem mert ertem jatszanak, vagy ertunk.
(es nem azert haragszom rajuk mert kikapnak, hanem azert mert ugy erzem hogy hetkozben en tobbet teszek azert a palyan hogy jol erezzem magam, mint ok ott lennt 90 perc alatt)

szal a faszomat a szerethetosegbe

1116001 2010.09.09. 11:37:27

Megcáfolnám a postot:)
A magyar jégkorong válogatott! (Jó, kicsit sántít, mert az NHL-hez képest amatőrök vagyunk.) De minden meccsen küzdenek hajtanak, akkor is ha Kanada 0-10-re elhúzott. Mennek előre a becsületükért.
Nem hiába szereti őket mindenki, és még a vereség után is tombol a közönség éltetve a csapat játékosait!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.09.09. 11:51:23

@1116001: 1. A magyar hoki hagyományok, múltbéli eredmények, ebből következően elvárások szintjén nem említhető egy lapon a magyar focival. Ők tényleg kedves amatőrök.
2. Mégis ki tudtak jutni az A-vb-re...

Bruno Salazar 2010.09.09. 12:32:16

@istenhátmögött: én a szőke nőket szeretem, lehet buta, ostoba féltékeny de szeretem... (ha csinos) szóval kell a szerethetőség mert a barnák után én nem fordulok meg!

@1116001: A korong alulról jön a foci arra tart... El kell fogadni a valóságot nem vagyunk benne Európa legjobb 30 csapatában, ellenük minden pont bravúr, el kell dobni a napellenzőt.

Ha már a Franciák:
~20 éve miért mindig olyan edző dolgozik a válogatottnál akinek Raymond Domenech a példaképe?! Mondjuk neki legalább voltak futballisták a keze alatt akik nyertek "ezt"-"azt"!

A mi "Sanyink", el kell ismerni nagyon hiányzik a válogatottból, de nem a csatársorból hanem a védelemből onnan is a széléről.... :D Mellette tuti nem menne el senki mert tuti gigán harapná!

Koman:
Ha a játéka is olyan profi lesz mint a nyilatkozata, lesz keresnivalója a foci világában.

baloo784 2010.09.09. 13:08:07

@istenhátmögött:
Vasile Miriuta pl. soha nem volt idegenlégiós nálunk, igaz? Félreértés ne essék, Laci egy kedves, csupa szív játékos, de ő is import. Meg volt még néhány hasonló futballista mifelénk. Ja, és bár jelen esetben a labdarúgás a téma, de a nagyon szerethető hoki-, és férfi kézilabda-válogatottban is elég szép számmal tűnnek föl importált játékosok. Ha nekünk ütik, lövik, a gólokat, akkor minden oké:), akkor Puskarjovból Puska lesz.
Ha az ellenfélnél van ilyen, akkor az a szemét ruszki...

Mérgező Hulladék 2010.09.09. 13:12:57

Nézd már, zombi tibi írt :)

fulmerz 2010.09.09. 13:21:48

@Mérgező Hulladék: Epp ezen akadtam fel en is. Jo ujra itt latni.

Nuuk 2010.09.09. 13:51:44

Én azt a csapatot fogom nagyon szeretni, amelyik végre kijut egy VB-re vagy EB-re, felőlem akár ronda, unalmas 1:0-ákkal is abszolválhatják ezt. A közelmúltban sem azért volt párszor teltház a Puskásban, mert oly szépen, vagy oly szerethetően játszott volna a válogatott. Fityfenét! Azért ment ki a nép, mert nyertek, gyakran vékonyka 1:0-ákkal, Málta és Albánia ellen, de nyertek. Bárki bármit mondhat, az első szempont a szurkolónál mindig az eredményesség. Utána jönnek az olyan össze-vissza magyarázott fogalmak, mint a szép játék, meg a szerethetőség. Ha k***a szépen és szerethetően játszva kikapunk 3:0-ra Máltától, a következő meccsre bőven elég lesz a zuglói 103. sz. ált. iskola focipályáját megnyitni a válogatott meccs számára, be fog majd férni minden szurkoló, akár keresztben fekve is.

istenhátmögött 2010.09.09. 14:47:24

@baloo784: hm egy idegenlegios, vagy ketto nem hiszem h szamit, nezd meg a nemet franszia nemzetkozi 11-et, a hollandokat stb...

a fransziaknal konkretan az 50 folottiek 70%-a be se kapcsolja a tevet ha a valogatott jatszik mivel azok nem is franciak- szerintuk, szal erre gondoltam

Stefan Derrick 2010.09.09. 15:14:53

@fulmerz: Kérlek, Istenem, add, hogy Hajnal legyen a másik, aki elhúz!

Mondjuk Huszti távozását kifejezetten sajnálom, de Dzsudzsák mögött nem sok esélye van mostanában kezdőbe kerülni a válogatottnál, és az idő sem épp neki dolgozik. Az esetleg érthető, nem tetszik neki, hogy a Tésztás diktál (Kinek is volt a pályaedzője a Rajzművész '86-ban? Vagy még most is?), de hát ez van. Remélem, azért fel tudnak majd mutatni valamit, mert ha van eredmény, engem sem érdekel majd, ki mit csinál éppen és miért hülye.

bélakirály 2010.09.09. 15:23:24

@istenhátmögött: Hol vannak ott idegenlégiósok? A legtöbb ott született vagy gyerek kora óta ott él. Családfakutatást kéne végezni, hogy ki elég tisztavérű ahhoz hogy játszhasson a válogatottban?
Ja, be se kapcsolják, gondolom '98ban se nézték őket.

istenhátmögött 2010.09.09. 15:53:16

@bélakirály: egen nem neztek, de tenyleg... mind 1 mas vilag ezt mi nem ertjuk, de tenyleg igy van, azota rugbyt neznek, nem nagymagyarkodast akartam itt, nem az en stilusom - meg amugy is tartom a velemenyem, mi csak 20 honositott jatekossal tudnank barhova is kijutni

amugy meg :www.origo.hu/sport/magyarfoci/20100909-huszti-szabolcs-megindokolta-donteset-es-kemeny-kritikat-fogalmazott-meg-a.html

huszti megaszongya

manes 2010.09.09. 17:43:58

Király Gábor már csak seggre ülni tud.Mi a faszt keres még a csapatban?

fran7 2010.09.09. 18:12:40

Nagyjából egyetértek a poszttal, de van Szép Öregasszony, legalábbis remélem, hogy lesz, amikor én csúf öregember leszek, s azt is remélem, hogy velem akar majd szóba állni akkor. Másrészt van szerethető csapat a profi világban is. Lásd Chicago Bears,akiknek a szurkolói egyszerűen egy I believe feliratú polót hordanak, mert annyi esélyük van bármit is nyerni, mint mókuskának az erdőtűzben. Mégis szeretik a csapatukat.
Nyilván Kakát választanám barátnak és csapattársnak, de néha nem árt ha Vinnie Jones is velem van egy csapatban.

bélakirály 2010.09.09. 18:27:41

@istenhátmögött: Megcáfolni nem tudlak, biztos vannak ilyen gyökerek, de ezzel akkor sem kéne példálozni, mert nem normális dolog.
Még egyszer mondom a nagyrészük nem honosított, csak bevándorlók gyermeke.
Ahhoz meg hozzá kell szoknunk, hogy Európa egyre "színesebb" lesz és ez nem a bevándorlók hibája. Valahonnan pótolni kell azt a sok meg nem született gyereket.

Husztinak meg riszpekt

Shopping 2010.09.09. 18:46:57

Huszti havi 38(!) Millát keres.

Megértem hogy ott akar inkább maradni mint a válogatottban játszani.

housemd 2010.09.09. 19:02:40

@manes: azért Király éppen kedden védett legalább egy bravúrosat, nem az a baj vele, hogy mit tud, hanem hogy mennyire ötletszerűen jön ez elő belőle.
@Futó Lada: jaja, Huszti... emlékeztek, amikor pár éve Dárdai Pali olvasott be akkor éppen Várhidinek? még poszt is volt itt belőle. többek között akkor Husztit (egy lényegesen jobb formában lévő husztit) követelte be a csapatba. van gerince a srácnak, ha ezt leírta, megérdemli a főhajtást, nyilván, valamilyen szinten sértődött is, de a Gerás része szó szerint az, amit már mi is hetek/hónapok óta ostorozunk itten.

TomAce 2010.09.09. 20:05:01

Azért arra kíváncsi leszek, hogy egy jól sikerült szezon után (nekem mindegy, hogy a Zenit vagy másik csapat mezében), eSanyi bácsi hozzá is elrepül-e majd pitizni? Lássuk be, akármennyire is nem megy most neki, Huszti sokkal többet tett le az asztalra a válogatottban, mint Szotyi. Az a Szotyi, aki a Rudolf-Vanczák cserénél széttárt karral ordította eSanyi felé az oldalvonalnál, hogy most ezt akkor hogy gondolta? Ennyit az edzői tekintélyről. Nem csodálom, ha egy olyan agilis tipusú ember, mint Huszti ledobta a láncot. Különösen a kettős márce után

Balage01 2010.09.10. 11:11:23

ki az a szotyi?

amúgy azok a franciák annyira franciák, h azt se tudják, mi az országuk fővárosa, a himnuszukat se ismerik, egyik se tudja énekelni.

godot 2010.09.10. 12:07:50

@Balage01: szül: Gera Zoltán (Fulham Fc)

a kis lebowski 2010.09.10. 13:29:02

Mivel már van új cikk is, ezért nem hiszem hogy ezt bárki is olvasni fogja, de azért leírom.

Teljesen máshogy gondolom, mint a bejegyzés írója. A szerethető csapat fontos, szerintem fontosabb, mint az eredményes csapat. Én kaposvári vagyok, az itteni focicsapat soha nem nyert semmit, nem is fog, vagy ha igen, nem mostanában. Mit érdekel ez engem? Amit én látok, hogy minden alkalommal a belüket kihajtják, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el. Ezáltal valóban KÉPVISELIK a pályán a csapatot, sőt a csapat szurkolóit. Előfordult már, hogy egy MTK ellen 3 góllal elvesztett meccs után az egész publikum állva tapsolta meg a csapatot, és tudjátok miért? Azért, mert minden labdának utánamentek még az utolsó percben is, amikor már fikarcnyi esély sem volt a pontszerzésre. És a közönség ezt méltányolja. Ezt jelenti a szerethető csapat és nekem (és szerintem még egy rakás másik embernek) sokkal fontosabb ez, mint hogy mi az eredmény. Nem a győzelem miatt járok a meccsekre, és nem azért vannak tele az angol, vagy német sokadosztályú csapatok stadionjai sem.

Ezért kell szerethető csapat. Egy rossz szót sem fogok rájuk szólni, ha San Marino hazavág bennünket, egészen addig, amíg azt látom, hogy mindent megtesznek a sikerért. Nem a győzelem a lényeg.

És hogy a válogatottra visszatérjünk, a hozzáállást számon lehet kérni, az eredményeket nem. A hozzáállással pedig nincs semmi probléma.
süti beállítások módosítása