HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Csank János noteszének nyomában I.

2009.04.13. 20:55 végh hanta

Hallgatva az idők szavára és Nagy Tiborra, új rovattal jelentkezünk, melyben alsóbb osztályú meccsélményeinket tárjuk az olvasók széles tábora elé. A sorozat első részében Pesterzsébetre, az NB2 Keleti-csoportjának kebelén lejátszott, ESMTK-BKV Előre mérkőzésre látogattunk ki.

Kellemes szombati délután, néhány órával az esti sonkavágás előtt, és a melegrekord is csak másnap tervez megdőlni. Mi legyen a program addig? Ruhatár felfrissítése valami plázában? Baráti cseverészés a Gödörben? Villamosozás Pesterzsébetre az ESMTK-BKV meccsre? Mondjuk az utóbbit.

Az ESMTK (Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör) pályája a XX. kerületben, az Ady Endre út 150. szám alatt található, amely a legkényelmesebben az Határ úti metrómegállótól induló 52-es villamossal közelíthető meg. Nem kell megrémülni, hogy a villinger néha egypályásra vált, nem maradunk Erzsébet fogjai (máraki), egyszerűen csak a visszairány egy másik utcában fut. Régi járat.

A stadionhoz érve újabb gebasz üti fel fejét, a fogadóképben nincs egyetlen kocsma sem! Syntax error, mondjuk C64-es műveltséggel, mert olyan, hogy stadion és olyan, hogy kocsma az összetartozik per definitionem. Kerüljük meg a telepet, hátha.

És lőn a világos(ság)! A hátsó bejáratnál klasszikus sarokzászló mögötti üzemegység, fehér, zúzott köves terasszal. Remek kilátás a pályára. Van még fél óra kezdésig, böngésszük át az Erzsébeti Focisok(k) c. fanzin (sajnos) utolsó számát.

Ne tévesszen meg minket, hogy már bent vagyunk a sporttelepen és elég lenne odasétálni a századelős hangulatot árasztó falelátóhoz, vegyük meg a jegyet becsületesen! 800 forint a felnőtt, 400 a diák, ami nagyjából fele-harmada az NB1-nek. (A büfében az Arany Ászok 250, a Zsírosdeszka 100 HUF, összevetésképp a múlt héten meglátogatott Bozsik-stadionban ez a kombó 420+150 pénzbe fáj.)

A meccs jónak ígérkezik, a kiesés elől menekülő, de sorozatban három győzelmet behúzó ESMTK, a középmezőnyben tanyázó BKV Előrét (Budapesti Közlekedési Vállalat Előre Sport Egyesülete) fogadja. (Oké, a jót majd még ledefiniáljuk egyszer bővebben.)

A hatodik percben máris láthatunk egy mintaszerű támadást (félpályáról kereszt a jobbösszekötőnek, aki azonnal beadja, érkező pedig bevágja a rövidre), Nikolics Vukan góljával mennek egyel a hazaiak. Közben végig azon merengek, hogy vajon a halászmellényes csóka a Cseh Bandi (BKV edzője, a Honvéd korábbi játékosa), vagy a melegítős-térdeplős figura?

Nincs sok idő mélázni, az ESMTK ismét gólt lő, igaz a spori - les miatt - nem adja meg. Nincs futópálya, a korlátnál állok, hallom a játékosok véleményét az ítéletről. Mit mondjak, nem feltétlen a szurkolókat kell figyelmeztetni a helyes magaviseletre.

Fél óra játék után megremeg az erzsébetiek hálója is, amely komoly vitákat gerjeszt, ugyanis a labda később az alapvonalon hagyja el a játékteret. Most akkor ez bent volt, vagy sem? A kapus ért a hálóhoz csak, vagy a labda? Nem egyértelmű (a másnapi sportból sem derül ki), viszont a hálóőr megsérül, le kell cserélni. Néhány őshonos szurker szerint "megvettük a mérkőzést a bentmaradásért".

A jobbszélen egy vörös hajú srác futkorászik (Agócs), aki nem rossz, de ritka bunkó egy figura. Olyan hangnemben szól vissza a kapusának, amit még pályán is illik rossz néven venni. Amúgy nem ügyetlen, csak vagy nem tud fejelni, vagy nagyon fáradékony, mert a második félidőben rendre ő marad hátul a hazai szögleteknél.

Közben Nikolics dupláz, 2-0. A közlekedésiek balbunkója mondja a magáét, próbálja a kispad felé védeni a becsületét, de a válasz egyértelmű: "Fogd be a pofád és tedd a dolgod!" (Most már nyilvánvaló, hogy a horgászmellényes egy mentős, Cseh Bandi pedig melegítőben van.)

A taccsbíró megint beint egy lest, a szurkolók megint háborognak. Érdekes látvány, ahogy egy Fradi-címert aranymedálként a nyakában hordó szurker vehemensen szidja a sporit, miközben egy másik (szintén Fradi-medálos) csitítja a tribünről. A fából ácsolt, erősen műemlék jellegű főlelátón egyébként tilos a dohányzás, minden kis szikrától lángra kaphat a felépítmény. Amíg lenyugszik, addig a Tatabányáról télen érkezett Béress bemegy két ember között és higgadtan gurít a hálóba. Középkezdésre már nincs idő, félidőben 3-0 a hazaiaknak.

Félidőben Erzsébet-induló [dalszöveg, hanganyag] és Fradi-medálos biztonsági őr. Itt mindenki kettős identitású és a kötelesség mellett, családi programként jár ki? (Személyes megjegyzés: valahogy nagyon tetszik az egész hangulata.)

A BKV hamar szépít a második félidőben (Gulyás), majd nyílttá válik a mérkőzés, mert a hazaiak feladva a területet, szinte át sem jönnek a félpályán. Jellemző az ESMTK-ra, hogy az egyik védője, ahelyett, hogy kényelmesen taccsra tenné a szélső mellett a labdát, inkább elengedi és a tízenhatos vonalánál lefaultolja. (Szerintem nem feladják a területet, hanem elfáradtak, kidurrantak a második félidőre.)

Sok a hangya és a szúnyog(?), az imént szedtem ki egyet a sörömből, amit a kerítésen belül lévő, a pálya locsolócsövét rejtő fadobozra tettem, biztos alátámasztást keresve. A szpíker közöl valamit a jelenlévőkkel, de nem figyelek a tartalomra, mert a forma az ami erősen elgondolkodtat. Honnan ismerős ez a hang? (Talán kidobó a Kék Osztriga bárban - a bántás minden szándéka nélkül.)

A cserekapus aláfut egy szögletnek, 3-2. Izgalmas lesz a vége. Az egyik néző szerint a spori hirtelen újra spori és nem szemétláda-zsidó-elmebeteg.

Az időhúzási technikák igen széles tárházával ismerkedhet meg az egyszeri meccslátogató ebben a periódusban, ha jól és jó helyre figyel. Az oldalvonalon kiguruló labdát - jó érzékkel - a rossz irányba "visszaadó" szekuritis (hátulról cseppet Soltész Rezső-imitátornak tűnik, de egy versenyen helyezetlen lenne), és a kapu mögé lehelyezett pótjátékszer helyett, a messze ellőtt labdért a hátsó edzőpályára is elsétáló kapus, egy-egy eklatáns példája, hogyan lehet csalni az időt.

Facskó felugrik, de a labda átszáll felette, Csopaki köszöni szépen, 3-3. A bíró újra szemét-büdüs-zsidó-geci és felzúg a Menczeles takarodj-rigmus is. Vége.

[népsport] A független szemlélő láthatott hat gólt, igazságos elosztásban, ráadásul igazságos eredményként. Az első félidőben minden bejött a hazaiaknak, Füzi Krisztián mesterien (NB2 alsóház!) osztogatta a labdákat, szép gólokat rúgtak. A folytatás után csak a BKV volt a pályán, helyzeteket dolgozott ki, amiből hármat gólra váltott. [/népsport]

A hely hangulata: 4/5
Szurkolhatósági faktor: 4/5
Árak: 5/5

Galéria:
2009.04.11. ESMTK-BKV Előre 3-3

8 komment

Címkék: bkv nb2 esmtk janibá notesze

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr221060610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrej2 2009.04.14. 09:49:14

Király a poszt, nagyon jó kezdeményezés!
Akkor jártam még Erzsébeten meccsekre, amikor a Szűcs Lajos kettős igazolással védett ott hétvégente, és bár a csapat nagyon gyenge volt (azt hiszem akkor kizuhantak a másodosztályból), látszott, hogy ebből a gyerekből lesz valami (és most szigorúan a kapustudására gondolok). És bár azóta nem voltam ott meccsen, most valahogy mégis újra éreztem azt a hangulatot, ami megmaradt azokból az időkből.

vidi-master 2009.04.14. 23:25:59

a cserekapust Végh Gábornak hívják, előző csapata a(z egykori) Budapesti Erőmű volt.
a büféről csak annyit, hogy őszi ottjártamkor a klasszikus büfé zárva volt, és csak egy raktárban lehetett vásárolni, ahol volt pénztárgép természetesen, csak az árak mentek pofára. egyébként a centerpálya nagyon csalóka, kívülről jónak tűnik de belül fűcsomós, fel-felpattan a "zsuga" rajta.
nagyon jó a cikk és az ötlet, grat.
ja és, remélem nem esik ki a 'Liza!

Jonathan Foer 2009.04.15. 08:52:20

Nagyon jó bejegyzés :) Régebben a focitippen volt hasonló kezdeményezés, én örülnék, ha itt is meghonosodna valami hasonló. Legyen ez egy hagyományteremtő írás :)

Mérgező Hulladék 2009.04.15. 10:29:59

@vidi-master: az Erőmű még megvan, csak Tétényben játszanak, ugye?

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.04.15. 12:37:35

@Mérgező Hulladék: Én úgy emlékszem fúzionált a két csapat. Érdekes, hogy az ESMTK pont az Erőművel játszott egy verekedős (Tamási, Zombori Zalán) meccset a téli felkészülési időszakban.

vidi-master 2009.04.16. 13:28:18

@Mérgező Hulladék: hát... hülyén hangzik, de a most a BLSZ I-ben szereplő Erőmű-Nagytétény már nem a régi, Budafoki úton szereplő Erőmű. A nyáron ugye megszűnt az Erőmű sporttelep, és a vezetés legalább a nevet megpróbálta megmenteni. mivel a Nagytétény a 2007/2008-as szezonban pont lemaradt a feljutásról a BLSZ I/B-ben, így nekik kapóra jött az Erőmű első osztályú indulási joga és "egyesültek". viszont ez a játékosállományban és a napi szakmai munkát irányító személyekben nem maradt meg, ugyanis a mai Erőmű-Nagytétény játékosállománya 100%-ban az egykori Nagytétényből áll (plusz az új igazolásokból). ha érdekel kérdezz nyugodtan, magamtól nem OFF-olok többet:)

Mérgező Hulladék 2009.04.16. 14:44:58

@cikoria: @vidi-master: köszi. Tehát a szokott megoldás; gondolom, egy-két éven belül eltűnik a nevükből is az Erőmű. Mondjuk várható volt, hogy pálya nélkül nem sokáig fogják húzni :(

vidi-master 2009.04.17. 12:40:03

@Mérgező Hulladék: így van:( egyébként ehhez kellett egy klubvezetés is - legalábbis kívülről alkalmatlannak tűntek.
süti beállítások módosítása