HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ellenfélnézö: Elfsborg IF, Kalmar FF

2009.07.14. 18:21 Black Lotus

Harmadik részéhez érkezett a nemzetközi porondon vitézkedő kupacsapataink útjába sorolt ellenfeleket mantrázó sorozatunk. Az egzotikum kategóriába tartozó Irtis Pavlodar, valamint a hazai fociultrák szívét mindig megmelengető román futball jeles képviselője, a Steaua Bucuresti után a harmadik fejezetben az északi csillagként ragyogó Kalmar FF és Elfsborg IF csapatait, valamint az azoknak otthont adó városokat ajánljuk az olvasók figyelmébe. (Jelezni szeretnénk továbbá a kinti mérkőzés megtekintését tervező debreceni és szombathelyi szurkolóknak, hogy igény esetén már itthon megkezdhetik a felkészülést az északi konyhaművészettel való megbarátkozásra: az ismert bútoráruházban a Pytt i Panna fedőnevű gasztronómiai gyönyör egy Károly Róbert beáldozása ellenében megízlelhető. Emésztési zavarokkal küszküdők ne felejtsék otthon a TAJ-kártyát, hátha szükségessé válik a gyomormosás.)
 
Kalmar városa a középkorban élte fénykorát, elsősorban fekvése miatt. A Dánia közelében, egy dán fennhatóságú szigettől néhány kilométerre elhelyezkedő tengerparti város megkerülhetetlen tényezőnek számított akkor, amikor az egymással bajuszt akasztó felek Lopakodók helyett még tengeri ütközetek formájában rendezték vitás kérdéseiket. A városban kötötték a kalmari uniót 1397-ben, amely egész Skandináviát egyetlen uralkodó alá próbálta begyömöszölni és amelyből végül pont a svédek hátráltak ki 1523-ban. Az önálló országot alapító Wasa Gusztáv király kárpótlás gyanánt helyre kis kastélyt rittyentett a városba, mely napjainkban is megtekinthető - az akkori kor talán egyedüli maradványaként. A települést ugyanis az 1611-1613 között lebonyolított, kalmari háború néven elhíresült össznépi pankráció keretei között sikerült porig rombolni, amit pedig véletlenül kifelejtett volna a teremtés koronája, arról a természet gondoskodott egy tűzvész formájában. Az újjáépítés után már nem nyerte vissza stratégiai jelentőségét, napjainkban a talán túlságosan is nyugalmas északi kisvárosok prototípusának számít 35 ezres lakosságával és közel 6 ezer diákot befogadó egyetemével.

 
Történelmileg kisebb léptékekkel mérhető Boras városa, ahol az Elfsborg csapata fészkel. A települést 1621-ben nyilvánította városnak II. Gusztáv Adolf, abból a célból, hogy letelepítse a környező falvak népét riogató házalókat, akik a kor törvényei szerint csak városokban űzhették áldásos tevékenységüket. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy ennek célja a kereskedelem színvonalának high-tech szintre emelése, avagy éppen ellenkezőleg, élelmesék egymásnak ugrasztása volt, mindenesetre Boras szép fejlődésnek indult. Számos szabó is itt kereste szerencséjét, erre utal a város címere, amelyben két, birkanyírásra használt alkalmatosság díszeleg a középpontban, a kollektív önmeghatározás sajátosan északi példájaként (a "semmi pucc, semmi csicsa, helyette lényegretörő, letisztult formavilág" jegyében).  Kalmarral ellentétben háborút nem neveztek el róla, viszont átélt négy tűzvészt, amely - tudván, hogy a svéd vidéken főleg fából készült házikók pompáznak - önmagában is felért egy armageddonnal. Napjainkban vasúti csomópontként és ipari (főként textilipari) központként funkcionál, továbbá érdekességként jegyzik meg róla, hogy itt székel a legtöbb svéd csomagküldő szolgálat, amely mögött a házalás hagyományának modern kori megjelenési formáját gyanítjuk. A várossal foglalkozó videót nem leltünk, fotósorozat viszont van.
 
A svéd labdarúgásról sok újat nem tudunk mondani. Válogatott szinten három világbajnoki érmük van: egy ezüst hazai pályán 1958-ból, valamint két bronz, 1950-ből és 1994-ből. A 2000-es EB óta csak egyszer (2004-ben) nem tudták magukat az aktuális nagy tornára kvailifikálni. Klubszinten a legnagyobb sikereket a rekordbajnok IFK Göteborg érte el, amely a nyolcvanas években kétszer is megnyerte az UEFA-kupát és elődöntős volt a BEK-ben, majd 1995-ben a Bajnokok Ligájában jutott el a negyeddöntőig. A BL-be utoljára a Helsingborg jutott be 2000 őszén (a kispadon Nanne Bergstranddal, aki jelenleg a Kalmart trenírozza), az EL elődjeként funkcionáló UEFA-kupában viszont rendszeresen volt svéd résztvevő a csoportkörben (itt is a Helsingborg villantott utoljára, a 2007/2008-as idényben a csoportkörön túljutva a legjobb 32 között vérzett el).  A bajnokságot (Allsvenskan) 16 csapattal, tavaszi-őszi rendszerben bonyolítják, ennek okaként Kazahsztánhoz hasonlóan a szubtrópusi jeleket ritkán mutató időjárás említhető.
 
A Kalmar FF csapatát 1910-ben alapították, Göta IF leánykori néven. Fúziók és névcserék után 1927-ben nyerték el jelenlegi nevüket. Legelvakultabb drukkereik sem állítják, hogy a Kalmar kihagyhatatlan lenne a svéd klubfutball panoptikumának VIP-terméből: először 1949-ben sikerült feljutniuk az első osztályba, majd kiesések és visszajutások sorozatának prezentálása után 1955-től húsz éven át az alsóbb osztályban felejtődtek. Erre az időszakra esik az első magyar vonatkozás is, Markó Ferenc személyében, akit 1957-ben a börgholmi menekülttáborból sikerült "leigazolni" némi kalóriapénz fejében. A történelmi idők ínséges mivoltát jelzi az is, hogy századik élvonalbeli meccsüket csak 1976-ban abszolválták. A jubileum emlékezetesre sikeredett: a csapat 9-2 arányú zakót akasztott le a GIF Sundsvall ellenében, amelynek hatására a következő munkanapon Kay Wiestal edző alacsonyan szállva hagyta el a klubház épületét. A hetvenes évek végére viszont beköszöntöttek a szebb napok: a csapat először végzett dobogós helyen a bajnokságban, majd 1981-ben történetük első országos trófeáját is elnyerték a Svéd Kupa formájában. Pénzügyi gondokkal és újabb másodosztályú vendégszereplésekkel megspékelt idények után 2003-tól számítanak stabil első ligás csapatnak, 2008-ban pedig az utolsó fordulóban végrehajtott pontszerzésnek köszönhetően történetük első bajnoki címét ünnepelhették. A dicsőséglistát 2 ezüst  és 2 bronzérem, 3 svéd kupagyőzelem, valamint az idén elhódított svéd szuperkupa teszi teljessé.
 
A nemzetközi porondon - fentiekből adódóan - viszonylag ritkán tették tiszteletüket. Első alkalommal 1978-ban, amikor rögtön a Ferencvárossal akadtak össze (magyar vonatkozások, part two), Nyilasiék összesítésben 4-2 arányban leckéztették őket. Tavaly közel kerültek a nagy kiugráshoz, az UEFA-kupa selejtezőiben először luxemburgi, majd belga ellenfelet vertek, végül az utolsó selejtező körben a benelux körkép teljessé tétele érdekében a Feyenoord ellen próbálkoztak. Rotterdami győzelmük után már komoly bravúr kellett az elhasaláshoz, amelyet a visszavágón egy tiszteletbeli potyamackót érdemlő kapusprodukció és egy öngól formájában tudtak kivitelezni.
 
Az idei bajnokságban (7 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség kombóval) a negyedik helyen áll a piros-fehér színekben pompázó egylet. Az utóbbi három fordulóban nyertek, a hétvégén a Djurgarden csapatát ajándékozták meg egy 6-1 arányú sallerral (videó alant, melyen a szanálás alatt álló, 9.000 férőhelyes szentély, a Fredriksskans is megfigyelhető). A csapatból az Elm-fivérek, David és főképp a lábában beépített rakétaágyút hordozó Rasmus emelhető ki (tavaly még hárman voltak, de Viktor idén már a Heerenveen szurkolóit boldogítja). Négy brazil és egy-egy albán, északír és nigériai légiósuk közül a brazil Daniel Sobralensét és Daniel Mendest taksálják a legtöbbre.

 

Az 1904-ben alapított Boras Fotbollslag 1906-ban került átkeresztelésre Elfsborg IF-re. A sárga-feketében pompázó egylet az 1930-as években élte fénykorát, amikor 5 év leforgása alatt háromszor takarította be a bajnoki címet, soraikban hét válogatott játékossal. A negyvenes években az ezüstök gyűjtésében jeleskedtek, az ötvenes éveket viszont már ők is a másodosztályban töltik. 1960-ban nagy levegővétel következett: ekkor a másodosztályt, '61-ben pedig ugyanazzal a lendülettel az első osztályt nyerik meg. A XX. század további részében kerülik a sikerek a klubot, sőt, 1987 és 97 között újra bebüntet a másodosztály. Az utóbbi években fényes csillagként tündökölnek a svéd klubfutball egén: 2006-ban megnyerték történetük ötödik bajnoki címét és tavaly is csak 1 ponttal maradtak le a Kalmartól. A dicsőséglistán 5 arany, 6 ezüst, 4 bronz és 2 kupagyőzelem található.

A nemzetközi porondon 2007 volt a legsikeresebb évük: a BL-ben a Debrecen (Kouemaha gólja miatt kissé véleményes) kiejtésével eljutottak az utolsó selejtező körig, ahol a Valencia öt gombóccal irányította át a brigádot az UEFA kupába. Ott a Dinamo Bucurestin áthámozva magukat bejutottak a csoportkörbe, ahol viszont már csak a pofonfa megrázására futotta erejükből (1 döntetlen és 3 vereség, utolsó hely a csoportban). Tavaly az Intertotó-kupában bemutatott menetelést a rettegett St. Patrick's Athletic elleni kieséssel sikerült gallyra vágni.
 
Az idei évben is a második helyen tanyáznak a svéd ligában. A hétvégén szenvedték el első vereségüket, előtte 7 győzelmet és 6 döntetlent tartalmazó erődemonstrációt mutattak be. A hazai mérkőzéseit a műfüves (emiatt magyar csapatok által eleve nem kedvelt), hipermodern Boras Arénában játszó csapatból Anders Svensson 90, Teddy Lucic 86 svéd válogatottsággal próbálja majd ellensúlyozni a szombathelyi Maikel zsenialitását, de végszükség esetére angol, ausztrál, finn és izlandi légiós is rendelkezésre áll. Videóként a Kalmar elleni döntetlenjüket ajánljuk.

 
Végül a teljesség kedvéért idéznénk a Kalmart a Malmö elleni idegenbeli meccsen Bücs pályaedző társaságában megtekintő Herczeg mester nyilatkozatának második felét, illetve a saját fejlesztésű futballmagyar-magyar szótárunk által javasolt értelmezést. Sajnos a progi még csak béta üzemmódnál jár és néha vannak benne bugok, ezért csak zárójelben és alacsonyabb betűkkel merjük leírni az általa javasolt fordítást: 
 
"Két éve, amikor a BL ugyanezen fázisában az Elfsborggal találkozott a Loki, én térképeztem fel a borasiakat is: azt kell mondjam, a Kalmar lényegesen attraktívabb futballt játszik, mint anno az Elfsborg, amely abszolút racionálisan, minimális kockázatot sem vállalva építette fel játékát. (A Siófoknál is erősebb kupaellenfelet kaptunk.) A Kalmar azzal a szándékkal jött ki a második félidőre, hogy megnyeri a meccset, letámadta a házigazdát, a tizenhatosa előtt járatta a labdát. (Ritka pofátlan, a vendégjoggal visszaélő banda ez a Kalmar.) Hogy a támadó harcmodor kedvez-e nekünk vagy sem, arra csak a pályán kapjuk meg a választ. (Ránézek az edzésen Polekszicsre és rájövök: ez az a helyzet, amikor csak egy jó erős pálinka jelenthet megnyugvást.) A Kalmar nem az Elfsborg. (Bücs Zsolti két liter tömény elfogyasztása után biztos volt benne, hogy ez a csapat volt itt két éve is, csak azóta az irántunk érzett rajongásuk miatt ők is piros-fehérre váltottak.) Az is tény: Svédországban talán nincs olyan szurkoló, aki ne venné biztosra a Kalmar továbbjutását. (Amiben bízunk: a labda gömbölyű és Bernáth egy év alatt sokat fejlődött lábtengóban.) A véleményüket nem rejtik véka alá, mindamellett udvariasan hozzák a tudomásodra. (Az Elm-fivérek közül David "Jöttök ti még a mi utcánkba!", Rasmus pedig "Rémálom az Elm utcában" feliratú pólóban fog korzózni az Aranybikában.)"

13 komment

Címkék: debrecen beharangozó haladás elfsborg kalmar kupaellenfél

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr721246192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2009.07.15. 13:23:33

a kalmar címere tényleg egy bugyi?

slowmotion 2009.07.15. 13:31:54

@redcard: valami lehet itt a levegőben, mert nekem is ez jutott egyből az eszembe :)

neeskens 2009.07.16. 12:57:07

Kettő sima baszkikáim. Érik a továbbjutás!

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.17. 00:51:53

ezután a kupahét után meg kell mondjam, hogy a lokiban látok fantáziát, kis mosoly a szám szegletében, de a lilákba csak hányni jár a lélek, a szegény hali meg, ááá, hagyjuk.

Zigi 2009.07.17. 07:34:55

Azért várnék még az értékeléssel egy hetet. Fordulhat még úgy is a dolog, hogy a Debrecent szidjuk és az Újpestet dicsérjük. A két gól nem behozhatatlan se itt, se ott. A Haladásnak viszont szerintem is csak a tisztes helytállás maradt.

Mérgező Hulladék 2009.07.17. 12:33:52

Lezajlott a sorsolás, nem panaszkodhat a Loki: Wisla vagy Levadia, idegenbeli kezdéssel. Ráadásul a Levadia Krakkóban csinált 1-1-et.
Nagyott nőtt az esély valamelyik csoportkörre :)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.17. 13:43:04

@Mérgező Hulladék: sztem meglesz. le kell számolni azzal, hogy minden nyáron a 95ös fradit emlegetik, ilyenkor mindig rájövök, h öregszem.

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.17. 14:02:20

A Honvéd a Fenert kapta. Nem lesz hosszú az idei kupamenetelés, van egy olyan érzésem...

Zigi 2009.07.17. 14:07:19

Én még bízok azért egy Újpest-Motherwell-ben is...

Mérgező Hulladék 2009.07.17. 14:43:52

Nem találtam Fener-beharangozót az archívumban. Látjátok, felesleges halogatni a munkát :)

@Bastille: már annak is örülnék, ha a 2004-es Fradi kerülne háttérbe.

alberto20 2009.07.19. 15:37:51

Üdv! Tetszik a honlap. Nézzétek meg ezt is, és szavazzatok, tippeljetek, akár nyereményekért is!

www.gportal.hu/portal/mindennapok

Frigo 2009.07.20. 09:37:04

@Zigi: Szerintem pedig behozhatatlan a 2 gól, itt is, ott is. Ha az Újpestről továbbjutást remélsz a Steaua ellen, akkor a Haladástól is remélhetnéd az Elfsborg ellen.
süti beállítások módosítása