HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Számháború

2011.03.07. 18:01 nbcee

A pénisz hossza, a barátnő/feleség mellbősége, vagy éppen a kifogott hal méretei egy igazi bohócliggernek nem sokat jelentenek. Egy terület adatott neki, ahol igazán kiélheti magát, és felvághat ismerőseinek, ez pedig (eredmények híján) a nézőszám. Csakúgy, mint a fentebb említett mutatókkal, ezzel is úgy áll a dolog, hogy egyszerűen meg kéne mérni, és csá, rendeződne minden vita. A probléma viszont az, hogy senki sem tudja pontosan megmondani (illetve egy klub mégis, de erről később), hányan választották a délutáni sorozatnézés helyett a stoplis balettelőadást, így aztán az emberek kénytelenek a becsléseikre hagyatkozni. A becslés viszont becsaphat. Igen nagy a szórása a különböző beszámolóknak, nem ritka, hogy ugyanazt a tömeget hol 1300-nak, hol 3000-nek tüntetik fel. Hol az igazság?

Az alaphelyzetet a következőképpen tessék elképzelni: Guriga József sportújságíró leutazik Tápióderecskére, gyorsan megnézi a gugliban, hogy hány fős a stadion kapacitása (legyen mondjuk 4000 a Wikipédián), aztán a kezdő sípszó pillanatában körbenéz, és ha úgy találja hogy kb. harmadáig telt meg a stadion, akkor nyugodt szívvel lekörmöli még az első sárga lap előtt, hogy 1700 néző, csókolom.

Szedjük csak össze a buktatókat!

1.) A befogadóképesség nincs mindig tisztázva. Könnyű belátni, hogy az állóhelyekkel lesz a probléma, mert a szék egy elég könnyen megszámolható valami, viszont azt hogy állapítsuk meg, hogy a 60 méteres betonjárda hány fős? Úgy tudom, a rendvédelmi szervek 2 néző/folyóméterrel számolnak. Ezzel ugye az a probléma, hogy sűrűbben is állhatnak egymás mellett a derék drukkerek, meg ritkásabban is, sőt akár kettes sorokban sem lehetetlen elhelyezni őket, ha megvan a kellő szélessége az adott szintnek. Klasszikus állatorvosi ló a dorogi stadion, ahol nem is olyan régen még 12.000 volt a wikin és egyéb helyeken feltüntetett befogadóképesség*. Ha a M. T. Olvasó, esetleg nem járt volna még arrafelé, akkor javasolnám a fenti linken való nézelődést... a tizenkétezer nehezen jön ki, nem? És akkor itt máris találkozunk egy újabb buktatóval, lévén a fenti szám mellett azt hozzák fel érvként a derék dorogiak, hogy pl. a hatvanas évekből való meccsek tudósításaiban is ennyi néző szerepelt. Ugye érzi mindenki az öngerjesztő kört? (Félreértés ne essék, nem akarom én kicikizni a DFC-t, csak most éppen nekik jutott az a hálátlan szerep, hogy illusztrálják a mondókámat) Vagy itt van pl. a Hajdúnánás, ami ha úgy akarom hatezres, ha úgy akarom, kétezres arénával büszkélkedhet. Valahogy így áll a derecskei szentély is, 300 ülőhellyel, és 2000.. vagy 3000... vagy 4500 állóhellyel.

2) Bizony, előfordulhat, hogy a riportert egy kicsit az érzelmei is vezetik. Folytatva a példánkat, pl. ha a Tápióderecskei Harsona sportriporterét, Karika Gusztávot megszállja valami lokálpatrióta lendület, akkor nyugodt szívvel beírja, hogy 2800 néző volt kint. A derecskeiek meg elolvassák, és hízik a májuk attól, hogy a szomszédos (és egyben örök rivális) Tápiórecsegőn csak 2500-an voltak a hétvégén. Guriga József ugyebár az országos lapba írta az 1700-at, de azt a sajtóterméket úgysem veszik túl sokan Derecskén, mert mindig csak a rosszat írja meg róluk.

3) Igazából az előző pont folytatása. Másnap Karika Gusztáv kimegy a helyi második számú csapat, a Derecskei Építők meccsére is, mely klub a megye III/B-ben szerénykedik. Mit lát a derék riporter? A nézőtéren csak a 17 éves új középpályás családja van kint, illetve a kapus ultipartnerei, a csodacsatár aktuális barátnője (a tegnap esti diszkó következménye), pár kisnyugdíjas (egyikük házi gólkirály volt '62-ben) és slussz. Mit lehet ilyenkor tenni? Azt mégsem írhatja a Harsonába, hogy kint volt 15 néző! Fogja, és kegyes csalás címén beír egy laza ötvenest. (A mentorom a könyvében említ egy hasonló esetet)

4) Arra gondolhatnánk, hogy esetleg a jegyek és bérletek eladásának mutatóiból megkaphatjuk a pontos számot. Ezzel próbálkozott Csupati Károly amatőr statisztikus is. De jaj, mi történt? A Derecske FC-nél lazán közölték vele, hogy ez üzleti titok, az Építőknél a víg kedélyű tulaj két pálinka között bevallotta, hogy hasraütés alapján megy a könyvelés, csak arra figyelnek, hogy mindig a valós számoknál kisebbek szerepeljenek a papírokon (hiába no, az a fránya adózás). A Tápiórecsegő FC-nél elsőre jobbnak tűnt a helyzet, megmondták pontosan, melyik jegyből pontosan mennyi fogyott (hja, a német szponzor elvárja a poroszos precizitást). Károlyunk már épp kezdett volna megnyugodni, amikor meglátta, hogy az aznapi meccs előtt a biztonságiak beengednek pár embert, mindenféle jegyellenőrzés nélkül. - Ja kérem, ő a gyúró édesapja, az ott az én Gábor komám és az unokatestvére, ezeket már csak beengedem, aztán amazok meg úgyis csak gyerekek, nekik úgysem kell belépőt venniük. - Csupati érezte, hogy csatát vesztett.

5) Amikor már majdnem jó. Csupatit nem olyan fából faragták, hogy feladja. A következő héten az Előre meccsére, és pontosan megszámolta az összes, most éppen 16 nézőt (a csodacsatár ezúttal egy ikerpárt szedett fel) aztán rohant át a nagycsapat mérkőzésére, ahol meg sem próbálta egyesével felmérni a dolgot, helyette fotókat csinált minden lelátórészről, és otthon szépen türelmesen megszámolta az emberi fejeket. (Csupati felesége nem szólt semmit, ő úgyis a Megasztárt akarta végigizgulni, még külön jól is jött neki, hogy a férje ma nem akarja a Madrid-meccset nézni) Boldog volt, amikor végre kijött a pontos nézőszám: 1040. Igen ám, de éppen ekkor csöngetett be a kopasz sógora (kissé papucs volt, így náluk vita nélkül győzött az asszony, és vele a zenei tehetségkutató). Az aznapi mérkőzésre terelődött a szó, és a sógor arca hamar elkomorult. Ő is kint volt a meccsen, és mégsincs rajta egyik fotón sem! Hát mi történhetett? Rövid nyomozás után kiderült: éppen a büfében állt sorba egy műanyagpohárnyi hárslevelűért, amikor Csupati elkattintotta a gépét. Mielőtt megsemmisülve távozott volna (felismervén, hogy a Madridot itt sem nézheti), mérgében még jól odacsapott Károlyunknak: Amúgy sem mész ezzel semmire, mert a ruhagyárban ötkor ért véget a műszak, és így az ottani melósok csak az utolsó félórára ültek be szurkolni, te meg a meccs elején fotóztál!

Csupati kicsit letörten üldögélt otthon, de végülis megbékélt a sorssal, és belátta, hogy a rendelkezésre álló eszközökből kihozta a maximumot, a fotók alapján történő számolgatás hibája alacsonyabb, mint bármely más módszeré. Az 1040-et felkerekítette 1300-ra, ebben már minden WC-ző, büfében sorakozó és félidőben érkező ember biztosan benne lesz. Az országos lap ezúttal 2200-as, a helyi Harsona pedig 3000-es nézőszámot közölt.

A végére a konklúzió: Információim szerint jelenleg egyedül a Szusza Ferenc Stadionban lehet megmondani, hogy hányan ültek/álltak/feküdtek/guggoltak/lebegtek az adott létesítményben mérkőzés idején. Ott az újságírótól kezdve a kisgyerekekig bezárólag mindenkinél csipog egyet a számláló. Minden más számot tessék óvatosan kezelni!

A témába vág ez a cikk is, illetve ezt is érdemes elolvasni. Előbbiből egy kis idézet: "16 csapatból legalább 12-nél nem más, mint egy sok-sok labdarúgómeccsre járó ember tippje. Lehet ezt a dolgot szépíteni, finomítani – de a lényegen nem változtat. Egy évben 15-ször megmondja ugyanaz az ember, hogy mennyien vannak a stadionokban, és ezt mi komoly vesszük: leírjuk az újságban, megjelenik az évkönyvekben, örökre papírra kerül. Ici-picit piacon gondolkozva: hát nem döbbenetes?"

*Akkor is az volt az érvem, hogy a befogadóképesség nem azt jelenti, hogy hány embert tudok bezsúfolni egy területre úgy, hogy levegőt se tudjanak venni, hanem hogy hányan férnek el ott relatíve normális körülmények között. A Zsiguli pl. ötszemélyes marad, még ha sikerül 15 gimnazistának egyszerre belepréselnie magát, akkor is.

20 komment

Címkék: nézőszám elgondolkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr142716086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2011.03.07. 19:33:01

Hasonló feladvány a "hányan voltak az Audi ETO legutóbbi hazai meccsén" című is...

Úgy vélem, ez nagyon magyaros jelenség, pedig a világ legegyszerűbb dolga lenne.

sala 2011.03.07. 20:14:53

Szerintem szándékosan írnak szinte mindig nagyobb nézőszámot a valóságosnál. Mert igen ciki lenne bevallani, hogy egy NB1-es meccsen milyen kevesen vannak.

slowmotion 2011.03.07. 20:43:17

-Hányan utaztak a járműben?
-Hatan.
-Hataaan?
-Öten.
-Még mindig sok, csak négy személyes. Na akkor hányan is?
-Heten!

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2011.03.07. 21:07:00

<OFF>

@Artie: Magam is osztom azt a véleményt, hogy a jelenség elsősorban a szépséges Kárpát-medence sajátossága, de vannak reményteljes kísérletek az exportálásra is.

Hétvégén a Zaragoza trénere gondolt egy merészet és úgy döntött, hogy Pintér Ádám fogja megállítani a Barcelona támadógépezetét. (A húzás bevált, Guardiola annyira megijedt, hogy Villát és Iniestát is csak a meccs végén merte becserélni.) Nyitom ma dél körül az nso-t, már ott is van Ádám élménybeszámolója, benne: „a kilencvenezer szurkoló pedig olyan varázslatos atmoszférát teremtett, hogy még az ellenfél játékosaként is jó volt kifutni a gyepre”.

Gyakorló barcelonistaként nagyjából a tévéfelvételek alapján tudom, hogy szombat este nem voltak ennyien a Campban. De döntsön az objektív bizonyíték, egy gyors látogatás a klubbal igencsak szimpatizáló Mundo Deportivo oldalára. A tudósításban ott virít a pontos nézőszám: 78.965 fő. A különbség százalékban nézve 14%, abszolút értékben több, mint 11.000 néző, ami itthon 5-6 bajnoki teljes népessége.

Személyes kedvencem a témában a DigiSport portugáliai közvetítései, ahol a madeirai focistadion nézőszámával kapcsolatosan az elmúlt másfél idényben 11 és 16 ezer között már mindenféle számmal találkoztam. Gyönyörű, impozáns adatok, csak egy gond van velük: a funchali domboldalba vájt komplexumba (a jelenleg is folyó átépítés előtt) nem egész 9.000 ember fér(t) be.

<ON>

LionOfZion 2011.03.07. 21:12:19

A Szuszában hétvégén pont nem működött a beléptetőrendszer:D Hangos mégis bemondta a 3057 nézőt:D

vidi-master 2011.03.08. 00:22:44

@slowmotion: nekem is ez volt az első gondolatom olvasás közben.

azt gondolom, hogy minden pályán a józan törzsszurkoló hozzávetőleg pontosan meg tudja becsülni a nézőszámot (plusz-mínusz 20%). jómagam az Üllői úton vagyok igazán otthon, így ott tudom és meglepve tapasztalom, hogy a NS mostanság egészen jól (értsd: hozzám hasonlóan:) ) becsüli meg a nézőszámot. mellesleg Újpesten, Zalaegerszegen, Fehérváron szoktak pontos nézőszámot publikálni.az Üllői úton is alapvetően adott a rendszer, de a klubházban és a sajtópáholyban lévők nem tartoznak bele a mért adatba.

ezen felül Győrben és Debrecenben szerintem (saját becslés) rendszeresen alulbecsülik a nézőszámot, Szombathelyen és Kecskeméten teljesen hektikus a dolog, míg a Vasasnál korábban rendszeresen felülbecsülték a számot (nem megbántva a Vasas-drukkereket). Néhány éve folyamatosan 3000 és 2500 néző volt a NS cikkeiben, amikor maximum 1500 ember volt kinn. Szombathelyen a legutolsó feljutást követően MINDIG 6 ezer nézőt írtak, miközben szerintem többször voltak 3-4 ezren de nagyon sokszor volt legalább 2/3 ház a 12500-as stadionban. ott ugye nehéz megbecsülni ezt, mivel a panelházak felőli oldal állóhelyes rész, ahol azért sokan szoktak bezsúfolódni.
régen Diósgyőrben volt olyan meccs, ahol kiírták a 2500-as meg 3000-es nézőszámot a sportban, miközben szerény becslés szerint is 5-6 ezren voltak. persze más kérdés, hogy fizető néző valóban csak 3 ezer volt a rossz nyelvek szerint.

Mérgező Hulladék 2011.03.08. 09:36:56

@LionOfZion: gondolom, nem először, állítólag a Kaposvár ellen sem... Az Újpest nézőszámai annyiban különböznek a többi csapatéitól, hogy nem kerek számot mondanak be nagyjából hasra. Szerintem nagyjából másfeles a hivatalos/valós arány.

Kiß B. 2011.03.08. 13:55:06

@Mérgező Hulladék: Egyszer eléggé elázott társaságban feltűnt, hogy a csapos sem józan, és minden asztalnál minden kör után 4750 forintot kér. Ilyen lehet ez is :)

Amúgy ma kiváncsi leszek hányan leszünk. Szerintem olyan 2500 körül (670) ebből e vendégben százan (25) leszünk. :)

vérfarkas 2011.03.08. 16:03:58

Az MTK-Honvéd meccs nézőszáma az első tavaszi fordulóban:
500 Magyar Nemzet
600 nb1.hu
1000 pepsifoci.hu, Népszabadság
1200 nso.hu
1500 honvedfc.hu
2000 mtkhungaria.hu

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2011.03.08. 16:12:11

@vérfarkas: vicces, ugyanezen nyavalyogtam én is, idézem:

"az nb1.hu szerint ma négyszer(!!!) annyian voltunk
a vasas-vidin, mint tegnap az mtk-honvédon.

nem tudom. én kinéztem mindkettőre, és bár nem vagyok egy rákayfilip, mégis képes vagyok különbséget tenni a 600 és a 2500 néző között. az első ugyebár az imre mátyás vs. hemibá konfliktusnak szólt, a második után pedig tessék kifáradni a klozetra, és a papírral kitörölni azt a kis nyelvecskét, mert legalább 1200 fővel mélyebben volt, mint azt illendő.

a hungárián a 4000 fős vendéglelátó kb. a harmadáig megtelt, és a hazaiban is lézengtünk néhányan. a 18ezres fáyban viszont első blikkre is egész biztos nem volt hatodház, hacsak nem álltak olyan sűrűn a vidisták, hogy ha még egy bemegy közéjük, összeesik a világegyetem, végtelen a sűrűség, és jön a nagy reccs."

nbcee 2011.03.08. 16:43:56

Az NSO a mai Szolnok-Pápára a közvetítésnél 450 nézőt írt, a szöveges elemzésben már kétszázat említett... Azért ennyi embert igazán össze kellene tudni számolni :P

www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/egy-kapushiba-ket-pontjaba-kerult-a-szolnoknak-2067765/

puttoka · http://kecskemetite.multiply.com 2011.03.08. 18:49:58

Szombaton szerintem lesz minimum 300-400 ember - a vendégszektorban.
Szombat: Szolnok - KTE

Csak a Misleny 2011.03.08. 20:48:05

Már nem mostanában volt az igaz, de érdekes volt.
Bogád-Paks II NB III-as bajnoki Pécs Újmecsekalján a műfüvesen.
A helyszínen csak úgy megszámoltam a nézőket. 22 lett az első félidőben, a másodikban (mikor ingyenes volt már a belépés) lettünk 28-an.
Másnap a tudósításokban 100 néző szerepelt.
Akkor legalább írtak voltak ötvenet, még az is reálisabb lett volna.

Kiß B. 2011.03.09. 16:28:38

@kristu: én is úgy érzem, hogy megfogtam a számokat! de nem ma kezdtem :)

Mérgező Hulladék 2011.03.09. 17:05:16

@-kraci-: 10 kaposvári a hazaiak közé ült? :)

Kiß B. 2011.03.09. 19:45:27

@Mérgező Hulladék: pontosan 25-en voltunk a vendégben, sikerült megszámolni. A hazai 670 is megvan a rendezőkkel meg a labdaszedőkkel együtt szerintem! :)

nbcee 2011.03.10. 08:55:21

Szomorúan állapítom meg, a tegnapi kupameccsen a siófokiakat elég könnyű volt összeszámolni (mondjuk erről a dolog hétközi jellege is tehet), íme a vendégszektor:
img3.indafoto.hu/4/5/112645_d87abf35cc772656d367074862428909/11000929_a04bc57ac5d1fad4e579477a26e652d2_m.jpg

A mi nézőszámunkat kegyetlen őszinteséggel olyan 1000 környékére saccolnám, a sportnapilapban megjelent 1500 kissé túlzás. Mondjuk egy sort talán megérdemelt volna az infoboxon túl is a mérkőzés... de nem akarom egy bizonyos csapat szurkolóinak a kenyerét elvenni, ők panaszkodnak sokszor, hogy nem foglalkozik velük eleget az NS (végülis csak minden második nap címlaposak - ma is) :P Jólvanna, csipkelődtem.

nbcee 2011.06.04. 13:25:19

Újabb érdekes dolog:
Stadler-FTC 22.000 néző

Finoman szólva is kétséges, hogy a befogadóképesség több, mint kétszerese lett volna a nézőszám. A tamáskodásunkra a reakciók:
1) "Tömve volt a stadion, zsúfolódva voltak az emberek"
2) "Itt van ez az újságcikk [link], ebben is huszonkétezret írnak"
3) "ne szóljatok be"

1) az oké, hogy sokan voltak, de mi rá a garancia, hogy 22 ezren? Nem lehetséges, hogy pl. 16 ezren? Az is nagy zsúfoltságot eredményezett volna...
2) lásd az írásban az öngerjesztő kört, avagy egyetlen ember szemmérték alapú becslését semmilyen más területen sem fogadják el hivatalosnak.
3) Nem az volt a célunk, hanem a korrektség.
süti beállítások módosítása