HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ellenfélnéző: PFK Liteksz Lovecs

2010.08.16. 12:00 Black Lotus

A héten megkezdődik a rájátszás az eurókupák selejtezőiben, augusztus végére választ kapunk arra, hogy sikerül-e valamelyik reprezentánsunknak a tűz közelébe férkőznie. A Debrecen a tavalyi BL-performansz után idén az Európa Ligát célozhatja meg, igaz, ehhez minimálisan fel kellene mutatni egy Roland Praj színvonalát meghaladó kapusteljesítményt és egy olyan pontrúgót, aki első szándékból is képes a kapuba bikázni egy tizenegyest. A nirvánába a tavalyi évhez hasonlóan idén is Bulgárián keresztül vezet az út, a kérdés tehát az, hogy a Levszki után még inkább szívünkbe zárjuk a balkáni országot vagy ellenkezőleg: addig visszük a korsót DK-Európába, amíg szilánkokra törik. A kupacsapataink útjába sodort ellenfeleket mantrázó sorozatunk aktuális epizódjában  - Zigi óhajának eleget téve - az elmúlt 15 évben a bolgár klubfutballba üstökösként berobbant egyesületet mutatjuk be, ahol végleg egyenesbe került egy későbbi debreceni közönségkedvenc karrierje, egyik válogatott titánunkból pedig kupagyőztest faragtak.

 
A Bulgária északi részén elhelyezkedő Lovecs városának helyén az első lakott települést a trákoktól származtatják, a Krisztus előtti 3-4. századból. Jelentősége a rómaiak felbukkanása után kezdett felfelé rakétázni, akik a környéken felhúzott úthálózat felügyelete céljából hoztak létre erődöt Prezidium néven, melyet az utókor Hiszarijára módosított. Itt szignálták 1187-ben a Bizánci Birodalom és a bolgárok közötti békeszerződést, amellyel formailag is függetlenné vált Bulgária. A megörökölt úthálózat minden pozitívumát kihasználó város főleg a kereskedelemből tartotta fenn magát - a törökök megjelenéséig egész jó színvonalon. A félholdas légió csak többszöri próbálkozás után, 1446-ban tudta birtokba venni az erődöt. A várost különösebben nem kavarta fel a tulajdonosváltás ténye, fénykorukat speciel a XVII. században élték, amikor a bolgár területek kereskedelmi központjaként alaposan megszedték magukat. A nagy boldogságba igazából az 1784-es év kavart bele, mikor a már leáldozóban lévő török hadsereg ráunt a városban uralkodó bőségre és egy spontán pirotechnikai bemutatóval egybekötve a lakosságot 20.000-ről 4.600 főre redukálta. Nem meglepő módon a félholdasok népszerűségi indexe ettől kezdődően a bányászbéka ülepét is távcsővel figyelte - itt alakult ki a bolgár ellenállási mozgalom egyik fészke is, a tavaly már megismert Vaszil Levszki vezetésével. A város környéke adott még otthont az 1877-78-as orosz-török háború keretében lezavart lovecsi rangadónak, amely török vereséggel, majd a győztesek részéről a város török ajkú lakosságának internálásával zárult.
 
A huszadik században (pontosabban 1950-től) Bulgária első idegen nyelvű iskolájával büszkélkedhetett, ahol angolul, németül és franciául pallérozhatták magukat a kiválasztottak. Az angol és a francia szakokat később más városokba paterolták, így az alma mater végül német iskolaként maradt meg a köztudatban. Napjainkban a város 50 ezres lakosságával Lovecs megye központja. Legfőbb látnivalója a videón 0:36-nál látható, üzletekkel, kávézókkal roskadásig megpakolt fedett híd (amelyet 1872-74 között installáltak, majd 1926-os leégése után 1931-ben újjáépítettek), de az épületeken is megfigyelhetők ügyesen kidolgozott megoldások.

A debreceniek ellenfelét 1921-ben alapították, Hiszarija néven. Fennállásuk első hét évtizedében – másodosztálybeli vitézkedésekkel fűszerezve – főleg a névváltoztatások terén arattak sikereket: a már említett Hiszarija után Todor Kirkov, Pobeda-Kirkov, Kirkov, Torpedo és Oszam néven is funkcionáltak. Az első osztályba való feljutás gondolata először a nyolcvanas években merült fel, de realitás csak a kilencvenes években lett belőle: miután 1991-ben leakasztottak egy névszponzort és felvették a LEKSZ Lovecs nevet, 1994 tavaszán, történetük során először feljutottak az élvonalba. Az első idény egész pofásra sikeredett (11. hely), ám az újoncoknak köztudottan a második szezon az igazán vízválasztó. Itt is az volt, a csapat kiesett, a szponzor még a szezon közben gyorsított ütemben odébbállt, mire az egylet felvette a soron következő elnevezést, az FK Lovecset. A városka már éppen kezdte volna eltemetni futballal kapcsolatos reményeit, amikor Lovecs Szima Gábora, a mindennapokban az olajbizniszben tollasodó Grisa Gancsev tette rá a mancsát az egyletre.

Az új góré érkeztével sok minden megváltozott. A színeit tekintve narancssárga-zöld (de a pályán narancssárga-fehérben pompázó) egylet átesett eddigi utolsó névcseréjén és felvette a Profeszionalen Futbolen Klub Liteksz Lovecs nevet. A játékosállományt tekintve a nagyfőnök Hemi bácsi szarházizásánál is keményebb kritikát tartott szükségesnek, amelynek köszönhetően 2-3 játékos kivételével a teljes keretet kirúgta, helyükön pedig telepakolta a csapatot általa sikeréhesnek vélt, főképp fiatal játékosokkal (bolgárral és idegenlégióssal vegyesen). Húzása bejött, a gárda az elkövetkező 3 szezonban tarvágást hajtott végre a bolgár klubfutballban. Kezdésként 10 pontos előnnyel verte tönkre a másodosztály mezőnyét, majd újoncként az 1997/98-as idényben rögtön megnyerte az első osztályú bajnokságot is, egy évvel később pedig megvédte címét. Az időszak egy rekordot is hozott: a csapat aktívan közreműködött a CSZKA Szófia történetének legnagyobb bajnoki vereségében, miután hazai pályán egy nyolcast sóztak a fővárosiak nyakába. Ínyencek kedvéért linkeljük a mérkőzés jegyzőkönyvét, két okból: egyrészt a bohócligában sem számít mindennaposnak, ha egy patinás fővárosi csapatot ennyire szétpofoznak, másrészt szemünket a neveken legeltetve hamar felfigyelhetünk a hazaiak harmadik cserejátékosára. Nem névazonosságról van szó, Igor Bogdanovics élete első légiós korszakában két éves bulgáriai kiküldetése alatt két bajnoki címet zsebelt be, mielőtt a két belgrádi sztárklub érintésével landolt volna Debrecenben (majd onnan módszeresen körbecsillagtúrázta volna a fél magyar élvonalat).  
 
A jó Igorral együtt a bajnoki sikerek is távoztak Lovecsből: a következő tíz évben már nem sikerült feljutni a csúcsra, a csapat néhány kupagyőzelem mellett a bajnokságban megirigyelte az újpesti slágert és a „mindig jövőre” elvet követve szerepelt: bajnok nem lett, de egyszer sem végzett hátrébb az ötödik helynél. A jég végül a 2009/10-es bajnokságban tört meg, amikor a brigád betakarította története harmadik első osztályú bajnoki címét. A dicsőséglistát 1 ezüst- és 2 bronzérem, a múlt héten elnyert Szuperkupa, valamint 4 Bolgár Kupa teszi teljessé (amelyek közül az utolsónak 2009 tavaszán az Újpestről fél évre lízingelt Sándor György is részese lehetett – a bolgárok mezében feszítő héroszunk ábrázata erős idegzetű olvasóink részére megtekinthető). Az idei pontvadászatban három forduló után 2 győzelem - 1 döntetlen kombóval a második helyen dekkolnak. Hazai mérkőzéseiket a fantáziadúsnak nehezen nevezhető Lovecs Stadionban rendezik, mely 7.050 férőhelyes.
 
A nemzetközi porondon először 1998 őszén mutatták meg magukat, rögtön BL-selejtező keretében: a svéd Halmstadot 3-2 arányban el is intézték, a következő körben azonban a Szpartak Moszkva 11-2-es összesítéssel észhez térítette őket. Az azóta eltelt időszakban egy idény kivételével mindig elindultak valamelyik sorozatban – kiugró eredményt kétszer produkáltak, mindkét esetben a legjobb 32-ig meneteltek az UEFA-kupában. Elsőként 2001 őszén (amikor még nem csoportkörös volt a lebonyolítás) az ír Longford, a pozsonyi Inter, majd az Union Berlin nótáját elhúzva masíroztak el idáig és hasaltak el végül az AEK Athén ellenében. A második fáklyásmenet 2005 nyarára és őszére datálódik, amikor a Rijeka és a Genk elporolásával jutottak be a csoportkörbe, ahol a Grasshoppers, a Dnipro Dnipropetrovszk, az AZ Alkmaar és a Middlesborough társaságából is továbbjutottak, végül a 32 között a Strasbourg ellen hajtottak fejet 2-0-val. Az idei évben a Lokihoz hasonlóan a BL-selejtezőkön próbáltak ügyeskedni, a montenegrói Rudar Pljevlja csapatát el is intézték 5-0-val, a szlovák Zsolnába /MSK Zilina/ viszont 2-4-es összesítéssel beletörött a bicskájuk.
 
Napjainkban a csapat játékospolitikájára a légiósok már-már kispesti méretekben történő foglalkoztatása jellemző. A legnagyobb létszámban, négy fővel a brazil hadtest képviselteti magát, főképp a középpályán. A Wellington néven a brazil U21-ben is megfordult jobbszélső, Tom a jelek szerint Jerry nélkül is jól érzi magát a Balkánon, mivel már 2006 óta Lovecs éttermeiben fogyasztja a sopszka salátát. Nála is régebb óta, 2005-től pompázik narancsban Sandrinho - a páros sikerein felbuzdulva 2009 óta Doka Madureira, idén nyártól pedig a kapus Vinicius bérkartonját is a lovecsi klubházban kezelik. Coulibaly zsenialitását két franciával próbálják ellensúlyozni, közülük Barthe a védelem oszlopos tagja, a csatár Niflore pedig 19 dugóval a tavalyi bolgár bajnokság gólkirálya volt. Szerbeket is párosával tartanak, Golubovicsnál a gólvonal, míg Jelenkovics esetében a középpálya védekező harmada számít a munkavégzés helyszínének. A díszes légióskompániát egy újabb védekező középpályás, a bosnyák válogatottban eddig 39-szer parádézó Berberovics, valamint a Dinamo Bukaresttől kikölcsönzött, 14 román válogatottsággal büszkélkedő csatár, Bratu teszi teljessé. A hazai erők között talán a legnagyobb név Ivajlo Petkov, a védelem ékköve 65-szörös bolgár válogatott és már az 1998-as vébén is ott volt. A csatársorban Szvetoszlav Todorov 41 válogatottsággal és 8 év angliai vendégmunkával felvértezve próbálja feltörni a bivalyerős debreceni hátsó alakzatot, de végszükség esetére állományban van még 4 felnőtt és további 4 utánpótlás-válogatott vitéz is.
 
Összeállításunk végén a csapat montenegrói hadjáratáról készült videót mutatjuk meg, annak reményében, hogy Nyíregyházáról jóval kevesebb sikerélménnyel gazdagodva távoznak majd bolgár sportbarátaink.
 

12 komment

Címkék: debrecen beharangozó bolgár kupaellenfél liteksz lovecs

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr672224915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slowmotion 2010.08.16. 14:21:02

hát, ha már egyszer ilyen elefántcsontparti színekben pompáznak, akkor nyugodtan beújíthattak volna egy-két afrikai harcost is:)

slowmotion 2010.08.16. 14:22:06

ja, és: első :DDDDDDD

Don Chisciotte 2010.08.16. 16:10:56

Nem is tudtam, hogy ilyen sok válogatott játékosuk van. Ehhez képest a stadionjuk elég gagyi...Reméljük hogy Kabát meg Coulibaly többet rúgnak nekik mint ahányat a Malinauskas a saját kapujába pottyant.

bmiky31 2010.08.16. 16:17:23

Hát a Bratu román válogatottságait nem kell túl komolyan venni, a 14 meccsen összesen nem töltött 90 percet a pályán :D

vidi-master 2010.08.16. 16:23:24

sajnos a gyenge formában lévő Debrecent ki fogja ejteni a Lovecs, de ne legyen igazam. A Debrecen sikere két dolgon fog múlni:
1) mennyire szedi össze a védekezését - a középső harmadban eladott labdákra gondolok elsősorban
2) mennyire sikerül felgyorsítani és viszonylag pontossá tenni az összjátékot - ez lesz a nagyobb probléma

jó lenne két csapattal képviseltetni magunkat az EL csoportkörében!

hüjeliba 2010.08.16. 16:32:36

Szép hely ez a Lovecs, litex-ről meg azt gondoltam ,hogy a textilipar lesz itt erős, ezért jók ezek a beharangozók.

slowmotion 2010.08.16. 16:34:19

mondjuk szvsz jobb lett volna, ha idegenben kezdenek a csapatok (hadd kelljen az ellenfeleknek hajtaniuk, lehessen elég a kontra is), de azzal kell főzni, ami van.
@vidi-master: az utolsó mondattal maradéktalanul egyetértek

slowmotion 2010.08.16. 16:39:11

@bmiky31: azért egy papíron is magasabban jegyzett válogatott keretébe beférni szerintem nem kis fegyvertény, még ha nem is játszik annyit az ember

Futó Lada 2010.08.16. 17:38:18

@hüjeliba: az nem "litex"..az "latex"...:)

hüjeliba 2010.08.16. 18:08:53

@Futó Lada: na igen,magyarul,no és bolgárul ?;)

VGL 2010.08.16. 19:09:32

És a Litex játszhat a saját stadionjában? A képek alapján az Oláh Gábor utcai sporttelep is van ilyen állapotban.

Kivlov 2010.08.17. 08:55:39

remélem, bejutnak a csoortkörbe és utána az UEFA már nem fog engedni nekik ilyen nyíregyi stadiont, úgyhogy muszáj lesz Pestre jönniük...
süti beállítások módosítása