HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Focisuli

2010.03.29. 12:00 Futó Lada

Az utóbbi időben egyre csökken a különbség a csapatok között, egyre komolyabb csaták vannak a labdáért, és egyre több a piros lap is a túlzott vehemenciából adódóan mind a védők, mind pedig a támadók tekintetében. De mi is okozhat ilyen problémákat, mikor az adott posztok képzett játékosai kora serdülő koruk óta próbálják elsajátítani a játék minden elemét? Nos, erre csak egyféle képen kaphattunk választ, és egy sorshúzást követően szerkesztőségünkből jómagam iratkoztam be – álnéven – egy három napos OKJ-s labdarúgó tanfolyamra. A védők és a támadók itt együtt „készülnek”, hisz amúgy is egymás ellen kell küzdeniük a pályán. Íme a látottak:

Délelőtti prezentáció – a védő...

1. "Öntudat": Te hátvéd vagy, ezt mondogasd mikor mész ki a pályára. Bár a ’véd’ és az ’óv’ rokon értelműek, te mégsem óvóbácsi leszel a gyerekek szemében, hanem védő bácsi.
2. "Térfél": Ha kiérsz, keresd meg azt, amiről úgy gondolod, hogy az a ti kaputok. Ez előtt kell majd ténferegned, és ellátni a placcmesteri szerepkört.
3. "Csapat": Ha ez nem megy, kérj segítséget bárkitől, aki a tiédhez hasonló pólóban van. Végülis ez csapatjáték.
4. "A csatár": Ha sikeresen megvan a kapu, és fut feléd valaki labdástól aki más mintájú pólóban van, na, az az ellenfél. Ő csúnya bácsi, aki gonosz módon gólt akar lőni.
5. ”Labda”: Kerek, steppelt izé, amit a többiek kergetnek. Ne foglalkozz vele, csak összezavar.
6. "Szerelés": Most nem a javításról lesz szó. Állj mindig a kapu és a gonosz bácsi közé, aztán ha a labdával a közeledbe ér, akkor rúgj bele valamelyikbe egy nagyot.
7. "Kontra támadás": Ha már rúgtál, és a labda még mindig ott van, akkor ismét kérhetsz segitséget a 2. pontban körülirt személyektől (vagy lepasszolod nekik a labdát, vagy ennek hiányában megkéred valamelyiket, hogy jöjjön oda érte).
8. "Fault / Törlesztés": A 4. pontban leirt gonosz bácsik semmitől sem riadnak vissza a gólszerzés érdekében, van hogy mikor felugrasz a labdáért, durván a könyöködbe fejelnek. Ilyenkor jogodban áll bosszút állni ha nem lát a bíró, vagy a két esküdt.
9. "Becsúszó szerelés": A becsúszó szerelés menete olyan, mint az 6. pontban leirt "Szerelés", csak nekifutásból.
10. "A Kapus": A 2. pontban jelölt ojjektum elsőszámú őrzője, úgyis mint portaszolgálat. Befelé ad a labdának egy cetlit, kifelé elveszi. Fura divatot követve, nyáron is kesztyűben parádézik a pályán. Fejlett távolság-érzékelővel rendelkezik, minél közelebb van a labda a kapujához, annál hangosabban kiabál a körülötte állókkal. Ha néha besegítesz neki az ojjektum felé tartó labdák/játékosok iránymódosításában, jó arcnak fog tartani, és ad sört.

Délutáni prezentáció – a csatár...

1. "Öntudat": Te csatár vagy - mondogasd magadnak kifelé menet. A séród mindig legyen tökéletes, mert általában téged fényképeznek majd.
2. "Térfél": A csapattársaid az egyik térfélen fognak gyülekezni, de téged ez ne tévesszen meg, neked a másik kapuba kell gólt rúgni.
3. "Csapat": Ha valaki odalép hozzád, és megkérdi, hogy "Melyik a mi kapunk?", és te sem tudod, akkor együtt menjetek oda az edzőhöz megkérdezni, hagy lássa a csapatszellem eme megnyilvánulását, és az összhangot.
4. "A védő": Általában gonosz, hiányos fogazatú, egybenyakú ork,  nemritkán fogalma sincs a fociról. Ha labdával feléje mész, működésében egy infrasorompó-szerű elv figyelhető meg: Ha lábnyújtásnyi távolságba érsz, lendíti a lábát és becsukja a szemét (a "nem láttam" később enyhítő körülmény szokott lenni). Innentől automata a folyamat, tehát elkerülhetetlen ilyenkor:
- Ha lendületből futsz tovább, tökön rúg és elájulsz.
- Ha előrelépsz, szétrúgja a sípcsontod.
- Ha megtorpansz, labdával tökön rúg és elájulsz.
- Ha hátralépsz, labdával fejbe rúg.
A felsoroltak tekintetében mindenképpen a kitérő manőver ajánlott, tehát:
Fajtáját tekintve van:
- álló
- csúszó
- levegőben levő védő. Minősített esetben az utóbbi kettő kombinációja is elképzelhető, ilyenkor az utolsó emlék, egy, a periférikus látómezőben megjelenő stoplis cipő. Ha ilyet látsz, azonnal indítsd el életed filmjének vetítését.
5. "Passzolás, Indítás": A középpályások a szélrózsa minden irányába fogják rugdosni a labdát, majd "Fuss rá" kiáltással biztatnak, hátha tudsz 8.2 alatt 100-at futni. Ha nem sikerül, akkor a "Vazze', forintos labda volt" kifejezéssel méltatják kezdősebességedet.
6. "Támadás": Ugyanaz mint a 5. pontban leirt eljárás, csak többször egymás után. Ez a szakkifejezés erre az edző részéről.
7. "Folyadék-egyensúly": Folyamatosan pótolni kell a folyadékot. Ha nem sikerül a három vascsővel lerekesztett, mintegy fél lakótelepi lakásnyi felületű ún. "kapu"-t eltalálni, akkor ajánlott kirúgni egy darabot a gyepből, jelezvén a hiba okát, és a felgyűlt kondenzvizet - „csulát” - kihelyezni a pályaborításra, ezzel is megjelölve, hogy innen többé ne próbálkozzunk.
8. "Fault": Várhatólag valaki úgyis beléd rúg a kapu előtt lebzselő emberek közül, ezért tanácsos ezt megelőzendő, eljátszani a majdani esetet, elpróbálva, hogy hogyan is reagálsz majd éles helyzetben. Fontos, hogy két kézzel fogd a fájónak vélt testrészt és végezz háton pörgést is.
9. "A Kapus": Régebben céllövöldés lehetett, mert testi épségével nem törődve óvja a portékát. Ha pont nincs előtted, az nem jelenti azt, hogy nem fog egyszer csak odakerülni. Ha úgy el tudod rúgni a már jelzett három vascső között a labdát, hogy nem találod el a kapust, azt egyszerűen csak "GÓL"-nak nevezzük. Na. Ebből kell sok, és szeretni fognak.

Hát ez volt az első nap. Második nap gyakorlati oktatás volt, playstationön gyakoroltuk az elméleti anyagot kétfős csoportokban, és elsősegély-nyújtó tanfolyam volt, míg a harmadik napon kimentünk a gyepre, és real timeban is megpróbáltuk végrehajtani a már elsajátított tananyagot. Ilyen széleskörű és modern szemléletű oktatás mellett szinte érthetetlen mi okozza a sok lapot és sérülést. Ha csak az nem, hogy az ellenfelünk képzetlen amatőr focista, aki még nem végezte el a focisulit, és rosszul reagál a helyzetekre.

6 komment

Címkék: magyar focisuli

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr171867065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2010.03.29. 12:45:31

hadd lássa! csak szólok

wilbury 2010.03.29. 13:40:58

Nem elég vicces...

Artie 2010.03.29. 14:01:10

A bíró és a két esküdt a Maksa 1982-es humorfesztiválos poénja, előadta: Koltai.

vidi-master 2010.03.29. 14:30:39

csatár 4., 7. pont
védő 10. pont

PARÁDÉS:D

housemd 2010.03.29. 14:49:28

kiváló...és olyan futóladás, teljesen felismerhető a stílus.

karajjj 2010.03.29. 15:22:01

a 7. pontban nem a 3. pontra kellene hivatkozni? mert a 2. a térfél
süti beállítások módosítása