HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Pedro estéje

2010.05.31. 09:20 Black Lotus

A hét végén megrendezésre került magyar-német barátságos találkozó előtt majdnem mindegyik híradás beszámolt arról, hogy az eseményt még Spanyolországban is közvetítik. A Labdabiztos szerkesztősége – megértve az idők szavát – úgy döntött, hogy aranylábúink osztályzatok formájában történő értékelése ezúttal túl magas labda volna, így megpróbáltuk elképzelni, milyen lehetett az, mikor a Barcelona, valamelyik madridi csapat, netán a Sevilla vagy a Valencia bűvköréből kikukucskáló egyszeri spanyol futballőrült hirtelen felindulásból nagyot kortyol a magyarfutball nektárjából. Aki kíváncsi rá, mi sült ki a gondolatkísérletből és kellően erős idegzetűnek tartja magát, annak hajtás után kínáljuk fogyasztásra az agyszüleményt.

 
Pedro Alvarez Gutierrez, a 31 éves almeríai ingatlanügynök rosszkedvűen nyúlt a tévé távirányítója után a fülledt május végi szombat estén. A hírműsorban ismét a rossz hírek sorjáztak: rekordméretű munkanélküliség, pénzügyi problémák, megszorítások követték egymást, melyek hatását a mindennapokban az irodában is érzékelte. Töltött magának egy pohár sangríát, majd a hírcsatornáról kapcsolgatni kezdett. Az egyik helyen egy venezuelai szappanopera 142. részét ismételték, másutt egy közepesen tehetségtelen matador szenvedett egy bikával, a harmadik csatornán viszont éppen feltűnt egy futballstadion. A kezdődő Magyarország-Németország barátságos mérkőzést a riporter az „ötvenes évek klasszikus párharcaként” harangozta be, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy magyar források szerint Európa élcsapatai egyre komolyabban veszik Erwin Koeman válogatottját. Pedro nem volt teljesen képben a magyarokról, csak arra emlékezett, hogy a játékosként még remeklő Koeman testvérek közül Ronald a Valenciát, Erwin pedig a Feyenoordot silányította középcsapattá egy év kitartó és eredményes munkájával. Elégedetten bólintott és a fotelben kényelembe helyezve magát kíváncsian várta a kezdőrúgást.
 
Az asszimilálódást megkönnyítette az ütött-kopott aréna látványa, amelytől Pedro rögtön az ötvenes években érezte magát. A lelátókon néhány ezer szurkoló darvadozott, miután a rendőrség leállíttatta a stadion közelében zajló jegyértékesítést, félve attól, hogy az aréna környékén tízezrével gyülekező drukkerek egymás kezéből fogják kitépni a kincset érő zsugákat. A békebeli hangulatot fokozta a futópályáról a füves területre áthelyezett székekből kialakított technikai zóna látványa, amely kellemes barbeque jelleget biztosított az eseménynek - bár Pedro nem volt szentül meggyőződve, hogy a vendéglátás ezen típusa már az ötvenes években is elterjedt volt, de a tévé képernyőjén keresztül kétségkívül hangulatosnak tűnt.
 
A hazaiak részéről Erwin kapitány látványos taktikai módosításra szánta el magát annak érdekében, hogy a gárdát még az eddigieknél is komolyabban vegyék Európa élcsapatai: a csapat egyetlen, igazán jegyzett hátvédjét előre küldte a középpályára, helyét pedig újabb védő hadrendbe állításával hasznosította. A vendégek a globalizáció és a német állampolgársági törvények pozitív externáliáinak köszönhetően a kezdőben többek között Khedirát, Özilt, Trochowskit, Boatenget, Podolskit és Klosét vonultatták fel, de az oldalvonal melletti kerti partin még sikerült helyet szorítani Tascinak, Aogonak, Cacaunak, Gomeznek és Marinnak is. Hiányérzete legfeljebb Kuranyi és Asamoah miatt lehetett, de hát a mai világban nem minden fenékig tejfel.
 
Pedronak tetszett a mérkőzés. Lélekben még be sem melegedett igazán, mikor a hazai csapatnak a német másodosztályban méltatlanul mellőzött csatárzsenije bizonyult előzékenynek és egy beviagrázott Stohl Bucit megszégyenítő ámokfutást előadva ajándékozta meg büntetővel a németeket.  A játék jellemzően ez után is a magyar térfélen zajlott, a piros mezesek ugyanis a barátságos mérkőzés lényegét sajátosan értelmezve hazai pályán hét védővel igyekeztek biztosítani az egygólos mínusz konzerválását. Nem túl sikeresen, a vendégek olyan természetességgel járkáltak a hazai tizenhatoson, mint otthon a nappaliban a dívány körül,  ám a kapus mackónadrágjától megbabonázva elsősorban a helyzetek kihagyásával igyekeztek izgalmakat csempészni a találkozóba.
 
Pedronak viszont már az elejétől a piros mezes magyar csapat volt szimpatikus. A Juhász előrébb vezénylésével ivartalanított védelem tagjai a követő emberfogás fogalmát új dimenzióba helyezve egymás zavarásával voltak elfoglalva, tisztes távolságban az elől kóborló németektől. Horváthról ugyan megállapította, hogy a spanyol válogatottban kétszer szeretne csak látni egy ilyen kaliberű hátvédet (először és utoljára), ám az alapvető mozgáskoordinációs és helyezkedési problémák a gyermekkorába röpítették vissza őt, felidézve a spanyol negyedosztály egyik kiesési rangadóját, melyet 11 évesen szurkolt végig a helyszínen. A középpályán időnként sikerült úgy levenni a labdát, hogy az legfeljebb három méterre pattant el a magyar játékostól, elől pedig ott virított Torghelle, a düsseldorfi varázsló, aki az első félidő hátralévő részében is biztosította Pedronak a gondtalan kikapcsolódást, amikor hol a fotósok, hol a vendégkapus testi épségét veszélyeztette.
 
A második félidőben kezdetben csalatkoznia kellett, hiszen a helyére visszavezényelt Juhász váratlanul stabilitást csempészett a magyar védelembe. Hősünk nagy bánatára lecserélték Sanyát (mire ez megtörtént, Pedro már kifogástalanul ki tudta ejteni a nevét), helyére az új generáció reményteljes tehetsége került, akit a németek rögtön egy derekas mellbe rúgással üdvözöltek a felnőtt válogatottak világában. A félidő derekára aztán jöttek a cserék és lassan megkezdődött a gálaelőadás. Először a mérkőzés jelentős részében remekül védő magyar kapus próbálta egy kánkánra emlékeztető mozdulattal riogatni a rárontó (félig) német csatárt, aki csak lélekjelenlétének köszönhetően tudta egy köténnyel a hálóba pöckölni a labdát. Négy perccel később Vanczák Vili mutatta meg, milyen is az egyszemélyes svájci retesz, mikor egy, a reumatológiai szakrendelésről kivánszorgó kisnyugdíjas sebességével és egy angol gentleman előzékenységével engedte előre a három méterrel mögötte kóválygó támadót, aki futtában még elrebegett egy kicsit akcentusos Danke schönt, majd beverte a harmadik gólt. Pedróból ekkor egy vulkánkitörés erejével tört ki a négy perccel korábban még elfojtott röhögés, eközben véletlenül leverte a poharat, így a maradék sangría a ruháján végezte. Szerencsére gyorsan átöltözött, így még elkapta a meccs végi újabb cserehullámot és azt is, amint a spanyol kommentátor által az „El Cobra” művésznévvel illetett Lázok a 91. percben megpróbál lecsapni, sajnos sikertelenül.
 
A lefújás után kiment a konyhába az ebédről maradt tortilláért. Magának is alig merte bevallani, hogy – bár minden hétvégén nézi a Primera Divisiónt – hónapok óta nem szórakozott ilyen jól. Az ételt magába tömve rohant vissza a tévé elé, ahol a nyilatkozatok következtek. A válogatottban végre debütáló Koman úgy érezte, voltak pozitív hozadékai a mérkőzésnek. Pedro is ezen a véleményen volt, ő maga végre láthatta a névről már jól ismert divatdiktátort, Tőzsér Dancsót, a csapat pedig megúszta a meccset mínusz hárommal. Király Gabi az „ööö, melyik is volt a második gól?” című örökbecsűvel igyekezett überelni korábbi aranyköpéseit. Végül a kapitány egy jóllakott óvodás arckifejezésével ecsetelte, hogy a fiúkat kifárasztotta a hosszú szezon, Juhász előrébb pöccintése a mágnestáblán pedig fontos újítás volt, csak nem volt jól menedzselve. Pedro az utolsó falat tortilla lenyelése közben lelkesen bólogatott, a marketing ma már elengedhetetlen az élet minden területén. Zárásul a riporter még jelezte, hogy a magyar nemzeti csapat a jövő héten Amszterdamban igyekszik tovább építeni nemzetközi reputációját.
 
Az amszterdami csörte híre valóságos zene volt Pedro füleinek. A tévét hátrahagyva gyorsan beizzította a számítógépet és felkereste az MLSZ honlapját. Kicsit várakoznia kellett, mivel a remekül sikerült előadás világszerte felkeltette az érdeklődést a magyar labdazsonglőrök iránt, a másodpercenként érkező több százezer látogatót pedig nem bírta el a szerver. Végül nyolc frissítés után nyert bebocsátást az áhított főoldalra, ahol könnyes szemmel olvasta végig a Haladás-Újpest derbiről készült kapitányi összegzést. Miután az oldalt beállította kezdőlapnak, örömmel konstatálta, hogy június első szombatján tényleg Hollandiában lép fel a vándorcirkusz. Öt perccel később már kezében tartotta az amszterdami repülőjegyet és a szállásfoglalást. Szép épületek, kanálisok, piros lámpás negyed, coffeeshopok, hangulatos és gólgazdag válogatott meccs - és ha nagy szerencséje lesz, akár még egy Aczél Zolival közös fotó is összejöhet. Biztos volt benne, hogy pár nap múlva olyan élményben lesz majd része, mely egész életét értelemmel tölti meg.

23 komment

Címkék: magyar német válogatott levitézlés spanyol szemmel

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr832044044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rexter 2010.05.31. 10:51:44

ahahahahahahahaahah.
nem elég gunyos!!

vidi-master 2010.05.31. 10:54:35

2 éve olvasom a blogot, a 3 legjobb írás között van:) nagyon tetszik.

Stefan Derrick 2010.05.31. 11:38:21

Ez jó volt. Csütörtökön kérjük a következőt.

Biertje 2010.05.31. 12:36:55

Nagyon jó írás. Szinte látom magam előtt Pedrót, ahogy Amszterdamban egy coffeshopban, Torghelle-mezben dzsodzsizik. :)
Viszont a németek nem német nevű játékosainak fikázása már lerágott csont. Annyira ők is németek, mint amennyire Koman magyar. Kevés kivétellel németben született és nőtt fel mind. A német focisuli termékei. Mi ezzel a gond? Egyedül Cacau az egyetlen tényleg honosított.

Artie 2010.05.31. 12:40:51

@Biertje: Én pl. azért szoktam kiemelni, hogy felhívjam a sok nagyon hozzáértő figyelmét, hogy menyire lehet még nácizni a németeket. Semennyire.

20-30 éve talán még lehetett, el tudta volna valaki képzelni, hogy Asamoah, Cacau német válogatott lesz?

Megjegyzem, Pelé mondta egyszer, hogy még a XX. században lesz afrikai világbajnok. Nos, szerintem nem tévedett, 1998...:)

Biertje 2010.05.31. 13:07:23

@Artie: Nácizni is szokták a németeket, de a legviccesebb az az, mikor svábozzák őket. :)
Meg a leginkább az zavar, hogy mindig csak a németekkel kapcsolatban hozzák fel ezeket. Gondolom franciaföldön rengeteg őshonos fekete él, meg angliában és hollandiában is őshonosak. :) Ráadásul ezekben a válogatottakban, főleg a franciában és a hollandban, sokkal több az ilyen, mint a németeknél.
Náluk még sincs ott a nevük előtt zárójelben, hogy: (egytized) francia/holland/angol.

Zigi 2010.05.31. 13:33:09

A poszt zárómondatai alapján nem csodálkoznék, ha a majdan induló 2010/11-es szezon tippjátéka során hétről-hétre találkozhatnánk spanyol barátunk tippjeivel és az ezekhez fűzött szakértő megjegyzéseivel.

Artie 2010.05.31. 14:54:05

@Biertje: ...és amikor főleg ezek az emberek azok, akik leanyázzák a Nagy Lacit, hogy a "szemét hazaáruló, mér akar spanyol lenni?" (mondjuk Kindl Gabira én is ki vagyok feszülve, amikor három hónap után felfedezte magában a hű montenegróit). De amikor nálunk játszott, játszik a teljesség igénye nélkül Zubjuk, Hernandez (RIP), Diaz, Perez, Eklemovic, Puljezevic, Ilyés; Kovacsicz, Radulovic, Zácsik, Orbán (vagyis már Bogdanovic), Sirina - az rendben van.

Érdekes a közgondolkodás, na.

Pumpui 2010.05.31. 15:43:03

@Biertje: Valóban le kéne szállni arról, hogy ki mennyire német. Ha valaki ott született és ott nőtt fel, lehet ugyanolyan német mint a többi. Ennyi.

Biertje 2010.05.31. 15:55:21

@Pumpui:
@Artie:

De az még egy dolog, hogy blogokban és fórumokon ezt állandóan felhozzák, de hogy újságírók is állandóan ezen lovagolnak, az már röhejes.

Na, de ezen kívül ez egy jó írás volt.

Artie 2010.05.31. 15:59:19

@Biertje: Igen, egyetértek, de én ebben az írásban ezt csak egy kis szurkapiszkának érzem, semmiképp nem kritikának - ellentétben a már említett "hivatalos" újságírókkal.

Ja, egyébként nem "Pedronak", hanem Pedrónak.

216. Ha idegen írásmód szerint írt közszavakhoz és tulajdonnevekhez közvetlenül kapcsolunk magyar toldalékokat, az alábbi két részletszabály megtartására kell ügyelni:
a) Mind a közszavak, mind a tulajdonnevek végső a-ja, e-je, o-ja és ö-je helyett á-t, é-t, ó-t, ill. ő-t írunk az olyan toldalékos alakokban, amelyekben ezek a szóvégi hangok a magyar kiejtésben meg¬nyújt¬va fordulnak elő: signorina, de: signorinák; – Coca-Cola, Coca-Cola-szerű, de: Coca-Colát; – Sinaia, sinaiai, de: Sinaiában; campanile, campanileszerű, de: campanilén; – Goethe, goethei, de: Goethének, goethés (Vö. 29.); – allegro, allegroszerű, de: allegróban, allegrós; – Oslo, de: Oslóban, oslói; – Malmö, de: Malmőből, malmői; stb.

Magyarnaba 2010.05.31. 21:42:08

Úgy látszik, hogy Pedro nem Osasuna szurker, mert nem ismerte fel Vadóczot.

Magyarnaba 2010.05.31. 21:43:10

Ja, elnézést kérek, hogy a poszthoz kapcsolódó fenti hozzászólásommal megzavartam a tisztelt offolókat.

Biertje 2010.06.01. 09:19:30

@Magyarnaba:
Miért, az én hsz-em nem a poszthoz kapcsolódott?

Magyarnaba 2010.06.01. 11:19:13

@Biertje:

de, csak nem akartam személyeskedni Artie-val. Vagy Artieval, esetleg Artie-vel, netán Artievel.

istenhátmögött 2010.06.01. 12:51:51

@mocsing: igeeeeeeeeeeeeeeeeeeen
the boys are back in town :)

díszbohóc 2010.06.01. 14:30:09

@mocsing: szerintem szimplán paranoiás vagy. És ha megérdemelte a pénzét?

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.01. 15:03:39

@díszbohóc: öööö, én biztos vagyok benne, hogy JÁR neki a pénz. hogy megérdemelte-e az másik kérdés, amellett, hogy nem is fontos, de ki mondta, hogy nem érdemelte meg? aki itt fixen megérdemli, amit kap, az a diósgyőri vezetőség.

egyszerűen vicces. szerintem biztosan fog még barnus a dvtk padján ülni.

Artie 2010.06.01. 15:32:25

@mocsing: Ja, miután nem tud fizetni, végrehajtásra kerül a sor, lefoglalják, és felállítják a Barnus udvarában.

Vagy én vagyok a hülye?:P

dave86 2010.06.10. 20:41:09

"El Cobra"... Csúcs volt.
süti beállítások módosítása