HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Hajrá Lizi!

2014.09.22. 09:37 JESTER

esmtkcimkep.jpgPár éve volt egy fixa ideám, miszerint ha Hrabal most élne és bohócligerként funkcionálna, hát tuti Honvédos lenne az Öreg a kispesti kispolgári miliő, a Bozsik korzó-hangulata és az ott feltűnő drukker-formátumok miatt (szent elfogultság, JESTER a neved). Erre a nagyon eredeti meglátásomra kegyetlenül büszke is voltam és fennhangon hirdettem boldog-boldogtalannak (akik hallgatták, inkább az utóbbi körbe tartoztak). Nos, tegnap kiderült, hogy tévedtem. Az Öreg bizony ESMTK-s lenne.

Erzsébeten jártunk a hétvégén, pesti kisrangadót nézni, a hajtás után erről értekezünk. És bár Bastille szinte egy évre pontosan tavaly ilyenkor már megénekelte Erzsébet minden szépségét, Hanta pedig pláne, de ez annyira jó délután volt, hogy muszáj ismételnem.

Tényleg most vagy itt először? - nézett rám elkerekedő szemekkel Hanta, miközben én jobban beleszédültem a minket körülvevő hangulat-tolulásba, mint Urbán Flóri a Torghelle-esernyőcselbe 2002 nyárutóján. És tényleg. Tényleg először voltam itt, amit a mai meccs után már méginkább nem értek.

Hogy kerültem ide? Szeptember végi vasárnap, igazi békebeli délután - gyors megtalálkozás a Határ úton, a Filléres előtt, persze már csak ex-Filléres, bezárt a Honvédtörzshely-becsületsüllyesztő, mert újítják fel a Határ-uti végállomáskomplexumot és a kis ótvar gombabódék, a '80as évek reliktumai is eltűnnek majd az enyészetbe, pedig minden alkalommal innen indult portyára a kispesti tábor, amíg volt Filléres, és amíg volt tábor, szóval Filléres már nincs, de a srácok vannak, irány az 52-es megállója, persze előttünk gurul ki a villamos a végállomásról, sebaj, 10 perc és jön a következő, azon meg összetalálkozunk Hanta mesterrel, aki pedig elvileg egyenesen a pályához jött volna, saját projekciója szerint, külön utakon járva, de nem, mégsem, hát ő is itt van, együtt döcögünk végig a villamoson a kiserdő mellett, aztán nagy balkanyar, és már az ódon erzsébeti házak között zötyög a villamos, na jó, annyira nem zötyög, csak szeretném, ha zötyögne, mert az annyira illene ide, de ez már sajnos hannoveri kocsi, évek óta az, pedig ide a régi UV illene, ami mindig is volt, meg ami régen a 42-es viszonylaton is futott, azt is sajnáltam, hogy nyugdíjazták, ezt is sajnálom. Ábel barátunk ámul a tájon és arról elmélkedik, hogy ez tiszta Kispest, de mégsem, és Erzsébet is az Kispestnek, mint az ESMTK "a" Kispestnek, a kistestvére, vagy az unokatesója, valami ilyesmi. Az ősz meg ömlik be az ablakokon, a napfény úgy csorog végig a kis földszintes házak oromzatán meg az elszórt paneleken meg a villamos karosszériáján meg az ósdi bicikliken kerekező nyugdíjasok sárhányóin, olyan intenzíven, mint a hosszúlépés Véber nagyúr torkán a Lehel piacon egy jó hétfő reggel, imádom az őszt, mióta elmúltam 25 és már nem sulikezdést jelent, azóta az ősz az olyan kedvenc mint a tavasz, és ha az ilyen szeptember még megfejelődik egy ilyen délutáni programmal, az jó, az nagyon jó.

A szombat az viszont nagyon rossz volt, miskolci túra, Honvéd-láz erősen csappanva, kezd kiégni az ember, és egyszerűen kell valami kis oázis, ahol visszajön a focikedv. Ezért tűnt jó ötletnek az ESMTK meccs csekkolása, ezért is találtuk ki, mert kell a szelep, kell kiereszteni a megkeseredés gőzét, és ehhez pont ez a kispolgári, pörköltszagú vasárnap délutáni ESMTK-kirándulás kell, és valszeg a többiek is így gondolták, és meg kell nézni az arcainkat, a miskolci vendégszektorban szürkülő savanyú ábrázatok, az idegesen  ökölbe szoruló kezek és a nyakig érő keserv helyett itt csak vigyorgunk, mint a Mágus, ha slambucot vagy felspécizett BMW-t lát, támasztjuk a korlátot, jobb, mint a Bozsikban, délczeg, tömör vaskorlát, aminek az alsó vízszintes sávja bizony még az "otthon_édes_otthon"-nál is decensebben tartja a behajlított bal lábat talpban, jobbal kitámasztasz, az azonos kézben pedig ott a sör (Soproni, csapolt, 290 Ft/korsó, de a büféshölgy sajna lebeszélte a srácokat a csapolt korsó örömeiről, mert lassan jön vom Fass, megértitek ugye, nektek jobb ha gyorsabban adom a sört, szóval maradt a fémdobozos konzerv Soproni, ehhh, aki meg vezet vagy el lett baszva a gyomra az ihatja másfélszer annyiért a jeges teát, vagy az olasz import ásványvizet (WTF). Isszuk.

A lelátó zseniális, olyan fa készség, amit nem is tudom, hol láttam másutt (Hanta a régi kispesti lelátóra asszociál). Inkább egy lovin képzelnék el egy ilyet. Vagy egy Bud Spencer-Terence Hill klasszikus agárversenyes jelenetében. A faszerkezeten hangszórók is erősítik az ebbéli képzetet. Mi inkább a helyi "korzót" választjuk, ami a Bozsikkal/Hidegkutival ellentétben nem a tribün alatt, hanem mellett van - és majdnem ugyanakkora. Itt jó a rálátás a pályára, ahol a REAC-ot gyűrné az ESMTK, de inkább a REAC gyűri őket. Kinek drukkolunk? Hanta rövid gyorstalpalót tart - a Fradisták a Soroksárnak, a Kispestiek az ESMTK-nak szorítanak hagyományosan (ehhez képest a büfé egyik oldalfala egy Botisokkal, Lipcseikkel ékesített gigantomán Fradi-kollázst prezentál). Elhatározásom erősödik, amikor is a vendéglátóegység falán egy kis képbe botlok, a 2000-2001-es idény tablója, rajta Farkas András, egykori kispesti balhátvédünk, aki Mátyus helyettese volt 1997-1999 között nálunk, játszott vagy 5-ször kezdőként, de a Parmalatnak azért vert egyet a '97-es idényzárón, aminek annyira megörültem, hogy gyalog mentem hazáig a 42-es sínein, és ez a Farkas az ESMTK-ban minden oda kölcsönadásakor és végleg odaszerződésekor csatárt játszott, ez milyen már', tiszta Moldova. És Fehér J. Csaba, az erdélyi gyorsvonat, aki Kanizsán és Szombathelyen száguldozta be a jobbszelet meg fél éven át a XIX. kerületben (kár, hogy csak ennyi jutott neki a kispesti sorompó túloldalán). Valszeg tőlünk jöhetett ide ő is. Nézem a tablót és majdnem elérzékenyülök. Én se vagyok normális. De az már nem kérdés, hogy kinek szorítsunk.

A második félidőben a REAC egyre erőteljesebben nyom. Dicsérjük a mi oldalunkon osonkodó, lihegő Tormát már vagy 20 perce, hihetetlen, hogy ennyi idősen is így tolja. Ja , csak ez nem Torma. Kiss Tamás. Ő nem paksi? Volt, Hanta szerint, de ma már gyúró ott. Nyilván nem, mondom én. Klasszik Hanta-Jester csörte, inkább nézzük tovább Áder Juniort, a legfőbb közjogi méltóság fia böcsülettel játssza be az erzsébeti csapat jobbszelét, de semmi extra. Le is kapják a 70. percben. Közben a lelátó élénkül, a vénasszonyok nyara és az ebédre betolt rántott szeletek vagy töltött káposzták délutáni bágyadtságából erőre kapnak a helyi élharcosok, lelátói czukkok. Mellettünk egy idősebb arc minket kérdez a 75. percben: srácok, amúgy kik játszanak? Felvilágosítjuk. És melyik az ESMTK? A fehér. Kösz. - majd osztja tovább a csapatokat, ahogy a megkérdezésünk előtt is tette (a szélt, a szélt játszd...! Te szerencsétlen.). Egy Celtic mezes bemátézott helyi erő "E tutti avanti Benito Mussolini HajrááááááErzsébet" felütéssel nyitna a 60. percben, de visszazuhan egy ősrocker kollegája mellé a betonkorzóra. Társa szamaritánus módjára dobozos Ászokkal kínálja az eltikkadt bajtársat ("Igyál bazmeg"). Kisebb csoportokban zseniális fazonok sorjáznak, a szeku itt nem fegyelmez, hanem a korlátnak dőlve háttal beszélget két helyi öreggel, az egyik olyan csodás, ősz barkót visel, amit bármikor kikölcsönözhetne a '78-as VB-re kijutó válogatott keret tagjainak, mellette a haverja pedig egy ránézésre is kolbász-szagú, suszterlóri bajusszal büntet látványilag. Pedáns családanya könyököl a korláton, 10 percente megeresztve egy "Hajrá Liziii"-t. Lizi? Ez jobb, mint a Testvériséget biztató "Hajrá Tesiiii" etűd, ugrik be a Bastille/Lotus/Vérfarkas trióval elkövetett másfél évvel ezelőtti észak-pesti túránk emléke, de ez a mai lassan azt is veri.

A végére mindenesetre feltámad a Lizi, a REAC ereje fogytán, pedig náluk van a bohócliger rutin, a rendesen megfáradt és ólábasodott Lászka Balázs mellett 10 emberre fogyatkozásuk után (ok: kakaskodás) Dinka is pályára lép, a futása a régi, mintha csak a Czabán Samu...ööö.. Széchenyi téri vendégjátékaink valamelyikén lennék megint és Dinka úgy néz ki, mint Woody Harrelson, ezt csak mondom... persze ez nem hatja meg az egyedül mezbe öltözött egyik hazai drukkert, és egy markáns "a kurvanyád"-dal köszönti a tar védőt. Élénkül a Lizi, élénkül a lelátó, a velünk szemben ülő hazai ultratábor mind a hat fője mozgolódni kezd, ez se gyenge látvány egyébként, az ultraszektor, nem drapival dolgoznak ők, eleve fel van festve a hátuk mögé a betonkerítésre a csoportjuk neve valami gigantikus méretben, piros-fehérben, hát nem rossz idea, végül is így nem kell drapit cipelni a meccsekre, állandóan pecsételtetni, miazmás. Legnagyobb arcok. És rutinrókák, mert szünet előtt 5 perccel már csorognak le a büfébe utánpótlásért. De most nem szünet van, ez meccsvég, a szőke erzsébeti szélső a szőke középső középpályásnak játszik, az hátra egy szőke kisfickónak, itt mindenki szőke amúgy, kérdezném (Farkas Andris is az volt), de inkább a korlátra csapunk, mert kapufát súrol az erzsébeti löket. Aztán még két fölébombázás és vége. 0:0. Kegyetlenül tré meccs volt amúgy - de most őszintén, ez kit izgat?  

És tényleg: Hornby is megmondta, nem árt egy pótcsapat, ami neki az Arsenal mellett (mögött) a Cambdridge United lett, és régóta érzem azt, hogy amikor elkap a Honvéd-megfáradás, akkor kéne valami kis üdítő nekem is. Hát, most lehet hogy megtaláltam? Dél-pesti csapat, balfasz csapat, olyan hangulatimperátor lelátóval, amit a '30-asokból felejtettek itt, és olyan arculat-imperátor csókákkal, akiket meg a '60-asokból, ráadásul direkt villamosjárat visz oda hazulról... mi kell még? Mondjuk egy jó Farkas Andris vissza a csatársorba. 

esmtkbejarat.jpg

A bejárat (illetve a kijárat, attól függ, honnan jössz). A vendégdrukkerek mondjuk innen érkeznek jellemzően.

esmtkfocibar.jpg

A büfé, avagy a 〉〉 Foci Bár〈〈. Békebeli kocsmatúrákon alapállomás lehetne - ha lenne csapolt sör.

esmtkzsdeszka.jpg

Zsíros deszka viszont van, meg egy fáradtnak kinéző csomagolt szendvicsvariáció. Nem túl nyerő mivoltukat jelzi, hogy a nagy büfégourmand Hanta is csak egy Nógrádi Ropogóst vett.

esmtkcsapatkep.jpg

Az ominózus csapatkép, alsó sor jobbról az első Fehér J. Csaba, harmadik pedig Farkas Andris. Ez a fotója dettó, mint a gomb-Honvédomban.

esmtklelato.jpg

A lelátó. Míves faszerkezet. Agárfutam indul!

esmtktribun.jpg

Szotyi- és tökmaghéj-dombocskák jelzik, hogy itt meccs volt.

esmtkpostagalamb.jpg

Hanta hívta fel a figyelmet e decens sufnira a lelátó mögött: Magyar Postagalamb Sportszövetség, erzsébeti titkárság. Nincs kérdésem.

esmtkvip.jpg

Az egyik kapu mögötti "szektor" - külön pillantást érdemel a lefűrészelt lábú florszékből fabrikált ülés.

esmtktavozoban.jpg

A tribün mögötti rész inkább a kecskeméti tanyavilág "hobbikert-övezet és gyümölcsösök" zónáját idézi meg bennünk. Igen, ez masszívan a sporttelep területe!

esmtkontozo.jpg

Ügyelnek a részletekre: még az öntözőberendezés házikója is a klub piros színét viseli.

5 komment

Címkék: túra életérzés derbi reac nb3 esmtk

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr966718635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.09.22. 10:02:23

'97-ben voltam itt, a klub alapításának 90. évfordulóján. A gálameccsre a Fradit hívták meg, amúgy meg a bátyám Erzsébeten lakik, hajrá. 4-0-ra nyertünk, de nem ez a lényeg, hanem korrigálnám hantát: a Fradi és az ESMTK-tábor közt nagyobb az átjárás, mint a Kispest és az Erzsébet közt, legalábbis akkor az volt a szitu.
A pálya hangulata - amennyire emlékszem 17 év távlatából - tényleg kiváló.
Jester írása is élvezhető, kivéve amikor Hrabal-t akarja utánozni, mert az csak manír. Peace ;)

2014.09.22. 15:56:21

Soroksáriként érdeklődéssel olvastam a cikket, főleg ,mert az ESMTK pálya mellett van a gimnázium, ahova jártam. Ez a sporttelep tényleg legendás, én is jártam itt focimeccsen párszor (főleg, amikor a Soroksár volt a vendég), de a hátsó pályán még gyeplabda meccsen is voltam (meg párszor futni tornaórán). A hangulat valóban utolérhetetlen, egy csendes kertvárosban, ahol negyedóránként egy villamos döcög el a pálya mellett, meg 10 percenként egy autó. Kevés ilyen hely van a városban, de javaslom a szerzőknek, hogy egyszer nézzenek el Soroksárra és Budafokra is, utóbbi helyeken is élmény meccsre menni.
Nekem amúgy az a személyes tapasztalatom, hogy a Soroksár-szurkolók többsége Honvéd drukker, és másik érdekesség, hogy a helyi VIP-k közül (polgármester, építési vállalkozó, kocsmáros, stb) jó páran fociztak is a Honvédben. A cikk egyébként nagyon tetszett, olyan volt, mintha én is ott lettem volna.

wilbury 2014.09.22. 19:02:08

Kitűnő cikk, a hangulata utolérhetetlen!

christvhu 2014.09.23. 12:50:04

Jó cikk volt. '78-82 között rengetegszer (5+x) játszottam itt ellenfélként. Ahogy elnézem nem sokat változott))) Habár, mintha a fű a pályán is nőne......

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2014.09.25. 12:45:21

találtam egy képet a fortepanon 1963-ból, nagyon hasonlított a foci büfé bejáratára, illetékeseket meg is kérdeztem erről, és kiderült, hogy valóban az. amúgy a rántott májas szenyó a baja elleni meccsen csillagos ötös volt és a lelátó, az emberek, a postagalamb szövetség, a hátsó kert, az odavezető út, mind-mind csodálatos.
ez pedig a kép:

fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/1798676_10201695715140224_49356005_n.jpg?oh=01a5a6b79cdddffc4fe06ae3c11868dc&oe=548D03B9&__gda__=1421649296_fb8c6eb85be98c07ac8f00ab5c171981
süti beállítások módosítása