HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

REAC–Debrecen: Úgy érzed, hogy valaki vagy

2007.10.07. 06:30 zombi tibi

Ahogy kísérőmmel REAC meccsre készülődöm, idősödő szurker módjára megállok egy pillanatra, átsuhan agyamon a késő kádárizmus és a rendszerváltás történelme, meg minden ilyenkor szokásos. Volán SC, földes edzőpályák, tornaórák, Depeche Mode koncert (ja, volt ilyen Rákospalotán). De gyorsan túl is teszem magamat ezen a gulyásromantikán.
 
 
Aztán a környékre érve azért konstatáljuk, hogy nincs minden veszve, valami megmaradt még a régmúlt vívmányai közül. A döbbenetes infrastruktúra. A lány, aki vállalta, hogy segít a mérkőzés nézésében, már az utcán sétálva érzi, hogy könnyítenie kéne magán, s legjobb lenne, ha nem a bozótosban. Miközben jóféle kocadrukker módjára kekszet és műanyagpalackos vizet vásárol egy bodegából a nagy palotai nihil közepén, érdeklődik, hogy mik a lehetőségek a közelben toalett terén. Elkerekedik a kis szeme, mikor a bodéhölgy a természet lágy ölét javasolja. Biztos viccel. „Nem, aranyoskám, itten semmi sincsen, higgye el. Mindenki a bokorba jár.” És maga? Hisz egész nap itt strázsál. „Én megoldom, van itt nekem egy vödör.” Szóval a bámulatos nyolcvanas évek, na. Itt vannak azok még, csak figyelni kell az apró rezdülésekre. Mondanom se kell, hogy a lány kibírja majd egész hazáig…
A bejáratnál különben sikerül minket huligánnak nézni (azért ez nem kis teljesítmény a szekuriti részéről) és a vizünket kupaktalaníttatni, nehogy már behajítsuk. A nézők nem érkeznek tömött sorokban, sőt egyáltalán sehogy sem érkeznek. Kezdésre lehetnek kábé négyszázan.
Szemben velünk REAC-ultrák sorakoznak föl, és a családias hangulat miatt félő, hogy őket is név szerint bemutatja a műsorközlő. Nem telne semmibe, huszonkét név nem a világ… A debreceni fanatikusok talán még százan is lehetnek, és már a harmadik percben letudják a kötelező kistelekizést. Ettől úgy elpillednek, hogy legközelebb csak a 41. percben térnek magukhoz, akkor pont lő egy gólt tizenhatról Kiss Zoli. Vezet a Loki. Erre a Palota Ironfist teljes tagsága nyel egy nagyot, és folytatja a danolászással kísért tapsikálást. Egy mellettünk ülő nem érti, minek várja meg a bíró a kapus kirúgását, ha aztán úgyis azonnal lefújja a félidőt, miközben a bőr még a légtérben szédeleg. Mi sem értjük, de ez egy szép játékvezetői szokás.
Szünet.
A nézősereg eddigre megduplázódik. Nyolcszáz bátor.
A magyar meccsek obligát esztrád jellegű szórakoztató zenéje itt sem hiányzik, mi ettől szokás szerint rosszul érezzük magunkat, és alig várjuk a mérkőzés folytatását.
A második félidő második percében Kapcsos leránt, mire a bíró kiránt. Előbbi egy csatárt, utóbbi egy lapot, amiből ráadásul előbbinek már volt egy. Azaz piros. A debreceniek előtt megnyílik a lehetőség egy komolyabb gólarányú győzelemre. Kouemaha szerzi a másodikat fejjel, majd Sándor révén harmadszor is zörget a Loki.
Az elénk települő néhány kölyökfocistának látszó gyerek eddigre elunja magát, és megkezdi a rosszalkodást: szotyolával hajigálják egymást. Mi ennek nem örülünk. Őket viszont ez nem izgatja.
A mérkőzés leül, mint az iszap. Egy debreceni szögletnél fontos megállapítás hagyja el szomszédunk száját: „Ha Dombi ilyen jó ütemben fejlődik, akkor húsz év múlva már príma szögleteket fog rúgni.” Látjuk is magunk előtt: a megőszült Tibi kibotorkál a zászlóhoz, fájós derékkal megigazgatja a bogyót, aztán kettőt lépve tökéletes ívben csavarja a kapu elé. Elborzadunk.
Van öt darab palotai képződmény, amelyik a kapu mögött melegítő hajdúsági játékosokat árasztja el szitokszóval és szitokdallal. Lírájuk leginkább a debreceniek háztáji ügyeire korlátozódik, így hallhatunk éhező disznóról, sőt traktorról szóló csontegyszerű strófákat is.
Időközben a neveletlen kamaszok mellé ül egy bakfis, akit biztos a térről ismernek, és ezért szeretetből megdobálnak napraforgóhéjjal meg üres plasztikpalackkal, de ő nagyjából jól tűri. Aztán, amikor kifogynak a szotyiból új szórakozás után néznek, és hamar találnak is. Hajszálakat próbálnak kiszakítani egymás fejbőréből. Többször sikerül is. Fantasztikus.
A bénítóan unalmas mérkőzésen aztán Dzsudzsák utolsó percben lőtt gólja a „hab”. De mi sajnos nem szeretjük a tortamentes habot.
Amit leszögezhetünk: REAC-focizónak lenni remek dolog. Semmi gond, ha hazai pályán 4-0-ra megaláz a vendégcsapat, a parti végén örömmámorban vár a huszonkét „Vasököl”, akikkel egyenként pacsizhatsz.
És érzed, hogy valaki vagy.
 

4 komment

Címkék: loki reac szurker

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr84188655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mizantróp 2008.01.26. 10:47:15

Mikor az íráshoz valamennyire értők alantas orgyilkosként használják fegyverüket, akkor megszületnek az ilyen és ehhez hasonló posztok. Valahonnan a fák tetejéről lenézni a büdösparasztok Rákospalotájára, s pottyantani egy egészségeset is oda, bele, ez ám a méltó tett! Pedig, okoska, én meg ott voltam tizenötöd magammal Debrecenben a tavalyi 1-4-en (is), és bizony, pajtika, igen, akkora tahó házigazda-sereget, amekkorát ott láttam, sehol. Kezdhetném a biztonságiakkal (lásd még: nyitott szektorajtókkal az ütközőbe benyomott tizenöt vendéggel), a nem nagyon ajánljuk, hogy kimenjetek innennel meg a üssed a dobot a kurva anyáddal, folytathatnám a szotyival dobálással, folyamatos alázással etc. És ez állítólag egy bajnokavató volt. Ennél a kitűnő, gazdaságilag fair, és mind "szellemileg", mind infrastrukturálisan maximálisan felkészült mintacsapatnál. Ja, és egy vendégvödörig (de legalább egy igazi, debreceni bokorig) eljutni - hát az sem lett volna egy életbiztosítás.
És érezd, hogy valaki vagy.

miki 2008.01.27. 11:16:46

Hatásos írás, tibi, gratulálok... érezni belőle, hogy milyen jól látod magad körül a világot. Gondosan kiválasztottál egy helyszínt, ahonnan várhatóan csak kevesen fognak megsértődni vitriolba mártott tollad miatt. Persze, te is tudod, hogy a 'döbbenetes infrstruktúra' nem palotai jelenség, próbált volna kis barátnőd vécét keresni Kispesten, a Fáy utcában, Tatabányán, Újpesten vagy akár Debrecenben a pálya körül. Azt is tudod, hogy máshol a biztonság őrei a flakont is elveszik, nem csak a kupakot. Azt is tudtad nyilván, hogy olyan pályára mész, ahol kevés néző lesz, nyilván ezért is mentél oda... könnyebb cikizni. (az egy külön poszt lehetne, miért nem érdekel senkit a fővárosban az évek óta legjobb magyar csapat vendégjátéka).
De azt is jól észrevetted, amit nem tudtál te sem, és nem is hitted volna, amig nem látod saját szemeddel: itt már-már egy moldovai H. Kovács történet elevenedik meg a 0:4 utáni pacsizásban. Igen, itt egy szerény lehetőségeit maximálisan kihasználó csapat jutott fel az első osztályba és bennt is marad már harmadik éve - bár rezgett picit a léc, igen, tudjuk mi is - ma is több olyan játékossal, akik az enbéhárom mátracsoportban is itt játszottak. Ennek is szólt a pacsi, egy olyan meccsen, ahol - láttad te is - a Kapcsos kiállításáig pariban voltunk világverő ellenfelünkkel.
Rossz rágondolni, hogy ugyanezek a srácok mit kapnak majd a soproni szurkerektől már az első rossz passz után, miközben a palotai pálya helyén épülő bevásárlóközpont hibátlan infrastruktúrát teremt a környéken, barátnőd legnagyobb örömére.

zombi tibi 2008.01.28. 22:42:58

nem kell ott körmönfont összeesküvés-elméleteket keresni, ahol nincs. inkább rögzítsük a szikár tényt: ez a meccs olyan szívbemarkolóan sivár volt (mindkét gárdának köszönhetően), h talán nem gond, ha nem gyújtunk örömtüzeket a kiállításig tartó hősiesség okán.
és, hát mátracsoport ide, szerény lehetőségek oda, ennyire zsibbasztó 0-4 után pacsizni... na mindegy, sztem ne emeljük piedesztálra a fost, még akkor se, ha a szerelmünk farából csurgott ki.

higgyed el, mindezek ellenére nekem is fájó érzés, h a csapat áttelepül sopronba. Forgács mecénás tiszteletre méltó küzdelmet folytatott, és talán még nem teljesen reménytelen a helyzet.

ami pedig rákospalotát illeti: a szívem csücske, húsz évet éltem ott. de ez nem jelenti azt, h a pálya környezete ne lenne siralmas. sőt, pont ezért, nekem duplán siralmas. a vödörbe pisálás felszámolása természetesen nem egyenlő a pálya helyén épülő plazával, csak ebben az országban ezt kevesen hajlandóak megérteni. de ez már messzire vezet.

csupi 2008.01.29. 10:12:25

Mellesleg sokkal kifizetődőbb népszerű csapatokat lehúzni, az termel sok látogatót és kommentet...

(Lásd Fradi cikkek, ejnyebejnye... :-) )
süti beállítások módosítása