HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

K. Dezső és a balatoni nyár

2012.06.10. 12:45 Bastille

Enyhe északi szél, smaragd zöld Balaton, sütögető magyarok, öreg, holland nyugdíjasok és K. Dezső. Valahogy így festett a Balaton egyik partja, de szemben a tihanyi félsziget. Fociebé van, de K. Dezső több izgalmat érzett pár éve a Barcs-Kaposvölgye meccsen, mint most. Persze, ha kinn lennénk, mi, a rántott hús ország, zsíros, álmos ország, sárba ejtett disznópörzsölő, Torghelle és Bognár György országa, akkor minden másképp lenne, akkor már egy hónappal a fociebé kezdete előtt részeg hordák foglalnák dalba Bogdán Ádám és Vanczák Vili nevét, ez aztán tud, ez a Vanczák William, Egervári Sándor népszerűbb lenne, mint Fluor Tomi és Szilágyi doktor arcképe minden kórház falán ott lógna. K. Dezső is sikerre éhes, piros adidas pólójával végtére is elkötelezte magát az estére. Piros, mert Dánia! Dánia, mert nem Hollandia. És adidas, mert Németország. Németország, mert nem Portugália! De nem iszunk Carlsberg-et és nem iszunk Gösser-t sem. Ich wurde sehr gerne ein 1895 Soproni.

 
A 380 forintba került, kissé langyos sörével K. Dezső helyet foglal egy asztalhoz. Feltűnően sok a narancsmezes, őszülő nyugdíjas párok és nagyon csúnyán beszélnek. K. Dezső nem is tud elképzelni annál undorítóbbat, mint például, ha a nagyon csúnya és roppant kiszámítható Robben megszólalna ezen a halandzsanémet nyelven. A dánoknak legalább jutott egy Hamlet. Elkezdődik a mérkőzés, Gundi is csak a szokásos sémákat tolja a lakóbuszos nemzetről, hogy micsoda sztárok, micsoda csapat, és közben Morten Olsen bandájáról semmit nem tudunk meg. A narancsos nyugdíjasok néha-néha felhörögnek, felkrákognak érdekes nyelvükön, miközben csordogál a mérkőzés a várt medrébe, masszív dán védelem, erőlködő holland támadás, amikor háttérből ordítva közeledik valaki. Diósgyőriek vagyunk, kulturáltan szurkolunk, krvanyád, krvanyád, aztán a csakadiósgyőr, a nagy csöcsök, meg az anál szex... Ej, ha most Dzsudzsák húzná meg a szélen és Szalai várná benn, gondolja K. Dezső, micsoda hangulat lenne, kit érdekelne az x+2. adó, a maffia, a tej ára vagy Schmitt Pál. Borsodit isznak a srácok, mi mást, 340 forintért, csapolva, közben Van Persie óriási helyzetet hagy ki, Tisza Tibi belőtte volna. Fogy a sör, ezek a hollandok valamit nagyon nem tudnak az életből, kezdetben még kiröhögik saját játékosaikat, a második ezüst generációt, semmi tűz nincs bennük, semmi foci. Sneijder néhány tanári passzára még nagyra nyitják a szemüket, de nem ugranak, nem sóhajtanak, és a sört is úgy isszák, mint egy tizennégy éves a nyolcadikos osztálykiránduláson. Ekkor Krohn-Dehli két narancs védők küld el majdnem Szántódig és a kapust úgy bőrözi be, hogy erre még Király Mackó is csettintene. K. Dezső egy hohohóóót ejt ki a száján, Dánia vezet, a diósgyőriek jól kiröhögik a holland nyugdíjasokat, persze a holland hölgyek is röhögnek. Kezd jobban fogyni a sör, Gundi is élvezi, a hollandok erőlködnek, de ezek holnap reggelig sem rúgnak gólt, gondolja K. Dezső, előbb vásárolja fel az Ajax-ot a Holland Katolikus Egyház, mint hogy Robbenéknek bármi sikerüljön. 
 
Szünet. Újabb sör, a diósgyőriek nem szomjasak, szép a Balaton, szép az élet, és tud szebb lenni, minimum két év múlva Rio-ban. Dánia valamelyest javított korábbi megítélésén, miszerint a labdabirtoklás 90-10 lesz. De tíz perc után, ha K. Dezső nagyanyjával szembe jönne Robben, biztos kitenné a mama jobbra a botját, kiszámíthatóbb egy pénzügyminiszter szemtengelye, mint a holland foci. Közben kezdenek a dánok hősök lenni, telik az idő, egy kis magyar srác megjelenik egy Van Nistelrooy-os Real mezben, olasz fagyival a kezében. Nem baj, pár év múlva magyar sört iszik, de inkább magyar bort. És talán Bobálos Honvéd mezben érkezik, vagy legalább egy Ottenes Fradiban. A diósgyőriek közben meglépnek, elkészült a grill, ez a meccs meg nem kell nekik. Telik az idő, így minden percre több holland hrrr hang jut, K. Dezső mosolyog, nyerni fognak a kisebbek. Az esélytelenebbek, a lesajnált Dánia. A sör elfogy, a cigi leég, valahol Kabát is mosolyog, a jövő a miénk. A spori hármat fúj, Robben szomorú, a holland nyugdíjasok annyira nem. A német-portugál meg elmehet a francba, gondolja K. Dezső, holnap vasárnap, forduló van még a somogy megyei első osztályban, sőt egy hét múlva is. Aztán meg holnap Nagy nap van. Nagy Laci újra magyar lesz. K. Dezső végig sétál a passzázson, hazugságba pelenkázott, égve hagyott életek, pont itt megy egy, látod...
 
A szövegben Kispál és a borz és Cseh Tamás - Bereményi szövegek bújnak meg.

 

6 komment

Címkék: holland eb dán

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr244576601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LionOfZion 2012.06.10. 20:39:42

Szinte láttam magam előtt az egészet....

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2012.06.11. 11:57:02

Ismerem ezt a helyet, vagy legalább K. Dezsőt! (Esetleg láttam már hollandot, vagy legalább diósgyőri szurkolót.) (Ittasan.)

Amúgy a dán-holland legzseniálisabb mondatát egy nézőtársam ejtette ki a száján, miszerint: "Robben nem mert lőni tizenegyről."

wilbury 2012.06.11. 12:42:03

Imádom a K. Dezső sztorikat. Javítok: novellákat.

Stefan Derrick 2012.06.11. 23:37:58

Ez nagy volt.
És a mókás az, hogy 2010-ben egy vb-meccs alatt kb. ugyanez történt velem is, mint K. Dezsővel, azzal a különbséggel, hogy többen voltunk, de ott is voltak külföldi nyugdíjasok, meg Diósgyőr-szurkolók, és nagyjából ugyanezt csinálták.

slowmotion 2012.06.14. 16:19:31

K.Dezsőnek üzenem, hogy a Gösser amúgy labanc sör, szóval inkább Holsten vagy azt a világoskék oroszlánosat tessen mellőzni a Sopronival szemben :)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2012.06.14. 19:54:58

@slowmotion: k. dezsőt a "gut. besser. lothar!" válogatott mérkőzésen kifeszített transzparens már sok éve félrevezette! :)
süti beállítások módosítása