HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A kapus magánya a gólvonalon

2010.11.12. 11:30 Futó Lada

 Nézzük a meccset. Uram bocsá' szurkolunk valamelyik csapatnak. A helyzet nem reménytelen, mi több: bíztató.Csapatunk sorra dolgozza ki a helyzeteket, ám egy szórványos ellentámadásnál - amely veszélytelennek tűnik - egyszer csak, mint derült égből a villámcsapás : a csapat kapusa egy kapitális hibát vét. "Fakezű ! Lepkevadász !" üvöltjük öklünket rázva a lelátón, vagy a tv előtt. Új negatív hős született.Tehetetlen düh háborog az örök optimista szurker lelkében, a csapattársak megvető és csalódott tekintete szegeződik a kapu felé ballagó fickóra. "Miért mentél kapusnak?" - ordít be egy néző.

"Volt egy kapus Angliában, akit úgy hívtak Robinson. A pisztolya oda volt akasztva a kapufára, mert megesküdött, hogy ha egyszer mégis bekapja ... aztán egy mérkőzésen bekapta a gólt. Valahogy nem tudta kifogni azt a lövést. Aztán a halántékához illesztette a pisztolyt és puff ... Azóta Angliában minden mérkőzésen egy percre leáll a játék, egy perces gyász-szünetet tartanak Robinson emlékére." Sándor Pál klasszikusában elhangzó kis történetben benne van minden, ami egy Kapust jellemez, ha nem is szó szerint kell venni. A különcség, az elhivatottság, a hit,hogy mindig győzni fog, és az örök igazság, mely szerint egyszer minden kapus találkozik egy oylan lövéssel, amely gyorsabb,mint ő, és hiába tesz meg mindent, a labda végül egyszer túljut rajta és a hálóban lejt örömtáncot.

Az alaphelyzet ismerős lehet mindenkinek.De tényleg miért lesz valakiből kapus? A grundon általában a legkisebbet, vagy a legügyetlenebbet állítják be a kapuba, mert ott zavar a legkevesebb vizet, de mégis elmondhatja magáról, hogy a többiekkel focizott. Ha meg elakad benne egy-két labda, az már kész főnyeremény.Aztán később, mikor már nincs legkisebb, akkor váltják egymást a kapuban, és általában az ragad bent, aki valahogy jobban vonzza a labdát.Aztán egyre  többször lesz kapus, míg végül már nem is kérdés, hogy ki álljon a háló elé. Ekkortól érzi úgy, hogy a kapus egy bizalmi poszt, rajta nyugszik a teher, hogy ha mindenki hibázik, ő akkor is meggátolja a gólt.

A kapusok nem normálisak. Ezt bátran kijelenthetjük, anélkül, hogy bármelyiküket is megbántanánk.A megállapítás alapja, hogy épeszű ember ha repül feléje valami, akkor összehúzza magát, megpróbálja elkerülni az összeütközést, míg ezzel szemben a kapus direkt a labda elé veti magát,odaugrik, hogy minél nagyobb testfelülettel védjen végvári vitéz módjára egy három szál gerendából tákolt oltárt, amire hálót feszítettek.

"Ők" néha öntörvényűek.Tisztában vannak vele, hogy a kapujuk előterében különleges szabályok vonatkoznak rájuk,megkülönböztetik őket a többi mezőnyjátékostól,előjogaik vannak,kiválságosak.Mint leghátsó ember, tökéletesen látják, hol a legsebezhetőbb a védvonal, és várkapitányként irányítják a labda megszerzésére odarendelt hátvédsort. Szabadrúgáskor sorfalat állíthatnak, amelynek oda- és úgy kell állnia, ahogy azt a Kapus megszabja. Ha a védekezésről van szó, akkor minden szava törvény, és ha kell üvöltve szerez érvényt véleményének.

Egy jó kapus meccsben tart egy csapatot,néhány fontos védés egész meccsre megbéníthatja a csatárok lábát, néhány bravúr hitet adhat a csapatnak, hogy "Ma legyőzhetetlenek vagyunk!".Egy kapusnak tekintélye kell hogy legyen, a mozdulatainak azt kell sugároznia, hogy minden pillanatban tudja mit csinál.Higgadt, nem kapkod, nyugalmat áraszt, de ha kell tombol, üvöltve fanatizálja a fáradó társakat, űzi-hajtja a győzelembe a többieket.Fontos része a csapatnak,nem véletlenül kezdődik úgy a csapatépítés receptje,hogy "Végy egy jó kapust!".Persze időnként, ha az ellenfél hasonló erejű, ha nincs döntés,ha senki sem tud a másik fölé kerekedni, akkor jön az orosz rulett. Büntetők felváltva. A csapat,a játékosok a kezdőkörben összekapaszkodva, imádkoznak,szurkolnak együtt, míg közűlük egy éppen sorra kerül.A kapus nem. Tőlük távol, az alapvonalnál várja hogy sorra kerüljön.Egyedül néz szembe újra és újra a soros ítélet-végrahajtójával. A büntetőt nem lehet védeni, csak rosszul rúgni. Esélytelen. És mégis néha győz, és ilyenkor hős lesz, a siker alapköve,a csapat legjobbja. Őt ünneplik, őt dobálják a levegőbe, viszik a vállukon. Kapusnak lenni jó.



Aztán néha elmélázik egy pillanatra. Megszűnik a koncentráció akár csak pár másodpercre...és kiperdül a labda a kézből, vagy felpattan egy fűcsomón amin addig még soha nem pattant fel, vagy elcsúszik a láb, vagy valaki beleér.... és a labda szépen komótosan elgurul a kapus mellett, elpattan, a gyenge lövés kínos lassúsággal , de mégis  elérhetetlenül gurul a gólvonal felé, hogy aztán ott szinte megállva gúnyosan kikacagja kétségbeesett üldözöjét, majd átfordul a mészcsík túlsó oldalára , így adva meg a kegyelemdöfést.Hiba. Mi több : kínos hiba. Olyan szituációban, mikor a nézők 99%-a magabiztosan szorította volna magához a labdát, mintha soha többé nem akarná játékba hozni , akkor ő, kinek ez lenne az elsődleges feladata csődöt mond.Mert később indult,mert tétovázott, mert hibásan döntött,vagy mert egy csapattárs hibásan döntött.Mindegy. Egy kapus nem hibázhat.Ha a csatár lyukat rúg a a kapuval szemben állva, attól még 0-0 marad.Ha egy kapus teszi ugyanezt, bizony rögtön bünteti a játék.Negatív hős lesz, akin elment a meccs, aki miatt pontok vesztek, aki elrontotta a többiek játékát,aki egyetlen mozdulattal romba döntötte a CSAPAT munkáját.

Néha egész meccsen nincs tennivalója, csak egy kapuralövés jön,amit nem tud védeni.Egy lövés, egy gól...mit tett hát akkor hozzá a CSAPAT teljesítményéhez, azon túl hogy kikotorta a labdát a hálóból és visszaadta? ...Vállon veregetik, vígasztalják,"Sebaj" mondják, "Jó voltál" bíztatják, de ez nem vigasz még ha őszinte is.Mert mi lett vona, ha kicsit kintebb áll? Mi lett volna, ha hamarabb vetődik, ahogy elsőre érezte? ..és visszapörgeti az eseményeket százszor, és keresi, miként védhette volna mégis a védhetetlent,vagy miként tehetné meg-nem-történtté hibáját. És érzi a vádló pillantásokat a nézőtérről,hallja a szitkokat. Egyedül maradt,mindenkivel szemben...és legszivesebben egyedül maradna,csak úgy,magában.. elbújna, elsüllyedne, mindegy csak érjen véget ez a lidércnyomás.Kapusnak lenni nem jó.
                                               


Fent és lent, menny és pokol... Lehet egy kapus zseniális, halmohat bravúrt bravúrra, mennydörögheti nevét a B-közép, de elég egyetlen hiba, amely ha sorsdöntő, onnantól oda a bizalom, oda a hit.Minden kapus kap potyagólt. Ki kisebbet, ki látványosabbat, ki sorsdöntőt, ki csak lényegteeln szituációban.Fel lehet dolgozni, fel kell dolgozni, mert új hét jön, új mérkőzés, és újra oda kell állni a vonalra. Egyedül, szemben az ellenfél 10 játékosával, háta mögött a zúgó örjöngő szurkolókkal.Összezárva akár többezer emberrel egy stadionban, mégis a 90 percre szinte magányosan.Ahogy Grosics Gyula az aranycsapat kapusa mondta :"A 6 gólt Puskásék lőtték a Wembleyben , de a 3-at én kaptam".

 

20 komment

Címkék: log kapus elgondolkodás potya oldalvonal

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr342442868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2010.11.12. 13:13:40

Hát igen, minden kapus kicsit "más".

Van szerencsém két világklasszis kapust is ismerni személyesen (másik sportágból), pontosabban hármat, az egyikük már nem aktív. Teljesen igaz rájuk is, még ha ők egy meccsen általában 20 és 30 közötti gólt is kapnak.

Lada, nagyot alkottál.

Futó Lada 2010.11.12. 13:17:43

@Artie: Gondolom Pálinger és esetleg Bakos benne van a háromban.. :)

Artie 2010.11.12. 13:22:38

@Futó Lada: Elnézést, így akkor már négy.:)

Hoffman Bea, Lunde.

Irapuato 2010.11.12. 14:33:11

óda a kapushoz. epic. grat.

igen, a futball kapus egy bukásra ítéltetett tragikus hős.

slowmotion 2010.11.12. 14:38:30

:)
már éppen azon kezdtem el törni a fejemet, melyik poszthoz és milyen felvezetéssel tegyem be a lenti két linket, de aztán kisegítettél:)

szóval ha már a kapussors tragikumáról volt szó:
uk.video.yahoo.com/watch/7834580/20750348
www.youtube.com/watch?v=nnLNCenbyBw&feature=player_embedded

pocak 2010.11.12. 22:56:13

én ügyetlen gyerek szindrómából lettem kapus, aztán beértem, és ügyes gyerekként is ottmaradtam :)

szaros kispályás városi bajnokságban különben pont így megy ez, ahogy megírtad, kivéve az őrjöngő tömeget, az nincs.

tarr 2010.11.12. 23:39:27

@Futó Lada: Na a kézilabda kapus megint más, az egy másik faj :)

Azt nem lehet tanítani hogy ha a vállad fölött lövik el a labdát akkor húzd bele a fejed.

Artie 2010.11.12. 23:40:46

@tarr: Hát bizony nekem is szokott fájni, amikor pl. Bodnyeva két méterről szemen lövi Lundét...:)

tarr 2010.11.12. 23:41:54

A posztra reagálva pedig sztem egyáltalán nem igaz hogy az lesz kapus, aki ügyetlenebb a többinél.
Sőt, egy kapusnak kifejezetten jobb reflexe, mozgékonysága van mint egy mezőnyjátékosnak (ideális esetben).

tarr 2010.11.12. 23:44:01

@Artie: Sterbikről hallottam egy urban legendát, hogy az apja kikötötte egy fához és addig dobálta fejbe, amíg nem hajolt el a labdától.

Asidotus 2010.11.12. 23:58:06

A kapus nekem olyan, mint rockzenében a dobos.
Valahol a klasszis kapus megöli a meccset azzal, hogy mindent megfog. Ez egy idő után arra készteti a csatárokat, hogy egyre kockázatosabb, egyre meredekebb dolgokat vállaljanak be, amik a képességeik határán mozognak, így egyre kevésbé fognak gólt rúgni.

gemby 2010.11.13. 00:43:32

én spec úgy lettem kapus, hogy mindenkinél jobban gyűlöltem futni.

a poszt meg kurvajó.

Lordius 2010.11.13. 01:11:11

Nagy jó poszt. Én mindig azt szoktam mondani, hogy kapust nem szidunk. (lehet mert én is az vagyok :) igaz nem focikapus) Egyszerűen soha nem értettem meg azokat a játékosokat akik meccs közben egy bekapott gól után szidták a kapust.(nem egy ilyet láttam) Csak rontják az önbizalmát és a csapatnak lesz rosszabb. Maximum nem őt kell majd játszatni a következő meccsen, de nem szabad minket leugatni, ezt jegyezzétek meg mezőnyjátékosok :).

sTormy 2010.11.13. 03:00:35

Jaj, bazmeg, hányszor voltam kapus. Hányszor védtem nagyokat. Hányszor potyáztam ugyanolyan nagyokat. A menny és a pokol, ahogy Knézy Jenő bácsi mondogatta egymilliószor. Végeredmény? Egy bronzérem a gimis kispályás bajnokságból. Ereklyeként őrzöm.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.11.13. 08:51:56

Trollkodás:

Drága jó haverom, minden bizonnyal sokkal nagyobb az olvasottságod itt, mint az oldalvonalon. Viszont biztos, hogy a posztjaid sokkal inkább odavalóak, mint a labdabiztosra. Igen, látom, nagy a faszázás, de ha én a lbb.re nyomok, akkor bohócligáról (és most már bohócliga 2-ről is) akarok olvasni, nem egy wannabe bölcsész Eszterházys magvasságait. Igazán sajnálom, hogy abbahagytad a saját blogodat, mert bírtam azt a néhány posztot, amit elkövettél, de itt számomra ez felesleges, unalmas modoroskodás.
Nyugodtan ugassatok le, én ezt építő kritikának szánom a blogadminok felé, de tudom, úgyis le leszek trollozva.

Michael Collins 2010.11.13. 10:01:48

@Nűnű: Ezzel maximálisan egyetértek! A kapus és a dobos is kicsit háttérember, persze nem megy nélküle a szekér,de nincs az elsősorban. Persze vannak kivételek, Kahn, Zopf és Phil Collins :).

Ronal-d'oh! 2010.11.13. 13:23:14

nekem eddig erősen év blogbejegyzése gyanús, és ez így november közepén már komoly fenyegetés! óriási grat, egyszerűen zseniális.

vidi-master 2010.11.14. 23:38:32

annyit tennék hozzá, hogy kapus nem feltétlenül a legügyetlenebből lesz. mi az U10-es csapatnál is csak a labdaügyes gyerekeket állítjuk be, mert a kapussághoz már ezen a szinten is labdaügyesség kell. egyébként van egy 8 éves kapusunk, elképesztő tehetség, és azzal együtt hogy most úgy tűnik, minden adottsága megvan a tehetségének eredménnyé kovácsolásához, már most látszik, hogy kicsit bolond:)

sirsteve 2010.11.15. 08:55:43

Nagyon jó poszt, maximálisan egyetértek.
Igen, én is a gólvonalon és környékén kamatoztatom nem létező tehetségemet. Persze csak kispályán és többnyire csak baráti társaságban, ahol belefér meccsenként néhány potya.
Én mondjuk úgy kerültem a kapuba, ha érdekel valakit, hogy a focihoz maximum Dombi Tibi szinten van tehetségem, azaz jobb oldalon elfutok, majd az alapvonal tájékáról a kapu elé gurítom a labdát. Ez pedig nálunk kevés volt a grundon a mezőnybe.
süti beállítások módosítása