HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Súlyos, de nem fajsúlyos győzelem

2010.10.09. 14:20 Black Lotus

Nehézkesen indult a tegnap délutánom. Először a gázszerelő hozta a tudomásomra, hogy az életjeleket az elmúlt napokban nem sugárzó vízmelegítő defibrillálása nagyjából olyan hatással lesz privát költségvetésemre, mint Tornyi Barna szerepvállalása a diósgyőri büdzsére, másodszor a betervezett közös meccsnézést sem sikerült tető alá hozni. Végül 4 óra táján úgy döntöttem: ezek után már kizárt, hogy maga a derbi is kudarcokat tartogasson, ezért ideje helyet rezerválnom. Nem bántam meg. A nagyjából harmad-negyedháznyi szurkoló által teremtett kielégítő hangulatban kellemes, gólgazdag edzőmérkőzést tekinthettem meg és a székhez sem fagytam hozzá.

Divatos lett napjainkban a válogatottal kapcsolatosan a pozitívumokat emlegetni, úgyhogy kezdjük ezzel. Nyolc gól az, amit nem kell megmagyarázni. Akkor sem, ha San Marino reprezentánsainál talán a környező utcákban összefogdosott 11 rokkantnyugdíjas mamóka is nagyobb ellenállást fejtett volna ki. Nekem, aki a hetvenes évek végén születtem és nem emlékszem ’82-re (mikor a vébén 10 gombóccal fizettünk az El Salvador által felszolgált 1 szem pupusas-ért) csak tévéfelvételről adatott meg életem folyamán, hogy ennyi magyar gólt lássak egy meccsen. A nyolc gól sok mindenre jó. Jó mindenkinek, aki kint volt a stadionban és úgy érezte: nem volt elvesztegetett idő erre áldozni a péntek este egy részét. Jó a kapu mögött ülő kisiskolás srácoknak, akik most napokig mesélhetik majd egymásnak és a rokonságnak, hogy a szektor aljára leszaladva majdnem karnyújtásnyira voltak a szöglethez kivonuló Dzsudzsáktól. Jó a szektor közepén ücsörgő, 25 éves forma leányzónak, akiről lerítt, hogy életében talán ötödször van meccsen, viszont a lefújás után telihold vigyorral fotóztatta magát, háttérben az eredményjelzővel. Jó a válogatott gólarányának, amely (ha a hollandok márciusban nem óhajtanak gálaelőadásokat tartani) valószínűleg pozitív lesz a selejtezők végén. Jó a szövetség marketingeseinek, akik az elkövetkező napokban tetszés szerint puffogtathatják az utóbbi hónapokban összegereblyézett hozsannázó jelzőket. Jó lehet büszkeségeinknek arra, hogy erőt gyűjtsenek belőle az előttük álló feladatokra – mint ahogy arra is jó lehet, hogy a társaság kellően elbízza magát, az álmodozásból pedig egy, az állcsúcson csattanó jobbhorog ébresszen fel minket Helsinkiben.

Amire a nyolc gól nem alkalmas, az az, hogy mélyre ható és főleg hosszú távú következtetéseket vonjunk le belőle. Arra a kérdésre, hogy a válogatott összjátéka fejlődött-e az elmúlt hónapokban és mennyit, nem lehet választ adni annak alapján, hogy a csapat feltrancsírozott egy erősségét tekintve nagyjából az NB III Duna-csoportjának középcsapatai közé sorolható ellenfelet, amelynek tagjai a mindennapokban San Marino társadalmi életének különböző, OKJ-s képzettségeit igénylő területein keresik boldogulásukat. Komanék tegnap bemutattak pengés megoldásokat, gyakorolhatták a passzjátékot, a támadásépítést, a szélek használatát és a befejezéseket. A meccs nagyobb részére nem volt jellemző a Hajnal-féle alibizés (a második félidő közepén volt tapasztalható némi nihil) – ugyanakkor most is észre lehetett venni a labdakezelési és helyezkedési hibák már-már svédasztalra kívánkozó bőségét és Vanczák Vili kezdősebessége sem fog a teherhajótól a vadászrepülő irányába orientálódni attól, hogy a válogatott alaposan elkente egy Vanuatu szintjét lehorgonyzó ellenfél száját.

A csapatnak jár a gratuláció, a nyolc gólnak lehet, sőt kell is örülni – mint ahogy értékén kezelni is kell. A tegnapi este szép emlék, de aki ennek alapján máris megpillantani véli lelki szemei előtt a Kijev táblát, netán „vannak rejtett tartalékaink” és ehhez hasonló nyelvi bravúrok előcibálását tartja szükségesnek, annak továbbra is jó szívvel tudom tanácsolni a hallucinogén gyógyhatású termékek fogyasztásának mellőzését. Arra, hogy a tegnapi parádézás mennyit ér, legkorábban kedd este adható valamilyen (és feltehetően akkor sem minden tekintetben megnyugtató) válasz.

Keresztvíz-lehúzás, tömjénezés:

Király Gábor: 0 Egyetlen érdemi feladatát (egy, az első percekben elvégzett vendégszöglet utáni kapura lövés hárítását) sikerrel abszolválta. A későbbiekben néhány labdába érésen kívül a tizenhatos különböző pontjain lefolytatott helyszínelésekkel, illetve az egyik Szalai-gólnál egy egész pályás vágta lenyomásával igyekezett karbantartani magát.

Vermes Krisztián: 5 A fentebb említett szögletnél valószínűleg az égbolton található felhők alakját tanulmányozhatta, mert a támadóról jócskán lemaradt. Az összjátékba ritkán kapcsolódott be, inkább a láthatatlan ember szerepkörében lubickolt.

Juhász Roland: 6 Vélhetően nem ez volt élete legnehezebb mérkőzése. Kevés védekező feladatát jól látta el, az előre játékban a szokottnál mintha kevésbé lett volna meggyőző.

Vanczák Vilmos: 6 A Nagy Ünnepeltet a vendégek sem merték holmi lesprinteléssel háborgatni, így viszonylag eseménytelen estét tudhatott magáénak. Nem feltétlenül ezen meccs, inkább az eddigi tapasztalatok alapján: még mindig inkább tízszer ő rongálja a gyepszőnyeget, mint egyszer Gyepes.

Laczkó Zsolt: 6 A védelem talán legaktívabb tagja volt, akit a pálya számos pontján megfigyelhettünk. Lelkesedése számos esetben pontatlansággal párosult.

Elek Ákos: 6 Nem az a mérkőzés volt, ahol az ő posztja kiemelt jelentőségű lett volna. Viszonylag kis hibaszázalékkal tevékenykedett.

Koman Vladimir: 7 Energikus játékkal, gólpasszal, majd góllal igazolta, hogy jó úton halad a felnőttválogatott (eget verőnek általában nem nevezhető) tempójának felvételében. Bízunk benne, hogy Szalaival együtt Finnországban igazolják: a következő évtized válogatottja elképzelhetetlen lesz nélkülük.

Gera Zoltán: 5 Pozitívum: adott egy később gólpasszá transzformálódó labdát és higgadtan bevarrt egy tizenegyest. Negatívum: inkább hátráltatta, semmint vezényelte volna a csapatot és kapura lövéseinek többsége sem felülről verdeste a világszínvonalat. Örülök, hogy a komplett szaksajtó lelkesen bizonygatja reaktiválásának szükségességét – mert ha nekem kellene ezt megtenni, akkor bajban lennék.

Dzsudzsák Balázs: 8 Aktív volt a széleken, még ha néhány, a PSV-ben látott megoldását hiányoltam is. Három gólpassza mellett egy remek bombával dobta fel a szurkolók napját.

Rudolf Gergely: 8 Két gól bezsákolása mellett egy gólpasszt osztott ki és sokszor megjátszható volt. Szalaival eddig megtalálták az összhangot, bízunk benne, hogy ez a későbbiekben is így lesz. A tizenegyes elvégzését jobban megérdemelte volna, mint a Capitano.

Szalai Ádám: 10 Lassanként alapigazságként kezelhető: ha San Marino és hazai pálya, akkor valakinek kidob a gép egy mesterhármast. A második mellett nálam az első gólja is élményszámba ment. A komolyabb ellenfelekkel szembeni produkció egyelőre nála is kérdéses, de jelenleg úgy tűnik, beljebb leszünk vele, mint Torghellével. (Voltak neki is kisebb hibái a mérkőzésen, az osztályzattal a rendelkezésére álló idő hatékony kihasználását kívántam díjazni.)

A cserék közül Vadócz Krisztián és Priskin Tamás egy éppen leülőben lévő mérkőzésbe kapcsolódtak be. Az igyekezetet láttuk, a találkozó ritmusát felvették, de lendíteni rajta nem tudtak, Priskinnek pedig továbbra sem írta fel a csapatorvos a góllövő tablettát. Mindkettejük osztályzata 6. Czvitkovics Péter a pályán töltött idő hossza miatt nem osztályozható, de felbukkanása jót tett a leülőben lévő válogatottnak.

33 komment

Címkék: magyar válogatott szalai san marino menetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr952358137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Circus 2010.10.09. 17:26:51

Nem kell őket agyonajnározni, az igaz, de azért hozták, és nem is akárhogyan, a kötelezőt.

Pát éve csak Capitano lőtt hármat, azzal 'gyűrtük le' őket nehezen, ez most azért simább volt. Ennek a csapatnak nem lesz nagy arca - van rá egy fogadásom.

Ja, és a gólarány... az esetleg számíthat a végén.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.09. 18:01:37

A 10-est azért icipicit erősnek tartom Szalai esetében. Ne feledjük el, hogy nem egy acélkeménységű védelemmel és kapussal szemben kellett bizonyítania. Én 9-est adnék neki. (természetesen ezzel nem azt mondom, hogy nem játszott jól, vagy nem voltak szépek a góljai. Csak a 10-est érzem túlzásnak.)

caralho voador 2010.10.09. 18:01:39

Én azért Dzsudzsákot kicsit seggbe rúgnám az öreg Faszrajz helyében. A meccs utsó harminc percét a pálya közepén töltötte, azzal a jól leolvasható szándékkal, hogy most már ő is gólt akar lőni. Ez nem lett volna baj, de mindeközben a balszél számos alkalommal hóttüresen tátongott. A végén még önigazolást is nyert a taknya, mert összejött neki. Amúgy gratula, a három gólpasszért különösen, de az ilyen marháskodás máskor nem fér bele.
Finnországban nyilván nem öt támadóval állunk fel. Ha engem kérdeznének, egyértelmű lenne, hogy Gerának kell leülnie a padra, de tartok tőle, Sanyi bá' nem így fog dönteni, miután sikeresn szent tehenet fabrikáltak belőle. Ezen sajnos el is mehet a meccs.

Dok 2010.10.09. 18:21:40

Én arra lennék kíváncsi, hogy mi lenne, ha a finnek ellen ugyanígy állnánk fel. Vermes helyett visszakerülhetne Lázár, de alapvetően jó volt ez így.

Gerzsonnak meg szerintem csak folyamatos játék kéne a csapatában, hogy megint felpörögjön.

TomAce 2010.10.09. 18:37:46

Félő, hogy nem Gerzson, hanem Szalai fog padon kezdeni Helsinkiben, helyén pedig Vadócz játszik majd - nyilván kevésbé gólveszélyesen

spotted 2010.10.09. 18:41:27

Szalai 2. gólja hatalmas volt. Örülök ennek az eredménynek, de valljuk be győzelmet várt mindenki. Ha Finnországot is verjük idegenben kedden, az már sokkal fontosabb eredmény lesz.

bélakirály 2010.10.09. 19:11:10

@Dok: Ajánlom tanulmányozásra a moldávok elleni meccset. Mindenképp kell ebbe a csapatba két olyan kp aki főleg a védekezéssel foglalkozik. Gerát nyugodtan beáldozhatná Faszpingáló, a támadásépítésünk nem lenne kevésbé hatékony.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.10.09. 19:43:06

@Circus:
igen a golarany fontos
az fogja eldonteni 3-ikok vagy 4-ikek leszunk
nem cinizmus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.10.09. 19:54:41

otodikbe bele sem merek gondolni, de Kedd utan okosabbak leszunk
az elso 2-ot meg felejtsuk el
meg idejeben
/baaaaaaar most azt mo0ndom, amit az okosok szoktak mindig a kovetkezo esemenyen a VB selejtezon tenyleg lehetne eselyunk, eltkor tudas stb alapjan/
meg egy elfogadhato sorsolassal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.10.09. 21:01:27

ja es ha mar itt vagyok, valaki elmondana, ha egy meccs 7-kor kezdodik es allitolag negyed-harmad haz van a, akkor miert is kell a penztarakat 5-kor bezarni???

why-not 2010.10.09. 21:57:50

Minek egy vízmelegítőt defibrillálni???

TacticalCommander 2010.10.09. 23:11:14

Végre magához tért a csapat! Azt hiszem, ezek után abszolút kötelező a hollandok ellen pontot szerezni a svédeket megelőzni a 2. helyért!! RIA RIA HUNGÁRIA!!

pokesz70 2010.10.09. 23:37:54

Nem állhatunk fel így Helsinkiben. Valószínűleg visszaállunk egycsatáros játékra, én akkor Szalait hagynám benn és Gerát raknám mögéje.

Valóban Laczkó volt a legaktívabb védőnk az előrejátékban, hátul viszont idegesen játszott. Félek, hogy ha majd nem moncsicsik ellen kell helytállni, ott sebezhetőek leszünk.

Mi van Kádárral? Még sérült?

Hefe 2010.10.10. 00:50:12

Az a gond, hogy a San Marino-i kapus mar nem lesz ott a visszavagon, mert tippmixelesert letartoztatjak idokozben.
Igencsak forintos golpasszokkal tomte kivalo csatarainkat, akik sokszor ezt nem tudtak kihasznalni.
Egyebkent nyolc golt tenyleg nem kell megmagyarazni. Nemcsak nekunk, hanem az ellenfel edzojenek Mazza mesternek sem. A futoszalagon beszedett 0:10-ek utan ez kifejezetten jo eredmeny neki. Kulonben nem lehetne szovetsegi kapitany mar tizenket (12) eve.

sonneNSchein_ 2010.10.10. 02:37:08

@caralho voador: Amikor behúzodott Dzs., Laczkó futott fel. De valóban a gólhelyzet miatt helyezkedett. Végül középről jobbal rúgta. Plusz Laczkó kiharcolta a 11-est.
Finnek ellen nem lesz könnyű. Még Litti is játszik náluk...

Hefe 2010.10.10. 05:04:17

"Mi van Kádárral? Még sérült?"
Dehogy serult, mar reges-regen meghalt.

drukkker 2010.10.10. 05:07:07

Nem is értem a sok beíró "szakértőt".
Lefogadom, hogy a fikázók között nincs egy sem aki egy egyeneset beletud rúgni egy labdába.
Lássátok be ezek a magyar válogatott focisták valamennyien profik, pénzt kapnak a "munkájukért".
Tehát kötelességük megverni európa 203. csapatát.
Ami bíztató, hogy nem álltak le 3 vagy 4 gól után, hanem végig hajtották a meccset, kiszolgálandó a közönséget, és egyáltalán nem mindegy a végeleszámolásnál a gólkülönbség. Márpedig itt ezt lehetett megszerezni.
Egervári mondta, helyén kell kezelni ezt az eredményt. Viszont az igyekezetet méltányolni kell. Nagyon jó edző mérkőzés volt a Fnnek előtt.
Úgyis mindig az a baj, hogy nincsenek összeszoktató meccsek egy egy fontosabb csata előtt. Érdeklődéssel figyelem és drukkolok ennek az új szellemiségű megfiatalított csapatnak.
Apropó, voltak akik Egervárí kinevezését tamáskodva fogadták. Szerintem e legjobb húzás volt. Egervári kiválló szakember, van tekintéje, ő az a kevés edző ma magyarországon aki még a korosztályos válogatottaknál is magázta a játékosait, és például egy csere játékost úgy küldött pályára, elmondta a feladatát, és "jó játékot" kívánva engedte pályára lépni.
Megfgyelhető, amióta eljött az U 21 től, csak vereségeket szenvednek szegények.......

materia 2010.10.10. 07:49:53

Neked kellene a kommentátori székben ülnöd,és ilyen stílusban közvetíteni a meccseket akkor talán meg is nézném/hallgatnám hogy mit alakítanak a Drágaságaink !

TomAce 2010.10.10. 08:37:09

@drukkker: most vagy irónikusra vetted vagy pénzt kapsz ezért...

zoncolan 2010.10.10. 09:26:29

EB selejtezőként tétmeccs volt.
Hozták a kötelezőt, vágtak egy nyolcast,az elején a felével is vígan kiegyezett volna bárki.
Ez volt a dolguk a fiúknak,teljesítették. A svédeket se fikázta senki legutóbb, pedig ők csak hatot rúgtak. Jó focit láttunk a MI csapatunktól, ez a lényeg. Nyilván az önbizalomnak is jót tesz a finn meccs előtt. HAJRÁ MAGYAROK!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.10.10. 10:12:48

@Hefe: :DDDDDDD @drukkker: Jó nagy lett Európa, 203 országgal...

belga6 2010.10.10. 10:23:35

Majd ha gólokat lövünk, netán gyűzünk is a svédek és a hollandok ellen, akkor majd én is ajnározni fogom őket.
Gera valóban nincs formában, és kíváncsi leszek, hogy ha továbbra is kispadozik Londoban, akkor mit lép Egervári. Ő ugyanis azt mondta, hogy a klubcsapatukban pályán lévő focistákat játszat.
Rudolfnak meg nagyon szurkolok, hogy megtalálja számításait a Genovában.

Irapuato 2010.10.10. 10:28:25

korcsmárt miért felejtette el evári? az u21-ben stabil kezdő volt nála. vanczáknál sokkal megbízhatóbb és vkp-t is tud játszani.

kádárt én is hiányolom.

feltűnő volt, hogy cvitkovics és priskin pályára lépésével mennyivel akadozóbb lett a játékunk.

gera meg küzd, hajt, de valahogy nem az igazi. komannal kicsit olyan párost alkotnak mint (erős túlzás következik!) gerrard és lampard az angol válogatottban.

kedden okosabbak leszünk. bár, van egy olyan érzésem, hogy "halszagú rokonainkkal" nem fogunk bírni.

Erosa · http://koteny.blog.hu/ 2010.10.10. 14:20:19

Azért én kivárnám, amíg Szalai nem csak a portás, meg a böllér ellen tud gólt lőni. Jó felépítésű, de nemzetközi szinten olyan lassú, mint egy lépegető! Én meg szavazást indítottam a válogatott védelméről, kíváncsi vagyok az eredményre!

Artie 2010.10.10. 17:26:34

Gera egy vicc. Csak az utolsó 20 percet láttam, de megint kijött belőle a "kihaénnem"-primadonna. Azt a tizenegyest nem neki kellett volna rúgnia.

Egervári tekintélyére meg jellemző, hogy annyi nem volt benne, hogy beüvölt, hogy Gerzson, bazmeg, ne te rúgd. Hát persze, szent teheneket nem piszkálunk.

Rákefélünk még erre. Van rá egy ötösöm.

Artie 2010.10.10. 17:27:45

@HKA: Azé' Buttnak vert az Allianz Arenában egy akkorát, hogy még ő is csak szemmel verni tudta a labdát, igaz, a Bayer belső védői sem nagyon gyorsabbak, mint egy uszály, ami a fordulási sebességet illeti. Hogy van Gaal miért nem küldi el őket a halálra, szerintem ő sem tudja.

housemd 2010.10.10. 20:07:46

Szép volt fiúk! jó volt látni a csapatot ilyen felszabadultan focizni, amikor minden bejön, még ha csak amatőrök ellen is. remélem, a siker átszakított néhány lélektani gátat.... remélem, legalább még egyet meccsre kitart a lendület. azt azért megnézném egy párhuzamos univerzumban, amelyikben a második percben a sm-i srác fejesénél király gabit megzavarja egy arra járó kvantum-szingularitás, és 0-1-ről kell vitézkedni, hogy akkor is ment volna-e a szekér. de nem kukacoskodom, jó volt ezt látni. Szalainak meg respekt, ez a félév egyértelműen az övé. Black Lotus odaadhatná neki a virtuális serleget...

slowmotion 2010.10.11. 10:00:33

remélem, nem lőtték el a fiúk a puskaport. de csak azért, mert láttam már ilyet.

christvhu 2010.10.11. 10:49:34

@Peaks: Igazad van. A Bayernnek pl. alig tudott győztes gólt püfölni))))

Stefan Derrick 2010.10.12. 00:06:44

Kicsit OFF, bár a válogatotthoz a tippen és a vágyálmon keresztül kapcsolódik:

Gruborovics Tamás nyilatkozik:

www.nemzetisport.hu/legiosok/magyar-a-leggolerosebb-finnorszagi-legios-2048276/

Circus 2010.10.12. 14:06:54

@hagyma: nem hiszem, hogy a 4.-ik helyért kellene harcolnunk :) A 3. a realitás, aztán meg lehet(ne) bravúrkodni.

Egyszer már nekünk is kijöhetne a lépés. Szerintem.
süti beállítások módosítása