HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A 107. után

2010.05.25. 20:40 végh hanta

107. Véget ért Európa egyik legidősebb nemzeti bajnokságának, az általunk - érthető okokból - Bohócligának nevezett sorozat idei kiírása. Futballbolond népség vagyunk, még ha mostanság hajlamosak vagyunk tagadólag fellépni az iménti állítással szemben. Angliában, ha az Everton bajnok lett, kétszer is kitört egy világháború, hogy addig szüneteljen a bajnokság. Magyarországon az első alatt két párhuzamos sorozat futott, az MTK, valamint az FTC vezetésével. 1944-ben a front valahol Vecsés magasságában húzódott, miközben az Üllői úton (alig néhány kilométerre a harcoktól) még bajnokit rendeztek.

107 is kevés volt hozzá, hogy megunjuk. Ha szapuljuk, szidjuk olykor-olykor (netán rendszerest), mégis narancs, ha annak akarjuk látni. És annak akarjuk látni, hiszen a bajnoki címről döntő két meccsen (Győr, Kecskemét) ha táblás házak nem, mégis szokatlan tömegek jelentek meg. Egy hagyományos, vagy egy újkeletű és alkalomszerű (Debrecen-Videoton) rangadón szintén összeverődik néha tízezer néző.

107. Ennyi idénynek kellett eltelnie ahhoz, hogy először állítsunk össze olyan idényzáró tabellát, ahol az érmesek között nincs egyetlen pesti csapat sem. A Kispestet, és az Újpestet nem számítva (1950 előtt nem a főváros kerületei, hanem önálló megyei jogú városok voltak) csak 1934-ben, vagyis 33 évvel az első bajnoki kiírás után került egyáltalán vidéki csapat a dobogóra. Az úttörő szerepét egy azóta megszűnt profi egyesület vállalta magára, a debreceni Bocskai. Az első vidék bajnok (menet közben a Csepelt is elhagyjuk) az átmeneti országterület-változások függvényében a Nemzeti Bajnokságban induló, és az erdélyi magyar játékosok javát összegyűjtő Nagyvárad lett 1944-ben. A később egy román bajnoki aranyérmet is begyűjtő csapatot 1963-ban, valamivel túl a fennállásának félszázadik éve után, hatalmi szóval feloszlatják. (Első, ma is Magyarország területén működő vidéki egyesületként a Győr lett bajnok, 1963 őszén, egy félidényes, átmeneti bajnokságban.)

107. A három fővárosi óriás 71-et aratott le belőle. További 23 jutott a "rendszer kegyeltjeinek", és a Csepelnek. Ebbe az idilli állapotba, a múltba révedezők fejből fújt dicsőségtáblájába piszkított most bele a Debrecen. Ötödik bajnoki címével megelőzte a négyet birtokló Csepelt, és nyomába eredt a hatos Vasasnak.

107. Hogy ismét "korszakos csapatról" írjunk. Egész biztos köztünk jár egy fiatal, nagyjából kezdő újságíró, aki talán egy évtized múlva, amolyan Hegyi Ivánként áradozik majd a Bernáth-Bodnár-Komlósi védősorról, esetleg a hihetetlen labdabiztos Czvitkovics-Varga-Dombi középpályáról. Elhagyva a három nagyot, a többi aranyhalmozó mind-mind egy korszak reprezentánsa. Kispestre két etapban, az ötvenes és a nyolcvanas években kerültek címek, Angyalföldre (ugyebár Mészöly, Puskás, Ihász, Farkas) a hatvanas évtizedben, Győrbe (Mágus) a nyolcvanas elején, Csepelre pedig a háború alatt/után. Bármelyik átlagos műveltségű futballszurkoló képes legalább egy-két játékost, vagy momentumot megnevezni az imént felsoroltakkal kapcsolatban. A Debrecen hat év alatt elnyert öt bajnokságával igen díszes társaságba nyert bebocsájtást.

107 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy túllépjünk a magyarfoci meghatározottságain. Az első évtizedek nem másról, mint a nagyok egymással való marakodásáról, a többiek kiszorításáról szóltak. Hiába a hatalmas ívű fejlődés, egy évszázadra belénk égett: FTC, MTK, UTE és pássz. A második világháború után a rendszer saját legitimációjára új nagycsapatokat kreált, kézzel vezérelte a tabellát (ha nem is pontra, helyezésre pontosan, de nagyvonalakban mindenképp). A kilencvenes évek vadkapitalizmusának gyermekbetegségeit kinőve, úgy tűnik, végre megtalálta futballunk helyét a társadalom alrendszerei között.

107. Újra kell gondolnunk az egészet. Végigböngészve az elmúlt évek, évtized tabelláit, fájó, de törvényszerű önrevízió elé néz a magyar szurker. Az talán erős túlzás, hogy a futball vidékre költözött, mégis valahol illenék komolyan venni. A hagyományosan eredményes fővárosi egyesületek mögül kihátráltak a korábbi bázisszervek, az új tulajdonosaik (önkormányzati segítség nélkül) pedig nem tudják tartani a korábbi nívót (eredményességben, nem játékban!). Vidéken, ahol egy város önbecsülését akár döntően is befolyásolhatja a helyi sportélet színvonala, a megjelenő tulajdonosokkal szövetséges önkormányzatok megfelelő, és kellően eredményes labdarúgást (kézilabdát, kosárlabdát, stb.) képesek felépíteni. Úgy tűnik, hosszú időre vége a fővároscentrikus magyar futballnak, a fővárosi csapatok ha nem is ítéltetnek marginális szerepre, kizárólagosságuk a mindenkori dobogón bőven átkerül a sci-fi kategóriájába.

Százhét.

30 komment

Címkék: budapest történelem debrecen vidék bohócliga vezércikk

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr982031146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rexter 2010.05.25. 21:11:25

sajnos. Budapest sportélete totál le lett rohasztva. Talán talán vmi remény pislákol, hogy az angolok által rendbetett FTC - mert ne felejtsük el, nem csak a focinak, de a Klubnak is jutott pénz - legalább tartja vmennyire magát, hiszen van női és immár férfi kézicsapata is az nb1-ben, illetve már női kosárlabdája is. De ezenkívul hol vannak a budapesti csapatok a kosás és kézilabdában?? sehol.

És immár fociban se nagyon. Na de remélem ez változik. Hajrá Fradi!

Egyébként jó cikk.

1116001 2010.05.25. 21:30:08

Minőségi színvonalas sportra lenne itt is kereslet!
(pl nagyon sokan járnak le fehérvárra hoki meccsekre) Amíg ilyen kritikán aluli az infrastruktúra és a színvonal, nem várható érdemi változás.

Futó Lada 2010.05.25. 23:01:00

@rexter: ha jól emléxem a 90-es években volt női kosárcsapata a MTK-nak és a Fradinak (ex Tundgsram Károlyival,Béressel), volt örökrangadó is a Fradi egyszer bajnok lett majd feloszlott.
Férfi kézilabda pesti csapatokra nem jellemző, Tromos, Honvéd volt, most PLER van meg Fradi (ami megszünt 94-ben NB1/B ben,aztán Retz-Hort néven kezdett újra alakulni.

Valahol azért praktikusabb ha a kis pénzből csak kevesebb , de hatékonyabb szakosztály van,nint ha van 20 vegetáló labdás/korongos szakosztály.

A Csepel ha jól tudom még "vidéki" csapatként lett bajnok Weisz Manfréd FC néven..

slowmotion 2010.05.26. 08:38:25

@Futó Lada: plusz férfi kosárban azért a Honvédnak volt egy nem kis időszaka. Danone-Honvéd stb... most a Honvéd gyakorlatilag utánpótlás-nevelő klub lett, talán NB II-ben.
röplabdában meg azért ott volt a nyolcvanas években meg a kilencvenes elején az Újpest, a Vasas (volt valami nagy orosz spílerjük, akkora vádlikkal, mint egy normális ember combja), a Csepel (a '99-2000-es idényben jöttem ki Csepel-Kaposvár meccsre a csarnokba), aztán eltűntek. ja igen, ott is a vidék került előtérbe, a Kaposvár-Szeged döntőkön olyan telt házak voltak, hogy a csarnokokban még a lépcső is tele volt, annyian ültek. (egyszer apuval a meccs elejére értünk oda, felülről az ötödik lépcsőn sikerült helyet találni. az olyan, mint a kakasülő)
aztán jött a Kvár-Nyíregy, utána meg a Kvár-Kazincbarcika vetélkedés. aztán sokáig semmi, csak a Kvár. aztán most a Kecskemét - úgy néz ki - összeszedte magát.

ja igen, nem csak a pesti sportélet lett lerohasztva, hanem úgy en bloc a vidéki (focin kívüli) sportélet. kivételeket persze mindenki hozzá fog fűzni, de azok sajnos nagyon kevesen vannak.

Artie 2010.05.26. 10:31:18

@slowmotion: És ugyan ki által lett lerohasztva? Jobb volt, amíg az állam presztízsokokból öntötte a pénzt a sportba?

Ha életképes egy klub, egy szakosztály, annak van elég szponzora, csak minőségi munkát/csapatot kell csinálni, és lehetőleg ne csak hazai szinten (Audi ETO, Mizo-Pécs, MKB Sopron, MKB Veszprém).

Én nem bánom, hogy nem az "én" pénzem megy különböző klubokba (lásd Torgyán-féle Fradi, persze ez csak egy példa).

Az utánpótlásban van egyedül szerepe az államnak, vagyis lenne, de ha megnézzük mondjuk Győrt, 600 lány kézilabdázik (!) Győrben, és nem mondhatjuk, hogy az állam agyontámogatná.

Na de majd a foci, az most felvirágzik állami pénzen...:S

Igen, ez politika - is. Sajnos. Magyarországon. Máshol nem (kivéve a diktatúrákat). Az utánpótlás, a tömegsport közügy, az élvonal, a versenysport üzlet, így magánügy.

JESTER 2010.05.26. 11:36:58

Érdekes írás, infódús! Ha a gép engedné letölteni a linkelt dolgozatot is az méginkább érdekelne.
Viszont egy megjegyzést muszáj tennem mégha ezzel nem is leszek túl népszerű, és a "elfogult, vörös-fekete hemüben feszítő buta szurker" stigmáját is rámsütik esetleg egyesek. :)
... Kicsit felszalad a szemöldököm amikor az agyonhajtogatott szöveget a már ezerszer lerágott csontot ["A második világháború után a rendszer saját legitimációjára új nagycsapatokat kreált, kézzel vezérelte a tabellát (ha nem is pontra, helyezésre pontosan, de nagyvonalakban mindenképp)."] veszi elő egy olyan szerző aki bevallottan érzelmileg kötődik az egyik ilyen rendszerkedvenc klubhoz. Az átvezényelt játékosok ügyén túllépve (50es évek) ez a nyomott csapat miért csak a 80asokban futotta ki magát? 20 éven át miért nem nyomott neki a rendszer bajnoki címeket és a Vasasnak is csak hébe-hóba egyet? Miért tudott az örök renitens Fradi annyi címet szerezni és Varga vagy albert miért nem lett átirányítva a XIX vagy XIII. kerületekbe?
Elsimerem hogy vonzó dolog a fennkölt pártatlanság szerepköre :) de a szurkolói létbe nálam beletartozik az egészséges elfogultság (igen, létezik ilyen), így én nem biztos hogy ezeket a szólamokat hirdetném fennen.
Ismétlik ezt elegen, ráadásul a következő években szerintem még az I.osztályú tagságunk is igen hézagos lesz amolyan ingázó utéánpótlás-neveldeként élve tovább NB1 és NB2 között. Legalább a honvédosok ne "üssék" a saját csapatot.

Futó Lada 2010.05.26. 12:43:15

@JESTER: Szerintem ez a részt csak annyit jelent, hogy a nagy fővárosi klubokat szétosztották a minisztériumok között (Újpest - BM , Honvéd - HM , Ftc - FM , a Vasas Kádár kedvenc csapata volt ) így jezek a csapatok némileg könnyebben tudtak megszerezni játékost, némi hátszelet élveztek a többiekkel szemben...ettől függetlenül nyert MTK is ETO is,és nem hinném hogy le volt osztva mikor ki fog nyerni és hány pont előnnyel...Kis beleszólás lehetett ugyan hogy ki hová igazolhat, ezzel is kicsit balanszirozva ....
A sok "klasszikus" kiscsapat ( SZEOL , Csepel, Építők, Volán , Hali) pedig ingajáratban közlekedett és ha kicsit jobb játékosai voltak, azok a következő szezont már szinte biztos Pesten kezdték.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.05.26. 13:34:06

@JESTER:
1. A fura, hogy a scribd nem engedi letölteni, ezért itt egy közvetlen link: dl.dropbox.com/u/165108/labdabiztos/doc/szocialista_videki_futball.pdf

2. A Honvédról. A Kispest 1950-ig egy klasszikus külváros kisegyesület volt, aki ha nem is esett ki sosem, általában mégis a tabella végén végzett rendre. Saját jogon talán csak az 1949-50-es bajnokságot nyerte meg, utána beolvadt egy megaklubba, a Honvédba.
1956 után korabeli ikonok távoztak külföldre az egyesület állományából, talán érthető, ha kissé háttérbe szorult/szorították.
1968-ra viszont újra az "elismert"/"támogatott" kategóriába lépett elő, (állítólag) ha nincs Varga diszidálása, a Honvédba igazolt volna (Albert elől).
A nyolcvanas évek megint egy más tészta, ott jóval bonyolultabb, összetettebb mechanizmus dolgozhat a háttérben, innen csak sejthető, hogy nagyjából mi. (ld. a válogatottat klubcsapatként kezelni, a klubvezetők aktuális érdekérvényesítő képessége a hatalommal szemben, stb.)

Tehát én nem beszélek a Honvéd ellen, sőt az objektivitás álcáját sem erőltetem magamra, mindössze leírom amit gondolok, még akkor is, ha az valahol talán még nekem is kellemetlen (lévén tényleg kötődöm egy egyesülethez).

Az pedig más kérdés, és önálló posztot érne itt már egy ideje, hogy miként lehetséges (például) a Honvédnál a kétféle identitású szurkolók jelenléte. Egyfelől a kisegyesületi Kispest, másfelől a klasszikus nagycsapat Honvéd; illetve analóg módon ugyanez Újpesten, az MTK-nál; vagy akár Fehérvárott, ahol visszavették a Videoton nevet.

slowmotion 2010.05.26. 14:41:52

@Artie: nyilván ennek a folyamatnak is több tényezője van, nem csak egy. az egész nem kizárólag ott ment tönkre, hogy az állam megszűnt dönteni a pénzt a sportágakba, mert ha van más forrás, akkor ez kiváltható magántőkével. a bajt ott is érzem részben, hogy jó pár szakszövetségben olyan vezetői kar maradt, ami kb analogizálható azzal, ahogy a most kivonuló kormánypárt káderei még '90 előttről itt maradtak. idióták züllesztették szét a labdarúgó szövetséget, kosárlabdában pár éve majdnem botrányba fulladt a helyzet (forduló is maradt el asszem), a röplabdát ma már csak a legelszántabb kiscsávók kezdik el, pedig kb 5-10 éve azért olyan játékosok voltak legjobb korszakukban, akik akár EB-re is kijuthattak volna szvsz.
vagy vegyük a kézilabdát: ott a Veszprém, meg az Audi ETO, rendben. na de a férfi kézilabda válogatott élére azért nevezték ki pl. Csoknyait (érted, emlékeim szerint még csak vezetőedző sem volt klubnál), mert a Szegedet nem akarták felidegesíteni. HELLÓ!!! ez mi a fasz?

vízilabdát, kosárlabdát csak néha-néha közvetít tévé, kézilabdát a BL kivételével dettó, van a foci aztán ennyi, de kérdem én, pl kit érdekel az osztrák bajnokság? vagy egy portugál alsóházi rangadó, vagy egy nem rangadó jellegű belga bajnoki? néző nuku, pedig legalább a jogdíj nem külföldre menne, hanem hazai szakszövetségekhez. na ja, ott meg szétlopják, ott a pont.

nem csak a pénz kell a sporthoz, érted. a sivatagba kitelepíthetsz muskátlit, öntözheted is ezerrel, attól még nem fog sokáig túlélni, mert nem megfelelő a környezet.

a fociban most lehet remény, hátha Csányi rendbe vágja az egész rendszert, aztán ebből vagy lesz valami, vagy nem.

vegyük pl Kaposvárt (szívügyem, na ja). kik a szponzorok? kik lehetnek?
a focicsapat a cukorgyártól (elfogyott a pénz) eljutott a buszgyárig (majdnem csődbe jutott a gyár), aztán valami harmadik meg negyedik szponzor jött, nincs pénz, azt csinálja, mint az MTK, csak nincs mögötte se Várszegi, se akadémia.
a kosárlabda csapat szintén a cukorgyártól indult, aztán jött a Klíma-Vill (egy idő után nem jutott pénz a csapatra), a Purina (nem fogyott elég Pedigrépál, kivonult a csapat mögül), most meg alig tengődik valamiből, pedig kétszeres bajnok is volt.
a röplabda még úgy-ahogy megy, mert a Kapos Volán után átvette a Pini/Kométa a csapatot, most meg a cukorgyár viszi őket, de ez kb az egyetlen lehetőség jelentős szponzorációra. nincs közvetítés, nincs pénz, nehéz a túlélés.

még jó, hogy Pesten élek, mert ha így halad, mire lenne kölköm és felnőne, már nem tudna hol sportolni.

slowmotion 2010.05.26. 14:42:40

többet meg nem offolok. inkább iszom egy sört.

Artie 2010.05.26. 14:53:04

@Futó Lada: Azért erre hadd jegyezzem meg, hogy nagyon sokaknak csípte a szemét az ETO a nyolcvanas években, amikor pl. a Honvéd bundabotránya volt, annyi pontot vettek el tőlük, hogy az ETO előtt maradjanak, a harmadik aranyérem egyhuzamban sok lett volna egy "vidéki" csapatnak, pedig annak az élén is egy hithű kommunista állt.

hu.wikipedia.org/wiki/1983%E2%80%931984-es_magyar_labdar%C3%BAg%C3%B3-bajnoks%C3%A1g_%28els%C5%91_oszt%C3%A1ly%29

Artie 2010.05.26. 14:56:36

@slowmotion: Na, a kézilabda-szövetségről és annak elnökéről tudnék olyanokat mesélni, hogy elpirulna a blog... Elég annyi, hogy a kézilabda szabályait könyvből tanulta, tanulja a mai napig?... Vagy nézd csak meg a szerződést, amit kötöttek az RTL-lel a közvetítésekre: az előző idény BL-döntősének egy, azaz egy (!) hazai meccsét adták az alapszakaszban élőben, azt is a Sportklubon. Indok: senkit nem érdekel, ha az ETO rommá veri mindenkit. De persze a közvetítési jogokat megvették, mi? Gondolom, megfelelő juttatás a megfelelő zsebbe, csak az számított. Illetve nem gondolom, tudom...

Egyébként igen, igazad van, a szövetségeknél sok esetben (maradjunk abban: minden esetben) olyanok ülnek, akik nem értenek ahhoz, amit csinálnak.

Artie 2010.05.26. 15:00:09

@végh hanta: Na, akkor hogy ne csak offoljak, amiért elnézést is kérek, de úgyis Bohócliga-uborka van.

Anno a Hajszán Gyula mesélte (még kissrácként ismertem meg, azóta már inkább olyanokat ismerek személyesen, mint Pálinger, Görbicz, Vérten, Lunde, Spiridon, Amorim...:)), hogy őt is akarták vinni a Honvédba az első bajnoki cím után, mert hát pont sorköteles lett.

Horváth Ede intézte el neki, hogy Győrben lehessen katona.

A Honvéd így "szerezte" a fiatalokat.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.05.26. 15:31:37

@Artie: A sorozásban rejlő igazolási technika hatékonysága felől eddig sem volt kétségünk :) Korábban, amíg más ernyőszervezetek is kellően erősek voltak, a honvédség csak egy volt a sorban, ha nem tetszett, lehetett választani a határőrséget, vagy a belügyet is. A lényeg, hogy nagyjából menned kellett, ha kiválasztottak.
A nyolcvanas évekre viszont valóban a honvédség maradt az egyetlen ilyen mechanizmus, de a Honvédra ez csak szükséges, ámbár nem elégséges magyarázat. Szerintem.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.05.26. 15:32:44

(ja, és örülök, hogy hosszú, kifejtős kommentekben érvek-ellenérvek csatáznak, legalább némileg elérte a cikk a (látens) célját)

Futó Lada 2010.05.26. 16:02:55

@Artie: Attól hogy valaki nem ismeri teljesen az adott sportág szabályait, még lehet jó elnök...Csányinak sem fog kelleni bírói vizsga ha gatyába akarja rázni a társaságot.. :)

Az pedig hogy a legjobb játékosokat próbálták egy kupacba szervezni pesten...hát igen..a 85-ös Videotonban is egyszerre kaptak behívót a Disztl testvérek..Ha azt vesszük ugyanúgy próbálták hatalmilag kialakítani a pólusokat mint manapság, csak most nem az elv az úr, hanem a pénz..és ez szerintem minden sportágra igaz.

Kézilabdában Veszprém - Dunaferr, majd Veszprém -Szeged ..(bár itt inkább a balkáni légiósok vannak többen) . Jégkorongban Lehel - Fradi, majd Volán-Dunaferr..most a Volán "egypólusként" ausztriában pengésedik, de alakul a Bp Starts, ami még jó is lehet.
Kosárlabdánban Sopron-Pécs
Vizilabdában Honvéd - Vasas, majd Eger- Vasas
A footsalról nem is beszélek, ott szinte ugyanaz a garnitúra jár körbe az országban és lesz bajnok Aramis,Berettyó,Eto,Gödöllő stb néven..
..gyakorlatilag ez ment akkor is csak pénz helyett (mellett) diktatorikusan...ergo a magyar sport háttere megelőzte korszakát... :-)

Ha egyszer gyarmatosítják a Holdat, az első bajnokságot toronymagasan fogják nyerni fiaink a tükörsima gyöphöz szokott külhoni ficsúrok előtt...

Artie 2010.05.26. 16:38:13

@végh hanta: Nem akartam semmilyen szinten vitázni veled, mert egyetértettünk.:) Arról meg nem tehetsz, hogy Honvéd-drukker vagy...:PPPP

Ami azért mindenképpen érdekes, tisztán emlékszem, a kilencvenes évek második felében állandóan azt kellett hallgatnunk, hogy a Honvédnak a legjobb a játékosállománya, ehhez képest nagyon keveset értek el. Itt jön az, hogy a (magyar szinten) jó játékosok szükségesek, de nem elégségesek (lásd más dimenzióban: a del Bosque utáni Realt).

@Futó Lada: Na igen, nem kell bírói vizsga, de azért nem árt, ha tudja, hogy egy bankban pénzzel foglalkoznak, nem kukoricamorzsolással. Ettől függetlenül nem ettől rossz elnök. Hidd el, sok sztori van a tarsolyomban (mint ahogy az EHF-ről is), és nem "hallottam valakitől, aki látta azt az embert, akinek a szomszédja mesélte. Sajnos.

A két pólus teljesen igaz, ugye női kézilabdában (talán feltűnt már, hogy ebben eléggé benne vagyok ;)) volt pár éve a Fradi-Dunaferr, aztán lett az ETO-Dunaferr, majd ETO-Fradi, most meg... Hát igen. Úgy járt az ETO, mint az "Építők", nem tud itthon egy normális meccset játszani, amivel készülhetnek a BL-re, csak hébe-hóba (Loki-ETO bajnoki döntő, Pick-MKB bajnoki döntő). De kikapni már ott sem "tudnak". És az "egypólus" lassan kinyírja a sportágat, ha nem történik valami.

hüjeliba 2010.05.26. 17:32:04

ad1, a direkt sporttámogatások 75 % -a az olimpiai sportokra megy el.
ad2, A főváros irányítása 1990 előtt központi volt, a kerületek csak végrehajtók voltak, most egy kissé túl demokratikusan 23 pólusú, ebből következően korábban az élsportot nem a kerületek hanem jellemzően a minisztériumok támogatták, az apanázs elapadásával a kerületek csak tessék-lássék módon vették át,nem érezték a sajátjuknak.
ad3, a honi foci a teljesítményéhez mérten túl dotált, magas költséghányaddal üzemel, ebben a versenyben a vidéki önkormányzatok nem tudtak, akartak részt venni, helyette olcsóbb csapatsportokat kezdtek támogatni, ami az utóbbi 20 évben kifizetődőbb is volt, hiszen pl.egy veszprémi kézilabda csapattal utazva be európát, számos kapcsolatot lehetett kiépíteni, ismertséget, elismertséget szerezni, annyi pénzből amiből egy 7-8. helyezett sehova nem jutó labdarúgó csapattal.
a4, ma ott tartunk, hogy a focira szükséges pénz reálértéken nem nőtt, így mára az egyre dráguló teremsport csapat költségéből, kihozható egy NB1-es dobogó, plusz megjelent néhány helyi kötődésű hosszabb távon gondolkodni bíró befektető, aki magyar szinten az európai porondon kaszálhat, míg az egyéb csapatsportok csak a legjobb 8 után lesznek null szaldósak, addig itt elég két selejtező kört futni.
ad5, az állami pénzből ismételten újratőkésített labdarúgásban nem hiszek, mert ez bent hagyja a rendszerben szemetet, és leértékeli a ma még gyér számú piaci alapú befektetéseket.
ad6,az egyéb csapatbajnokságok egy ill. kétpólusúvá válása törvényszerű a közepesen gazdag, közepes piaccal rendelkező országoknál, mert egyszerűen összeségében nem kapnak annyi médiafigyelmet, és szponzori pénzt,ami elég lenne öt-hat klubnak. Itt egy út lesz ezt a jégkorong már járja, ki kell szakadni a hazai közegből és a környező kis országok jobb csapatait egyesítve létrehozni egy több pólusú bajnokságot, így nagyobb a piac relatíve több a pénz is, hogy ennek nincs igazi hagyománya ?

Artie 2010.05.26. 18:38:48

@hüjeliba: Mindennel egyetértek, csakhogy az ad6 sem mindig üdvözítő, lásd "Balkán Liga" - senkit nem érdekel, nincs presztízse. Inkább akkor az, hogy egy meglévő országos bajnokságba "mennek bele" a külföldiek (EBEL).

Stefan Derrick 2010.05.26. 22:57:45

@hüjeliba: @Artie: Félig-meddig OFF, de azért a témához kapcsolódik valamilyen szinten, bár nem BL, hanem alacsonyabb szint. Nézzétek meg az MLSZ-honlapot. A bal oldalon vannak a köv. közgyűlés anyagai, köztük egy alapszabály-módosítás, amit az elnökség és a Vidi terjesztett be. Úgy tűnik, megszüntetnék a választott megyei szövetségeket és igazgatóságok váltanák fel őket, ami központi irányítást jelent, mivel mindenkit az országos elnök és a főtitkár fog utasítani gyakorlatilag. A lényeg félkövérrel van szedve benne. Az előterjesztő kilétét tekintve szerintem ez elég sanszos, hogy így is lesz. Kíváncsi leszek rá, mi sül ki belőle, meg arra is, hogy ezzel az is szándék esetleg, hogy kiszórják a 70-80-as évekből esetleg ott ragadtakat, ha vannak még ilyenek egyáltalán, meg arra is, hogy a kiscsapatok mit lépnek rá.
De leginkább az a kérdés, hogy ez milyen további változásokat vetíthet előre, mert reformnak így bemutatkozásként elég komoly.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.05.26. 23:01:23

@Stefan Derrick: Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy jó ötlet mindenkit eltávolítani, csak azért mert régi. Nem lehet, hogy mégis ő az aki minden nap ebben élt, aki ért hozzá? Vagy ők lennének a "tisztelet a kivételnek" szabályt erősítő kisebbség?
Életszerűtlen.
A magyar amatőrlabdarúgást csak és kizárólag alulról lehetne szervezni. A kéziirányítás -látatlanba mondom- de ki fogja nyírni még a mostani minimális önszerveződéseket is.

Stefan Derrick 2010.05.26. 23:10:03

@végh hanta: Szerintem igazad van, én is csak találgattam, és nem is azt mondom, hogy egyetértek a tervezettel, csak hogy nagyon kíváncsi leszek arra, milyen visszhangot fog kiváltani, mert a kicsik szerintem ezt csak akkor hagyják, ha valami nagyon durvát ígér be nekik valaki.
Igazából az oka is érdekelne, mert nem hiszem, hogy csak annyi lenne, hogy merő passzióból központi irányításra akarnak váltani. Szóval furcsa és érdekes.

Artie 2010.05.27. 10:35:45

@Stefan Derrick: Hadd jöjjek egy kézilabdás példával, amikor a kicsik "egyenjogú tagként" - finoman szólva - kitolnak a nagyokkal. Dániában, Norvégiában a nemzeti kupát decemberben, de legkésőbb januárban befejezik. Nálunk évekig áprilisban volt (idén a nőknél februárban), és ez pl. az ETO-nak több mint szarul jött, mindig a BL-elődöntő előtt volt, a rájátszás elején, azaz minden egyszerre csúcsosodott ki (sérült meg már Görbe Magyarkupa-döntőn BL-elődöntő előtt...). A Veszprém és az ETO évek óta próbálja elérni, hogy ez ne így legyen, legyen korábban a kupa lezárása, valamint legyen több forduló ősszel. Ez persze a "kicsiknek" nagyon nem lenne jó, hiszen jóval kevesebb meccsük lenne tavasszal. És hiába akarja a "két nagy", vagy akár a férfiaknál még a Pick is, nem megy át, mert minden klub szavazata egy.

Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, az viszont tény, hogy így a nemzetközi szereplést némileg "áldozzuk" a kis csapatok oltárán.

yorick · http://eredmeny.info 2010.05.30. 20:20:57

Európa egyik legidősebb nemzeti bajnoksága = vén bohóc liga

2010.06.02. 17:36:03

@Futó Lada: ki lehet írni a tippkört, hány fordulót bír, mikor csinálják ki?! :D

Alfredd 2010.06.02. 17:51:36

@kristu: Savanyú a szőlő mi? :) Egyébként, az egyik legjobb hazai edzőt sikerült szerződtetnünk, nemhiszem hogy két idénynél kevesebbet fog maradni. Habitusra Gellei Imréhez hasonlít, őt meg szerettük míg itt volt, nem lesz gond vele sem.

2010.06.02. 21:40:13

@Alfredd: nem savanyú, az elmúlt éveket nem feledjük el, nem veheti el senki, kívánom, hogy legyen sikeres, érjen el nemzetközi eredményeket, amire itt nem volt lehetősége.
pusztán tudom azt, hogy a két közeg között micsoda szakadék van, nem biztos, hogy tudja majd kezelni.

persze szomorú vagyok, már nem csak játékosokat, de edzőt is nevelünk a "sztár" csapatoknak. de majd jön egy -remélem kaposvári kötődésű- edző, és hagyjuk őt is alkotni.

Futó Lada 2010.06.03. 09:19:16

@Alfredd: @kristu: Nem a habitussal van baj, és nem is a szakértelemmel. Nem amiatt nem fog maradni szezon végéig...
Az én meglátásom az (minden gúnyolódás és rosszindulat nélkül), hogy a Kaposvár és a Fradi között elvárásokban hatalmas különbség van, és a realitás-érzék is másképp működik.

Kaposváron mindenki boldog hogy a csapat az első osztályban van, néha masszív középcsapat, néha hátrébb van, de minden győzelem fiesta. Prukinak ebben komoly része van, kialakitótt egy játék-sémát, és ebbe csiszolja bele az embereket. Ez ősszel kialakul, tavasszal nagyon megy, nyáron pedig kulcsemberek mennek el,akiket pótolni kell, és lezdődik az egész ciklus elölről.

A Fradinál nem elég nyerni, az sem mindegy hogy ki ellen, és kitől kapsz ki esetleg.Itt valaki(k) mindig megtalálja(k) az edzőt, ha másért nem azért mert túlságosan védekező a játék, vagy mert játszik/nem játszik valaki. Ráadásul egy harmatgyenge kerettel is bajnoki címet várnak. Ezért nem lett semmi a nagy fiatalításból amit NB2-be kerüléskor hirdettek... Talán most már lehet valami, és remélem Prukinak sikerül alkotni valamit, de a magam részéről sokkal jobban el tudom őt képzelni a Debrecen kispadján Herceg helyett , ott hasonlóbb a közeg, de több a pénz, több a lehetőség

2010.06.03. 12:49:40

@Futó Lada: abszolút egyetértek, ezért is írtam, hogy nagyon más közeg, nehéz lesz kezelni. tegnap már több fórumon is első 3-ba várták a Fradit, holott ugyanaz az ótvar szar keret van jelenleg ott, mint tavaly - és nem látok reális esélyt arra, hogy százmilliókból erősítenének.
süti beállítások módosítása