HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ellenfélnéző: Metaliszt Harkov

2010.09.14. 08:00 Black Lotus

Nehéz lenne vitatkozni azzal az állítással, hogy az eurokupák lebonyolítási rendszerének 2009 nyári megvariálásából a magyar klubcsapatok közül eddig főleg a Debrecen profitált. A Hajdúság fenoménjai tavaly a BL díszvacsoráján ügyeskedtek össze egy asztalfoglalást, idén pedig az EL csoportkörében ízlelhetik meg a desszertet. Az ellenfelek közül a PSV Eindhoven és a Sampdoria talán még az egyszeri Bohócliga-fanatic látóköréből sem esik ki, a harmadik társaságot viszont nehezen lehetne az egyetemes futballtörténelem legfőbb befolyásoló erői közé sorolni. Mindez azonban csalóka: a nem túl fényes távoli időket üstökösként felívelő közelmúlt teszi elviselhetőbbé. A kupacsapataink útjába sodort ellenfeleket mantrázó sorozatunk következő epizódjában a Metaliszt Harkov gárdáját kínáljuk fogyasztásra. (A várost oroszul Harkovnak, ukránul Harkivnak hívják, mi némi dilemmázás után az orosz változat mellett maradtunk, több okból is. Egyrészt a városlakók jelentős része oroszajkúnak vallja magát, másrészt egy oda valósi ismerősünk egyértelműen az orosz változat mellett tört lándzsát, harmadrészt Ukrajna határain kívül is főleg orosz nevén ismerik a települést.)

A város helyén már a bronzkorban is szivárogtak az életjelek, a mai várost azonban ukrán földművesek alapították, akik a XVII. században a lengyel agresszió elől menekültek át a már Oroszországnak számító területre. Szimpatikusnak találták a környéket, így ugyanolyan természetességgel határozták el a letelepedést, amilyennel Huszti Szabi kezeli a válogatottság lemondásának kérdéskörét. Várépítésre vonatkozó elképzeléseiket Skype hiányában levélben osztották meg az orosz cárral, aki látott fantáziát az orosz határvidék nyújtotta lehetőségek kiaknázására irányuló projektben, így 1654-ben áldását adta a dologra. A létesítmény elkészülte után a város gyarapodásnak indult, melyet az ipari és vasúti fejlesztések is segítettek. A település a második világháborúban kiemelt stratégiai jelentőséget élvezett, a tulajdonjogért négy pengeváltást folytattak le a mérkőző felek, melyeket ma videojátékok formájában szokás rekonstruálni. A háború után visszatelepítették a németek elől az Uralba költöztetett ipari létesítményeket, Harkov pedig újjáépítve főleg az ipar es az oktatás terén jeleskedett.

A másfél milliós lakosságú város az ország tudományos és oktatási központjának számít. A helyi divatnak megfelelően nem egyetlen egyetem létezik számos karral, hanem minden tudomány saját intézménnyel büszkélkedhet, így több, mint 15 felsőoktatási intézmény funkcionál, a szlavisztikától az űrhajózás és repülés területéig számos ágazatot lefedve. A birodalmi időkben a település volt a szovjet nukleáris tudományok bölcsője is, bár ezt 1986 óta nem szokták hangsúlyozni. A legfőbb nevezetességnek a város legnagyobb tere, a közel 12 hektáron elterpeszkedő Szabadság tér (Ploscsagy Szvobodi) számít, amely a földkerekség tíz legnagyobb tere között van nyilvántartva, jelentőségét pedig egy takaros Lenin-szobor is emeli. Ha körbejártuk, megpihenhetünk a Sevcsenko-parkban (nem a focistáról, hanem az íróról nevezték el (az írónak egyébként Budapesten, a Fő utcában is van egy szobra - v.h.)), meglátogathatjuk a Blagovescsenszkij-templomot, vagy ha a modern építészet elkötelezett hívei vagyunk, akkor elmélázhatunk a szigorúan acélból felinstallált Operaház nagyszerűségén. A pályaudvaron néhány éve minden igényt kielégítő multifunkciós eszközök segítették az ide tévedő nyugati turisták tájékozódását, de elképzelhető, hogy a közelgő EB-re tekintettel ezeket azóta leselejtezték. A városon belüli tömegközlekedést a buszjáratok mellett három metróvonal teszi gördülékennyé, ahol van állomás elnevezve Gagarinról, Zsukov marshallról, a szovjet hadseregről(!), a proletárokról és a helyi traktorgyárról is.     
 

 
A debreceniek kupaellenfelét 1925-ben gründolta a HPZ nevű helyi vonatgyár, amely nevére vette a szárnyait bontogató társaságot, egyúttal annak pályáját is a konglomerátum területén biztosították. Az egylet a későbbi években kiszakadt az anyacég ölelő kebeléből és a II. világháború után különböző dallamos elnevezésekkel (Traktor, Dzerzsinyec, Avangard, végül Metaliszt) önálló életre kelt, az ötvenes évek végéig jellemzően a szovjet sokadosztályban. Az első fellángolás 1958-ban kezdődött, mikor előbb a szovjet másod, majd 1960-tól négy éven át az első osztályban produkálták magukat, utána viszont időszerűnek tűnt visszatérni a másod, majd a harmadik ligába. A harmadosztály ingoványában töltött bő egy évtizednyi pihengélés után 1978-ban úgy döntöttek, hogy a húsz éves évforduló tiszteletére ismét ideje lesz kiváltani a másodligába szóló belépőt, majd 1981-től a birodalom széteséséig ismét az élvonal kötelekébe tartoztak. A dicső nyolcvanas évek hozták el a klubtörténet talán legnagyobb sikereit, két szovjet kupadöntő formájában. Az első, 1983-as performanszot még 1-0-val bebukták a szintén az ukrán területekről érkező Donyeck ellenében, 1987-ben viszont a Torpedo Moszkva 2-0 arányú leckéztetésével megnyerték történetük első (és mindmáig egyetlen) jelentős trófeáját.
 
Az önállóvá váló ukrán futballéletben az első osztályba kaptak besorolást a REAC-drukkerek számára igen kedves sárga-kék szerkóban virító harkoviak, ám két 5. hely kivívása után itt is szükségét érezték az alsóbb ligákban való tapasztalatgyűjtésnek. Az első osztályból 1994 tavaszán sereghajtóként zúgtak ki, majd két évvel később már a másodból is majdnem sikerült kiesniük, de az idény végén kibrusztolt 19. hely ehhez végül nem bizonyult elegendőnek. Ezt követően a gárda erőre kapott és két év alatt visszaverekedte magát az élvonalba, ahonnan öt esztendő elteltével, 2003 tavaszán újfent kiesett. Az újabb másodosztályú vitézkedés csak egy idényen keresztül tartott - az anyagi csőd szélén tántorgó egyesületet egy ukrán bankvezér, Olekszandr Jaroszlavszkij felbukkanása stabilizálta, aki magyar kollégájával ellentétben az országos szövetség helyett inkább az egyik klubcsapat dirigálásában látott fantáziát. A gárda 2004 őszétől felszálló ágba került, amelynek bizonyítékaként 2007 óta négy bajnoki bronzérmet harácsoltak össze. A bronzkorszak és a már említett szovjet kupasikerek mellett egy 1992-ből datálódó ukrán kupaezüst teszi teljessé a dicsőségtáblájukat.  A csapat a jelenleg futó ukrán bajnokságban jelenleg a 6. helyen áll, a 9 forduló alatt összehozott 5 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség kombó alapján vélhetően nem lesznek kiesési gondjaik. Hazai mérkőzéseiket az 1926-ben (traktorgyári támogatással) felinstallált, a későbbiekben többször átépített és az elmúlt években a közelgő EB kapcsán kitatarozott, 41.411 férőhelyes Metaliszt stadionban rendezik.
 
A nemzetközi porondon először az 1988/89-es idényben tették tiszteletüket, amikor a jugoszláv Boracot pöckölték ki a KEK-ből 4-2-vel, a holland Roda ellen azonban 0-2-es arányban citromba haraptak. Ezután 19 évnyi pauza következett, majd 2007 nyarán az UEFA-kupában bukkantak fel, ahol az Everton parancsolt megálljt 4-3-mal. Mindez csak az előétel volt a 2008/2009-es idényben szintén az UEFA-kupa keretei között prezentált meneteléshez, amelyben a Besiktast 4-2 arányban nyakon vágva jutottak be a csoportkörbe. Itt a Hertha ellen kiizzadtak egy gól nélkül döntetlent, majd a Galatasarayt, az Olympiakoszt és a Benficát is megregulázták - a 3-0-s gólkülönbséggel abszolvált 10 pont csoportelsőséget ért. A nyolcaddöntőben egy mostani csoportellenfelet, a Sampdoriát kólintották fejbe 3-0-val - a menetelésnek a negyeddöntőben szakadt vége, amikor 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólok hiányában taknyoltak el a Dinamo Kijev elleni ukrán háziderbin. Fentiek fényében nem meglepő, hogy a tavalyi EL-selejtezők a során a Sturm Graz ellen a playoffban beszedett 2-1-es kiesést az armageddonnal egyenértékűként élték meg. Az idei sorozatba a playoffban kapcsolódtak be, ahol a Leandrót felvonultató Omonia Nicosiát seprűzték ki 3-2-es összesítéssel.   
 

Az idegenlégiósokban nem szűkölködő keretben a hazai erők közül a középpályás Selajev 36, míg a csatár Vorobej 68 alkalommal brillírozhatott az ország válogatottjában, de néhányszor megfordult a nemzeti tizenegyben Romancsuk, Olijsik, Starcsev, Goriainov és az amúgy szerb származású Devics is. Az ideiglenesen az országban állomásozó légión belül a brazilok létszáma a legnagyobb, ők négyen vannak (Edmar, Cleiton Xavier, Fininho és Taison) - a dél-amerikai kontinens a kétszeres argentin válogatott Villagrával egészül ki. Szerbiát az Obradovics-Trisovics duó, Moldovát pedig Bordian sporttárs képviseli a harkovi bérszámfejtésben, a kompániát a közönségkedvencnek számító szenegáli Papa Gueye és a nigériai Sani Kaita teszi teljessé.  
 
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: a szerző külföldi tartózkodása miatt a csütörtöki derbire kivételes jelleggel nem kerül JHN kiírásra, a tippeket jelen poszt kommentjei között kérjük leadni, a meccs kezdetéig (csütörtök 21:05). Tipp: Debrecen - Harkov 1-3.

 

29 komment · 1 trackback

Címkék: ukrajna debrecen beharangozó kupaellenfél jhn metaliszt harkov

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr492281878

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Majdnem győztünk! 2010.09.17. 09:28:40

 Jó kis meccs volt a tegnapi, akárki akármit mond. Biztos jönnek most a fanyalgók, hogy szarok voltunk, pedig hajtottak a fiúk rendesen, az ukránoknak momentumuk sem volt. Ügyesen járattuk a labdát, a futottak is ezerrel a srácok, csak a végén egy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zigi 2010.09.14. 09:01:59

Pazar ez a stadion, elfogadnám Bp-re.

Tipp: Debrecen - Harkov 0-3

Artie 2010.09.14. 09:31:26

Debrecen - Harkov 1-2
Metal ist stärker als Mineralwasser.

lelkesamatör 2010.09.14. 09:40:55

Debrecen - Harkov 1-1
Az első nemzetközi pontok tiszteletére a Harkov stadionját traktorokkal húzatják át Debrecenbe.

sirsteve 2010.09.14. 09:50:12

Debrecen - Harkov 2-1
Úgy érzem, hogy ez az egyetlen esély a Lokinak az idei európai szezonban a további pontszerzésre, ezért megelőlegezek nekik egy győzelmet, amilyen gyengék voltak a pénteki meccsen, biztosan a Metaliszt ellen tartalékoltak.
Az ellenfél késve érkezik meg a Puskás-stadionba, mert eltéved a Debrecen-Nyíregyháza-Budapest beermuda háromszögben, továbbá lecsap rá a Bohócliga faktor, vagyis az előző hétvégi formát nem sikerül átmenteni a hétközi kupafordulóra.

slowmotion 2010.09.14. 10:31:43

Debrecen - Harkov 1-0
töretlen bizalommal viseltetek a Loki iránt. most már egyszer csak be kell mákolniuk egy szoros győzelmet :)

fulmerz 2010.09.14. 10:57:39

Debrecen - Harkov 1-1
Az Ukran csapat egyik jatekosanak naplojabol:
9:00: megerkeztunk Budapestre, valoszinuleg eltevedtunk, mert nem kanyarodtunk le a Debrecen feliratu tablanal.
11:00: olyan ez a hely, mint Harkov kb. 30 evvel ezelott. Valahol meg voroscsillagos motivumokat is lattam.
13:00 szerintem ezek a magyarok nem tudnak fozni. Mindennek erospaprika ize van. Meg a desszertnek is.
15:00 Az atmozgato edzesen megismerkedtunk a stadionnal. Mintha egy idogepbe ultem volna. Igor nagypapam pont ilyennek festette le. Biztos figyeltek arra, nehogy atepitsek v. modernizaljak ezeket a tradicionalis formakat.
17:00 Keszulunk a meccsre. Megneztunk egy best of DVD-t az ellenfelunkrol. Szerencsere hamar megvoltunk vele. Hihetetlen mennyi minden belefer 2 percbe.
23:00 Vegre megtort a jeg! Megszereztem eletem elso goljat! Most mar tudom miert gyonyoru varos Budapest!

bmiky31 2010.09.14. 11:32:12

Debrecen-Harkov 1-2
A kezdőrúgást az ukrán és a magyar labdarúgás kiemelkedő egyénisége, Viktor Gracsov végzi el. Az UEFA ezért 25 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtja a Lokit, mivel a játékos nem szerepelt az előzetesen leadott listán.

vidi-master 2010.09.14. 11:36:08

szokás szerint pazar összefoglaló, hosszabban is olvasgattam volna...:P
Debrecen - Metaliszt Harkov 1-2

vérfarkas 2010.09.14. 12:44:15

Debrecen - Harkov 2-2

a kis lebowski 2010.09.14. 13:20:57

A sorsoláskor azt gondoltam, hogy ez lesz az egyetlen csapat, ami ellen reális esélyük lesz pontszerzésre, de elolvasva ezt a cikket, megnézve a stadionról a képet, már kételkedem...

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.09.14. 14:07:55

A tavalyelőtti nagy menetelést végrehajtó csapatuk nagyjából megmaradt, baromi erősnek tűnnek (a Lokihoz képest), így minden optimizmusom dacára mi-ők 1-2

Futó Lada 2010.09.14. 15:22:01

Loki - Harkov 3-1

Az előzetesen a kezdőbe jelölt Dombira és Yannick-ra külön készülnek az ukránok, és a pálya két oldalán 4-4 marcona ukrán védő vigyázza a szellőléptű szélsők minden mozdulatát.
Coulibaly az 38.perc környékén rádöbben, hogy a kezdőrúgás óta nála van a labda, de még a kezdőkört sem hagyta el. Dühében kapura lövi, ami az ötösön belül fájerozó hátvédek egyikéről bepattan. Coulibali örömében kirohan a stadionból,és sudzterpicsást ugrik a debreceni főtér szökőkútjába. Mikor kimászik, kiderül, hogy tulajdonképpen fehér börű, csak az apja elszászi szénbányász, és gyakran magával vitte a gyereket a munkába,mert otthon nem hagyhatta.
De vissza a meccsre..
A második félidő elején beáll a Varga, akiről kinézete alapján azt hiszik ukrán behajtó, és "Davaj, moj drug' kiáltással inditják...be is rúgja. A gól kicsit elkényelmesíti a hazaiakat, és az elszunnyadó Mijadinszki nem veszi észre hogy lecserélték...A közönség sem, mert ők azt sem tudták, hogy pályán van..
A szépítő gólnál a hazai kispadot mutatják, a kétségbeesett edzővel premier plánban,a felirat 'Prince Andrew'..a meccset a DigiSporton megtekintő II.Erszébet rögtön be is jelöli Facebookon, hátha elveszett unokája,mert lám, rögtön egy egész sereget irányít.
Hiába no,a vér nem válik vízzé...
A szünetben lecserélt Dombi 2 rekesz ukrán kommersz-vodkáért cserébe leköt egy kárpát-aljai Werewolf turnét. A hangosítást a kapus másodunokatestvre intézi, a megbeszélés alatt a kapu üresen marad, és ezt használja ki Coulibaly, aki saját büntetője utáni kipattanót is a kapufára vágja ugyan de szerencsére jó erős a lövés, és harmadszorra már bepattan róla.

Megvan a várva-várt győzelem. Másnap Kósa Lajost budapest Főpolgármesterévé választják, Mezey György bejelenti hogy az ukrán klub-futball a végnapjait éli, Hegyi Iván egy rövidebb esszében jellemzi a Debrecen további várható vesszőfutását, míg Szőllősi György "Debrecen -Európa kétballába" című blogbejegyzésében képpekkel illusztrálva támasztja alá, hogy Coullibaly egyik lábán 42-es a másikon 43-as balos cipő van, és bár a jobb lábán levőt többször cserélte, hiába mondta hogy "Ez sem jobb" a vezetők a kényelmi komfortra gondoltak. Bezezg ha egy jó sajtósuk lett volna..

christvhu 2010.09.14. 15:47:53

Debrecen - Harkov 1-1

TomAce 2010.09.14. 16:24:15

Debrecen - Harkov 0-4

Ez első 20 percben már 0-2, még egy-egy gyufa a két félidő utolsó perceiben.
A meccset közvetítő Faragó Richard, a találkozó végén örömódákat zeng a Lokiról és a látott bíztató jelekről.

hüjeliba 2010.09.14. 22:20:32

Debrecen - Harkov 2-2

"fix kettes értem ? Lejelentettük Bochum-ba is, fix kettes értem ? Látom nem értitek felírom még egyszer, nehogy elszúrjátok."

gegerio88 2010.09.15. 03:06:18

Debrecen - Harkov 1-3

Géza 2010.09.15. 09:53:12

Debrecen - Harkov 3-2

Tuszek 2010.09.15. 10:33:30

Debrecen - Harkov 1-1

VGL 2010.09.15. 19:29:43

Debrecen - Harkov 1-2

A Nemzeti Sport kideríti, hogy az ukránok keretéből többen is voltak korábban a Nyíregyházánál próbajátékon. A meccs után kiderül, hogy a szóban forgó személyek a buszsofőr, a szertáros, és a technikai igazgató, akik könnyes szemmel mesélik el élményeiket Sinkovics zsurnalisztának.

slowmotion 2010.09.16. 20:08:05

OFF
csak azt nem mondjátok, hogy az a Rudnevs vágott egy félidő alatt kettőt idegenben a Juvének, aki pár hónappal ezelőtt még Zalában menedzselte a fodballkarrierjét...
ha ez így van, akkor nem tudom, mennyit kért érte a Zete, de baromira áron alul adták el :(

Artie 2010.09.16. 22:07:08

@slowmotion: De, ő volt az - és végül is hármat...

Kabát kiállítása szerintem jogos volt, kétszer is odaütött.

Viszont a "szenvedő félnek" egy sárga lap színészkedésért. Mert azért annyira nem fájt az. De sajnos a szándékot is "díjazni" kell.

Futó Lada 2010.09.16. 22:39:01

Kabátnak jelezte a játékvezető,hogy a ruhatár a pályán kívül van...ennyi..
süti beállítások módosítása