HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Labdabiztos reformcsomag I. - A létszám

2009.05.10. 13:24 végh hanta

Múlt héten házi készítésű kérdőívünkben azt feszegettük, hogy a jónép (itt: kommentezők) milyen összetételű Bohócligának élvezné ki minden percét, nem hagyva ki egyetlen Dombi-féle (orrnehéz) rövid vágtát, Herczegfalvi-féle égbekiáltót, vagy Hungária körúti babazsúrt. A kiértékelésbe azonban apró lustaság csúszott be, amit nevezhetünk egyébiránt hosszú hétvégének is, de nem tesszük, mert itt publikálási kényszer van, hogy az olvasó ne érezze elhagyatottnak magát. Tehát jöjjön az össznépi kitakarok/kitnemakarok számokban, adatsorokban, grafikonokban, klaszteranalízisben.

A kérdőívre kellemesen sok (105 db) értékelhető válasz érkezett, és ha nem vesszük figyelembe füligjimmy77 best of rest megfejtését, valamint A Könyvelő egycsapatos (ellenfélnélküli, tehát értelmetlen) ligaálmát, akkor is megfelelő mennyiségű adatból dolgozhatunk.

A válaszok csaknem 40%-ában a 12 csapatos Bohócligát (továbbiakban: BL) jelöltétek meg, amit ha összevonunk a 10 csapatossal, azaz a még radikálisabb létszámcsökkentéssel, akkor a válaszok bőven több mint felét kapjuk. (Zárójelben megjegyzendő, hogy a mai méret alatti mennyiséget megjelölők az összes válasz 76,9%-át tették ki, vagyis a Kisteleki-féle powerpoint megtetette hatását az olvasótábor lelkében.)

Apró érdekesség, hogy összevetve a kívánt létszámot a listában bejelölt csapatok átlagos számával, néhány tizednyi eltérést tapasztalhatunk, vagyis a kívánt csapatok száma némileg (természetesen nagyátlagban) magasabb annál a mezőnyszámnál, amit válaszként megadtatok. Mivel a nagyjából 100 értékelhető adat statisztikailag elégtelen ennek megállapításához, ezért csak félve mondjuk ki, hogy e jelenség mögött a saját, preferált csapat „ingatag” helyzete állhat, amely válaszként szintén bejelölésre került. (Alacsony magyarázó hányad mellett ugyan, de a szurkolók leginkább a Vasast és a Nyíregyházát féltik.)

Még érdekesebb a kép, ha azt vizsgáljuk, hogy a jelenleg is BL-résztvevő csapatok közül mennyit szeretnétek a jövőben is az első vonalban látni. A válaszok nagyjából fele 10, vagy több csapatot jelölt meg, amely a változatlanság, a jelenlegi „élcsapatok mínusz REAC/Siófok/Pápa/ésmégvalaki” megőrzésének félreértelmezhetetlen jele. Itt az egyetlen ellentmondás a Ferencváros lesz, de ezt majd később kifejtjük más összefüggésben.

A Budapest-vidék ellentét vesztese a REAC lenne, ugyanis a válaszok 95%-a öt, vagy kevesebb pesti csapatot látna szívesen jövőre. A Budapest-centrikusság megtörésének össznépi vágya annak fényében érdekes, hogy egy 10 csapatos liga esetén négy (!) fővárosi kerülne a mezőnybe a véleményeitek alapján. Kijelenthető tehát, hogy azon lózung, miszerint sok a pesti csapat, csak hangzatos mondat, a szurkolók vágyával teljesen ellentétes. A Fradi ugyebár adott, az Újpest is, a Honvéd még belefér, az MTK már a határon, a Vasas pedig a „könnyen felejtős” kategória határán mozog. Ez akárhogy is számoljuk öt, illetve négy, ha szűken húzzuk meg a mezőny létszámát.

A 27 választható egyesületből a Loki érte el a legmagasabb BL-ben tartási arányt (89,5%), megelőzve a szintén vidéki Győrt (85,7%) és idei ellenlábasát, az Újpestet (80,5%). A hétvégén feljutott Ferencváros (74%) nyolcadik helyezése (főleg úgy, hogy a Honvéd (75,3%) is megelőzte) érdekes, ám két magyarázatot is tudunk adni rá. Az egyes fővárosi csapatokra szavazók átlagosan 86,5%-ban látnák szívesen a zöldeket (azaz a Fradit egy másik pesti csapat mellett jelölték be), míg a vidékiekkel összevetve 80%-ot alig meghaladó arányokat találunk, a legalacsonyabb értéket a félmarginális szerepre predesztinált Kaposvárral összefüggésben szerezte (79%), míg a BL-tagságra esélytelennek jelölt egyéb vidéki klubok viszonyában még ennek is jóval alatta maradt. A másik ok a labdabiztoson valami fura oknál fogva felülreprezentált kispesterek jelenléte (ugyan a mikrokutatás erre nem terjedt ki, de gyanúink szerint ez lehet az erősebb magyarázó elv).

Fejlett matematikai eszközöket bevetve kísérletet tettünk az egyesületválasztások alapján létrehozni az ideális BL-t is. A módszer során nem az egyes klubokra érkezett szavazatok mennyisége döntött, hanem egy olyan eljárás, amely során a lehető legkevesebb egyesület megtartása mellett, a lehető legnagyobb mértékben magyarázni tudjuk a válaszaitok szerkezetét. A modellezés eredménye egy 10 és egy 15 csapatos liga lett a következő szerkezetben (az első esetben 67%, míg a második esetben 78%-os a magyarázottsági hányad, azaz ilyen mértékben tükrözi az véleményeteket):

 "Szűkített" mezőny  
 1  Debrecen
 2  Fehérvár
 3  Győr
 4  Haladás
 5  Honvéd
 6  MTK
 7  Újpest
 8  Zalaegerszeg
 9  ÚJ - Ferencváros
 10  ÚJ - Pécs
 "Bővített" mezőny  
 11  Diósgyőr
 12  Kaposvár
 13  Kecskemét
 14  Nyíregyháza
 15  Vasas

A listák egyik legfőbb érdekessége, hogy a preferencia-vizsgálatok alapján a Diósgyőr bőven megelőzi az MTK-t és a Pécset, mégis csak a „bővített mezőnybe” férne be. A jelenlegi mezőnyből mindössze nyolc csapat maradna, amely kiegészülne a – már feljutott – Fradival, és a Gyirmóttal, valamint a Pápával hatalmas versenyt futó Péccsel. A bővítettnek nevezett listára további öt idei gárda férne fel, vagyis összesen 13 csapat megtartása elfogadhatónak tűnik 78%-nyi válaszoló számára (a vesztesek a REAC, a Siófok és a Paks lennének). Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy nagyjából ugyanekkora arányban törtetek lándzsát a létszámcsökkentés mellett, miközben simán elfogadnátok egy 15-ös mezőnyt is. (Talán így már érthető a Vasas és a Nyíregyháza korábban is említett labilis helyzete.)

Igazi következtetés nincs, a konzekvenciákat mindenki vonja le a maga épülésére és jelezze bőszen kommentben. Annyit azonban jobb ha tudtok: a fenntebb leírtak a ti összesített véleményeteket tükrözik!

31 komment

Címkék: közvéleménykutatás bohócliga reformcsomag

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr151102877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2009.05.10. 13:49:55

érdekös...
mindenki kisebb BL-t szeretne, de 15 csapattal :D
én elfogadnék egy 12est: szűkített 10 + az első kettő a bővítettből

Tigerblogger (törölt) · http://callcenter.blog.hu 2009.05.10. 17:00:40

Kisebb BL egyenlő területi megosztásban: 4 Nyugatról, 4 Keletről, 4 BP-ről. Így senki nem szólhatna semmit. Győr, Fehérvár, Zeg, Hali - Loki, Diósgyőr, Tiregy, Mét - Fradi, Újpest, libások, Picipest. Az utolsó automatikusan kiesik, másodosztályból pedig felkerül a kiesett csapat területéről a legjobb. A 2 legrosszabb utolsó előtti csapat pedig ugyancsak a saját területéről osztályozna a másodosztály legjobbjaival. Így mindig fennmaradna a 4-4-4 csapat, területi megosztásban. Bár hosszú távon így is simán bejuthatnának a totál érdektelen csapatok is (Vasas, REAC, Siófok, Pápa, Paks stb...), de ez a jelenség valószínüleg elkerülhetetlen lenne egy 2 csapatos bajnokságban is..

hüjeliba 2009.05.10. 17:09:52

Bár nem értek hozzá, de ez nem gátol semmiben.
12+4-es bajnokságot látnék szívesen mégpedig úgy ,hogy a NB1 8 csapata lenne a felsőház két kör után, a csapatok az egymás elleni eredményeiket vinnék tovább, míg a 4 alsóházi találkozna 4 NB2-es gárdával, a szintén alapból 12-es NB2-ből.
Ennek az lenne az előnye hogy az alsóház is érdekes lenne, továbbá a itt képernyőre kerülne olyan NB2-es is aki nem feltétlenül üti meg a szintet de egy harmad szezon idejére ők is a "nagyokkal" játszhatnának. Az NB 3. 4X12 csapat lenne és a négy győztesből kettő kuparendszerben feljuthatna a második vonalba. a negyedik vonal meg a sima megyei szint.
A lényeg a számmisztika 12+12 =24=8+8+8.

ladislaus 2009.05.10. 17:50:19

@Tigerblogger: Nem rossz gondolat. De szerintem Bp-re elég 3 csapat. észak pesti dél pesti és budai is kellene! Mesterkélten hangzik de kell! Viszont alföldi régiobol a viharsarkot földrajzilag nem hagynám ki. Illetve még talán baranyát sem. zala-vas lehet összevont és helyettük baranyai csapat.

Secnir 2009.05.10. 18:20:26

háááát
ritkán írok ide, mivel végh hanta megszólított (a jónép (itt: kommentezők) milyen összetételű Bohócligának élvezné ki minden percét), ezért elmondom a magamét:)
naszóval

18 csapatos az első liga. 4 fix kieső. 2 rájátszós.
18 csapatos a két második liga is (különben nem tudom, hogy kell-e két második liga) 2 fix feljutó, a harmadik rájátszós (oda-vissza alapon).
Az őszi szezon indul augusztus közepén, tart december 3. hetéig (17 meccs). Tavaszi szezon tart február második hetétől június közepéig.
Fagy-eső-napsütés nem kizáró ok, hogy ne legyen meccs. Nemzetközi mérkőzések igen. Válogatott szintén.
Játéknap szombat-vasárnap.
Ha az alsóbb osztályból feljut egy csapat, és nem tudja fizetni a licencdíjat, akkor a felsőbb osztály első évében az MLSZ állja a cehhet.
Ha az alsóbb osztályból feljut egy csapat, és nem tud felmutatni rendes stadiont, akkor a legközelebbi megyeszékhelyen, ill. elfogadható minőségű stadionban játszhat csak.
A felső ligás csapatoknak negyedévente mérleget kell készíteni, amennyiben a mérleg negatív, klubot büntetni.
Rendes átigazolási időszakot (téli-nyári 1-1- hónap), azon túl igazolni csak sarc fejében.
A jegyek 30%-át a mérkőzés előtti egy hétig fenntartani a vendégszurkolóknak, ha nem fogy el, akkor lehet helyben értékesíteni. Mérkőzéskezdés után 30 perccel a belépés ingyenes.

Magyar Kupa
(mert nem kéne 6-8 kupa, elég ezeknek a szerencsétleneknek egy is)
bárki indulhat a magyar bajnokságokból, nevezési díj 100.000.- magyar forint ellenében, max 128 induló lehet. az utolsó 4 forduló oda-vissza játszásos, a többi egyenes kieséses alapon megy, játéknapja szerda.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.05.10. 18:23:42

@Tigerblogger: Műveletlen vagyok, de mi a "Mét?".
Más: Legyen fixen 12 csapat (mint az NFL-ben, csak ott nem 12 van), és kész. Ebbe a 12-be lehet menni focizni, invesztálni, kész. Ne forgácsoljuk el a pénzt mindenfelé! A tigerblogger-féle 12 jó lesz (az ismeretlen "Mét"-el) a lényeg, hogy a Loki benne legyen :)

snowblind 2009.05.10. 18:28:21

@Tigerblogger: Ezzel az elképzeléssel csak az a gond, hogy keleten a fent említett 4 csapaton kívül nincs is több nb1-es szintű csapat, nyugaton meg van vagy nyolc.

carlodicanio 2009.05.10. 18:34:52

@Yooha: ebből se derül ki, mi az a mét, de vicces:)
Jöttek a honfoglaló magyarok, bele az Kárpát-medencébe, foglalni az hont. Amikor megálltak egy-egy alkalmasnak látszó helyen, a vezérek megkérték Árpád apánkat, nevezné el a helyet, mert hát mégis ő a fővezér. Egyik ilyen helyen elgondolkodik Árpád, és ímígyen morfondírozik: Sok itt a kecske, sok a mét (mi az a mét?), legyen neve Kecskemét. Így keletkezett Kecskemét. Mennek tovább. Egy másik helyen megint megállanak, és néznek kérdően Árpádra. - Sok itt a kecske, sok a mét (mi az a mét?), legyen neve Kecskemét. - De Árpád, olyan már van! - Na, jó, akkor legyen Kazincbarcika!

ladislaus 2009.05.10. 18:35:22

@Yooha: Mét - Kecskemét

Amugy pedig most hogy nézem a MTK II - Fradi meccset... a bírókérdés miért nincs asztalon? Ezek mindent befujnak... Ezért sincs pörgős játék.

Badbitie 2009.05.10. 18:36:38

Szerintem meg 20 csapatos bajnokság kell, csak nem nemzeti. Ez egy kis ország nem bír el 20 "profi" csapatot, ezért a szlovákokkal kellene közös bajnokságot rendezni. Meg persze más egyéb dolgokat is rendezni kellene, hogy az emberek ismét kimenjenek hétvégén a meccsekre, mert jelenleg nem az a baj, hogy szar a színvonal, hanem hogy 0hoz közelít a fizetőnézők száma. Ha lenne több néző lenne színvonal megint.

bmezei 2009.05.10. 19:06:35

Ez az gratulálok! Még hogy a szlovákokkal én szerintem meg a szerbekkel románokkal ukránokkal és az angolokkal kéne közös bajnokságot tehát totálisan tűnjön el a magyar foci és így az emberek végkép nem menjenek ki meccsekre. Persze tényleg a magyar foci nem a legjobb állapotba van de mélyítették ezt a helyzetet akkor miután a Fradit kizárták az NB1-ből.

ditta69 · http://dirtyfriends.blog.hu/ 2009.05.10. 19:42:45

no-no, a Pápát ne szidjuk, jó kis csapat az:F

THC 71 2009.05.10. 21:15:12

Sok felsorolásban a pesti csapatoknál az MTK előzi a Vasast.Érdekes de nekem úgy tűnik,hogy a Vasasnak több meccsre kijáró,illetve rejtett(évente egy-két meccs maximum)szurkolója van,mint a mötökának.
Gondolom nem a tradiciók alapján döntünk,mert akkor sok vidéki csapatra sem lenne szükség.

THC 71 2009.05.10. 21:53:34

Csak abból indultam ki,hogy jónéhány Vasas drukkert ismerek,akik bár meccsre nem járnak,azért képben vannak és egy megtáltosodás idején tudják,hogy melyik villamosra kell szállni,hogy a Fáy utcába jussanak.Míg töredelmesen bevallom a Hidegkuti stadionon kivül még soha nem láttam élőben MTK drukkert.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.05.10. 21:57:30

@THC 71: A statisztikák nem veszik figyelembe a nézőszámot, pusztán a szimpátia-szavazatokon alapulnak. Ezért fordulhat elő, hogy a magas átlagnézőszámmal rendelkező Diósgyőr sem került be a "szűkített" mezőnybe. Úgy látszik az ellenszenv irányukban erősnek mondható (hasonlóan a Vasas felé, míg az MTK semleges képet mutat).

Kiß B. 2009.05.10. 21:58:34

Itt nem a 12 csapatos nb1 a megoldás, hanem totális nagytakarítás az MLSZ-ben és a klubok zöménél. Yohaa: "Ebbe a 12-be lehet menni focizni, invesztálni, kész. Ne forgácsoljuk el a pénzt mindenfelé!" Már megbocsáss, de ez úgy ahogy van hülyeség!!!
Milyen pénzt forgácsolsz szét? Szerinted ha mondjuk mi (Rákóczi) nem vagyunk az első vonalba, akkor az a pénz amit a helyi szurkolók, szponzorok becsatornáznak a futballba automatikusan átfolyik egy másik klubhoz??? Hát elmondom, hogy azok a pénzek elvesznek a futball számára. Ráadásul azok a klubok, akik alig találnak az nb1-be is befektetőt, azok 0 reklámértékkel bírnak majd a szponzorok előtt a második vonalban, a nézőik egy nagy része aki nem hódolt be a TV-focinak,szintén elmarad az érdektelen nb2 miatt. Így azt a néhány gyereket is, aki a nem létező grundokok/pályákon rúgná bőrt, elviszik a szülei inkább jégkorongozni, vízilabdázni vagy kézilabdázni, mert ott van perspektíva, nem 300 néző előtt rúgni a bőrt. Így elveszít az ország 6-8 utánpótlásbázist. Persze most nagy a száj, csak mondjuk amikor majd a nagy Újpest, Loki, Fradi stb.. szurkolói, akik most egy kézlegyintéssel letörölnének minket a hazai futballtérképről, azok majd vagy tényleg szurkolnak egy olyan csapatnak, akik délelőtt dolgoznak, délután edzenek, vagy KIZÁRÓLAG átveszi a szerepüket az így sem kevés import szerb, afrikai, stb.. játékos. Mert a saját nevelésű magyar játékosok bizony olyan klubokból jönnek, akiket ti most kizárnátok. Csak tőlünk pl. Balajcza, Rajczi, Waltner, Máté Peti,Bank, Szakályék.... Így meg majd a 2-3 tehetséges magyar játékos megy Nyugat-Európába, a többi meg jön az amatőrből. Ti (mi) meg sírjátok vissza a harmadik-negyedik kalapot is a kontinenstornák előtt. Málta, Ciprus, Izland....
Ráadásul nektek kellene pont látni, hogy ez az MLSZ, aki képtelen lebonyolítani egy őszi-tavaszi 15-15 ös bajnokságot, mit csinál majd 44 meccsel 12 csapattal? Mert az ugye senki nem hiszi, hogy akkor hosszabb lenne a szezon. Nem urak, 3 hónap ősz, 3 hónap tavasz, aztán lehet minden héten tippelni hétközben is, úgyis benne vagyunk.... 4 derbi egy szezonban, hangulattalan meccsekkel (ugye hétközi fordulók munkaidőben). Aztán az amúgy sem vastag klubok majd 15 bajnoki helyett utazhatnak 22 szer, fizethetik a bírókat, biztonsági céget, stb... Pénz az ugye nincs rá, de ettől lesz jó a magyar foci.
Ettől a területi beosztástól meg hányok. Ezek a felülről befolyásolt kommunista módszerek azon túl, hogy életképtelenek (nézzétek meg a múltat), teljesen ellentétesek a verseny és a sport szellemével, ami ugye úgy hangzana, hogy GYŐZZÖN A JOBBIK!" Én elfogadom, ha kiesünk a pályán és az nb2-be kerülünk, de addig amíg minden héten pár ezer néző előtt bizonyítjuk, hogy a szarból is lehet várat építeni, és partiban vagyunk az ellenfelekkel, ráadásul egy kulturált stadionban, addig kinyílik a bicska a zsebemben, ha valaki csak azért söpörne le minket (vagy mást) az nb1-ből, mert a pécs vagy bárki szimpatikusabb neki valamiért, vagy egy +200 kilométeres túra helyett minden második hétvégén csak villamosozna idegenben is...
Gondolkozzatok, mert ezért lehet ebben az országban mindent megtenni, mert vakon reformálgatunk, ahelyett, hogy a valódi problémát szüntetnénk meg. Ha rossz a DVD-lejátszó tápkábele, nem az a megoldás, hogy veszünk helyette inkább egy videomagnót, az meg megy a kupába. Legalább szerintem nem!
Szerintem nb1 16 csapattal, 15-15 fordulóval a mostani rendszerben. Nb2 16 csapat az első osztály mintájára.
Magyar kupa mai rendszer.
Ligakupa: egyenes kieséses kuparendszer, kizárólag az nb1 és nb2 csapataival.
DE: A 16 csapat akkor, és csak akkor kaphasson licenszet, ha az utolsó hajszálig minden stimmel a nevezés pillanatában. Semmi póthatáridő.
Tömören ennyi!

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.05.10. 22:35:46

@-kraci-: Megírhatnád az alternatív javaslatodat a Reformcsomag önálló cikkeként is :) (kommentnek igencsak hosszú lett).

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.05.10. 22:58:48

az odáig rendben van, hogy a kaposvári szponzor nem fog csak azért pécsre menni, mert ott van egy csapat, viszont egyáltalán nem mindegy pl, hogy a tv-s jogdíjakat 18, 16, vagy 12 felé kell osztani. (tudtommal ez most így működik: megveszi x tv y ft-ért és az összeget elosztják attól függetlenül, hogy kinek a meccsét hányszor adják. de javítsatok ki, ha nem így van.)

ahogy az sem mindegy, hogy mit kell közvetíteni mondjuk tv-ben. ha lehet négy újpest-lokit, akkor nagyobb a kereslet a tv, urambocsá' tv-k részéről, talán még egy licit is elindulhat. ez nem feltétlenül előnyös globálisan (vagy mondjuk inkább úgy: hosszú távon) a magyar futball szempontjából, de akkor sem indifferens, hogy hányan vannak és ez így most híg, nagyon híg. rövid, esetleg középtávon most hatékonyabb lenne a több rangadó.

de ugye a közvetítés jogdíja csepp a tengerben. az már nem, hogy mit látunk.

egyébként egyetértek rossebbel abban, hogy a területi beosztás hányinger, gyakorlatilag minden formájában elfogadhatatlan.

ebből következően az is hányinger, hogy bp-i sok legyen, vagy kevés. annyi legyen, ahány bennmarad/feljut.

abban is egyetértek, hogy a vidéki fellegvárakat lesöpörni baromság. bár sztem ha a területi beosztást elfelejtjük, akkor a jó kaposvár meccseit is örömmel veszi mindenki a jó diósgyőr ellen, senki nem söpörne semmit sehova.

a 16 csapat viszont szerintem sok. ha most mondjuk kiesik a reac és a siófok (vigyázz, cikoria, a honvéd is izgulhat:), helyükre meg jön a fradi és a pécs, akkor is sokan vannak középen.

pl a fehérvárnak irgalmatlan régóta totálisan mindegy minden meccs. de jó példa erre a vasas is. asszem tavasszal most szerezték hetedik pontjukat. a parádés ősszel huszonhetet asszem. kiesni akkor sem fognak, ha az ifit küldik ki minden meccsre, prémium nincs ott már, egyszerűen rohadtul mindegy. van hat csapat (5-10.), amelynek minden meccs tét nélküli. így, hogy igazából az első két helynek van tétje, meg az utolsó kettőnek, ilyen körülmények közt nem lehet.

Kiß B. 2009.05.10. 23:21:57

Úgy látom zömmel egyetértünk. Viszont a tv-közvetítésnél én nem osztom amit írsz. Ha csak az anyagi oldalát nézem, akkor hosszú távon több jön a belépőjegyből, mint a közvetítési jogokból. Másrészről meg ha nem anyagi az oldalt nézzük, és abból indulunk ki,hogy a futball a szurkolókért van, akkor maximálisan azt mondom, hogy előnyt kell, hogy élvezzen az a szurkoló, aki pénzt-időt-energiát nem sajnálva kimegy a meccsre, és szurkolásával valóban segít a csapatnak egy-egy nehéz szituációban (ugye, a régi szép időben még nem "néző" volt a jegyen sem, hanem "közreműködő", mint az, aki csak leül a TV elé, és esetleg kitermeli ezzek a klub költségvetésének 0,7%-át. Miután pedig ilyen ilyen szinten a meccsre járó nézők, és a tv-nézők ellenérdekeltek, csak az előbbieknek való kedvezést tudok elfogadni. Ha közvetítenének élőben bajnokit, hanem csak összefoglalókat (azt viszont korrekt módon), valószínűleg nőne a nézőszám, mert fel kellene emelni a segget a fotelből. Persze ez utópia, hisz a pénz mindenható, és a TV csatornák sem fognak hagyni veszni egy fillért sem, de én a közvetítések ellen vagyok, és pont a hangulat miatt.
Másrészt egy Loki-Újpestre (ha már ez volt a példa) készül a két tábor, készül a két csapat, rangja van , presztizse van. Viszont a szezon negyedik ilyen meccsén szerda este hétkor, se rang, se presztizs, se néző nem nagy lenne. Sem itt, sem ott. Főleg ha ugye a TV is közvetít.

Itt ha egy évre előre lesznek időpontok, ha nem vág pofán a rendőr vagy a biztonsági ember mert sál van a nyakadba, ha lesz vendégbüfé, ha hétvégén lesz a meccs, ha lesz normális kiszolgálás, ha idegenben nem akarnak megkopasztani a jegyárral, ha olyan emberek dolgoznak a sportsajtóban, akiknél az a minimum, hogy végignézzék a meccset amiről tudósítanak, tehát ha értünk lesz a foci, akkor érzik majd a játékosok is, hogy van rangja a futballnak, akkor a kluboknak megnő a szponzorációs értékük, és talán a gyerekek is futballisták akarnak majd lenni. Most ennek az ellenkezője az irányvonal.

Kiß B. 2009.05.10. 23:31:54

Még valami. Pont azok miatt, amit a végén írtam dobták be gumicsontnak ezt a létszám témát, hogy ne a valós problémák legyenek napirenden. Aztán ha majd netalántán megcsinálják ezt, akkor 2-3-x év múlva, azok az emberek, akik most ezt bedobták, feltalálják a spanyol viaszt, és azt, hogy attól lesz jobb a magyar foci, ha felemeljük a létszámot 16-ra. Aztán majd lehet nekik tapsolni, hogy mennyire faszán értenek a dolgukhoz! Erre mérget mernék venni!

vérfarkas 2009.05.11. 08:02:16

Néhány gondolat a főváros-vidék problémához. Nekem is hiányozna néhány vidéki fellegvár, de:
1.a szóban forgó pesti csapatok 100 éve meghatározói a magyar focinak, ez egy sajátosság
2.más sportágban miért nem zavaró az aránytalanság? Kézilabdában, jégkorongban, kosárlabdában pesti csapat évek óta gyakorlatilag esélytelen az aranyra (Fradi kézislányok kivételével). Az miért gond pl., hogy Pesten vegetál a kosárlabda (miközben van hagyománya)? Lehet, hogy Sopronban, veszprémben hiányzik a foci,de ugyanabból, vagy kevesebb pénzből más sportágban nemzetközi élvonal van.
3.sírás helyett a pesti csapatokat egyszerűen le kell győzni. A Vác, Zete, Dunaferr, Loki példája mutatja, hogy vidékről is lehet bajnokságot nyerni. Vagy lásd Nyíregy, Kecskemét feljutása a Fradival szemben. Nem a létszám, és nem a pesti csapatok tehetnek róla, hogy egy Szeged, Szolnok, Bcsaba nem NB1-es. Amilyen gyenge a Keleti csoport, jövőre a REAC simán bajnok lehet, és megint siránkozhatunk, hogy sok a pesti csapat.
4.ahogy már itt is írtam, azért drámáznak a csökkentés miatt, mert a mai NB2 színvonalában, nézőszámban gyakorlatilag amatőrizmus. A másodosztályban is csak 12 csapat kéne (mint NB1/B), és akkor magasabb nézőszámmal, több nézővel, tévés meccsekkel, nem lenne akkora tragédia másodosztályúnak lenni.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.05.11. 08:10:47

@vérfarkas: A "szűkített" lista igen közel áll a véleményedhez. A Vasas kivételével ott van minden nagyobb múltú (és ma is létező) egyesület, valamint egyedül a Haladás nem rendelkezik sem kupával, sem bajnoki címmel. Ergo úgy tűnik a múltbéli érdem még ma is erősen befolyásol.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.05.11. 09:10:50

szerintem meg a létszám megszabása nem túl jó ötlet. inkább azt kéne, hogy megszabni a feltételeket, mi szükséges a nevezéshez:

- legalább 5000 fő befogadására alkalmas, csak ülőhelyekkel rendelkező stadion, szurkolók szétválasztása legyen megoldott, a vendég és a hazai öltöző azonos szintet képviseljen

- a csapat utolsó 8 negyedésves mérlege közül egyik se mutasson negatívumot

- maximum egy átütemezett tartozás lehet egyidőben

- minden második hónap 9-ik napján nyújtsanak be számlaegyenleget, valamint kimutatást a játékosok béréről. minimális feltétel 3 hónapi bér számlán tartása.

Aki ezeknek megfelel, az legyen bátran Bohócligás ?.)

Kiß B. 2009.05.11. 09:19:28

@ylion: Gazdasági/szervezési oldalról valami ilyesmiről beszélek én is. Annyi észrevételem van, hogy nem kell csak ülőhelyes, én állóhely párti vagyok, de azt is lehet kulturáltan, mint ahogy Németországban nem egy helyen bizonyították.

Deco 09 2009.05.11. 10:47:29

Ez a kezdeményezés az MLSZ részéről arra már jó volt, hogy nagyobb összefogásra és közös célok kitűzésére sarkallja a magyar focit kultiváló embereket... Észre kell venni, hogy egymás szidalmazása helyett, megvan bennünk az összefogásra való hajlandóság is, erre van a legfőképpen szükség, hogy előremozduljon a focink... Én nem látom annyira tragikusnak a közeljövőt... Jövőre minden bizonnyal feljut a Fradi és valószínűleg a Pécs(vagy a Gyirmót), az első kettő optimális esetben helyet cserélne a Siófokkal és a REAC-al, ergo két anyagilag erős csapat juthat fel két kevésbé stabil háttérrel rendelkező klubbal szemben... Ez és különös képpen az FTC feljutása már nagyobb médiaérdeklődést von maga után... Én jövőre is hagynám a 16 csapatot, azzal a kikötéssel, hogy visszaállítanám a két utolsó előtti csapatok esetében az év végi osztályozót, ez izgalmasabbá tenné az "alsóházi" csapatok meccseit, a tabella elején elhelyezkedő klubok számára elegendő motiváció a BL illetve két Európai Liga indulást érő helyezés elérése... Ha mindenképpen reformokat szeretnénk, én azt javasolnám (és ezúton elnézést az érintett csapatok szurkolóitól) először alulról próbáljuk meg erősíteni a rendszert, pontosabban ezt a Kistelekiék által megálmodott létszámszűkítést és a szigorúbb licensz feltételeket a harmad ill. másodosztályú bajnokságokban próbáljuk ki, ha beválik: 1. nagyobb bevételekhez jutnak a másodosztályú csapatok 2. ezáltal optimális esetben erősebb, minőségibb csapatok kerülhetnének fel a másodosztályból... az első két osztályban a nézők kicsalogatása érdekében egységesen kultúrált körülményeket kéne minden stadionban kialakítani, ahol még sok tennivaló lenne, ott kedvező stadionrekonstrukciós hitellehetőséget kéne biztosítani, továbbá minden magyar csapatnál kötelezően játszatnék minimum 3 saját nevelésű játékost, ezzel is erősítve a futballakadémiák szerepét... és a többi, stb... Lenne mit tenni, a lényeg hogy összefogás szükséges, meg kell vitatni a dolgokat és ami előre vezet azt bevezetni, de csak úgy hogy egyes klubok (vidéki-pesti) érdekei ne sérüljenek...

THC 71 2009.05.11. 17:17:33

Én is azt a véleményt osztom,hogy jó a 16 csapat.
DE!
Az időpontok minimum fél évre előre,idegenben a jegyárak egy évre előre meghatározva(soproni barátaimmal voltam az MTK ellen néhány éve,ők ingyen mentek be a Hungária krt-ra,mi egy hónap múlva 1500 FT-ért.)
A tévés meccsek ne délben kezdődjenek(BUZI RTL).
A stadionokat rendbe kapni,és legalább a "nagy csapatok" ellen büfét!
Nem azért mert szoptunk,de plilyen Paksi stadion egy kalap szar!
Büfé nincs,mobil WC-k(nők ezzel ki is estek)4 soros lelátó ami full tele van,a pálya másik oldalát nem is látni.....de legalább a parkoló fasza!
Idén a debreceni és a szombathelyi meccset hagytam ki,a stadionok közül a nyíregyi és a paksi kritikán aluli,a debrecenit meg emlékezetből tudom,hogy ótvar,fehérváron a legszarabb helyen van és szintén mobil wc-s,büfé nélkül.
Diósgyőrben van büfé,a többi agyhalál.Siófok dettó.
Kaposváron hülyék mert nem csináltak büfét,amúgy rendben van a stadion.
Ami tökéletes Zalaegerszeg,és Kecskemét.

füligjimmy77 2009.05.11. 21:26:13

Arról beszélünk, hogy 12-16-18 csapat, mutass kettőt, amire azt mondja egy nálunk szerncsésebb történelmi fejlődésű osztályból érkezett szurkoló, hogy profi csapat. Amúgy én a 16-18 csapatot támogatom, a pénzt nem tudod centralizálni, lévén, felülről nem jön semmi,(egy ZTE-Haladást amúgy is majdnem annyian néznek meg, mint egy Fradi-Újpestet, nézettségi adatokban kétlem, hogy szignifikáns lenne a különbség) az alapokat kell kiszélesíteni. De olyan harc legyen a kiesés elkerülésért, hogy a csontok ropogjanak. Három kieső, két osztályozó, az első kettő kupaindulás, és akkor 16 csapat esetén lesz 3-4 olyan, amely a középmezőny langyos pocsolyájában vesz ülőfürdőt,a többi izgulhat. De az, hogy előre tudod, ki fog kiesni???? Röhej, Albániában nincs ilyen. Ehhez kéne egy komoly MLSZ (már 50 éve kéne), ami némi zsetonnal tudja segíteni a csóróbbakat, vagy legalább a stadion felújításokat rendezni (Advertumról valaki?). Mert én követem afocit, de a helyszínre szökőévente megyek, nem szeretek a bokámig hugyban állni, finnyás vagyok, biztos rosszul neveltek. Kulturált büfé/étterem (nem kocsma), kiegészítő egységek, hogy a mccsnézés akár egy délutáni program lehessen, ne kimész-megnézed-hazamászol. Egy 'Szórakoztatóipar alapjai hülyéknek' című könyvet kéne kiadni.

díszbohóc 2009.05.12. 17:21:28

@végh hanta: Rosseb meg a stadionbeszamoloval is ados...

Szerintem sok a 16 csapat. mivel kicsi az utanpotlasbazis, meg az igazolt labdarugok szama (amennyire en tudom) ezert nyilvan kisebb is a meritesi lehetoseg. Ehhez kellene igazitani a profi sportot. Mert az vicces, hogy megye1-ben is a penz a fo kerdes, ki mennyit kap egy meccsre, meg szarban vagyunk, ha mosni kell, palyat locsolni, meg birot kifizetni.
Csak hasonlitaskeppen: (tudom, nincs ertelme) Angliaban be lehet nevezni barmilyen amator bajnoksagba, csapatonkent 50 koruli fontokert. Ez fedezi a palyahasznalatot, a birokuldesert meg kell fizetni majd 30 fontot meccsenkent, es ennyi. Oltozo a park sarkan van, bufevel, sorrel.
Es szerintem valahol az alapoknal kell a bajok okat keresni.

Futó Lada 2009.05.13. 09:40:33

Szerintem olyan kérdés hogy hány pesi és hány vidéki csapat legyen , csak a bohócligában vetődik fel.Komoly bajnokságban nem szociális alapon szerveződik a labdarúgó bajnokság, tehát annyi csapat jut fel és marad bent a legmagasabb osztályú versengésben amennyi azt ki tudja vívni. Az erős megmarad a gyenge elhullik..ez a természet rendje, függetlenül attól,hogy hol található. Persze hogy jó lenne Szegedre is NB1-es csapat, meg jót tenne, de csak ezért ne kerüljön fel.

hüjeliba 2009.05.13. 17:27:38

A focihoz sok pénz kell. A labdarúgáshoz vagyonok egy elitliga költségvetéséből jobb sorsra érdemes fekete afrikai országok éves költségvetését felülmúlja.
Fordítsuk meg : a futball az adott város térség gazdasági erejét is tükrözi ergo ha Budapest termeli az éves GDP több mint 25%-át akkor az a csapatok számában is megjelenik.
Persze kivételek itt is vannak : Szeged és Veszprém például ,de ott cserébe nemzetközileg is jegyzett csapatot üzemeltetnek ,csak ott kézzel! érnek a labdához, és még szabályos is.
De az már egy másik blog...
süti beállítások módosítása