HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Kényszer-bajnokság

2015.07.21. 22:45 Futó Lada

- Mit akarsz! - mondja dühösen a rab-cukrász.
- Fagylaltot - mondom, miután megtöröltem az arcomat.
- Kinyögheted hamarabb is - dörmögi, és szitkozódva elmegy tőlünk.
- Úgy látszik, nem szívesen dolgozik - jegyzem meg.
- Ne csodáld - feleli a Török -, végre is a kényszermunka senkinek se öröm.

Az elmúlt hétvégén útjára indult egy újabb szezon az NB1-ben. Egy forduló után statisztikázni felesleges, tabellát böngészni értelmetlen, ezért inkább kicsit a körítést - nem kerítést!! - feszegetném ezúttal.
Kicsit Rejtő-i utánérzése van az embernek, ha elnézi a bajnokságot, és az ott játszókat. Olyan, mintha  a Három testőr Afrikában képkockái elevenednének meg. Van egy bajnokság, mert az szükséges a látszat fenntartásához. Lesz bajnok, - idén talán a Fradi jön -  mert annak lennie kell, és  lesz kieső is, mert annak is kell lennie az eredmények alapján. Azután minden tavasszal indul a verseny a licensz-ekért, hogy eldőljön, ki lesz aki árulja a fagyit, és ki az aki fogyasztja  a következő szezonban. Minden évben ugyanakkor, ugyanazok az elvárások, mégsem sikerül megugrani elsőre. Hiánypótlás, haladék, átütemezés, megállapodások, és végül sikerül mindig összeimádkozni a mezőnyt...vagy felkérni indulásra csapatokat. Mintha a a klubok tennének szívességet az indulással, a játékosok pedig sóhajjal tudomásul veszik, hogy oké, most akkor megint muszáj lesz játszani. Na ezt kellene áhítattal nézni a tömegeknek a stadionban. 

A fociban nagy pénz van. Ha nem így lenne, akkor nem lenne annyi játékos-ügynök, hanem ők is elmennének valami kétkezi munkát végezni. Ha nem így lenne, akkor nem lenne annyi szerencselovag a csapatok körül, aki ügyeskedésből, mások munkájából szeretne megélni. Külföldön lehet tudni honnan jön a nagy pénz, hiszen a közvetítésekért járó jogdíjak, a bérletekből származó bevételek, a szponzori bevételek, az ajándéktárgyak bevétele mind-mind publikus. Idehaza tudjuk, hogy a közvetítésekért pénzt kapnak a csapatok. A másik két kategória szinte elhanyagolható. Ki fektet be idehaza a fociba? Aki saját maga szerezte a vagyonát munkával, vagy ötlettel, az az ember aligha, az jobban megbecsüli a pénzt. Ezért kerülnek a klubok élére politikusok, brókerek, ingatlan-mágnások, akik kapcsolataikat kihasználva szerzik meg más pénzét, vagy anyagi haszon reményében a klub területét- ingatlanjait fejlesztgetik elsősorban, mert az piacképesebb mint a csapat bármikor. Ezen klub-vezetők jórészt az MLSZ vezetésében is benne vannak, így ha szavazásra kerül a sor, bármi ötlet mehet, csak a csapatuk továbbra is ott maradhasson a húsosfazék körül. 

 Emlékszünk még a vállalati csapatokra? Ganz-MÁVAG? Rába? Bányász csapatok? Vasutas csapatok? Katona csapatok? Amikor a névleg amatőr játékosok félállásba be voltak jelentve, de csak fizetésnapon látták őket? Mégis a melósok úgy érezték, hogy "a mi kutyánk kölyke, egy brigádban vagyunk". Most is vállalati csapatok vannak. Hogy nem? De igen. FTC zRt, Újpest 1885 kft, Eto Football kft. Csak néhány példa. Igen, most már maga a csapat a vállalat, ahová a labdarúgók teljes munkaidőben vannak bejelentve. Ők az iparosok, hiszen a labdarúgás az ma már szakma, iskolában, sőt mi több: akadémiákon oktatják. ( Hogy milyen sikerrel, azt most ne feszegessük ) Az esztergályos sem mindig boldog, hogy ez a munkája, de ezt tanulta, ebből kell megélnie. Lehet van benne szakmai elhivatottság, és szeretne a legjobb lenni abban amit csinál, és ezért képzi magát, de többnyire eléldegél belőle, esetleg igyekszik megcsípni egy nyugati melót, amiből pár év alatt meg tud keresni annyit ami egy életre elég idehaza. Na kérem a focisták is így vannak. Van aki szeret focizni, szeret játszani, és szerencsés, amiért meg is fizetik a hobbijáért, van aki pedig csak igyekszik letudni a meccset. A szezon végén aztán lehet nem az dönt, hogy hány pontot sikerült szerezniük, hanem hogy a kft-nek van-e előző évi adóssága, rendelkezik-e következő szezonra üzleti tervvel, van-e szerződése egy stadionnal , hogy lejátssza a meccseit, megvan-e minden utánpótlás-csapat,vagy a zrt fizetőképes-e. Ha kedvezőtlen a válasz, akkor mindegy hány pontot szereztek a pályán, így viszont akkor minek szakadna meg - kevés kivétellel - bárki is? ( Teszt1: Kérem nevezzen meg az utóbbi 5 évből legalább 3 labdarúgót, aki 21 éves kora előtt lehúzott legalább 1 szezont hazai csapatban majd innen elvitte egy nagyobb külföldi csapat, ahol rendszeresen játszik.)

"Régen minden jobb volt"..vagy csak kevésbé látványosan volt rossz. Nem voltak akadémiák, de volt csapatunk tavasszal a nemzetközi kupákban. Nem volt szurkolói kártya és vénaszkenner, de volt 15-20000 ember egy meccsen (és olyankor már azt pedzegették, hogy járvány van pesten, ezért jöttek ki csak ennyien). Nem volt a szövetségi kapitánynak kommunikációs tréning, de kint voltunk a VB-ken. Persze lehet azt mondani, hogy a foci azóta felgyorsult, atletikusabb lett, de ez nem pár nap alatt változott meg. Mi továbbra is elhisszük, hogy a magyar foci technikás, és mivel az aranycsapat a játékával megelőzte a korát, abból a hagyatékból még mindig meg tudunk élni, ha egyszer jól jön ki a sorsolás. Ugyanazok az edzők ülnek a kispadokon egymást váltva, és vakon hisszük, hogy aki egykor jó játékos volt, az edzőnek is jó.  Pro-licensz-ekkel tapétázzuk ki az MLSZ székházat, miközben ugyanazokat a sablonokat oktatják. Nem mindegy, hogy valaki bemagolja a leckét, és ha belekérdeznek, akkor el tudja ismételni a tanultakat, vagy megérti a leckét, és ha belekérdeznek, akkor el tudja magyarázni, miért kell úgy csinálni valamit, ahogyan kell. Előbbi a játékosainak is csak sablonokat tud tanítani, a játékos fut, ütközik, bead - ha kell 30x is ugyanúgy - teljesen esetleges eredménnyel, utóbbi viszont alapjátékot tanít, és felkészíti a játékost a döntésekre, hogy ott a pályán reagáljon, és ő maga válassza ki a lehetőségek közül a legjobbat. Ha külföldi edző jön, akkor bizonygatjuk, hogy ő sem ért hozzá jobban. Nem is edző, hanem sarlatán, hisz minden másképp csinál, mint itt szokás; nem tiszteli a hazai játékosokat, és üvöltözik velük, ha a harmadik sprint után leheverednek pihenni. Aztán jön egy edző egy német kölyökcsapattól, és a válogatottal olyan eredményt ér el, amit a túlképzett edzői brigád 50 év alatt sem. (Teszt2 : Kérem nevezzen meg legalább 2 magyar edzőt az utóbbi 15 évből aki idehaza kapta a képzést és külföldi bajnokságban edzősködik/edzősködött)

Na, de majd az utánpótlás ha felnő, akkor Kánaán lesz. Mikor gyerek voltam, volt a faluban focicsapat. Minden faluban volt, nem ez a kunszt. Volt egy ificsapat, és egy serdülő. A serdülők vasárnap délelőtt játszottak, külön serdülő-bajnokságban, az ifi meccse az pedig mindig a felnőtt meccs előtt volt. Az MLSZ - hogy növelje a fiatal labdarúgók számát -  előírta mostanra, hogy hány utánpótlás-csapat kell   kötelező jelleggel. Most a megye 1-es nevezéshez kell U7, U9, U11, U13, U15 és U21-es csapat. Ennyi gyerek nincs ám minden faluban. Ez vagy azt okozza, hogy a csapat nincs meg kellő létszámmal - ilyenkor rommá verik őket, és az ifjú focista-palántának elmegy a kedve a focitól - , vagy a fiatalabb játékos 2-3 korosztályban is játszik, hogy meglegyen a létszám - ilyenkor komoly esély van, hogy a focista-palánta megcsömörlik a focitól. (Az ellenfélnél viszont lesz olyan játékos, aki 10 meccsen 60 gólig jut, ami jól néz ki, de mégsem valós értékmérő.) Azt is számoljuk végig, hogy ez - a felnőttel együtt -  7 csapat. Igen nehéz 7 csapat edzését úgy összehangolni, hogy csak 1 pálya van, de mégis mindenki normálisan tudjon készülni. Hiába van 7-8 korosztály, ha nem tudnak készülni, ha a bajnokság előtt 1 héttel még nem ismerik a sorsolást. Senki nem mondja ki, de ebben a formában az U csapatok nagy része csak kényszerű teher, de kellenek mert az induláshoz és a TAO pénzek igényléséhez szükséges, így aztán vannak. Oda jutunk, hogy hiába szeretnénk, hogy legyen mennyiség, ez már a minőség rovására megy. (Teszt3 : Kérem nevezzen meg legalább 2 olyan csapatot, ahol a TAO pénz bármi szemmel látható javulást hozott a játékosok képzésének tekintetében.)

A tévében nincs meccs, mert a közvetítés miatt kevés a néző. Persze. Egy Real-Barca meccset 37 országban közvetítenek, ezt azt jelentené, hogy ilyen mértékű közvetítés mellett, nemcsak azon a meccsen lenne üres a stadion, de két szezonra előre az összesen. Nem ezen múlik. Ha az ember úgy érzi, hogy a meccsjegy áráért több élményt kap, mintha a fotelból nézné, és nem gördítenek külön akadályt a jegyhez jutásához, akkor kimegy a meccsre ha tud. Ha úgy érzi drága a jegy, vagy hogy ezért ő nem fizet, vagy nem ér rá, esetleg úgy érzi, hogy jelenlétével csak legitimálná a jelenlegi helyzetet, pedig nem ért vele egyet, akkor nem fog kimenni, függetlenül attól, hogy közvetítik-e vagy sem. Az NB2-ben átlag 5-600 fős nézőszámok vannak. Ejnye no, talán a túl sok közvetítés miatt? Aligha. Jót tenne-e ha több NB2-es meccs lenne? Új közszolgálati sportcsatorna van, idősáv éppen lehetne rá, talán szponzor is könnyebben kerülne a csapatokhoz, ha többet láthatja a tévében az emblémáját, és a fiataloknak sem lenne "ciki" NB2-ben játszani. Végtére is, ez a másodosztály. Nézzük meg a Premier League és a Championship viszonyát Angliában. Ha mi ennyire becsüljük csak az élmezőny közvetlen utánpótlását, akkor mitől várjuk, hogy versenyképes csapatok jutnak fel? Van egy olyan másodosztályunk, ami a helybelieken kívül szinte senkit nem érdekel. ( Teszt 4 : Kérem soroljon fel 7 csapatot a jelenlegi NB2-ből google segítsége nélkül. ) 

Van egy MLSZ-ünk, de nincs koncepciónk. Fordítva talán jobb lenne. Szezon végén ad-hoc szerűen kiírják a bajnokságot. ( Ez a kiirás nekem külön érdekes. ITT olvasható. A 10. oldalon rögzítik, hogy 2015.06.01-én hagyták jóvá, és 2015.06.02-től érvénybe lép. Az 5. oldalon már rögzítve van, hogy 12 csapat indulhat csak,és benne van a 33 fordulós lebonyolítási rend is.) Rögtön a következő szezonra csökkentve a légiósok számát. Persze nem minden csapatnál egyformán, vannak egyenlőbbek a többinél. De miért is? Azért mert valaki az Európa Ligában túljut esetleg a máltai villanyszerelőkön, vagy a macedón kőműveseken, az miért kap idehaza 33 bajnoki fordulón keresztül kedvezményt? Hogy azért, mert ha az EL-re igazolt külföldieket, akkor ne legyenek feleslegesek augusztus 1 után? Ejnye. Igaz más sportág, de talán emlékeznek a kedves olvasók a Possilipo Napoli vízilabda csapatára. Nos náluk Kásás Tamás nem játszhatott bajnokikon, mert nem engedtek ennyi légióst a bajnokságban, ő csal a BL meccseken jutott többnyire szóhoz. Pedig nem egy tucat-légiósról beszélünk. Szóval ez megint egy elkapkodott ötlet-szerű pontja a kiírásnak, amikor akartak is valamit ( csökkenteni a légiósok számát) , meg nem is ( továbbjutni nemzetközi szinten). Ha mindenkire vonatkozna, akkor talán az európában selejtező/selejtezett csapataink is meggondolnák, kit és mennyiért hoznak, így azonban kétszer akkora lehetőségük van a többiekhez képest. ( Teszt 5 : Kérem nevezzen meg legalább 5 olyan labdarúgót, az utóbbi 10 évből, aki válogatott - korosztályos válogatott is lehet -  játékosként érkezett, és az NB1-ben játszva is kapott meghívót. Nyilván Besic és Polekszics mindenkinek beugrik )

Lehetne folytatni a felsorolást / siránkozást tovább a teljesség igénye nélkül. Ezeknek egyik oka, hogy míg az MLSZ és annak vezetése gazdasági szempontból nézi az egészet, addig az egyszeri szurkoló érzelmi oldalról közelít a focihoz. Van amit egyik tábor sosem fog tudni elmagyarázni a másiknak, mindenkinek igaza van a saját szempontjából, és mindenki elfogadhatatlannak tartja  másik álláspontját....és vannak a csapatok, játékosok, akik a legtöbbet tehetnének a megoldásért. Egy-egy jó eredmény kiviszi az embereket a stadionba, ezt többször láttuk. Ha nem simliskedés, mellébeszélés lenne a licenszek és igazolások kapcsán, lehet hitelesebbek lennének a klubok. Ha nem a bírók és kollégák hibáit sorolná az edző a meccsek után, hanem néha sajátját is látná, akár tanulhatna is belőle. Ha az MLSZ egyszer végiggondolná, hogyan jut el egy csapat az első osztályig, és mit lehetne tenni, hogy egy csapatnak alacsonyabb osztályban is legyen valami jövőképe a túlélésen kívül, akkor esetleg az NB2 és NB3 is úgy lenne managelve, hogy megérje a feljutásért küzdeni a csapatoknak.

A fentiek a szerző véleményét tükrözik, ettől természetesen bárkié lehet eltérő (sőt!). Erre van a kommentelés lehetősége.. Ezzel együtt kicsi a valószínűség, hogy bármi is változik, épp ezért csütörtökön második forduló beharangozó, itt a 'biztoson. (Tessenek figyelni, máris változás van, a Honvéd-MTK korábban kezdődik szombaton a VB-selejtező sorsolása miatt !! )

1 komment

Címkék: magyar mlsz bohócliga

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr347430524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

housemd 2015.07.22. 21:39:18

Kicsit az az érzésem az egésszel kapcsolatban (mármint az egész = magyarfoci), hogy mi magunk, még kritikusként is legitimáljuk az egészet - mint az ellenzék, aki (egy távoli, képzeletbeli országban) bojkottálás helyett szavaz, jelöltet állít, stb - noha semmi értelme sincsen.
a tévéközvetítésen vagyok a legjobban felháborodva az Általad említettek közül - ez egy újabb csatornája csak innentől az adófizetői forintok (telik rá a 80 mircsiből) gyanús sportvállalkozásokba csurgatásának... legyünk büszkék mindannyian egy-egy Lamah-szólóra vagy Tiszafejesre, mert mindannyian részesei vagyunk a sikereiknek.
én, őszintén már csak egyvalamit nem értek: ha a foci magyarországon a közjavak közé tartozik (kollektív fogyasztás alanya, monopólimuok veszik körbe - ld M4 és az MLSZ, mint oligopol szervezet, aki meghatározza ki léphet a piacra - finanszírozása nem a fogyasztással arányos (leginkább a közutak fenntartásához hasonlatos), a hiánygazdaság jegyei mutatkoznak benne (mint a nem-piaci koordináció esetén sokszor e tekintetben leginkább a hazai egészségügyre hajaz), akkor mi a halálnak nem éri utol a REZSICSÖKKENTÉS? miért nem ingyenes a belépés? ingyentankönyv mellé ingyenbérletet a szurkolóknak! a "matchday reveneu" amúgy is elenyésző része a legtöbb klub büdzséjének...
süti beállítások módosítása