HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Egy gondolat a pályabezárásokról

2009.08.05. 11:34 végh hanta

Reggel ismét nem közlekedett a metró a Nagyvárad tér és a Deák tér között, ráadásul a pótlóbuszok is csak cammogtak az Üllői úti és a kiskorúti buckák és lezárások között. Volt bőven időm átolvasni a mai Nemzeti Sportot. A hetedik lap alján a keretes Kisteleki-interjúnál azonban fennakadt a szemem (a lehellet csak azért nem szegett meg, mert egy ilyen buszon levegő, mint olyan, az nincs). Amit mond az vagy hatalmas ostobaság, vagy pedig logikából ennyire alulképzettek futballvezéreink. Idézem.

NS: Nem fél attól, hogy mindig lesznek olyanok, akiket a balhé visz ki a stadionokba, és így a fegyelmi bizottság rendszeresen záratja majd be a pályákat?

KI: Ne legyünk álságosak, beszéljünk felnőtt emberként: minden érintett klub minden vezetője pontosan tudja, kik szítják a botrányokat, így a megoldás az együttesek vezetőinek kezében van. Az egyesületek ne bújjanak a törvénykezés hiányosságai mögé, hanem saját hatáskörükben tiltsák ki a meccsekről a rendbontókat, ahogyan ezt a Honvéd már megtette. Szóval ne csapjuk be egymást, mert ez nem vezet sehova.

Eddig az idézet, és most a logikai bukfenc. A Honvéd valóban kitiltott négy főt a stadionjából, akikkel többen szolidaritást vállalva, szintén távol tartották magukat a Bozsiktól (így könnyú elérni az idilli, ámbár néző nélküli állapotot). Ez az érem egyik oldala. A másik pedig a fegyelmi bizottság legutóbbi döntései. Vegyük sorra őket:

  1. Zárt kapu Fehérvárott múlt szombaton. A Videoton büntetését az idegenben játszott Kecskemét elleni meccsen bekiabáló szurkolói után kapta.
  2. Két zárt kapus nemzetközi mérkőzés a Ferencvárosnak. A büntetést a Fradi egy olyan mérkőzés után kapta, amelynek nem ő volt a rendezője, a stadiont és a csapatot kvázi tőle bérelték a Hertha ellen.
  3. Felfüggesztett zárt kapu a Honvédnak, egy idegenben lejátszott (MTK) mérkőzésen tapasztalt gágágázás (zsidózás) miatt.

Szegény-szegény klubvezetők, most aztán főhet a fejük, hogy hogyan tudják saját hatáskörükben megrendszabályozni azokat a szurkolóikat(?), akik vendégségben okoznak botrányt. Innen - a fotelemből - azonban érdekesnek tartom, hogy az MLSZ úgy kezeli a szurkolókat, mint akik a klubok tulajdonai, így azok, mint a szülők a debil Pistike fiuk vendégségben eltört vázái után - fizethetnek az okozott károkért.

36 komment

Címkék: mlsz kisteleki szurker ahülye

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr731290095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1116001 2009.08.05. 11:51:07

Mivel az idegenbeli meccsekre nem szokott több ezer fő elzarándokolni, csak az ultrák, ugyanúgy kiszűrhetők lehetnének!
Akarat kárdése az egész. De valamiért nem akarnak cselekedni. De a nyivákolás megy a klubbok részéről.

Mérgező Hulladék 2009.08.05. 12:41:39

Mondjuk összeülnek a klubok képviselői, kicserélik egymással a kitiltottak listáját, és onnantól egyik pályára sem mehetnek be. Ez adatvédelmi rendeletekbe ütközik?

Azon lehetne sokat vitatkozni, hogy felelősek-e a klubok a "saját" szurkolóik vendégként elkövetett dolgaiért, de szerintem is helyesebb úgy kezelni ezt, hogy igen.

halaloszto 2009.08.05. 14:09:03

De ember, gondolkozzal mar!

1. Az idegenbeli meccsen a vendeglato beengedoi vannak, a vendegcsapat hogyan kontrollalna a szurkoloi beengedeset?

2. Csereljenek kitiltottlistat, mi? Aztan en miert vennem elo a zsebembol a honved kitiltottlistajat, amikor hozzank jonnek? A kitiltott honvedszurkolo is fizet, ha meg balhe lesz, az o csapatat buntetik meg, nem az enyemet.

Azert alap lenne belatni, hogy a rendezo felel azert, hogy kit enged be, es kit nem, ot kellene szakncionalni is.

Ad abszurdum beoltozok honved drukkernek, es lemegyek a galgamacsa tiszanana megyei haramdosztalyu meccsre zsidozni, akkro megbuntetik a honvedot?

vajk

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.08.05. 14:10:58

Megjegyzem valahol abszurd lenne betiltani az MTK pályáját (a vendégszurkerek) zsidózás(a) miatt. Pedig mégiscsak náluk történt...

Deren 2009.08.05. 14:21:53

@Mérgező Hulladék: Igen, adatvédelmi jogokat sért! Hogy miért? Mert ez Magyarország!
Volt már egyszer kísérlet a beléptető kapukra meg a videókamerás megfigyelésre és a nézők azonosítására. De sajnos ombudszmanó szerint ez bizony sérti a jogainkat! Nehogy már ne verhessem szét a berendezést a stadionban, ha fizettem a jegyért! Még hogy kultúráltan szurkoljak? Mi vagyok én? Nyugat-európai?

Magyarisztánban sajnos nem úgy tűnik, hogy ezt a problémát valaha is meg tudják majd oldani!

Zigi 2009.08.05. 14:43:25

Ugyan ne legyünk naívak, tudjuk mindannyian, hogy elsősorban politikai nézetei miatt szálka a magyar ultra a vezetők szemében. Amíg ez a pol. garnitúra van hatalmon Magyarországon csinálhatnak akármit a nézők, mindig megtalálja a módját a komcsi-libsi kormány által rövid pórázon tartott MLSZ, hogy keresztbe tegyen nekik. Ezért jobb is ha inkább a magyar szurkolók, ahelyett, hogy hozzájuk alkalmazkodnának, inkább összefogva, szervezetten jogi úton veszi fel a harcot ezzel a szarházi bandával.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2009.08.05. 14:46:57

Deren: lehet neked nem úgy tűnik, de meglesz oldva legkésőbb 2 éven belül. Az Fradi angol tulaja felhozza majd az ottani példát a következő eseteknél, vagy akár már a mostaninál, odamegy majd az Orbánhoz, aki ugyebár a foci iránt elkötelezett, dumálnak dumálnak, aztán majd módosítanak törvényt és ennyi. Az ultrákkal nincs baj. Mindenhol a világon vannak ultrák a népszerű csapatoknál. Ez így is van rendjén. A baj azokkal van akiknél nincs erkölcsi önkontroll és úgy gondolják hogy minden törvény felett állnak.

A megoldás igen egyszerű lesz:

Meg lesz mondva hogyan lehet szurkolni a stadionokban és azon kívül. Aztán aki ezt nem tartja be, azt nem adott csapat drukkereként kezelik, hanem jogi személyként, mert ahogy vajk a halálosztó is írja, ha én speciel utálom az Újpestet, akkor igenis aznap berúgok annyira hogy vegyek egy lila sálat amit utána elégetek, de kimegyek vele egy jó kis meccsre és szétverem 2 3 ember arcát poénból, majd megpörgetem a sálamat jó sokszor a fejem felett, hogy mindenki lássa hogy kinek drukkolok, majd még pár emberkét szétverek és ezt minden hétvégén addig csinálom amíg csődbe nem megy az Újpest, vagy ki nem zárják őket az NB2be. Na ne. Ez a világvicce.

Ám amíg törvényi szabályozás nincs, addig az egyetlen működő módszer az, hogy a klub és az ultrák képviselői leülnek dumálni és megbeszélik a dolgaikat és igyekeznek minimalizálni a károkat.

Pékszakállú Henceg 2009.08.05. 14:47:27

Kisteleki megint másokra mutogat, mégis, az angol példát úgy szereti hangoztatni. Nos, angliában a stadionokat bekamerázzák, beléptető rendszereket építettek, a jegyek NEVESÍTVE vannak, azaz pontosan tudják az Old Traffordon, hogy a 49. sor 26-os székén Jim Smith ül. Magyarországon mi van? Hát még majdhogynem stadion sem, márpedig összetákolt futballpályákon ne várjunk már precíz rendet. Az meg, hogy Kisteleki bezáratja a stadionokat sorra önmagáért beszél, ez olyan, mintha a lopások miatt bezáratná a rendőrség a szupermarketet. Kisteleki mismásol és mellébeszél, úgy tesz, mintha cselekedne, miközben szánalmas pótcselevés minden tette ebben az ügyben.
Észre kellene vennie, hogy ez a kérdés is pénzkérdés, egyrészt. Másrészt a világon mindenütt vannak és lesznek negatív, rasszista, más nemzeteket gyalázó szurkolói megnyílvánulások. Nem szabad a stadionokból színházat csinálni, mert az meg fogja ölni a futballt.

Mérgező Hulladék 2009.08.05. 14:48:24

@halaloszto:
1. ne csak a vendéglátó beengedői legyenek.
2. azért vennéd elő, hogy a saját szurkolóid jobban szórakozzanak, ne a mocskolódást hallgassák, meg ne dobálják őket a vendégszektorból. Esetleg azért is, hogy viszonzásképp a te balhés szurkolóidat (akiket már otthonról kitiltottál) se engedjék be máshol, mert az ugye most hazai pályabezárást eredményezhet.

A te klubod egyébként tett valamit, hogy a "normális" drukkerek maradjanak csak a stadionokban? Egyedül Hemingway emelhetne szót az ellen, ha egy idegenbeli meccs miatt bezárják a Honvéd-pályát, ő legalább már kitiltott pár embert. Mi van a többiekkel? Megy a kifogáskeresés, mint nálad, hogy miért nem lehet. Mert tenni is kellene valamit, ahhoz meg nincs kedv, azért.

Pékszakállú Henceg 2009.08.05. 14:52:33

@Mérgező Hulladék: Egy kis romániázás már akkora balhé, hogy stadiont kelljen bezárni? Nem hiszem. majd azt lesse ki Kisteleki, mit fog kapni augusztus 12-n a magyar-román meccsen...

Futó Lada 2009.08.05. 15:02:27

"A rendszergazda gyűlöli a felhasználókat, mert tárhelyet akarnak, jogosultságot akarnak, aztán végül pornóképekkel meg vírusokkal árasztják el a rendszert. Az ideális hálózatban nincsenek felhasználók. Viszont akkor mi értelme a rendszergazdának?"
A foci miatt lassan csak a nyugdíjasok mennek a meccsre, akikben még él a hit hogy egyszer egy új Nyilasit, vagy Puskást látnak meg. Na ők nem fogják megállítani a "Mocskos..."-ozó renitenseket.Nyilván aki balhézni megy, az saját csapatának árt. Ez vagy nem érdekli- és akkor nem is szurkoló, vagy nem fogja fel - akor meg szimplán ostoba. A belépő sem IQ teszthez, sem egy a klub történetére vonatkozó kvízhez nincs kötve, így simán be lehet jutni bármielyen meccsre bárkinek.

HanSolo 2009.08.05. 15:07:29

Mindenkinek igaza van, már csak azt kéne valahogy kiókumlálni, mi legyen a megoldás. Néha tenni kell valamit akkor is, ha annak a valaminek negatívumai is vannak. A semminél az is több.
Persze ebben az országban örökké uralkodni fog az "ez se jó, az se jó, inkább ne legyen sehogy" felfogás. Döcögünk tovább.

Mérgező Hulladék 2009.08.05. 15:08:27

@II. Lajos: nyilván nem (bár jobban örülnék, ha nem lenne). És kíváncsi is leszek, mit fog betiltani Kisteleki, miután a saját rendezésű eseményén is zúgni fog a "ki nem ugrál, ..."

Abban viszont igaza van, hogy a klubvezetők, tulajdonosok sara is, hogy még mindig bent vannak a stadionban a balhézók (nem feltétlenül a románozók, zsidózók).

johevi 2009.08.05. 15:18:00

Én bevezetném, hogy az eredmény alatt a kijelzőn ott lenne két összeg, amit a meccs ellenőre 100-as euró egységekben nyomogatna felfelé, aszerint hogy mit mondanak vagy csinálnak a hazai és vendégdrukkerek... Aztán a végén ott lenne a végeredmény alatt a befizetendő összeg.
4700 : 3600

Pékszakállú Henceg 2009.08.05. 15:20:37

@HanSolo: Megoldás?
Jó stadionok (csak ülőhelyekkel), beléptető rendszer, regisztrált szurkolók, "kamerák, reflektorok vesznek körül..." és normális szabályok.
Még egyszer mondom, abnormális dolog szarromániázásért büntetni, főleg egy olyan bukaresti meccs után, amikor minden magyart mélyen sértő felirat került ki. Mégis mit vártak? Közös sörözést a románokkal? Úgy tett az MLSZ, mintha ez egy súlyos, mindennapos dolog lenne a stadionokban, amit meg kell fékezni. Pedig nem az. Angliában, Hollandiában, Németországban sem büntetik az ilyet, mert mindenki tisztában van azzal, hogy egy-egy meccs nem pusztán futball, hanem a nemzeti érzések valamilyen szintű megnyílvánulása. pedig nekem higgyétek el, én nem vagyok egy jobbikos, vagy radikális fideszes (inkább bal...), de meccsre járó emberként így gondolom. Akik meg nem járnak, azok úgysem tudják mi is a valóság, csak a méiából soha nem találjátok meg az igazat.

mechorang 2009.08.05. 15:21:58

ugyan kérem, a megoldást mindenki tudja és már jó régóta aszerint cselekszik:
nem kell meccsre járni, mert egyrészt sok a f@sz a lelátókon másrészt szar a futball a pályán...
minden egyéb csak vihar a biliben.

Pékszakállú Henceg 2009.08.05. 15:36:33

@mechorang: A mondataidban valahol tényleg ott a megoldás, mégha így konkrétan az általad leírtakkal nem is értek egyet.
Ugyanis, ha jobb lenne a futballunk, többen járnának ki meccsre, és a hangadók egyszerűen törpe minoritások lennének. Ezért nincs komolyabb botrány meccseken Angliában. 35 ezer Tottenham drukkerből harmincan niggerezték drogbát, jóformán csak ő hallotta. Itt mi van? 2000 nézőből 30-an szarromániáztak, és az emelesz büntet, ahelyett, hogy jobb focit csinálnának, Persze, ez utóbbi nem olyan egyszerű, mint büntetni, tisztára, mint a magyar rendőrség vs. autósok, kontra bűnözés.

Dr.Hátrányos Elonóra 2009.08.05. 15:53:42

a kisteleki egy fsz,de hogy nem engedte be a vn krvát a puskás stadionba az naon teccett

HanSolo 2009.08.05. 17:41:00

@II. Lajos:
Ezek jó megoldások lennének, de erre mondom, hogy itt ilyen nem fog történni. Regisztrált szurkolók? Ugyan, még egy BKV buszra sem lehet kamerát szerelni, mert sérti a személyiségi jogokat. Nem jutunk sehol 1-ről a 2-re.
Szabályozásunk neoliberális, államháztartásunk szocialista, a szurkoló meg (lassan már az átlagember is) radikális jobbos. :)

HanSolo 2009.08.05. 17:52:11

Ja igen, nem szeretem Kistelekit, de az, hogy megpróbál tenni valamit - jelen esetben hatni a klubtulajdonosokra, hogy ők tegyenek - még mindig jobb, mintha nem történne semmi.
Persze hogy a zsidózás, meg szarrománozás szabad véleménnyilvánítás-e, ill. ezek eltűrése a stadionokban helyes, vagy nem, már más kérdés.

Arszák 2009.08.05. 18:05:44

@Dr.Hátrányos Elonóra: Így van, ez volt az első tökös éS helyes lépése!:)

Deren 2009.08.06. 09:49:48

@Pacho: komolyan gondolod,h ez így működik? tényleg csak az mszp hibája lenne? aztán majd jön viktorka és lerendezi a dolgokat?
gondolod,h viktorka most nem tudja,h külföldön hogyan működnek ezek a rendszerek és külön felvilágosításra lesz szüksége? lóf***t!
egész egyszerűen a vérünkben van,h mindig van vki akinek bele kell kötnie a változásokba, még ha azok jó irányba is mennek.
Nincs más megoldás, mint bekamerázni az egész stadiont, regisztrálni a szurkolókat és eltiltani azokat akik nekiállnak verekedni meg mocskolódni. Ha ezt sikerült megcsinálniuk, akkor majd többen kimennek a stadionokba megnézni azt a focinak nem nevezhető vmit és akkor lesz pénzük a kluboknak arra,h kicsit javítsanak is a színvonalon. Sajnos Mo-on a klubok bevételének jelentős részét képezik a jegybevételek, ami elég szomorú annak ismeretében,h hányan járnak ki... Szóval a gazdálkodási oldala is eléggé el van cseszve az egésznek.
Hidd el, voltam meccsen itthon is meg angliában is, sőt az eb-t is volt szerencsém látni "belülről", szóval van összehasonlítási alapom (magyar klubot is láttam "belülről" sajnos). Ez nem politikai kérdés, hanem kéne végre vki, aki meghozza a kezdetben népszerűtlen intézkedéseket és befogja az ombudszmanó meg a többi ágáló pofikáját.

Futó Lada 2009.08.06. 16:46:57

Kicsit off, de a tippjáték kommentjeit nem akartam szétszedni.
www.pepsifoci.hu/video/node/39545
most találtam a retrogól sorozatban, minden benne van amiért az ember a 90-es években focit nézett. (Jó így utólag a még ekkor is ordenáré budesliga-séróval nyomuló játékosok megmosolyogtatóak, akárcsak Pintér Ati mikor versenyt akar futni ). A félidőben mikor sorolják az eddigi eredményeket, csak kapkodtam a fejem: Nagykanizsa,BVSC,Sopron,Vác,Stadler...és 1995-öt írtunk. És lelkes volt a 'csaba, Pásztor minden gólnál ugrált, a nézők örjöngtek...ez a foci.. :-D
..elnézést az off-ért..

irimias 2009.08.09. 20:34:52

Deren:
honnan veszed, hogy Mo-on a klubok bevételének jelentős részét képezik a jegybevételek? Pont az a legkisebb hányada... Gondolod, hogy átlag 1500 néző tart fenn egy klubot?

mizie 2009.08.09. 23:52:45

Amúgy ha a héten a Népstadionban szarromániázás lesz akkor kit fognak megbüntetni/pályabezárni?

Deren 2009.08.10. 11:52:19

@irimias: onnan,h volt szerencsém megnézni pár adatot a magyar és külföldi ligák bevételi szerkezetéről.
Amúgy meg lehet,h kevesen járnak ki, de a médiából meg a merchandisingból aztán végképp nincsenek bevételek, így minden a jegyekre és a szponzorokra hárul.
Jelentős alatt értsd: sokkal nagyobb hányad, mint külföldön.

Artie 2009.08.10. 12:51:34

Ja, az tényleg a magyar foci érdeke volt, hogy ne engedje be a vén kurvát a Puskásba, végül is 20 év után végre kicserélték volna a gyepszőnyegét a stadionnak...

Eszement baromság volt nem belemenni, pont hogy segített volna. Nem Madonna miatt mondom, mert őrá pont annyira vagyok kíváncsi, mint a Togo-Trinidad vb-selejtezőre.

Mérgező Hulladék 2009.08.10. 13:19:28

@Deren: azért lásd be, hogy a "a klubok bevételének jelentős részét képezik a jegybevételek" kijelentés nem állja meg a helyét. A Diósgyőr bevételi és kiadási tervei napvilágra kerültek, 45millió forintot terveznek a jegyekből, bérletekből, a kiadási főösszeg meg 300millió... Ez is messze van az ideálisnak gondolt 1/3-os részaránytól, pedig még az NB1-es átlag felett is vannak.

Deren 2009.08.10. 14:52:09

@Mérgező Hulladék: 45 milliós jegybevételről és 300 milliós kiadásról beszélsz. Az árányszámításhoz a teljes bevételhez kéne hasonlítanod a jegybevételt, nem pedig a kiadásokhoz..
Feltételezem, hogy így már jobban fest az arány, mivel nem éppen egy aranybánya, ezért valószínűsíthetően a bevétel alacsonyabb a kiadásnál, ergo az arány magasabb...
Vagy hagyjuk a matekot? :)

Mérgező Hulladék 2009.08.10. 15:30:29

@Deren: és szerinted a kiadást miből fogják fedezni? Azért a legtöbb esetben (nyilván a felszámolt cégeknél nem) elérik, hogy a bevétel megegyezzen a kiadásokkal. És nem a jegyárak növelésével.

Egyébként nem tudom, mit értetlenkedsz. Az NB1-es klubok többsége legalább 200-300milliós költségvetéssel működik, az átlagos jegybevételt meg igen könnyen ki tudod számolni te is. 30-40millió.

Kiß B. 2009.08.10. 22:13:49

Magánvélemény: Zigivel értek egyet maximálisan.
Egyszerűen nevetséges, ami itt folyik. Szerintem a megoldás, hogy a takarítónők és a portások kivételével ez a mai MLSZ vezetés veszi a kalapját, és Kisteleki Úr csak egy olyan ködös rossz emlék lesz a magyar fociban, minta a jugók elleni 1-7.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.08.11. 00:30:22

a honvéd egész pontosan milyen metódussal tiltotta ki azt a négy embert?

mármint hogyan akadályozzák meg az érintettek bejutását a mérkőzésre, illetve mellékkérdésként felmerül, hogy ezen - számomra eddig ugyebár ismeretlen - metódus működne-e 93, uram bocsá' még több fő kitiltása esetén is.

köszönöm előre is, nagyon várom a választ.

Deren 2009.08.11. 09:27:14

@Mérgező Hulladék: a kiadásokat a bevételből szokás fedezni, kivéve Magyarországon :) itt szépen hitelből oldják meg és egyre nagyobb adósságba keverednek majd szépen csődbemennek, amikor a főszponzor is kihátrál mögülük. Talán még emlékszel,h Viktorka rémuralma alatt állami pénzekből adtak az összes klubbnak visszatérítendő támogatást, amit utána szépen el is felejtettek, amikor kiderült,h a klubok nem tudják és nem is akarják visszafizetni. Ha egyensúlyban lenne a kiadási és bevételi oldal, akkor nem lennének ekkora szarban a csapatok.
Na meg jó biznisz lenne megvenni egy csapatot, ha profitot termelne, de erről szó sincs, hiszen veszteségesek (talán 1-2 kivétel akadhat).
süti beállítások módosítása