HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Nekünk is van Ronaldónk, avagy 54 kísértete

2009.10.14. 10:15 végh hanta

1998, Párizs, francia-brazil döntő a világbajnokságon. A gallok sima hármassal küldik haza a jobb sorsra érdemes dél-amerikaiakat. Utólag jön a magyarázkodás, ami egyre inkább hivatalos szöveggé válik: Ronaldo sérülten játszott. Ronaldót, az évtized egyértelműen legnagyobb játékosát nem merték kihagyni.

1954, Bern, német-magyar döntő a világbajnokságon. Puskás megsérül a csoportmeccsek alatt, kihagyja a brazilok, és az uruguayiak elleni kieséses szakaszt, hogy pályára léphessen a döntőben - sérülten. Puskás ugyan gólt lő, vezetünk is 2-0-ra, de ekkor még nem lehetett cserélni a meccseken, ha felmentél a pályára, vagy végignyomtad, vagy emberhátrányba kerültetek.

2009, Kairó, ghána-magyar elődöntő az U20-as világbajnokságon. Kedden egy újabb megszorító-csomag erejével hatott társadalmunkra a hír: Németh Krisztián kihagyta az edzéseket, valamilyen vírusos izét kapott el. Másnap pályára lép az elődöntőben, és neves elődeihez hasonlóan - szenved. Egervári mert cserélni, félidőben lehívta a csapat legnagyobb nem eltiltott sztárját, és helyette Balajtit, a korábbi negyedik számú támadót küldte be.

Ronaldo, Puskás, Németh. Az elsőt sajnáljuk, de nem annyira, mert egy brazil válogatott játékosnak általában lesz még alkalma döntőzni. A másik kettő viszont a mi almunk kölke, számukra a lehetőség mindig egyedi, és vélhetően megismételhetetlen. Bátorság kell egy Puskást padon hagyni vébédöntőre, de ugyanígy bátorság kellett volna Némethet is pihentetni. Még mielőtt bárki félreértene, szó sincs arról, hogy bárkinek is a nyakába varrnék bármit. Ha az orvosi stáb, és a játékos azt mondja menetkész, akkor nincs edző ezen a tornán, aki ki merné hagyni Némót.

Megint kesergővel kezdtem, pedig egyáltalán nem szeretnék ilyen hangulatot adni a posztnak. Mert.

Az első félidő sikerült, ahogy sikerült. Volt már jobb is. Puffogtathatnánk a jól bevált frázisokat, hogy nyomta őket az esélyesség terhe; megrendültek a tét súlyától; kijött rajtuk a mentális, meg a fizikai fáradtság - de nem tesszük, mert egyszerűen aljas szemétség lenne részünkről. U20-as korosztályban vagyunk, hadd legyenek már kicsit izgulósak a srácok. Egyáltalán nem szégyen, pláne nem számon kérhető vétek. Oké, Présinger hibázott egy (két?) nagyot, de ne legyen már belőle is Kocsis Lajos, akiről rosszmájúéknak csak az a bizonyos rosszkor eladott labda maradt meg, vagy Lőw Zsolt, akit mindmáig kísért a norvégok szelleme.

Tiszta sor, az első etapban lefociztak minket a ghánaiak, akik egyébként nem mutatattak túl sokat, csak azt, amit tudnak. Néhány passzból gyorsan megérkezni a kapunk elé, és ott lesz majd, ami lesz. Ezt nagyon tudják.

Második félidő. Bejött Varga Roland, és Balajti, lement Présinger, és Németh. Az öltözőben maradók listája abszolút érthető, az újaké pedig csak az első percekben meglepő. Kiss átmegy jobbhátvédbe, Varga és Zámbó pedig együtt oldja meg a balszélt. Pillanatokon belül érzékelhető a változás, gördülékenyebb, és fokozatosan gólveszélyesebb a játékunk. Elől Simon, és Balajti begyűjti, megtartja a labdákat; Varga, Gosztonyi menetrendszerűen érkezik. Van lövésünk, és van helyzetünk.

Egervári nem szívbajos, a félidő közepén átáll háromcsatáros játékra. Ismét egy szinttel javul a játékunk. A három védekező középpályás helyett kettő marad a pályán, több a tér mezőnyben, kevésbé zavarják egymást. Elől a három támadó egymást váltva játszik szélsőt, és középcsatárt. Ahogy lett mozgás, lett komoly gólhelyzet. Ghánán látszik, hogy megzavarodott. Futács gyorsan gólt szerez, húsz perc, és mínusz egy - belátható távolság.

Nyomunk, nyomunk és nyomunk, de milyen a sors - mi kapunk gólt. Amíg temetik jónevű szpíkereink a csapatot, addig Balajti újra kezelhetővé teszi a gólkülönbséget. Sajnos a hátra lévő öt-nyolc percben már nem sikerül újabb gólt szereznünk, pedig szinte mindent megpróbáltunk. Hátul egy-az-egybe védekezünk, mindenki támad, mindenki letámad. Vége.

Mindenféle pátoszt mellőzve, ki kell jelenteni, ez a csapat tegnap nem vallott szégyent. Az első félidő gyenge játéka után, tartalékosan, felforgatott szerkezetben is olyan másodikat hozott le, ami után mindenki megnyalhatná tíz ujját, ha képes lenne elvonatkoztatni attól, hogy ez a döntőnkbe került.

Nem szeretnék nagy terhet akasztani a srácok nyakába, de ez a Ghána bőven a verhető kategóriába tartozott. Jó, rúghattak volna egy sima négyest negyvenöt perc alatt, de nem tették. Szörnyű leírni a magyar futball jelenlegi közállapotai között, mégis: a döntőt inkább mi buktuk el, mint a ghánaiak nyerték meg. És ennél nagyobb elismerés azt hiszem nincs egy csapatnak. A győztes vesztes státusza teszi őket még inkább a szurkolók kedvenceivé.

A játékosok értékelését most mellőzném, egyszerűen nem lenne fair egy olyan csapattal szemben, amelyiken látszik, hogy minden tud játékosa a másik játékosért, és a válogatott érdekéért küzdeni. Csapat.

Pénteken öttől Costa Rica ellen a bronzért játszhatnak, és reméljük olyan eredményt érnek el, amivel rövidtávon is megbékélnek a srácok. Ahogy majd pereg az idő, és később visszatekintenek, biztosak vagyunk benne, hogy életük egyik legszebb élményeként fognak emlékezni az Egyiptomban eltöltött három hetükre. Nem csak ők, mi is.

Sikerült egy mainstream népsportos értékelést kerekítenem, amit ugyan szégyellek, de a véleményem akkor is vállalom.

45 komment

Címkék: videó u20 németh krisztián

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr311449097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2009.10.14. 10:45:40

az milyen szomorú már, hogy a "Ronaldo" névről Cé ugrott be először, nem a kis dagi brazil :(
hajrá fiúk, előre a bronzért!

IronRock 2009.10.14. 10:49:35

Nagyon sajnáltam a srácokat, megérdemelték volna a döntőt! De ettől függetlenül minden tiszteletem az övék, egy ország büszke most rájuk!
Mellesleg, én sem láttam ettől a ghánai csapattól semmi olyat, ami egetrengető lenne. Ha Koman és Németh játszik végig, lehet hogy a hármat megkapjuk hátul, de elől többet rúgunk az fix.
Kicsit már most sajnálom Costa Rica-t. Mert a srácok pokolian felspannolva, az utolsó meccsre apait-anyait beleadva mennek ki a pályára majd, ráadásul Koman és Szekeres is visszatérhet, Németh is játszhat már valőszínűleg...hát remélem hogy Costa Rica szeret veszíteni, mert a srácok éhes oroszlánként szétkapják őket mint üzbég paraszt a tangóharmonikát!! És ezzel üzennek majd Ghánának is: "Bogyókák! Kaptatok tőlünk most két és fél emberfórt meg egy félidő előnyt, és így is majdnem döntetlenre mentettük a meccset! Élvezzétek ki a sikert, mert ha az olimpián esetleg találkozunk megint, nem lesz kegyelem!"
Amúgy meg mienk a legjobb európai csapat a VB-n, és meglesz az a bronz is! Kell ennél több??

Dr Minimum 2009.10.14. 11:26:46

Aki kint volt tavaly az olaszok elleni meccsen az u19-es eb-n, az bizonyára emlékszik, hogy a lefújás után még vagy fél órát ünnepeltük a csapatot. Pedig ott még a játék sem volt jó a vereség mellett. De már ott is láthatta mindenki, hogy ezek a srácok mindent megtettek, egyszerűen akkor jobbak voltak az olaszok. Most visszavágtunk nekik, de sajnos a vb 7. meccsére (atyavilág, eddig eljutottunk, még most is feláll a szőr a hátamon) kicsit elfogytunk.

Csupaszív játékosok, mindent megtettek, akkor sem tudnék haragudni rájuk, ha nincs ez az elképesztő második félidő.

abandi 2009.10.14. 11:35:40

Rá kéne már jönnünk, hogy mi magyarok nem bírunk "taktikusan" játszani!
Mi szeretünk focizni!
Hajrá finyúk, remélem meg lesz a bronz!
(Ha már a tökszőröm is megőszült miattatok...)

Majom Miklós Fan Club 2009.10.14. 12:21:44

szerintem van különbség a bátorság meg az öngyilkosság között. ebben a magyar "szakértői" közegben némethet kihagyni a kezdőből felér egy lemondó levéllel. nincs meg a bizalom (teszem hozzá: legtöbbször jogosan) az edzők felé nálunk ahhoz, hogy egy ilyen húzást kérdés és gyanakvás nélkül elfogadjunk. a megoldás - továbbra is úgy vélem - a huszadik perc környéki kettős csere lett volna. ha ezt meghúzza egervári és fordítunk, ma nemzeti hős lenne.
brazilok is ugye egyből fejeket követelnek, ha nem nyer meg mindent a válogatott, ott se lett volna egyszerű kimagyarázni, hogy miért nincs a kispadon se ronaldo.

Doc Holliday 2009.10.14. 12:23:00

ügyes kis csapat ez, ha így nyomjuk meglehet a bronz! csak aztáán így tovább és ne csesszük, mint annyi mást...

christvhu 2009.10.14. 13:24:19

Teljesen korrekt írás, minden szavaddal egyetértek. Ami önmagában nem ok a hozzászólásra, ezzel csak azt akartam mondani, hogy KÖSZÖNJÜK fiuk, - a tegnapi meccset maximálisan idesorolva - az egész VB-n nyújtott teljesítményeteket. Kívánom, hogy profitáljatok az itt szerzett pótolhatatlan tapasztalatokból, mert megérdemlitek!

hugszi 2009.10.14. 13:32:14

Ez a ghánai csapat rutinban volt több a mieninknél. A keretük 7 nagyválogatottal állt fel (Ők már kint vannak a VB-is) és ez döntött. Birták a 30 fokos meleget és a végén amikor kellett tudták ölni az időt. Én most azért szurkolok, hogy mondjuk 2016-ban Braziliában vágjunk vissza nekik hasonlő körülmények között :-))

JESTER 2009.10.14. 13:32:43

@Doc Holliday: El lesz cseszve ez is afelől ne aggódj. Mint a '84es EB győztes csapat!

DE! A játékosoknak és szurkolóknak ez a 3 hét azért örök emlék marad, ahogy Hanta is írta és évek múlva (rossz esetben) a 4., vagy (jó esetben) a 3. hely is kurva szépen csillog majd.
De sokakkal együtt én is óva intek az egy az egyben A válogatottba való átemeléstől, ezt még szajkózni is fölösleges. Más dimenzió.

hugszi 2009.10.14. 13:49:08

A teljesítményüket elnézve különben kezdem megérteni az elhajtott VP 2012-es fiatalítási stratégiáját. Ha a most befejeződő VB selejtezőknek már ezekkel a srácokkal áltunk volna neki akkor is meg lett volna szerintem a 13 pont, de rettentő sokat fejlődtek volna. Most kiváncsi leszek, hogy EK mennyire bátor.

hugszi 2009.10.14. 13:55:55

@JESTER: Szerintem Gosztonyi, Koman, Németh, Debreczeni, Tóth J, Szekeres, Présinger, Korcsmár már beférne az A-ba is. A Gyepes, Vanczák, Tóth B, Hajnal, és a Mi Sanyink szintjét azért tudnák hozni. De a kerettegságot mindenképpen megérdemelnék. És bátrabban kéne nyúlni a debreceniekhez is mert Leandró, Mészáros, Varga és Czvitkovics is megbízhatóan jó teljesítményt nyújt.

smatte 2009.10.14. 14:30:05

"Lőw Zsolt, akit mindmáig kísért a norvégok szelleme."
Őt inkább a walesiek szelleme üldözi...:) (HUN-WALES 1-2)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 14:37:46

Még egy dolog biztos: Egervári ezek után nagyon megérdemli a dícséretet, sokan szidták, hogy milyen edző már, meg hogy kerülhetett a válogatott élére, de bizonyította, hogy ért a szakmához, ebben az eredményben neki is szerepe van.

dr. Wilbur Swain 2009.10.14. 14:46:04

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: az biztos, hogy szerepe van, mert az eddig bevállt 4-4-2-t átvariálta 4-3-1-2-re, ami meg is látszott az első félidőn :(
motiválásban viszont biztos tud valamit, mert többször is fel tudta rázni a csapatot

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 14:53:36

@dr. Wilbur Swain: Voltak rossz húzásai, de sokkal több volt a jó, a cseréi például szinte mindig előre lendítették a csapatot, tegnap is. Motivációban is nagyot alkotott, csak arra akartam utalni, hogy az a mértéktelen ellenszenv, ami fogadta az ő kapitánnyá kinevezését, ezeknek a fényében értelmetlen és megkövetendő.

bmiky31 2009.10.14. 15:18:46

Némethnek mindenképpen a nagyválogatottban a helye, de ha Erwin barátunk továbbra is egy csatárral akar játszani, akkor nagy baj lesz. Krisztián mindig akkor játszott jól a vb-n, amikor volt mellette még egy vérbeli csatár, és nem egyedül kellett birkóznia 3-4 védővel.

Koman, Debreceni és présinger érett már arra, hogy felnőtt válogatott legyen, a többieknek érzésem szerint még kell 1-2 év fejlődés ehhez. és ennek a generációnak van még egy U 21-es Eb-je és egy olimpiája hátra, amire jó lenne együtt tartani a csapatot.

2009.10.14. 18:13:37

@Dr Minimum: nekem is ez jutott eszembe. meccs után is zúgott a "van csapatunk!"
élmény. a tegnap is az volt.

abandi 2009.10.14. 18:18:34

@MMFC (netszerte közismert rasszista elmebeteg):
Off:(netszerte közismert rasszista elmebeteg)!
Ez a titulus nekem szólt, tehát nem ér elorozni!
Hajrá Magyarok!

abandi 2009.10.14. 18:27:21

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Szerintem ez a csapat dacból nyer.
Edzőváltások, 7 új játékos stb...
Itt mindíg valami faszság után álltak fel...
Meccsek közben is...
Hajrá!

Majom Miklós Fan Club 2009.10.14. 18:35:09

@abandi: mind a kettőnknek, mivel többeszámban volt.
ON: kijött a gera írás pepsifocin!

Majom Miklós Fan Club 2009.10.14. 18:40:56

ja, és remélem azért a szigetlakó vikingeket megverjük ma! minden pont számít, hogy legközelebb legalább ne a századik kalapból húzzon ki minket a csigazabáló platini.

abandi 2009.10.14. 18:51:04

@MMFC (netszerte közismert rasszista elmebeteg):
Ma a maradék becsületükért próbálnak esni-kelni a sztárok...
Végre egy igazi cirkuszi előadást láthatunk!
Remélem az utolsót, válogatott szinten...

Stefan Derrick 2009.10.14. 18:52:57

Bakker, azért Gera ne mondja már le a válogatottságot...

abandi 2009.10.14. 19:08:17

@Stefan Derrick:
Én bírom a Szotyit, de valljuk be:
Nem igen tett igazán hasznosat...
földharcban jó

Doc Holliday 2009.10.14. 19:57:21

@hugszi: azért el ne feledd, hogy U20-as meccseket néztünk egy rakás elhibázott dötéssel, ha ezeket a srácokat most hirtelen beraknád, hirtelen meglepődne midnenki, és jó Magyar szokásnak mefelelően jönne az NSO címlap: Mégis maradunk Európa utánfutója...
szépen lassan, csak így tovább, Sancira és a többiekre még nagy szükség lesz

abandi 2009.10.14. 20:36:12

@Doc Holliday:
Sanci-Rudolf csatárpáros!
Hajrá!

abandi 2009.10.14. 20:50:42

A Kúman-kisteleki páros is mehet a csába.

Majom Miklós Fan Club 2009.10.14. 22:13:10

sanyi dekázgat, beszarás...

abandi 2009.10.14. 22:33:20

Ezek már soha nem fognak focizni!
Sörmeccsen esetleg...

Majom Miklós Fan Club 2009.10.14. 22:43:48

@abandi: asszem félreértettél... végére csak sikerült beleszarni a mézsörbe!

abandi 2009.10.14. 22:54:40

@MMFC (netszerte közismert rasszista elmebeteg):
Istenem!
Akkor is több labdát törtek el, mint én tojást a rántottához életemben...

abandi 2009.10.14. 23:56:53

A zárójeles részbe tedd be légyszi: +abandi
Hadd örüljön az az idióta antimagyar-fajvédő zergebaszódoktor!

Majom Miklós Fan Club 2009.10.14. 23:59:29

@abandi: lemondok a titulusról, viheted. ;)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.15. 00:29:00

Khm, tudjuk, senkit nem érdekelt, de azért a magyar-svéd után jó volt tétmeccsen komoly (csoportelső) csapat ellen nyerni, ráadásul idegenben.

Bár inkább kaptunk volna ki 7-0-ra, csak a szlovákok ne jutottak volna ki :)( senkiházi vagyok, tudom.

Stefan Derrick 2009.10.15. 00:53:11

Hol a poszt a dán-magyarról?! :)
Jók voltunk, de sajnos ugrott a 120 forintom, amit arra tettem, hogy vébét nyerünk 2010-ben...

abandi 2009.10.15. 01:03:08

@Modor Tibi:
Miután, azután:
Láttuk, kommentáltuk.
A büdöslábú knédlizabáló hegyimorvák meg legalább lealáztatnak valami nevenincs nemanaponbarnult rajcsapattól az első labdapattintás után.
Ott rohadjanak meg!

abandi 2009.10.15. 01:04:25

@Majom Miklós Fan Club:
Nekem nem kell, benne van a nevemben eleve...

abandi 2009.10.15. 01:09:58

@abandi:
Még szerencse, hogy nem antiszemitázozz le bennünket!
Bazmeg mosakodhatnék a vízentál központban...

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2009.10.15. 07:52:56

@Stefan Derrick: Nem tudtuk sajnos közvetíteni, értékelés lesz róla, várhatóan holnap reggelre.
Ma ugyebár tippjáték, addig pedig U20 ügyben lehet belenézni a kristálygömbbe:
labdabiztos.blog.hu/2009/09/25/jatek_hatarok_nelkul_xi_egyiptologusok_kerestetnek

szempontpuska 2009.10.15. 07:53:10

@bmiky31: Anno (23-24 éve) egy bizonyos Vincze Géza is valami hasonlót gondolhatott (persze nem a válogatotal kapcsolatban)... rémlik mi lett a vége

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.10.15. 08:10:05

@MINDENKI, aki érintett:
lassan kezdünk átlépni a humorból a személyeskedés területére. mivel továbbra sem szeretnénk moderálni, kérlek titeket figyeljünk a stílusunkra. köszöntem.

@TOVÁBBÁ: valóban nem volt poszt a dán-magyarról, amit szánunk-bánunk, de egyszerűen időhiány van néha nekünk is.

@APROPOS: az megvan, a Huszti bevágja tavaly a dánok ellen, és Tímár idén nem fut alá, akkor kb. irány dél-afrika? nüanszokon múlott. :)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.10.15. 08:12:48

@Modor Tibi: A frusztráció kiváltotta irigység beszél belőled, majd elmúlik :)
Megjegyzem volt egy klassziskülömbség a két csoport között - a mi javunkra. (Persze futballban az pont nem számít, hogy ki hal meg szépen, mert az a balett.)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.15. 08:49:08

@végh hanta: nem titkolom, apám, a méregtől rosszul is aludtam, keserű a reggelem is :-))

Lengyel ÖNgól, nahát.

Majom Miklós Fan Club 2009.10.15. 10:13:51

4 pont... ennyi hiányzott a végén. főleg az itthoni +2 a dánok ellen fájó, mert akkor 20 ponttal elsőként megyünk tovább.
az meg senki ne mondja, hogy a dánok nem akartak nyerni, egyszerűen babos kivédte a szemüket + szerencséjük sem volt. kérdés, hogy miért várt koeman ennyit, amíg megmerte húzni a két csatáros játékot. szeretném remélni, hogy az EB selejtezőkön ez default lesz.
más: itthon kisteleki 30 ezerre büntet ha beesik egy lufi a pályára, ezeknél meg ha a szemétben gázolsz a pályán akkor sincs semmi. többször hittem azt, hogy egy magyar fekszik a pályán :(

Crouch 2009.10.15. 11:11:29

Kúrva jó ez a csapat, a Honduras elleni meccset kivéve élvezet volt nézni a meccseiket.

Nem lesz rossz a bronz se, aszondom.
süti beállítások módosítása