HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ezüstcsapat másodszor - klubélet

2010.12.09. 17:15 nbcee

Az előző írás nagy népszerűségére való tekintettel úgy döntöttem, újra előveszem a témát, már csak azért is, mert sok az olyan focista, aki az adott meccsen nem játszott, de meghatározó alakja volt a korszaknak. Emellett a klubsikereket is illene részleteznem egy kicsit. (Most  az utóbbit vállaltam be, így persze lesz még harmadik felvonás is) Jah és ez azért is jó nekem, mert ezzel is tovább tudom halogatni a Kajszibarack Kupa félidős értékelését.

Sajnos a múltkori poszt óta az Ezüstcsapat egy játékosa, a legutóbb felelevenített meccset végigjátszó Mathesz Imre már egy másik pályán adja a forintos labdákat a csatároknak. Nyugodjék békében.

 A képen a fotóshoz legközelebb látható három úriember (Mátrai, Albert és Géczi) a látszat ellenére nem temetésen van, hanem kicsiny hazánk egyetlen európai klubtrófeájának örülnek éppen. (Tudom, az Újpest megnyerte az elő-BEK Bajnokok Tornáját, és született jópár KK-siker is - főleg a Vasas által, lásd lentebb - de a rendszeresen kiírt összeurópai kupák közül ezt az egyet tudtuk idáig begyűjteni)

A témához egyébként remek kiegészítést nyújt Vincenték írása, mondjuk ők főleg a dicstelen végre hegyezik ki a dolgozatukat, de ennek ellenére simán beírhatja a M. T. Olvasó a kötelező olvasmányai közé. Az a különösen szomorú egyébként, hogy az 1970-es Mundialt az egyik legjobb hangulatú vébének tartják külföldön, s pont ez az a torna, ami gyakorlatilag teljesen kiesett a magyar köztudatból.

A változatosság kedvéért most egyesével megyünk végig a hatvanas éveken:

1960/61 (már most érzem, hogy lesz, aki szerint 1960-61-et kellene írni, különben teljesen értelmezhetetlen az egész írásom) Másodjára lett bajnok a Vasas, Albert és Tichy osztoztak a gólkirályi címen, a kupa ekkor éppen nem került kiírásra (bezzeg most már ligakupánk is van, jeeee). Bár most csak a klubokról akarok írni, de mégis  közlöm FYI, hogy a fiúk bronzzal a nyakukban jöttek haza Rómából, ahol a házigazdákat vertük a harmadik helyről döntő meccsen. Az ország (illetve hat csapata) meg KK-t nyert nyáron. A zöldek a Rangersnek hála kipottyannak a frissen kiírt KEK-ből, a liláknak sem jött be a szigetország, a Birmingham bizony odacsapott nekik, s menetelt egyenesen a döntőig. Utóbbi csapatunk még bepróbálkozik a BEK-ben is, de holmi Benfica útját állta a Zvezdán magukat még átverekedő Göröcséknek.

1961/62 Duplázott a Vasas és Tichy is, kupa továbbra sem volt, de az Újpest valahogyan mégis KEK-résztvevő lett. Egészen az elődöntőig versenyben is voltak, de ott a Fiorentina megálljt parancsolt az Ajax-ölőknek. Sándor Csikar volt az MTK zászlóvivője, a VVK-ban az elődöntő volt az utolsó lépcsőfok, amire még felállhattak, a Valencia ellen azonban nem volt esélyük (zárójelben: azért előtte a Strasbourgot 10:2-re elkalapálták). A Vasas beköszönt a BEK-be, mondta is a Realnak, hogy kezitcsókolom, aztán mentek is haza.

1962/63 Az angyalföldieket annyira megrázta a BEK-bukta, hogy a bajnokságban a kilencedik helyig csúsztak vissza, így hosszú idő után a Ferencvárosé lett a cím (mondjuk Kádár kedvencei a Bologa elleni KK-diadallal vigasztalódhattak). Bene örülhetett a gólkirályi emlékplakettnek, kupa viszont továbbra sem volt. A Fradi a VVK-ban szállította a kupaelődöntőt (Zágrábig zakatolt a gyorsvonat), az Újpest hamar kihullott a KEK-ből (tegyük hozzá, rájátszás után), a Feyenoord pedig hasonló mód rájátszás után búcsúztatta a BEK-résztvevő Vasast.

1963/64 Az újra mindig nyitott MLSZ tavaszi-őszi rendszerre tért át (ismerős?), a félfordulós bajnokságot a Győr nyerte, Tichy pedig visszavágott Benének. A Galata némi meglepetésre simán lelépte a Fradit, a VVK-ban az Újpest azért eljutott a negyeddöntőig (az a fránya Valencia...), de a szezon legsikeresebb csapata a KEK-döntős MTK volt, amely a Sportingtól csak a megismételt meccsen kapott ki 1:0-ra (az első felvonás 3:3-mal zárult). Hogy ne maradjon üres a vitrin, a kékek a Közép-európai kupában elverték a Vasast a magyar házidöntőben.

1964/65 Fenyvesi észrevette, hogy amikor Albertet fellökik, akkor mögötte némi üres terület marad, ahova érdemes lenne befutni egy fejes reményében. Befutott... A sikeres elődöntő (MU ellen kettős győzelem) után ez már csak apró formaság volt. Hadd beszéljek kicsit haza, a jánoshalmai születésű fenomén a KTE-ben (akkor éppen kecsói Kinizsi) kezdte a focit. A zöldek gyorsan megnyerték a bajnokságot, Tichy a "szokásos" gólkirályi címével és a(z újra kiírt) kupa elnyerésével vigasztalódhatott. A KEK-ben a Honvédnak nem termett sok babér, a Győr viszont megmutatta, hogy vidéken is van labdarúgóélet: a BEK-elődöntőig meg sem állt, csak sajna ekkoriban Eusébio és J. A. Torres is a Benfica alkalmazásában állt...

1965/66 A Győr megkezdte sorozatát, a Diósgyőr kiütésével első hazai kupáját nyerte. A képen látható Vasas érezte, hogy már túlontúl régen tudtak úgy igazán örülni valaminek, a '65-ös bajnokságot gyorsan be is húzták, s hogy a Fradi is nyerjen valamit, Albert átvette Tichytől a stafétabotot. A Leeds szertefoszlatta az Újpest VVK-elődöntőről szőtt álmait, a Honvéd ugyanígy járt a KEK-ben a Liverpoollal. A BEK-ben is a negyeddöntő volt a végállomás a Fradi számára (holmi Inter ellenében). Gyenge év volt, mondhatták akkoriban, mindössze a Vasas KK-diadala (azt a sorozatot a piros-kékeknek találták ki) enyhítette az országos bánatot.

1966/67 A Vasas ismét kétszer csengetett, Farkas neve mellé pedig 25 gólocska került, az Angyalföldön igen kedvelt KK istennője ezúttal egy bronzéremmel ajándékozta meg híveit. A sorozatot ekkor szervezték át, így volt annak egy 66/67-es kiadása is, ahol az Újpest el is bukta a döntőt. A Győr megmutatta, hogy fővárosi csapat ellen is tud kupát nyerni. A nemzetközi kupákban a Fradit a szintén F-betűs NSZK-s gárda búcsúztatta a nyolcaddöntőben,  ugyanezen a szinten vérzett el a Vasas Herrera mester tanítványai ellen, s KEK-ben az ETO egy grádiccsal fentebb jutott ugyan, de ez is csak a mérhetetlen csalódás mérséklésére volt elég.

1967/68 Egy pici gólocska. Ennyi esett két meccsen, s a Leeds vihette haza a VVK-serleget. (Videót hirtelen csak a 0:0-ról találtam) A Fradinak legalább a bajnoki cím összejött, Dunai II próbált némi mosolyt csalni Pest lilábbik felére 36 góljával, de talán náluk is jobban örültek a győriek, akik az örök kupabetlis SBTC ellen tudtak triplázni. (ha már a KEK-ből valami AC Milan ellen idegenben lőtt kevesebb góllal kiestek). A Vasas ugyan nyolc között volt, de az a fránya Benfica csak továbbment, egészen a BEK-döntőig.

1968/69 Ezek már a korszak alkonyát jelentő évek. Illetve dehogyis, merthogy most az Újpest tapasztalhatta meg, milyen is egy VVK-döntőben kikapni egy angol csapattól. Itthon szinte semmi nem változott, '68-ban is Dunai lőtte a legtöbb gólt és a Fradi szerezte a legtöbb pontot. Az MTK csendben nyert egy kupát. A Győr csatlakozott a KGST KEK-től visszalépő csapataihoz (mondjuk azt jegyezzük meg, hogy a naaagy keleti összetartásnak fügét mutató Slovan nyerte a döntőt a Barcelona ellen), a másik zöld-fehér csapatunk ugyanezt tette a BEK-ben (az szúrta a Béketábor szemét, hogy az UEFA rendszeresen egymással eresztette össze a keleti együtteseket). Varga Zoli közben annyira megszerette a tortillát, hogy Mexikóból nem is jött haza. A képen is éppen azt mutatja, hogy nem kér rá kecsöpöt.

1969/70 Az utolsó általunk vizsgált évben tarolt itthon az Újpest, '69-ben ők voltak a bajnokok, a kupagyőztesek, és még Bene is megrázta magát 27 gól erejéig. A lilák a Győrrel együtt indultak rohamra a többi vásárváros ellen, de Jena illetve Barcelona túl nagy falatnak bizonyult. A KEK-ből rögtön kipottyant az MTK, és a Fradi sem jutott a bajnokok mezőnyében a legjobb nyolc közé. Hattyúdal volt ez, kérem. (jah és üzenem a jelenkor döntéshozóinak, hogy már 1970-ben visszatértünk az őszi-tavaszi lebonyolításhoz) A végére még jutott egy ki tudja hányadik Vasas-féle KK-diadal.

Sokáig vívódtam, hogy az évtized sikercsapatának a Fradit vagy a Vasast hozzam-e ki, de mivel utóbbiaknak talán ez az egyetlen esélyük, hogy ezt a kitüntető címet elnyerjék, ezért szóljon az alábbi dal Rudi bácsiéknak:

Összességében: Ha ma is ilyen erős lenne a magyar bajnokság (már a többi európai pontvadászathoz képest), akkor a japán sporttévék közvetítenék a magyar NB I-et, és nem fordítva.

Kieg: A google képkeresője most is megtréfált, írjátok be, hogy Tichy (most kicsit kellemesebb lesz, mit a múltkori)

u.i.: Helyesírás-ellenőrző programot továbbra sem fogok beállítani, mert attól csak ellustulna az agyam (mint amikor örökösen 'easy'-n FIFA-zol). Inkább vállalom a Köz megvetését, és elkövetek pár hibát.

7 komment

Címkék: bene albert dunai fenyvesi tichy ezüstcsapat mathesz

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr702501709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2010.12.10. 10:19:08

"már most érzem, hogy lesz, aki szerint 1960-61-et kellene írni, különben teljesen értelmezhetetlen az egész írásom"

:P

Teljesen jó a /-es írásmód. És nem az értelmezhetőséggel van baj, ha valamit valaki rosszul ír, az élvezhetőséggel. Azé' ez más.

nbcee 2010.12.10. 10:51:04

@Artie: Csak csipkelődöm :)

Artie 2010.12.10. 11:06:49

@nbcee: Én is. Azért dugtam ki a nyelvem.:P

Egyébként meg most nincsenek zavaró hibák.;)

nbcee 2010.12.10. 11:11:20

@Artie: A szamócás óta minden posztot végigrágok párszor... ;)

Artie 2010.12.10. 11:26:08

@nbcee: Őszintén: látszik. Lehet, hogy alaposan át kellene nyalnom, hogy hibát találjak benne...:)

Egyébként meg tényleg érdemes bekapcsolni a firefox helyesírás-ellenőrzőjét, az elírások ellen is nagyon hasznos. Még hozzászólás-írás közben is azonnal alápirosozza, amit elírsz. Mondjuk az "alápirosoz"-t is...:)

wilbury 2010.12.10. 16:49:49

Örülök, hogy Tichy neve is végre előfordult egy postban. Az egyik legzseniálisabb magyar focista volt. CSAK A KISPEST!

nbcee 2010.12.10. 19:51:04

@wilbury: Hatszor is előfordul :)
süti beállítások módosítása