HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Játék Határok Nélkül 2009 - a függöny legördül

2009.12.22. 10:00 Black Lotus

Lassan fél éve, mikor a blogon elkezdtem rontani a levegőt, jött az ötlet, hogy a bohócliga nyári szünetében kialakulni látszó érdektelenséget dobjuk fel a kupacsapatok nemzetközi tevékenységével foglalkozó játékkal. A korábbi évek tapasztalatai (a nemzetközi kupákban szeptember tájára véletlenül sem maradt magyar résztvevő) alapján elsősorban a tippjátékra való felkészülés céljait szolgálta volna az elképzelés, amely a keresztségben – tinédzserkorom nyári vasárnap estéinek állandó kedvence, az Eurovízió 1999-ben megszűnt vetélkedője nyomán – a Játék Határok Nélkül nevet kapta. A Debrecen azonban átírta az általunk gondoltakat és menetelésének köszönhetően a játék -kilépve eredetileg tervezett medréből- kisebb folyammá nőtte ki magát. A 14 klubcsapatos forduló mellett otthont adott 2 nagyválogatott körnek, az u20-as vb eseményeinek, valamint egy nagyválogatott-utánpótlás vegyes fordulónak. Az eseménysor végül december 9.-én véget ért, mi pedig (a tőlünk már megszokott késéssel) szintén eredményt hirdetünk. 
A játék egy rendhagyó fordulót is tartalmazott a XVIII. számon, amikor -kraci- kolléga a 2012-es EB-selejtezők csoportbeosztásának megtippelésére buzdította a közösséget, virtuális díjak egyidejű kilátásba helyezésével. Ennek eredménye nem szerepel a táblázatban, amely így az I-XVII. és a XIX. fordulók eredményeit tartalmazza.
További szócséplés előtt következzék az évad utolsó táblája.
A válogatottas körök megjelenésének köszönhetően itt is kétfajta végeredményt hirdetünk: egyet csak a klubcsapatokra vonatkoztatva (ahogy a játék eredetileg kifundálásra került) és egyet a válogatottas körökkel kiegészítve (amivé a játék végül fejlődött). Kezdjük az utóbbival, melynek végeredménye a total válogatott fül alatt található. A lezajlott 18 forduló alapján a nemzetközi hadszíntér professzorának Zigi találtatott, 53 pontjával. Személyében Koszta János pályafutásának kiváló ismerője, valamint a blogon zajló tippjátékok alakulásában talán a szerkesztőségnél is naprakészebb olvasó koronáztatik meg, aki szoros csatában múlta felül az 52 ponttal másodiknak befutó Mérgező Hulladékot. A harmadik hely sorsa sokáig nyitott volt, végül azonban Tuszek 49 pontjával meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a vérszagra gyűlő többi éji vadat. Bmiky31 és Black Lotus között holtverseny alakult ki (45 pont), őket követte VGL (44), sunbird75 (43) és egy újabb holtverseny Pumpui és groovejet (40) között.
A 14 klubcsapatos kör (total klubcsapat fülnél) nélkülözte a szoros befutót, mivel a végére öt pontos előnyt felhalmozó, 39 egységig rakétázó Mérgező Hulladék taxatíve tönkreverte a társaságot. Az egykoron the real néven is ügyködő M.H. személyében a blogon megjelenő posztok kommentjeit és az archívumot következetesen számon tartó futballdoktor jutott fel a csúcsra. Második bmiky31, nevével ellentétben 34 pontot termelve. A szerkesztőség számára a tippeléseken való eredményesség szempontjából inséges esztendőt Black Lotus 33 ponttal kibrusztolt harmadik helye teszi elviselhetőbbé. Sunbird75-öt 32 pontjával talán csak a két kihagyott forduló, illetve a Debrecen selejtezői egy részének masszív hanyagolása akadályozta meg abban, hogy a komplett férfitársadalommal felmossa a cyberteret. A számtani sort folytatja még Tuszek (31), Zigi (30) és VGL (29), majd kisebb kimaradás után még szintén top tizesként Pumpui (26), fulmerz (25) és groovejet (24).
A részvétel fülre kattintva láthatóak az egyes fordulókra leadott tippek számszaki összesítésben. Az összes résztvevők számát és a fordulónkénti részvételt figyelembe véve nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a nemzetközi események máshogy érintették meg az olvasótábort, mint a bohócliga. Míg a tippjátékban a résztvevők többsége rendszeresen játszik, a JHN esetében a játékosok alig 15 %-a (szám szerint 17 szerencselovag) vett részt legalább 15 fordulóban (azaz a játéknapok legalább 80 %-án), miközben a népesség több mint fele (59 játékos) maximum három fordulóban (azaz a játéknapok kevesebb, mint 20 %-án) postázott érvényes tippeket. Fenti összefüggést magyarázhatja egyrészt, hogy a JHN-t kevésbé promotáltuk a tippjátéknál, másrészt, hogy többen inkább egy-egy mérkőzésről, nem pedig a komplett nemzetközi eseményfolyamról kívántak véleményt nyilvánítani. A jelenség következménye is kettős: a JHN egyetlen fordulójában sem volt meg a tippjátéknál üzembiztosan jelentkező fordulónkénti 50 játékos, ugyanakkor a blog történetének első játéka lett, amelyben a résztvevők száma meghaladta a bűvős 100 fős határt: végül 109 olvasónk nyilvánított véleményt legalább 1 fordulóban. A legnagyobb látogatottságot a válogatott szeptemberi hazai fellépései, illetve az u20-as vb mutathatják fel, 47, illetve 46 résztvevővel.
A fül tartalmaz továbbá egy közérdeklődésre számot talán kevésbé tartó fícsört. A játék folyamán néhány játékos kiemelten hangsúlyozta az optimista hozzáállás szükségességét, amely arra indított minket, hogy a mérkőzések legalább felére (a 33-ból 17-re) érvényes tippet leadók (összesen 22 játékos) esetében áttekintsük a leadott tippeket magyar szempontból. Összesítettük, ki mennyi magyar győzelmet, döntetlent és vereséget vizionált, a bajnokságokban szokásos pontrendszer (győzelem 3, döntetlen 1 pont) figyelembe vételével milyen teljesítményt talált elérhetőnek harcban álló csapatainktól, továbbá, hogy ezzel mennyire tért el a tényleges eredményektől, melyeket Végeredmények címszóval közlünk. A kialakult adatsort az érdeklődők az 50. sortól lefelé tekinthetik meg, az értékelést pedig a következő bekezdés kijelölésével olvashatják.
A legoptimistábbnak Stefan Derrick bizonyult, aki mind a 28 tippje során győzelmet jelzett előre, Aigner Szilárdot elhomályosító tévedhetetlenséggel. Ha Stefanon múlna, akkor az idei BL sorsa már eldőlt volna és csak az volna a kérdés, hogy az Újpest, a Honvéd, netán a Haladás nyeri-e az EL-t. Majdnem makulátlan Frigo mérlege is, aki a szombathelyiek kazahsztáni vendéglátogatásán engedélyezett egy döntetlent a sztyeppelakóknak – ezen könnyelműségét azóta már vélhetően rég megbánta. Az optimizmus vezérfonala hatotta át snowblind, Bastille és Futó Lada munkásságát, és díszbohócot is csak döntetlenmániája választotta el a legalább 50 %-os teljesítményt vizionálók táborától. A mumus álarcát Tuszek követelte ki magának, 28 mérkőzésen vizionált 21 zakójával. Szorosan nyomában találjuk Egervári maestro országos cimboráját, JESTER-t, de mocsing, Mérgező Hulladék és Black Lotus sem fog modellt ülni a derűlátás szobrának megformálásakor. A valós eredménysorhoz százalékos mértékben Pumpui és vérfarkas tippelt a legközelebb, eltérésük alig 2 százalékpontnyi. Kiemelhető bmiky31  is, aki (egy mulasztott tippjét leszámítva) kettővel több döntetlen vizionálása mellett majdnem a valós eredménykombinációt tolta a képünkbe. A dobogósok nem mindegyike szerepelt ennyire precízen, a mindkét összesítésben remeklő Mérgező Hulladék 10, Tuszek pedig érmes helyezésnél kiugrónak számító 22 százalékponttal becsülte alá aranylábúink képességeit.
A dicsőségtábla fül rejti a játék során folyamatosan mantrázott virtuális dicsőségtáblánk végleges változatát, amelyre összesen 45 játékos kedvű olvasónk nevét véshettük fel legalább egyszer. A legaktívabbnak Zigi bizonyult 5 telivel, mögötte a bmiky31-Mérgező Hulladék-VGL triumvirátus tornyosul. Kiemelendő még a jellemzően a válogatottas köröknél aktivizálódó housemd, aki három válogatott meccs eredményének telibe találásával, plusz az u20-as vb-n a Honduras elleni vereség tényének egyedüli helyes megtippelésével jeleskedett. Ha játékosaink ezen tippjeiket néhány online fogadóirodában is megjátszották, akkor most a nyereményből vásárolt malibui luxusvilla teraszáról olvashatnak bennünket (várva a bochumi ügyészség munkatársainak megtisztelő jelentkezését).
Az indoklások fülre kattintva nyílik meg az indoklóverseny végeredménye. A 18 forduló alatt összesen 38 játékosnak sikerült legalább egy indoklását kiemelnünk, közülük az indoklókirályi rangot fulmerz viselheti. Az oxfordi nyelvtudósok által mindmáig vizsgált fishgiving kifejezés megalkotója idén sem mulasztotta el kegyeibe fogadni a szombathelyieket, továbbá Prukner-mániáját is képes volt feláldozni a Debrecen Kalmar elleni hazai győzelmének oltárán. (Az év végi bűnbocsánat jegyében mindenkit mentesítünk a JHN során tett meggondolatlan fogadalmainak betartatása alól, így fulmerz újra nyomhatja a Kaposvárra a 2-0-kat a „…” indoklásokkal, amennyiben ezt szakmailag indokoltnak érzi. Hasonlóan mentesül safranynorbert a Debrecen-Levszki 5-1-es eredményének elmaradása miatt vállalt fogyókúráról szóló beszámolási kötelezettség teljesítése alól). A korona, a jogar és az országalma mellett háromfős udvartartásban részesül az uralkodó, az egyaránt 7-7 műremeket magából kiizzadó díszbohóc, Futó Lada és JESTER személyében.
Érvek, ellenérvek sodrásában – a díjazás kérdésköre
A játékot az első fordulóban tét nélküliként hirdettük meg, ennek ellenére novembertől magamban egyre gyakrabban boncolgattam a kérdést: díjazni vagy nem díjazni? Mikor díjazzunk egy, a nemzetközi eseményeket taglaló játékot, ha nem idén, mikor BL-szereplés és (ha utánpótlás szintjén is, de) világbajnoki érem is került a magyarfutball terített asztalára? Másfelől ha a játékot elkezdem díjazni, akkor nem-e fogják az érdekeltek Hantánál verni az asztalt, hogy akkor a tippjátékot is muszáj honorálni? Merthogy szerzőtárs zsebére nyilván nem óhajtok kötelezettséget vállalni. Felmerült továbbá, hogy ha én magam kerülök dobogóra (amire november táján már volt némi esély), akkor saját magamat nem feltétlenül van kedvem isteníteni. Ez is oké, viszont az is, hogy a tippjáték első (tavaly őszi) szériája óta már megjelent a blogon inkább kettő, mint egy új kommentelő generáció (ideértve saját magamat is, aki a tippjáték tavaszi kiírásán aktivizálódtam), és az újaknak ebben az egy évben nem volt lehetőségük átélni azt, amit a régieknek,  hogy a szerzők materializált formában is áldoznak a Labdabiztos kisegyházának oltárán – a nyertesek pedig maguk dönthetik el, hogy a kiérdemelt díjat kegytárgyként őrzik a vitrinben vagy egy jól irányzott mozdulattal kivágják a kukába.
Számos egyéb érv és ellenérv után a Lyon elleni zárómérkőzés előestéjén ráuntam a tépelődésre és a Sors kegyeibe ajánlottam magunkat. Előkerestem egykori szerencseérmémet, egy rendszerváltás előtti, Dőzsa-fejjel díszített húszforintost és felállítottam a kritériumokat. Ha írás, akkor maradunk az írásos méltatásnál, ha fej, akkor babérkoszorú vagy valami hasonló kerül a fejekre. Az érme takaros röppályát írt le a levegőben, majd tompa puffanással landolt a szőnyegen. Fölé hajolva Dózsa György tüzes tekintetével találtam szembe magam. Győzött a díjazás verzió (azzal a hangsúlyozott kitétellel, hogy ez Hanta részére a tippjátékra vonatkozóan nem keleteztet díjazási kötelezettséget. így már keletkeztet).
A díjazás során átvételre került a tippjáték első szériájának azon gyakorlata, hogy egy kiírásban egy játékos csak egy díjat kaphat. Ez idén Mérgező Hulladékot érinti, aki a klubcsapatos összetett megnyerése miatt kapja az aranyérmet, de a másik összesítésben szerzett ezüstöt (utólagos engedelmével és sűrű elnézéskérés közepette) a halmozódás okán nem adjuk ki. Szintén aranyérmes a válogatottas összesítésben nyertes Zigi. Bmiky31 részére ezüst, míg Tuszek és Black Lotus részére bronzérem adományozását rendelte a sors. Tekintettel arra, hogy a szerkesztőség megdicsőülése egyúttal egyik olvasónktól elvette volna a díj lehetőségét, a klubcsapatos tippelésben negyedik helyen végző sunbird75 részére (az elmaradt cipőpucolás miatti kárpótlásul) egy tiszteletbeli bronzérem kerül felajánlásra. A lovagi kerekasztal kiegészül még az indoklóversenyben aranyérmet szerző fulmerz, továbbá ezüstérmes díszkísérete: díszbohóc, Futó Lada és JESTER lovagokkal.
A díjazottak nyakba akasztható medáliát kapnak, amely formájára hasonlóságot mutat a BL-serleggel. (Vizuális típusoknak próbáltam fényképpel kedveskedni, de rá kellett jönnöm, hogy nagyjából annyira értek a fotózáshoz, mint P.róbaképp Tibor a feltűnésmentes bundázáshoz. Nem túl pöpec minőségű felvétel az előlapokról itt, a hátlapokról gravírozással itt.) A díjazottak postai elérhetőségét a szerző privát (garfwizard gmail) vagy a szerkesztőség hivatalos (verebesmagus gmail) e-mailjére kérjük eljuttatni.
Betartva Coubertin bárónak a részvétel fontosságára irányuló útmutatását, virtuális kitüntetésben részesülnek azon, a játékhoz hű olvasók, akik az összesítésben nem végeztek érmes pozícióban. Fentiek alapján a szerkesztőség a mai nappal a valamennyi fordulóban részt vevő Frigo, mocsing és Pumpui részére „A JHN leghűségesebb játékosa” címet, a két fordulót mulasztó vérfarkas részére „A JHN nagyon hűséges játékosa” címet, míg a három fordulóból kimaradó Bastille, Stefan Derrick és VGL részére „A JHN hűséges játékosa” címet adományozza.
Zárásul érkezzék az Eurovízió egy napjainkban is létező műsora, az Eurovíziós Dalfesztivál 2008. évi svéd résztevője, Charlotte Perelli: Hero c. száma, megemlékezve a Debrecen Kalmar elleni diadaláról (valamint a nagyválogatott vesszőfutásának kezdetéről). A dalt a nyarunkat-őszünket tartalmasabbá varázsolt debreceni és u20-as válogatott héroszoknak, valamint 109 tippelőnknek, a mi mindennapi hőseinknek ajánljuk. A Játék Határok Nélkül ezennel búcsúzik, köszönjük mindenkinek részvételét, reméljük, megnyerte a játék tetszéseteket és ha a tapasztalatok értékelése után a jövőben is a kiírása mellett döntünk, akkor ti is újfent megtiszteltek minket tippjeitekkel. 

13 komment

Címkék: jhn

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr131613228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.12.22. 11:01:01

@Black Lotus: számonkérhetően vállalom, hogy év végén tárgyiasultan díjazunk a Bohócligával is.
Az idei indoklásos eredményhirdetés pedig készül, készülget, talán karácsonyra a fa alá kerül. (Vagy szilveszterre, és akkor pezsgővel lehet rádurrantani a bőrös virslit.)

VGL 2009.12.22. 11:05:30

Köszönjük az év végi összefoglalót. Én reménykedem benne, hogy a tavasszal is lehet majd tippelni a nagy és az u-válogatott mérkőzéseire.

Tisztelettel:
„A JHN hűséges játékosa”

Zigi 2009.12.22. 11:14:39

Köszönet a játék kiírásáért és profi lebonyolításáért, valamint a szellemes és szórakoztató felvezetőkért. S persze köszönet a díjazásért,bár én magam tökéletesen beértem volna azzal is, hogy egy pár hónapig magamat tudhatom a JHN királyának. Mert ugye csak pár hónap kihagyás lesz? Mondjuk a március 2.-i olasz-magyar U21-es selejtezővel indulhatna is a második szezon,nemde?:)

díszbohóc 2009.12.22. 12:28:29

Mélységes Hód olatom. Az érem méltó helyre fog kerulni a gyujteményemben: az általános iskolai amobaverseny "futottak még" kategóriájának második helyezettjének járó díszperec, valamint az erdei iskola számháború kiemelkedo résztvevoje emléklap kozé.

fulmerz 2009.12.22. 13:13:52

Megtisztelo az indoklasert jaro aranyerem, a kepzeletbeli piedesztalra szeretnem magam melle hivni az osszes indoklo es post iro kollegat, mert veluk kerek es egesz az indoklasok es postok okozta rohogogorcs es sirvanevetes.

Az oxfordiaknak pedig egy ujabb meglepetessel keszulok kedveskedni tavasszal.

Bruno Salazar 2009.12.22. 23:14:34

Gratula mindenkinek de főképp Hantának!
(megnéztem azt a négy fordulót amiben résztvettem... Teddypicker-el az élen... jövőre mindenre tippelek!!!)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.12.22. 23:20:39

@Bruno Salazar: köszönöm a dicséretet, mert úgy érzem, megérdemeltem. azt viszont meg kell jegyezni, hogy a jhn-t black lotus szervezte :)

2009.12.23. 08:54:34

Hát amióta labdabiztos körökben mozgok, kellemesebben telnek a hétköznapok és talán majd az ünnepek is.

szempontpuska 2009.12.23. 17:23:45

nagyon jó kis kezdeményezés! Élettel teli a blog! :-)

Stefan Derrick 2009.12.23. 20:40:00

Csodálatos.
És megint meg lettem említve.
Könnycseppeket vagyok kénytelen morzsolgatni.

Zigi 2009.12.28. 19:53:30

Megérkezett az első helyért járó aranyérem. Nagyon jól fest, és én rendkívül büszke vagyok rá. Meg is ittam rögtön vagy három pohár bort örömömben. Nagyon szépen köszönöm még egyszer. :)

fulmerz 2009.12.29. 08:52:12

Tegnap erdokertesen voltunk kezilabda kupan, ahonnan elhoztuk az elso helyert jaro kupat. Amikor hazaertem, a boritekban ott figyelt az en JHN-es aranyerem. A tegnapi ugy latszik ilyen "aranyos" nap volt szamomra. Ezt en 3 doboz sorrel unnepeltem.

fulmerz 2009.12.29. 08:52:44

Es termeszetesen en is koszonom szepen.
süti beállítások módosítása