HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A harmadik összetartás

2014.01.21. 23:52 Futó Lada

Ez is bekövetkezett, 27 év széthúzás után, végre összetartás van a hazai labdarúgásban. Újra együtt van játékos és edző, mint a borsó meg a héja. Ha valaki azt hinné, hogy csak a labdarúgók léptek a totális megújulás útjára, azok kedvéért le kell szögeznünk, hogy itt aztán most akkora restartart van, hogy csak na. Ami eddig volt, az innentől másképp lesz, ami eddig másképp volt, az pedig eddig lesz. A siker közel van, Barcelona pedig Messi. Minden más pedig a kipattanó után.

A szakvezetésben többek között Nyilasi Tibornak biztosítottak szabadidőt, hogy jobban fel tudjon készülni a Harmadik félidő adásaira,  valamint heRóthjuk lehetett az U21-es kapitánytól is, így most neki is bőven lesz ideje akár átfutni a pár éve bedobott Gillette-katalógust, akár csak arra hogy pihenjen egyet. Már az a hír is elterjedt, hogy Urbán Flóri lesz az U21 élén, ahol a "fejetlenség" egészen új értelmet nyerhet majd. Állítólag  Kassai Viktor is inkább itthon marad a VB-ről, hogy a játékosok már egymás közti meccseken is szokhassák a magas szintű sípmesteri tevékenységet. De félre a találgatásokkal, nézzük mit láthattunk a P-SAT műholdra csatlakozva a válogatott összetartáson.

Pintér mester nem szarral gurigázik, valóban komolyan gondolta, hogy ő itt dolgozni fog kapitányként. Ahelyett, hogy külföldi edzőtáborokba repkedne, hogy megfigyelhesse hogyan dolgozik az edzésen a belga 2. ligában rendszeresen kispados spílerünk, inkább összecsődíti a hazai ligákban pallérozódó aranylábúakat. Ilyen sem volt már hosszú évek óta, így lehet, hogy ezért nem jutottunk ki világversenyre. Itt most gondos szakmai felügyelet mellett, minden játékosnak ugyanaz a követelmény. Hiszen hogyan lehetne összehasonlítani azt, hogy az a játékos van-e jobb formában, aki a bundásliga 1 pörgős edzésein teljesít közepesen, vagy aki az orosz tajgán alapozva, az életéért fut a szibériai örvös medvék elől? (Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a medve, mert az megöl.) Mintha a tojást hasonlítanánk össze a krumplival...Na ennek vége.

A másik ok, hogy a válogatott az edzéseken bójákkal gyakorolt. Hiába fejlesztette tökélyre az aktuális szövetségi kapitány a taktikát, hiába tanulták be a játékosok olyan precízen, hogy hajnal 3-kor, kocsmából kitántorogva álmukból keltve is végre tudták hajtani, meccsen mégsem jött ez ki. Hányszor hallotta a tisztelt olvasó az aktuális kapitánytól, hogy "Nagyon komoly edzésmunka van mögöttünk, de a  meccsen nem láttam viszont az edzésen gyakoroltakat". Ugye? Na ez a bóják miatt van. Villámléptű szélsőnk tanítani valóan meghúzza a jobb margó mellett a zsugát, de mikor odaér a holland 16-oshoz, akkor nem adja be a labdát, mert beadni mindig a bójánál kell. Bója viszont nincs, van viszont helyette egy rossz arcú narancsmezes labdavadász, aki nemhogy segítene, de még a labdát is megpróbálja elvenni, ahelyett, hogy hozna magának a szertárból. Ilyen körülmények között, nem is csoda, ha nem sikerül elővezetni az unásig gyakorolt elemeket. Többen is csodálkoztak a kerethirdetéskor egy-egy játékos meghívásán, de Pintér mester roppant tudatosan úgy alakította ki a keretet, hogy legyen benne 15-16 játékos a válogatott bő keretéből, a többi pedig olyan aki helyettesíti a bóját. (Egy hely volt véleményes, mivel két Pölöskei van a ligában, és nem lehetett tudni, hogy játékos kell még vagy inkább bója, de végül ez a kérdés is eldőlt.) A játékosok tehát így fel tudnak készülni arra, hogy esetenként ellenfél is van a pályán, és aki ilyen esetekre is felkészült, az már egy lépést tett a siker felé.

Gyakorláskor a legfontosabb elemeket gyakorolják, például a labdakihozatalt. Az alapokról kezdik  2-3 fős csoportokban. Először csak a szertártól az ajtóig kell kihozni a labdákat. Amelyik csoport már nem ejti el 4-nél többször (5-ből), annak jön a következő szint : az ajtótól a pálya széléig. A kedves olvasó most bizonyára megmosolyogja a dolgot, de ha elmondjuk, hogy az ajtó és a pálya széle közötti út rögtön egy lépcsővel indul, a betonjárda hirtelen salakra vált, és van még egy szegély is a fű előtt, akkor máris látszik, hogy nem egyszerű feladatról van szó. Ha egy-egy hátvéd már a bukaresti meccs előtt szert tett volna ilyen labdakezelésre, akkor lehet hogy már most Torghelle mezeket árulnának a riói Krisztus szobor tövénél.

A tények makacs dolgok. Tény, hogy a Pintér-módszer a legutóbbi évben bajnoki címhez segítette az ETO-t, ezzel vitázni nem lehet. Nem is csoda hát, ha a mester szeretné ezeket az elemeket a klubcsapatok edzésein is viszontlátni. Most majdnem minden csapatból van játékos a keretben, így ha elsajátítják ezt az edzés-módszert, majd a klubjukhoz hazatérve ott is elterjesztik, az ETO-hoz hasonlóan, szinte mindegyik csapat bajnok lehet. Milyen szép is lenne 16 bajnokcsapat az NB1-ben! Utána mind mehetne a BL-be, hiszen a bajnoki cím feljogosítja erre. ( Már látom a tavaszi MLSZ határozatot, amiben a zsúfolt versenynaptárra való hivatkozással úgy döntenek, hogy az UTE - Fradi és a Loki - Videoton BL-elődöntők egyben a Liga kupában a nyolc közé jutásról is döntenek. Az MTK , az EL elődöntőjében a  Stamford Bridge-en 2-1 -re kikap 42 000 örjöngő néző előtt. Garami mester végignéz a kékbe borult lelátókon, és könnyes szemmel jegyzi meg: "Öröm, hogy ennyi MTK-s elkísérte a csapatot idegenbe is, de ilyen lármában aludni sem lehet, nemhogy focizni." A visszavágón zárt kapus meccsen - az előző fordulóbeli hazai meccsen történt antiszemita bekiabálásokért kapták, amit valójában az ellenfél szurkolói kiabáltak, de az üres stadionban az MTK szektor felől verte vissza a visszhang -  aztán helyreáll a világ rendje, az MTK sima 4-0-ra hozza a kötelezőt. Ellenfele természetesen az első helyen kiemelt Puskás Akadémia, amely csak a döntőnél kapcsolódik be a sorozatba. )

Mindent figyelembe véve, elmondható, hogy végre egyszer van némi összhang a hazai fociban. A mester szerint az NB1 90%-a egyetért vele, ami vagy azt jelenti, hogy minden csapatban van néhány renitens, de alapvetően még a légiósok is szeretnének inkább nálunk válogatottak lenni, vagy van 1,6 csapat, akik kompletten a széthúzásra szavaznak. Utóbbi esetben legfeljebb majd ők esnek ki az NB1-ből, csak hogy rend legyen. A meghívott játékosok mind pozitívan értékelték az összetartáson elvégzett munkát, és jó hírét vitték a válogatottnak. Végre ismét kitüntetésnek számít a címeres mez viselése, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a Cipruson légióskodó Leo is inkább hazatér, csak hogy válogatott lehessen. 

A keret a tervek szerint, mielőtt még erőt demonstrálna az idei első barátságos meccsen - mielőtt meg-finn-gatnánk az aktuális ellenfelet - még Törökországba látogat. A tervek szerint ha elegen felférnek a buszra, akkor lesz kétkapus edzés, ha pedig pont lesz ott ellenfélnek való, akkor azok ellen is oktathatunk majd.  Ott már meg lesznek hívva a légiósok is,  esetükben aki tud az jön majd csak. Érdekes lesz látni, hogy a meghívott  focimenekültek hogyan fognak tudni beépülni majd az összetartáson kialakított catenacció-ba. Lehet elsápadtan dörömbölnek majd a hazai klubok ajtaján, és akár kispadoznak is itthon, csak itt lehessenek az óhazában. 

Ahogy a híres  Lipták Zoli idézet mondja : "A válogatott elindult egy úton, most már nem fordulhatunk meg."
Mit is tehetnénk hozzá lezárásképp : Csak így tovább uraim, előre a megkezdett úton! 


Csak tisztázásképpen mielőtt a fentebbi írásban szereplő tények miatt vita alakulna ki: 
         Nem, nincs crackelt accountunk a P-SAT műholdhoz, sőt talán műhold sincs, ez csak azért írtam hogy érdekesebbnek tűnjön a poszt.
         
Tudósítónk igenis járt Telkiben...bár 15 évvel ezelőtt. 
         A játékosok valóban hoztak ki labdát a szertárból, de az a fentiekben állítottól eltérően még az edzés előtt volt, azt elvileg nem kellett gyakorolni. 
         Mind a 31 játékos egyenértékű, és voltak az edzésen igazi bóják is. 
         Ha mind a 16 csapat bajnok lesz, akkor nem lesz 1. kiemelt az EL-ben a PFLA, mert a BL-ben indul.

1 komment

Címkék: válogatott összetartás

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr825774285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2014.01.22. 08:37:53

A Haladás legutóbbi meccséröl 7 játékos hiányzott sérülés miatt. A Vidi játékosai (Gyurcsó és Nikolics) csak az elsö összetartáson voltak ott, de akkor még csak a védekezést tanulták.
süti beállítások módosítása