HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ellenfélnéző: Levadia Tallinn

2009.07.25. 21:21 Black Lotus

A Hajdúság gyöngyszemének továbbjutása óta a honi futballközeg egy része a kánikula dacára is a "tavasz lesz és ének száll a városok felett" delíriumus állapotában leledzik. Lelki szemeinkkel nem nehéz magunk elé képzelni Szöllősi Gy. sportnapilapos jegyzetgyártó kisiparost, amikor reggelente - miután a tükörben kigyönyörködte magát daliás alakjában - előhúzza a sublótból a miniatűr imamalmot és a kezében tartogatva ismételgeti: már csak egy párharcot kell nyerni ahhoz, hogy a magyar klubfutball régi fényében tündökölve újra a nemzetközi kupák csoportküzdelmeiben reprezentálhassa magát. Mi a magunk részéről véletlenül sem szeretnénk kiejteni a szánkon a Rabotnicski nevet, viszont csendben jeleznénk: vélhetően az ellenfél is szeretne felkerülni a páneurópai futballtérképre. Finnugor rokonaink közül a finnekről 1997 óta tudjuk, hogy fociügyekben készségesek velünk, két héten belül az észtekkel kapcsolatban is megtudhatjuk a rögvalót. A kupacsapataink útjába sodort ellenfeleket mantrázó sorozatunk ötödik részében a Levadia Tallinn csapatát mutatjuk be, Pumpui áldásos közreműködése segítségével.
 
Tallinn városát a térképek 1154, a mondák világa ennél is korábbi időpont óta jegyzi. A finn Kalevalához sok szempontból igen közel álló észt eposz, a Kalevipoeg története szerint a címmel megegyező nevű főhős édesapját, Kalev királyt finnugor szokások szerint hatalmas kőkupacos sírba temették, amely az idők folyamán betemetődött földdel és így alakult ki a középkori város magvát adó Toompea-domb. Hogy ebből mi igaz, az nyilván más kérdés, az viszont bizonyos, hogy a város iránt (stratégiai fekvése miatt) mindig élénk érdeklődést tanúsítottak a magukat éppen túlságosan erősnek érző szomszédos államok. Észt barátaink összesen 700 évet töltöttek el különféle nációk (dánok, svédek, németek, oroszok, utóbbi kettő nem is egyszer a történelem folyamán) atyáskodása alatt, a tulajdonjog általában erőnek erejével cserélt gazdát, de a dánok esetében előfordult, hogy némi kápéért adtak túl a feleslegessé vált "birtokon". A szovjet éra alatt a település azon kevesek egyike lehetett, amely az országos műemlékvédelmi szervek felügyelete alatt állt, így megmenekült az országszerte igen népszerű "a beton és vasbeton városa leszünk" mozgalom áldásos hatásaitól és belvárosa mindmáig megőrizhette hangulatos középkori jellegét. Tallinn az utóbbi években a szovjet katonai emlékmű külvárosba költöztetése, illetve a gazdasági válság kapcsán hallatott magáról, az ezekkel kapcsolatosan megrendezésre került demonstrációkon néhány túlzottan vehemens tüntető a városközpont kirakatainak kisebb-nagyobb belsőépítészeti átalakításával igyekezett belefolyni a városarculat alakításába. Videó a városról, melyet Zigi látatlanban is szépnek látott.


 
Az észt válogatott az 1994-es vb selejtezőin tért vissza a nemzetközi labdarúgás vérkeringésébe. A selejtezőket azóta egyszer sem sikerült túlélniük, legnagyobb sikerüknek (néhány kevésbé jegyzett nemzeti csapat fejbe kólintása mellett)  a korábbi horvátok és bolgárok elleni, valamint a mostani sorozatban a törökökkel szemben kivívott döntetleneket tartják.  (Legemlékezetesebb mérkőzésük viszont 1996. október 9.-ére, a skótok elleni hazai vb-selejtezőre datálódik. Az előző este a stadionban edző vendégek elégtelennek találták a világítást és panaszuknak a FIFA helyt adott, egyúttal a derbi kezdését közel 4 órával előrébb hozta. Az észtek nem fogadták el a döntést és nem jelentek meg a stadionban, ahol az egy csapatos mérkőzést Radoman spori a kezdőrúgás elvégzése után lefújta, miközben a Tartan Army szurkolói előadták a sebtiben megírt - az Eurovíziós dalfesztiválra később sajnálatos módon be nem nevezett - "Egy csapat van, csak egy csapat van Tallinnban" című slágerüket. Az esetből jókora purparlé keveredett, a skótok a 3-0 arányú vendéggyőzelem megítélését követelték, a FIFA azonban semleges helyszínen újrajátszatta a derbit, amelyen nem esett gól. A mostani évtizedben a tavalyi, Feröer-szk. elleni pengeváltás írta be magát a nagykönyvbe, ahol az észt himnuszt éneklő helyi popsztár, Ewert Sundja bizonyította, hogy ez a műfaj nem csak Király Lindának és Vikidál Gyulának okoz gondokat. A remekbe szabott produkciót két túlhevült drukker némi testi fenyítéssel díjazta.) A jelenleg folyó vb-selejtező sorozatban az észt válogatott ötödik a selejtező csoportjában, masszív 5 ponttal, amelyből négyet Örményország megregulázásával, egyet pedig a már említett, Törökország elleni, hazai gól nélküli döntetlennel szereztek. A magyar válogatottal az elmúlt közel 20 évben két barátságos meccsen találkoztak, 2003 novemberében 1-0-ra győztek Budapesten, amiért bonvivánjaink 2004 decemberében egy bangkoki sörmeccsen 5-0 arányban vettek elégtételt (a kegyelemdöfést nem más, mint Pollák Zoli adta meg).

Klubcsapataik sem igázták még le a kontinenst: legnagyobb sikereiket éppen a Levadia aratta, amely egyrészt 2009 előtt 2000-ben és 2007-ben is abszolválta az első BL-selejtezős párharcát, másrészt 2006-ban a finn Haka és a holland Twente elpáholásával eljutott az UEFA-kupa első köréig, ahol a Newcastle United mutatta fel a stoptáblát. A bajnokságot (Meistriliiga) 10 csapattal, tavaszi-őszi rendszerben bonyolítják, amelynek okaként a kazahokhoz és a svédekhez hasonlóan a szubtrópusi jeleket ritkán mutató éghajlat említhető.

A zöld-fehér mezes Levadia az európai kupamezőny egyik legfiatalabb csapatának számít, ha elfogadjuk az 1998-as alapítási dátumot. Ezt megelőzően a társaság FK Olümp Maardu néven éldegélt az észt másodosztály langymelegében, ekkor viszont az OÜ Levadia nevű acélgyár nyúlt az anyagi gondokkal küzdő egylet hóna alá. Az acélipari csatornákból bőségesen befolyó pénz hatására a Levadia Maardu névre váltó csapat megtáltosodott (akinek a szintén kilencvenes évek végi dunaújvárosi állapotok jutnának eszébe, annak üzenném: nincs vele egyedül), rögtön feljutott az első osztályba, ahol jó étvággyal bekebelezte Tallinna Sadam nevű riválisát és 1999-ben felvette a dallamos hangzású Mittetulundusühing Spordiklubi Football Club Levadia Tallinn nevet (az egyszerűség kedvéért a hétköznapokban csak az utolsó két szót használják). A társaság első bajnoki évében az összes létező észt serleget (bajnoki cím, kupa, ligakupa, szuperkupa) összeszedte és azóta is lelkesen gyűjtöget: jelenleg 6 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremnél, valamint 6 kupa- és 3 szuperkupa-győzelemnél járnak. A gólgazdag észt bajnokságban (ahol a városi rivális Florának 2003-ban 17-0 arányú bajnoki győzelme is volt) tavaly 105 dugóig jutott a Levadia, amely akár vérszegénynek is nevezhető a 2006. évi 114-es és a 2007. évi 126-os terméshez képest. (Utóbbi sem ligacsúcs egyébként, a TVMK 2005-ben 138-nál állította meg a barométert. Ez a csapat amúgy tavaly ősszel anyagi gondok miatt megszűnt, amelyből arra következtetünk, hogy a rugalmas telephely-kezelés magyarországi gyakorlatát nem tanulmányozták elég behatóan a Baltikumban.) A tavalyi "gólszegénység" után újabb tragédiaként a csapat télen elvesztette a középpálya koronaékszerét, a 80 meccsen 35 gólt hintő Tarmo Kinket, aki modern Julianus barátként indult távoli nyelvrokonai felkutatására - ennek részeként tavasszal a megélhetési sztárocskák mindennapjait, jelenleg pedig Pintér sensei iránymutatásával a magyar nyelv rejtett retorikai szépségeinek kiaknázását tanulmányozza. A Levadiának a nemzetközi porondon bemutatott hőstetteit fentebb részleteztük. Hazai meccseiket az 1926-ban felhúzott, 4750 férőhelyes  Kadrioru Stadionban játsszák.
 
A jelenleg folyó bajnokságban is listavezetők, 17 forduló alatt gyűjtögetett 15 győzelem, 2 döntetlen kombójukkal, amelyhez 63-11-es gólkülönbség társul. A csapat főleg az észt játékosokra épít (közülük kilencen egykori vagy jelenlegi válogatottak, Indrek Zelinski a 100. színpadra lépésen is túl van címeres mezben), a palettát három orosz és egy finn spíler szinesíti. (A lengyel Krakkót az orosz brigád végezte ki, az idegenbeli meccsen a bajnoki góllövőlistát is vezető Nyikita Andrejev, a hazai visszavágón pedig Vladislav Ivanov gyakorolhatta a gólörömöt).


Összeállításunk végén következzék egy videó a BL-visszavágóról. A gólt látva próbáljunk ne gondolni Polekszicsre.


  

5 komment

Címkék: debrecen beharangozó kupaellenfél levadia tallinn

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr571268258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VGL 2009.07.26. 10:23:00

Remélem,Puhl Sanyi,és Herczeg Bandi olvassák a cikket, és rájönnek, hogy Tallin az bizony Észtország, és nem a lettekkel fogunk játszani.

petrov144 2009.07.26. 17:51:43

Az összefoglalót látva nem csak a debrecennek volt mákos a továbbjutás..

Frigo 2009.07.27. 10:53:00

@petrov144: Na, ezt fejtsd ki bővebben. Idegenben lőtt góllal továbbjutottak. Mind3 gól szabályos volt. Akkor ezen mi a mák?

Pumpui 2009.07.27. 15:31:03

@VGL: Van több mint 50 európai ország honnan tudnák szerencsétlenek?! Azért tényleg komoly, hogy ilyen szinten keverik a balti államok a népeknek annyira komoly, hogy már a létezésük is meglepi őket pláne, hogy még 3 is van belőkük! Ezt a normál emberi agy már nem tudja kezelni! Kívácsi vagyok Puhl emléxik-e még milyen VB döntőt vezetett? Valami Venezuela-Portugália vagy valami ilyesmi volt nem? :-) Vagy Kuba?
süti beállítások módosítása