HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Kis magyar legendák - Stadler FC

2010.10.23. 08:00 Futó Lada

Régi dicsőségünk sohasem múlhat el, és minél régebbi az a dicsőség, annál fényesebbnek tűnik. Nyilván a 6:3-at vagy a berni VB döntőt nem kell magyarázni senkinek, de emelett is voltak azért ilyen -olyan események az utóbbi 20 évben. Kis ország- kis legenda.Új sorozatunkban egykori nagy meccseket, pengés játékosokat, és egyszer volt csapatokat idézünk meg, hogy aki nem találkozott ezekkel a momentumokkal élőben, annak teljesebbé váljon a kép, aki pedig látta, átélte, az most nosztalgiázva gondolhasson vissza a régi időkre.  Tehát tessék nyugodtan hátradőlni, láb feltámaszt a tévézőasztalra, egy korty még a sörből, és kezdődjön...

Mai történetünk a ködös 1993-as évbe nyúlik  vissza - ekkor már túl voltunk az ámulaton, hogy a strandról összeverbuvált dán válogatott bucira verte a németeket az EB döntőben, a VB selejtezőn pedig komoly esélyünk volt egy USA-beli repülőjegyre egy Görög-Izlandi kombó abszolválásával. Legpengésebb spílereink Kirin kupát nyertek (USA és a rendező Japán volt még résztvevő, és a "kis nemzetek hivatásos legyőzője"  büszke címet kiérdemlő Kiprich Józsi egyetlen góljával sikerült abszolválni a két meccset).

Ilyen fontos dolgok mellett sokaknak fel sem tűnt, hogy új befektető érkezett az NB2-es Kiskőrösi Petőfi LC-hez - talán csak maguknak a kiskőrösieknek, - de ezzel együtt sem hittük olyan jelentőségunek, ami esetleg megváltoztathatja a föld forgási irányát. A csapat a szezont a 4. helyen fejezte be, a bajnok a Debreceni VSC lett, amely így a 92-93-as kiirás bajnokaként feljutott az NB1-be.

De térjünk vissza Kiskőrösre. A 93-94-es bajnokságnak továbbra is Tellinger Vilmos edző vezetésével futottak neki,de a csapat ekkor már az új támogató nevét felvéve Kiskörös-Stadler FC néven nyomult. Az előző évi csapatból távozott Maczó Miki, -  aki a Vasashoz igazolt, és lett a válogatott alapembere,-  és egy fél szezonra érkezett Zvara szintén a Vasasból.A nyomulás eredménye egy NB2-es bajnoki cím, 2 ponttal megelőzve az ismét csak második Hatvan csapatát,(amely megint csak bebukta az osztályozót, ezúttal a Sopron ellen).  Volt a városban éljenzés, hurrázás, boldogság,heje-huja, hiszen a klub első Bács-Kiskun megyei csapatként került fel az NB1-be, ahonnan éppen akkor a Haladás és az MTK esett ki, a bajnokságot pedig  a Csank János vezette  Vác  nyerte  - 3. vidéki csapatként a magyar labdarúgás történetében.

No ez a heje-huja nem tartott ám soká Kiskõrösön. Stadler József jelezte, hogy nem nyerő dolog minden reggel átbiciklizni  a szomszéd faluból , ezért a csapat költözik. Mivel nem úgy megy , hogy a pályát 4 csücskénél batyuba kötjük, aztán gyia, ezért még egy kackiás kis stadiont is ígért a szomszédos Akasztó kies rétjeinek közepére. A kiskőrösi vezetőknek nem volt őszinte a mosolya,miközben ragasztgatták a pálya környékére a játékos-toborzó plakátjait, mert a "csapat költözik" az egyenlő a "játékosok mennek" kifejezéssel, ők pedig kezdhették elölről az NB3 Alföld csoportjában.

Már maga  bajnokságra történő felkészülés is a vérprofizmus jegyében telt, fél Ukrajna ide járt próbajátékra. Az ide vágó városi legenda szerint a téli szünetben (95 januárjában) maga a nagy Andrij Shevcsenko is járt itt , de a colos szögletes gyereket hazazavarták, mondván hogy jöjjön vissza ha megtanult focizni. Helyette a 4 fejjel kisebb Igor Nicsenko-t igazolták le. Hogy a döntés mennyire volt eredményes ? .. Nos maga Stadler József cáfolta hogy Seva valaha is itt járt volna, és Nicsenko pedig később gólkirály lett.A csapatot olyan légiósok fémjelezték akkor mint Makrickij, Oprisan,Jeremeev, a védelem oszlopaiként a két Csehi tűnt fel,a kapuban Babócsi András, akit a Vasatól sikerült megszerezni, és ekkor érkezett Nagy Norbert is ,valamint szintén a téli szünetben jött a villém léptű Lehota.
Eközben Akasztón elkezdett a földből kinőni egy pofás kis stadion, amely a Stadler FC Akasztó új otthona lett. Az építkezés elhúzódott kicsit, de Józsi bácsi állta a szavát, és a kor szintjén egy igen modern stadiont rittyentett a pusztába, 21000 férőhellyel, 4 füves edzőpályával, hotellel, merülős medencével, mifenével. A csapat - amely 2 edzõváltást is abszolvált  közben, hiszen Tellinger Vilmost , Ion Patrascu váltotta 6 teljes meccsre, majd jött a "Kárpátok Lobanovszkij"-ja néven a köztudatba vonult Sándor István - jórész vendégségben játszott a szezon elején . A stadion avatójára eloször a Real Madrid volt tervezve,majd a Barcelona, végül a Bayern München ...aztán egyik sem lett...
1995.március 4 volt a jeles dátum,mikor a csapat első hivatalos hazai meccsét játszotta, az ellenfél pedig a Parmalat FC (Videoton akkori neve) volt, és egy barátságos szalonremivel ért véget a derbi. A hálók szakító-szilárdsága ezúttal  nem lett tesztelve, tekintve hogy egyik csapat sem vitte túlzásba a góllövést, de ez van, elsőre ez se rossz. A nézőcsúcs is ehhez a szezonhoz köthető, az utolsó fordulóban a már bentmaradó Stadler a már bajnok FTC-t látta vendégül, és 22000 (más forrás szerint 25000) néző előtt szintén döntetlent játszott, igaz itt már 1-1 egység került a csapatok neve mellé az eredményjelző táblán. A klub, története legjobb eredményeként 9. helyen végzett.

A következő (1995-1996-os ) szezonban sikerült erősíteni a veszprémi Dragóner Attilával, aki a védelem oszlopa lett.A csapat jól játszott,ment a szekér,a téli szünetben így szét is kapkodták a gárdát. Nagy és Nicsenko ment a Fradiba , Oprisan tett egy rövis skandináv kitérőt,hogy aztán az MTK-ban legyen alapember,szintén az MTK-ba ment de skandináv kitérő nélkül a kapus Babócsi András (ö utána fél szezonoként csapatot váltott, volt Békéscsabán,Pécsen, a III.kerületben,stb) míg az érkezési oldalon csak Lázár és Kákonyi neve szerepelt, illetve egy új szponzoré, az Innstadt sörgyáré, így ismét névváltozás jött,és Stadler FC Akasztó -ről Innstadt-Stadler néven ment tovább a csapatbusz.A tavaszi idény már koránt sem volt ennyire sikeres, de így is meg tudták ismételni az előző évi 9. helyet, ami remek eredménynek számított.

Közben a tulajdonos Stadler József ellen adóhatósági vizsgálat indult, amely a következő szezon eredményeire is rányomta a bélyegét.A 96-97-es szezonban a gárda éppen csak elcsípte az osztályozót érő 16.helyet - osztályozón a Dunaferr-rel szemben bentmaradt -  a téli szünetben távozott például Dragóner,Csehi István,Csehi Zoltán , de érkezett például az októberben még a Newcastle ellen a Fradiban bemutatkozó Holló Richárd, vagy a Haladás kapusa Kurucsai.Az Innstadt kivonult a csapat mellől, de jött az Ecker, és a tavaszi szezonban Ecker-Stadler néven játszottak Akasztón.

Sötét felhők tornyosultak a csapat egén a 97-98-as szezon rejtja előtt, az "új szezon újat hoz" sajnos nem happy endet jelentett, hanem csak end-et happy nélkül. A nyáron jött a Fradiból Kun és Oleg Korol, érkezett vácról a világvándor Borgulya,és már-már idilli kép alakult ki. A bírósági bűnösnek találta Stadler Józsefet, így a csapat elvesztette tulajdonosát és legfőbb támogatóját is egyben.A szezont becsületből még végigjátszották, - a kispadon is volt változás; Sándor Istvánt a 14. fordulóban elszenvedett siófoki 3-0-ás vereség után előbb az év végéig ( 3 meccsre) Bozai Gyula váltotta (3 vereség), majd az utolsó 17 meccsre jött Linka József, aki a csapat utolsó edzője volt mint utóbb kiderült - de bekövetkezett az elkerülhetetlen. A bajnokság szünetében aki tehette távozott, ment például az Ecker is, így ismét sör-szponzor lett a csapatnál, csak most az Ilzer,amelyik később a Vasasnál is szerepet vállalt. A 98 tavaszi meccseknek Ilzer-Stadler FC Akasztó néven vágtak neki.A csapat végül is 4 győzelemmel tök utolsó lett, és kiesett az NB1-ből, majd a következő szezonban az NB2 küzdelmeiben már nem indult el.

Az utolsó mérkőzésre 1998. junius 6-án került sor. Hazai pályán 1000 néző előtt búcsúztak az első osztálytól, a csapattól, a szurkolóktól..A búcsú szépre sikerült,a Varga István vezette Haladás ellen 0-2-ről felállva 3-2 re győztek.
Az utolsó meccs matadorai: Nagy G. - Schultz, Korol, Kovács Zs. (Sallai 82'), Vincze Z. - Lázár, Resko, Bocan (Rosca 46'), Kun - Farkas T. (Károlyi G. 89'), Károlyi R.

Egy csapat, öt szezon, öt néven és öt edzővel de mégis mindig ugyanaz....volt....A Stadion állapota lepusztult, a következő évben a Gázszer játszotta hazai meccsét ott albérletbe, majd legutóbb a Dunaújváros jelentkezett be.A többi épület jórészt a közeli horgász-tó kiszolgáló-létesítményeivé avanzsált, és 98 nyara óta, csak egyszer, egy nosztalgia-mérkőzésen csendült fel a "Hajrá Stadler " a nézőtéren.

Stadler József mára egy boltot üzemeltet csapat helyett.Az egykori játékosok közül ha szemezgetünk, akkor kiderül,hogy  Dragóner még mindig a Fradinál játszik, Nicsenkó a Fraditól a Dunaferr és a Győr érintésével előbb Ungvárra került, majd egy alacsonyabb osztályú ukrán klubhoz, ahol mára az edzői teendőket látja el.Az utolsó meccsen is játszó Vincze Zoltán a Honvédban pengézett,jelenleg pedig a bajai szurkerek életéből vesz el éveket, Jeremeev a Dunaferr után Tatabányán játszott,majd hazatért egy rövid időre, hogy később az általunk az idén megismert kazah Atyraut erősítse. Megemlithetnénk a 93 őszén a csapatban játszó Schindler Szabolcsot is, aki Borgulya nyomdokain bekalandozta az országot,és kjelenleg Kecskeméten szórja a pengés megoldásokat,akárcsak Némedi Norbert, aki 97 őszén tartozott a kerethez (igaz ő pályára nem lépett).Viktor Makrickij, aki végig a csapat játékosa volt pár év székesfehérvári kitérő után többször visszatért Kiskörösre, és 2004 óta a megye 1-es csapatot erősíti.

A csapatban - és jogelődjeiben - összesen 158 játékos húzhatta magára a kék-fehér mezt az első és a tartalék-csapatban.Közűlük csapat szineiben a legtöbb NB1-es meccs Kertész János nevéhez fűződik, aki 111-szer próbálta győzelemre vinni a csapatot, mögötte Molnár Zoltán jön akinek ez 3-al kevesebbszer adatott meg ez a lehetőség.

Hát...ez lett volna a Stadler FC legendája...maradnak persze kérdések, mint például "Lesz-e újra Stadler FC?", vagy "Rendeznek-e valaha NB-s meccset a stadionban?"..és persze az örök kétkedőknek  :"Mi van ha Shevchenkonak jobban sikerül a próbajáték?"... Nos vannak kérdések, amikre a választ mindenkinek magának kell kigugliznia. Ez a poszt most véget ért, köszönöm a figyelmet, kérem ügyeljen a megbontott sörre mikor feltápászkodik olvasásból. Két hét múlva újabb legendának eredünk a nyomába...

(Köszönet a Stadler FC szurkolói oldalának  stadlerfc.mindenkilapja.hu/  a bőséges forrásanyagért)

26 komment

Címkék: legendák múltidéző stadler labdabiztos magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr912383575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nbcee 2010.10.23. 09:36:53

Az első Bács megyei NB1-es csapat... Respect!

Zigi 2010.10.23. 09:40:42

Hát ez igazán jó cikksorozatnak ígérkezik, el is morzsoltam most is egy könnycseppet a szemem sarkában.

a kis lebowski 2010.10.23. 11:15:46

Nagyon jó bejegyzés, ebben a témában rengeteg lehetőség rejlik :) Eszembe jutott róla a Tiszakécske csapata még fiatalabb koromból, rájuk kerestem a neten és kiderült, hogy mások is nosztalgiáznak az akkori kiscsapatok iránt. Remélem nem gond ha megosztom a linket:
90es.blog.hu/2009/03/19/tiszakecske_fc_eurobusz_1997_98

Nem tudja mi lett végül az elég komoly tehetségnek induló Holló Richárddal?

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.10.23. 11:23:11

óriási sorozat lesz, grat érte!

szegény józsi bácsinak meg valami használt ruhabolt féléje van az 53as út mentén. sic transit gloria mundi.

Futó Lada 2010.10.23. 17:11:23

@Bastille: @Zigi: Frigóé is az elismerés, az ő ötlete volt a nosztalgiázós sorozat.. :)

@a kis lebowski: Hollót természetesen figyelemmel követtük. A Stadler megszünése után egy fél szezont játszott Tiszakécskén , a 98-99-es szezonban a Honvéd játékosa volt, majd egy szezonnyi Ceglédi kitérő után egy szezonra a BKV Előre-hez igazolt.
Utána 2001-től egész 2004 végéig a Tápiószecső játékosa volt, innen került vecsésre 2005 elején.A következő szezont is ott kezdte, de a téli szünetben Kókára igazolt.
A 2007-2008-as szezontól a Rákosmenti KSK labdarúgója volt,egészen idén tavaszig, mikor visszatért Tápiószecsőre...eddig tudom..a szecsői csapat weboldalán még szerepel www.tapioszecsofc.hu/index.php?mn=lt&mp=181&id_jatekos=89

VGL 2010.10.23. 17:30:09

Szép munka Lada Úr!
Tetszik az az irány, amerre tart a blog.
Kíváncsian várom a III.Ker. TVE és a Gázszer csapatairólszóló részt. A Tiszakécske nekem is rögtön eszembe jutott, amint elkezdtem olvasni a cikket.

dr. Wilbur Swain 2010.10.23. 17:39:39

nagyon jó lesz ez a sorozat, ez a cikk is jó volt, csak kár volt szegény Sevát belekeverni (sosem volt próbajátékon, sem a Stadlernél, sem Nyíregyen)

Futó Lada 2010.10.23. 17:56:41

@VGL: ..a Gázszer elvileg 2 hét múlva kerülne sorra, utána Bp.Volán (REAC) szerepel a tervben részemről..

@dr. Wilbur Swain: ..Igy igaz, valóban nem..ez a legendán belül egy városi legenda..De ez ekként is szerepel a posztban.. :)

hüjeliba 2010.10.23. 18:16:51

Milyen kár ,hogy a juhásznak nem engedte meg Kecskemét városa, hogy azt rengeteg betont náluk öntse formába, most az egész olyan mint egy orosz hősi emlékmű, vagy egy "kis alföldi colosseum"

kesport.hu/2009/11/03/egy-letunt-korszak-maradvanyai-akaszto-hataraban-stadler-historiaja/

a kis lebowski 2010.10.23. 18:59:03

@Futó Lada: Köszi az infót, hát akkor kár érte, túlzás lenne azt állítani hogy nagy karriert futott be, pedig Varga Zoltán szerint nagy tehetség volt.

Erosa · http://koteny.blog.hu/ 2010.10.23. 23:21:45

@dr. Wilbur Swain: Tényleg sose volt Seva Nyíregyházán, de Garami Joe bácsi szerint Nemanja Vidic nem ütötte meg az NB 1 színvonalát:)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.10.24. 12:24:45

Egy komoly hibát találtam:
"a bajnokságot pedig a Csank János vezette Vác nyerte - 4. vidéki csapatként a magyar labdarúgás történetében."
Harmadikként. Az első vidéki bajnok a Nagyvárad volt 1943-44-ben, majd a Győr 3x, és utánuk jött a Vác.
Meg persze egy elgépelést (Bayer München:)), de ezen kívül kiváló poszt, grat.

dr. Wilbur Swain 2010.10.24. 13:41:58

@Peaks: azért ne menjünk már a Blikk szintjére...

Zigi 2010.10.24. 13:53:11

@The Drunken Master: Sokan az Újpestet tartják az első vidéki bajnoknak, mert amikor 1930-ban először bajnok lett, még nem volt hivatalosan Budapest része. Én mondjuk nem osztom ezt a nézetet, mert nyilvánvalóan már akkor is egybe volt épülve a két város.

Futó Lada 2010.10.24. 20:58:43

@The Drunken Master: @Zigi: ...én pedig a Csepel,Nagyvárad,ETO hármast számoltam az első 3-ba.. :)

Akkor viszont bárhonnan nézzük sehogy sem jön ki..mert:
Mind Újpest mind pedig Csepel 1950-től számít Budapest részének, tehát az ez előtt nyert bajnoki címek eszerint vidékinek számítanak. (A csepel ugye Weisz Manfréd FC néven nyert a 40-es években) Tehát ha az egyiket beleszámoljuk, akkor a másikat is kell, akkor viszont a Vác már csak az 5. vidéki bajnok..

Géza 2010.10.24. 21:23:36

@Futó Lada:

Az osszes budapesti Stadler FC szurkolo neveben koszonom! (Igaz, vsz. csak 1 db volt, en)..

/p.s. Nagyszuleim abban a faluban (Csengőd) laktak, ahol leszalltak a vendegszurkolok a vonatról. Csatlakozó busz nem mindig volt, setalhattak 7 kilometert a stadionig. Külön orom, hogy amikor meglattak a stadiont, akkor voltak kb. egy oranyira tole.. ja, az alfold mar csak ilyen :)
/

JESTER 2010.10.25. 10:32:55

Csatlakozom VGL-hez!
nagyon jó irányt vett a blog!
ÍGY TOVÁBB!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.10.25. 12:14:16

Tőlünk nyugatabbra a focit meg tudják úgy csinálni, hogy néha üzlet is legyen.

Tőlünk keletebbre a Stadlerhez hasonló nagystílű svindlerek háborítatlanul működtethetnek futballcsapatokat.

Mi meg két szék között a pad alatt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.10.25. 12:20:35

A Wikipedia szerint Nicsenkó a szülővárosába tért vissza, ami azért szép dolog. Igaz, ugyanezen forrás szerint Igor 177 méter magas. :)

Futó Lada 2010.10.26. 14:19:11

@Püspök utcai gombaszedő: valóban , ungvárról 2005-ben tért haza Herson városába, és az ukrán 3. ligában szereplő Krystal Herson játékosa volt 1 szezonra, majd annak 2006-os megszünése után az amatőr ligában szereplő Sigma Herson csapat játékos-edzője majd 2008-tól edzője lett.

snowblind 2010.10.27. 09:44:45

Gratulálok, nagyon jó cikk! Várom a folytatást!

.Nitro. 2010.10.27. 23:35:18

Egy helyesbítést tennék. Schindler Szabolcs sajnos már Szolnokon van, a mindent megmagyarázó király urbányi pista elzavarta nyáron :(

.Nitro. 2010.10.27. 23:38:47

Stadler pedig Bács megyeieknek örök emlék, főleg az idősebbeknek. Sokakat ismerek ,akik anno átruccantak Akasztóra NB1-es meccsekre, akkor ez nagy szenzáció volt, hiszen nem volt NB1-es csapat a régióban. Volr róla szó, hogy Józsi bá esetleg újra belekezd valamibe, utoljára én azt olvastam róla, hogy mezekkel támogatná valamelyik megyei csapatot, de ugye ez nem ugyanaz a kávézó. Jelenleg Solton van egy boltja, ha kecskemétiekkel abba az irányba utazunk idegenbeli meccsre mindig elmegyünk az üzlet mellett. Itt reklámoznám is kicsit a Kurta kocsmát, ami a főúton van. nagyon finom és pikáns szendvicseket lehet kapni :)

repens 2011.03.23. 16:19:32

Gratulálok a bloghoz! Jó tudni, hogy még mások is emlékeznek...
Mi köszönjük, hogy belinkelted forrásként az oldalt. :) (stadlerfc.mlap.hu)

Feyyaz 2011.03.24. 00:01:53

Kedves Lada Úr!
A "stadlerfc.mlap.hu" oldal társszerkesztője vagyok (R.Baggio 1995). Én is köszönöm,hogy megemlítetted forrásként a honlapunkat!
Nagyon jó,és szép írás!
És csak nagyon kevés hiba van benne,tehát pontos is a cikked!
Stadler József nem az átbiciklizés:) miatt vitte a stadiont a saját falujába. Ő meg akart egyezni a kiskőrösi városvezetéssel,de a városatyák nem bizonyultak eléggé "hajlékonynak" telekértékesítés-ügyben.
Maczó Miklós nem szerepelt a válogatottban.
A Sevcsenkó történet valóban nem igaz! Arról van szó,hogy '95 januárjában rendeztek a Népligetben egy "Stadler FC-Dinamo Kijev tartalék" felkészülési meccset,és itt lépett pályára Sheva,de ez nem próbajáték volt,hanem ellenfélként játszott! Ennyi történt!
A Csehi testvérek sosem voltak hátvédek,a góllövésért feleltek!
Első szezonbéli kapusunk ipszilonnal írja a nevét,tehát: Babócsy András.
Amúgy minden nagyon szép,minden nagyon jó!
Üdv:
R.Baggio 1995
süti beállítások módosítása