HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Sanyi bácsi esete a péntek tizenhárommal

2009.11.11. 07:45 Black Lotus

Péntek lesz és tizenharmadika, mikor Egervári mester újfent helyet foglal a hazai kispadon Győrben. Az esemény kétségtelen művészettörténeti kihatásai mellett jelentős sportértéket is hordoz: egyiptomi héroszaink először szállnak harcba a kora őszi megdicsőülés óta, ráadásul a velük kapcsolatosan többször elhangzó londoni olimpiai részvétel kiharcolása is a tekintetek előtt lebeghet. Indokoltnak tartjuk áttekinteni, hogy melyik csapat mit művelt idáig a már zajló selejtező-sorozatban, illetve hol milyen változások várhatóak a szuezi ütközet eseménysorához képest.

 U21-es Európa-Bajnokság
 
A pénteki bajuszakasztás hivatalosan Európa-bajnoki selejtező néven fut, sokan mégis olimpiai kvalifikációként emlegetik. A kettő között nincs ellentmondás, az olimpiai kvalifikáció ugyanis az EB-n keresztül történik. A seregszemlének (amelynek győztese a képen látható, enyhén nonfiguratív jelleget hordozó trófeát csaphatja majd a hóna alá) 2011 nyarán Dánia ad majd otthont, amely rendezőként automatikusan részt vesz a nyolc csapatot felvonultató nagydöntőn.
 
A többi résztvevőnek viharos, hullámverésekkel sem fukarkodó utat kell megtennie a koppenhágai kikötőbe való behajózásig. Az 52 rajthoz álló náció tíz csoportba (kettő hatcsapatosba és nyolc ötcsapatosba) került besorolásra. Minden csoportból továbbsétál a csoportelső, továbbá a négy legjobb csoportmásodik is jogosult a túlélő jelző viselésére. Az így összeálló 14 brigád még egy rostáláson vesz részt: a csapatokat 7 párba sorsolják, ezek győztesei szereznek jogot a dániai szállodák minőségének tesztelésére.
 
Statisztika iránt érdeklődő olvasók részére: a dániai dzsembori lesz a 18. U21-es EB, az eddigi 17 alkalomból ötször sikerült túljutnunk a csoportkörön. Az ötből három esemény még az 1990-es évek előtti időszakban történt és eddigi legjobb szereplésünk is innen datálódik: az 1986-os seregszemlén az elődöntőig masíroztunk, ahol 5-4-es összesítéssel hajtottunk fejet a spanyolok előtt (’78-ban és ’80-ban negyeddöntő jutott, előbb a későbbi győztes jugók, utóbb pedig az NDK ellenében). 1996-ban az olimpiai részvétel mellett jutott még egy negyeddöntő (Skócia ellen), a jelenlegi, 10 csoport + play-off kombóval megspékelt lebonyolítási rendszer 2000. évi bevezetése óta pedig egyszer, 2006-ban jutottunk el a play-offba, ahol  2-1-es összesítéssel mutatta fel a stoptáblát Olaszország (magyar részről gólszerző Huszti, túloldalt pedig a mostanában a Fiorentinában megvizslatott Donadel rúgta a kettő egyikét). A pénteki ellenfél ennél valamivel jobban áll, a digók az eddigi 17 tornából 5-öt megnyertek, amivel csúcstartók – szerencsénkre Győrben nem a történelem alapján osztják majd a pontokat.
 
Dániai előzmények
 
A sorsoláson hazánkat (a magyarfutball örök és kikezdhetetlen nemzetközi tekintélyének ékes példájaként) a harmadik kalapból húzták, így törvényszerűen érkezett egy veretes múlttal rendelkező rivális (Olaszország). A második kalapból a ránézésre legkönnyebbnek látszó Wales csapatát sózták a nyakunkba, amelyről azóta kiderült, hogy a ránézés néha nem tükrözi teljesen a valóságot. Az alsóbb régiókból Bosznia-Hercegovina és Luxemburg csatlakozott a díszes társasághoz.
 
A csoportkörben a mérkőzések nagyjából felén vagyunk túl. A csoportot Wales vezeti, a bárdokat a jelek szerint terminátorrá képezhették át, az első mérkőzésen Luxemburgban prezentált botlás (gól nélküli döntetlen) után seek and destroy üzemmódba kapcsolva a társaság hazai pályán az összes csoportellenfelet végigverte. Az 5 meccsen beszedett 13 pont kényelmes előnyt biztosít, bár kérdés, hogy a hátralévő három (idegenbeli) fellépésen mennyire fog hatékonyan működni a gépezet.
Második Magyarország három mérkőzésen hat ponttal. Az első ránézésre kecsegtető képet cseppnyit árnyalhatja, hogy a pontok Luxemburg oda-vissza való lepofozásából származnak (hazai pályán Présinger, Koman és Korcsmár góljaival 3-0, idegenben Filkor villanásával 1-0), míg az egyetlen nehezebb meccsünkön Walesben 4-1 arányú maflásban részesültünk (gólszerző Korcsmár, aki ezzel pillanatnyilag a sorozat házi gólkirálya, tisztelettel), melynek következtében van Buuren tulipántermesztő a soron következő alkalommal már a végkielégítés átvétele céljából fáradhatott a kasszához.
Harmadik Olaszország, a taljánok 3 mérkőzés után 4 egységnél járnak, a walesi zakó felpróbálása után otthon ráncba szedték Luxemburgot, majd szintén otthon jókora pökhendikeppel indulva ikszeltek Boszniával. Velünk ellentétben nekik nem ez lesz az utolsó idei performansz, kedden még Luxemburgban is hirdetik az igét.
Negyedik Luxemburg, 6 meccsen termelt 4 pontjával, az utolsó helyen pedig a bosnyákok csóválhatják a fejüket a 3 fellépésen összehozott 1 egység láttán.
 
Fentiek alapján talán nem túl nagy merészség kijelenteni: a pénteki mérkőzés vesztes csapatánál az olimpiai részvételről szóló álmok könnyedén az „alapos felülvizsgálatra szorul” c. aktába kerülhetnek áthelyezésre.
 
Magyarország
 
Fiúkáink első bevetésükre készülhetnek az igen jól sikerült egyiptomi kaland óta, melynek sikerében a sportnapilap időnként az akadémiai rendszer első gyümölcsét igyekszik láttatni, míg mások egyelőre szkeptikusabbak az új divatot illetően. (Jómagam inkább a mások kategóriájába tartoztam egészen múlt hét közepéig, mikor Hanta szíveskedett felhívni figyelmemet az Illés Akadémia szakmai stábjára. Mióta láttam, hogy az NB III-ban versenyeztetett alakulat bármikor számíthat a NAC Breda dzsekijében feszítő Rugovics Vendel szaktanácsadó magvas gondolataira, a 16 éven aluliak pedig a képen nagyfiús büszkeséggel feszítő Catalin Azoitei szárnyai alatt pallérozódhatnak, azóta magam is biztos vagyok abban, hogy a honi utánpótlás-nevelés előtt korábban elképzelhetetlen horizontok nyíltak meg.)
 
Az egyiptomi névsorból 13 fő került az olasz meccs kapcsán aktivizálásra, 10 helyen változott a keret összetétele, különböző okokból. Első okként sajnálatos módon a sérüléseket kell említenünk, amely leginkább a vb-n sem szilárdságáról ismert védelmünket sújtja: Debreceni, Présinger, Szekeres Adrián egyaránt a táppénzen lévők listáját gyarapítja, az edzőtábor során pedig Zámbó is megbetegedett (Debreceni felépülésére és játékára viszont van esély). Csatárfronton munkahelyi elfoglaltság (szerda esti pályára lépési lehetőség) folytán a keretben előzetesen szereplő Futács Márkó játékában nem gyönyörködhetünk majd, míg a Dragóner Szépségszalonban - nem igazán önszántából - kisebb arcplasztikai beavatkozáson átesett (de a hétvégén, a Kaposvár ellen már pályára vezényelt) Balajti helyett Lencse Laci került a keretbe.
A bekerülők közül kiemelhető a vb időtartamára a Newcastle által pótolhatatlannak nyilvánított Kádár Tomi, valamint az Egyiptomban életkora miatt nem bevethető debreceni nehéztüzér, Varga Józsi. A Videoton-drukkerek szívét Szakály Dénes dobogtathatja meg, a titkos adu szerepében pedig az újbudai Margitics Andor tündökölhet.
A be nem hívottak névsorában található az olasz másodosztályú Bresciában pallérozódó Vass Ádi, illetve az egykoron az Interben Sztankovics riválisának vizionált, jelenleg a szintén Serie B-s Sassuolóban (általában havonta egyszer) játszó Filkor Ati.
 
Olaszország
 
A pénteki ellenféllel az elmúlt másfél év folyamán négyszer is összemérhettük erőnket: az eb-elődöntő és a vb-negyeddöntő közben kétszer az Alpok-Adria-kupa keretein belül is egymásnak feszültek a felek, felemás eredménnyel (idehaza 2-1-re nyertünk, a visszavágón a tudósítások szerint jó játékot nyújtva 3-0-ra kikaptunk).
 
A taljánok esetében hatványozottan igaz az, ami a magyaroknál, azaz a keret Egyiptomhoz képest jelentős átalakuláson ment keresztül. A pénteken kiadott névsor tanulmányozása után megállapítható, hogy a szuezi ütközet itáliai résztvevői közül Győrben csak Fiorillo kapust és Mustacchiot üdvözölhetjük majd, vagyis várhatóan vadonatúj hátvédsor és középpálya veszi fel a harcot ifjoncainkkal (más kérdés, hogy Németh Krisztián tizenhatoson belüli, a szabálykönyvvel nem igazán összeegyeztethető eltakarítását mindkét eddigi tétmeccsen üzembiztosan elvégezte az aktuális olasz védelem, csak az változott, hogy ezért egyszer kaptunk-e tizenegyest vagy nem). A sok változás oka lehet, hogy az olasz kluboknál a bajnokság beindulásakor igen mérsékelt lelkesedést váltott ki annak lehetősége, hogy fiataljaik a válogatottal osztálykirándulásra menjenek Egyiptomba. Jó példa erre az Inter, ahol diszkréten körberöhögték a szövetség képviselőit Santon és főleg Balotelli egyiptomi szerepeltetése tárgyában, ezúttal azonban (lévén, hogy a hétvégén az Itáliai-félszigeten is szendereg a Serie A) számos, a vb-ről hiányzó amorózó (így az interes duó) megtisztelő felbukkanására számíthatunk.
Az olaszoknál is lesznek hiányzók, a keretben nem találkoztunk a szuezi meccsen kiállított Albertazzi, a csapat irányítójaként tisztelt Sciacca, valamint az eb-elődöntőben ellenünk győztes gólt szerző csatár, Forrestieri nevével.
 
A mérkőzés pénteken délután 4-kor kezdődik Győrben, remélhetőleg telt ház előtt.

11 komment

Címkék: magyar olasz beharangozó u21

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr341517168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

__ 2009.11.11. 08:49:32

Kicsit több tiszteletet a Bakony Maradonájának...

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2009.11.11. 09:27:34

@__: Mostanában nem mennek nekem ezek a megfogalmazások, pedig Notát és Rugovicsot is kedveltem. Lehet, hogy nálam is előjött az idény végi forma?

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2009.11.11. 09:28:24

@Black Lotus: Nem kedveltem, hanem kedvelem. Mondom, hogy idény végi forma :(

Alfie.Bp 2009.11.11. 10:33:49

Tuti 2-es. Bwinen 1.85 az olaszokra. Ajándék...

Alfie.Bp 2009.11.11. 10:34:42

A Bredás melegítő pedig valószínűleg Veszprémből származik, ahova Pető Tamás intézet pár garnitúra cuccot...

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2009.11.11. 10:59:12

@végh hanta: délutánra terveztem a JHN-t, gondolván arra, hogy délelőtt még szeretnéd kirakni a tippjáték értékelést ;)

2009.11.11. 20:19:51

A tökéletes szakmai stáb ez lenne: L Gojan, C Azoitei, B Fatusi és hogy a kapuban is tanuljanak valamit egy tapasztalttól Holczer kapusedzőnek.
süti beállítások módosítása