HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Temetetlen múlt

2008.06.21. 09:33 zombi tibi

Mezey doktor, ahogy az valamirevaló világverseny idején már hagyomány, az UEFA ügyeletes akármijeként jelenlétével emeli a rendezvény fényét. Szeretjük ilyenkor meghallgatni az öregecskedő bölcset, isszuk megfontolt szavait, melyeket a vele készült interjúk során bocsát ránk. Nincs is ezzel semmi gond, és nem is akarnánk most a magyar foci Bebetonozott Mindentudóját fölpiszkálni. Különösen nem, mikor újdonsült sikercsapatát készül dobogóra tanácsolni a következő idény során.
 


Legendás sértődöttsége mellett azonban lehetetlen szó nélkül tovaközlekedni.

A magyar focit megmagyarázhatatlan – már-már beteges – szenvedéllyel szeretők (ja, mi ilyenek vagyunk…) pontosan tudják, hogy Mezey doki szívén a mexikói blama nagyobb rést ütött, mint egy lefűrészelt fejű katonai lőszer. Az ikonikus edző 1986 júniusa óta képtelen földolgozni az irapuatói élve boncolást, amiről igen sokan tehetnek, bár ő maga történetesen nem. A Mesterrel és csapatával huszonkét évvel ezelőtt valami olyan történt, aminek leírására a futball szakértői megalkották a „Hatodik Típusú Haláltusa” elméletét. A mexikói kánikula alattomos módon aktiválta a KGB, a Hazafias Népfront és az Ismeretlen Magyar Gárdista egy különösen virulens elegyét, amely hatására a sérülékeny magyar védelem hat góllal gazdagodott. (Ma már persze sokan lennénk boldogok, ha például Anyukov oktatná a Vanczák-Vaskó élőfalat – futball vébés díszletek közt. Ettől egyébként messzebb vagyunk, mint Kálmán Olga a nemzeti radikalizmustól.)
 
Válogatottunk mindenesetre Mexikó óta tapintatosan óvja szurkolóit attól, hogy ismét a világ szeme láttára töröljék föl vele a Felsőpakonyból szállított gyepet. Így aztán mindmáig Mezey az utolsó, aki kapitányként blamálta magát vébén, ez az ő külön bejáratú karmája, s egyszerűen nem képes kiűzni a bensőjét emésztő gonosz szellemet, akit egyes források szerint néhanapján Belanovnak szólít. Esetében már nem is duzzogásról van szó, sokkal inkább szépen fejlett üldözési mániáról. Magára valamit is adó újságíró Mezey kétszáz méteres körzetében nem ejti ki az alábbi szavakat egyenként sem, nemhogy mondattá fűzve: Mexikó, hat, nulla, tészta, hőség, Irapuato, felelős, Szovjetunió (sőt: FÁK, Oroszország). Abból ugyanis csak baj lesz, nemnyilatkozás, nyűgösködés, odahatás, dorgálás – jobb az ilyet elkerülni, nem ér annyit az egész.
 
Virányi rádiós sportriporter viszont némileg óvatlan volt, amikor a Mestert föltárcsázva, az oroszok (figyelem! tiltott szó) svédek elleni győzelméről kérdezte. Dr. Mezey válaszolgatott is a maga egykedvű stílusában, míg egyszer csak ’Belanov’ működésbe nem lépett odabenn, nagyjából imígyen: „… nem tartom meglepetésnek az oroszok sikerét, sőt, ha ezek a fiúk Lobanovszkij keze alatt nőnek föl, akkor a svédek sem ússzák meg hat-nyolc gól alatt…”
 

Őszintén mondom, sajnálom a Mestert – meg azokat a magyar játékosimitátorokat, akik az ő keze alatt ’86 óta megfordultak.
 

25 komment

Címkék: eb mezey önérzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr4531071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kort 2008.06.21. 11:54:52

Elég hosszú bevezető előzte meg a semmitmondó végkifejletet.

Patreides · patreides.blog.hu 2008.06.21. 13:01:13

"mindmáig Mezey az utolsó, aki kapitányként blamálta magát vébén" ?

Mezey volt az utolsó szövetségi kapitány, aki képes volt VB-re kijutni a magyar válogatottal. A '78-as és a '82-es magayr válogatott nagyon jó csapat volt, és a maiakhoz képest Mezey '86-os válogatottja is szuper volt, nagyon jó teljesítménnyel jutott ki a VB-re. Ahol azután azonnal belefutott egy baromi nagy vereségbe. Ez van, ez megtörtént. De attól Mezey és az a csapat még nem lesz kutyaütő, ilyen bármelyik jó csapattal megtörténhet.
Az már egy más kérdés, hogy Mezey ezt nem tudja feldolgozni. Főleg azért, mert az utóbbi huszonöt évben mégis ez a teljesítmény jelenti a magyar futball csúcspontját. Ma az a magyar futball elérhetetlen vágyálma, hogy bárcsak mégegyszer kikaphatna egy világbajnokságon.
Bezonyám.

bacity · http://flickr.com/bacity 2008.06.21. 14:11:31

k. zombi tibi

fiatal vagy. ez nem vitás!
az a csapat megtette amit kell!
mellesleg mezey doktor, egyedüliként - cs. jános kivételével - el is olvasta, a nemzettel kötött szerződését. tudnillik, azóa is simám aláirta mindeni, hogy az első 2ben leszünk!!!
hol itt a probléma mezy doktorral?

Vámpír\\\'08 2008.06.21. 14:32:13

Viszont érdekes, hogy 22 éve nem tudunk talpraállni. Nézzétek meg, 2002-ben a franciák úgy mentek a VB-re hogy világbajnokok, aztán pont és rúgott gól nélkül kiestek. Keseregtek egy kicsit, aztán új csapat, a következő VB-n meg ezüstérem. Mi meg 22 éve nem tudjuk túltenni magunkat a mexikói kudarcon.

füligjimmy 2008.06.21. 15:16:44

Mezey kutyaütő. Pont, és nem felkiáltójel. Egyszerű tény. Az a válogatott jobb volt, mint amit ő kihozott belőle, bár nem sokkal, de ha más ül a padon, nem kapunk 6-ot, csak 4-et. Meg kell nézni, mit művelt előtte az MTK-val, majd a Vb után milyen eredményeket produkált. Szöv. kap. is úgy lett, mint magyarországi UEFA tótuszfaktusz: jó helyen, jó időben, jó segget. Ráadásul a végletekig sértődékeny és pökhendi volt, és valószínűleg ma is az. Az akkori szövetséget (is) átitatta a korrupció, adták-vették a bajnokságokat, meccseket, mindez hozzánemértéssel párosult, aminek egyenes következménye a mai állapot. Azokat a régi edzőket, játékosokat, vezetőket ma "a régi nagyok" kifejezéssel illetik. Bár tagadhatatlan, hgy még az ő eredményeiket se sikerült felülmúlni

huncros 2008.06.21. 15:54:14

füligjimmy le is írta a lényeget. Gyuri néni zsenialitása már csak a tészta kapcsán is örökké überelhetetlennek tűnik, bár a szakkönyvekbe én a formaidőzítés címszó alá is beraknám, az Edzőmeccsek Királya címmel

Patreides · patreides.blog.hu 2008.06.21. 15:59:09

Mezey Mészöly helyettese volt, azután kapitány lett. Ez volt a jó idő, meg a jó hely. És ő is kijuttatta a válogatottat a VB-re. Azóta ez senkinek nem sikerült. És nem igaz, hogy ma nincsenek tehetséges játékosok, ott játszanak a magyarok a jó külföldi bajnokságokban.

füligjimmy 2008.06.21. 17:23:27

Bizony, bizony, a Mezey-féle edző - és utánpótlásképzésnek hála fiainak elárasztják az angol másodosztályt középcsapatait, edzőink Ugandától Malajziáig mindenhol megfordultak a harmadik világban. Huszti, Dzsuzsák, Gera. Rajtuk kívül ki még olyan tehetséges? Ráadásul a válogatottban soha nem bizonyítottak, de nem is lehet tőlük elvárni, egyszerűen nem képesek rá, de ezt magunk is látjuk. A lényeg, hogy ez a fickó egymaga elrabolt 10-15 évet a felzárkózásból, hozzáértő (érts külföldön bizonyított) edzőkkel már lenne legalább 50 a fent felsoroltakhoz hasonló karriert befutó magyar játékos, csapataink eredményességéről nem is beszélve. És a jó időben jó helyen alatt azt értem, hogy Mészöly távozása (bukása?) után ő volt a legközelebb a Szepesi-féle slepphez

na azért 2008.06.21. 17:36:49

"A magyar focit megmagyarázhatatlan – már-már beteges – szenvedéllyel szeretők (ja, mi ilyenek vagyunk…)" - hát mit mondjak, ezt nem nagyon érezni egyik poszton sem.

huncros 2008.06.21. 17:37:31

Azért ne hasonlítsunk össze egy Gerát, Dzsudzsákot egy Détárival vagy egy Kiprich-vel. Mezey edzői kvalitásai lehet vita téma, de az elmebaj, amit Mexikóban elkövetet, aligha. Szerinted normális az, aki tésztadiétára teszi a focistákat egy VB előtt és 40fokos melegben délben tartja az edzéseket?!

füligjimmy 2008.06.21. 19:10:41

huncros: ha nekem szántad a hozzászólásodat, akkor azt kell mondanom, félreértettél, mert teljesen egyetértek veled. a 86-os Vb-n , sőt azután szereplő válogatott játékosai mind képességeik, mind befutott karrierjük alapján messze verik a maiakat. Ismét leírom, Mezey doktor felelt éveken keresztül a magyar utánpótlás - és edzőképzésért. Van néhány tehetséges fiatal, de főleg az MTK-nak köszönhetően, edzőink pedig a dán másodosztályba nem kellenek. Azon kívűl, hogy egy kétségkívül tehetséges garnitúrával kijutott a Vb-re, ez a fickó, és a slepp, amely a 80-as évektől kezdve a porondon volt, pl: MLSZ vezetés, bundázó játékosok, alkoholista és hozzánemértő utánpótlásedzők, stb. módszeresen tették tönkre a futballkultúránkat.

huncros 2008.06.22. 19:30:57

fülig: patreides hsz-re írtam, amikor írtam, akkor még nem láttam a tiedet. Teljesen egy állásponton vagyunk

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.06.23. 13:02:41

Egy dolgot felejt csak el aki Mezeyt cikizi. A magyar foci minden szegmense már régen az európai nívó alatt volt 85/86-ban. Bundák, gyenge iramnélküli bajnoki meccsek, dilettáns vezetők, rosszul nevelt utánpótlás, lerobbant létesítmények, minősíthetetlen orvosi háttér, kétszínű sportújságírás, beleugató de már regnáló államhatalom stb. Mezey szinte laboratóriumi körülmények között dolgozott a csapatával. nem volt meg a játékosokban a klubjukban alkalmazott taktikai elemek ( Szép emlékű Komora I csak kereskedett és lenyúlt, a taktikai értekezleteit magukba fordulva röhögték a játékosai), Mezey a maga elképzelését beléjük sulykolta, elhitette velük, hogy érdemes. Össze is állt egy csapat, ami mögött nem volt meg a stabil hátország, nem edződött kemény bajnokságban stb. Jöttek a sikerek is, de a VB az azért más. Itt más nemcsak más ellenfelekkel, de egészen más milliővel is találkoztak a játékosok, akik vállát részben nyomta a nagy elvárás, részben egy teljesen idegen közeg hatott rájuk. M.Gy próbálta előlük kizárni a külvilágot ( ez már hiba volt ) emlékezzünk a zárt kapus edzőmeccsekre, a szállodai magány egyhangúságára. És M.Gy valószínűleg elcseszte a formaidőzítést is, de ő van annyir ahiú, hogy ezt sosem vallja be. ha a kudarc után kiáll és felteszi a kezét, és anynit mond: bocs ezt elrontottam imádott hős maradt volna. A magyar média meg egyáltalán nem tudta kezelni ezt a helyzetet. Ide-oda nyalni is kellett, de már voltak közellenségek, érdekcsoportok aminek meg kellett felelni. Végh A, tésztaügy, élveboncolás, M.Gy önkéntes számüzetése stb. Szóval Mezey nem egyértelműen negatív figura minden hibája ellenére sem, sőt...
Ő is és csapata is a sajátosan magyar viszonyok áldozata volt.

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.06.23. 13:05:49

És még valami ! Szakszóval igen alapos a gyanú, hogy a szovjetek tiltott eszközöket is ( dopping ) bevetettek. A még szocialista sportsajtónak erről nem lehetett nyilatkozni, ezt nem lehetett védekezésül használni. ment tehát a mellébeszélés rendesen.

füligjimmy 2008.06.23. 13:53:03

Mezey azért ismerte ezeket az állapotokat, mert előtte klubedzőként ő maga is tevékenykedett benne. Később, mikor vezető pozícióba került, azt pontosan ezeknek az összefonódásoknak köszönhette. A médiát ő maga utasított rendre, a válogatott környékéről hiteles információ akkoriban talán nem is érkezett. Mikor elbukott, a sok sértett firkász (és nem újságíró) persze alaposan köszörülte rajta a nyelvét. Az edzőtábor (Ausztria) megszervezése állítólag nagyon jó üzlet volt, a befizetett összeg egy rész saját zsebbe vándorolt, az indok: Mexiko is hegyvidék, magasan fogunk jászani, szóval Ausztria tökéletes megoldás. A lényeg: nem Mezey nyakába kel önteni az összes szennyvizet, de jócskán jár neki belőle. Az pedig, hog a magyar futballban ő pozitív figura lenne, ne haragudj.... Önkéntes száműzetésnek hívod, hogy külföldre engedték dolgozni, kemény valutáért??!! És mikor hazajött, néhány év múlva tönkretette az Újpestet, a Vasast, hangsúlyozom mégegyszer ezt zseniális edzőképző és utánpótlásnevelő munkája mellett, amelynek eredménye kezd lassan szárba szökkenni. Köszönjük néked, MESTER

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.06.23. 14:19:40

Fülig !
Nem tudunk az ilyen mondatoddal mit kezdeni:... állítólag nagyon jó üzlet volt, a befizettet pénzek egy része saját zsebbe vándorolt. ha vitatkozunk, nem kellene talán a pletykáknak felülni. Másrészt teljesen nyílvánvaló, hogy magaslati felkészülésnek is lennie kellett, más kérdés, hogy a helyszínt nem biztosa, hogy a legjobban választották ki. A kiengedték kemény valutáért stb. bejegyzésed sem mindenben helytálló. Egyrészt finnországba ment félammatőr körülmények közé, másrészt az edzőség mellett dolgozott is, sőt fizikai munkát is végzett. Elmehetett volna komolyabb klubhoz is, neki valamiért ez jutott. A médiát éppen ő maga utasított rendre- írod. Ez persze így van, de az a média nem értette miért is kellene más hangokat pengetni. nyakára küldtek pl. egy TV stábot, a most nagy jobboldali Koltay sírta ki magának ezt a lehetőséget egyenesen a pártközpontban, annak ellenére, hogy Mezey csendet , nyugalmat akart. Én is leírtam, bizonyára hibázott ő is, de szerény véleményem szerint akkorát talán nem, mint amennyire ez a spot és a mindekori sajtó ezt neki tulajdonítja. Az edzőképzés más tészta, ott én sem értek mindent, de módom lesz tőle személyesen megkérdezni, a felcsúti akadémia tezstpályáját volt szerencsém látni, belepillantotam kivülről a szakmai és nevelési koncepciójukba és tényleg nagyszerű alkotás. persze a puding próbája az evés, nagyon kíváncsi vagyok az F.C Fehérvár következő évi szereplésére. Az elmúlt félévük mindenesetre biztató volt.

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.06.23. 14:21:54

Véletlen írtam királyi többest. Nemtudok és nem nem tudunk stb...

Garison 2008.06.23. 14:52:39

Látszik, hogy az életben nem interjúzott a Mezeyvel az újságíró,ami valljuk be elég ciki egy labdarúgó szakírótól.(bár lehet csak blogger, akkor írhat hülyeséget...)

TomAce 2008.06.23. 15:07:50

Valaki említette a tésztadiétát, más meg a doppingot. Nos, egyértelmű, hogy a két dolognak köze van egymáshoz, sőt ahhoz is, ahogy a vb-n játszottunk. Meg lehet nézni, a brazilok ellen milyen kondiban voltak a srácok, majd szűk három hónap múlva lépni is alig bírtak Irapuatóban. az a koksz (a tészta), ami működött a benidromi edzőtáborban meg tavasszal, a Népstadionban, az nem működött Mexikóban. Azóta is tartom, hogy azt a csapatot együtt kellett volna tartani.

MiKeyRuLeS 2008.06.24. 11:43:40

"A magyar foci minden szegmense már régen az európai nívó alatt volt 85/86-ban."

86-ban az európai (UEFA) ranglistán a magyar válogatott az első helyen szerepelt. Kár ezt tagadni csak ezért, hogy jól belerúghassunk pár emberbe.

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.06.24. 12:22:48

TuRK !
Éppen ez az amiről írtam. A válogatott laboratóriumi körülmények között hozta ezt az eredményt. Győztünk Hamburgban, de az NSZK labdarúgása fényévekkel volt előttünk. Volt pár tehetséges játékosunk egy tehetséges edzőnk és annyi. 1986-ban fedett nézőtér a kispesti, Hungária krt-i meg talán a szombathelyi néhány száz nézőt befogadó volt. A bajnokság tele volt bundával, orvosi háttér nulla. Fogalom nélküli edzők között Verebes király volt de Komorafélék is vezető csapatokat edzhettek, vagy éppen Vincze G, akinek elég volt Gyenes elvtársnál jól feküdnie és dalnoki előtt megkapta a FRdai kispadot. Játékoso erőnléte nulla, csapat már ekkor nemigen érte meg a tavaszt egyik kupában. Orvosi háttér nulla stb. Egyébként ezzel nem kívántam belerúgni pár emberbe, amint írod, de ezek tények, tudom, mert benne éltem. Ilyen háttér mellett igenis nagy dolog volt amit Mezey véghezvitt.

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.06.24. 12:24:14

A Videoton volt még üdítő kivétel

Futó Lada 2008.06.25. 15:40:01

Lehet polemizálni, hogy ki mekkora tettet hajtott végre, illetve ki ki ellen tudott győzni....tök felesleges... Jó edző az, aki kihozza a rábizott csapatból a maximumot.Ennyi. Klubbcsapatnál azzal kell főzni ami van, abból kell kihozni a legtöbbet, de a válogatottnál az edző mondhatja meg, hogy kikkel akar együtt dolgozni, ki felel meg az elvárásainak. Ezt kell nézni, és akkor elkezd tisztulni a képés helyére kerül a szovjet 6-0, a jugoszláv 1-7, a Salvador elleni 10-1.

Rot 2008.06.27. 11:47:01

De gagyi ez a banner úristen
süti beállítások módosítása