HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A Fradi igazi (B)arca...

2020.10.20. 16:05 Futó Lada

A legsötétebb időket megidéző szóviccel ütném fel a mai napot, mert  25 év után újra a BL főtáblához tartozó mérkőzésen lép pályára a fővárosi zöld-fehér alakulat. Azon szerencsések közé tartozok, akik az előző hasonló eseményt is élőben tudták követni. Ipari tanuló éveim legvégén pont szakmai gyakorlaton voltam a lakihegyi rádióadónál - soha olyan tisztán nem szólt a Kossuth Rádió a középhullámon szerintem - és ami nagyon megmaradt, az az, hogy az akkori nyitómeccs ( Grashoppers - Ferencváros ) után az összes összefoglalót megnéztem, és kb 2 óra alvás után reggel 5 előtt álltam sorban az újságosnál Nemzeti Sportért. Lássuk mi várható most..

Az, hogy a Fradi most itt lehet, az több dolog egyidejű teljesülésének köszönhető (amellett, hogy valamennyi selejtezős ellenfelével szemben továbbjutott ) 

Egyfelől köszönhető egy tudatos építkezésnek. Tény, hogy a tonnaszám beöntött közpénz jellegét vesztett támogatásnak már korábban is lehetett volna eredménye. Több éven keresztül kínos kiesésekkel sikerült megcáfolni végre azt a tényt, hogy ha lóvé van, akkor majdnem minden van. ( Ezért pár év alatt még több lóvét toltak bele, hogy minden IS legyen végre) . De végre kijelenthető, hogy nem csak ész nélkül költik a zsetont , hanem legalább már próbálnak olyan játékosokat szerezni, akikre nem 3 perces youtube videók alapján figyeltek fel,  nem sztároknak jönnek, hanem egy erős közepes szintet legalább megütő iparosok, akik ha játéktudásban nem is jobbak a hazaiaknál, de mentalitást tekintve mindenképp jobbnak számítanak.

Köszönhető a Covid-nak. A vírusjárvány kellőképpen megkavarta mind az eddigi lebonyolítást, mind pedig az átigazolási szezont, amiből azok a csapatok tudtak profitálni, akiknek kész keretük volt már a selejtezők megkezdésekor, kevesebbet kellett kihagyniuk, és inkább 1 meccses menők. A Fradi megfelelt ezeknek a kritériumoknak, az előző pontból adódóan nem az utolsó pillanatban kezdték összevadászni az olcsóért elérhető játékosokat, hanem nagyjából meglévő kerettel vágtak bele a sorozatba, és pár hét kihagyás volt csak a hazai pontvadászat végéhez képest. Játékost nem kellett nélkülözni sem betegség vagy sérülés miatt, sem pedig amiatt, hogy a legjobb spíler már várja a transzfert egy másik klubhoz. A zártkapus meccs is inkább ide kedvezett, mondjuk egy Celtic ellen. 

Köszönhető Rebrov edzői stábjának. Igaz, hogy itt mindig a vezetőedzőt kell kiemelni, mert ennek a team-nek ő az arca, de hazai szinten mérve elég népes stábja van, ahol a jelek szerint mindenkinek megvan a maga dolga és képes hozzátenni a nagy egészhez.
Rebrov ugyanazt ismerte fel, amit sok éve Ervin Koeman  ( és igen itt már kapom is a kőzáport az összehasonlításért, de innen már ne forduljunk vissza ) , ez pedig nem más, mint : "Egy magyar csapat - legyen az klub vagy válogatott - jelen állás szerint eléggé limitált játéktudással rendelkezik, a rendelkezésre álló játékosállomány alapján, ezért akár a támadó-játék kárára is, de a védelmet kell úgy megszervezni, hogy akár rúgott gól nélkül se legyen gond. "
 Koeman annak idején kapott ezért hideget-meleget. Mondtuk, hogy unalmas a játék ( mert az volt ) , és csak bekkelésből áll (ez is így történt) ,  meg, hogy Albánia ellen milyen már, hogy Huszti játszik csatárt??? Aztán hiába a szoros meccsek, és majdnem-eredmények, mennie kellett.   Aztán pár évvel később Sousa hasonló játékkal vezette EL csoportkörbe a Vidit (és mennie kellett hirtelen ), és most Rebrov a BL-be a Fradit.
  Nincs klasszikus center, aki épp csatár poszton játszik, az többet védekezik néha, mint amennyit támad. A különbség talán az, hogy itt eleve ehhez a stílushoz keresték a játékosokat. A Lobanovszkij-iskola elemei visszaköszönnek abban is, hogy inkább a robotolós, rakkolós játékosok kerülnek a csapatba, akik lehet nem túl kreativak néha , de vagy gyorsak, vagy erősek vagy brutális állóképességük van.  A játék a gyors kontrákra épül amit 2-3 játékos meg tud oldani, és ha az nem megy, akkor őrizzük a labdát. Inkább menjenek az oldalpasszok minden kockázat nélkül, vagy ha szorít a kapca, akkor elrúgni a labdát lehetőleg a legközebbi kontinensig, abból baj nem lehet. Az ellenfél, ha nyerni akar, akkor majd jön előre, és ha jön akkor lesz hely kontrázni. Ez az alap, ehhez jön egy szervezett védekezés 6-7 védekező játékossal, félpályán pedig a támadó szekció kezdi a szűrést, hogy ne lendületből érkezhessen az ellenfél.

Köszönhető a szerencsének. Nem a sorsolásra értem, mert ott mindenhol a legmagasabb értékeléssel rendelkező ellenfelet sikerült kifogni. A meccs közbeni  szerencsére. A meccsek elején szerzett gólokra, ami után már az ellenfél volt kényszerben. A kimaradt 100%-os helyzetekre, amiknél már verve volt mindenki, de mégsem talált kaput a labda. A játékvezetésre ahol még VAR-os megerősítéssel is, de nekünk kedvező ítéletek születtek. "Jó csapatnak szerencséje is van" -szól a régi mondás, és most a jelek szerint a Fradi volt annyira jó, hogy Fortuna asszony kicsit felkarolja.

Ez mind kellett tehát ahhoz, hogy most Barcelona - Ferencváros mérkőzésről legyen szó. A Barca az egyetlen olyan csapat a csoportból, akivel a Fradi nem játszott még nemzetközi kupadöntőt. ( Juve ellen VVK-, Kijev ellen KEK döntő... a Leeds volt a harmadik döntő, de ők nincsenek a BL-ben) , és a Fradi talán az egyetlen a csoportból, aki ellen nem játszott még a Barca európai kupameccset.
 
A meccs nézők nélkül lesz megrendezve a Nou Camp-ban, a Barca nincs élete formájában, új edzővel még az elején járnak annak az útnak ami a legutóbbi BL meccsük ( 2-8 as vereség ) után kezdődött. Hétvégén "El Classico" , amire elmondásuk alapján nem tartalékolnak, de egy katalán szurkolónak vélhetően egy Real elleni győzelem többet ér, mint egy nevenincs közép-európai csapat ellen egy 3-0.
Ezek lehetnek talán azok az érvek, amik a Fradi mellett szólnak, így a pontszerzésre az esély 1,98%-ról már mindjárt 1,99%-ra ugrott fel. Ez sem túl sok. Azt látni kell, hogy a spanyol gárda más kávéház az eddigi ellenfelekhez képest, de még az előző EL csoportkörösökhöz képest is. Az előző EL kiírásban az Espanyol ellen ponttal sikerült távozni Barcelonából, ezt be lehet írni az emlékkönyvbe, de ez még mindig elég karcsú.  ( A transfermarkt árait én eleve nem nézem, mert nincs értelme. Egy spanyol csere eleve többet ér , mint a Fradiban egy kezdő, csak azért, mert spanyol, és mert a Barca játékosa. Innentől kezdve meg felesleges a milliókkal dobálózni, meg hogy melyik játékos hányszor ér többet a Fradi teljes kereténél. A Mona Lisa árából is biztos több magyar múzeum komplett tárlata kijönne, szóval az ilyen jellegű összevetés teljesen lényegtelen. )

 Milyen játékra lehet számítani? Megilletődöttre semmiképp. 95-ben volt olyan játékos, aki fényképezőgéppel ment a stadion-bejárásra a Bernabeuba, annyira új volt az élmény. A mostani csapatban azért olyan játékosok vannak, akik BL/EL főtáblán vagy válogatott meccsen már léptek pályára nevesebb ellenfelek ellen is, így - főleg , ha nincs 90 000 éneklő szurkoló - nem gondolom, hogy reszkető klottgatyában futnának ki a kezdőrúgáshoz.
A klubnál szinte mindenki elmondta, hogy ez már jutalom-játék lesz, igazi örömfoci, de ettől függetlenül az eredmény sem utolsó szempont, hiszen minden pont és minden gól igen komoly pénzeket hozhat a klub számára.
Várhatóan az eddig megszokott deffenzív játék várható, annyi oldalpassz ami belefér, és buzgó ima, hogy Tokmac egyszer le tudja futni Pique-t. A hazaiaknál akár Messi, akár Coutinho, akár Fati gyors, kis helyen is hamar helyzetbe kerül, és nem jön zavarba a labdától. A Fradi pontrúgások elleni védekezése nem túl acélos, ez gond lehet akár szögletnél, akár a második etapban amikor már fárad a védelem, és egyre több fault csúszik be.

Minden optimizmusom ellenére hazai győzelem a legvalószínűbb, jó esetben ha biztos vezetést érnek el, akkor már a hétvégére fognak tartalékolni, és nem hajtják szét magukat. Az is emellett szól, hogy sokkal inkább a ki-ki meccsek eredményei fogják meghatározni a csoport sorrendjét, és nem a gólkülönbség, így emiatt sem fognak az utolsó percig menni előre. Rutinos profi klubként tudják, hogy nem itt kell erőt demonstrálni, a győzelem és az ezzel járó 3 pont a lényeg, és hogy csak annyit adjanak ki, ami egy magabiztos győzelemre elég, ha az megvan, akkor elég félgőzzel lehozni a meccset.
A Fradi mellett mi szólhat? Az ismeretlenség. Az elmúlt szezont leszámítva európában azért nem túl ismert csapat a Fradi, ha a mázli faktor ismét melléjük szegődik, akkor egy talált góllal egészen sokáig meg lehet lepni a hazaiakat, és kb mint a Celtic ellen utána óvni az eredményt...csak itt az ellenfél erőssége kb 4x Celtic… Egy biztos, ha a Fradi pontot szerez, akkor én 5 előtt már ott fogok állni az újságosnál, és veszek egy Nemzeti Sportot...

 

Tippverseny :
Barcelona - Ferencvárosi TC     3-0

Dinamo Kijev - Juventus  1-2  

Szólj hozzá!

Címkék: tippjáték Fradi BL

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr3916247652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása