HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

EB ki kanalát meg nem eszi... EB selejtező '16

2014.09.05. 23:06 Futó Lada

Elképesztő, de eltelt majnem 9 hónap, mióta Attila , Isten ostora elfoglalta a trónt a válogatott élén,  és elkezdődött az összetartások hosszú sora, ahol mindenki elsajátíthatta az "egy igaz tolódás"  receptjét. Annyi sok felkészülés, és annyi sok gyakorlás után eljött végre az idő, hogy nekiveselkedjünk végre az igazi küzdelemnek, a nemzetek csatájának, és vasárnap megkezdjük a diadalmenetet egészen az Eiffel-torony tövéig. Elsőre rögtön a messzi északról jönnek brit koronagyarmat ékkövei, az Ír-sziget  felső részének lakó, Észak-Írország aranylábú titánjai. Régen ilyenkor azt mondhattuk, hogy a "Szerethető" csapat csatába indul, de mostanra ennek vége, ezek már "harapósak", sőt mi több "harapósabbak"  mint Suarez bármikor.

Nincs mese, győzni kell. Egy jó kezdet az meghatározó lehet, pláne ha hazai pályán játszik a válogatott. A vereség az kimondottan rossz lenne, tekintve, hogy a következő ellenfél idegenben Románia lesz majd októberben,  és ott eleve telefosott gatyával szoktak kivonulni titánjaink, így ha most sem nyernek, akkor bizony tényleg gond lesz. Pintér mester 63 játékost hívott be összetartásra, vagy próbált ki a meccseken, ezek közül 40 volt az akit érdemes komolyan venni. 36 játékos játszott a 4 meccsen összesen, ebből 13 volt újonc, legtöbb a  Győri ETO -ból, ott aki beszél magyarul, az jószerével mind kerettag.

De mi is várható ettől a mérkőzéstől?
Aki látta az előző szezonok valamelyikében játszani a Győri csapatot, az nagyjából tudja mire számíthat. Pintér mester azon edzők közé tartozik, aki elméletben rendkívül felkészült a legmodernebb taktikai elemekből, és kockás papíron bármikor képes olyan taktikát lemodellezni, amivel verhető az ellenfél. A dolog szépséghibája, hogy a keret amelyiknek meg kellene valósítania a mester elképzelését, az némileg különbözik a modellezésnél használt paraméterekkel rendelkező csapattól. A játék egyik alappillére mindenképpen a védekezés lenne amit a hazai szurkolók csak mint "a tolódás" ismernek, és ez a "tolódás" szó ez lassan mint valami átok nehezedik a csapatra. Az eddigi 4 meccsen eléggé kaotikusan rohangáló játékosokat láttunk, és nehéz felfogni, hogy az ott látott játékelemekkel elkerülhető lesz egy újabb 8-1. De minek is kellene történnie tolódáskor?

Az elmélet:
Labdavesztés után az elöl lévő támadók feladata, hogy egyből visszatámadjanak, megnehezítve a labda felhozatalát, míg a középpálya és a védők két hullámban igyekeznek visszazárni,ügyelve arra, hogy középen is maradjon ember. Saját térfélen a tolódás azt jelentené, hogy a labda felőli oldalra több védő jut, a labdás emberre kilépnek emberfogással, és lehetőség szerint egy játékos biztosít, egy pedig a passzolási vonalat zárja le. A labda nélküli oldalon így némileg nagyobb távolságok maradnak a védők között, de átíveléseknél van idő arra, hogy áttolódjon oda a  védelem.

Ami ebből látszott:
A csatárok akkor is letámadtak, mikor a kapus hozta játékba a labdát, így teljesen feleslegesen rohangált 2-3 játékosunk az ellenfél tizenhatosán. Ez sok energiát elvitt, és felesleges is volt, mert a középpálya visszazárt a saját térfélre, így hatalmas terület maradt az ellenfélnek, hogy lendületből vigye a labdát. Saját térfélen jó tömörült a csapat, de a tolódásból adódó váltások elmaradtak. Aki kilépett a labdás emberre, az a passz után megnyugodott, hogy az ő embere az megvan, neki baja nem lehet, és eszébe nem jutott , hogy neki már tolódni kell, és a passzolási lehetőséget lezárni a befutó ember elől. Ez főleg a szélső védőknél volt kellemetlen, a dánok 20-ból 15-ször megetették a védelemmel  ezt a trükköt.

A másik mantrázott dolog, a labdakihozatal. Itt az üresen álló játékosoknak úgy kellene mozogniuk, hogy megjátszhatóak legyenek, és gyors rövid passzokkal lehessen kontrát vezetni. Itt mindenkinek pontosan kell tudnia, hogy merre fusson, és kinek kell adott esetben keresztbe mozogni, hogy elvigye a védőt.  Ebből az látszott, hogy labdaszerzésnél amelyik széle elindult, az vitte végig - keresztbe menő támadást nem is láttam a 4 meccs alatt, ha már középre került a labda, akkor aki ott megkapta, az szükségét érezte, hogy visszafelé passzoljon, vagy cselezni kezdjen...esetleg hogy belevezesse az előtte álló emberbe. Volt 2 ígéretes próbálkozás, amikor középről sikerült keresztbe beívelni a védők mögé befutóra, ebből gól is lett mindkét alkalommal, de ez volt a ritkább megoldás. 
Ha a kapus hozta játékba a labdát, akkor a két szélső védő rendszerint elindult előre, Varga Józsi visszalépett a két középhátvéddel egy vonalba, és úgy hozták fel a labdát, akkor rendszerint passzolgatásba fulladt az akció egész addig, míg valaki az ellenfél csapatából el nem unta. Ekkor vagy labdavesztés és futás vissza, vagy pánik-szerű előre ívelés lett a támadás vége. Hogy akkor mit tesz a csapat, ha az ellenfél letámad, vagy nyomást gyakorol a védőkre, az még nem derült ki, mert ilyen ellenfél még nem volt, vélhetően marad a céltalan ívelgetés.

Az aktuális ellenfél:
A vendégek legtöbb játékosa az angol bajnokságban játszik, de van aki az észak-ír ligában kergeti a labdát, és van skóciában légióskodó is. Nagy valószínűséggel tehát erőltetni fogják az ütközős , harcos játékot, menni fognak minden labdáért. Letámadástól nem kell tartani, mert saját erejükkel tisztában vannak, és amíg nem muszáj, addig nem fognak energiát pazarolni a letámadásra. Eredetileg passzolós csapatként írták le őket a magyar válogatott megfigyelői, de ha az ellenfél is látott már  meccset a mieinktől, akkor ők is pontosan tudják, hogy a védelmünk leginkább a szélén sebezhető. Ugyanígy jellemzi a mieinket, hogy egál körüli meccseken a végén kihagy a figyelem, és sok pontot szórunk el az utolsó percekben kapott gólokkal.

A mieinkről:
Kapuban Bogdán az egyeduralkodó, bár Gulácsi és Rózsa is kapott lehetőséget, de előbbi a BL play-off -on betlizett, utóbbi pedig csak egy elegáns kísérlet volt arra az esetre, ha mindkét légióskodó portás kidőlne. A kertben van még Dibusz, de ő egyelőre outsider.

 

A hátvédek közül Vanczák jó helyezkedik, de gyorsasága akkor sem volt a régi, amikor még a régi volt. Ha felmegy a támadással, akkor szinte biztosan nem ér vissza, és középről kell kiváltani a támadóra. A másik oldalon Korhut vagy Szabó volt eddig, náluk a fentebb említett váltások okozhatnak problémát. Középső védőként már minden lehetséges permutációt láthattunk a lehetséges 5 játékos felhasználásával, itt Lipták valószínűleg játszik majd, és a fejjátékára épül a védelem, mellé pedig egy futkosós védő kerül, ez vagy Juhász, vagy Lang.

Középen Varga játéka adja magát, mert szükség esetén hátra lehet paterolni jobb-hátvédbe, mellette viszont Tőzsér -Elek- Kalmár - Kovács-Pátkai ötösből eshet be valaki, attól függően, hogy inkább támadni, vagy inkább védekezni kell. Alapból inkább védekezünk. Ez az a csapatrész, ahol eldőlhet, hogy a labdával mit kezd majd a gárda, a szűrőként szereplő játékosoknak lenne a szerepe a támadás megindítása is. Éppen ezért itt van a legtöbb ellentmondás is, hiszen szurkoló tudna jobbat az aktuálisnál, sőt szinte biztos, hogy saját csapatának a középpályását. Én nem vagyok MTK szurkoló, de azt gondolom, hogy ha Kanta még a keretbe sem fér be, akkor valami komoly hiba van a szoftverben.

El is érkeztünk a támadó szekcióhoz. Az hogy Rudolf az egy szem csatár,  az eleve érdekes, mert ő nem kifejezetten az a tank-szerű romboló, amit a Pintéri-taktikánál megszoktunk, sokkal inkább visszalépked labdáért, így viszont nincs aki lekösse elől a védőket, hogy lendületből lehessen megérkezni, mert ők is jönnek Rudolffal. Dzsudzsáké a bal oldal, ez is axióma. Őt általában hagyják a többiek szenvedni, mert mégiscsak ő a sztár, hát oldja meg, így aztán Bazsi sokszor vagy túlcselezi magát, vagy elrúgja teljesen indokolatlan szituációból. Azon kevés alkalmakkor, mikor van érkező ember, és be lehet adni valakinek, na olyankor van sansz, mert megoszlik a védők figyelme, de ilyen helyzetből van kevesebb. ( Ráadásul Rudolf nem a fejjátékáról híres, így vagy a rövid felé kell laposan beadni, vagy visszagurítani második hullámba,) 
Támadóként láthattuk még Lovrencsicset, Gyurcsót, most Gera is bemutatkozhat (aki mondjuk nem annyira volt az összetartásokon), és kerettag még az utolsó 3 bajnokin összesen 783 helyzetet eltékozló Priskin-Varga Roland duó is (bár válogatott meccseken az idei 7 gólból 4-et ők rúgtak, lehet ott jobban megy.)

Mit várhatunk tehát a meccsen?
Nyilván a váratlan eseményeket (kiállítás, büntető, öngól, megpattanó és becsorgó labda) ilyenkor nem számoljuk, pont ezért hívjuk "váratlan" eseménynek. A mieink vélhetően nagy rössel indulnak, hogy hátha le tudják hamar rendezni a meccset, de erre az ellenfél is készül azért. Az északíreknél egy szűk (15-20 méteres sávban) védekező csapatra lehet számítani, itt a beívelgetés nem biztos, hogy eredményre vezethet, mert értelmetlen. Kipasszolgatni nem lehet, így a Dzsudzsák-Gyurcsó-Gera hármas helycseréiből adódhat lövőhelyzet, és mivel Gera csak egy félidőt játszik, valószínűleg lőni is fog - jobb esetben Rudolfnak fog tudni ütempasszt adni. A mieink kb 15-20 percet szoktak támadni, utána akárhogy is áll a meccs, visszább állunk, és jöhet az ellenfél. A vendégek azért nem egy világverő brigád, így náluk is inkább 1-1 távoli lövés jelenthet gondot, illetve ha szélen párharcot nyernek, akkor abból ívelgethetnek, de az középen nem jelenthet gondot ( ha nem ívelgetnek, hanem leviszik az alapvonalig, és visszagurítják, akkor gond lesz)
A második félidőben oda-vissza játék lesz, addigra már fárad annyit a két csapat, hogy a középpálya szinte megszűnik, és fel-alá rohangálás lesz. Mivel védekezőleg kezdünk a második etapban jöhet Kalmár, aki nem ügyetlen, és ha a lefordulós induló-cseleit erőlteti, akkor összejöhet belőle egy büntető. Azt gondolom, hogy ezt a meccset le lehet hozni kapott gól nélkül, viszont mi sem rendezünk gólzáport. A meccs végére a Mester bereked a kiabálástól, és a meccs közbeni izgalmak alatt egy csónakázó-tavat köpköd össze a G.Aréna hazai kispadja mellett. Ezzel együtt a Tipp : 2-0 
(A helyszini jegyek elfogytak, illetőleg van akit zavar a tenyérszkenner. Rágugliztam a közeli pályákra, és azok kedvéért alternativ szurkolási hely lehet , helyszíni valós meccs-élménnyel, hogy ugyanebben az időben 200m-el odébb BLASZ4-es rangadó lesz a Siketek-pályán, BME Kármán - Nimród SE párosításban. Az a 200 m simán átüvölthető egy "Hajrá Magyarok"-al  .) 

Egyszerűsített tippszelvény:

Magyarország - Észak-Írország

20 komment

Címkék: beharangozó válogatott eb

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr436673743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

housemd 2014.09.05. 23:51:56

bocs, lehet nem kéne erőltetnem, de nekem Pintér olyan ősmagyar-figura...

Most vagy soha

Most vagy soha, gondolta a Magyar. Elmormolt magában még egy fohászt, a veríték közben a szemébe csurgott, hiszen rohadt egy meleg augusztus végi nap volt, reggel óta izzadt a páncélban ezen az átkozott helyen, de most vagy soha, gondolta még egyszer, végignézett a felsorakozott hadakon, lobogó zászlók, lengő színes tollak, minden nagyon csillogó, az önbizalom duzzadó. Azok ott a domb aljában még nem érhettek a felkészülés végére, különben is új szultán, még csak tanulja a csíziót, hangemberek egészen, meg hát ki tudna megállni a lábán, ha egy jó magyar ember úgy igazából nekiveselkedik. Zombori vezérkari főnök is megmondta tegnap, hogy kiérleltebb a taktikánk, az ellenfélnek csak egyetlen begyakorolt játéka van, azt kell semlegesíteni, és lehetőleg nem rúgni nagy öngólokat…
Csak az a pártos széthúzás ne lenne, lám, a zsoldosok nem értek ide a csatamezőre, na, de hát az igazi jó magyarok ittvannak, a büdösúristenit… körülnézett, látta a tornyosuló viharfellegeteket a horizonton, csak a pályát fel ne locsolják, gondolta… merthát ha a világ nem esküszik ellenünk, ha végre egyenlő feltételek mellett játszhatunk, akkor biztos sikerülni fog, kik azok ott ellenünk, holmi balkáni hadak. Hát kikaptunk, igen, valóban, nem volt régen annyira, hogy seregeinket szétkergették, és apáink sem éltek még, mikor utoljára arattunk igazi diadalt… szóval hát előre, nem marad más, ránézett arra a kölyökképű debreceni zászlótartóra, valamilyen Tibor, biccentett felé, legyen hosszú életed, ha túléled ezt a mai napot… A meleg megtette hatását, a Magyar kiszakadt az ittből és mostból, átélt megannyi eljövendő csatát, francia ágyúk tüze szaggatta Győrnél, kaszások között szaladt Schwechatnál, orosz lándzsák verték át testét Segesvárnál, összeomlott körülötte a front a Piavenél és halálra fagytak társai valahol a végtelen hómezőkön. Aztán minden kicsit más lett, a komor harcosok helyét zselézett ifjak vették át, de a most vagy sohák sora folytatódott, megjárta Párizst, Bernt és Marseille-t, a hőségtől és tésztától utasításra várva botorkált Irrapuatóban, villanásnyi ideig bizakodott csak Bukarestben és összetörve hevert az amszterdami füvön.
De majd most. Most elkapjuk őket, gondolta a Magyar, és akkor minden, ez a kudarcsorozat mindjárt nem számít... Vízióiban a színes zászlók és rikoltó kürtök hada már nem egy baranyai síkon, hanem egy bukaresti vagy athéni katlanban teremtett pokoli hangulatot, az ország színe világa már nem csatalovon vágtatott, hanem Lamborghinin. A hadjárat, az nem változott. Minden két évben új háború. Most rábízták a vezéri pálcát, hiába voltak tapasztaltabb hadurak is, nem sikerült felfogadni valami zsoldosvezért, a király fogalmatlan, a kincstartó dörzsölt… de őt ez mind nem érdekelte, hitt magában és saját erejében. Elüvöltötte magát, és hangja beterítette a síkot – Előre. Lecsapta a rostélyt és megsarkantyúzta a lovát – egyszer csak összejön. Csak aztán tolódjanak a talpasok...

tippem: 1:1

spinat 2014.09.06. 07:20:55

"Pintér mester azon edzők közé tartozik, aki elméletben rendkívül felkészült a legmodernebb taktikai elemekből, és kockás papíron bármikor képes olyan taktikát lemodellezni, amivel verhető az ellenfél. "

Ez komoly?
Én felküldeném a Vidiseket és azt mondanám, hogy csináljátok úgy, mint a bajnokikon. A többieknek meg hogy fihgyeljenek rájuk és próbáljanak értelmesen csatlakozni. Eseteg Gyurcsot és Dzsudzsákot felcserélném, hogy Vilinek ne kelljen felmenni a támadásokhoz.

Zoltáng 2014.09.06. 08:31:54

BME Kármán - Nimród SE 1:3

A nagyfiúk keserves 1:0, megismételt büntetővel.

Kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2014.09.06. 09:53:11

Gerával nem nagyon voltam megelégedve, az utolsó három bajnokin a második félidőben már nem tudott egy jó passzt adni. Igaz, hogy csak egy félidőt játszik, de vele valahogy nincs jó előérzetem, annak ellenére, hogy kedvenc, respekt neki meg minden. Meg ugye tíz éve egyszer már lekontározta Pintért, meg a puccsban is benne volt.

Én is legalább két gólos győzelmet várok. Remélem a románok nyernek a görögöknél, és akkor talán egy kicsit el lesznek telve magukkal októberben.

csikuszmicsuno 2014.09.06. 10:02:06

A 3-as metró 3 hétig nem jár a Deák tér és a Nagyvárad tér között.
Folytatva a sormintát, nyerünk 3-0-ra.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.09.06. 10:41:27

Nagyon-nagyon jó elemzés. Szerintem 1-0 lesz, dehát magyar meccsre kár is tippelni; elképesztő módokon és helyzetekben is kaptunk már ki, néha meg érthetetlen módon nyertünk. Nálam Gera és Dzsudzsák nyerő páros, szóval ők összehozhatnak valamit, csakhát van hátul egy borzalmas védelmünk... Ebből kiindulva lehetne mondjuk 4-3 is, de maradok a szolíd egynullánál.

Zigi 2014.09.06. 13:43:53

Magyarország - Észak-Írország 0-0 Egy borzasztó meccsen.

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2014.09.06. 15:02:08

Remek elemzés, Ladám. Egy dologgal nem értek egyet: szerintem ez a védelem nem fogja kapott gól nélkül lehozni ezt a meccset (sem).

Tipp: 1-1

christvhu 2014.09.06. 16:29:09

Most. - Gondolta Stirlitz
Soha! - Gondolta a medve

Így lett Mo - Íro 1-1

christvhu 2014.09.06. 16:38:29

@housemd: ez nagyon ott van! köszi.

bmiky31 2014.09.06. 19:46:09

1-0, Vanczák válla villan a végén

szövet 2014.09.06. 23:29:44

Magyarország–Észak-Írország 3:2 (0:1)
Juhász 1'; Lipták 46'; Dzsudzsák 47'; Kalmár 90+1'; Nikolic 90+6' (Rudolf kapufáról visszapattanó 11-eséből a lefújás közben - a játékvezető nem tud időben háromszor sípjába fújni a röhögéstől)

csabakirályfi 2014.09.07. 08:11:46

Pintér keretébe három követelménynek megfelelve lehet bekerülni, a legfontosabb az emberi minőség.

Ez sokat megmagyaráz. Anno a nyolcvanas években mondotta a pártvezetés, az egyetemre benyomott szakmunkások majd az emberi tartásukkal oldják meg a matematika feladatokat...

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2014.09.07. 16:07:02

2:0. Második helyről jutunk ki.

Sir Galád (már foglalt) 2014.09.07. 20:31:16

Na, hát azért az első meccsnek is megvan a pozitív oldala. Mostantól az esélytelenek nyugalmával készülhetnek titánjaink.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.09.07. 21:37:55

Ezeknek egyetlen fillért is adni kimeríti a hűtlen kezelés törvényi tényállását.

@Sir Galád (már foglalt):

Eddig sem volt esélyünk, a létszámemelés rajtunk lófaszt se segít, mert csak annyi történik, hogy az eddig a pótselejtezőre is esélytelen csapatok vérszemet kapnak, és kettőzött erővel mennek a verhető ellenfeleknek, esetünkben nekünk.

Kurvára meglepődnék, ha a görögök, románok, finnek ellen több mint két pontot összekaparnánk.

Pintér nyilatkozata a szokásos: "sok van még hátra", magyarul elkezdjük ismét kockás papíron, ceruzával, zsebszámológéppel játszani a focit, ahogy harminc éve mindig.

Amikor Egervári fejben lejátszotta a Costa Rica elleni nyolcaddöntőt a Digisport stúdiójában, abban minden benne volt. Elérkeztünk arra a pontra, hogy a magyar fociról kizárólag kriminalisztikai és pszichiátriai értelemben lehet beszélni.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.09.07. 22:05:39

Jellemző, hogy a kommentelő kollégák közül ERRE azért senki nem számított...

Futó Lada 2014.09.07. 22:59:32

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: .. ebből is látszik, hogy a magyar foci nem sablonos, és még egy ilyan sokat látott, és majdnem mindenre felkészült közösségnek is tud meglepetésekkel szolgálni. :)

christvhu 2014.09.09. 14:22:30

@Futó Lada: Nincs igazad, a lelkünk mélyén számítottunk rá, csak szégyelltük bevallani.
Ezentúl eccerűbb lesz.....
süti beállítások módosítása