HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Magyar foci kezdőknek és haladóknak 2. - A klublicensz

2010.10.02. 12:00 Futó Lada

H. úr  elégedetten dőlt hátra a fotelban. Este meccs lesz a tévében,és nézni fogja. Ez némi hisztivel és a vacsora elkészítésének bojkottjával járt H. –né asszony részéről, mivel ugyanez időben a Szex és New York egyik részének sokadik ismétlése van műsoron, de hát Karcsika is apával szavazott, így nincs mit tenni…és hát ahol Zahorecek,Pavicsevicsek ,Maróti Bélák kergetik a labdát, vagy akár a felsoroltak mindegyikéből csak 1…kit érdekel ott holmi rizi-bizi és csibefasírt…

       - Apa! Mi az hogy elmarad a meccs a pálya használhatatlansága miatt?
       - Azt kisfiam, hogy nem lesz meccs ..hol hallottad?
       - Most mondták be a tévében. Miért nem lehet használni a pályát?
       - Vizes..a sok eső miatt. - sóhajtott fáradtan H. úr. – Legalább Zolnokon lenne, mert ott még sötét is van.
      - És akkor most mi lesz Apa? Keresnek másik pályát? Vagy tornaterembe mennek mint mi a suliban?
      - Ez nem ilyen egyszerű kisfiam…Az UEFA ugyanis nemcsak az edzőknek ír elő licenszet, hanem a csapatoknak is. A csapatoknak azonban nem kell tanfolyamra járni, meg vizsgázni, hanem teljesíteni kell az előírásokat. Minden olyan csapatnak aki az adott ország legmagasabb osztályában szerepel, vagy érdekelt az UEFA nemzetközi kupáiban, annak meg kell szereznie a klub-licenszet, különben nem indulhat. Ez a licensz előírja milyen pénzügyi követelményeket kell teljesiteni, milyen személyzetit, milyen sport-, és milyen infrastrukturálisat.
     - Infarktus?
     - Nem. Azt én kapok ha elúszik a tippmix 10-es kötésem emiatt.  Inkább úgy mondom: épületek, létesítmények. Mert például ha kimegyünk az udvarra focizni, akkor az pálya. Ha nagypapa kihozza a hokedlit, akkor az már stadion, hiszen van nézőtér ülőhelyekkel. De meccset ettől még nem rendezhetünk.
     - Hány hokedli kell, hogy meccset rendezhessünk az udvaron?
     - Nem csak azon múlik –mosolyodott el H. úr. – A követelmények 4 csoportba tartoznak:

  •    A(kötelező, alapszükséglet ennek hiányában nem kap licenszet a klub)
  •    B (kötelező, alapszükséglet,de léteznek helyettesítő megoldások,hiányában nem kap licenszet a klub)
  •    C (kötelező, nem alapszükséglet, hiányát pénzbüntetéssel, pontlevonással büntetik, hiányában is kiadható a licensz.)
  •    D (javasolt, nem alapszükséglet, hiányában is van licensz)
     

Ezek a csoportok mind a 4 témakörben megjelennek. A stadionnál például a következőek.

A.    azaz kötelező elem, például :
-    Pálya-hitelesítési igazolás, tehát a Mentők, a Rendőrség, a Tűzoltóság, az ANTSZ és a katasztrófavédelem is igazolja, hogy a stadion szerkezete biztonságos,van biztosítási terv a jegy-eladástól a nézők megfigyelésén át a kiléptetésig , létezik katasztrófa terv tűz-,áramszünet-, hirtelen vihar esetére, van hitelesített stadion-kapacitás, és mindez nem régebbi 2 évnél
-    Megfelel a biztonsági eloírásőknak (kapuk kifelé nyílnak, lépcsok-,ajtók-  élénk színűre vannak festve, akadálymentes közlekedés a stadionon belül,jóváhagyott kiürítési terv
-    Van megfelelően biztonságos villámhárító
-    Megfelelő hangerejű hangosítás
-    Amíg néző van a stadionban, kaput nem lehet zárva tartani, így minden kapuhoz kell biztonsági ember
-    Irányító szoba előírt felszereléssel (innen szabad szemmel be kell tudni látni  a pályát, itt futnak össze a kamerák képe,hangosbemondó rendszer)
-    Ülőhelyek, legalább 3000 különálló, rögzített, háttámlás, egyszemélyes,test formájú, kényelmes
-    Világítás (min 1200 lux, BL meccsen kamerákkal szemben min1400lux)
-    Szektorokra bontható nézőtér, ha van pályától elválasztó 2,2 m magas kerítés, akkor azon vész esetére menekülőkapuk
-    Tartalék labdarúgó kapu
-    Elsősegély-hely előírt felszereltséggel
-    Bemelegítő terület
-    Védett játékos kijáró
-    2 azonos minőségű játékos öltöző és kispad előírt felszereltséggel
-    játékvezetői öltöző előírt felszereltséggel, (de például a mérkőzés ellenőrök szobája már csak ajánlott követelmény)

B, kötelező,de helyettesítő megoldással kiváltható szabálypont például,hogy a csapaté kell legyen a stadion, vagy bérelnie kell legalább 1 szezonra, és szintén ide tartoznak a pálya méretére,és borítására vonatkozó megkötések,valamint az edzés és bemelegítés biztosítása.

A C rész ami nem baj ha nincs, de büntetni kell a hiányát, elsősorban a nézőket kiszolgáló részekre vonatkozik, úgymint útbaigazító táblák,szektorok megközelíthetősége ,mozgássérült nézők elhelyezése; ezenkívül olyan külsőségek mint eredményjelző, zászlórudak,kommunikációs szoba,kamerás megfigyelő-rendszer, és nem utolsó sorban a doppingszoba.

A D rész csak ajánlás, ezek egyik fele a médiára vonatkozik, mint pl. az újságírók,tévések és fotósok fogadása, akreditálása,elhelyezése,munkakörülményeik biztosítása, a másik fele a nézők részére fenntartott parkolók, a csapatok részére fenntartott zárt parkoló, a VIP létesítmények (a páholy legalább 30 fedett ülőhellyel), a stadion megközelíthetosége,a vendéglátó egység vagy például a tartalék világítás. No itt érkeztünk el a pálya minőségéhez. A vízelvezetés és a pálya fűtése, csak ajánlás, nem szükségszerűen kell lennie.

     -    Miért kell elvezetni a vizet? –kérdezte Karcsika.
     -    Mert ha áll rajta a víz, akkor az csak rizsföldnek jó, egyébként sem a fűnek, sem a talajnak nem tesz jót. Ráadásul a meccset sem lehet lejátszani rajta, ha a pálya egy adott pontján a labdát leejtve az nem pattan fel legalább 50 cm-re.
     -    Aha, most már értem..akkor a fűtés meg azért kell, hogy a havat leolvasszák, az vízzé válik és elfolyik.
     -    Nem egészen, de jól gondolkodsz – simogatta meg okos fia fejét H. úr. – A fűtés azért kell, mert a fű gyökérzetének ideális esetben +5 fok feletti földben kell lennie,különben károsodik. Azután ha jön a napsütés elszárad,nem tart és ilyenkor csak úgy repkednek a pályán a fűcsomók egy-egy rúgás után. Persze viszik magukkal a földet is, ott lesz egy gödör,és máris tönkremegy a pálya. A pályafűtés tehát a fű- és ezáltal a pálya megóvásához kell.
     -    Akkor tehát ma nem lesz meccs –hajtotta le fejét szomorúan Karcsika.
     -    Nem.
     -    De akkor ez most azt jelenti,hogy ezt a két csapatot most kizárják, vagy megbüntetik?
     -    Nem…ez azt jelenti, hogy ma se meccs,se vacsora…mi lenne ha rendelnénk egy pizzát?
     -    Van pro licensze a pizzásnak?
     -    Nem, de sajtja és sonkája van, azt tud rakni a pizzára bőven.
     -    Szuper ! Tudod mit Apa? Nézzük meg a Tsubasa kapitányt kaja közben...

 

9 komment

Címkék: mlsz uefa licensz labdabiztos magazin klublicensz

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr762338422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.10.03. 10:43:26

pro liszenszes cikk!

(itt pedig offolva egy pro liszenszes videó, lehet láttátok már: mészöly-mezey párossal a magyar norvég 4-1es vébéselejtezője, a filmmúzeum jóvoltából. www.youtube.com/watch?v=dnhKPw2NXIw )

TomAce 2010.10.03. 11:16:48

@Bastille: a link rossz, amúgy sejtem mire gondolsz, az a videó zseni, többször láttam már, valahol itthon is megvan
elvileg ez egy jó link: www.youtube.com/watch?v=hWhN9W9_uUc

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.10.03. 11:40:46

@TomAce: jaja, köszi! mandineren találtam egy részletet, aztán most néztem végig az egészet! remek ebéd előtti, vasárnap délelőtti videó! ilyenkor sajnálom, h 84-es vagyok, még mezey és mészöly is szerethető benne, mondjuk a pink floyd aláfestő zene sokat nyom a latba. szóval nézze meg, aki még nem látta!

slowmotion 2010.10.03. 11:42:27

@Bastille: vajon miért nem lepődök meg, hogy a magyar-norvég 4:1 van linkelve, és nem a magyar-norvég 1:4? :D

slowmotion 2010.10.03. 12:01:03

@Bastille: Sanyiiiiiiiiii!!! Sanyikáááááááám!!! :D

TomAce 2010.10.04. 09:41:56

@Bastille: mekkora már, mikor Mészöly ordibálja a szurkolóknak, hogy "a k...a anyátokat!" :D
süti beállítások módosítása