HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A Fradi érdekei szerint kirúgták Ricardo Monizt

2013.12.02. 08:08 Bastille

moniz.jpgAlighanem a tegnapi nap nemzeti gyásznappá lesz nyilvánítva, ugyanis Kubatov Gábor, az FTC elnöke kirúgta Ricardo Monizt. Az elnök az indoklásában a következő nyilatkozatpanelt vette elő: a Fradi érdekeit néztük. Minderre Moniz a következőket nyilatkozta: "Összetörtem. Teljesen megtört ez a döntés. Nem szeretnék részletekbe belemenni, annyira magam alatt vagyok. Szeretnék köszönetet mondani. Fantasztikus klubnál dolgozhattam, a világ legjobb szurkolóival, köszönöm az energiájukat és a buzdítást! Sosem felejtem őket. Egyelőre nem tudom, mihez kezdek a közeljövőben."

Kubatov a FB-on tudatta a hírt, mire a lájkolóinak alsó hangon is 90%-a rossz döntésnek véli, az elnököt is távozásra szólítja, de sokan a Hofi által ismert mondást idézik:

Ha nem megy a kupleráj, nem a madamot kell lecserélni, hanem a kurvákat.

Kis élccel megjegyezhetjük, hogy az elnöknek már mindent kielégítő listája lehet az utód szempontjából, egyelőre Máté Csaba fog dirigálni. De félre a tréfát. Kubatov rossz döntést hozott:

  • Derbi előtt meneszteni edzőt nettó faszság.
  • Nyilasi óta nem volt olyan osztatlan sikere Fradi edzőnek, mint Ricardo Moniznak.
  • két héttel a téli szünet előtt egy ilyen speciális helyzetben megint csak nem feltétlen menesztünk edzőt.
  • tudva levő, hogy Monizt imádják a szurkolók, ezért ilyen hirtelen nem menesztünk edzőt, maximum belengetjük, elgondolkozunk róla

Amúgy az is tény, Moniz nem egy sikeredző, Marbella-n nyert egy felkészülési tornát, meg nyert egy Ligakupát, amit nem minősítünk. A Fradi nem mutatott egységet, Gyömbér csak a klubelnöki poszton nem játszott még, a védelem ingatag, Besic egy fikarcnyit sem komolyodott, Adams tragédiáját képtelen volt feldolgozni a csapattal. (Nem tudom, emlékeztek-e? Veszprémben meggyilkolják a bakonyi beállóst, Mocsai pedig pár nappal később, esélytelenül, katasztrofális lelki állapotú csapatával BL meccset nyer.) Aztán nincs állandó és stabil védelem egy éve, az igazolásai jóindulattal is csak közepes, jó játékosok, még Bohóc szinten is.

Viszont imádják a szurkolók, Holmanból csinált valamit, Csilus is meg-megérkezett a csapatba néha, Böde, az utánpótlásra odafigyelt, munkamániás, Derbit nyert. Érvek és ellenérvek sorakozhatnak, és hosszútávon még az is elképzelhető, hogy a listás elnök jó döntést hozott, de az biztos, hogy az eljárás következetlennek és kapkodónak tűnik. Illetve Csányi elnök úr is dörzsölheti a tenyerét, mert biztos vagyok benne, hogy a szurkolók kemény forintokat érő válaszreakcióra készülnek. 

Moniz 42 meccsen dirigálta a Fradit, ebből 19-et nyert meg a csapat, 11 fellépésen döntetlenre végzett, 12-n kikapott. Érdekesség, hogy minden meccsén csak három játékos játszott: Jova, Gyömbér és Böde, azaz három magyar játékos.

Ja és ami hiányozni fog: legtöbb esetben, direkt nem írom le, hogy mindig, szóval legtöbb esetben vállalta a felelősséget. Nem úgy, mint...

Kép: Trollfoci

12 komment

Címkék: kubatov fradi moniz

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr415670868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2013.12.02. 08:54:27

"Derbi előtt meneszteni edzőt nettó faszság."
A történelem (még a bohócligáé is) ismer olyan esetet, amikor direkt sorsdöntő meccs előtt váltanak edzőt, a sokkhatás miatt. A Vasas jópár éve egyszer úgy maradt mb1-es, hogy az utolsó forduló előtt kirúgták az edzőt, egy meccsre odaültettek valakit (talán Tóth Bálintot) megnyerték, bentmaradtak. Az eddig mutatott játékkal nettó leszoptunk volna a makiktól, márpedig miután a bajnokságot elcsellóztuk, nekünk innentől kezdve kupát kell nyernünk.
"Nyilasi óta nem volt olyan osztatlan sikere Fradi edzőnek, mint Ricardo Moniznak."
Marijan Vlak ugyanilyen volt, nagyon tudott beszélni arról, hogy hú, mekkora klub I <3 szurkolók, stb. Ha kicsit tovább maradhatott volna, ugyanilyen kultusza lett volna. Csak hogy attól, hogy valaki a B-közép seggét nyalja, még nem lesz edző.
"két héttel a téli szünet előtt egy ilyen speciális helyzetben megint csak nem feltétlen menesztünk edzőt." - lásd 1-es pont.
"tudva levő, hogy Monizt imádják a szurkolók, ezért ilyen hirtelen nem menesztünk edzőt, maximum belengetjük, elgondolkozunk róla"
Ez lett volna a legnagyobb faszság, rokonszenvtüntetés, ellentüntetés, a játékosok totális elbizonytalanítása, stb - ugyan magyarázd már meg, mi lett volna ebben a jó.

Moniz utolsó néhány meccsén minden idők legrosszabbul játszó fradiját láttam. Ezek a srácok zömmel azért tudnak ám focizni, de mit lehet egy ilyen "taktikával" kezdeni, hogy "íveljétek be a kapu elé, majd a Dani vagy a néger megoldja"? Mert ennyi volt, nem több. Borzalmas volt nézni a szenvedést. Böde nem lett rossz csatár, egyszerűen a támadóink nem tudtak normális helyzetbe kerülni, nem volt felépített támadójáték, nem volt stílus, csak fej nélküli rohangászás meg lövöldözés.
Hosszan, nagyon hosszan lehetne sorolni M. ordító szakmai hibáit. Mindazok, akik annyira kurvára szimpinek találják, azoknak javallom, hogy menjenek el vele sörözni egyet, biztos meg lehet tanítani ultizni (bár lehet, hogy a szabályokba belezavarodna), ne minket büntessenek vele.
Kubatovot lehet (sőt: kell is) utálni, de most szükséges lépést húzott meg.

vidi-master 2013.12.02. 09:20:24

Moniz menesztése ennek a Fradi-vezetésnek a legnagyobb hibája...
Ebben a helyzetben picit tágabb, átfogóbb értelemben kellett volna döntést hozni. Lehet, hogy Moniz nem a kvázi sikeredző a szó szoros értelmében, de most a Fradit (és a tartalékcsapatot is!) olyan edzők vezetik, akik ízig-vérig Fradisták, a szó legszebb értelmében. Moniz idejött és átérezte a klub filozófiáját, a feltétel nélküli támadófoci híve, egy őszinte és a felelősséget vállaló ember. Lipcseit nem kell bemutatni senkinek, a következő években tökéletes lehet a tartalék kispadjára, aztán majd 4-5 év múlva meglátjuk, felkészült-e már eléggé az első csapat kispadjára.
Kubatov azért követett el nagy hibát, mert nem tudott felülemelkedni a Moniz és közte feszülő személyes ellentéten. Pedig ha valaki jó vezető, akkor megtartja a jó szakembert, akkor is, ha nem szereti...
Moniz és az általa képviselt egyenesség, őszinteség nagyon fog hiányzó ebből a posványból...

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2013.12.02. 09:47:01

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):

"A történelem (még a bohócligáé is) ismer olyan esetet, amikor direkt sorsdöntő meccs előtt váltanak edzőt, a sokkhatás miatt." - ez igaz, de talán ebben az esetben, mikor a fél Fradi Moniz kabátja alól bújt ki, nem biztos, hogy sikerül. De ez hamarosan kiderül.

"Marijan Vlak ugyanilyen volt, nagyon tudott beszélni arról, hogy hú, mekkora klub I <3 szurkolók, stb. Ha kicsit tovább maradhatott volna, ugyanilyen kultusza lett volna. Csak hogy attól, hogy valaki a B-közép seggét nyalja, még nem lesz edző." - Én úgy emlékszem, mikor rasszista megnyilvánulások voltak, akkor ellenük ment. Amúgy nyilván "nyalom a szurkolók seggét" és attól még nem lesz valaki rossz edző. (Pécs elleni meccs félidejében a fehér fűzös, Martens bakancsos, kezdőrúgást elvégző csóka mikor lepacsizott Somalia-val, már-már elszorult a torkom. :) Összejönnek az emberek.)

"Ez lett volna a legnagyobb faszság, rokonszenvtüntetés, ellentüntetés, a játékosok totális elbizonytalanítása, stb - ugyan magyarázd már meg, mi lett volna ebben a jó." - Én pl úgy csináltam volna, hogy megszorongatom a tökeit kicsit, persze jelképesen, jön a tél úgyis, a Fradinak így is reális esélye van a harmadik helyre, a tökszorongatást meg nem kell a sajtó előtt csinálni, mert még a végén Bognár Gyurit is megkérdezik...ellentüntetés szerintem most lesz és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a b-közép potenciális szavazó, de ebbe semmi értelme belemenni.

Szóval a döntés valahol érthető, de szerintem rosszul van időzítve. A másik, hogy el kéne felejteni, hogy a Fradinak a bajnokságért kell menni, meg múlt, meg hagyomány és helyén kéne kezelni a dolgokat, időt adni, én úgy gondolom, hogy a szurkolók józanabbul gondolkodó része ezt képes felfogni.

vérfarkas 2013.12.02. 11:08:00

Az tetszett Monizban, hogy: tavaly ősszel megalkuvás nélkül küzdött a csapat, minden szempontból maximálisan átérezte, mit jelent a Fradi, szerették a játékosok, szurkolók.

Viszont, annak ellenére, hogy idén már teljesen övé volt a csapat (felkészülés, igazolások), nem tudtunk előre lépni. A 6/24-es sorozat elég sovány olyan ellenfelekkel szemben, mint Felcsút, Kaposvár, Pécs, Kövesd, Hali (utóbbi három hazai pályán). (Dömét anno egy 5/12-es nyitány után vágták ki, olyan értelemben joggal, hogy vele sem tudtunk már előrébb lépni).

Azt értem, hogy Adams tragédiája megfogta a csapatot, maxiriszpekt, Moniz együttérzéséért, de nem lehet, mindent ezzel magyarázni. Azért meg külön kár volt, hogy a hétvégén már az orvosokat kóstolgatta egy olyan meccs után, ahol megint teljesen kilátástalanok voltunk.

A nyilvánvaló volt, hogy értelmetlen bajnokesélyről beszélni, de ebben a mezőnyben a bronz simán meg lehetne. Jellemző a Bohócligára, hogy ilyen két hónap után is csak 3 pontra van a dobogó. Ha a Loki, Vidi mellett lenne még egy egyenletesen jól teljesítő csapat, a 3. helyet is csak nézhetnénk, és talán a szurkolók sem lennének ennyire megértők (nem lenne elég, hogy vertük az Újpestet).
Nem látom, hogy tavaszra mi javult volna, azon kívül, hogy általában akkor jobbak vagyunk? Szegény Adams nem tér vissza, Tujiptól sem várhatunk sokat (amúgy miért is 90:30-nál cserélte be szombaton, amikor vesztésre állunk?), Leonardo egyedül nem hiszem, hogy csodát tesz. Igazolni mindig lehet, de a keret most sem gyengébb, mint Szombathelyen, Diósgyőrben , Kispesten, vagy a Pécsnél. Ezeket simán előzhetnénk, csak a kötelezőket kell hozni.

Az időzítés valóban nem a legjobb, a Vidi vele sem lett volna meg (talán egy iksz), de Újpesten lett volna sansz, így félő, hogy két tükörsima zakó. Emberileg sajnálom, de ennél több kéne. Az biztos, itthonról csak rosszabb jöhetne (talán Szivics kivételével), szóval valami jobbat kéne leakasztani, ami nem egyszerű. Várom, Döme mikor nyilatkozza le, hogy szívesen visszatér :-)

Sir Galád (már foglalt) 2013.12.02. 11:34:20

Maga a döntés jó, de az időzítés egyáltalán nem. Monizt nagyon szereti a játékosok zöme. Miután kirúgták, meglepő lenne, ha hirtelen szárnyalni kezdenének. Személy szerint kedvelem Monizt, mert egy lelkiismeretes edző, mindent a csapat érdekei alá rendelt, töretlen elszántsággal küzdött mindig a győzelemért és a Dózsa elleni meccsig néha még némi stílus is néha felfedezhető volt a csapat játékában, ami magyar szinten elég ritka. Az egy dolog, hogy az utóbbi időben ez már görcsössé alakult és a végére már felívelés volt felívelés hátán. Szakmailag viszont gondok voltak vele, játékosok tőlük idegen pozíciókban, borzalmas védekezés, ötlettelen támadójáték, taktikai hiányosságok. Ha nem akar szembemenni Kubatov az egy évvel ezelőtti nyilatkozatával, külföldi edző lesz. Vagy Horváth Feri, de nála még hiányzik a tapasztalat.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2013.12.02. 13:15:32

Ha a kiskutya nem kakált volna, kihasadt volna alapon, ha az utóbbi 4-5 meccsen legalább egy Holman, ne adj Isten, Leo is lett volna, de valami vérbeli kp, talán minden másképp alakul.

Amúgy Leo már fizetések elmaradásáról beszél, itt morálisan fog darabokra hullni a csapat érzésem szerint.

Futó Lada 2013.12.02. 15:49:04

@Bastille: A Fradi legnagyobb baja szerintem a védelem. Tavaly minden meccsen kapott szinte gól, aminek jó része elkerülhető lett volna, de egyszerűen nem volt a keretben használható védő. Gyömbér inkább védekező középpályás, Alempijevics szintén. Idén végre sikerült normális védőket igazolni, azért egy Adams,Besic-Hidvégi sor az egész hasznos lehetett volna. Erre Csukics lezúzta Hidvégit, Adams is kidőlt, igy a balhátvédben hol Jovanovic (aki középpályás) hol Bőnig küszködik, a jobb oldalon hol Somalia, hol Gyömbér, hol Jovanovic van. Besic néha felelőtlen, Mateosnak fogalma sincs kivel kellene összeszoknia, akkor a forgalom. ...és ehhez jön még Gerson, aki néha teljesen tájidegen módon közlekedik a pályán, és nemcsak a labda zavarja, hanem a többi játékos is. Így nehéz...

housemd 2013.12.02. 20:15:56

@Futó Lada: teljesen egyetértek, a védelem ijesztő állapotban van.. a csapat... háááát... Moniz elkezdett valamit, de elakadt. nem tudom miért, de az ősz második felében a csapat nem működött - Adams szegény erre nem mentség már. én megtartottam volna még Monizt, a harmadik helyért még versenyben voltak, másra nincs reális esélyük. de ha már, akkor a szünetben kellett volna elküldeni.

Futó Lada 2013.12.02. 20:58:19

@housemd: ..egyetértek. Ha az UTE ellen kiesik a Fradi a kupából, akkor el lehet küldeni, mert kiestek a kupából, a bajnokság elszállt. Bajnoki szünetben el lehet küldeni, mert megvan minden őszi meccs, és új edző kezdje meg a felkészülés. De így a derby előtt , és ideiglenes edzőt kinevezni két meccsre... átgondolatlanságnak tűnik. Az ideiglenes ezdő felrázhatja a csapatot, és hirtelen beugrik két győzelem? Hát, minthogy az ideiglenes edző Moniz eddigi segítője, és a játékosok nem utálták az eddigi edzőt, ez kevéssé valószínű. Sokkal sanszosabb egy szétesés erre a két meccsre, az UTE ellen egy sima 3-0 (Besics ugye eltiltott), míg a Vidi nem fog tudni annyira ergya módon játszani, hogy legalább 2-vel ne nyerjen...és akkor végül is megintcsak az jön ki, hogy elhibázott volt azt így meglépni.. legalábbis szerintem

rexter 2013.12.02. 22:00:29

olvasd el ezt: valogatott.blog.hu/2013/12/02/ricardo_moniz_tragediaja

itt is emlitik Cozmat mint te, de az latszik, hogy nem olvastad a cikket. erdemes lenne, joval tobb benne az igazság és közelebb áll az igazsághoz. nagyon egyoldalról nézed a dolgokat.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2013.12.03. 09:03:29

@rexter: Jogos. Ettől függetlenül Mocsainak van ehhez pedagógiai érzéke, de ahogy csöpögnek a hírek, el kell játszani azzal a gondolattal, hogy Moniz valahol hibás volt, hibásnak érzi, érezheti magát, ami magával vonja, hogy nem feltétlen tud olyan felszabadultan plusz energiákat felszabadítani egy ilyen eset után. De a diósgyőri győzelem valami ilyesminek tűnt. Szerintem mondjuk a játékosok szemszögéből akkora különbség nincs a két esett között, mindkét esetben egy sporttársukkal történt egy olyan tragédia, ami végett vetett a karrierjének, ebből pedig következtetek arra, hogy tud dolgozni bennük a mutassuk meg-érzés, csak ezt ki kell hozni belőlük.

Amúgy a posztban szándékosan érveltem mindkét oldal mellett, valamint mivel 10 perces munka volt kb, ezért semmi nem közelít az igazsághoz, csak annak a felszínét piszkálja. Az igazság úgysem fog már kiderülni.

Sir Galád (már foglalt) 2013.12.03. 09:18:38

Nekem az jött le, a tegnapi Orosz interjúból, hogy Moniz bekattant, ami érthető, csak hát ő a vezető, pont neki kellene a helyén viselni az ilyen megpróbálgatásokat és túllendítenie a csapatát a holtponton. Ha a játékosok azt látják, hogy ez nem megy, és minden Adams körül forog, ők sem tudnak továbblépni, ráadásul az edzőnél egy ilyen állapot rossz döntéseket is eredményezhet. Ha tényleg ez a helyzet, akkor lehet, hogy jó döntés volt idő előtt kirúgni, bár az utolsó két meccset kétségtelen, hogy ez sem menti meg.
süti beállítások módosítása