HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Július magyarja: Gruborovics Tamás - focimenekült körkép

2010.08.09. 19:30 Black Lotus

Júliusban az európai bajnokságok többségében - a vébé utóhatásának betudhatóan - még szendergett a robogás, így újjáéledő rovatunkban elsősorban olyan országokba látogatunk, amelyek a mindennapokban nem tartoznak a mainstream kategóriába. Az átigazolási piac fejleményeiről augusztus végéig nehéz lenne átfogó ítéletet mondani, de néhány pozitívumot így is tapasztaltunk: egy év koplalás után újra hídfőállást létesítettünk Bulgáriában, továbbá az eddig focimenekültjeink szempontjából fehér foltnak számító Máltán is megvetettük a lábunkat. A ciprusi élvonal egyik reprezentánsa rögtön két magyar kapussal igyekezett betonbiztossá varázsolni védelmét. Az eurókupákban és a már elrajtolt nemzeti bajnokságokban öröm és bánat egyaránt adatott, az összképet helyenként gólokkal tették élvezhetőbbé fenoménjaink. Minderről hajtás után bővebben, helyenként videókkal (cikkünk a júliusi eredmények mellett az augusztus első hetében lezajlott kupavisszavágók eseményeit tartalmazza, a mostani hétvége történéseivel később foglalkozunk).

Három fordulón vannak túl a népek Ausztriában, ahol lendületes szezonkezdetet prezentált a Sturm. Graz büszkeségei 7 ponttal nyitották az idényt, az EL-selejtezőben pedig a Dinamo Tbiliszi gárdáját tángálták el. A német másodosztály nihilje után régi sikerei helyszínére visszatérő Szabics Imi a bajnokságban a Ried két góllal, a nemzetközi porondon egy kapufával, majd az ellenfél egyik játékosának kiállíttatásával és ezzel egyidejűleg egy tizenegyes kiharcolásával járult hozzá a keresztes hadjárathoz. Imi az EL-playoffjában a Juventus ellen bizonyíthatja, hogy ő az aranylabda titkos várományosa. A Sturm mögött tanyázik az Austria Wien, amely szintén 7 ponttal abszolválta az eddigi bevetéseket. Az EL-selejtezőkön először a Siroki Brijeg, majd a Rucz Chorzów gárdáját gázolták el, a főtáblára jutás érdekében az Arisz Szalonikit kellene leiskolázni. Sáfár Szabi játéklehetőség hiányában jellemzően a kispadról, ritkábban a lelátóról szuggerálta az ellenfeleket. A Mattersburg a pofonfa megrágatásával nyitotta a szezont, a 3 meccs / 3 taknyolás mutató a sereghajtó, 10. pozícióhoz bizonyult elegendőnek. Waltner Robi egy becserélés és végigjátszott mérkőzés után a harmadik játéknapot a kispadról szemlélte, így célszerűnek találta máris telesírni a sajtót. Héroszunk a pályán eddig egy sárga lap formájában hívta fel magára a figyelmet.

Belgiumban az Anderlecht főszereplésével pörög az oktatófilm, a brüsszeliek a Belga Szuperkupa besöprése után az első fordulóban az Eupent pofozták le 4-1 arányban, a BL-selejtezőben pedig a walesi New Saints gárdáját vágták haza 6-1-es összesítéssel. Juhász Roli folyamatos játéklehetőséget élvezett és egyszer a csapatkapitányi karszalag is neki jutott. Nem lehetett panaszunk a Genkre sem, amely a bajnokságban a Beerschot gárdáját 2-1-re verte, az EL-selejtezőből pedig 8-3-as összesítéssel pöckölte ki a finn Turkut. Titánjaink közül Tőzsér Dancsó az európai porondon egy tizenegyes bevarrásával, Tóth Balázs a Hollandia irányába végrehajtott tiplizéssel, Köteles Laci pedig a játékjoga körüli hercehurcával hívta fel magára a figyelmet.

Egy évvel Sándor György kupagyőzelme után ismét Bulgária felé fordíthatjuk tekintetünket: Erős Gabi a hellén kultúrkör 3 éves, beható tanulmányozása után döntött az országváltás szükségessége mellett és tagozódott be a Lokomotiv Plovdiv állományába. A nyitó fordulóban a társaság a méregerős Rakovszki otthonában ért el 1-1 arányú döntetlent, amelynek során Gabi bő félóra játéklehetőséggel és az ez alatt betermelt sárga lappal keltette jó hírünket.

Cipruson a csapatok jó része még az alapozás fázisában jár, az Omonia Nicosia azonban már próbára tette szerencséjét a BL-selejtezőkben. A második kanyarban 5-0-s összesítéssel porlasztották szét a macedón Renovát, hogy aztán a harmadik kanyarban hasonló simasággal, 5-2 arányban égessék magukat a Salzburg ellen. A védelemben alapemberré avanzsáló Leandro a macedóniai visszavágón gólszerzés formájában kényeztette a gárda szurkolótáborát (a nem túl jó minőségű videón 0:25-nél). Hír még Aphrodité vidákéről, hogy a Doxa Katokopia kapujában kitört a magyarosítási láz, a gárda először Nagy Zolit cserkészte be az Anorthoszisztól, majd ugyanazzal a lendülettel Posza Zsoltit is vámmentesen importálta Görögországból. Papavasziliu trénernek alighanem élete legnehezebb döntése lesz kifundálni, hogy melyik kapusfejedelmünknek szavazzon bizalmat. Nem irigyeljük érte.

A bohócligánál is korábban kezdődött a labdabűvölés Csehországban, ahol már 3 fordulót teljesítettek a csapatok. A Bohemians Prahánál eddig idény eleji formát figyelhettünk meg, így a 3 fellépés összesen 2 pontot és egy 13. helyet hozott a konyhára. A vérszegény produkció ellenére a szakvezetés eddig nem látta indokoltnak Róth Feri pályára vezénylésével izmosítani a csapat játékát.

Két bajnoki fordulóval, valamint EL-selejtezőkkel telt a hónap a Feröer-szigeteken, ahol érdekeltségeink a bajnokságban ellenállhatatlannak, a nemzetközi porondon visszafogottabbnak bizonyultak. A Gángó Andrist és Potemkin Karcsit felvonultató NSÍ Runavík magabiztosan húzta el két ellenfele nótáját, így 16 forduló után 4 pontos előnnyel vezeti a tabellát. Az EL-ből a svéd Gefle 4-1-gyel tessékelte ki a gárdát, amelyben Andris kirobbanthatatlan a kapuból. elől viszont Charlie-ra valószínűleg pikkel az edzőbá, mert csak a két nemzetközi meccsen kegyeskedett játéklehetőséget biztosítani, ott is csereként. Szerencsére titánunkat ez sem zavarta, így ő szerezte a csapat egyetlen gólját, a visszavágó 90. percében. Gángóhoz hasonlóan Túri Gézu is alapember a Vikingur kapujában, így a pályán ünnepelhette a csapat két bajnoki győzelmét is, amellyel az együttes az 5. helyre zsilipelte magát a tabellán. A klubnak csak az EL-selejtező 2. fordulójában adódott nemzetközi kötelezettsége, ahol rögvest a Besiktas ölelő karjaiban találták magukat - az isztambuliak 7-0-s összesítéssel gondoskodtak arról, hogy Gézuék ne rokkanjanak bele az eurokupás utazgatással járó extra igénybe vételbe.

Finnországban a tavalyi idényt a kiesőzónában végigténfergő KuPS gárdája hasít az élbolyban - a júliusi öt bajnoki fordulóban 10 pontot bezsebelő egylet a harmadik helyről várja a folytatást. A hátvédsor ékköve, Balogh Balázs valamennyi mérkőzésen kamatoztathatta képességeit. A Jyvaskyla gárdája 6 ponttal vastagodott a hónap folyamán, ezzel pedig a 9. helyről rugaszkodik neki az újabb feladatoknak. Szeróvay Misi a kapuban négy alkalommal kapott lehetőséget és egy sárga lappal is bizonyította elhivatottságát. Még hátrébb, a 11. pozícióban található a Mariehamn, amely az idény első hónapjaiban rendesen hazavágta az idényét, jelenlegi helyezése is főként a júniusban beszervált 9 pontnak köszönhető. A csapattal együtt Gruborovics Tominak is a kelleténél tovább tartott a téli álom, júliusban viszont háromszor is eredményesen tette tiszteletét az ellenfelek kapujánál. 

Két vulkánkitörés között dübörög a futballélet Izlandon, ahol egyelőre a másodosztályban sikerült hídfőállást kiépítenünk. A 12 csapatos versengésben a kilencedik helyen tanyázó KA Akureyri a Genkhez hasonló lelkesedéssel alkalmaz magyar munkavállalókat. Az 5 júliusi bajnokiján 7 pontot termelő egyletben Matus Sanya a kapuban folyamatos játéklehetőséget élvezett, a védelemben azonban Farkas Norbinak kevesebb sikerélmény jutott. Elől Disztl Dávid az ÍR Reykjavik 3-2 arányú leiskolázásából két góllal és egy sárga lappal vette ki a részét, így bajnoki teljesítményét 13 meccs/4 gól kombóra kozmetikázta. A csapat július elején az első osztályban brillírozó FH ellenében esett ki az Izlandi Kupából egy sima 3-0-val, mely mérkőzést Dávid egy sárga cédula begyűjtésével igyekezett emlékezetessé tenni a szurkolók számára.

Nem titkolhatjuk: modern kori turáni átokként éltük meg az utóbbi években, hogy a nagyjából másfél évtizede a levitézlett harcosaink szanatóriumának számító Ciprussal szemben a hasonlóan jó éghajlati adottságokkal rendelkező Málta pontvadászatát csak a kívülállók sóvárgásával figyelhettük. Tisztelettel jelentjük, hogy vége az ínséges időknek, az eddig Finnországban hittérítő Szentpéteri Viktor ugyanis úgy döntött, hogy a máltai klubfutball állócsillagának számító Sliema Wanderers kapujába helyezi át tevékenysége színterét. Hősünk rögtön az EL első selejtező fordulójában megcsillogtathatta képességeit a horvát Sibenik ellen. A dalmátoknál rendezett első mérkőzés hatalmas meglepetésre döntetlen hozott, nem kis részben Vikinek köszönhetően, aki parádézását egy sárga lappal is fűszerezte. A visszavágó sajnos már nem sikerült ennyire jól, cerberusunknak három tojásból készítették az ellenfél támadói a rántottát, miközben csapata gólképtelennek bizonyult. Türelmetlenül várjuk a fantáziadús szigetországi pontvadászat kezdetét.

Az Odd Grenland tavalyi fáklyásmenete után idén csak pislákolnak érdekeltségeink Norvégiában. A legnagyobbat még mindig a skieni illetőségű egylet homorítja, amely az öt júliusi bajnoki fordulóban négy pont összekaparásával landolt a 9. helyen. További sikerélményként említhető a Norvég Kupa, ahol a Hönefoss csapatának 5-1 arányú ráncba szedésével váltották meg a negyeddöntőbe szóló beszállókártyát. Kovács Peti a bajnokságban 1, a kupában 2 góllal roncsolta az ellenfelek szurkolóinak idegrendszerét. (A jó hangulatú kupamérkőzés alant megtekinthető.) Eggyel lejjebb, a 10. pozícióban találjuk a Haugesund gárdáját, ahol a keretből kiszorult Kovrig Ákos sikerélményei a nyelvtanulás területére korlátozódtak. A nyár folyamán örvendetes módon tovább bővült a viking légió, a kiesés elől menekülő Brann Bergennél Korcsmár Zsolt személyében vélték azonosítani a megváltót. A brigád júliusban acélos produkcióval rukkolt elő, az 5 meccs/9 pont kombóval a 12. helyig rakétáztak előre. Zsolti önéletrajza eddig egy kispadra való leüléssel gazdagodott.

Oroszországban a Zenit masszív hét pontos előnyt épített fel a bajnokságban és a kupában is rezerválta helyét a legjobb 16 között. A BL-ben az Unirea Urziceni gárdáját múlták felül 1-0 arányban. A hónap folyamán két becserélést abszolváló Huszti Szabi augusztus elején érezte időszerűnek feltenni "az edző nem játszat" című aranylemezt, egyúttal belengetve a távozás kártyát is. Az interjú óta lejátszott derbik Szabi esetében a zéróspíl jegyében teltek, amelyből kénytelenek vagyunk arra következtetni, hogy Spaletti mester nem csinálta össze magát a félelemtől. További érdekeltségeink közül a Tom Tomszk idén stabil középcsapattá nőtte ki magát, rossz hír azonban, hogy a 7. helyen vitézkedő egyletben Németh Norbi számára túl erősnek bizonyul a konkurencia a csapatba kerülésért folytatott versenyben. Harmadik vodkahuszárunk, Gaál Miki a hónap folyamán háromszor élvezhette a friss levegő előnyeit a 14. helyen lebzselő, a már kiesést érő 15. pozíciótól alig 1 pontnyi távolságban lévő Amkar Permnél. 

Svájcban is túljutott a mezőny az első három etapon, amelyen a Sion számára győzelem, döntetlen és vereség egyaránt adatott. A mindhárom mérkőzésen a védelemben parádézó Vanczák Vili eddig egy sárga lappal tette markánsabbá produkcióját.

 

13 komment

Címkék: videó szabics kovácsp hónap magyarja gruborovics

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr852210065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.09. 19:59:26

Veretes névsor, de bevallom a 70%-ról azt sem tudom, itthon melyik klubban játszottak korábban.

Zigi 2010.08.09. 20:09:01

Remek, remek, köszönjük!

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.08.09. 22:45:16

szia, az én oldalam is focival foglalkozik (bár kicsit másképp). Egy linkcsere szóba jöhet? Ha igen írj a blogomra :)

TomAce 2010.08.10. 09:30:33

Anno a SZEOL-AK-ban (még gombfociból emlékszem erre) játszott egy Gruborovics nevű középpályás, talán az alma nem esett messze a fájától?

VGL 2010.08.10. 09:52:41

@végh hanta: pont ezen gondolkodtam én is a cikk olvasása közben. Néha jó lenne tudni, hogy pl. nevezett hónap magyarja merre is rúgta idehaza a bőrt.

Kiß B. 2010.08.10. 09:56:16

Eddig azt hittem, hogy Kovrig neve Kovrig Cula :)
Meglepő volt, hogy Frakas Norbi még játszik egyáltalán.

Szép poszt!

Apropó, azt rebesgetik, hogy Gerát vinné a Liverpool és a Werder is. Az azért nem lenne akármi!

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.10. 10:04:22

@végh hanta: Vannak benne elég ismeretlen figurák, de a 70% azért szerintem kicsi túlzás. :)

@TomAce: Gruborovics Tibor a SZEOL után másutt is megfordult még. 1989-ben Békéscsabáról igazolt a finn Mikkelihez. Később kivitte a családját is, közte az akkor még kisgyermek Tamást.

www.delmagyar.hu/sport/gruborovics_tibor_a_magyar_foci_finn_nagykovete/116013/

@VGL: Ebből kifolyólag Tamás nem játszott Magyarországon, kicsit olyan a helyzete, mint Koman Vologyának, csak az ellenkező irányban. Tavaly ilyenkor, mikor Finnország először bekerült a rovatba, én is polemizáltam, hogy ő magyar-e vagy sem, aztán Stefan Derrick közölte, hogy magyar és punktum. Így került Grubó a rovatba.
Megjegyzem, a kilencvenes évek végén a magyar válogatottba is került be olyan játékos, aki korábban nem játszott magyar csapatban, csak serdülő szinten. Akkor nagyon ment neki a belga bajnokságban és mindenképpen azonnal be kellett hívni, mert ő lesz a 2000-es évek nagy magyar csatárcsászára. Na ő volt Torma Gabi.

TomAce 2010.08.10. 10:49:38

@Black Lotus: Köszönöm szépen!
Ha már Torma Gabesz, egyáltalán szerzett ő gólt a nemzeti tizenegyben?

Futó Lada 2010.08.10. 12:09:44

@Micimedwe: Radoki ha jól tudom kettős állampolgár , de kb annyira német mint Mesut Özil, ergo ott is játszhatott volna, de Bicskei felfedezte. Ha jól emlékszem, akkor első válogatottsága előtt felnőtt magyar csapatban nem szerepelt Filkor sem és Bukrán sem.

VGL 2010.08.10. 17:57:36

@Black Lotus: köszönöm az infókat.
Torma Gabi megvan, és hozzá kell tennem, hogy én is megváltóként vártam, hála a sajtó gondos munkájának.

Ami Radokit illeti, van elődja, Zoltán Sebestyen aus Bayer Leverkusen. Vele vajon mi lehet? (ha nem csal emlékezetem, Ő játszott is a Nationalelfben)

dr. Wilbur Swain 2010.08.11. 17:53:01

@VGL: egyszeres válogatott volt, aztán Lyme-kór miatt visszavonult 29 évesen, most utánpótlás edző
"Born in Germany, the former midfielder is of Hungarian descent, his ancestors hailing from the village of Székelykeve (today Skorenovac, Vojvodina, Serbia)."
en.wikipedia.org/wiki/Zolt%C3%A1n_Sebescen
süti beállítások módosítása