HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Vissza a jövőbe magyar változatban

2009.10.11. 17:33 Black Lotus

Tegnap este tovább erősödött bennem az a feltételezés, hogy Dr. Emmett Brown ezúttal 1995-re programozhatta be a DeLoreant. Ismét van csapatunk a Bajnokok Ligájában, egy ország szorít egy ígéretes utánpótlás-gárdának (akkor olimpiai válogatott volt, most U20) és van egy ezek árnyékában agonizáló, reményét és hitét vesztett felnőtt válogatottunk. A tegnapi mérkőzést elintézhetnénk a filmbéli Biff Tannen egyik megnyilvánulásával ("trágya, már megint trágya..."), mivel az első félidőben helyenként még pislákoló reménysugár után a második játékrészre kellemetes edzőpartnerré devalválódtunk. Kisknézynek a 85. perc tájékán elejtett gondolatát ("Hajnal nagyon hiányzott") némi kiegészítéssel tudjuk magunkévá tenni: a Gyepes-Tóth-Huszti-Torghelle vonulat teljessé tételéhez valóban csak Hajnal hiányzott.
 
A mérkőzés magyar szempontból nem indult rosszul, a kissé idegesnek tűnő hazaiak ellen a mérkőzés első komolyabb lövése is Geráé. A bíztató első 15 perc után Gyepes megkezdi az erre az estére rendelt ámokfutását és az így kapott gól alapvetően megváltoztatja a játék képét. Vérszemet kapnak a portugálok, számunkra pedig olyan távolinak tűnik az egyenlítés, mint Király Gabinak az aranylabda. A szorításból a félidő végére jövünk ki és ekkor adjuk elő a mérkőzés számunkra leginkább kecsegtető öt percét: Dzsudzsák lövése és Gera kapufája után a szünetben akár még reménykedhetünk is. Alaptalanul: a súlytalan középpályánkon már az első félidőben is gyakorta átszaladó portugálok a második játékrészben szabályosan kifilézték a magyar együttest. Az, hogy mindez a 73. percben jelenik csak meg a számok nyelvén, két dologból eredeztethető: egyrészt Babos bravúrjai miatt, másrészt pedig azért, mert ez a portugál csapat (az eredmény hasonlósága dacára) jócskán elmarad attól, amely tíz éve ugyancsak egy hármassal kínált meg bennünket. Az akkor csapatként is működő gárdát most inkább balerinák gyülekezeteként lehetne leírni, akik saját szobruk fényezése érdekében a második etapban inkább lőtték rá a távolról a labdát, minthogy passzoltak volna. Mikor mégis megtették, abból általában helyzet is adódott, majd a félidő második felében néhány perc alatt a gólarányunk is a helyére került. A félidő egyetlen értékelhető magyar eseménye a szétesett csapatban debütáló Varga távoli lövése volt.
 
A mérkőzés kapcsán nyilván felvetődhetnek kérdések. Ízelítőnek:
- Abban nagyjából megállapodhatunk, hogy a bohócliga csatárikonjaival nem feltétlenül érdemes színezni a válogatott palettáját, ugyanez viszont nem nevezhető triviálisnak a védelem ügyében. Kérdéses, hogy Mészáros vagy Leandro nem-e lenne valamivel hasznosabb a csapatjáték szempontjából, mint az angol másodosztályban ritkán játszó (most szerencsére mellőzött) Tímár vagy az ugyanitt idén még egy percet sem szereplő Gyepes.
- Kicsivel előrébb Varga pár perc alatt többet mutatott, mint a ránézésre sem sok fantáziát hordozó Tóth-Vadócz páros, amelynek egyik tagjának a behívása is fejcsóválást vált ki sokakból, a másik pedig idén tétmeccsen tíz percet játszott spanyol klubjában. Amikor Koeman a mérkőzés után arra hivatkozik, hogy játékosai a maximumot nyújtották (biztos?), akkor itt is indokoltnak tűnne a két amorózó egyike helyett beküldeni Vargát, aki habitusában a leginkább hasonlít Dárdaira.
- Gondoltunk-e volna arra Egressy és Tóth Norbi idejében, hogy lesz egyszer olyan időszak, amikor ballábas játékosokból lesz túlkínálat? A jelek szerint nem, merthogy kezelni sem tudjuk a helyzetet. A potenciális veszélyforrásnak számító Dzsudzsákot mindkét portugál meccsen át kellett paterolni a túlszélre annak érdekében, hogy helyet biztosítsunk a jelek szerint leszálló ágban lévő Husztinak. Kérdéses, hogy ez-e a legszerencsésebb felállás, vagy egyszerűbb lenne hagyni Balázst a saját helyén kibontakozni és inkább a jobb szélen keresni valami kreatívabb megoldást?
 
Keresztvíz-lehúzás, tömjénezés:
 
Babos Gábor: 4 Kétarcúság jellemezte: egyfelől az első gól előtti beadás és a második találat fejese is foghatónak tűnt a tévén keresztül, másfelől viszont bravúrok sorát bemutatva megakadályozta, hogy irapuatói szintű verés kerekedjék ki a dologból. Valahol négyes és ötös között lenne a valós osztályzat, amelyet a vereség mikéntje miatti borúlátás húz lefelé.
 
Bodnár László: 4 A mérkőzés egyes részeiben határozottnak tűnt, de ezt ignorálta azzal, hogy mindhárom gól előtt az ő oldaláról jött a beadás, ráadásul a második találat előtt jóllakott óvodás módjára ragadt bent a szélen, megakadályozva ezzel a leshelyzet tényállásának meglétét.
 
Gyepes Gábor: 3 Ha a meccsen vétett összes hibáját felsorolnám, alighanem a blog történetének leghosszabb posztja lenne a mostani. Ennél a produkciónál még egy sárvári termálkristállyal felturbózott kisnyugdíjastól is többet lehetne várni. Ilyenkor sajnálom, hogy a csapnivaló minősítésnek a hármas osztályzat felel meg, mert a valóságban inkább a negatív számjegyek tartományában kellene keresni a tegnapi produkció valós értékelését.
 
Juhász Roland: 4 Számottevő hibája nem jut eszembe, de a védelmet nem tudta összefogni.
 
Vanczák Vilmos: 4 A 22. percben mutatós fejessel veszélyeztette saját kapuját, ezt leszámítva ordító hibája nem volt. Talán jobbban járunk, ha Juhász mellett ő marad bent középhátvédnek.
 
Vadócz Krisztián: 4 Annyival volt jobb Tóthnál, hogy legalább megpróbált kezdeni valamit magával.
 
Tóth Balázs: 3 Mutatott produkciójára a siralmas jelző alkalmazása már-már meghitt cirógatásnak számít.
 
Huszti Szabolcs: 3 A tavaly a dánok ellen még oly agilis felfogásából nagyjából semmi nem maradt. A komolyabb csapatok ellen mutatott játékának "színvonala" Balog Róka focicsalásaira kezd emlékeztetni.
 
Gera Zoltán: 5 Nem tudott vezéregyéniséggé válni, összefogni a csapatot, de legalább saját feladatát igyekezett ellátni. A 7. percben agilis labdaszerzéssel teremtett magának helyzetet. Kapufája gólt érdemelt volna.
 
Dzsudzsák Balázs: 5 Megint nem saját posztján játszva próbált kifőzni valamit, a boszorkánykonyhából ezúttal néhány jó indítás és egy ígéretes lövés érkezett outputként. A második félidőre (Gerával együtt) súlytalanná vált.
 
Torghelle Sándor: 3 Veszélyes volt a kapura - a sajátjára. Az első félidőben szöglet után fejeltek mellőle tisztán, a második gól előtt ellenfélhez fejelte a labdát. Ritkán jött vissza labdákért, megszokott harcossága hiányzott.
 
A cserék közül Priskin Tamás és Buzsáky Ákos előre játék hiányában súlytalanul őrlödtek, teljesítményüket nehéz megítélni, így náluk maradunk a négyesnél. Varga József kevés játékideje miatt nem kap osztályzatot, bár megjegyzendő, pár perc alatt többet láttunk tőle, mint (Babost leszámítva) a teljes csapattól az egész második félidőben.
 
Erwin Koeman: 3 Ezen a meccsen sem bújt elő belőle a taktikai zseni. Furcsán összerakott keret és kezdőcsapat, kissé megkésett cserék jellemezték.  Nem tenném fel rá a családi házat, hogy valaha is vele fogunk kijutni világversenyre.

29 komment

Címkék: magyar videó portugál gyepes válogatott levitézlés

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr561442955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

housemd 2009.10.11. 18:06:04

testvéreim, vizsgáljátok meg a lelketeket, tartsatok bűnbánatot, de ne veszítsétek el a reményt, mert eljött már a felkent, aki kivezeti futballnépünket Egyiptom földjéről 2016 brazil Kánaánja felé...
de most komolyan:
1. Ez a portugál csapat önmaga árnyéka, CRonaldo szelleme rákos burjáőnzásként szövi őket át, nem érdemelnek Vb-t, és szerintem csoportkörön túl nem jutnak, ha mégis. ennek ellenére ahogy pesten is, itt is simán elvertek minket. szóval, ébredjünk.
2. Az elmúlt három meccsen kiderült: ez a csapat ennyit tud. ez albánia ellen szűken elég. nem arról van szó, hogy taktika, meg forma, meg balszerencse, ez rendszerszerű: a legjobb - legmagasabb értékű - játékosaink stabil 11-e érdemben ennyire képes. Amiben benne van, hogy a védelemben valaki mindig rossz napot fog ki - nem kicsit, nagyon -, a középpályán meg csak álom a korábbi kreatív, dinamikus játék.
3. a két őszi meccsen meginogtam, hogy nem a Dárdai által képviselt defenzív szellem köti-e gúzsba a középpályásainkat - hát most kiderült, hogy nélküle még gyengébb ez a sor.
4. Huszti: sajnos szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy nem képes válogatott formában játszani, még ebből a csapatból is lefelé lóg ki, nincs mese, félre kell tenni, ennek így semmi értelme. nem tudom mi romlott el.
5. Amíg a pálya közepét nem vagyunk képesek legalább időnként uralni, teljesen lényegtelen, ki focizik elől. Olyan emberünk úgy sincs, aki helyzet nélkül lőne gólokat, és a puszta nevével vagy tekintetével keltene félelmet (mint Kabát Black Lotus írásában), szóval a kérdés, hogy Priskin, vagy Torghelle, vagy Kovács Peti, vagy Szabics vagy Ferenczi - teljesen akadémikus egyelőre.
és ne játszanak ilyen késői kezdéssel olyan meccseket, amin tudjuk, hogy ki fogunk kapni, de mégis megnézzük.

Stefan Derrick 2009.10.11. 18:43:21

Azért egyelőre ez az U20 sokkal többet ért el, mint az az U23, és remélhetőleg felnőttként sem jutnak Dombi Tibiék sorsára.

Fat Abbot 2009.10.11. 18:59:09

Felnőtt válogatottól ritkán lát az ember olyat, hogy 5 percen keresztül, 8-10 próbálkozásból nem sikerül egyetlen passz sem. Tóth-Gyepes tengely akcióban.
Pedig a portugálok olyan trágyamód játszottak, hogy arra nehéz lenne szavakat találni.

Fat Abbot 2009.10.11. 19:02:44

@Fat Abbot:
Sőt az a gyanúm, hogy a játékos kijáróban lejátszották fejben az egész meccset, mint a shaolin mesterek, meg se próbált játszani egyik csapat sem.

hajdú 2009.10.11. 19:20:19

Hát jól lehúztátok a keresztvizet, mintha történt volna bármi is... Na mindegy, végülis nagyon nem tudok ellentmondani, de ennyire negatívan azért nem tudom (akarom?) látni a dolgokat.
Íme az én véleményem:
hajdusag.blog.hu/2009/10/11/ket_ellentetes_meccs_tanulsagai

Ja és még annyit: az U20-as vébé után Komant és Némethet a csapatba! Meg Gosztonyit. Meg mindenkit! Na jó, azért ez túlzás. De dolgozzunk ezen!

abandi 2009.10.11. 19:20:59

- Aki a leandrót pozitívan emlegeti, az nem ért a focihoz!

- a Juhász, és az a kis kopasz, a kezdőkörben (senkitől sem zavartatva)olyan bohóciskolát mutatott be, hogy világcirkuszt lehetne alapítani rájuk! + huszti, torghelle sötöbö...áhhh!
Tudták, hogy ha nyerünk még van esélyünk...
Egy improvizáló cigányválogatottat kellett volna leküzdeni...
Mentálisan is és fizkálisan is nullák voltak-lesznek!
'78-'82-'86-ban legalább volt miért kimenni!
Akkor sem voltunk mindíg jók, de legalább élveztük...
Ma meg mintha szecskavágóba dugnám a faszom :Jó ötletnek tűnt...
Ej, bazmeg...

dr. Wilbur Swain 2009.10.11. 19:51:32

@abandi: Leandro a BL-meccseken elég szépen játszott, szóval ezzel ("nem ért a focihoz") szerintem óvatosan
egyébként fényesen bebizonyosodott, hogy miért nem lehet két csatárral játszanunk: mert nem marad elég védekező középpályás; a minimum a kettő, de inkább három kéne

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.11. 20:01:32

@dr. Wilbur Swain: 3 védekező középpályás? Ez az elbarmolt taktika már igy is megöl minden próbálkozást. Nem a két csatár a gond, hanem akik a csatárok.

Mala Suerte 2009.10.11. 20:12:20

Huszti ennyi idősen azért még nincs leszállóágban, hullámvölgyei mindenkinek vannak. Leandrót pedig felejtsük már el, lehet hogy van pár jó passza vagy "brazilos" megoldása, de a védekezése igencsak gyenge, egy védőnek meg ugyebár az a feladata. Amúgy jó a poszt, a nyitó bekezdés mindent visz. :)

dr. Wilbur Swain 2009.10.11. 20:40:11

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ühüm, a csatárok - passz nélkül nincs jó csatár, labda nélkül nincs passz, középpályás nélkül nincs labda

abandi 2009.10.11. 21:36:37

@dr. Wilbur Swain:
Maga miről beszél?
"Leandro a BL-meccseken elég szépen játszott", meg "nem lehet két csatárral játszanunk: mert nem marad elég védekező középpályás"...
Kérem, legyen szíves és forduljon magába, vagy ne beszéljen ostobaságokat!
(- a legtehetségtelenebb brazillal, már a fradi is beszopott ....
- Nincs olyan, hogy védekező középpályás!
Az, a játék halála!
(Ezért volt jó a mesztic bíró az U-20asoknál...mert nem félt a hazai golyótól...)
Én nem értem...Itt nem focizott soha, senki versenyszerűen?
Az U-20-asok egyszerűen érzik egymást, annak ellennére, hogy oldalról jön a "mestertanács", hogy fogjátok vissza magatokat...
Aki valaha focizott -az tudja- hogy nem lehet visszafogva játszani!
Pusztítani, azt lehet...

Bauxit 2009.10.11. 22:05:07

amig nincsen 15 - 20 olyan jatekosunk, akik masfel - ket idenyen keresztul olyan format mutatnak, mint a dzsudzsak most, addig nincs ertelme a felnott valogatottrol erdemben vitatkozni. joejszakat

dr. Wilbur Swain 2009.10.11. 22:50:21

@abandi: oké, nincs olyan, hogy védekező középpályás - olyat szabad mondani, hogy labdaszerző középpályás? (egyébként meg faszomba a magázódással)
kis olvasnivaló: en.wikipedia.org/wiki/Defensive_midfielder#Defensive_midfielder
"This is possibly one of the newest roles in modern football tactics."

abandi 2009.10.11. 22:54:26

@dr. Wilbur Swain:
Oké, pajtás!
Az angol focit soha nem szerettem...(bármennyi nigger is játszik ott...)
All right?

dr. Wilbur Swain 2009.10.11. 22:58:09

@abandi: az angol foci pont nem a "niggerek"től jó, hanem azoktól, akik színezik a játékot, és nem csak a rúg-és-fuss megy, de olyan játékos is kell a csapatba, aki elveszi az ellenféltől a labdát, hogy azzal utána a zsenik varázsoljanak
egy ilyen nélkül vége a csapatnak, lásd a Makelele utáni Real Madridot

abandi 2009.10.11. 22:59:54

@dr. Wilbur Swain:
Egyébként, remélem Te is érzed, a gondot...

dr. Wilbur Swain 2009.10.11. 23:04:40

@abandi: érzem, nem is azt mondom, hogy ez így jó, én pusztán a 4-2-3-1-es felállást védem
"amig nincsen 15 - 20 olyan jatekosunk, akik masfel - ket idenyen keresztul olyan format mutatnak, mint a dzsudzsak most, addig nincs ertelme a felnott valogatottrol erdemben vitatkozni" - arany igazság sajnos :(

abandi 2009.10.11. 23:04:42

@dr. Wilbur Swain:
Nem foglalkozom a világválogatottakkal...
És rosszul fogalmaztam,mert a majmokat leniggereztem...
Na, majd kedden a magyar finyúk hejrerakják a világ forgását!
Ha, nem akkor vesztettünk!
Ki nem szarja le...
(Legfeljebb megőszül a tökszőröm is...)

abandi 2009.10.11. 23:07:46

@dr. Wilbur Swain:
Te mániás vagy...
Mint én!
De azért tudom, hogy hol a határ...

abandi 2009.10.11. 23:10:33

Hopp, j...Ly!
Ha valami H.Kovácsot zavarna...

christvhu 2009.10.12. 10:02:45

Le sem ültem megnézni...... pedig én volnék az az örök optimista, aki még a kivégzése előtt öt perccel is hosszú távú befektetési lehetőségeket keres a hóhérral közösen))))

Stefan Derrick 2009.10.12. 10:08:53

@christvhu: Ezek szerint mégse vagy az. Az igazi optimista még most reménykedik a továbbjutásban.:)

christvhu 2009.10.12. 10:11:24

@Stefan Derrick: Egyszeri főnököm irodájában volt egy felirat a falon:

"Az optimista ember egyszerűen optimista.
A pesszimista ember is optimista, csak több az információja!"

dr. Wilbur Swain 2009.10.12. 10:14:13

@Stefan Derrick: a továbbjutásról már a csoportunk sorsolásánál lemondhattunk, én legfeljebb a legtöbb megszerezhető pontban (tippem szerint 11, ezt már felülmúltuk) és megalkuvást nem ismerő, esetenként jó játékban bíztam

Mérgező Hulladék 2009.10.12. 11:11:41

A rend kedvéért kiszámoltam, legalább öttel kell nyernünk ahhoz, hogy legyen esélyünk a pótselejtezőre. Kell még hozzá egy portugál vereség (a mi győzelmünk nagyságától és a lőtt góloktól függő mértékű, a háromgólos mindenképp elég, ha mi tesszük a dolgunkat :)), meg egy svéd iksz.

vidi-master 2009.10.12. 12:00:46

a hiányzókat (Dárdai, Hajnal, Rudolf) egy olyan csapat, mint a magyar, megérzi.
a 4. hely egyébként nem rossz, főleg, hogy a kötelezőnek hitt győzelmeket behúztuk, és egyelőre egy pontot szereztünk az előttünk végzőkkel szemben, ami még lehet több is.
az EB-selejtezőkön akkor lehet esélyünk, ha könnyebb csoportba kerülünk. ez egy nehéz csoport volt.

annak ellenére, hogy a védelmünk a leggyengébb csapatrészünk a játékosok képességei alapján, szerintem a szombati mérkőzéstől eltekintve ezt a csapatrészt Koeman a lehetőségekhez képest jól megoldotta. maradnia kell a Juhász, Gyepes, Vanczák, Bodnár négyesnek, melléjük Mészáros érkezhetne a Lokiból, illetve esetleg Halmosi is.

a középpályán a döntő kérdés a labdaszerzés, Dárdai mellett Vargát képzelném el, Tóth Balázst el kell felejteni, Vadócz is csak a rendszeres játéklehetőség esetén jöhetne a padra. támadásban a Gera-Hajnal-Dzsudzsák trió lehet a nyerő, Huszti jelenleg csak csere. sajnos a jobb oldalra nincs más játékos:(

a csatársorba a Torghelle-Priskin-Rudolf trió mellé én behívnék egy jól fejelő játékost is (Kovács Péter, Ferenczi István).

Stefan Derrick 2009.10.12. 13:19:35

@vidi-master: Én azért Buzsákyt semmiképpen nem felejteném el.
Egyébként szerintem sincs itt nagy gond, én láttam fejlődést a Várhidi-érához képest. Mondjuk nem Norvégiától kaptunk négyeseket pl., hanem csak egyszer hármat, idegenben a portugáloktól, ez azért nagyobb csapatoknak is beleférhet néha, egyébként még kétgólos vereségünk sem volt.Ahhoz képest, mennyivel erősebb papíron a három csoporttárs, azért egész szép. Remélem, a jövőben is észlelhetők lesznek pozitív jelek, még ha az utóbbi három meccs elég szánalmasra sikerült is.

caralho voador 2009.10.12. 13:46:53

Szerencsére nem foglalkoztam igazán a meccsel, lekötött az U20-asokkal kapcsolatos eufória. Csak néhány megjegyzés: egy nagyon-nagyon gyenge portugál csapattól kaptunk ki;
Husztit két éve európa-klasszisnak vártam, érthetetlen, ami vele történik (a válogatottban legalábbis, mert a zenitben ennél sokkal jobban nyomja);
Dzsudzsáknak a lövésén kívül momentuma sem volt (rossz labdakezelések sorozata, stb.), elképesztő, hogy képes mindkét irányban kilógni a csapatból;
a második félidőre nincs magyarázat;
ez a csapat sosem lesz eredményesebb, mert: akkor van esélyünk (a mezőnyben), ha a középpályán létszámfölényt tudunk kialakítani, a jóképességű kp-ok pedig rövid passzokkal tudják szőni a támadásokat, így viszont nem ér oda senki ziccerben - ha meg két csatárral játszunk, az történik, mint a második félidőben: súlytalan középpálya, esélytelen támadásépítés.
Illetve: a kisknézy szerintem vagy a világ egyik leghülyébb embere, vagy fingja sincs a focihoz. Vagy mindkettő.

GapingSoul · http://www.justanother.hu 2009.10.12. 19:48:58

@abandi: "Nincs olyan, hogy védekező középpályás!"

Nnna, megvolt a mai nap poénja :D
süti beállítások módosítása