HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Vastelepről a Fradiba

2008.03.08. 09:31 mészöly sámán

Sporttörténelem, csókolom. A Copacabana kabinosain csak röhögtünk, de Csiszár tényleg segédmunkásként dolgozott mielőtt a Fradi felkarolta volna. Cipőfűzőjét mindenki ellenőrizze, elképesztő mélységekig megyünk.

Egy megfilmesítésre váró amerikai sikersztori körvonalazódik a Fradinál. A szókapcsolatot kivételesen nem az angol mesterek szerepvállalása miatt írtuk le. Nem, nem; nem is a három elefántcsontparti kisisten áll a háttérben. Mellesleg a www.transfermarkt.de egyik spíler nevét sem ismeri. Mi kérünk elnézését, hogy Kína messze van. Történetünk egy igazi dream come true. Mese a fiúról, aki a messzi Orosházán a vastelep minidarujaként pakolta egymásra a zártszelvényeket, amíg Csank János egyszer le nem tévedt az autópályáról. Vadász urunk vakargatta a fejét, hogyan keveredhetne vissza Pestre, és mint minden rendes magyar edző, futballpályák egymáshoz viszonyított helyzete alapján képes csak tájékozódni. Az utazás elkezdődött, a kérdés már csak az, siker esetén Etyekwood megveszi-e a sztorit. Csank mester elhaladt az orosházi Tesco mellett, szemével az eget fürkészte, kandeláberek után kutatva. Jobb oldalán hű társa, egy Fradi matricával ellátott, Z621-es duplacsövű ismétlőpuska. A kesztyűtartó tele kis papírokkal, rajtuk felállások. Jobbhátvéd Fülöp Noel, középen Dragi és egy még nem ismert entitás, baloldalon Mátyus Jancsi, ismertebb nevén a Király. Középpálya, Ottó, Lipi, Lazic, és egy Fradi fiatal, esetleg Lisztes. Csatársor Bartha művész úr, vagy Shaw, és Ndjodo, a gyönyörű szerecsen sellő. Jól látható, hogy Csank mester homlokát nem kis gondok redőzték: hátvédet keresett, aki képes betölteni a tátongó űrt középen. „Höröm, höröm vadlúd, kacsa” morgott magában, amikor hirtelen balról, irgalmatlan csörömpölés zökkentette ki gondolataiból. „Ég szakad le” - kiáltott nagyot, és kipattant autójából. Gondolta megnézi, mi a ketykerengős fityfene képes, olyan hangot kiadni magából, ami még őt is eltéríti a vaddisznó felsáljának gazdaságos feldolgozása mellől. Hát látja, hogy egy ember az. Félkézzel köti a masnikat az U-vasakra. „De erős ez a szőke fiú” – hörgi fel torkából a slejmet, majd visszaül a kocsiba és előveszi a zacskóból uzsonnáját. Eltelik egy óra, majd még egy. Vadász urunk kolbászos kézzel várja a szürkületet, hogy végre kigyúljanak a stadion fényei, és hazatalálhasson. Fejében ötletek kavarognak: „höröm höröm, ha a Jancsit behozom középre, akkor ki fog ott futni? Gímszarvas.” Megértjük a problémáját. Borzalmas lehet a lendület nélküli Fradi fiatalok, és a lazázó vérprofik helyes arányát megtalálni. Egész embert kívánó, örömteli feladat. Az élet tele van söréttel és bánattal. „Megvan!” – kiált fel az edzőfejedelem. „Egy egész csipetnyi majoránna kell még a véreshurkába.” A megoldástól felvillanyozva Csank egyesbe teszi a verdát, padlógázt nyom, bevág egy mentőautó elé, és telefonálni kezd. „Anyjuk, anyjuk! Majoránna! Érted? Majo…
Ebben a pillanatban hatalmas csattanás, egy focilabda töri be a szélvédőt, kinyílik a légzsák, Csank mester mobilja pedig ripityára törik. „Zsírban sütött libahús!” – kiált fel megrökönyödve. Kiszáll a kocsiból. Hát látja, hogy a szőke gyerek a Tüzépről jön a labdáért.

- Te focizol? – kérdi Csank.

- Már évek óta. – válaszol Csiszár Zoltán (született 1982. június)

- És mi a posztod?

- Középhátvéd volnék.

- Töpörtyű és véreshurka!

- Majoránnával vagy anélkül?

- Höröm, Fradiba nem jönnél át?

- Ááá. Már huszonöt vagyok sosem voltam profi. Délelőttönként a vastelepen dolgozok, délután meg edzek.

- Közte remélem, alszol egy órát.

- Persze. Ez egy Z621-es duplacsövű ismétlő?

- Majd Dragóner a szárnyai alá vesz.

 
                            ********************************

A két fociközeli egyén még tovább beszélgetett, hagyjuk is őket nyugodtan hátra a fikcióban. Elemezgessük inkább az, azóta megjelent Csank-Csiszár szösszeneteket.
Csank (NS): Sajnos néhányan teli gatyával lépnek pályára az Üllői úton. Például a sokra hivatott Csiszár. Idegenben és edzőmeccseken jól játszik, de hazai pályán egyszerűen leblokkol. Miért? Mert ez nem Orosháza, vagy Vecsés. Ez a Fradi.
Csiszár (100% Fradi): Egyelőre gondjaim vannak a lestaktikával. Otthon Orosházán sosem játszottuk.
100% Fradi: Csiszárnak még szoknia kell az új környezetet. Meg kell ismernie a városi közlekedést. Nehézséget okozhat még neki a több, és intenzívebb edzés is.          
            

3 komment

Címkék: feltámadás fradi

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr2370449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.08. 21:51:26

nagyon jó ez a cikk. ugyanis pont azt hozza elő belőlem, amit egy magyar futballról szóló cikknek kell. egyik szemem sír, amásik nevet. majd bekapcsolom az épp aktuális külföldi topbajnokság közvetítését és azt nézem. majd holnap újra akarok a magyar fociról olvasni.

és ez így megy, szezonról szezonra, míg világ a világ, amíg olyan kakasok kukorékolnak a dombon, mint a kopaszember, Urbi, Mészöly Mandela, vagy Mezeydoktor.

petrov144 2008.03.09. 12:18:56

Nagyon jó lett a cikk, elmentettem a magyarfoci klasszikusai közé..

dr. Wilbur Swain 2008.03.10. 08:32:21

bár tudnám mi az a höröm...
és tényleg, egyik szemem sír, a másik nevet: ez a közös bennünk, a magyarfoci szerelmeseiben
süti beállítások módosítása