HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ellenfélnéző: Olympique Lyonnais

2009.09.27. 19:30 Black Lotus

Pár órával Kisjézusék első egyiptomi tevegelése előtt némi feszültség levezetési célzattal megpróbálunk előre tekinteni, uszkve 2 nappal. Ellenfélnéző rovatunk a Liverpool ellen az internetről mindenfelől ránk zúduló információ-özön hatására speciális, képeskönyves kiadással jelentkezett, ezúttal viszont olyan ellenfél akadt horogra, amellyel szemben a csehszlovák könyvkiadás kiapadhatatlannak hitt kincsestára sem tud segítségül szolgálni. Saját kútfőből vagyunk hát kénytelenek ódát írni és énekelni a francia klubfutball elmúlt évtizedének állócsillagáról, a történelme során a magyarfutball világát először tanulmányozó Lyonról. 
 
Lyon városának helyén (az ásatásokon talált leletek alapján) már a vaskorban is lakhattak, az első ismert települést Lugdunum néven a rómaiak installálták fel Kr. e. 43-ban. A három gall tartomány birodalmi központjává emelkedő, lakosságát 50.000 főre hízlaló város 197-ben saját magán tanulmányozhatta a "Magasra jutva lehet jó nagyot esni" alapigazságát, amikor Septimus Severus a város közelében megrendezett csata diadalmas megvívása felett érzett örömében spontán pirotechnikai bemutatóval annullálta a környéket. A jelentőségét vesztett település sajátos hoci-nesze keretében vándorolt germán, burgund és frank kezek között, miközben lassan visszanyerte méltóságát és viszonylagos önállóságot is élvezett. Egyedi rekordot is magáénak mondhat ebből az időszakból: egyik nemesi családjából 100 éven belül 4 családtagot is szentté avattak (kora középkorról lévén szó, nem csodálkoznánk, ha a család részéről némi anyagi ellentételezés is kapcsolódott volna a sajátos Grand Slam-hez, de szerencsére az idő jótékony homálya elfedte ezt a kérdéskört). Lotharingiához csatolása után a javak újraelosztása céljából időnként betérő vandálok és normannok mellett 911-ben (bő 40 évvel Augsburg előtt, ahol minden bűnünket a fejünkre olvasták) a magyarok is meglátogatták a települést, némi soron kívüli bevételszerzés ürügyén (akkor még nem Herczeg Bandi irányításával).
A Német-római Császárságba való 300 évnyi betagozódás után 1307-ben csatolják Franciaországhoz, ahol selyemipari központtá növi ki magát. Az ipari forradalom által is gerjesztett növekedést a francia forradalom akasztja meg, ahol Lyon a girondistákat támogatta, melyet a várost elfoglaló jakobinusok 3.000 helybeli lenyakazásával és a paloták egy részének lerombolásával "jutalmaztak". Az újjáéledést Napóleon felbukkanása hozza meg: a szövőipar feltámadása mellett Lyon lett az első francia vasútvonal egyik végállomása, itt épül a világ első siklója és készül el a Lumiére-testvérek filmezési technikája. Paradox módon a francia ipari központ egyben a kommunizmusnak is bölcsője lesz: itt jelenik meg a planéta első kommunista újságja, benne a "Világ proletárjai, egyesüljetek!" jelmondattal. A második világháború viszontagságai után újra rakétaként ível felfelé Lyon csillaga, az elővárosok nélkül 468 ezres település napjainkban sok más egyéb mellett ipari és vasúti csomópontként funkcionál, nemzetközi repülőtérrel és 4 metróvonallal is dicsekedhet.
 

 
A francia labdarúgás válogatott szinten a XX. század utolsó éveiben élte fénykorát, mikor a gall kakasos brigád az 1996-os eb-bronz után 1998-ban világbajnok, 2000-ben pedig Európa-bajnok lett. Az ezt megelőző időszakból egy Európa-bajnoki címet (1984) és két vb-bronzot (1958 és 1986) mondhatnak magukénak. Az éremkollekciót a 2006-os vb-n összekapart ezüstérem teszi teljessé, ahol a döntőt az olaszok ellenében bukták be az Oscar-díj gyanús Zidane&Materazzi-show mellett szinte eltörpülő tizenegyespárbaj után. A 2008-as Eb-n a csoportkörben hagyták ott a fogukat, míg a jelenleg zajló vb-kvalifikáción a második pozícióban helyezkednek csoportjukban, 8 fellépésen betakarított 15 ponttal. Címeres trubadúrjainkkal utoljára 2005. májusában, barátságos mérkőzésen akadtak össze, ahol 2-1 arányú győzelmet arattak (szépítő gólunkat nem más, mint Kerekes Zsombi bombázta be).
Klubszinten a Marseille tekinthető a legeredményesebbnek, a kikötővárosi alakulat az 1993-as BL-győzelem mellett még egy 1 BEK/BL és 2 UEFA-kupa döntőt is jegyez. Döntős volt még a bajnokok versengésében a ma már a harmadosztályban savanyodó Stade Reims (ők rögtön kétszer is, az első projekt alkalmával többek között egy Vörös Lobogó nevű gárdát is kiverve), a Saint-Etienne (1976-ban, Palotai sporttárs döntőbeli bíráskodásával súlyosbítva), utoljára pedig a Monaco, 2004-ben. A Paris Saint-Germain révén jegyeznek egy KEK-győzelmet (1996-ból) és egy KEK-döntőt, továbbá a Marseille mellett még két UEFA-kupa döntőst vonultathatnak fel a Bastia és a Bordeaux személyében. Labdakergetőink közül idén senki nem boldogítja a gall klubcsapatokat (tavaly Szélesi Zoli Strasbourgban jeleskedett, ám a feljutás elmaradása után az általunk korábban már megénekelt helyre kis nyilatkozat kíséretében otthagyta a gárdát és végül egy nem kevés porhintéssel fűszerezett átigazolási szappanopera végén pont a Lokiban kötött ki).
 
Az 1899-ben létesült Lyon Olympique labdarúgó és rögbi szakosztályai között a negyvenes évek végén kitört, szakadásba torkolló purparlé következtében 1950. augusztus 3.-án önálló focicsapat alakult, Olympique de Lyon et du Rhone néven. A kezdeti éveket a Haladás-szindróma jegyében élték meg: történelmüket a jogutódlás minden előnyét kiélvezve a másodosztályban kezdték és rögtön első idényükben feljutottak az első osztályba, ahonnan egyetlen év alatt ki is estek. Némi erőgyűjtés után 1954-ben dörömbölnek újfent az élvonal kapuján, ezúttal már jóval hosszabb időre. Stabil középcsapattá érnek, miközben időnként Európának is megmutatják magukat: a Vásárvárosok Kupájának második kiírásában már ott feszítenek, de az első fordulóban az Inter 8-1-es összesítéssel észhez téríti őket. A későbbi próbálkozások sikeresebbek: a hatvanas évek két Francia Kupát és ezzel összefüggésben a KEK-ben egy elődöntőt és egy negyeddöntőt tartogatnak. A hetvenes években még egyszer összejön a hazai kupa, majd megindul a hanyatlás, mely 1979-ben osztályozóba, 1983-ban pedig kiesésbe torkollik.
A másodosztály langymelegében való dagonyázás közepette 1987-ben sorsfordító esemény következik be: a helyiség kalapácsa a klubtörténelem Szima Gábora, Jean-Michel Aulas tette rá a mancsát az egyesületre. Az ambíciózus businessman a gyakorlatban próbálkozott meg a magyar közegben jellemzően a szájkaratézás szintjén alkalmazott hosszú távra tervezéssel és a célul kitűzött 15 év alatt sikerült is európai élklubot tákolnia az egyletből. Az 1989-ben az első osztályba visszatérő társaság utoljára 1998-ban nem lett dobogós a francia pontvadászatban: 2002 és 2008 között zsinórban hétszer nyerik meg a bajnoki címet, ami kimagaslónak számít frankhonban. A dicsőséglistát egy ezüst (2001), három bronz (1999, 2000 és 2009), továbbá a korábban nyert három mellé 2008-ban összeharácsolt negyedik Francia Kupa és a 2001-ben besöpört Francia Ligakupa teszi teljessé. A Bajnokok Ligája legutóbbi hat kiírásában mindig átpréselték magukat a csoportkörön, legjobb eredményük a negyeddöntő, amelyből három jutott, 2004 és 2006 között. Az utolsó két kiírásban a későbbi győztes ellen hajtottak fejet, 2008-ban megszorogatták a Manchestert (összesítésben 2-1-gyel kaptak ki), idén tavasszal pedig otthon még jók voltak egy ikszre a Barcelona ellenében, a visszavágón azonban a katalán úthenger egy félidő alatt palacsintává simította a társaságot.
 

 

A hazai mérkőzéseit az 1914-ben épített, azóta többször kipofozott, jelenleg valamivel több, mint 41.000 férőhelyes Stade Gerlandban rendező, piros-kék színekben pompázó egylet kerete a nyáron hangyányi átalakuláson ment keresztül. Távozott Benzema, a világbajnok hátvéd Grosso, valamint a sikerkorszak ikonjának számító brazil szabadrúgáskirály, Juninho Pernambucano, helyettük érkezett a szintén brazil Bastos, valamint a támadósor gyémántja, a selejtező során az Anderlechtet lemészárló Lisandro López. Az utóbbi napok hírei szerint López biztosan, Bastos valószínűleg nem játszik majd kedden, de az Ederson, Källström, Govou nevekkel fémjelzett alakulatnál is láttunk már gyengébbet magyar futballpályán. A francia bajnokságban 7 forduló után 5 győzelem-2 döntetlen kombót felvonultatva a Bordeaux gárdájával csatáznak a listavezető pozícióért. A BL-selejtezőben az Anderlechtet 8-2-es összesítéssel leckéztették, majd az első csoportkörben a Fiorentinát múlták felül 1-0 arányban - összeállításunkat ez utóbbi párharc videójával zárjuk.
 

 

1 komment

Címkék: debrecen beharangozó lyon kupaellenfél

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr521411002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.09.28. 10:39:01

Debrecen történetéről mikor lesz hasonló összeállítás?
Egy kis segítség:
A vaskorban már itt is laktak, 1361-ben mezőváros, 1693-ban szabad királyi város lett.
A klub meg 107 éves.
süti beállítások módosítása