HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Alberttől Stadlerig, avagy a magyar Texas futballélete

2011.03.03. 18:26 nbcee

Mindig is az volt az érzésem, hogy Bács-Kiskun megye egy kicsit olyan, mint Texas. Viszonylag nagy kiterjedés, homokbuckák, kietlen tanyavilág, délről érkező illegális bevándorlók és egy remekbeszabott tájszólás jellemzi mindkét területet. Utóbbiból mutatóba:

-Hee János bá’ gyűjjön má’ be egy fröccsre-e’!

-Nöm mék be, me’ mögelött a Bimbó, oszt’ sietök haza.

Aki azt hiszi, hogy ez a stílus mára teljesen kipusztult, annak ajánlok egy félórás beszélgetést a nagymamámmal (aki épp most lett 75 éves). Túl sok e és l betűre ne számítsatok! Jómagam a 6 Pesten eltöltött év alatt sajnálatosan levetkőztem ezt a nyelvet, bár néha még telik egy-egy zárt e-re tőlem is…

Na de miért is beszélek ennyit Bács megyéről? Csak mert a szerkesztőségi ülésen megszállt valami isteni fény, és rájöttem, hogy nekem okvetlenül fel kell világosítanom honfitársaimat a megye focijának csínjáról-bínjáról, különben nem fogják tudni, mi hiányzik az életükből.

Csettegők* motorját beindítani, paprikafüzért a nyakba, lekvároskenyeret a kézbe, irány Bács-Kiskun!

Bács-Kiskun az ország legnagyobb területű megyéje (8445 km2), majdnem akkora, mint Puerto Rico, és alig kisebb a külföldre vágyó aranylábúink által különösen kedvelt Ciprusnál. A valamivel több mint félmilliós lakosságát még Luxemburg is megirigyelné, bár BK-t megelőzi az újkeletű válogatott mumusunk, Montenegró. A megye ugyan csak 1950 óta létezik, de azóta már sikerült az első bekezdésben kifejtett imidzset kiépítenie, illetve a togóival vetekedő összGDP-t. Na de mi a helyzet a focival?

Ha az ember irányítószáma 6000 és 6600 között van, akkor bizony nem kell a szomszédba mennie a labdarúgást értő földikért. Először a hercegszántói császár, Albert Flórián neve jut az ember eszébe, majd hogy a zöld-fehérek mája tovább hízzon, a VVK-döntőt megnyerő Fenyvesi Máté ugrik be (aus Jánoshalma). A vidistáknak két Disztlt (enyhe mássalhangzó-torlódás) ajándékozott Baja, illetve egy Bognár Gyurit (utóbbi három játékos már a BLSE bemutatásánál is meg lett említve). A Vasas Bundzsák Dezső miatt küldte a köszönőleveleket Halasra, míg a fővárosi lilák Dunai II Antal miatt hálálkodhattak a garai bábáknak. És persze itt van még a kecsói Czéh Laci is, illetve az ügyeletes ifjú titán, a kerekegyházi Lázár Bence.

Klubcsapatok szintjén már kissé szerényebb a névsor, 1994-ig nem delegált egy csapatot sem labdarúgásunk Olümposzára a magyar Mezopotámia, azaz a megyék közt utolsó előtti volt (azóta minden prefektúra feliratkozott a térképre, hála a Paksnak). Na de ha már ilyen sokat kellett rá várni, az illetékesek tettek róla, hogy emlékezetes legyen a bemutatkozás:

Stadler FC (1994-1998)

A sztorit szinte mindenki ismeri, többek között itt is megénekelték már. Emiatt igyekszem majd, hogy minél kevesebb átfedés legyen Lada kiváló írása és e művem között.

A rendszerváltás utáni évekről sztorizgatva a Kacsamesék megszakítása mellett ez a másik klasszikus téma, ami elő szokott jönni a beszélgetések során. Bizony, nálunk az egyszerű juhász is megcsinálhatta a szerencséjét, hozzá képest Abramovics kismiska. Mert az orosz maffiózó becsületes vállalkozó egy már létező, nagy hagyományú élcsapatot karolt fel, viszont Józsi bácsi azt a másod-harmadosztályú Kiskőröst ölelte keblére, melynek játékosai nyugodtan sétálhattak a francia riviérán, kis eséllyel jött szembe olyan, aki autogramért zaklatta volna őket. A krónikákhoz tartozik, hogy SJ a feljutás idején összeveszett a ’kőrösi városvezetéssel… és így, a semmiből kiugró stadionnal vált teljessé a mítosz.

A Stadleresek első (és némiképp zaklatott) évének a Nagykanizsa idegenbeli kiütése volt a csúcsa (1:5), illetve már a legendás arénában a Fradi elleni iksz, uszkve 22.000 néző előtt (lehet, hogy kicsit vastagon fogott a riporterek pennája, de a szemtanúk beszámolói alapján tényleg baromi sokan voltak) Ez különösen azért szép teljesítmény, mert Akasztó lakossága kb. 3.500 fő volt akkoriban. Kicsit tréfás hasonlattal élve: Ez olyan, mintha egy Vasas-meccsre négyszázezren vennének jegyet.

A csapat a következő évben tartotta a 9. helyet, majd lassan elkezdtek lefelé csúszni, végül ’98-ban véget ért a nagy kaland. Az apróbb nehézségek között azért meg kell említeni, hogy ekkora már kattant a bilincs a tulaj csuklóján. Az akasztóiak a zavaró körülmények ellenére olyan nagyságokat adtak a magyar focinak, mint Nicsenkó, Dragóner, vagy a hűséges Jeremejev, sőt még Borgulya is magára húzhatta a kockás mezt! Bátran mertek nyúlni az ukrán játékosokhoz, talán a tulajdonos üzleti kapcsolatai miatt is.

A jelen már szomorkásabb, a stadiont felveri a gaz, a tulajt újra üldözőbe vette az adóhatóság (a nyugat felől érkezők azért még gyönyörködhetnek a solti ruhaüzletében), a régi nagyságra már csak a „Sanyika pléjsztésönözik” című olajfestmény és a többi, hasonló színvonalú műremek (lásd a képen - Reszkess Raffaello!) emlékeztet minket. A honlap viszont továbbra is gyakran frissül!

A mostani akasztói juhász pedig pödör egyet a bajszán és szomorúan nézi a nyájat körbecsaholó pulit. Bőrtarisznyájában még ott van egy régi emlék, egy megfakult meccsjegy, rajta: „Pályabelépő NB I-es Bajnoki labdarúgó mérkőzésre”, a hátoldalán meg girbegurba betűkkel: „Stadler-FTC, 1995. június 24.

Tiszakécske FC (1997-1998)

Ez a sztori már némileg közelebb áll a szívemhez, talán mert a város is közelebb van Kecskeméthez. Annyira, hogy gyakorlatilag a fél keretnek volt valami KTE-s vagy KSC-s kötődése. A névsorból először Nagy Zsolti ugrik be, meg a Balla-testvérek, a fura nevű Unyatinszki, és ha nem csalódóm, itt játszott a kecskeméti szurkolók örök kedvence, Barna Zsolt is. Korábban már láttuk, hogy a Stadler volt az „ukrán csapat”, nos Szurgenték inkább a román vonalra esküdtek, kiegészítve egy libériai játékossal. A stadionjuk is ugyanúgy rohamtempóban készült, a mentorom szerint az első bajnoki mérkőzés alatt még javában dolgoztak rajta a kőművesek.

Ha a Stadler volt a magyar gyanús vállalkozások felkent avatárja, akkor a ’Kécske volt a klasszikus kiscsapat, a legkisebb királyfi a mesében, az észak-koreai válogatott a focivébén. Annyira megfeleltek ennek az imidzsnek, hogy gyakorlatilag egy játékosuknak sem volt élvonalbeli tapasztalata. Ennek ellenére otthon alig lehetett megverni őket, viszont azok az idegenbeli túrák… volt ok bőven a pironkodásra, pl. a zalai hatos, vagy a fehérvári nyolcas alkalmával. Bizony, a Dunántúlon gyakran áztak-fáztak-citeráztak a kécskeiek (a képen a Tisza 83 citerazenekar).

A M. T. Olvasó láthatja, hogy a Raab-Karcher NB1 ezen szezonjában rögtön két gárdát is delegált a megye az első osztályba. Ha ez így ment volna tovább (3 évente plusz egy csapat), akkor napjainkban már hat kiskunsági klubért szoríthatnánk. De sajnos a kegyetlen valóság közbeszólt, a Stadler ugyebár kiesett, a ’Kécske pedig osztályozóra kényszerült, amit el is bukott Óbudán (aztán a Cegléd átvette a játékjogát…), így a megye ismét élvonalbeli foci nélkül maradt. Azaz csak maradt volna, mert jött a

Gázszer FC (1998-1999)

A rend kedvéért meg kell említeni, hogy a fenti klub csak átszállójeggyel érkezett a megyébe. Agárdon nem volt megfelelő létesítmény, így ide-oda költöztek. Emiatt egy kicsit el is koptatták a „szimpatikus kiscsapat” címkéjüket, lévén hogy lehet szeretni egy olyan együttest, ami minden évben máshol játszik? (Plusz a fehérváriak is inkább a Vidit szerették) A nagyjaik közül Dvérit, Kövesfalvit és Tiber „egyszer gólkirály voltam” Krisztiánt tudnám kiemelni. A Fradi ellen még megtelt az akasztói lelátó, de a szezon második felében nem volt ritka a 3-4 száz fős közönség, ami azért még ma is ciki, nemhogy a dicsőséges 90-es években. (Tényleg nem bántásból mondom, de ennyi erővel Pestre is áttehették volna a székhelyüket) Vissza is mentek Fehérvárra megszűnni. Aztán hosszú ideig néma csend, mígnem egyszer csak feltűnt a színen a

Kecskeméti TE (2008-)

A hírös város szurkolóinak agyába az 5-10 évente ismétlődő csalódások miatt beleégett, hogy a feljutás az élvonalba olyan erős elvi lehetetlenség, mint ahogy a Leverkusen sem lehet soha német bajnok. Ez a para annyira komoly volt, hogy – és ebben semmi túlzás nincs – a Vác elleni bajnokavató meccsen csak az ötödik gól után kezdtem el hinni benne, hogy talán most meglehet (csak három pontot kellett összeszedni egyébként, és volt rá még két mérkőzésünk). A helyi labdarúgásra jellemző, hogy a fő rivális sokáig a Kecskeméti SC volt (á la Inter-Milan), amíg bele nem olvasztották a KTE-be, létrehozva a KFC nevű valamit (sajnos nem gyorséttermet), amihez kb. úgy viszonyultak sokan, mint a francia ínyencek a román borokhoz. Persze egy reményteljes év jutott ennek a gárdának is, de a feljutás menetrendszerűen elmaradt (sej, amikor a debreceni vasutasok is BKV-val utaztak…), a csapat pedig régen látott anyagi és erkölcsi gödörbe zuhant. Aki akkor NB I-et mert volna jósolni, azt bizony szépen karonfogva vitték volna a legközelebbi detoxikálóba a "pancsolt borok fanclub" tagjai mellé.

Na de ahogy Harvey Dent mondja: „The night is darkest just before the dawn”. Hogy ebből a totális nihilből hogy jutottunk el a 2008 tavaszán zsinórban megnyert 14 meccsig, arról fogalmam sincs, de a lényeg: a KTE azóta is rontja az élvonal levegőjét, és az örökranglistán máris megelőzte pl. a két szezont teljesítő BEAC-ot. Nem kevésbé rezignáltan adtuk tovább a "legnagyobb magyar város, ahol nem volt soha élvonalbeli foci"-vándordíjat  az érdieknek. Mivel idén van a centenárium, vagy mi a szösz, kitűztem magam elé pár nemes célt (már most lehet rettegni), így itt most le is veszem az emlékezés bakelitjét a lemezjátszóról. Folyt. köv.

A végére következzen egy BK megyei összesített táblázat az élvonalbeli vitézkedésről:

 
Szezon
Mérkőzés
Győzelem
Döntetlen
Vereség
Lőtt G.
Kapott G.
Pontok
Stadler
4
128
28
39
61
121
192
95
Tiszakécske
1
34
8
8
18
36
75
32
Gázszer**
1
34
11
11
12
37
40
44
Kecskemét***
3
77
31
13
33
136
137
106

 

u.i.: Valamikor még a Dunaferr is odakerült valahogy a Stadler-arénába, de ebben az ügyben nagyobb a káosz, mint egy átlagos Fradi-befektető körül, úgyhogy ha bárki forrásokkal alátámasztott infókkal tudna szolgálni, azt megköszönném.

Mit hoz majd a jövő? Melyik lesz a következő Bács megyei csapat az élvonalban? Jelenleg a korábban itt már kétszer is megénekelt Baja tűnik legesélyesebbnek, már csak a népessége miatt is, mely közel kétszerese a paksinak. Voltaképpen nincs sok dolguk, „csak” fel kellene jutni, aminek elsődleges akadálya nem a 4 pontos hátrány, hanem a tőkeerős befektető és a megfelelő stadion hiánya, de kis hazánkban minden megkerülhető, ugyebár. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Stadler is micsoda hirtelenséggel robbant be az élvonalba, vagyis akár még a Homokmégyből is lehet BL-csoportkörös csapat, bár ennek esélye vetekszik egy teheráni állami szervezésű melegfelvonuláséval.

*A csettegők létezése bizonyíték arra, hogy az autógyártáshoz nem kellenek hatalmas szerelőcsarnokok (azért a biztonság kedvéért felhúznak egyet a háromágú csillagosok), csak egy kalapács és egy csavarhúzó (meg pár mázsa használt alkatrész). Sőt, könnyen lehet, hogy Karl Benz örökösei éppen azért települtek Kecskemétre, mert szembejött velük egy Wartburg-lámpás, ZUK-alvázas IFA-motoros, horpadt cipősdoboz alakú szörnyeteg, ami büdös füstöt okádott, de laza 20 km/h-val vitte az almát a földúton. Más vidékeken egyébként hívják az ilyen gépcsodákat csattogónak is, de mi tudjuk, hogy a csettegő az igazi!

**Csak az 1998/99-es szezon

***2011. március elsején

A végére egy jó kis country:

Jah és ne felejtsetek el tippelni a keleti csoport rangadóira!

20 komment

Címkék: kecskemét lázár albert bács kiskun stadler bognár tiszakécske gázszer dunai fenyvesi disztl bundzsák czéh

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr912704056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2011.03.03. 19:02:51

Azért a Gázszer akasztói vendégszereplése alatt működő Keceli Gázos Bikák nevű hibrid szurkolótábor mélyen bevésődött az emlékeimbe.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2011.03.03. 19:11:01

A Gázikának innen a távolból nagyon drukkoltam. Hihetetlenül szimpatikus elnökük volt.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2011.03.03. 19:11:35

Az előttem szóló Nickneve se semmi. Kalap részemről le.

nbcee 2011.03.03. 19:17:39

...szétfeszít belül a rock & roll rugója...

Jah és bocsánat azoktól a nagyságoktól, akiket esetleg kifelejtettem volna, első lendületből szedtem össze a neveket.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2011.03.03. 19:39:14

@nbcee: ha egy szerkesztőségi után ilyen cikkek születnek, akkor gyakrabban kellene tartani abból. jóval gyakrabban :)
ember, ez kurvajó volt :)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2011.03.04. 01:46:28

A Baja akkor lesz NB I-es, amikor én Paul McCartney. Viszont, mivel megrögzött Bács-Kiskun megye rajongó vagyok, azt szeretném, ha ezt a hozzászólásomat bajai testvéreim nem látnák, csak a kecskemétiek.
De hogy miért gyűlölnek minket annyira? Mert ők a Bács, mi meg a Kiskun. Mi lettünk a megyeszékhely. Szerintük ezt ők érdemelték volna. (És az ezzel együtt járó elképesztő forintmilliókat, 74-es árfolyamon.)
És ez olthatatlan. Hogy úgy mondjam: irreverzibilis.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2011.03.04. 10:19:21

@kismagyarfocilaz: :) természeti kincseink sokkal magasabban vannak jegyezve (duna, jó bácsi termőföld, halászlé, gemenc?), mint ott megyénk északi részén és biztosíthatlak, hogy hamarosan a foci is ide kerül. egyébként én megfogadtam, hogy addig nem halok meg, míg a baja fel nem jut az nb1be, a válogatott meg megnyeri a vébét!

Artie 2011.03.04. 13:55:23

@Bastille: Akkor te megtaláltad az örök élet receptjét. Megosztod velünk?

Nem, nem arra gondolok, ha a Baja nem lesz NB1-es...:)

@végh hanta: Ugye, hanta, mennyivel jobb lenne nem _oda_ tartozni, hanem ide?:P Ott csak minden gajra megy.;)

Artie 2011.03.04. 14:01:55

@végh hanta: Az elejéről vagy a végéről?:P

nbcee 2011.03.05. 22:34:22

Teljesen random írás (nem akartam neki külön postot szentelni: Melyik vidéki város hány élvonalbeli évvel büszkélkedhet? A lista elkészítésénél nem vettem figyelembe a pesti illetve a Budapestbe beolvadt települések csapatait. Amennyiben egy városban több csapat is volt, összeadtam az élvonalban töltött éveik számát, akkor is ha volt olyan szezon, amikor két klub is képviselte az adott várost az NB1-ben. Zárójelben a jelenleg határon túliak. A sorrend a következő (a városok neve után az élvonalbeli idények száma):

1. Győr 65
2. Szombathely 59
3. Miskolc 54
4-5. Szeged, Pécs 51
6. Debrecen 50
7. Székesfehérvár 46
8. Tatabánya 44
9. Salgótarján 38
10. Zalaegerszeg 35
11. Békéscsaba 26
12. Dorog 22
13. Dunaújváros 20
14-15. Kaposvár, Siófok 18
16. Vác 14
17-18. Nyíregyháza, Komló 12
19. Szolnok 11
20. Sopron 10
21-24. Eger, Veszprém, Akasztó, Paks 5
25-27. Nagykanizsa, Ózd, Pápa 4
28-31. Kecskemét, (Nagyvárad), (Újvidék), (Kolozsvár) 3
32-34. Tokod, Tiszakécske, (Kassa) 1

nbcee 2011.03.05. 23:00:09

Ugyanez megyénként (a jelenlegi megyehatárokkal, még mindig Budapest nélkül):
1. GyMS 75
2. KE 67
3. Fejér 66
4. Baranya 63
5. Vas 59
6. BAZ 58
7. Csongrád 51
8. HB 50
9. Zala 39
10. Nógrád 38
11. Somogy 36
12. Békés 26
13. Pest 14
14. SzSzB 12
15. JNSz 11
16. Veszprém 9
17. BK 8
18-19. Heves, Tolna 5

És akkor ugyanez, ugyanígy régiónként:
1. Nyugat-Dunántúl 173
2. Közép-Dunántúl 142
3. Dél-Dunántúl 104
4. Észak-Magyarország 101
5. Dél-Alföld 85
6. Észak-Alföld 73
7. Közép-Magyarország 14

Hogy miért hagytam ki mindenhol Budapestet? Csak mert a Fradi-MTK-Újpest-Vasas-Honvéd ötös önmagában 489 "évet" gyűjtött össze, és ha ehhez hozzávennénk mondjuk az 51 idényes Csepelt és társait, máris disznómód vezetné a székesfőváros az összes táblát. Vízfej ez, drága barátaim az Úrban!

nbcee 2011.03.06. 13:34:01

@Showma1: Köszönöm. :)

Ugyanakkor jellemző, hogy mit rontok el: Nyilván a saját megyémet. Bács-Kiskun így a 16-17. helyen áll 9 szezonnal, és a Dél-Alföld is javít 86-ra.

Mérgező Hulladék 2011.03.07. 10:39:34

@nbcee: ezekbe beleszámoltad a kvalifikációs bajnokságot is 2000-ben, ugye?

Megnéztem, a Tiszakécske úgy vágott neki az NB1-nek, hogy tényleg csak öt játékosuk szerepelt már korábban az élvonalban, összesen 54 meccsen. És jellemzően később, máshol sem jutottak szóhoz: eltekintve a szezon közben igazoltaktól, szintén öten léptek pályára később az NB1-ben, összesen 130 találkozón, de egyedül Balla Misi volt stabil kezdő. Szóval tényleg tipikusan "one season wonder" volt az egész csapat, ahhoz képest viszont egész jók voltak, legalábbis a kécskei katlanban :)

nbcee 2011.03.07. 11:23:40

@Mérgező Hulladék: Elvileg belevettem... még ne vegyétek szentírásnak, majd átfutom még egyszer. Amúgy Kécske-ügyben kösz az utánajárást, ez a költői túlzásomat finomítja kicsit.

Amúgy az tényleg őrület, hogy otthon csak háromszor kaptak ki, idegenben meg sikerült kemény 2(!) pontot összeszedniük...

nbcee 2011.03.07. 12:10:44

@Showma1: Azért ez is csak Bács-Kiskunban lehetséges, hogy a vezetőedző egy zöld szódásszifont szorongat az interjú alatt :D
süti beállítások módosítása