HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Fekvőcsatár a csodára vár

2013.07.24. 17:51 Futó Lada

Tikkasztó egy nyári nap volt, a főutcán lakók ezúttal nem voltak annyira büszkék, hogy övék az egyetlen betonozott utca a faluban, mert az aszfalt könyörtelenül ontotta a meleget az amúgy is 40 fokos levegőbe.
- Ilyen lehet a sivatag is...csak aszfalt nélkül - törölte meg homlokát Lajos az egykori NB2-es játékos, majd nagy sóhajtással nekiindult újra. Zöldre pingált Csepel biciklijén a vázhoz kötözött horoló jelezte, hogy a szőlőben járt,  - vagy arra indult - de ez nem lehetett akadály, hogy az útvonal érintse a Rizikó nevű becsület-süllyesztőt, aminek a cégérén most már a "Risk - National Drink Shop" felirat is hirdette, hogy nem akármilyen kocsma ez. Út közben pont Aranka néniék előtt haladt el, ahol Tibi a festő éppen a kerítés ellen hajtott végre emberiség elleni bűncselekményt, bár ő ezt festésnek nevezte.

Lajos nézte egy darabig, amint Tibi hol az egyik- hol meg a másik kezével tunkolja az ecsetet, majd nem bírta tovább szó nélkül:
-Szevasz Tibi! Görcsöl a kezed?
- 'kívánok Lajos bácsi! Nem görcsöl. Csak beköttettük a héten az Állandóan Tévé-t, és ott láttam egy karatéjos filmet. A kis takonypócnak így kellett festeni, és a végére megtanult karatéjozni. Gondoltam kipróbálom, aztán az arató bálra már én leszek a bruszli.
- Aha, értem. - Lajos hamar napirendre is tért a dolog fölött, hiszen mindenki tudja, hogy ilyen melegben gyorsabban párolog a hígító, így majd reggelre kialussza Tibi is. Különben is, még mindig jobb mint a múltkor, mikor Tibi rajzfilmeket nézett, aztán kékre festette Margit néni foxiját. Tekintete tehát tovább siklott a kerítésen, és meglátta a zöld nagykapura pingált ETO feliratot. - Aranka néni kerítését meg mivégre tetted így csúffá?
- Tegnap gondoltam megjelölöm, hogy hol tartok, nehogy kétszer kenjem. Aztán mégiscsak tegnap játszottak, gondoltam két legyet ütök egy csapásra.
- De csak nem hagyod így, ugye?
- Hát....ha az E betű alját, meg az O jobb szélét átkenem zölddel, akkor FTC lesz.
- Na csak azért! - mondta Lajos, és miután így újra egyensúlyba hozta a világot, immár megállás nélkül eljutott a kocsmáig. A biciklit akkurátusan letámasztotta a "Kerékpárt a falnak támasztani TILOS!" tábla alá, és nagy lendülettel belépett, felborítva  hamutálat, ami már csak megszokásból is az ajtó mögött volt. A csörömpölésre többen is felnéztek a pohárból.

- Ha nem rezesbanda kíséretében jössz, akkor is észreveszlek - szólt ki a pult mögül tárcás Pista. - Kisfröccs lesz, vagy nagy? 
- Egy ETO -fröccsöt Pistám! Négy deci a kóser borból, megkontrázva egy deci langyos vízzel. 
- Nézted tegnap? - szólt át a sógora a túlsó sarokból.
- Te meg itt vagy? Rozál nálunk keres, mert az mondja hozzánk indultál gezarolért.
- Hőségriadó van - tárta szét a karját a sógora. - Megmondta a tévé, hogy 11 és 3 között nem szabad kimenni. Elindultam hozzátok fél 11-kor, betértem egy fröccsre , és ittrekedtem. Szóval nézted?
- Egy félidőt. Egyszerűen nem bírtam tovább.Reggel hallgattam meg a végeredményt.
- A magas páratartalom. Az tett be nekik - szólt közbe Pista, aki foci terén csalhatatlan stratégának gondolta magát.
- Idehaza meg az alacsony? Fenéket! - legyintett Lajos dühösen. - Nincs ezeknek szívük a játékhoz. Annak idején, mikor a BKV-val hírverő meccset játszottunk, egy-egy játékosunk is jobban küzdött, mint ezek együttvéve.

Ekkor egy zöld Ikarus állt meg közvetlen a kocsma előtt, és a sofőr gyors léptekkel futott be az ajtón.
- Szevasztok, szevasz Pista, egy sört gyorsan, mert 15:40-kor már indulok is vissza Kiskunszéplakra.
- Szevasz Zolika! A menetrend, az menetrend.Igaz ? - tolta a sofőr elé Pista széles vigyor kíséretében a hűsítőt.
- A pontosság, az pontosság. Nem csak a vasútnál, de nálunk is.
- A hátsó úton jöttél? - kérdezte Lajos.
- Ott. Felszálló errefelé amúgy is ritkán van, arrafelé meg rövidebb, így spórolok némi gázolajat.
- Láttad a szemétdombot?
- Láttam. Ocsmány, mint az egész falu.
A "szemétdomb" , az valójában a szomszédos Bányahalászi új stadionja. A nagy rivális a stadion-építési hullámot meglovagolva korszerűsítteti a pályáját, míg Fekvőcsatári KSK szentélyére már nem jutott pénz. Persze ez is egy újabb adalék volt a két falu régi viszályához.
- Mi más lenne..De most komolyan, egy 300 fős zsákfalunak, mi a fenének kell 50 fős fedett lelátó? Hát annyi nézőjük egész szezonban nem volt !
Pista látta, hogy ebből vita lesz, így gyorsan terelni kezdte a témát.
- Aztán mi lesz a Honvéddal?
- A Honvéd, az még Puskással volt valami! - szólt közbe Feri bácsi, aki éppen felébredt.
- Na jó Feri bácsi, de azt mondja meg, hogy továbbjutnak-e?
- Puskásék?
- Nem. A Honvéd.
- A Honvéd, az még Puskással volt valami - mondta Feri bácsi, majd távolba révedő tekintettel, nyitott szemmel elaludt.
- Csoda kellene nekik - mondta Lajos, jót kortyolva a fröccsből.
- Vagy növelni kellene a stadionban a páratartalmat - emelte fel Pista a mutatóujját jelentőségteljesen.
- Azt oszt növelheti, ezek a horvátok, ezek tengerparti nép, ezek megszokták - kapcsolódott be Ferka, aki Vasas-szurkoló lévén, immáron nyugodtan nézhette a hétvégi NB1-es közvetítéseket..
- Ezek nem horvátok, te húgyagyú. Tudod te hol van Újvidék?
- Én a régit se tudtam hol van - vonta meg a vállát Ferka sértetten, és visszafordult a tévé felé.
- Csoda kellene nekik - dünnyögte megint Lajos, és felderengett előtte a múlt vasárnap, amikor ünneplős nadrágot felvéve, még misére is elment az ETO miatt. Ennyi erővel kocsmába is mehetett volna, mert hiába várja mindenki a csodát, ha az a 11 aki a pályán van nem tesz érte semmit. "Focira kár az imát pazarolni" - gondolta magában - "csak add Uram, hogy idén bajnok legyen a Fradi".
- No de a Debrecen - próbálta Pista megtörni a beállt kínos csöndet, utalva arra, hogy van még olyan kupacsapatunk is, akinek nem reménytelen a helyzete.
- Hejjj! Debrecent tudom hol van! - ordított közbe Ferka, hirtelen visszafordulva a társalgók felé. Sajnos ezzel a lendülettel a kezében tartott korsóból a fele sör a padlóra ömlött. Ferka szomorúan nézett hol Pistára, hol pedig a kiömlött sörre. - Tudtam, hogy egyszer még bajt hoz rám a fene nagy műveltségem - sóhajtotta.
- A Loki az bedarálja őket, mint szecskavágó, az akácgallyat - jelentette ki Lajos határozottan.
- Biztos ez?
- Még tippmixen is megraknám, ha nem tudnám amit tudok.
- Mert mit tudsz?
- Hogy bedarálja..hiszen mondtam.

Pista most már végképp elveszítette a fonalat, úgy érezte magát, mint az az újságíró, aki Coulibaly új klubjáról akar cikket írni.. Most már végképp fogalma sem volt, hogy ki lesz bedarálva, hogy csoda lesz-e a Bozsikban, vagy csak magas páratartalom, vagy hogy a 15.40-es Kiskunszéplakra menő busz elindul-e 16:20-kor. Már csak az volt biztos, hogy van egy kitöltetlen szelvénye, és ha most nem is jön össze, hétvégén akkor is kezdődik a bajnokság. Lajos közben végzett a fröccsel, mint ETO a BL szerepléssel.
- Na kösz Pistám, írd a többihez, vasárnap behozom.
- Vasárnap csak délután leszünk, mert falunap van. Kijössz oda?
- Nem tudom. Múltkor elhagytam a bicskámat, ha szombaton a piacon kapok, akkor igen. Már ha lesz piac, mert pénteken kezdődik a bajnokság a Pápa-Puskás meccsel.
- A Honvéd, az még Puskással volt valami....

..de ezt Lajos már nem hallotta.Kilépett, elvette a faltól  Csepel kerékpárját, ellenőrizte nem lazult-e meg a kék-fehér bálamadzaggal a vázhoz erősített horoló, a dinamót megszokásból a kerékhez illesztette, majd elindult hazafelé.Tikkasztó hőségben a délutáni naptól kísérve, hunyorgó lámpája mögött hunyorogva ballagott zöldre pingált kerékpárját tolva a főutcán, valahol az Alföld közepén.

1 komment

Címkék: feltámadás csoda Fekvőcsatár

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr535423244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

housemd 2013.07.24. 21:44:19

zseniális. hőségriadó. :D
süti beállítások módosítása