HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Torghelle vs. Tisza - focimenekült körkép

2010.03.17. 09:00 Black Lotus

Bohócligás kedvenceinkhez hasonlóan a focimenekült rovat is vakarózással alapozással kezdte az évet, most azonban égető szükségét érezzük hiányosságaink pótlásának. Az év első két hónapjára vonatkozóan nem lehet okunk panaszra, trubadúrjaink többsége legalább egyszer rálelt az ellenfél kapujához vezető ösvényre, de voltak, akik manufakturális szintre emelték a gólszerzést. A színes cédulák terén sincs hiányérzetünk, mivel büszkeségeink ezeket is olyan lelkesen gyűjtögették, mint Mari néni az őzlábgombát. A sikeres genki, augsburgi példákat követve angol, német, olasz, feröeri csapatok tartották fontosnak magyar munkavállalóik létszámának megduplázását. Minderről hajtás után bővebben, helyenként videókkal.

 
Anglia
 
A szigetországi első ligában a finom fogalmazva nem túl fényes januárt valamivel sikeresebb február követte. Különösen igaz ez a Fulhamre, amelynek a négy lejátszott januári bajnoki kevésnek bizonyult a pontszerzéshez, februárban viszont öt találkozó alatt 11 pontot szüreteltek, így a kilencedik helyen zárták a hónapot. A brigád a kupákban is menetel, a Notts County leigázásával már negyeddöntős az FA-kupában, az EL-ből pedig a Sahtyor Donyecket tessékelték ki. Gera Zoli januárban az FA-kupában az Accrington Stanley, februárban az EL-ben az ukránok ellen vágott egy-egy gólt, továbbá valamennyi küzdelemsorozatban egy-egy darabbal bővítette sárga lap-kollekcióját.

 
Nem járt sokkal jobban a Sunderland sem, amely két januári bajnokiján nullázta le magát, bónuszként pedig a 32 között a kupából is kizuhant. A februárban négy pontot összeszedő és ezzel 14. helyezett gárdánál Fülöp Marcinak a január közepi bajnokin hét gombócot szolgáltak fel a Chelsea csatárai, azóta pedig a szakvezetés nem látta indokoltnak reménységünk tétmérkőzés keretei között történő foglalkoztatását.
 
Három januári bajnoki döntetlennel és hat februári ponttal a 15. helyen fejezte be az év második hónapját a West Ham. A kupából a 64 között búcsúzó társaságnál a decemberben debütáló Kurucz Peti napjai a zéróspíl jegyében teltek.
 
Rovatunk búcsúzója a Halmosi Petit Szombathelyre kikölcsönző Hull City, amely három bajnokin kettő pontot, februárban pedig négy fellépésen négy egységet gyűjtve stabilizálta magát a biztos kiesést érő 18. pozícióban. Peti a gebinbe adás előtt az FA-kupában a 64 között a Wigan ellen 71 játékperc erejéig került mozgósításra, a jeles eseményt a csapat kieséssel ünnepelte.
 
A kólabajnokságban továbbra is magabiztosan nyomul a Newcastle, a januárban 3 meccsen 5, februárban 6 derbin 13 pontot termelő gépezet 6 pontos fórban volt március elején a második helyezetthez képest. A kupában a 32-ig jutó egyletben Kádár Tomi két bajnoki és két kupamérkőzésen regisztrált tevékenységét egy sárga lappal nyomatékosította.
 
Visszatért az osztályozós helyek környékére a Cardiff, amely januári 8 pontjához (melyet többek között egy Bristolban aratott 6-0-s győzelem alapozott meg) februárban újabb 4 egységet csempészett hozzá, így a hónapot a 6. helyen zárta. A kupában a nyolcaddöntőig vitézkedett a társaság, ahol a Chelsea ellen nézett bele egy 4-1 arányú pofonba. A folyamatosan játszó Gyepes Gabi a Newcastle elleni derbin érezte szükségesnek a mérkőzés színesítését, ennek folyományaként már a 6. percben (egygólos hazai előnynél) sikerrel veszélyeztette saját kapuját, majd a hajrában egy sárga lappal is kozmetikázta a produktumot.

Rovatunk másik búcsúzója az Ipswich, ahol fájó szívvel ugyan, de nélkülözhetőnek ítélték Priskin Tomi szolgálatait. A kupában a 32 között porba hulló, a bajnokságban február végén a 17. helyen veszteglő gárdában Tomi januárban két bajnoki és egy kupameccsen riogatta az ellenfeleket és a nézőket.
 
Tomi új állomáshelye a Queen’s Park Rangers, amely az őszi osztályozós pozíció óta szabadesésben zuhant február végére a 20. helyig. A januári 1 ponthoz februárban hármat sikerült hozzákuporgatni, a kupában a Sheffield United elleni újrajátszás jelentette a végállomást a 64 között. A februárban betoppanó Priskin Tomi kétszer próbálhatta megvillantani képességeit, míg a törzsgárdista Buzsáky Ákos a kupában egy góllal, a bajnokságban egy sárga lappal, a sajtóban a hogyan továbbon való elgondolkodás belengetésével jeleskedett.
 
Ütemesen masírozik a harmadosztály felé a Plymouth – a 23. helyre vezető út három januári és öt februári ponttal volt kikövezve. A harmadosztályba januárban kölcsönadott Tímár Krisztián súlyos sérülést szenvedett, amely miatt várhatóan kihagyni kényszerül a tavaszi idényt.
 
Németország
 
Hatalmas november-decemberi meneteléssel került a tabella élmezőnyébe a Dortmund - és ott is ragadt, dacára a nem túl fényes idei szereplésnek. A három januári meccsen szerzett hat pont még csak-csak, de a négy februári bajnokiról hozott három egységet kicsit vékonynak érezzük. A februárt az ötödik helyen záró csapatban Hajnal Tomi négy bajnokin jutott szóhoz részmunkaidőben. 
 
Rögtön a Dortmund mögött találjuk a Werder Brement, amely januárban három meccsen lenullázta magát, a négy februári mérkőzésen viszont 10 pontot szedett össze. A brémaiak a kupákban is állnak a vártán, a német kupában a Hoffenheim kisöprésével elődöntősök, míg az EL-ben a Twentét részesítették 4-2 arányú oktatásban. Futács Márkó játéklehetőség hiányában a lelátóról végrehajtott monitoring tevékenységgel igyekezett a csapat hasznára válni.
 
A tizedik helyről várta a márciust a Mainz, amely a tehetségét eddig a spanyol harmadosztályban szárba szökkentő Szalai Ádám kikölcsönzésével a liga legmagyarabb alakulatává vált. A januárban három, februárban öt pontot termelő egyletnél Ádi valamennyi idei bajnokin szóhoz jutott, igaz, legtöbbször csereként. Az egyik januári derbin Lőw Zsolti is becserélésre került, őt viszont februári műtétje után ebben a szezonban várhatóan már nem látjuk majd a pályán.
 
Az utolsó helyen tempózó Hertha helyre kis január (három meccsen öt pont, kapott gól nélkül) után középszerű februárt produkált 4 ponttal, így hat egységnyire van a bentmaradást érő helyektől. Az esetleges feltámadást segítheti, hogy a brigádnak már nincsenek nemzetközi kupás elkötelezettségei, mivel a Benfica elleni esetleges továbbjutásról szőtt álmok enyhén túlzónak bizonyultak. A sérüléséből felépülő Dárdai Pali a Freiburgban aratott 3-0-s győzelmet bő 5 játékperc erejéig ünnepelhette a pályán.  
 
A másodosztály az Augsburg sikereitől visszhangzik: az elitalakulat januárban 3 bajnokin 9 pontot, februárban 5 nekigyűrkőzésen 13 pontot abszolvált és második helyével jelenleg simán feljutónak tekinthető. Bónuszként a Köln kiverésével eljutottak a Német Kupa elődöntőjébe is. Ragadozóink közül Torghellinho négyet vágott januárban (erősen megközelítve Tisza Tibcsó februári gálázását) bónuszként pedig egy tizenegyest is kiharcolt. Szabics Imi egyelőre a lábadozás műfajában teljesít ígéretesen. Videó a Cottbus elleni mészárlásról, Sanya magvas gondolataival megspékelve.

Felfelé süvít a februárt a 10. helyen záró 1860 München is. A januárban 4, februárban 6 pontot termelő csapatnál Király Gabi mind a hét bajnokin védett, az egy kapott gól nélküli mérkőzés és az egy sárga mellett a (legalább) félévente esedékes orbitális potya kategóriába is sikerült behúzni a bummedlit. Erős idegzetű olvasók 1:29-nél tekinthetik meg, hogyan kell profi módon benézni egy fejest 15-ről.

 

 
Spanyolasz tájegység
 
Stabilan tartja állásait a hispán középmezőnyben az Osasuna, amely januárban 10, februárban 4 egységgel gazdagodott. Kevésbé fényes a mérleg a kupában, ahol a negyeddöntőben a Racing 5-1-es összesítéssel tessékelte ki a pamplonaiakat. Az egy kupameccsen és négy bajnokin bevetett Vadócz Krisztián a gijóni mérkőzésen mérgezte gólszerzéssel a hazai publikum hangulatát. 
 

A másodosztályban a Córdoba állt a 11. helyen, miután januári négy pontját februárban újabb héttel toldotta meg. A két hónap alatt ötször színpadra szólított Simon Andris néhány jó passzal és két sárga lap begyűjtésével igyekezett magára vonni a figyelmet.

Csizmaország képviselőinek is helyet szorítottunk összeállításunkban, főleg, hogy Koman Voli január végén megszerezte első bajnoki gólját a Palermo ellen. Ennek örömére a Bari gyorsan igazolt Gosztonyi személyében még egy honi reménységet. A csapat egyébként a 6 januári bajnokin 8 pontot szorgoskodott össze, ami ellenállhatatlannak nem nevezhető, de a februári négy meccs - négy zakós terített betlihez képest még mindig istenesnek bizonyult. Március elején a 13. helyen posztolt az alakulat.
 
A másodosztályban a Brescia parádézott, januárban és februárban 4-4 bajnokin 10-10 pontot söpörtek össze, így a március eleji harmadik helyet teljesen jogosnak érezzük. Vass Ádi a Salernitana és a Sassuolo elleni gólokkal, valamint két sárga lappal vette ki részét a keresztes hadjáratból, míg az odakint jellemzően a technikai zóna állományát gazdagító Varga Roland Újpestre helyezte át tevékenységének színterét.

Az olasz másodosztályú csapatokat módszeresen végiglátogató Filkor Attila erre a félévre a Gallipoli öltözőjébe kvartélyozta be magát, ahol februárban három becseréléssel igyekezett beírni nevét a klub históriáskönyvébe. Az egylet négy februári mérkőzésén négy ponttal gazdagodott és a 16. helyen tanyázott a hónap végén.
 
Németalföld
 
Hollandiában a PSV a januári 3 meccs/7 pont kombót követően februárban 5 derbin újabb 13 egységgel büntetett, így pontelőnnyel várta az év harmadik hónapját a tabella élén. Eindhovenben már csak a bajnokságra kell összpontosítani, a kupában a Heerenveent még kiejtették, de a Feyenoord sima 3-0-lal akolbólította ki őket, az EL-ben pedig a Hamburg jelentette a végállomást. Dzsudzsák Balázs mindhárom sorozatban eredményesnek bizonyult, ráadásként pedig öt gólpasszt is kiosztott a bajnokságban. Sajnálatos módon az EL-ben a gól mellett némi bírólökdöséssel is letette a névjegyét, a spori pedig valamivel sértettebben reagált az esetre, mint a bohócliga sípmesterei szoktak Sebők Vili vagy Tököli hasonló megmozdulásainál, így spílerünk idő előtt megcsapolhatta a stadion melegvízkészletét. A gól és a piros lap alant megtekinthető.

 
A középmezőny oszlopos tagja a Breda, amely januári hét és februári öt pontos termésével őrzi a nyolcadik helyet. A kupából a hollandos hangzásvilággal nehezen vádolható Go Ahead Eagles ellen kizuhanó sárga-feketék kötelékében Fehér Csabi a bajnokságban a Willem II vendégeként sárga lappal, míg a Sparta Rotterdam elleni rizsföldi derbin góllal és sárga lappal fenyített.

A tizedik helyen találjuk a Roda gárdáját, amely három januári pontja mellé kilencet biggyesztett februárban. Az alapembernek számító Bodor Boldi egy sárga lappal lopta be magát a szurkolók szívébe. 
 
Sikerrel menekül a kiesőzónából az NEC is, köszönhetően januári hat és februári kilenc pontjának. A kupában az Ajax ellen hosszabbításban fejet hajtó gárdában Babos Gabi a bajnokságban két kapott gól nélküli mérkőzéssel, a kupában egy sárga lappal tündökölt.
 
Egy házzal odébb első osztályú belga érdekeltségeink taroltak a januári bajnokikon - az Anderlecht és a Genk is mindkét összecsapást megnyerte. Különösen imponáló a brüsszeliek produkciója, akik 9-0 arányú gólkülönbséggel is súlyosbították a januári erődemonstrációt, majd februárban négy bajnokin újabb kilenc pontot besöpörve kilenc egységre hízlalták előnyüket a tabella második helyezettjével szemben. Az összképet a kupa negyeddöntőjében a Cercle Brugge elleni kiesés árnyalja (a 2-2-vel, idegenben rúgott góllal továbbsétáló kiscsapat mindkét gólját Bojan Bozsovics, a bohócliga egykori csatárcsászára jegyezte).  Nem járt ilyen jól az EL-ben az exbohócligás celebeket nem foglalkoztató Bilbao, őket ugyanis 5-1-es összesítéssel tángálták el a brüsszeliek, akik a következő fordulóban a németalföldi túrák iránt igencsak fogékony Hamburg ellen tehetik próbára magukat. Juhász Roli a Belgium legjobb védöjének járó díj bezsebelése után az FC Bruges és a Bilbao elleni gólokkal, valamint kettő sárga lappal boldogította a szurkolókat.

Nyerő szériát fogott ki a Genk is, amely a januári tarolás után négy februári fellépésén hét pontot szüretelt, így stabilan tartja a tizedik helyet. A magyar kolóniáról is kedvező hírek érkeztek, Köteles Laci a kapuban átvette az uralmat, előrébb Tőzsér Dancsó a Charleroi elleni gól+kapufa kombóval és az FC Bruges elleni sárga lappal öregbítette hírnevünket. Tóth Balázs a Bruges ellen a 90. perctől taktikai csereként kamatoztatta képességeit, míg a Lokeren ellen a 37. percben megejtett becserélését a második félidőben egy sárga lap beszedésével tette emlékezetessé.

Még Sanyikánál is gyümölcsözőbb hónapokat tudhat maga mögött a belga másodosztály konkvisztádora, Tisza Tibi, akinél az Antwerp csapatában a januári dupla után februárban öt gól volt a ráadás, így a hónap végén 13 egységnél járt a számláló. A liga ikszkirályai február végén 13 döntetlent számlálva a nyolcadik pozíciót foglalták el.
 
Alpesi tájegység
 
Februárban Svájcban is újraindult az élvonalbeli labdakergetés, a téli szünidő után kissé még darvadozó Sionnal. A három mérkőzésen két pontot kollektiváló alakulatnál Vanczák Vili a Zürich ellen góllal, a Neuchatel ellen piros lappal bizonyította rátermettségét. Vili a liga nem hivatalos unfair play listáján (itt a piros cédula 3, a sárga 1 pontot ér) az előkelő második helyen áll. Ha az idény végéig sikerül megőrizni a nemes pozíciót, küldeni fogjuk a jól megérdemelt Tóth András-posztert.
 
Ausztriából is szivárognak az életjelek, elsősorban Mattersburg térségéből. A februárban újrainduló pontvadászatban a csapat két rúgott góllal négy pontot takarított be - ennél is örömtelibb fejlemény, hogy mindkét dugót Waltner Robi jegyezte. A Wiener Neustadt ellen a győztes gól megszerzése mellett egy sárgát is beszedett multifunkciós spílerünk. Rossz hír viszont sógoréknál, hogy Sáfár Szabi vállsérülést szenvedett, amely a bajnokság hátralévő részében várhatóan távol tartja őt a gólvonaltól.
 
Szigetvilág
 
A titánjaink egyik kedvelt célpontjának számító Cipruson a kedvező éghajlati adottságoknak is köszönhetően 8-9 bajnokit játszottak le a csapatok. A bajnoki címért küzdő hármasból két helyen vagyunk érdekeltek: Leandro rendszeresen pályára kerül az Omoniában, míg az Anorthoszisz kapujában Nagy Zoli a rendelkezésére bocsátott három bajnokit egyetlen kapott góllal tudta le. A februári nyeretlenségével a hatodik helyre lecsúszó APOP-ban Bardi Gabi tartja a frontot a gólvonal vonzáskörzetében. További érdekeltségeink, az Árisz, a Nea Szalamina és az APEP a tabella utolsó helyein osztozkodnak - ebből a fertályból Nagy Gábort tudnánk kiemelni, aki az osztályozós helyektől 8 pont távolságra lévő, tökutolsó APEP színeiben két sárga lappal járult hozzá a szurkolók ráncainak elmélyítéséhez. 
 
Feröeren futball hiányában a kolonizálódási láz tartogatott izgalmakat. Kapusfenoménunk, Gángó András igazolt át az NSÍ Runavík csapatához, ahol várhatóan Potemkin Karcsi csapattársa lesz. Az NSÍ ezzel sikeresen kezdi adoptálni a Víkingur korábbi példáját, amely az előző szezonban a kapuban Turi Gézuval, elöl pedig Bükszegi Zolival büntetett. Nem irigyeljük a Runavík ellenfeleit, pláne, hogy Potemkin Charlie már utánpótlásedzői énjét is elkezdte fejleszteni. Rossz hír viszont, hogy várhatóan Bükszegi és a Fuglafjördur gólvágója, Sinkó Balázs is hazatér feröeri nagyköveteink közül. (Másik égtájról ugyan, de szintén hazatérésgyanús Lukács Tihamér, aki harci helikopterek vadregényes zúgása közepette is megmutathatta tehetségét az orosz tajgán. Tihamér januárban még majdnem megfogta az Isten lábát egy remekbe szabott kazah lehetőség formájában, de sajnos mellényúlt. Szomorúak vagyunk.)

6 komment

Címkék: videó gera dzsudzsák torghelle hónap magyarja tisza tibi

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr31842216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VGL 2010.03.17. 20:09:12

Remek összefoglaló!
Remélem, ez a hazavándorlás nem lesz ilyen ütemű, mert elfogynak légiósaink...

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.03.18. 15:30:54

Husztiró és Gaálról mit tudni? Vagy oroszéknál még tart a holtszezon?

Lotus, majd ha egyszer lesz türelmed hozzá, akkor körbenézel nekünk az északi ligák vándorai után? Gondolom Izlandon, Norvégiában, Finnországban is mélyítik néhányan népünk barátságát más népekkel.

Viszont érdekes, hogy az elmúlt fél évben olyan bázisokat adtunk fel, mint Portugália (apropos, Gyánóval mi van?), Lengyelország (Vayer, Kecskés), vagy Franciaország (Szélesi).

THC 71 2010.03.18. 22:22:43

Gera Zoli jól odabaszott ma,lehet kanyarítani a mea culpázó postot :-)))))
Focimenekült,aha, két gól a Juvének továbbjutás a kupában:-)

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2010.03.19. 09:26:38

@végh hanta: Az északi bajnokságok nem estek ki a látókörből, a mellőzés okát pedig kitaláltad: a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságokban az első két hónapban még nem volt aktivitás. Az oroszok és a norvégok most hétvégén kezdték el, Feröeren még másfél hét van hátra a nyitányig. Finnországban április közepén, Izlandon (ahol egyelőre a másodosztályban vagyunk jelen) május elején indul a szezon.

Portugáliát, mint bázist szerintem nem most adtuk fel, én nem tudok arról, hogy már a múlt szezonban lett volna ott valaki. Gyánó Szabi 2008-ban jött haza, ősszel Pécsett játszott, télen műtötték. Legjobb tudomásom szerint most is a PMFC állományát gazdagítja, de housemd nyilván kijavít, ha ez nem így van.

A feladott bázisok sorába viszont beilleszteném Horvátországot és emlékeim szerint Szlovéniában sem maradt senki.

@THC 71: Gerának szívből örülök, de akkor is focimenekült volt a rovat neve, amikor Dzsudzsákot augusztusban az Ajax kivégzése után az adott heti világ legjobbjának választotta egy angol szaklap. Mea culpa és a focimenekült körkép átnevezése légióskörképpé akkor várható, ha a felnőtt válogatott kijut egy világversenyre. :)

Futó Lada 2010.03.19. 10:42:17

A cseh vonal még él :
CSEHORSZÁG
Róth Ferenc (Bohemians 1905)
Laczkovich Donát (Dukla Praha)

Északi ligák:
NORVÉGIA
Kovács Péter (Odd Grenland)
Kovrig Ákos (Haugesund)
Rézmányi György (Steinkjer)
FINNORSZÁG
Gruborovics Tamás (IFK Mariehamn)
Balogh Balázs (KuPS Kuopio)
Szeróvay Mihály (Jyvaskyla)
IZLAND
Másodosztály
Disztl Dávid (KA Akureyri) – kölcsönben az FC Fehérvártól)
Farkas Norbert (KA Akureyri)
Fórizs Sándor (KA Akureyri)
Matus Sándor (KA Akureyri)

És a bónusz:
IRÁN
Másodosztály
Budovinszky Krisztián (Sahdari)
Koplárovics Béla (Arak)
süti beállítások módosítása