HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ellenfélnéző: FK Senica

2012.07.05. 13:34 Black Lotus

Az Európa-bajnokság végeztével ismét előtérbe kerül az igazi, nagybetűs labdarúgás: ma este megkezdődnek az Európa Liga elő-elő-elő-előselejtezői, rögtön két magyar résztvevővel. A múlt héten már tiszteletünket tettük az albán Riviérán, most jóval közelebbi helyszínre, a szlovákiai Szenicére látogatunk. Nehéz dolgunk nincs, hiszen az NK Senica gárdája olyan messze van a nagy múltú, patinás csapat definíciójától, mint Garami Józsi bácsi egy hiperaktivitás elleni gyógykezeléstől. Ezzel együtt igyekszünk körbejárni a dolgot, egyrészt Artie részére sem szeretnék csalódást okozni terjedelem kérdésében, másrészt Vaduz vagy az MTZ-Ripo Minszk óta tudjuk: kupacsapataink számára valóban nem létezik félvállról vehető ellenfél.

˘

Szenice első írásos említése 1217-ből datálódik, mint a galgóczy várhoz tartozó birtok – később azonban az ekkortájt felinstallált Berencs várának érdekszférájába csapódott. Önállósodása 1396-ban kezdődött meg, mikor mezővárosi rangot kapott. 1419-ben Luxemburgi Zsigmond már az éves vásártartási joggal ruházta fel, lakosságát pedig mentesítette a vám és harmincad fizetési kötelezettség alól. Bár akkoriban az éves vásártartási jog kategóriájába még nem tartozott bele az idegenlégiósok próbajátékra hívása DVD-felvételek alapján, az előbb felsorolt kiváltságok így is jelentős mértékben segítették a város fellendülését. A 16. századtól a Nyáry-család fennhatósága alá tartozó Szenice az idők folyamán a törökök elleni háborúnak, majd később Habsburg-ellenes szervezkedésnek is bázisául szolgált. 1746-ban Nyitra vármegye Szenicei járásának székhelyévé avanzsált és ezen funkcióját Trianonig meg is őrizte. Körzetközpont jellegét mindmáig megőrizte a Nagyszombat – Prága főútvonal mentén fekvő, 20 ezres népességű település, amely ma leginkább selyemgyártásáról ismert. A település meglátogatása mellett döntőknek javasolható az 1760-ban épült, késő barokk stílusú kastély felkeresése, de alkalomadtán motoros-autós-markolós dzsemboriba is botolhatunk, ha jókor vagyunk jó helyen.

Csehszlovákia kettészakadása után az önálló szlovák válogatott 1994 februárjában játszotta első mérkőzését (a történelem során egyszer, 1939 és 1945 között már létezett szlovák nemzeti csapat, így az előbbi megállapítás a legújabb korra vonatkozik), amelyen Dubaiban oktatta az Egyesült Arab Emírségek gárdáját 1-0 arányban. Selejtezőkön először az 1996-es EB kapcsán indultak, a kvalifikációs csoportban egy 3. helyet csíptek el. A későbbiekben is jellemzően a középmezőnyben masíroztak, az áttörést a 2010. évi világbajnokság selejtezői hozták meg, ahol Szlovénia, Csehország, Észak-Írország, Lengyelország és San Marino megregulázásával váltották meg a dél-afrikai repülőjegyet. A tornán ennél is nagyobbat alkottak: a címvédő olaszok kipöckölésével továbbjutottak a csoportból, végül a 16 között a hollandoktól elszevedett vereség jelentette a fáklyás menet végét. Az Euro 2012 selejtezői viszont a vesszőfutás jegyében teltek: a gárda csak negyedik lett a csoportjában, miközben két meccsen hét gombócot szedtek be a félelmetes örmények ellenében. Aranylábúinkkal az elmúlt 15 évben négyszer akasztottak bajszot (ebből kettő tétmérkőzés), a mérleg magyar szempontból 2 döntetlen és 2 vereség, 1-3-as összesített gólkülönbséggel, amely fényesnek nehezen nevezhető. Az utolsó megméretés 2008 februárjából datálódik, amikor egy ciprusi vajaskenyértúrán Gera, illetve Sesták találataival 1-1-es döntetlen született.   

Klubszinten is csordogálnak a sikerek északi szomszédainknál. A birodalmi korszak elsősorban a cseh országrész sikereitől visszhangzott, de a szlovák territóriumnak is megvolt a maga arany évada: a tejjel-mézzel folyó kánaánt az 1968/69-es évad jelentette, amikor a nagyszombatiak (Spartak Trnava) a BEK elődöntőjéig meneteltek, a pozsonyi Slovan pedig a keleti blokk első KEK-győzelmét ünnepelhette. A kettéválás óta is szivárognak az életjelek, BL-főtáblát például hármat számlálnak, megelőzve ezzel a kánaánba eddig kétszer eljutó bohócainkat. A Telek Mancival feltuningolt kassai brigád 1997 őszén sikerekben szűkölködő kirándulást tett a húsos fazék közelében (a 6 fellépésen nem sikerült pontot szerezni), sokkal nagyobbat homorított viszont 2005-ben a pozsonyi székhelyű Petrzalka: az európai szinten abszolút kiscsapatnak számító egylet 6 pontot kapart össze a csoportkörben és elhappolta az UEFA-kupás menetelést érő harmadik helyet a Porto orra elől. Az UEFA-ba a legjobb 32 között kapcsolódtak be, de itt már nem nekik osztották az adukat: a Levszki Szófia 3-0-s összesítéssel felmutatta a stoptáblát. A KEK-ben az eperjesiek (Tatran Presov) masíroztak az 1994/95-ös idényben a nyolcaddöntőig, majd részesültek ott összesítésben 6-1 arányú maflásban a későbbi kupagyőztes Zaragozától. Az eddigi utolsó sikerélményt a zsolnaiak jegyzik, a Zilina 2010 őszén jutott fel a máltai Birkirkara, a bolgár Lovech és a Sparta Praha testén keresztül a BL főtáblájára, ahol azonban a Chelsea, a Marseille és a Szpartak Moszkva ellen csak a gyufagyűjtés jutott osztályrészül. A bajnokságot őszi-tavaszi rendszerben, 12 csapattal bonyolítják.

Az MTK kupaellenfelét 1921-ben alapították Zelezná unia Senica néven. Történelmük első nyolcvanhét éve a névváltoztatási hagyományok ápolásán kívül nem sok emlékezeteset hagyott maga után, 2009-ben viszont a legszebb magyar hagyományokat idéző módon, telephelyváltással léptek a szlovák klubfutball élvonalába – köszönhetően annak, hogy az elitligába éppen visszajutó Inter Bratislava a másodosztályú bajnoki címet egy takaros csődbe menetellel ünnepelte meg. A névhasználattal kapcsolatosan akadt ugyan némi huzavona – végül a mindmáig használatos Futbalovy klub Senica változat győzedelmeskedett – a gárda viszont az egykori Inter játékosaira építve azóta magabiztosan foglalta el helyét északi szomszédunk klubfutballjának magaslatain. Az első esztendő 6. helye után a 2010/11-es szezonban ezüstéremig menetelt a gárda, amely tavaly története során először a Szlovák Kupa döntőjébe is eljutott, de ott hosszabbítás után térdre kényszerült a bajnoki címet is bezsebelő MSK Zilina ellenében. A bajnokságban viszont nem sikerült újra feljutni a dobogóra: a 15 győzelem – 12 döntetlen – 6 vereség kombó a 4. helyre volt elegendő. A nemzetközi porondon ez a második jelenésük a piros-kékeknek, a tavalyi debütálás nélkülözte a sikerélményeket: kettős vereséggel, 0-4-es összesítéssel hajtottak fejet a Red Bull Salzburg előtt.

Az utóbbi években az MTK-val barátságos mérkőzések keretei között többször is megmérkőző Senica keretében a hazai erőké a többség, de légiósokból sincs azért hiány. A legnagyobb névnek a szlovák játékosok közül a csapatkapitányi karszalagot is magáénak tudó középpályás, Tomáš Kóňa számít, a háromszoros válogatott játékos öt évig a Sparta Praha keretéhez tartozott, igaz, az idő jelentős részében különböző szlovák gárdáknál parkoltatták kölcsönben. A csapat másik válogatottja, a szintén középpályás Durica (aki csak névrokona a Fehérváron nagyot alkotó titánnak) rövidebb svájci és katari légióskodással is fűszerezte pályafutását. Rajtuk kívül több jelenlegi vagy egykori utánpótlás-válogatott található a gárda keretében. Az idegenlégiósok közül (talán nem meglepő módon) a cseh vonal a megizmosabb, nagyjából féltucatnyi reprezentánssal, akik közül a kétszeres válogatott Jaroslav Černý emelhető ki. A Concacaf-vonalat a panamai válogatott Rolando Blackburn képviseli, a többiek közül az elefántcsontparti Diarrassouba Románia és Franciaország érintésével landolt szlovák barátainknál, míg a holland Wijlaars a Den Bosch gárdáját hagyta ott a Corgon Liga kedvéért.

A csapat arénája, a 4500 férőhelyes Štadión FK Senica kialakítása az alábbi videón tekinthető meg, melyből az is kitűnik, hogy a gárda kapusa képességeit tekintve nem véletlenül nincs egy lapon említve Casillas-sal a világsajtóban.

___________________________________________________________________

A korábbi évek hagyományainak megfelelően tippelünk is, ha a példa ragadós lesz és kommentelőink is közlik jóslataikat, akkor akár a teszthalott állapotban lévő JHN-rovat felélesztése is elképzelhető. A szerző tippjei ma estére:

Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 2-1

MTK Hungária – FK Senica 2-1

31 komment

Címkék: beharangozó szlovák mtk kupaellenfél senica

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr1004630928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slowmotion 2012.07.05. 15:25:44

uraim, idén felhagyok a hazatippelés gyakorlatával (kivétel persze a Rákóczi, ők 90 ponttal fogják nyerni a bajnokságot, legalábbis szerintem).

szóval:
Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 1:0
30°C, idényeleji forma, idényeleji kondi. a Honvéd-játékosok lélekben még a Balatonon, plusz csak a hazai szurkolóknál lesz shotgun. semmi sem klappol.

MTK Hungária – FK Senica 1:2
az az igazság, hogy a szlovák élvonal az nem magyar NBII. persze az is előfordulhat, hogy a hatvanadik percben, null-kettőnél az ELMÜ lekapcsolja a világ

vérfarkas 2012.07.05. 15:31:33

Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 1-1

MTK Hungária – FK Senica 2-0

csak.a.meccs 2012.07.05. 15:40:04

Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 0-3
MTK Hungária – FK Senica 2-1

Mert mikor legyünk optimisták, ha most se ...

lelkesamatör 2012.07.05. 18:06:40

Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 0-0

Nem irigylem az albán labdabiztos íróit, mikor meglátták Budapest és a Honvéd történelmét. Szerintem 5000 karakter alatt nem úszták meg.

MTK Hungária – FK Senica 3-1

Remélem idén az MTK utánpótlása beáll arra a szintre, hogy nem is rabolják le őket, de azért nem is esnek ki. Ja és a mostani időjárás remek főpróba a 2014-es brazil VB-re!

VGL 2012.07.05. 19:39:14

Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 0-0
Bunkerfoci.

MTK Hungária – FK Senica 1-0
Józsi bácsi már a kispadra is elfelejt kimenni, az öltözőben elalszik.

Apropó, közvetíti valamelyik sportcsatorna a fenti derbi valamelyikét?

bmiky31 2012.07.05. 20:00:53

Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 1-1
MTK Hungária – FK Senica 3-1

sirsteve 2012.07.05. 20:08:33

Flamurtari Vlorë – Budapest Honvéd 0-0
Idegenben jó az iksz.

MTK Hungária – FK Senica 2-0
Tini Nindzsák akcióban.

@VGL: Természetesen egyetlen magyar médiumot sem izgatott fel titánjaink európai kalandja, azaz tudtommal nem közvetíti egyetlen magyar csatorna sem a meccseket.

sirsteve 2012.07.05. 20:09:31

@sirsteve: Tévedetem, mert most látom, hogy a királyi kettes adja az MTK meccsét.

C_Brown · http://hattrickunited.com/egricsillagok 2012.07.06. 12:09:58

Jól láttam a tévében, hogy az mtk "játékosa" kvázi üres kapuba se tudta berúgni a tizenegyest? Végül is, mi múlt rajta...?

Artie 2012.07.06. 15:11:56

Baaaazzz, lemaradtam a tippelésről. Most értem Lotus írásának a végére. De biztos, hogy ezt sem olvasta el!

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2012.07.06. 21:52:19

@Artie: Azt vállalom, hogy a hejesírásom nem az iggazzi, meg a tippjeim helyessége is szoros kapcsolatot ápol a béka ülepével, de attól még a posztokat vissza szoktam olvasni. :D

Artie 2012.07.07. 17:29:10

@Black Lotus: Kedves Lotus, ki beszél itt visszaolvasásról? Szerintem el sem olvasod, mert ennyit nem lehet elolvasni!:P

Dr. KOTász (Cobretti hadnagy) 2012.07.11. 15:47:03

@slowmotion: azt hittem direkt volt, jót röhögtem rajta...
a tippelésről meg mindenféle hülye nyaralás miatt lemaradtam.

slowmotion 2012.07.12. 10:38:46

Budapest Honvéd - Flamurtari Vlorë 1:1
ennél több költség-haszon szempontból nem kell

FK Senica - MTK Hungária 1:1, tiz: 1:2
és még így is mi rúgjuk jobban a büntetőket...

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2012.07.12. 13:33:25

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Ahogyan slowmotion kolléga már megtette, hasonlóképp tehettek ti is, vagyis EBBEN A POSZTBAN LEHET TIPPELNI AZ EL VISSZAVÁGÓKRA IS!!!

HAJRÁ HONVÉD! HAJRÁ MTK!

vérfarkas 2012.07.12. 13:34:52

Budapest Honvéd - Flamurtari Vlorë 1:0
FK Senica - MTK Hungária 1:2

Stefan Derrick 2012.07.12. 13:53:58

Budapest Honvéd - Flamurtari Vlorë 1-1
FK Senica - MTK Hungária 1-2

bmiky31 2012.07.12. 14:55:44

Honvéd-Flamurtari 2-0
Senica-MTK 2-1

sirsteve 2012.07.12. 15:15:41

Budapest Honvéd - Flamurtari Vlorë 1-0
A Honvéd az EB győztes spanyol válogatottól már megszokott csatár nélküli játékot ötvözi az EB ezüstérmes olasz betonvédekezéssel, így 6 védővel és 4 védekező középpályással kezdik a meccset, de 1 gólt még így is találnak valahol.

FK Senica - MTK Hungária 0-2
Megnéztem, ez fizet a legjobban, akkor is ennyi lesz a végeredmény, ha ehhez mindkét csapatnak 3-3 büntetőt ki kell hagynia.

Dr. KOTász (Cobretti hadnagy) 2012.07.12. 16:27:01

Honvéd-F. Vlore: 1-1
Torghelle megfontolja a visszaigazolást, mivel a Vidi nem fog két kört menni...

Senica-MTK: 1-1, tizikkel 3-2
Józsibá még MTK vezetésnél alszik el, így a büntetők után véletlenül együtt kezd ünnepelni a hazaiakkal, akik vállukon hordozzák körbe Kantát.

lelkesamatör 2012.07.12. 16:39:39

Budapest Honvéd - Flamurtari Vlorë 2:0
FK Senica - MTK Hungária 1:1

Dr. KOTász (Cobretti hadnagy) 2012.07.13. 09:27:32

1500 néző a Honvéd meccsen? Tuti mert csak egy színvonaltalan EL-derbi, bezzeg, ha a Siófok ment volna! Az megvan, amikor a BVSC-Betis visszavágót adta az Eurosport? A nézők fele spanyol volt, és kb. 2000 volt az összlétszám, mellesleg nőtt a gaz a lépcsők rései között...

Stefan Derrick 2012.07.13. 12:38:28

Katasztrófa ez az MTK. Szerintem az elmúlt évek eredményei alapján meg kéne tiltani, hogy legközelebb nemzetközi kupában induljanak. A Honvédot megkövetem az 1-1-es tippem miatt, helyenként jobban játszottak a tavaszi önmaguknál.

És itt a legújabb bréking nyúz, úgy tűnik, Döme újra elkezdte az ivást, és biztos nemcsak fröccsözik, hanem valami keményebbet tol:

pepsifoci.hu/node/116877

slowmotion 2012.07.17. 16:03:11

@bmiky31: jut eszembe, asszem Téged kerestek valami +49234-gyel kezdődő számról :)

slowmotion 2012.07.17. 16:07:11

@Stefan Derrick: én nem vagyok biztos, hogy ez még mindig folyékony halmazállapotú közeg miatt van...

spinyokiraly 2012.07.17. 16:43:40

Mivel nincs újabb poszt:
Skënderbeu–DVSC 1-2

bmiky31 2012.07.17. 17:09:17

@slowmotion: téves kapcsolás volt... :)

@spinyokiraly: ha már itt folytatjuk, akkor Skënderbeu–DVSC 0-1

979122 2012.07.17. 18:14:34

Skënderbeu–DVSC 0-2

sirsteve 2012.07.17. 18:50:02

Skënderbeu–DVSC 0-4

slowmotion 2012.07.18. 15:14:12

anyám, mennyire mázli, hogy lemaradtam a tippelésről.
kíváncsi leszek, a szemüveges kopasz úr mit talál ki a visszavágóra, mert a tegnapi játék alapján ez a Loki nemhogy BL-selejtezőt nem érdemel, meg nem csak EL-helyet, hanem a Magyar Kupából is ki kellene tiltani három évre...
süti beállítások módosítása