HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Magyar - román, és ami mögötte van

2009.08.11. 10:19 Kiß B.

Barátságos Ferencváros – Újpest, Haladás – Zalaegerszeg, Rákóczi – Pécs, Győr – Tatabánya, Diósgyőr – Nyíregyháza, Kispest – Videoton meccs nem létezik. Egészen egyszerűen vannak olyan párharcok, ahol fokozottabb indulatuk, más elvárások dolgoznak játékosban, edzőben, szurkolóban egyaránt, mint a többi találkozón. Nyilván lehetne a fenti pár példán kívül még ezernyi másikat felsorolni hazánkból is, egy-egy szomszéd falu derbijére olykor többen kimennek a megyei bajnokságban, mint az első osztály valamely érdektelenebb találkozójára, és bárki elhiheti, osztálytól függetlenül ugyanolyan érzelmek, indulatok dolgoznak a résztvevőkben. Persze ez nem magyar sajátosság, csak hogy néhány, mindenki számára ismert példát írjak, egy Hajduk – Dinamo, Partizan – Zvezda, Krakowia – Wisla Kraków, Liverpool – Manchester United, vagy egy Boca Juniors – River Plate ugyanígy működik, maximum ez utóbbi példáknál nagyobb tömeg mozdul meg.

Ahogy pedig nem ország függő ez a jelenség, úgy nem is csak klubfüggő, így a válogatott mérkőzéseken ugyanígy megtalálhatóak ezek a párharcok, sőt itt találhatók meg csak igazán. Ugyanis egy ország nemzeti válogatottja képes arra, amire semmiféle más hatalom nem: ha csak egy-egy találkozóra is, de ősi rivális csapatok szurkolóit egy táborba integrálják. Ennek a kohéziós ereje pedig nem más, mint a közös ellenség.
Blogunk mindig is politikamentesen, a futballra koncentrálva igyekszik kivesézni az éppen aktuális kérdéseket, ez most sincs másként (kéretik figyelembe venni a kommenteknél is), azonban mindannyian tudjuk, hogy a futballt nem vákuumban játsszák, így a társadalmat foglalkoztató kérdések a világ minden pontján begyűrűznek a stadionokba. Sokak szerint ez rossz, magam részéről nem kívánom ezt a jelenséget megítélni, hiszen természetéből fogba olyan alapvető dolognak tartom, mint hogy a nap keleten kel, és nyugaton nyugszik. Ettől függetlenül persze axiómákkal is lehet vitatkozni, csak talán felesleges. Nyilván mindenki tudja, hogy egy szerb – horvát, egy lengyel – német, egy görög – török, egy orosz – grúz meccs éppen olyan feszült, mint a két Korea egymás elleni mérkőzése, vagy egy Irak – Kuvait, esetleg egy Irán – Izrael találkozó. Pontosan ilyen a magyar – román párharc is.

Miután pedig tisztán látszik, hogy nem létezhet olyan, hogy Magyarország – Románia barátságos mérkőzés, a szurkolók sem így készülnek rá, sem innen, sem onnan, hanem ugyanúgy, mint a két ország bármely más találkozójára. Ezzel eddig nincs is semmi probléma, hiszen kellenek az ilyen mérkőzések is, különösen helyzetünkben, amikor hazánk hamarosan valóban sorsdöntő mérkőzéseket játszik. Kellenek, hiszen pont a találkozó „éles” mivoltából kifolyólag mennek ki együtt a rivális táborok, emiatt telnek meg a lelátók, és ez a tűz kell játékosnak, szurkolónak, mindenkinek, hogy a svédek, dánok, portugálok ellen pokoli hangulat vegye körül a nemzeti tizenegyünket. Ráadásul a felkészülést is bizonyosan jól szolgálja a találkozó, hiszen tudjuk, hogy Románia jó futballt képvisel, ráadásul ez a derbi nekik is ugyanúgy derbi, mint nekünk, így belső motiváció miatt is és a közvélemény nyomására is „harapnak”, tehát garantáltan éles mérkőzésen készülhet erős ellenfél ellen a csapat.

A probléma az, hogy egy ilyen mérkőzésbe belekeverik Marian Cozma emlékét. Mint az köztudott, a tehetséges román sportoló egy bestiális gyilkosság nyomán vesztette életét, miután Magyarország és Románia együtt siratta tehetségét, fiatalságát. A magyar ultrák zöme mélyen gyászolta az elhunyt sportolót, és saját tapasztalatom alapján azt mondom, hogy többnyire ők áldoztak a Cozma emlékére készített Kálomista Gábor féle film megtekintésére, amit bántóan kevés néző előtt vetítettek a mozik. Éppen ezért érzik úgy, hogy egy mocskos játékot űznek ellenük, amiben Marian Cozma újra csak áldozat lehet.

Eleve kérdéses, hogy miért nem a két ország kézilabda válogatottja mérkőzik meg ezen a „gálameccsen”? Hiszen mindig az adott sportág emlékezik meg az elhunyt kiválóságairól, így Ocsaky Gábor tiszteletére jégkorongmérkőzést, Kulcsár Anita emlékére kézilabdatornát szerveztek, de például Kolonics György tragikus halála után sem jutott eszébe az MLSZ-nek jótékonysági mérkőzést rendezni. A magyar szurkolók úgy érzik, hogy most sem ez az igazi cél.

Érzékelhető ugyanis, hogy a szurkolók most a média kereszttüzébe kerültek, noha nem igazán volt ennek apropója, holt szezon lévén nem is lehetett. Az ok prózai, eddig is a szervezett szurkolói csoportok voltak azon egyedüli résztvevői a magyar futballnak, akik felett nem bírt kizárólagos kontrollal a vezető „elit”. Ha jobban belegondolunk, mitől tarthatnának jobban, mint azoktól a csoportoktól, akik fegyelmezetten, egy ember vezetése alatt képesek összehangolt tevékenységre? Ráadásul elég öntudatosak, hogy kritikát gyakoroljanak. Egy ilyen csoport már ott is tényező, ahol néhány tucat szervezett szurkoló van, ahol több száz ott egyenesen megkerülhetetlen. Ugyanis ezek a szurkolók folyamatosan emlékeztetik a szövetséget, hogy ez a játék értük van elsősorban, így szeretnék, ha a klub bevétele nem egyes vezetők zsebébe vándorolna, hanem a stadion csinosodna belőle, vagy a keret erősödne, amire büszke lehet a szurkoló. Ezért ahol valóban ezekért a célokért dolgoznak, ott a szurkolók kölcsönösen jó viszonyban vannak a vezetőkel, hisz tudják, hogy valamennyien egy szekeret tolnak, a klubét. A gond általában ott van, ahol a zavarosban halászgatnak, és nem kíváncsiak az önjelölt halőrökre. Persze eddig erre is megvolt a megoldás, ha valamit el akart tusolni valaki, csak elő kellett húznia a futballhuliganizmus kártyáját a pakliból, ami pont olyan ász a magyar médiánál, mint Molnár Anikó mellei, Liptay Claudia házassága, vagy Győzike kalandjai. Hiszen minden meccsen lehet találni egy fogatlan bunkót, aki nyilatkozik két üveg sörért valami ordas hülyeséget, amit a sajtó, mint véres kardot körbehordhat az országban. Már látom magam előtt az ilyen kommenteket: „Szar a magyar foci, ki sem kell menni, meg veszélyes is, gyereket ki sem lehet vinni a stadionba!” Mindezt persze olyanok írják, akik az utóbbi évtizedben akkor voltak kinn a stadionban, ha jött a Madonna vagy valamelyik megasztár. Mert ha azok a nézők, akik nem ultrák, de rendszeresen járnak meccsre (elég sokan vannak így a blogon) szívükre teszik a kezüket, és összeszámolják hányszor érte őket szurkolók által atrocitás, azt kell, hogy mondják, bizony, ha van is néha verbális zrika, alapvetően nem kockázatosabb egy magyar stadionban meccset látogatni, mint a Sziget fesztiválos megtalálni a sátrunkat a sötétben.
A változás lényegében abból áll, hogy a szurkolótáborok beleuntak Fekete Péter szerepébe, és a társadalomnak példát mutató összefogással megalapították az Összmagyar Szurkolói Szövetséget. Innentől pedig necces a kérdés az MLSZ-nek, hiszen nyilvánvaló öngól továbbra is úgy pocskondiázni a szurkolókat, hogy nem a fogatlan hülye a vizuális aláfestés, hanem a szurkolók szóvivője, aki értelmesen reagál a sajtó előtti a felmerülő kérdésekre. Ráadásul meglehetősen kínos, hogy valaki a nyilvánosság előtt (értsd: olyanok előtt is, akik nem járnak meccsre, csak a sajtóból értesülnek róla, tehát „hivatalból” nem tudják mi az igazság) felvetnek olyan kérdéseket, hogy a nem létező randalírozó csőcselék helyett talán az rettenti el a családokat a meccsre járástól, hogy egy költséges, egész napos utazás mellett helyenként egy négy fős családnak tízezer forintot is le kell szurkolni a stadion kasszájába. Ezek után méregdrágán vásárolhat a büféből, jobb esetben, tehát ha van egyáltalán büfé. Kínos hallani az igazságot, miszerint nagyobb veszély egy meccsre látogató kisgyerekre, hogy elveszik a mobilvécében, mint az alítólagos csőcselék. Ráadásul az ÖSZSZ ezeket a kérdéseket a sajtó előtt teszi fel. Nyilván a többséggel az MLSZ egyetért (büfék, WC-k állapotának javítása), hiszen mernének nemet mondani! Ha eleve alkalmasak a posztjuk betöltésére nekik is tapasztalniuk kellett ezeket a problémákat. Tapasztalták is, de kellett a pénz máshova. Most nyomás alatt meg kell oldani ezeket a problémákat, de jogos a következtetés, ha most az asztalra csapnak a szurkolók, talán máskor is megteszik. Ezért indított a Szövetség egy mindent eldöntő offenzívát a szurkolók ellen. Látják, hogy egyenként minden csatát elvesztenek, így egy döntő rohammal akarják megnyerni az egész háborút. Ennek pedig egy lehetséges módja van, be kell bizonyítni, hogy a szurkolók állatok, akikkel jó érzésű európai ember nem ül le egy tárgyalóasztalhoz. Elsődleges cél, hogy a szurkolók szalonképtelenné tegyék magukat a közvélemény szemében.
Ennek ágyaznak meg a pályabezárások, amik hosszú távon kiverik a biztosítékot a kluboknál, ahogy ez meg is történt a napokban, lásd: klubok levele az MLSZ-hez. A pénzbüntetés, pontlevonás szintén nem jó módszer, hisz ezzel megint csak a klubok fordulnának a szövetség ellen. A kamerák telepítése sci-fi, amikor a csapatok harmada mobillelátón játssza a meccseit, ráadásul a stadionok jelentős hányada nem a klubok tulajdonában van, így az amúgy is szegény társaságok utolsó kiadási tétele lesz az ilyen irányú infrastrukturális fejlesztés. E nélkül pedig aggályosak a kitiltások, főleg úgy, hogy az ÖSZSZ szurkolói érdekvédelemmel is foglalkozik, és ha kell, minden törvényes fórumon kiáll a szurkolók igazáért. Első körben ilyen a szurkolói szólásszabadság kérdése, amely semmiben nem különbözik más emberek szólásszabadságától, hamarosan az alkotmánybíróság elé kerül, akinek a döntése precedensértékű lesz. Természetesen a szurkolói szövetség is elítéli a törvénybe ütköző megnyilvánulásokat, és célja, hogy kizárja a rasszista és antiszemita hangokat a lelátóról, minden más kérdésben azonban szabadon szeretne megnyilvánulni, akár verbálisan, akár kiírás formájában. Ha viszont ezt eléri, aki nem marad más út, mint hogy az eddigi alá-fölé rendet viszony helyett partnerként kell a szurkolókat kezelni, amit nyilvánvaló okokból sokan nem akarnak.
Külön pikáns, hogy az MLSZ olyan hangok miatt zárt be stadionokat, akik Romániával szembeni ellenérzésüknek adtak hangot, így felveti a kérdést, ha holnap, egy MLSZ rendezvényen elhangzik ugyanez, szankcionálja e magát a szövetség? Ugyanis ha nem, innen nincs jogalapja a klubokat sem büntetni, ezzel a helyzettel pedig maga ágyaz meg a románok elleni hangoknak. Persze Kisteleki már előre válaszolt:

„Merő óvatosságból azonban nyomatékosan felhívnánk mindenki figyelmét a kultúrált, sportszerű viselkedésre, és arra is, hogy a két nemzet zászlaján kívül mást - semmiféle transzparenst, táblát, feliratot - a nézőtérre bevinni szigorúan tilos, az ezzel kapcsolatos biztonsági rendszabályokat következetesen be fogjuk tartani és tartatni.

Bízunk mindenki józan mértéktartásában, de előre is jeleznénk: aki bármilyen módon megzavarja a Marian Cozmára való emlékezés méltóságát, több tízezer sportszerűen szurkoló társa nyugodt, kultúrált sportélményét, azt a személyt - lévén ehhez adott a megfelelő jogi háttér - már a mérkőzés során eltávolítják a lelátóról, s ez azzal a kellemetlen következménnyel is jár, hogy ki lesz tíltva a magyar válogatott jövőbeni meccseiről!”


Szögezzük le, hogy félreértés ne legyen. A magyar szurkolók többségének semmi baja nincs az átlagos román emberekkel. Azokkal a román szurkolókkal van baja, akik Bukarestben gyalázatos kiírásukkal sértették meg egész nemzetünket, azokkal, akik az egész magyarságot tartják kollektívan felelősnek Marian Cozma meggyilkolásáért, és azokkal, akik előre provokálják a magyarokat a mérkőzésen.
Tehát a szövetség csapdát állított, amiben a szurkoló két dologban dönthet: vagy nem dől be, és ezzel meghagyja a jogalapot a további stadionbezárásoknak, vagy reagál a román provokációra, ezzel kiteszi magát az előre látható szalagcímeknek „A primitív szurkolóknak már Marian Cozma emléke sem szent!” Sakk-matt. Azaz van még egy harmadik megoldás, amivel számos ismerősöm fog élni. Meglévő jegye ellenére sem megy ki a meccsre. Nem lesz báb egy olyan játszmában, ahol egy halott sportoló emléke sem szent. Ugyanis olyan, hogy Magyar – Román barátságos meccs, nincs, és soha nem is lehet, emellett olyan, hogy tisztesség van, és mindig is kell, hogy legyen, így nem leszünk részesei egy olyan játszmának, ahol Marian Cozma méltósága a tét.
 

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr621302234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2009.08.11. 11:07:45

Hát ez egy kicsit zavaros lett. Ez pl. nem értem, hogy deriválódott ide: "a szövetség csapdát állított, amiben a szurkoló két dologban dönthet: vagy nem dől be, és ezzel meghagyja a jogalapot a további stadionbezárásoknak, vagy reagál a román provokációra, ezzel kiteszi magát az előre látható szalagcímeknek „A primitív szurkolóknak már Marian Cozma emléke sem szent!” Sakk-matt"

Elég fura egyenlet lehetett.
Összeesküvés-elmélet hívőnek teccik lenni?

Ki kell menni, és normális ember módjára szurkolni. Nem tudom, ebben mi a nem világos.

snowblind 2009.08.11. 11:14:23

@Wendriner Piroska, sakál és balerina: Szerintem egyáltalán nem zavaros:
1. Ha románoznak, lejáratják magukat, viszont beégetik az MLSZ-t is: hiszen milyen alapon bünteti a klubokat, ha ő maga sem tudja válogatott meccsen biztosítani a rendet?!
2. Ha nem románoznak, tovább lehet támadni őket a klubokon keresztül.

Azért egy megoldás lenne, csak "kicsit" utópisztikus: mi lenne, ha a szurkolók csak a saját csapatukkal foglalkoznának?

Stefan Derrick 2009.08.11. 11:17:46

Bocs, h szólok érte, de engem ezek mindig zavarnak, a Magyar-Román a címben helyesen: Magyar-román és a magyar is csak azért nagy, mert kezdőbetű.

spangol 2009.08.11. 11:23:35

Nettó marhaság ez a poszt. Ki kell menni, szurkolni a magyaroknak, megemlékezni Cosmáról, ennyi. Hogy ebben te hol látod a sakk-mattot, azt fel nem foghatom.

FlybyWire 2009.08.11. 11:29:37

@snowblind: "2. Ha nem románoznak, tovább lehet támadni őket a klubokon keresztül."

Ennek baromira semmi értelme.

Spangollal értek egyet.

I am a jedi like my father before me 2009.08.11. 11:30:33

Ez a poszt a labdabiztos mélypontja, bele sem kezdek megválaszolni a faszságokat, mert csak azokkal van tele. Szánalmas az egész, logikátlan, tele csúsztatással és féligazsággal, kitalációkkal.

FlybyWire 2009.08.11. 11:37:24

@snowblind: "Azért egy megoldás lenne, csak "kicsit" utópisztikus: mi lenne, ha a szurkolók csak a saját csapatukkal foglalkoznának? "

Ez nem utópia, ez a normális emberek világa.
Mint pl. a Málta elleni meccsen, a 35 ezerből 33 ezer ember is ilyen volt kb.

FlybyWire 2009.08.11. 11:39:55

Az index címlapot is csak a rasszista (bocs, nacionalista) bújtatott uszításnak köszönheti.

Tényleg ez a labdabiztos blog mélypontja, minden szempontból.

__ 2009.08.11. 11:41:31

Most akkor bohócligázunk, vagy meccsre járunk?

Stefan Derrick 2009.08.11. 11:59:20

Ja, és most olvastam végig, tele van ugyanezekkel a hibákkal az egész. Az, h pl. portugál, grúz, román, orosz melléknév, és mindig kis kezdőbetűvel írjuk.
Egyébként a cikkben vannak igazságok, de azért itt is két oldal van, és mindkettőnek igaza van valahol.

snowblind 2009.08.11. 12:16:49

@Wendriner Piroska, sakál és balerina: Az az utópia, hogy csak normális emberek járjanak meccsre.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.08.11. 12:32:40

Nem lesz ez más, mint egy hasznos felkészülési meccs a románokkal, amire ráerőltetik az emlékező jelleget.

venedikt 2009.08.11. 12:57:53

Nem tudom mi koze van Cozmanak a meccshez. Igaz a bejegyzes is olyan szar, hogy semmifele motivaciot nem ereztem hogy megtudjam. Cozma ide vagy oda, teljesen elvarhato, hogy egy 5 - 44 ezres tomeg utalja a roamanokat (a roman valogatottan keresztul atvezetve) arra a 90 plusz 600 percre.

Nem ezzel van a baj, hanem azzal ha valaki nem 700 percig utalja a romanokat (es ezert a roman valogatottat is) es valoban cozmara hidkent tekint a ket "ellenseges nemzet" kozott. Az olyat ki kene tiltani a stadionbol. Mindegyikbol.

vérfarkas 2009.08.11. 13:49:55

„Érzékelhető ugyanis, hogy a szurkolók most a média kereszttüzébe kerültek, noha nem igazán volt ennek apropója, holt szezon lévén nem is lehetett.”
Lehet, hogy holt szezon, de a Hertha meccs pl. nagyon is élő volt

„Ha valamit el akart tusolni valaki, csak elő kellett húznia a futballhuliganizmus kártyáját a pakliból, ami pont olyan ász a magyar médiánál, mint Molnár Anikó mellei, Liptay Claudia házassága, vagy Győzike kalandjai.”
Hirtelen nem emlékszem, hogy anno mit kellett eltussolni, amikor Szentes Lázár hátbarúgta saját magát, vagy Újpesten Bede saját magát ütötte, vagy az MTK tábor Auschwitzról énekelt?

„Ha van is néha verbális zrika, alapvetően nem kockázatosabb egy magyar stadionban meccset látogatni, mint a Sziget fesztiválos megtalálni a sátrunkat a sötétben.”
Ha nagy ritkán kimegyek Fradi meccsre, én sem érzem veszélyesnek, lévén otthon vagyok. De én már azt sem értem, egy Fradi-Sheffield meccsen, amikor lecserélik Grosics Gyula bácsit, miért a „Ki nem ugrál, sz*r újpesti” dallamával kell ünnepelni? Ennyi aggyal a magyar-románon a norvég vizilabdázókat is anyázhatnák

„A kamerák telepítése sci-fi, amikor a csapatok harmada mobillelátón játssza a meccseit”
Melyik az az öt csapat, amelyik mobillelátó előtt játszik? Az ezer néző miatt hol emelnek ilyet? Mondjuk sci-fi helyett inkább utópia, lévén hiába látja a közvetítésben egy ország, ki mit csinál, semmi következménye nincs.

„Tehát a szövetség csapdát állított, amiben a szurkoló két dologban dönthet: vagy nem dől be, és ezzel meghagyja a jogalapot a további stadionbezárásoknak”
Tehát, azok miatt lesz stadionbezárás, akik normálisan szurkolnak a magyar-románon?

Mérgező Hulladék 2009.08.11. 13:54:50

Én sem értek egyet. Az ÖSZSZ és az MLSZ megbeszélésén egy pontban nem találták a közös nevezőt. Itt kellene "engedni" a szurkolóknak (tudom, ez azzal jár, hogy nem lehet büdösrománozni), és inkább a többi megvalósítására helyezni a hangsúlyt. És akkor azt gondolnám, hogy az ÖSZSZ tényleg az összes magyar szurkoló érdekeit képviseli, nemcsak a sajátját (a szervezett csoportokét).

istenhátmögött 2009.08.11. 13:56:54

hüm hüm, nekem meg ezzel az egesz oszmagyar szurkoloi szovetseggel az a gondom hogy pont azok akarjak kisajatitani a szurkoloi fogalmat akik egy kanyart vagy egy lelato reszt jobb esetben megtoltenek
kicsit alsagos amit leirsz a korulmenyekrol, mert nem a mobilvece vagy miattatok nem jarnak az emberek merkozesre, hanem mert bunrosszul fociznak a magyar aranylabuak, es meg az esetek tobbsegeben nem is hajtanak, hidd el en egy libalegelon is ott allnek minden masodik heten, ha kepesek lennenek harom passznal tobbet emberhez adni, a labdak nem patananak el es nem alibiznenek
az viszont biztos, h a gyerekemet 14 eves koraig ki nem viszem magyar palyara, mert karomkodni es klubszeret moge (szerintem aljasul) becsempeszet politika szeru uzeneteknek nem akarom kitenni
es ami meg elsikkad ez egy tok jo felkeszulesi merkozes, miert nem igy kezelitek??? jobb lenne ha egy semleges fos merkozes a szaudiak ellen, iagazabol a romnaok kurva nagy szivesseget tesznek nekunk es nagyon is jol jon ez az egesz, csak nyerhetunk vele, nem is ertem
amugy eg igen nem megyek ki mert nics kedvem arcomat hangomat testemet budoskuravromanozo, himnusztkifutyulo, ciganyozo masszahoz adni - meg bicskei alatt a felso karejban a tobben majdnem leesetek, mert szemelyesen akartak minden roman jatekost lekurvaanyazni, a meccsel vagy a csapattal nem is torodott, konyorgom ez foci a vilag legszebb sportja miert nem lehet maskep?

Kiß B. 2009.08.11. 15:46:53

Ha megengeditek, reagálnék pár dologra. Számítottam rá, hogy hasonló fogadtatása lesz a posztnak, mégis úgy éreztem meg kell írnom, hisz a kincstári álláspontot sokan ismerik, a szurkolókét viszont kevésbé. Nem hiszem, hogy összeesküvés-elmélet lenne, talán ha mindezek mögött a portugál szövetségest sejteném, helytálló lenne a vád. 

Tételesen:

Először is Stefan Derricknek természetesen igaza van, semmi mentségem, hogy helytelenül írtam a nagybetűket, igyekszem korrigálni őket.

Mérgező Hulladéknak annyit mondanék, hogy a szurkolók részéről semmiképp nem fogadható el semmilyen formában az alkotmányos jogok korlátozása. Ennek értelmében nem arról van szó, hogy nem lehet Romániát pocskondiázni, hanem arról is, hogy a jelenlegi szabályok értelmében nem vihetnél be egy olyan drapit sem, hogy „Isten veled Marian!” Nézd erről az oldaláról is a kérdést.

Vérfarkasnak, akinek nagy tisztelője vagyok, tételesen válaszolnék. Először is a Fradi – Hertha meccsen történtek nem a szurkolókról szóltam, hanem biztonsági cégekről. Ezt még olyan lapok is tényként kezelték, akik amúgy kapva kapnak minden lehetőségen, amikor a szurkolókról le lehet húzni a bőrt. Azon a meccsen a Ferencváros szervett szurkolói csoportjainak részéről rengetegen maradtak távol tiltakozásul. A Grosics féle estben teljesen osztom a véleményed, azonban nem hiszem, hogy ez alapján a teljes magyar szurkolói szcénáról le lehet húzni a keresztvizet. Olyan stadion, ahol mobillelátó van részben vagy egészben pl. Debrecen, Pápa, Paks, de a kiesett Siófokot vagy a papíron feljutott Gyirmótot is írhatnám. Természetesen pedig nem azok miatt lesznek stadionbezárások, akik normálisan szurkolnak, de meggyőződésem, hogy az MLSZ arra játszik, hogy a szurkolók abból indulnak ki, hogy ha a saját rendezvényük után nem hoznak ugyanazért zárt kapukat, akkor a bajnokságban sincs erre jogalapjuk.

Nyilván elfogadok minden kritikát, hisz erről szól a blogolás, de azt kikérem magamnak, amit a fogatlan oroszlán ír, hogy rasszista lenne az írás! Újra neki kellene futni az értelmező olvasásnak, és külön kell választani dolgokat. Ahogy írtam, van, ami természetesen nem fér bele a meccsbe, azt szankcionálni is kell. Meggyőződésem, hogy ez nem kamerákkal érhető el, hanem a klubok és a szurkolók együttműködésével, akik jó esetben maguk szűrik ki a primitív elemeket maguk közül. Számos hazai szurkolótábor képes arra, hogy csak a csapatával foglalkozzon, de ez általában ott valósul meg, ahol valóban partner, és a futball iránt elkötelezett a vezetőség. Magamról annyit, hogy tizenöt éve hétről hétre a csapatomat buzdítom, de a legrégebbi társaim sem nagyon tudnak felidézni olyan momentumot, amikor mérkőzésen számra vettem volna az ellenfelet.

Amit OJ ír és istenhátamögött is megemlít az a lényeg. Ez egy jó meccs kellene, hogy legyen, ez is lehetne. Nem ezt firtatom. Csak azt, hogy miért kellett Cozmát belekeverni. Marian Cozma lehetne az origója a magyar és román nép közötti békés párbeszédnek, amire évtizedek óta nem volt alkalom. Erre visszájáról sütjük el a fegyvert. Mert nem tudom mi lesz holnap, de ha valaki komolyan azt hiszi, hogy ez Cozmáról fog szólni, vagy használ a megbékélésnek, az vagy nem akarja látni a dolgokat, vagy fogalma sincs, mi folyik itt.

instant legenda 2009.08.11. 15:55:13

Azért ismerjük el, ritka aljas csapdát állított a kisteleki.
Egy beteg lelkületű alak ez az elnök.

vérfarkas 2009.08.11. 16:36:34

@-kraci-:
Még csak egy felvetés, az egész arra a gondolatra épül,hogy
"...ha holnap, egy MLSZ rendezvényen elhangzik ugyanez, szankcionálja e magát a szövetség? Ugyanis ha nem, innen nincs jogalapja a klubokat sem büntetni..."
A kettő nem ugyanaz.Egy hazai bajnoki után nem a klubok hatásköre, hogy büntessék magukat(ritkán fordulna elő). Ez viszont egy hivatalos nemzetközi meccs, botrány esetén nyilván az UEFA szankcionálna az MLSZ-t mint rendezőt.

__ 2009.08.11. 16:38:20

@-kraci-:
Azért én nem nevezném a magyar-román párbeszéd lehetséges origójának azt, hogy mindkét nép talált egy legkisebb közös többszöröst, a cigányságot, amit még a másiknál is jobban gyűlöl.
Mert a Cozma-gyilkosság utáni magyar-román összeborulás csak emiatt jöhetett létre.
Úgyhogy a legpozitívabb forgatókönyvként egy közös cigányozást tudok elképzelni szerdán, de gyanítom, hogy ennyivel nem érik be a szurkerek.

Kiß B. 2009.08.11. 16:59:49

@__: Nem összeborulást értek az origó alatt, hanem azt, hogy képesek vagyunk osztozni a másik gyászában. De írtam, hogy nincs olyan, hogy magyar-román barátságos meccs. Csak részletben tudok válaszolni, de ezért írtam ilyen hosszú posztot, hogy teljes legyen a kép :) Viszont ha nem lenne Cozma ráhúzva a meccsre, gondolom senkit nem zavarna a hangulat. Így viszont más lesz a leányzó fekvése.

vérfarkas: ha így is van, az UEFA az erősebb kutya az MLSZ-nél. Szóval szerintem irányelv szempontjából ugyanott vagyunk!

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.08.11. 17:36:55

@-kraci-: a fradi-herthás dolgot nem értem. volt régen egy belső cége a fradinak, amelyik "biztosította" a meccseket, a mellényesek nagy része ugye egykori, néha aktív szurkoló volt, aki a haverját kellett volna, hogy megakadályozza a bajkeverésben. ezt a nyilvánvaló nonszensz helyzetet megelégelték az angolok és egyébként is sokkal olcsóbb ajánlatot tett a mostani cég. erre begerjednek a szurkolók, h de engem a haverom intsen rendre. egy részük bojkottálta emiatt ezt a tökfelesleges meccset, amelyik meg kiment, az másképp tiltakozott, csomó jutubvideó mutatja, hogyan.

"A Grosics féle estben teljesen osztom a véleményed, azonban nem hiszem, hogy ez alapján a teljes magyar szurkolói szcénáról le lehet húzni a keresztvizet."

ezt bármelyik botrány kapcsán be lehet írni. ahogy azt sem gondolom, hogy a teljes román szurkolósereget sültparasztnak kell tartani, ha 200-an kiírják ezt az ocsmányságot, amire max elfordítom a fejemet, hogy ezek szerint létezik ennyire primitív ember is, de max ennyi. ez kb olyan, mintha az utcán egy részeg barom elkezd ordibálni, h a kurvaannyát mindenkinek - nem megyek oda hozzá, hogy az én anyukámat ne szidjad és nem verem rommá. továbbmegyek, leszarom.
(ez kapcsolódik a post utolsó előtti bekezdéséhez is, amelyet kicsit álszentnek érzek, kicsit magyarázkodónak látok és amely alapján büdösrománszurkolózni kéne, nem büdösrománozni).

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.08.11. 17:46:58

amúgy azzal az alapgondolattal egyetértek, hogy Cozmát ebbe a meccsbe belekeverni egyszerre felelőtlenség és visszataszító, mindemellett teljesen megmagyarázhatatlan félmegoldás a szövetség image-problémáira.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.11. 18:39:27

valóban kézimeccset kellett volna rendezni, mert oda normális béközép jár.

sajnos kisteleki egy idióta, aki egy bürokratikus mlsz élén csücsül - nekem a bkv szokott az mlszről eszembe jutni, durva - , de sajna a keménymagos, magyar futballszurkolók ostoba, kopasz, fasiszták és ennek ellenkezőjét senki nem bizonyítja. ami az ute-steaua-n történt a székely sráccal, az felvállalhatatlan, minden jóérzésű magyar szégelte magát.

kisteleki viszont JÓL DÖNTÖTT a semmi transzparenssel, mert ha nem is lesz 'isten veled, marian' , de semmi felvállalhatlan, ordenáré transzparens sem lesz, mint a már említett meccsen.

én azon a véleményen vagyok, ogy a magyar futballvezetés/magyar futballisták/magyar futballszurkolók hármasból a focistáink a legprofibbak ma. és ez durva.

a meccset meg behúzzuk!

THC 71 2009.08.11. 22:08:29

Nekem tetszik a poszt,valszeg azért mert Ultrának tartom magam.Azoknak, akik a tapsikoló családokat,az LG lufikat meg az arany ászokos csattogó műanyagot szeretik a lelátón, meg nem.
A lényeg,hogy kisteleki szemét játékot játszik és remélem legkésőbb egy év múlva már csak egy rossz emlék lesz!

Kiß B. 2009.08.11. 22:36:28

@Bastille: Pedig ha hiszed, ha nem, se nem vagyok kopasz, se nem vagyok fasiszta és ostobának sem tartom magam. Úgy ahogy azok zömét sem, klubszínektől függetlenül akiket van szerencsém többnyire személyesen ismerni, és az előbb skatulyáztad be őket. Persze ilyen kerek perec kijelentéssel nem akarok, és nem is tudok vitatkozni. Van akinek az Old Spice sem elég bizonyíték :)

Azonban egy alkotmányellenes döntésnek tapsikolni számomra megemészthetetlen dolog. Ez olyan, mintha annak örülnél, hogy holnaptól nem kap senki fizetést az országban, azzal a címszóval, hogy úgyis hülyeségre költené.

Egyszerűen vannak akik ebben a közegben léteznek, és vannak akik összeraknak magukban egy képet az innen-onnan hallott dolgokból. De nem baj, én komolyan hiszek a párbeszéd erejében! :)

Dr Minimum 2009.08.11. 23:07:34

@Bastille: Ilyen transzparens eddig sem volt, mert alapból nem engedték be, persze te ezt honnan is tudhatnád...

Amúgy remek cikk!

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.11. 23:18:48

@-kraci-: én nem járok meccsekre, de el is osztom azt, amit a médiából hallok. rengeteg mindenben egyet kell értsek veled, de akkor sem teljes mértékben a tények.

ha igazán tökös lenne ez az öszsz, meg igazán tökösek lennének az ultrák vezetői, akkor ilyenek nem történnének. tudod, engem nem zavar, ha vkin nagymagyarországos póló van és mondjuk nincs 20éves, merem mondani, hogy az ő baja, de olyan ne legyen már, hogy agyon akarunk verni néhány békés németet, hogy székely embert fütyülünk ki egy órával előtte meg székely himnuszt énekelek, meg ha kell ha nem vmit összetörök, mert én vagyok a fradi ultra.

ezek a dolgok nem férnek a fejembe, büdösrománozzanak, mert ezek, ahogy te is írod az elképzelhetetlen barátságos meccsekbe is beleférnek, csak ne legyenek állatok és mindjárt megoldódott az a banális probléma, amit feszegetsz. kisteleki is hülye, de ne mindig a másikra mutogassunk, mikor mi is a fejünktől bűzlünk. ott leszek, ha holnap nem is, de a soron következő két hazai válogatott meccsen és lesznek majd kurva szomorú pillanatok is, de azok nagyon remélem, hogy nem a játékosok miatt, hanem a szurkerek miatt lesznek. de ne legyek szomorú 2x 90 percig és minden fasza.

aztán meg fenntartom, félig veszprémiként, hogy cozma emlékét nem a focistáknak kellene ápolni és emiatt meg kistelekiékre is neheztelek, de nem kellenek a transzparensek, mert abból csak baj lesz.

a megoldás pedig csakis a párbeszédtől várható, ez bizony így van. az erőszak meg további erőszakot szül...

Dr Minimum 2009.08.11. 23:29:16

@Bastille: "semmi felvállalhatlan, ordenáré transzparens" ugyanis eddig is csak lepecsételt drapik mehettek csak be. Amiken semmi ilyen nem volt. Nos most ezek sem mehetnek be. Tehát akik kiírásokkal készültek (vagy pl. Cozma arcképpel, mert ilyen is lett volna), most baszhatják a beleölt idejüket, pénzüket.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.11. 23:35:26

@Dr Minimum: de az, hogy van, hogy pirotechnikai dolgokat se vihetnek be általában és mindig sikerül? de gondolom kisteleki szerint már egy nagymagyarország transzi is kegyeletsértő.

aztán meg a máltaiak elleni válogatott meccsen is bejutott egy olyan transzp., ami a máltai madárorvlövészek ellen szólt, amivel spec egyet tudtam érteni, aztán azt is levetették, valahogy annak is be kellett jutni...

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.11. 23:37:00

@Dr Minimum: amúgy meg ja, "honnan is tudhatnám", amit viszek magammal: sál, zászló, szotyi, sör meg van ott...

Dr Minimum 2009.08.11. 23:57:27

@Bastille: Tudod a máltai drapit az mlsz a rendőrséggel karöltve engedélyezte (!!!) egy héttel korábban. Aztán amikor picsogott a máltai faszkalap, hogy ugyan már, nehogy már panaszkodjanak a magyarok, amiért lelövik az összes fecskét, és szépen kihalnak itthon, jöttek az orkok és leszedték. Ez ám a következetesség...

Szóval nem bejutott, hanem volt engedélye. A te eszmefuttatásod szerint, ha az engedélyezett drapikat nem engedik be, akkor az ordenáré drapikat, meg a pirót már be sem lehet majd csempészni. Érzed a logikai bukfencet?

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.12. 00:10:32

@Dr Minimum: nincs itt semmiféle logikai bukfenc, csupán nálam jelentkező érdeklődés és az ez irányú ismerethiány, ami nálad kiveri a biztosítékot.

ez viszont durva! sejtettem én, hogy az mlsz, ha pénzről van szó megkurvul, de ennyire. ettől függetlenül fenntartom, hogy az ultrák nem kisjézusok és el tudnak baszni dolgokat.

csak vannak ilyen utópiák, hogy kimenni és a saját csapatommal foglalkozni, kimenni sportrendezvényre, nem pedig politikai nagygyűlésre...szóval én csak szomorú vagyok, ha elbasznak vmit azok a szurkolók, akikhez én is tartozom, azaz mlsz, ami az én országom focijáért felelős....

na de jó éjt!

Mérgező Hulladék 2009.08.12. 08:05:29

Most úgy hallom, a cigányozás (és szlovákozás) fogja megoldani az egyesek által csapdahelyzetként leírt szituációt.

gabesz7004 2009.08.12. 12:13:49

Szerintem igen korrekt a cikk, mivel olyan ember írta, aki több mint 10 éve jár klub és válogatott meccsekre, saját bőrén érzi az szurkolókat - különösen az ultrákat- ért fizikai és szóbeli atrocitásokat, de ennek ellenére tárgyalópartnernek tekinti az MLSZ és a klubok vezetőit is és építő jellegű kritikai észrevételeket fogalmaz meg az "anyázás" helyett. Természetesen sokan sokféleképpen láthatjuk a jelenleg Magyarországon zajló politikai és sport eseményeket, de szerintem azok akik nem járnak meccsekre, nem ismerik a szurkolókat és ráadásul homokba dugott fejjel élik az életüket ne írjanak olyan kommenteket, mintha náluk lenne a bölcsek köve! Valószínűleg jobb lenne, ha egy magyar-román focimeccs a fociról szólna és semmi másról, de a jelenlegi viszonyok mellett az ÖSZSZ és a magyar ultrák jó példát mutatnak az országnak hazaszeretetből és bizonyítják, hogy nem a politikai elit acsarkodása és hataloméhsége a követendő példa!
Sajnálatos módon az MLSZ és a sok klub vezetője ellenségnek tekinti a szurkolókat, de legalábbis olyan személyeknek akiket jobb távol tartani a stadionoktól, a klubok vezetésétől pedig pláne! Bizonyára elfelejtik, hogy ez a gyönyörű sport a nézőkért is van és az Egyesületek a tulajdonosok, támogatók és tagok pénzéből gazdálkodnak, ebből adódóan elszámolási kötelezettségük van feléjük. Többen azt vallják, hogy adja be mindenki a pénzét és majd ők elosztják ahogy akarják. Vajon miért nem akarnak tiszta, átlátható viszonyokat a hazai futballban? Talán mert akkor kiderülnének kisseb-nagyobb turpisságok, amik az átigazolások és a klubok működtetése körül folynak? Jó esély van rá! Egyszerűbb ráterelni a figyelmet a „huligánokra” mint ellenségekre, addig sem azzal foglalkozik a média és a közvélemény amik a fontosabb dolgok.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.08.12. 12:22:45

Csak megszólalok most már én is.

Harminc éve kint esz a fene a Bozsikban (ha levonjuk mondjuk az első 12-14 évet, amikor még kisgyerekként, akkor is marad 16-18) és még soha fel nem merültek azok a gondolatok, amiket rosseb a cikkben említett :)

Igen, mert én szurker vagyok és nem ultra. A kettő két külön állatfaj, egymással genetikailag egyáltalán nem rokoníthatók.

A szurker számára _kizárólag_ a klub, a csapat, a játékosok és a mérkőzés létezik. Mással az egész meccsen nem hajlandó foglalkozni. Az ultra (valami fura okból) képviselni szándékozik valamit, ami megosztja az embereket, hogy stadionba való-e, vagy sem.

Rossebbel igen sokat beszéltünk már erről, nehéz megérteni a másik felet. Számomra a mérkőzés egy olyan dolog, amit a klub rendez és a klubnak joga van eldönteni, hogy oda kit enged be, és milyen viselkedést vár el tőle (ld. házibuliba sem hívunk meg akárkit). Ez az egyik oldal.

Az ultrák oldalát is meg kell érteni, mert mi lenne a klubbal a szurkolói nélkül? Tehát jogosan merül fel a kérdés: a klub a tulajdonost jelenti-e kizárólagosan, vagy az egész közösséget, amit története során kialakított maga körül?

Erről beszéltem, amikor két, egymástól gyökeresen eltérő (szurker vs. ultra) álláspontot írtam a bevezetőmben. Mindkettőnek vannak érdekei, és mindkettőnek mások.

Jelenleg az ultramozgalom szervezkedik, hallatja hangját. Sajnálom, hogy csak a maga nevében. A szurkolótársadalom ugyanis csöndes, mert őt elsődlegesen a mérkőzés, a klub érdekli (nem megkérdőjelezve, hogy az ultrákat is!) és nem az érdekvédelme.

Nehéz ügy. Nagyon nehéz.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.12. 13:50:46

@cikoria: úgy érzem, itt a pont. én blse meccsekre járok, 4-5 éve, ha tehetem, mert közben veszprémben tanulok, de itt baján nincsenek ultrák, csak szurkerek. ezért nem érezhetem, nem érzem a cikkben sorakozó problémákat. veszprémben, kézimccseken vannak ultrák, nekem azok ultrák.
sportgeza.hu/sport/marodiaklistaja/2009/08/12/emlekezz_ugy_mint_a_veszpremiek/
van ez a cikk. sok mindenben egyet kell vele érteni, sokban nem.

"A szurker számára _kizárólag_ a klub, a csapat, a játékosok és a mérkőzés létezik. Mással az egész meccsen nem hajlandó foglalkozni. Az ultra (valami fura okból) képviselni szándékozik valamit, ami megosztja az embereket, hogy stadionba való-e, vagy sem." ---na ez az én gondom, ezt nem értem meg soha. meg azt se. hogy sokan összemossák a hazaszeretetet meg a politikát!

de ma nagyon megverjük a románokat, ez éltet! jó szurkolást!

FlybyWire 2009.08.12. 14:04:07

@cikoria: ott a pont, és sajna a szerző továbbra is képtelen megérteni, mint ahogy arról sincs fogalma, hogy (még azt is elhiszem, hogy szándéka ellenére) bújtatottan nacionalista a szövege.
EZ a baj kérem. Az alapvetően rossz irányból kiinduló gondolkodás, és a másfajta nézet befogadására való gyökeres képtelenség.

FlybyWire 2009.08.12. 14:06:14

Ja és természetesen maximámlis reszpekt az összes szurkernek, és nagyon bízom benne, hogy végül csak ők maradnak. Mert ha 10 ultra végre eltakarodik (kitiltódik, stb.), akkor a helyére 100 normális szurker jöhet majd, mert nem fognak félni. Persze ez lassú folyamat, de csak ez az egy mód az értelmes.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.08.12. 15:00:02

@Wendriner Piroska, sakál és balerina:
Mielőtt ebből félreértés lenne: nem hiszem, hogy bárki Magyarországon az ultrák csoportja miatt nem megy ki meccsre. Ez összemosás. Az ultra szurkoló! Aki kárt tenni megy ki csapatának, az nem. De azt az ultrák is kivetik maguk közül.

Rossebet pedig csakazértsem fogom megvédeni, mert tudom, hogy nincs rá szüksége. (Nem azért mert, ő is meg tudja magát, hanem mert alaptalanok a vádak, és ezzel ő nem foglalkozik.)

istenhátmögött 2009.08.12. 16:08:14

@-kraci-: hat de cimbi mi a retkes lokukit keresen itt amugy a roman nemzeti 11??? hiszen talaloan leirtad h nem lehet baratsagos merkozes...
szal ujpest fradi elomerkozes nyaron csak ugy???
hat ezert van maria cozma (meg gondolom sokan kimennek es jok leszenk a jegyeladasok mivel egy ilyenesemenynek nem kell kulon marketing minden megy magatol, mert mindenki, akarcsak te is pont evvel foglalkoznak)

gabesz7004 2009.08.12. 17:38:53

@Wendriner Piroska, sakál és balerina:
Ne haragudj,de voltál te már egyeltalán meccsen? Mert ekkora ostobaságokat csak az ír, aki még nem volt egyen sem! Te fogalomzavarban szenvedsz és kevered a "hool" és az "ultra" szavakat! Míg az első szinte csak a balhé és a box miatt megy ki a stadionba, addig a második csoportba tartozóknak a CSAPAT (sic) a legfontosabb! Ők járnak el vidékre, ők írnak és énekelnek jó és rossz dalokat a meccseken, mert tudják, hogy ezzel segítik kedvenceiket! Nekik szent dolog a KLUB és minden legális megtesznek érte! És pont itt a bibi az MLSZ részéről! Ők sem tudják vagy akarják megkülönböztetni a huligánokat az ultráktól, egyszerűbb összemosni a két csoportot, mint rendet tenni. Nekik mindegy, hogy "szar Trinidad" vagy Lujzavárosi FC van a drapin könnyebb tiltani, mint szurkolói kártyákkal és atörvények betartásával és betartatásával kiemelni és leültetni a hülyéket akik balhéznak.
És képzed el, nem fog a 10 ultra helyére sem 100 sem 2 "normális" szurker odaállni! Apropó, kit nevezel te "normális szurkernek"? Aki a nagylelátón anyázza a saját csapatának játékosait, mert a tizedik percben nem vezetnek 3-0 ra? Vagy aki "Indul a busz"ozik a vendégszektor felé, mert vezetnek a hazaiak? Mert ma Magyarországon ez a gyakori! Nem hiszem hogy erre lenne szükség!

THC 71 2009.08.12. 19:43:41

gabesz,szerintem ne erőlködj.Olyan ez mintha lóval imádkoznál.Kb ezen a szinten mozog az anyósom is,de ő legalább nem kommentál foci fórumokon.
Már várom a sablon dumát a családok szórakozásáról,meg a nyugat-európai példákról.

Mérgező Hulladék 2009.08.13. 10:06:21

brékinnyúz az mlsz.hu-n:
Minden zártkapus meccsről szóló döntés - felfüggesztve!

Lehet ennek köze ahhoz, hogy tegnap is volt szarromániázás?

FlybyWire 2009.08.13. 10:54:35

@gabesz7004: Ez csak szemantika. Ugyanarról beszélünk kb.
Akik nem a saját csapatukkal foglalkoznak, hanem a balhé is belefér nekik, azokat kell(ene) eltávolítani. Ennyi.

gabesz7004 2009.08.13. 14:27:14

@THC 71: Köszi az együttérzést! :)

gabesz7004 2009.08.13. 14:29:50

@Wendriner Piroska, sakál és balerina:
Szerintem nem csak jelentésbeli különbség volt a kommentjeink között, de az biztos, hogy a balhézókat ke kell szűrni! A többi .... (néma csend)
süti beállítások módosítása